11/12/2009 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόρος τιμής στους μπαμπουίνουςΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη, δικηγόρου

Παρακάτω είναι μια παλιά ιστορία που ξαναδημοσιεύουμε διότι θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρη.

            Έλληνας φίλος, που μεγάλωσε στην Αφρική, μου αφηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία:

            Ο πατέρας του προσέλαβε ως επιστάτη στην φυτεία τους στην Ταγκανίκα κάποιον άλλο Έλληνα μετανάστη. Στην περίμετρο της φυτείας ζούσε μια αγέλη μπαμπουίνων, οι λεγόμενοι κυνοκέφαλοι, λόγω της εμφάνισης του κρανίου τους αλλά και κοκκινόκωλοι καλούμενοι εκ του χρώματος των οπισθίων τους, τα οποία επιδεικνύουν αποτρεπτικώς στους εχθρούς και ως ερωτικό κάλεσμα στους φίλους. Συλλέγουν για τροφή τους καρπούς και ρίζες κι ενίοτε κυνηγούν και μικρά ζώα. Η κοινότητα των εν λόγω πιθήκων χαρακτηρίζεται αφ’ ενός μεν  από την καλή οργάνωση και αλληλεγγύη των μελών της, αφ’ ετέρου δε από το θορυβώδες της συμπεριφοράς τους. Ο καινούργιος επιστάτης λοιπόν ενοχλημένος από τις ηχηρές κραυγές των πιθηκίσιων διαπληκτισμών και ερώτων που λάμβαναν χώρα πλησίον του ενδιαιτήματος του νυχθημερόν, μια ωραία πρωΐα βγήκε στο κατώφλι του έξαλλος από την φασαρία και με ένα κυνηγετικό τυφέκιο σκότωσε έναν μπαμπουίνο, την ώρα που αυτός εν οχεία έγνεφε με τα ερυθρά οπίσθια του σε κάποιον άλλο. Μετά από λίγες μέρες ο επιστάτης έκανε το σφάλμα να απομακρυνθεί πεζός λίγες δεκάδες μέτρα από την φυτεία και λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από τους ενεδρεύοντες και μη επιλήσμονες μπαμπουίνους, οι οποίοι και με τα τέσσερα χέρια εκδικήθηκαν τον θάνατο του συντρόφου τους.

            Ο δυστυχής επιστάτης υπερφίαλα φερόμενος, λόγω της ανθρώπινης υποστάσεως του, τιμώρησε την διατάραξη της ησυχίας του με την εξόντωση της πιθηκίσιας υπόστασης του μακαρίτη θορυβούντος μπαμπουίνου. Ήτοι ο εν λόγω άνθρωπος επέβαλε τιμωρία δυσανάλογη με το «έγκλημα» και υποτίμησε την αλληλεγγύη και την νοημοσύνη των πιθήκων, οι οποίοι κοινώς «του την φύλαξαν» και τον έστειλαν εις τόπον χλοερόν, εις τόπον αναψύξεως. Ο φίλος μου μάλιστα μου είπε ότι έκτοτε ουδείς επιστάτης ή άλλος άτριχος όρθιος πίθηκος αποτόλμησε να σκοτώσει μπαμπουίνο γιατί θορυβούσε, περιοριζόμενοι όλοι σε φωνές και χειρονομίες για να απομακρύνουν τους ενοχλητικούς, οι οποίοι απαντούσαν με ανάλογες πιθηκίσιες κραυγές και χειρονομίες. Πιθηκίσια αποτροπή με λίγα λόγια. 

            Το γεγονός αυτό είναι εντυπωσιακό, αφού αποδεικνύει ότι ακόμη κι οι κοκκινόκωλες μαϊμούδες δεν λησμονούν το χρέος προς τους συντρόφους τους, έχουν μνήμη, στοιχειώδη νοημοσύνη και τιμωρούν τους εχθρούς τους.

            Σήμερα στην Ελλάδα συναντά κανείς ένα εκφυλισμένο είδος ορθίων άτριχων πιθήκων, οι οποίοι διαφέρουν τα μέγιστα από τους ανωτέρω μπαμπουίνους. Κατά πρώτον, σπανίως καταβάλουν την παραμικρή προσπάθεια για την συλλογή της τροφή τους, αντιθέτως ζουν παρασιτικά εξαρτώμενοι από τρίτους, συνήθως ισχυρούς, τους οποίους υπηρετούν και ξεψειριάζουν τις ώρες της ραστώνης. Κατά δεύτερον, όχι μόνον δεν αισθάνονται χρέος αλληλεγγύης προς τους συντρόφους τους αλλά αντιθέτως έλκονται ακαταμάχητα από τους εχθρούς τους, στους οποίους όχι μόνον δεν αντιστέκονται, ακόμη κι αν είναι φονιάδες και κλέφτες, αλλά γίνονται έξαλλοι όταν μέλη της αγέλης τους τολμήσουν να αντισταθούν στην απειλή και την βία των εχθρών. Τότε χοροπηδούν γύρω – γύρω σείοντας τις μικρές γροθιές τους και ουρλιάζουν προς αυτούς που εξακολουθούν να καθοδηγούνται από τους Φυσικούς Νόμους της Επιβίωσης, της Αλληλεγγύης και της Άμυνας. Το είδος αυτό είναι μια μορφή μεταπιθήκων, οι λεγόμενοι βοηθητικοί πίθηκοι (Auxiliary Apes).      

               Στρατιές επιστημόνων όλων των κλάδων ερευνούν ματαίως ως τώρα τα αίτια αυτής της μετάλλαξης. Τι να είναι άραγε αυτό που έκαμψε στα γονίδια των ανωτέρω τα αισθήματα αυτοάμυνας, αλληλεγγύης και συλλογικότητας που διαθέτει και ο τελευταίος μπαμπουίνος; Ο κάθε πίθηκος είναι ικανός και πρόθυμος να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον όμοιο του στους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήταν αδιανόητο ακόμη και για την τελευταία μαϊμού που κρέμεται ανάποδα, να συνταχθεί με τους εχθρούς της αγέλης της, να βοηθήσει τις ύαινες και τις λεοπαρδάλεις και να περνά δουλοπρεπώς τις ώρες της ξεψειριάζοντας τα λιοντάρια και τους γατόπαρδους. Το εκπληκτικό βέβαια είναι ότι αυτοί οι άτριχοι πίθηκοι θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τις αξιοπρεπέστατες κοκκινόκωλες μαϊμούδες και συχνά κανείς στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο βλέπει το παράδοξο θέαμα του άτριχου μεταλλαγμένου απ’ έξω απ’ το κλουβί και του περήφανου μπαμπουίνου μέσα. Αν μπορούσε να καταλάβει ο δυστυχής μπαμπουίνος, θα χτυπούσε το κεφάλι του και με τα τέσσερα χέρια του.

            Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να ανεγείρουμε ένα μνημείο στον Άγνωστο Μπαμπουίνο, ως φόρο τιμής στην αλληλεγγύη και το μαχητικό αμυντικό πνεύμα της Φυλής τους. Επειδή όμως φοβάμαι ότι πάλι θα μας κατηγορήσουν για εθνικιστές και ρατσιστές, αφού θα θεωρηθεί ότι έτσι αγνοούμε τόσα άλλα είδη και υποείδη και εξυμνούμε την Βία και τον Πόλεμο, γι’ αυτό λοιπόν προτείνω να ανεγείρουμε συμβιβαστικώς ένα κοινό μνημείο στην Άγνωστη Μαϊμού και στους Φίλους των Αρπακτικών. Έτσι θα είναι όλοι ικανοποιημένοι, πατριώτες και δοσίλογοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επαγρυπνών avatar
  Επαγρυπνών 11/12/2009 19:52:11

  Σε ολα αυτα υπαρχει και μια αλλη σημαντικη παραμετρος.

  Ο βιοτοπος των εκφυλισμενων πιθηκων εχει εποικιστει σε μεγαλο βαθμο απο αλλους πληθυσμους πιθηκων οι οποιοι βρισκονται σε ακμαια κατασταση, αναπαραγονται με γρηγορο ρυθμο και οι πληθυσμοι τους συντομα θα εκτοπισουν τους ντοπιους η θα τους καταστησουν υποτελεις τους.

  Σε ολη αυτην την κατασταση οι νεοφερμενοι εχουν την υποστηριξη αρκετων ντοπιων οι οποιοι ως ακρως εκφυλισμενοι βλεπουν την εγκατασταση των νεων πληθυσμων ως λυση στον εκφυλισμο τους!

  Επισης καποιοι σχετικα μακρια διαβιουντες πληθυσμοι πανεξυπνων πιθηκων βολευονται πολυ με αυτην την κατασταση διωκωντας αυτους τους μετακινουμενους πληθυσμους απο τους βιοτοπους τους με σκοπο να διευρυνουν την σφαιρα επιροης τους στους εγκατελειφθεντες βιοτοπους και να προσποριστουν τις πηγες τροφης που υπαρχουν εκει.

  Αλλωστε η συσσωρευση διαφορετικων πληθυσμων στην συγκεκριμενη περιοχη θα οδηγησει σε κορεσμο των πηγων τροφης και συντομα θα υπαρξει συγκρουση μεταξυ τους ωστε μετα απο καιρο που ολοι θα εχουν χασει την ισχυ τους λογω της συγκρουσης οι παραπανω πανεξυπνοι πιθηκοι θα κατακτησουν ευκολα και αυτην την περιοχη και επειτα θα απολαυσουν ησυχοι τα φυσικα αγαθα που παραγει!

  Ενας βιολογος

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 11/12/2009 20:32:18

  Δυστυχώς τώρα με τις πεζοδρομίσεις και την τσιμεντοποίηση είναι δύσκολη η ανεύρεση πετρών προς ρήψη.
  Όμως πίστεψε με ότι είναι πολύ αυτοί που θέλουν να ξεκινήσουν τους λιθοβολησμούς και με το ζόρι κρατιούνται.
  (ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ)

 3. αρχισαμε avatar
  αρχισαμε 11/12/2009 21:08:24

  Aν στον περιβολο της αφρικανικης φυτειας υπηρχε καταυλισμος Κουρδων αντι αγελης μπαμπουϊνων, το ... πονημα θα ηταν πιο ... συγκινητικο.

 4. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/12/2009 21:58:16

  Ο επαγρυπνών έγραψε την απλή και λογική συνέχεια αυτής της πέρα για πέρα αληθινής ιστορίας.

 5. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 12/12/2009 00:22:00

  Ας μου επιτρεψετε απο την ζωολογια να περασω στην ...ΦΥΣΙΚΗ..

  Ειναι σε ολους γνωστο οτι οσο πιεζεις κατι αυτο τεινει να αντιδρα.. και οσο του αποκλειεις αυτη την φυσικη αντιδραση τοσο αυτη θεριευει και εκει που εισαι σιγουρος οτι εχεις εξασφαλισει την μη εκρηξη του ΤΟΤΕ ΕΚΡΗΓΝΥΤΑΙ.. και διαλυει ολο το συστημα που κατασκευαστηκε για ...να αποκλεισει αυτη την εκρηξη..

  Ειναι επισης γνωστο τοις πασι οτι ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ τωρα ο λαος μας 'φορτωνει' που λενε και οι νεωτεροι.. μαζευε...μαζευει, πληρωνει, πληγωνεται , εξαπαταται, προσβαλεται , θιγονται οι ηθικες αρχες του, η γλωσσα του η ιστορια των δικων του, τα ηθη και τα εθιμα του , η θρησκεια του και το φιλοτιμο του, βλεπει περιεργους 'ανθρωπους' να ξεπουλανε τον τοπο να προδιδουν την χωρα , να τον φτυνουν καταμουτρα.. ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.. ΥΠΟΜΟΝΗ , βλεπει να συρρεουν εκατομμυρια ξενων (κυριως απο ομορες ΕΧΘΡΙΚΕΣ χωρες) και να κινδυνευει να γινει μειονοτητα στην ιδια του τη χωρα. Ο σημερινος Μουσολινι δεν χρειαζεται να εισβαλει με στρατο και τανκς με τους κοκοροφτερους και με αλπινιστες.... ΟΟΟΟΧΙ στελνει τα στρατευματατου αοπλα να μπαινουν απο παντου και να τα υποδεχονται εδω τσιπροειδη και σαλεχες και διαφοροι πακηδες, γιωργακηδες να τους ετοιμαζουν μαλιστα και εκλογικα βιβλιαρια..

  Θα πει κανεις ΟΤΙ στον παρελθοντα αιωνα , και ελαχιστο κλασμα αυτων που λαμβανουν αβιαστα χωρα στον τοπο μας σημερα να γινοταν ΘΑ ΕΠΕΣΥΡΕ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ... και καλως η κακως θα εκτονωνοταν η ακομη και θα λυνοταν το προβλημα, ΣΗΜΕΡΑ ομως αυτο δεν εινει για σειρα λογων εφικτο κατι τετοιο ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ της ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΗΣΥΧΟΙ , ολα ειναι δεμενα, ολα ειναι 'ΥΠΟ ΕΛΕΧΓΟ' ολα τα σκιαζει 'η φοβερα και τα πλακωνει η σκλαβια'.. οτι κινηθει συντριβεται, αποσιωπαται η και ευτελιζεται ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ του συστηματος... ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ' ΧΑ ! ΝΑ ΝΙΚΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ' εχουμε συνεχη και επαυξανομενη πιεση ΑΛΛΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ λειπει γιατι ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ... εμενα ομως στο καλο σχολειο (ναι υπηρχαν καποτε ΚΑΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ) μου ειχανε μαθει ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΔΥΝΑΜΗ , και αργα η γρογορα θα διαψευστουν γιατι ειναι νομοτελεια οτι κατι τετοιο ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ...

  θΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ 'ε και τι θα γινει ?' ποια αντιδραση θα υπαρξει ? τι ειναι ικανο να 'γυρισει' μια τετοια κατασταση ? να ανατρεψει ενα τετοιο τερατωδες πολυπλοκαμο κατασκευασμα ? ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΙ ?

  Σκεφτειτε παιδια... σκεφτειτε.. εγω εχω σκεφτει ηδη και ξερω απο που και πως θα ερθει η αντιδραση, απλα περιμενω ποτε.. σημερα ? αυριο ? σε λιγες ημερες ? μηνες ? χρονια ? δεν ξερω ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ, ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ απο οτι και εγω υπολογιζω... και θα γινει ξαφνικα.. ετσι οπως συνηθως γραφεται Η ΙΣΤΟΡΙΑ.

  Ερχονται τα Χριστουγεννα , θαρθει και η Ανασταση ..

  Τετοιες μερες ας θυμηθουμε τον ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ που με δακρυα ψυχης μας παροτρυνε :

  «Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»

 6. PANOS avatar
  PANOS 12/12/2009 09:29:57

  Eίναι γνωστός ο Α.Ρόντος και ο ρόλος του στην περιοχή μας και όχι μόνο,Βαλκάνια, Κασπία, Καύκασος κλπ...τι γνώμη έχει ο κ.Φ.Κρανιδιώτης
  για τον κ.Ρόντο ?

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ PANOS 12/12/2009 17:23:40

   Δεν κατάλαβα που κολλάει ο φίλος μου Άλεξ Ρόντος αλλά ας απαντήσω. Θα στεναχωρηθούν πολλοί αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες δεν καταγόμαστε από τον Σείριο, οι Νεφελίμ και οι Ελλοχίμ δεν υπάρχουν και όχι, ο Άλεξ, που τον γνωρίζω καλά, δεν απεργάζεται δεινά για το Έθνος. Είναι ένας καλός και σοβαρός Έλληνας της διασποράς και μακάρι ο χαμένος στην "πολυπολιτισμικότητα" Γιώργος να τον ακούει συχνά. Οι απόψεις του και οι πράξεις του ουδεμία σχέση έχουν με τις δημοσιογραφικές μυθοπλασίες. Δεν συμφωνώ πάντα μαζί του αλλά είναι από τους σοβαρότερους ανθρώπους που ξέρω, με βαθιά ελληνική παιδεία ξαι προσανατολισμό και χωρίς ίχνος κόμπλεξ απέναντι στους Φράγκους και την Εσπερία.

 7. tony avatar
  tony 12/12/2009 10:34:21

  Από τα καλύτερα που εχω διαβάσει στη ζωή μου.Συγχαρητήρια κ.Κρανιδιώτη
  θα ήθελα να το αναδημοσιεύσω στο blog μου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ tony 12/12/2009 17:25:28

   Ευχαριστώ. Ελεύθερα.

 8. bill avatar
  bill 12/12/2009 12:05:04

  Η διαπαιδαγωγηση της Δημοκρατιας,η αναζωογονηση των αρχων της ,ο εξαγνισμος των ηθων της η ρυθμιση των κινησεων της η σταδιακη αντικατασταση της απειριας της με τη γνωση των ζητηματωνη διαγνωση των αληθινων συμφεροντων της και των τυφλων της ενστικτων.Η προσαρμογη της κυβερνησης της στον τοπο και το χρονο.Η τροποποιησητης αναλογα με τις περιστασεις και τους ανθρωπους (μπαμπουινους κλπ).Αυτο ειναι το πρωτο καθηκον που επιβαλλεται στις μερες μας.

 9. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 12/12/2009 15:49:40

  εγώ το βάφτισα 'δανεικό'

 10. FRIJOS avatar
  FRIJOS 12/12/2009 18:58:06

  ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΗ(ΟΧΙ ΝΑ ΜΕ ΞΕΚΑΝΕΙ).ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΕΓΩ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ.ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΥ ? Η ΤΟΥ ΟΡΘΙΟΥ ΑΤΡΙΧΟΥ ΠΙΘΗΚΟΥ?( ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΧΕΝΤΕΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟΜΑΧΟΚΕΦΑΛΩΝ)ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΥΝΟΜΩΤΗΣΕ ΝΑ ΛΑΣΠΩΣΗ ΤΟΝ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΡΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ.

 11. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 12/12/2009 22:59:40

  ΕΝΑΣ 'ΑΓΑΠΗΤΟΣ' ΚΥΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΣ...

  Αγαπητε κυριε Φαηλο,

  Μετα λυπης μου διαβαζω οτι εχετε καλη γνωμη για τον Κο Ροντο.. ιδιαιτερως διοτι η ολη σας σταση μεχρι τωρα η με συνεντευξεις η αρθρογραφων δειχνετε ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ τα οποια μας βρισκουν ΟΛΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ και τα προσυπογραφουμε με ευχαριστηση..

  Αυτο ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ πως βρισκετε 'εκτακτο' τον Κο Ροντο ο ρολος του οποιου στην υπερψηφιση του “ναι” στο σχεδιο ΑΥΝΑΝ και η «σχεση» του με την USAID ( http://www.per-usa.org/Reports/List%20of%20Participants_Athens%202007.pdf ) μαζι με αλλα γνωστα 'λουλουδια'.., μια απο τις οργανωσεις που διοχέτευσαν εκατομμυρια μαυρων δολαρίων για να στηριχθεί το σχέδιο Ανάν ειναι ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ , οταν ο Ροντος ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ στην πτωση του Μιλοσεβιτς , οταν -στην πιο λεπτη και κρισιμη στιγμη..- τον βρισκουμε 'ειδικο' συμβουλο του ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ , οταν μετεχει του διοικητικου συμβουλιου του “Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου”...οταν με το που ανελαβε υπουργος Εξωτερικων ο κ. Γ. Παπανδρεου τοποθετησε τον- αγνωστο σε ολους τοτε-Αλεξ Ροντος .... αμεσως στην κεφαλη της Υπηρεσιας Αναπτυξιακης Συνεργασιας (ΥΔΑΣ)...και διαχειριζόταν όλα τα χρηματα που διεθετε το ΥΠΕΞ σε ΜΚΟ αλλα και μυστικα κονδυλια για την «ασκηση πολιτικης» στα Βαλκανια με ……εμφαση την πρωην Γιουγκοσλαβια... οταν σε συναντηση που ειχαν λιγα χρονια πριν στο Στειτ Ντιπαρτμεντ ο τοτε υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ κ. Κολιν Παουελ με τον κ. Γ. Παπανδρεου, ο υπευθυνος για θεματα νοτιοανατολικης Ευρωπης διαβοητος κ. Φριντμαν ειπε για τον παρισταμενο κ. Ροντο: «Υπουργε, ειναι ο ανθρωπος μας στα Βαλκανια, και αυτος που εριξε τον Μιλοσεβιτς»……

  ΣΑΝ ΠΟΛΛΑ 'ΟΤΑΝ' ΚΥΡΙΕ ΦΑΗΛΟ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΦΙΛΟ' ΜΑΣ ΤΟΝ ΡΟΝΤΟ...
  ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ..

 12. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/12/2009 13:57:33

  Αγαπητέ "Νικηφόρε Φωκά" (ωραίο όνομα),
  Οι δικές μου απόψεις και πράξεις είναι γνωστές και χαίρομαι που συμφωνούμε. Επιτρέψτε μου να επιμείνω, γιατί εγώ γνωρίζω προσωπικά τον άνδρα κι έχω μιλήσει πολλές ώρες για πολιτική μαζί του. Θα σας εκπλήξω λοιπόν αλλά έχει πολλές απόψεις κοινές με τις δικές μου και δικές σας ΚΑΙ για το σχέδιο Ανάν. Πότε και που είδατε την "υποστήριξη" του στο σχέδιο ή νομίζετε ότι όλοι γύρω από τον Γιώργο συμφωνούν σε όλα μαζί του; Δεν δίνει συνεντεύξεις και δεν αρθρογραφεί ως τώρα, αν το κάνει θα δείτε του λόγου μου το αληθές. Π.χ. θεωρεί την πολυπολιτισμικότητα αποτυχημένο μοντέλο, το απαρτχάϊντ του 21ου αιώνα.Ό Ρόντος έχει συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές και φόρουμ ως συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι "όργανο" των αμερικανών ή της USAID. Η δε δήλωση Φρίντμαν από που προέρχεται, ποιά είναι η πηγή; Από τα γραφόμενα σας διακρίνω την καλή σας προαίρεση και το κοινό των απόψεων μας και γι' αυτό σας γράφω εκτενώς. Δυστυχώς στον δημόσιο βίο στην Ελλάδα η συνωμοσιολογία και η πρακτορολογία δίνουν και παίρνουν. Εγώ πάντως σας αναφέρω αυτά που ο ΙΔΙΟΣ γνωρίζω από πρώτο χέρι. Με εκτίμηση.

 13. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 13/12/2009 21:18:17

  Αγαπητε κυριε Φαηλο,

  Βεβαιως και σας γραφω με καλη προθεση γιατι σας εκτιμω, αλλωστε σας ειπα οτι σας παρακολουθω χρονια και ειλικρινα τα γραφομενα σας αλλα και τα οποια σχολια σας εχω παρακολουθησει με βρισκουν ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ , γιαυτο και η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΟΥ να εχετε καλη γνωμη για τον ΑΛεξ Ροντο..

  Θελοντας να κλεισω εδω το θεμα , ειλικρινα δεν με πεισατε για το ποιον αυτου του ατομου, στο λινκ που σας εδωσα ανωτερω (USAID) μπορειτε να δειτε το ονομα του.. αν λιγο σκαλισετε το διαδικτυο η ανατρεξετε σε καποιο αρχειο τυπου ΘΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΡΟΝΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΥΣ υποστηρικτες του καταπτυστου σχεδιου ΑΥΝΑΝ , προσπαθησα να σας δωσω το λινκ σελιδος της της ΣΙΑ οπου αναφερεται η στιχομυθια για ΡΟΝΤΟ αλλα δυστυχως ΑΥΤΗ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΩΣ 'ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ' πλεον.. οποτε στεκομαι μονο στην καλη σας διαθεση να με πιστεψετε η να το ψαξετε και σεις ο ιδιος για να το βεβαιωσετε.

  Δεν αμφιβαλω οτι ο Ροντος μπορει να σας ειπε διαφορα που ακουγονται ισως ομορφα (δουλεια του μαλλον ειναι αυτη..) ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ να σας πω οτι οι πραξεις του κινουνται αντιθετως των λεγομενων του..

  Ευχαριστω για την συνομιλια μας , σας εφιστω ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ να εχετε τα ματια σας δεκατεσσερα σχετιζομενος με τετοια ατομα..

  Ευχομενος να ειμαι λαθος,

  χαιρετε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.