09/03/2009 21:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόρος τιμής από όλους στον Χρήστο Παπουτσάκη


_____________________________________________________________________________________________
Σύσσωμος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση τον Χρήστο Παπουτσάκη. Κόμματα, φορείς, ο Τύπος, οι μπλόγκερς και πνευματικοί άνθρωποι του τόπου στέλνουν τι δικό τους κατευόδιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος:  «Ο Χρήστος Παπουτσάκης συνέβαλε αποφασιστικά στον ουσιαστικό εμπλουτισμό του δημόσιου λόγου και τη θωράκιση της δημοκρατίας μας με την πολιτική του επιχειρηματολογία. Το ιστορικό «Αντί», του οποίου υπήρξε ιδρυτής και ιθύνων νους, αποτελεί παράδειγμα μαχόμενης δημοσιογραφίας, πολιτικής παρουσίας και σημαντικών παρεμβάσεων στη δημόσια συζήτηση στη χώρα μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Ο Χρήστος Παπουτσάκης υπήρξε πάντα ενεργός πολίτης, με σημαντική παρουσία στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Άφησε το δικό του στίγμα ως εκδότης και δημοσιογράφος για τέσσερις δεκαετίες, με το σημαντικό εγχείρημά του, το «ΑΝΤΙ», ένα περιοδικό που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή»

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας: «Σε μία εποχή που η ενημέρωση και η έγκριτη δημοσιογραφία έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της, ο θάνατος του Χρήστου Παπουτσάκη μας πονά διπλά. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο υπηρέτησε το έργο του, είναι πυξίδα στην τρικυμία που επικρατεί. Οι αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία συνδέθηκαν με το σπουδαίο περιοδικό ΑΝΤΙ. Μέσα από το μοναδικό αυτό έντυπο έγραψε μια λαμπρή ιστορία και μας έδειξε πως κάποιοι, σε μία εποχή που όλα πωλούνται και αγοράζονται, μπορούν να ασκούν παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα με γνώμονα τις ιδέες και τις αξίες τους»

Και ρίξτε αν έχετε καιρό μια ματιά στο Google για να δείτε την πληθώρα των δημοσιευμάτων. Αξίζει ως ελάχιστος φόρος τιμής για έναν άνθρωπο και φίλο που δεν υποτάχθηκε ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Μύαρης avatar
  Γιώργος Μύαρης 10/03/2009 00:42:13

  Μάλλον "συνηθίσαμε" να φεύγουν οι φίλοι αυτής της υπέροχης γενιάς αγωνιστών! Και πίσω μένουμε εμείς οι ..."καλομαθημένοι".
  Σπάνιος χαρακτήρας ο Χρήστος Παπουτσάκης! Μαχητής, που δεν"εξαργύρωσε" τίποτα. Γι' αυτό τον σεβόμουν πάντα, παρά τις όποιες διαφωνίες μας.
  ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ.
  ΤΟ ΑΝΤΙ ειναι το μονο περιοδικο, και δη ΑΡΙΣΤΕΡΟ περιοδικο, που εχει τα πιο πολλά μικρά και μεγάλα αφιερώματα στην/ΓΙΑ ΤΗΝ Κύπρο.
  Αλλά όχι μόνο στην Κύπρο. Αυτός ο θησαυρός ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ανεξάρτητης γνώσης, μαχητικότητας και ριζοσπαστισμού [στην κυριολεξία, πόσες φορές έπιασε τα θέματα από την "ρίζα" και τα ξετίναξε!!!] είχε πάντα πολλά να με διδάξει, από ρομαντικό μαθητή, συμμέτοχο δογματικών ιδεών και οργανωτικών μορφωμάτων ακόμη.
  Και πάντα μέσα στη σπάνιν των αγαθών, το ΑΝΤΙ κι ο Χρήστος.
  Και γι' αυτό πάντα μέσα στη μνήμη μας! Αθάνατος!

 2. Γ. Λ. avatar
  Γ. Λ. 10/03/2009 00:53:30

  Το www.kalami.net, του οποίου ο εκδότης υπήρξε επίσημος ανταποκριτής του ΑΝΤΙ στις ΗΠΑ (1977-1981), αποτίει φόρο τιμής στον άξιο της δημοσιογραφίας.

 3. blue nile avatar
  blue nile 10/03/2009 01:38:10

  Είκοσι και κάτι χρόνια πριν αγόρασα το πρώτο μου Αντί. Κάποιο παιδί της τάξης, μου το σύστησε μιας και τα άρθρα του θα με βοηθούσαν να έχω καλύτερες επιδόσεις στην έκθεση. Το Αντί την δουλειά του την έκανε, έγραψα σχεδόν άριστα βοηθούμενος από τις ιδέες την αντικειμενικότητα και το λεξιλόγιο των συντακτών του. Και χωρίς πολύ κούραση μάλιστα αφού για πρώτη φορά στη ζωή μου διάβαζα με τόση ευχαρίστηση.
  Από τότε για καμιά δεκαριά χρόνια πότε έβρισκα και πότε έχανα το περιοδικό. Φοιτητικά και φανταρικά χρόνια, άλλες προτεραιότητες και μια αυτάρεσκη μακαριότητα καθόρισαν άλλες επιλογές.
  Με το μπάσιμο στους εργασιακούς χώρους η σχέση επανασταθεροποιήθηκε. Δεν σταμάτησα ποτέ από τότε να περιμένω τη δεύτερη Παρασκευή μέχρι το τελευταίο τεύχος.
  'Ολο αυτό το καιρό δεν σταμάτησα να ψάχνω την υπογραφή του. Τα συμπεράσματα δικά μου όπως και πολλών άλλων αναγνωστών. Πριν πω το ένα που θέλω να πω για αυτον επιτρέψτε μου λίγα ακόμα λόγια.
  Η λίγη δημοκρατία που χαρακτηρίζει το πολίτευμα μας είναι αποτέλεσμα της αναξιοκρατίας της ανισονομίας και της διαφθοράς. Το μεγαλύτερο σημερινό προσόν είναι το όνομα της οικογένειας, με κάποιο τρόπο εφαρμόζονται οι νόμοι σε κάποιους με άλλον σε άλλους, και ο λαός ποτέ δεν γίνεται κυρίαρχος όταν τον καταληστεύουν.
  Όμως ακόμα χειρότερη είναι η έλλειψη της αλήθειας, αλήθεια που είναι απαραίτητη προυπόθεση της δημοκρατίας.
  Ο Χρήστος Παπουτσάκης αφιέρωσε τη ζωή του στην
  Αλήθεια. Άρα αφιέρωσε τη ζωή του στη Δημοκρατία όχι μόνο απλός φίλος και ακόλουθος της αλλά Διγενής Ακρίτας υπερασπιστής της.
  Είναι ένας μεγάλος Έλληνας.
  Ευχαριστώ.
  Αντίο.

 4. parateros avatar
  parateros 10/03/2009 09:15:08

  Η συνήθης υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τους τάφους.
  Θα έγραφα: "Ντροπή" αλλά αποτελεί λέξη άγνωστη για τους φέροντες το δημόσιο λόγο.

 5. Helmut avatar
  Helmut 10/03/2009 10:28:41

  Επειδή ακριβώς δεν υποτάχθηκε ποτέ κακώς και μας παραθέτετε με "περηφάνια" τις κοινοτυπίες του Αντώναρου, του Παπακωνσταντίνου, και του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά ο τελευταίος ενσαρκώνει όλα όλσα πολεμούσε όλη του τη ζωή ο Παπουτσάκης. Την lifestlye κενότητα.

 6. maria avatar
  maria 10/03/2009 11:37:40

  εθρεψε του εφηβικού μας νου την πείνα γι'αλήθεια κι απλωσε τα όνειρά μας γι αγώνα και λευτεριά στα δύσκολα χρόνιαμε αναφορές, επισημάνσεις, αναλύσεις τέτοιες που να μας κάνει να εμπεδόσουμε αξίες που μας κάνουν σήμερα να θλιβόμαστε βαθειά για τη κατάντια τούτου του τόπου

 7. Kostas S.H. avatar
  Kostas S.H. 11/03/2009 01:27:39

  Τιμή σε έναν αγωνιστή της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.