#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/12/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόρος ακινήτων: Καλή η Εκάλη, υπάρχουν όμως και τα... Ταμπούρια

[caption id="attachment_236717" align="alignnone" width="600" caption="Εκάλη"][/caption]

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση. Από τη μια η τρόικα που έχει ξεφύγει εντελώς κι από την άλλη κάποιοι βουλευτές που θέλουν να κάνουν δήθεν κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα. Ήδη μοίρασαν το πλεόνασμα και απειλούν με καταψήφιση βασικών νομοσχεδίων αν δε γίνει το ένα ή το άλλο που ζητούν, χωρίς να έχουν ούτε μια σοβαρή πρόταση να καταθέσουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτό που έγινε με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επί 1,5 χρόνο η κυβέρνηση «εργαζόταν» για έναν δίκαιο και αναλογικό φόρο κι ένα μήνα πριν το τέλος του 2013 έφεραν ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε έκρηξη. Στη συνέχεια η πρόταση βελτιώθηκε, υποτίθεται, κι εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή. Και πάλι, φυσικά, υπήρξαν εκρήξεις λαϊκισμού και ορισμένοι βουλευτές λένε ότι δεν θα ψηφίσουν αν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές. Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν με λίγα λόγια.

Η αλήθεια είναι η εξής: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα από τα ακίνητα περίπου 4 δις ευρώ το 2014. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες δηλαδή να πληρώνουν 2,6 δις για τον ενιαίο φόρο, 1,2 δις ευρώ τα «υπόλοιπα» από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για το 2013 και άλλα 200 εκατ. «υπόλοιπα» από τον ΦΑΠ. Λοιπόν, 4 δις ευρώ το 2014 και κάθε χρονιά που θα έρχεται άλλα 2,6 δις ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας σε μια προσπάθεια να αμυνθεί απέναντι στους λαϊκιστές χρησιμοποίησε ακριβώς τον ίδιο λαϊκίστικο λόγο. «Καιρός να πληρώσει και η Εκάλη», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Εννοώντας βεβαίως ότι ο διπλός φόρος για όσους έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλ. ευρώ αντικειμενική αξία θα αφορά μόνο τους έχοντες.

Ένα μεγάλο μέρος της… Εκάλης, άντε και της Μυκόνου θα πληρώσει, αυτό είναι σίγουρο. Όμως, ας σταματήσει ο λαϊκισμός. Τα περισσότερα από τα 2,6 δις ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι μικροϊδιοκτήτες. Γιατί; Μα γιατί μέχρι σήμερα τα έσοδα από τον ΦΑΠ δεν ήταν παραπάνω από 400-600 εκατ. ευρώ, επομένως τόσα θα πληρώσουν και τώρα οι πλούσιοι.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι με τις αντικειμενικές αξίες στα ύψη, βαφτίζονται πλούσιοι και όσοι μπορεί να έχουν ένα σπίτι στην Αθήνα, άντε κι ένα εξοχικό σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή ή ένα οικόπεδο. Δηλαδή ακίνητα τα οποία δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ, αγοράστηκαν σε μια «χρυσή» εποχή, πολλές φορές με μεγάλα δάνεια και έχουν αξία μιας άλλης περιόδου, όχι αυτής κατά την οποία έχει απαξιωθεί πλήρως η ακίνητη περιουσία.

Μοιάζει δε η υπόθεση με τα αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κ.ε. Αν θυμάστε μας έβαλε ο Παπαθανασίου να αγοράσουμε μειώνοντας τους φόρους, έτρεξαν όλοι και πήραν ασφαλή σπίτι για τις οικογένειές τους και τώρα πληρώνουν υπέρογκους φόρους για Ι.Χ. που δεν αξίζουν ούτε ένα ευρώ.

Συμπέρασμα; Δεν θα πληρώσει η Εκάλη όπως λέει ο κ. Στουρνάρας προκειμένου να μειώσει την κοινωνική ένταση. Δεν θα πληρώσουν π.χ. οι έχοντες τεράστια εμπορικά κέντρα και άλλα ακίνητα που αποδίδουν έσοδα. Δεν θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο με την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Ενδεχομένως να μην πληρώσει κι ένας μεγάλος αριθμός πλουσίων με σπιταρόνες οι οποίες για κάποιο… περίεργο λόγο έχουν χαμηλή αντικειμενική αξία. Πάρτε για παράδειγμα τη βίλα του Γαβαλά η οποία είχε εμπορική αξία 8 εκατ. ευρώ αλλά βγήκε σε πλειστηριασμό με πρώτη τιμή (αντικειμενική) μόλις 950 χιλ. ευρώ. Σκεφτείτε πόσες τέτοιες είναι στην Εκάλη, το Λαγονήσι ή τη Μύκονο. Και σκεφτείτε τι πληρώνουν οι off shore που έχουν τεράστια ακίνητα;

Το κράτος αδυνατεί να φτιάξει ένα σοβαρό περιουσιολόγιο και δεν γνωρίζει ακόμη πόσα τετραγωνικά έχει ο καθένας και πόσο κοστίζουν. Γι’ αυτή του την ανικανότητα έρχεται να επιβάλει ένα φόρο που τσακίζει τους πάντες, έχοντες και μη έχοντες. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Σε ανθρώπους που υπερφορολογούνται, που οι καταθέσεις τους εξανεμίστηκαν για να πληρωθούν οι φόροι, που πληρώνουν ένα σωρό τέλη ακινήτων τα οποία, όμως, δεν είναι ανταποδοτικά όπως σε άλλες χώρες, που η Ελλάδα είναι μέσα στις 4 ακριβότερες χώρες του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά τους φόρους που πληρώνονται για να γίνει μια αγοραπωλησία ακινήτου, δεν μπορείς να μιλάς για δικαιοσύνη. Ας αφήσουν στην άκρη όλοι, λοιπόν, τους λαϊκισμούς και τα τσιτάτα που παίζουν στα κανάλια κι ας εργαστούν για ένα πράγματι δίκαιο φορολογικό σύστημα, και στα ακίνητα και στο εισόδημα.

Καλή η Εκάλη, υπάρχουν όμως και τα... Ταμπούρια

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άγγελος avatar
  Άγγελος 02/12/2013 08:52:04

  Το πρόβλημα με το χαράτσι είναι ένα και ελάχιστοι συστυχώς σχολιαστές το επισημαίνουν.
  Το ποσό που ζητάνε είναι 3,2 δις και όχι 2,6.
  2,6 δις θέλουν να εισπράξουν αλλά τα μπιλιετάκια που μας έρχονται αφορουν το προυπολογισμένο δηλαδή τα 3,2 δις.
  Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το τεράστιο ποσό είναι σχεδόν το 3% του ΑΕΠ.
  Σε καμία Δυτική χώρα που όντως υπάρχουν φόροι δεν υπάρχει τέτοια αναλογία σε σχέση με το ΑΕΠ.
  Η τελευταία φορά που κράτος επέβαλε τέτοιους εξοντωτικούς φόρους στην σκίνητη περιουσία ήταν η Τουρκία όταν επέβαλε τέτοιους φόρους στους Έλληνες της Πόλης της Ίμβρου κλπ. προκειμένου να κατάσχει τις περιουσίες τους με νομιμοφανή τρόπο.
  Αυτό είναι το πρόβλημα.

 2. Nik avatar
  Nik 02/12/2013 09:33:24

  Αντε πάλι μια φορά μπας και το κατανοήσουμε. Οπως και να υπολογίζεται ο φόρος, πληρώνεται από το ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ειδικά ο φόρος ακινήτων που δεν παράγουν εισόδημα. Τα δήθεν για δικαιοσύνη έμμεσων φόρων και φόρων στα ακίνητα κλπ είναι δικαιολογίες για να καλύψουν την ανεπάρκεια του προσωπικού. Αν δεν ήταν ανεπαρκείς θα είχαμε σωστο φορολογικό σύστημα που θα έπιανε το πραγματικό εισόδημα, και δεν θα εξέδιδαν εκατοντάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους για να εξηγήσουν τα νομοσχέδια τους.

 3. Vivi avatar
  Vivi 02/12/2013 09:36:51

  Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι ζητάτε πράγματα που δεν γίνονται. Και θα το πάω αλλού το θέμα... Ζητάτε να πάψουν να λαϊκίζουν οι βουλευτές με ξένα κόλλυβα. Αλήθεια, έχετε την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου ξέρουν να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό; Αν το πιστεύετε είστε νυχτωμένοι απλά. Και μπορεί ο Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τέτοια λαϊκίστικα παραδείγματα, καταλαβαίνετε όμως γιατί το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα κάποια στιγμή. Το πρόβλημα που εγώ εντοπίζω είναι η πίεση του χρόνου και γι'αυτό πιστεύω το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να είναι πελαγωμένο. Ανάσα χρειάζονται όλοι, θα σκάσουν!

 4. Hawk avatar
  Hawk 02/12/2013 10:54:44

  Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα κατά καιρούς δεσμεύονται για διάφορα πράγματα απέναντι στον Ελληνικό λαό αλλά και στην τρόϊκα που μας προέκυψε, αλλά κατά μαγική σύμπτωση δεν μπορούν να τα φέρουν εις πέρας, να τα εφαρμόσουν και να έχουν το αναμενόμενα αποτελέσματα. Διότι και για την λίστα λαγκάρντ έχουν δεσμευτεί αλλά μηδεν εις το πηλίκον, και για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έχουν δεσμευτεί αλλά επίσης δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα, και για τις αποκρατικοποιήσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα εισέπραττε 50 δισ το ελληνικό δημόσιο αλλά ζήτημα είναι αν έχει εισπράξει 1 δισ. Αυτοκίνητο χωρίς φρένα στον κατήφορο η Ελλάδα τώρα πιά.

 5. George avatar
  George 02/12/2013 12:16:18

  Δεν θα έπρεπε να πληρώσει η Εκάλη αλλά το Αιγάλεω αν τα ακίνητα παράγουν εισόδημα εκεί αλλά όχι στα ΒΠ/ΝΠ και το αντίστροφο. Αφού οι φόροι στα ακίνητα δεν είναι ανταποδοτικοί, πρέπει να πληρώνουν τα ακίνητα που φέρνουν εισόδημα και μόνο με συντελεστή σύμφωνο με τις ανάγκες του κράτους και με δέσμευση μείωσής του με συγκεκριμένο χρονικό πλάνο. Ακίνητα που πληρώνουν μόνο και μόνο γιατί είναι ακίνητα είναι στρέβλωση της αγοράς και τα καταστροφικά αποτελέσματα της τα βιώνουν όλοι, με πρώτους τους ανέργους. Υπουργός οικονομικών που λαικίζει και αποφασίζει βάση συμπλεγμάτων ή χυλόπιτων από τα παλιά είναι ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση.

  • Eva avatar
   Eva @ George 02/12/2013 13:08:17

   Σκεφτείτε 'ομως και την περίπτωση των τεχνικών εταιρειών που δεν ενοικιάζουν επι τούτου τα ακίνητα, για να μην πέσει η τιμή πώλησης.

   Ενοικίση σημαίνει φθορά και συντήρηση, καθώς και φέσια όχι μόνο στο ενοίκιο αλλα σε κοινόχρηστα και λογαριασμούς.

   • George avatar
    George @ Eva 02/12/2013 14:13:41

    Τα γνωρίζω από ιδιοκτήτες ακινήτων μια και εγώ δεν είμαι. Μου λένε μάλιστα ότι τώρα θα πληρώνουν φόρο και για ενοίκια που δεν εισέπραξαν! Σα να λέμε κανονίστε να φαίνεται στα χαρτιά όσο πιο μικρό ενοίκιο μπορείτε!! Το θέμα πάντως είναι ότι μόνο έσοδα πρέπει να φορολογούνται, αλλιώς μιλάμε για δήμευση. Εξαιρώ ανταποδοτικά τέλη. Το πιο σημαντικό θέμα όμως είναι ένας Υπουργός Οικονομίας που νομίζει ότι "φιλελεύθερος" είναι βρισιά και που αμφιβάλλω αν έχει κολλήσει έστω και ένα ένσημο στον ιδιωτικό τομέα. Το κερασάκι φυσικά είναι η “ανάπτυξη το 2014” που δείχνει πόσο πίσω έχει αφήσει τον πλανήτη μας και πόσο μακριά έχει φτάσει στην εξερεύνηση του διαστήματος.

 6. Eva avatar
  Eva 02/12/2013 12:53:51

  Τι μας λένε? Με τιμή ζώνης 1500 ευρώ σε μία μεσαία (και ούτε...) περιοχή, και 200 τετραγωνικά συνολικά ανα οικογένεια , να οι 300.000 ευρώ......... και θεωρείσαι έχων?

  Γνωρίζουν οτι ολόκληρες οικογένειες επιβιώνουν απο ένα κουτσουρεμένο ενοίκο που εισπράτουν? Αυτοί είναι οι έχοντες?

 7. θηραία avatar
  θηραία 02/12/2013 13:34:08

  Οι σημερινές αντικειμενικές αξίες
  ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
  Ο μόνος λόγος που δεν αλλάζουν
  είναι για να μην διαταραχτούν τα προυπολογισμένα νούμερα του υποικ.
  Ομως, όταν έχει διαταραχτεί όλη η κοινωνία,
  δεν είναι δυνατόν να επιμένουν,
  ότι η εγχείρηση θα πετύχει, έστω κι αν ο ασθενής είναι νεκρός!

  Μεταφέροντας το χρέος από το δημόσιο
  στους ειλικρινώς δηλώνοντας τα ακίνητά τους ιδιοκτήτες,
  μπορεί να αποτελεί δημιουργική λογιστική λύση
  αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα.
  Οι υπερφιλόδοξοι ιθύνοντες δεν τον αντιλαμβάνονται τούτο;
  Ας αφήσουν τα λαικίστικα περί landlords
  κι ας αντιμετωπίσουν επιτέλους το πρόβλημα στη ρεαλιστική του βάση!

 8. δημης avatar
  δημης 02/12/2013 21:59:02

  Τι τα θέλετε τώρα και τα μελετάτε τα Ταμπούρια;;;;;;;;
  Τα ξέρει ο...υπουργός;;;;;
  Μήπως μένει εκεί η...Πεθερά του των 500 ;;;;
  Και είναι απορίας άξιο ΠΟΙΟΙ του μίλησαν γιά Εκάλες...
  Θα τον αφήσουμε να κάνει το πρότζεκτ του;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.