23/05/2013 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόροι: Κανείς δεν έχει να πληρώσει

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου ζούμε ένα διαρκές deja vu. Φόροι, φόροι και ξανά φόροι, όχι γιατί το αφεντικό (η κυβέρνηση δηλαδή) τρελάθηκε και θέλει να γδύνει τους πολίτες και να μη βγάζει τετραετία. Αλλά γιατί οι δανειστές μας νομίζουν ότι με τους συνεχείς φόρους και τις περικοπές θα κάνουν μια χώρα ανταγωνιστική και θα εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά.

Κούνια που τους κούναγε, όμως και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κι ενώ κάνουμε αμήν να βγάλουμε μια ρύθμιση σε 100 δόσεις προκειμένου να πάει να πληρώσει κανείς στην εφορία, αποκαλύπτεται ότι τελικά κανείς δεν έχει να πληρώσει και όλοι έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.

Μόνο μέσα στον Απρίλιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προσέγγισαν το 1 δις ευρώ ενώ στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές , αγγίζουν πλέον τα 58 δις ευρώ.

Σκεφτείτε τον αριθμό. Λίγο κάτω από το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ είναι χρέη προς το κράτος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ποτέ δεν θα εισπράξει ποτέ το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο πως ο 1 στους 4 υπόχρεους δήλωσης ΦΠΑ δεν την έχει καταθέσει.

Είναι φανερή πλέον η αδυναμία του πολίτη ή του επιχειρηματία να πληρώσει τα χρέη του στο κράτος και τα σχεδόν 60 δις ληξιπρόθεσμα είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Κι όμως, στη λογική «βάζω φόρους, γιατί έτσι λέει η συνταγή» η τρόικα επιμένει στην πολιτική της λες και πιστεύει ότι υπάρχει λίπος για να καεί στην ελληνική κοινωνία.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και είναι ορατός ο κίνδυνος το οικονομικό επιτελείο να μην πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στο τέλος Απριλίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη (κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του τρέχοντος έτους) προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 3,09 δισ. ευρώ, από 2,17 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Εξάλλου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως 31/12/2012 και νέων) των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκε στα 58 δισ. ευρώ, από 57,28 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως μέσα στον Απρίλιο οι εισπράξεις του Δημοσίου από εξόφληση μέρους των “νέων” οφειλών ήταν 401 εκατ. ευρώ, έναντι 140 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασαν σε 754 εκατ. ευρώ από 606 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον μήνα που πέρασε θα έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 108.100 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα μόνο 82.755 δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπέβαλαν δήλωση 25.345 υπόχρεοι. Δηλαδή ο ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες ...αμέλησε να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και συνεπακόλουθα δεν απέδωσε τον αναλογούντα φόρο .

Επίσης τον Απρίλιο, διενεργήθηκαν 1.462 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, έναντι 943 ελέγχων το Μάρτιο και βεβαιώθηκαν 25,1 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα. Όμως εισπράχθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ, από 8,3 εκατ. ευρώ το Μάρτιο.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις έγιναν 48 τακτικοί έλεγχοι, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 63,2 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 15,1 εκατ. ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης 68 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 5,6 εκατ. ευρώ.

Στους αυτοαπασχολούμενους έγιναν 75 έλεγχοι και 40 στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panos avatar
  panos 23/05/2013 12:42:11

  Υπαρχουν βεβαιωμενες οφειλες των Μεγαλων.........γνωστων-αγνωστων που δεν μπορουν να εισπραχτουν. ΓΙΑΤΙ? Αν εφαρμοστει με το νεο φορολογικο η προκαταβολη φορου 90% για εμπορους-ελευθ.επαγγελματιες θα ειναι το μεγαλυτερο εγκλημα κατα της ρευστοτητας των μικρων....και το κλεισιμο της αγορας. Το ξερει αυτο ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, και ποιος ΦΩΣΤΗΡΑΣ στο οικονομικων το σκεφτηκε? Αν γινει και αυτο τοτε ενας τεραστιος κλαδος καταστρεφετε και παει και αυτος στα ΑΚΡΑ...............

 2. tak avatar
  tak 23/05/2013 12:57:51

  Πιέζοντας τον ελαιόκαρπο, βγαίνει το λάδι...
  Βγάζοντας όμως το λάδι από τους ανθρώπους, κάποια στιγμή θα γυρίσει το μάτι τους ανάποδα!
  Και ποιος είναι τέλος πάντων ο Θεοχάρης;
  Για τον οποίο, ξέρετε ποιος θα πληρώσει τη "νύφη".

 3. Nik avatar
  Nik 23/05/2013 14:02:30

  ΣΑΡΑΝΤΑΔΥΟ τοις εκατό προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι. ΕΝΕΝΗΝΤΑ τοις εκατό προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και με ότι μείνει θα πληρώνετε χαράτσι, ΦΑΠ, τέλη επιτηδεύματος και άλλα ωραία.

  Τα άτομα που σκαρφίστηκαν αυτά τα μέτρα είναι σαδιστές με τον κλινική έννοια του όρου.

 4. Nik avatar
  Nik 23/05/2013 14:20:30

  Θέλουμε το όνομα του ΦΩΣΤΗΡΑ, διότι εκεί κρύβεται η απάντηση σε πολλά ερωτηματικά για την άθλια φορολογική πολιτική. Μην τα ρίχνουμε όλα στην τρόικα και τους ξένους.

 5. vasa avatar
  vasa 23/05/2013 15:28:03

  ε ενταξει απλα ειναι πλεον τα διληματα η θα δωσει φαι ο αλλος στα παιδια του η θα παει να πληρωσει αυτα τα ακατανομαστα, ας κανουν καμμια βολτα αμερικη η αγγλια η σκανδιναβια να δουν αν υπαρχουν φοροαπαλλαγες και ποιος απο πιο οριο και μετα καταβαλει φορους και ποσοι ειναι παντελως αφορολογητοι, καλο ξημερωμα και αν δουν χρημα απο δω και περα και απο αυτους που μεχρι τωρα πληρωναν γραψτε μου κανα γραμμα.

 6. πολιτης avatar
  πολιτης 23/05/2013 15:29:16

  απορω αν εχει καταλαβει κανεις που το πανε. βαλλουν κατα ριπας κι οποιον παρει ο χαρος. ποια ζαπεια και πρασινα αλογα. εδω γινεται του κουτρουλη ο γαμος.
  μαλλον παρεδωσαν τα οπλα και ντρεπονται να το πουν.
  δεν θελω να γινω μαντης κακων αλλα το χθες θα μοιαζει παραδεισος σε σχεση με το αυριο που ερχεται.

 7. akenaton avatar
  akenaton 23/05/2013 16:04:10

  Μας τρέλαναν στις νεοφιλελεύθερες πολιτκές!

  • GO avatar
   GO @ akenaton 23/05/2013 19:05:08

   Μέχρι και εγώ, που είμαι αναφανδόν υπέρ των μειγμάτων, τέτοιες αναλογίες νεοφιλελευθερισμού - σοσιαλισμού δεν τις αντέχω. Είναι too much!!!

 8. daresome avatar
  daresome 23/05/2013 23:35:15

  Καλά και άγια όλα όσα λέτε, αλλά μην τα παρουσάζετε κι όπως θέλετε, ότι δηλαδή δήθεν δεν είναι το αφεντικό (η κυβέρνηση δηλαδή) που τρελάθηκε, αλλά οι δανειστές μας .... Διότι, εκεί στο υποικ δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να μηχανεύονται νυχθημερόν τρόπους για το πώς θα στραγγαλίσουν τον πολίτη.

 9. kat avatar
  kat 23/05/2013 23:59:09

  Πάνε να κλείσουν τα μικρά και μεσαία μαγαζιά και να μείνουν μόνο τα πολυκαταστήματα.

 10. χαρης avatar
  χαρης 24/05/2013 00:50:56

  Ειλικρινά σας μιλάω δουλεύω 12ωρα είμαι απόφοιτος αει δεν εχω βοήθεια από οικογένεια εχω χάσει από τα 6 τους γονείς μου παίρνω 900 ευρώ μένω στο νοίκι εχω κόψει τα πάντα(μηχανή,γυμναστήριο,σαββατόβραδα,διακοπές,κ.ά)και στο σταυρό που σας κάνω δεν βγαίνω νοίκι,δεη,κοινόχρηστα,εισιτήρια ΜΜΜ,φαγητό=850+ με το ζόρι αποταμιεύω ένα 50άρι μην μου τύχει κάποιο πρόβλημα υγείας να εχω τουλάχιστον ένα μικρό πόσο στην άκρη

 11. χαρης avatar
  χαρης 24/05/2013 01:00:34

  Χρωστάω 680ευρώ+τόκους στην εφορία από τον περσινό φόρο εισοδήματος μακάρι να είχα να τα δώσω δεν είμαι βιτσιοζος να θελω να με κυνηγαει η εφορια ειλικρινά σας μιλάω δουλεύω 12ωρα είμαι απόφοιτος αει δεν εχω βοήθεια από οικογένεια εχω χάσει από τα 6 τους γονείς μου παίρνω 900 ευρώ μένω στο νοίκι εχω κόψει τα πάντα(μηχανή,γυμναστήριο,σαββατόβραδα,διακοπές,κ.ά)και στο σταυρό που σας κάνω δεν βγαίνω νοίκι,δεη,κοινόχρηστα,εισιτήρια ΜΜΜ,φαγητό=850+ με το ζόρι αποταμιεύω ένα 50άρι μην μου τύχει κάποιο πρόβλημα υγείας να εχω τουλάχιστον ένα μικρό πόσο στην άκρη

 12. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 24/05/2013 02:08:41

  Νομιζω οτι ειδικα στα ακινητα πρεπει να μπουν κι αλλοι και πιο .....αγριοι φοροι, για να εξοντωθουν πληρως οι εναπομειναντες μικρο-μεσαιοι και μεσαιοι ιδιοκτητες. Κολαση να γινει η ζωη τους, απ την Εφορια.

  Ευκαιρια ειναι το καλοκαιρι που θα θεσπιστει ο νεος Φορος για την ακινητη περιουσια να ειναι με ενα αφορολογητο κοροιδιας κατω των 100.000 Ευρω και να αρχιζουν μετα με μεγαλους συντελεστες απο 1 τοις χιλιοις και πανω.

  Ετσι για να γινει η Εφορια ο νεος μεγαλο-ιδιοκτητης. Ξερει αυτη να τα αξιοποιησει ευκολα κι απλα.

  Να κανουμε και μια μειωση κοροιδιας των αντικειμενικων αξιων 10% στα αστικα κεντρα, ετσι για να κανουμε και πλακα στα κοροιδα, που αντι να εχουν τις οποιες οικονομιες στις Τραπεζαρες μας, πηγαν και αγορασαν 2 γκαρσονιερες.

 13. Τασος Η. avatar
  Τασος Η. 24/05/2013 10:15:00

  Πραγματικα πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μας αποκαλυψουν οι δημοσιογραφοι την πηγη των "διαρροων" για να ξερουμε αν ειναι σαμποταζ στο κυβερνητικο εργο ή απλως κυβερνητικη πολιτικη αποφαση. Ειναι σημαντικο, για να ξερουμε αν εχουμε να κανουμε με ηλιθιους σαδιστες ή απλα ηλιθιους. Εχει διαφορα, ερχονται εκλογες δημοτικες και ευρωεκλογες του χρονου....εκει θα μαθουν οτι ειναι πραγματικα ηλιθιοτητα εστω και αν σκεφτεις αν αυξησεις τους φορους στους μισθωτους ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ και ενα καρρο υποχρεωσεις!!!!! Και επισης ειναι ΚΛΟΠΗ να σου παιρνουν πανω απο το 50% των εισοδηματων σου!! Καποτε μιλουσαμε για νταβαντζηδες.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.