12/11/2008 15:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φυλακές: Το θέμα γίνεται πολιτικό.

Εξαρχής, με αφορμή τις συντονισμένες ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις περισσότερες φυλακές της χώρας, την περασμένη εβδομάδα στην ανάρτηση με τίτλο Η κατάσταση στις φυλακές εκτραχύνεται είχαμε επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές φυλακές που επέφερε τη λογική της στρουθοκαμήλου και του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Τώρα, εκτός του ότι έχει εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα η αποχή από το συσσίτιο και η συμμετοχή των κρατουμένων μεγαλώνει, αντί να μειώνεται (υπολογίζονται σε πάνω από πέντε χιλιάδες), παρεμβαίνει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παπούλιας, ο οποίος δήλωσε σήμερα στη συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκη: «Η επίλυση των προβλημάτων του Σωφρονιστικού Συστήματος δείχνει την ποιότητα μιας Δημοκρατίας».

Δεδομένης λοιπόν της ρευστής πολιτικής κατάστασης, των αποκαλύψεων για σκάνδαλα, καθώς και της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας που δημιουργείται ενόψει Πολυτεχνείου, οι κινητοποιήσεις στις φυλακές αυξάνουν τον κίνδυνο γενικευμένου πολιτικού μπάχαλου.

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά άφησε να φτάσει ο κόμπος στο κτένι. Με τη λογική να «αφήνουμε τα προβλήματα να ξεφουσκώνουν» και ότι «θα το ξεχάσει και αυτό ο κόσμος», βρίσκεται και πάλι μπροστά σε μεγαλύτερο πρόβλημα. Τώρα λοιπόν, τρέχει ο κ. Χατζηγάκης και εξαγγέλλει μέτρα για τις φυλακές. Γιατί άραγε χρειαζόταν να ξεκινήσει η απεργία και δεν το έκανε νωρίτερα; Μια ακόμη χαμένη -επικοινωνιακή- μάχη.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των απεργών πείνας αυξάνεται καθημερινά από την ημέρα που η αποχή από το συσσίτιο μετατράπηκε σε απεργία πείνας: Από τους 3.311 στις 8 Νοεμβρίου, έφθασαν τους 4.805 στις 9 Νοεμβρίου, στους 5.251 στις 10 Νοεμβρίου και ξεπέρασαν τους 5.300 μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.

Αρκετοί κρατούμενοι από τις φυλακές Χίου, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού, Πάτρας χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, λόγω προβλημάτων υγείας από την αποχή από τροφή και νερό. Επιπλέον, το 50% των κρατουμένων είναι τοξικομανείς και η αιφνίδια αποχή δημιουργεί ισχυρό σοκ στον οργανισμό.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας την οποία επιδεικνύουν οι φυλακισμένοι είναι ότι εδώ και τρεις ημέρες κρατούμενοι στις φυλακές Άμφισσας και Τρικάλων έχουν ράψει τα στόματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ avatar
  ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ 12/11/2008 15:27:39

  ΠΑΡΟΤΙ..... ΔΕΝ ΠΑΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ!!!
  ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ!! ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΟΥΓΡΑΣΤΩ ΤΟΝ ''ΑΓΩΝΑ'' ΤΟΥΣ (ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ) ΔΙΟΤΙ ΠΕΤΗΧΑΝ ΚΑΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΝΩΝΙΑ!!
  ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΓΚΑΝΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΑΡΑ ΜΕ ΕΞΕΡΓΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ!!!

 2. Le canard avatar
  Le canard 12/11/2008 15:40:27

  Πέρυσι, εντός δύο ημερών μετά την εξέγερση στο Μαλανδρίνο, εκδηλώθηκαν εξεγέρσεις από τον Κορυδαλλό και τη Λάρισα έως την Πάτρα, κ.ο.κ. Παράλληλα, έγινε μια μίνι πορεία «αναρχικών» νυχτιάτικα στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας (Παπούλιας), επί της Ασκληπιού, κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η αναταραχή στα σωφρονιστικά ιδρύματα ξεκίνησε στις φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδας, με αφορμή την κακοποίηση, όπως καταγγέλθηκε, του Γιάννη Δημητράκη. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντίθετα μιλούσαν για παραμύθια. Ο Δημητράκης που εμφανίζεται ως αντιεξουσιαστής, είχε συλληφθεί το 2006 ως μέλος της «συμμορίας με τα μαύρα» για σειρά ληστειών. Στο «χορό» των εξεγέρσεων πέρυσι, μπήκαν μέλη της 17 Νοέμβρη (ομάδα Κουφοντίνα). Τότε πάντως, είχαν εκφραστεί εντονότατες υποψίες ότι «πράσινο φώς» για τη συμμετοχή των ποινικών κρατουμένων σε εξεγέρσεις, είχαν δώσει γνωστοί «νονοί» της νύκτας, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη επιρροή μεταξύ των κρατουμένων. Ολα δείχνουν πάντως, ότι οι κρατούμενοι οργανώνονται κάθε χρόνο που περνά. Και σίγουρα είναι καλύτερο να είναι πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες ομάδες των Εξαρχείων, ή ακόμα και ο Συνασπισμός, και να βγαίνει δημόσια η δικηγόρος Κούρτοβικ, παρά να οργανώνουν εξεγέρσεις οι "νονοί". Είδομεν. Πόσο μάλλον, αφού το ίδιο το σύστημα στις φυλακές, τις μετατρέπει σε βασίλειο των "νονών".

 3. Le canard avatar
  Le canard 12/11/2008 15:42:37

  Πέρυσι, την εποχή των εξεγέρσεων στις φυλακές, εκδηλώθηκε και σειρά επιθέσεων με βόμβες μολότωφ και «γκαζάκια» σε αστυνομικά τμήματα. Κάτι παρόμοιο, με άλλους στόχους, όπως γράφεις ΦάκτορΧ σε προηγούμενη ανάρτηση, γίνεται και φέτος. Ε;

 4. Μερικα διευκρινιστικα avatar
  Μερικα διευκρινιστικα 12/11/2008 15:48:34

  Κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται παρακάτω (σε ρεπορτάζ φυλλάδων) για την περσινή εξέγερση σε Μαλανδρίνο και αλλού, εμφανίζονται και φέτος.


  Ακόμη κι’αν υπήρχε πυρήνας αναρχικών στη φυλακή Μαλανδρίνου, δεν θα αρκούσε για να κινητοποιήσει τους κρατουμένους, δίχως το «πράσινο φώς» από τους ίδιους τους επικεφαλής των τεσσάρων σημαντικότερων ομάδων των ποινικών που υπάρχουν στο Μαλανδρίνο.

  Ειδικότερα, ως πρωταγωνιστές φέρονται τρία-τέσσερα άτομα, που είναι οι «αρχηγοί» των ομάδων των Ελλήνων, των Αλβανών (λατρεύουν ως «ήρωά» τους τον Ρετζάϊ, που απέδρασε με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό), των Τσιγγάνων και των Ποντίων. Ο σκληρός πυρήνας τους, που πρωτοστάτησε στην εξέγερση εκτιμάται στα 30-40 άτομα. Οπως και να’χει, η ύπαρξη του «αντιεξουσιαστή» Δημητράκηστη φυλακή, και οι σχέσεις του με κύκλους των Εξαρχείων, φαίνεται ότι βοήθησε στο να δοθεί και «πολιτικός μανδύας» στην εξέγερση.

  Στην πράγματικότητα πάντως, υποστηρίζουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, η αναταραχή δεν οφείλεται στις καταγγελίες Δημητράκη, αλλά ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό. «Ολα ξεκίνησαν προ τριμήνου, όταν –όπως εξηγούν- προκλήθηκε θόρυβος, επειδή πολλοί κρατούμενοι που είχαν βγεί με άδεια, δεν ξαναγύρισαν στη φυλακή. Τότε μάλιστα, άλλαξε η διοίκησή της, ενώ το καθεστώς χορήγησης αδειών έγινε πολύ αυστηρότερο. Στόχος λοιπόν, των κρατουμένων ήταν να ξαναγίνει ηπιότερο. Ως πρόφαση βρήκαν την κακοποίηση του Δημητράκη, ο οποίος όμως, δεν κτυπήθηκε, λέγουν οι σωφρονιστικοί, και πολύ περισσότερο δεν του έκοψαν το δάκτυλο, όπως αρχικώς υποστήριξαν οι κρατουμενοι».

  Ως «αρχισυνδικαλιστής» των κρατουμένων, εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Πάλλης. Ο ηλίκιας 48 ετών φυλακισμένος για απάτες, για τον οποίο κυκλοφορούν φήμες στις φυλακές ακόμα και ότι ήταν εκτελεστής συμμορίας. Ο Πάλλης πάντως, φαίνεται ότι έχει αναδειχθεί σε «χαρισματικό ηγέτη» της φυλακής. Πόσο μάλλον, αφού κοινή παραδοχή είναι ότι έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τους κρατουμένους, «να μιλάει τη γλώσσα τους», και να τους κινητοποιεί, όπως έπραξε στην πρόσφατη εξέγερση, οπότε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες τους κράτησε στις ταράτσες για αρκετές ημέρες.

  Να σημειωθεί πως ο Πάλλης, ο οποίος φέρεται να πάσχει από στεφανιαία νόσο, έχει αναπτύξει εδώ και καιρό «συνδικαλιστική δράση». Πέρυσι το Μάϊο μάλιστα, είχε μεταχθεί στις κλειστές φυλακές Νέας Αλικαρνασσού, επειδή θεωρήθηκε ως ένας από τους υποκινητές της μίνι εξέγερσης στις φυλακές Τρικάλων, οπότε περίπου 60 βαρυποινίτες άναψαν φωτιές και προκάλεσαν φθορές στα κελιά. Επανειλημμένως επίσης, έχει στείλει υπομνήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ φέρεται γνώστης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις φυλακές. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, εμφανιζόμενος με καθαρά «συνδικαλιστικό» λόγο, ανέφερε: «Πρέπει να δώσουμε ενωμένοι την απάντηση. Εντάξει, κάποια στιγμή στη ζωή μας κάναμε μια παραβατική ενέργεια. Δικαστήκαμε. Μπήκαμε στη φυλακή. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει να σκεφτόμαστε ελεύθερα. Ακόμα κι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την απόδραση. Λέει ότι όποιος δεν σκέπτεται να ζήσει ελεύθερος δεν είναι νους υγιής».

  Βεβαίως, ξέχωρα από όλα αυτά τα «χαριτωμένα», η γκρίζα πράγματικότητα των φυλακών είναι ότι εκεί δρούν ισχυρά κυκλώματα και μηχανισμοί που ελέγχουν κρατουμένους, πουλάνε ναρκωτικά, παραγοντισμό, διασυνδέσεις, προστασία και οργανωμένη εγκληματικότητα, δίχως καμμία τιμωρία. Κάτι που είχε φανεί πεντακάθαρα στην εξέγερση του Κορυδαλλού, το Nοέμβριο του 1995, οπότε τέσσερις κρατούμενοι πέθαναν από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ενώ ένας δολοφονήθηκε από συμμορία.

 5. Σωφρονιστικοί avatar
  Σωφρονιστικοί 12/11/2008 15:50:54

  Στην περίπτωση του Μαλανδρίνου πάντως, φάνηκαν και οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα μέτρα ασφαλείας. Παρ’ότι, αυτή η «νέου τύπου» φυλακή κατασκευάστηκε σύμφωνα με το αυστηρών προδιαφραφών μοντέλο των γερμανικών και των ολλανδικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όχι μόνον δεν στάθηκε δυνατόν να αποτραπεί η εξέγερση, αλλά ως απέδειξε έφοδος των σωφρονιστικών υπαλλήλων αυτές τις ημέρες στα κελιά, βρέθηκαν 20 κινητά τηλέφωνα, τα οποία εδώ και καιρό χρησιμοποιούντο από «κυριλάτους» κρατούμενους. Να σημειωθεί πως, εκτός των ηλεκτρονικών συστημάτων, των εσωτερικών κυκλωμάτων τηλεόρασης, κ.λ.π., οι πτέρυγες και τα προαύλια είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι κρατούμενοι να μην έχουν άμεση επαφή με τους φυλακισμένους άλλων πτερυγών, γεγονός που θα καθιστούσε δυσκολότερο τον συντονισμό τους στην περίπτωση που μιά ομάδα εξεγείρετο.

  Οι επικεφαλής των σημαντικότερων ομάδων των κρατουμένων λοιπόν, έχοντας συνεννοηθεί από πρίν να ξεκινήσουν την εξέγερση, και επειδή ήταν πολύ δύκολο, λόγω των συστημάτων ασφαλείας να καταλάβουν τη φυλακή, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι σε κάποιες πτέρρυγες είχαν μείνει σκαλωσιές από τα έργα που γίνονται για την κατασκευή νέων κελιών. Ετσι, την ώρα που προαυλίζονταν, τις χρησιμοποίησαν για να ανεβούν στις ταράτσες. Στη συνέχεια άνοιξαν τις καταπακτές για να ανεβούν και άλλοι κρατούμενοι μέσα από τα κτίρια των φυλακών. Ενώ όμως, θα μπορούσε πιθανώς να αποτραπεί η εξέγερση, αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο, επειδή, λόγω της έλλειψης προσωπικού, εκείνη την ώρα υπήρχαν μόνον 13 εξωτερικοί φρουροί στη φυλακή. Κανονικά βέβαια, κάθε βάρδια έπρεπε να αποτελείται από 40 άτομα. Να σημειωθεί πως τότε υπήρχαν ανάγκες για 151 εξωτερικούς φρουρούς, ενώ υπάρχουν μόνον περί τους 80. Επίσης, προβλέπονταν 150 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αλλά υπάρχουν 100. Συνολικά, σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας, υπάρχει προσωπικό 1.400 ατόμων, αλλά απαιτούνται 3.500.

 6. Dennyl avatar
  Dennyl 12/11/2008 16:25:41

  Ναι, βέβαια...Κάνουν αμάν να έρθουν στην Ελλάδα γα να παίρνουν με την ησυχία τους τα ναρκωτικά τους. Κι αυτοί που δεν παίρνουν ναρκωτικά θέλουν να έρθουν στις ελληνικές φυλακές για να δοκιμάσουν. Γιατί βλέπεις στο εξωτερικό δεν τα βρίσκουν εύκολα. Άσε που τους ταράζουνε στους ψυχολόγους και βαριούνται το πολύ μπλα μπλα. Μας δουλεύτε ρε παιδιά? Έχει κανείς από σας γνώση του τι επικρατεί εκεί μέσα και εκφράζετε και τέτοιες απόψεις? Ούτε είναι όλοι αποβράσματα και επικίνδυνοι εγκληματίες. Και στο κάτω κάτω ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αυτά είναι ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ιδρύματα, κι όχι μπουντρούμια για να κλείνουμε τους απόκληρους της κοινωνίας και να τους φερόμαστε χειρότερα από ζώα... Όταν ζει κάποιος σε τέτοιες συνθήκες, φυσικό κι επόμενο είναι να βγει χειρότερος από πριν...Τελικά ποιος τιμωρείται από αυτήν την κατάσταση?

 7. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/11/2008 16:26:28

  "ΕΞΕΓΕΡΣΗ"*


  Με τα μαντήλια και τους λοστούς
  μελανιασμένες βραχνές φώνες
  στις κρύες ταράτσες ανάβουν οι φωτιές

  καίνε τα στρώματα
  καίνε τις φυλακές. Μάνα...

  Μέσα στον άδειο τον πανικό
  η πολη κλειδωμένη ακούει κρυφά
  τον εαυτό της, τον άλλο της εαυτό
  το ματωμένο, το σκοτεινό,
  τον άλλο της εαυτό

  (Στίχοι - Μουσική: Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας)

  * Γραμμένο για την Εξέγερση των φυλακών το '91.

 8. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 12/11/2008 16:36:51

  Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές
  και δεν μίλησα
  γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής

  Έπειτα ήρθαν για τους συνδικαλιστές
  και δεν μίλησα
  γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής

  Έπειτα ήρθαν για τους Εβραίους
  και δεν μίλησα
  γιατί δεν ήμουν Εβραίος

  Έπειτα ήρθαν για εμένα
  και δεν υπήρχε κανένας
  να μιλήσει για εμένα.

  Ιερέας Martin Niemöller 1892-1984

 9. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 12/11/2008 16:40:19

  ηρθαν και στην Ελλαδα
  και δεν μιλησα
  γιατι ημουν νομιμος και αρα ηθικος
  Μακρης Κωνσταντινος

 10. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/11/2008 16:57:50

  Πολύ καλή η προσθήκη, Μακρή!!! "Έγραψες"!

 11. stelios avatar
  stelios 12/11/2008 16:59:22

  Η φυλακη ειναι οικοι εμποριου,κονομανε δις ΕΥΡΩ ολοι οσοι εμπλεκονται σε οποιαδηποτε δραστηριοτητα,απο την αλλη η πληροτητα χρησιμοποιειται σαν επιχειρημα για να μην πηγινει κανενας φυλακη αν καταδικαστει μεχρι 3 χρονια,πλερωνει και καθαριζει.Στην Αμερικη καθεσαι μεσα εστω και για 2 μηνες.ΚΑΝΕΝΑΣ καταδικασμενος για διαφθορα ποτε δε μπηκε μεσα,απο εφετειο σε αναστολη τελικα σε εξαγορα και νατος παλι εξω να τ'αρπαζει ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ(διοτι παραλληλα πειθαρχικα ΠΑΝΤΑ αθωωνεται και επιστρεφει στη θεση του).
  Μονη λυση ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ.Αν ο Εφοριακος καθαριζε τα Σαβ/κα επι δυο χρονια παρκα η γηροκομεια,θα σκεφτοταν πολυ πριν ξανακανει τα ιδια.Οι αδειες πωλουνται πανακριβα και αποτρεπουν και τις αποδρασεις,ο καθενας ξερει οτι σε 3 χρονια θ παρει αδεια και θα την κοπανησει ελευθερα.

 12. ant avatar
  ant 12/11/2008 17:14:45

  Κανείς δεν περιμένει από τις φυλακές να προσφέρουν υπηρεσίες ξενοδοχείου 5 αστέρων, αλλά να τηρούν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ανθρώπινων συνθηκών.

  Αντί να τα βάλουμε με αυτούς που έχουν καταντήσει τις φυλακές σαν τα μούτρα τους, αντί να τα βάλουμε με αυτούς που φυλακίζουν τα βαποράκια, αλλά ποτέ τους νονούς, τα βάζουμε με τους ανθρώπους που ζητούνε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εύγε.

 13. Ego avatar
  Ego 12/11/2008 19:12:33

  Είναι τεράστιο κρίμα όταν δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει εκεί μέσα, όταν δεν έχεις κάνει ούτε ώρα σε κρατητήριο, να δίνεις χαρακτηρισμούς όπως "αποβράσματα" ή να θεωρείς πως κάνουν αμάν να έρθουν να εκτίσουν ποινές στην Ελλάδα (έλεος, τι άλλο θα διαβάσουμε...).

  Η οργάνωση των κρατουμένων (ή ο συνδικαλισμός τους όπως αναφέρθηκε παραπάνω) είναι απόλυτα φυσιολογικός. Στο κάτω κάτω είναι έγκληστοι στον ίδιο χώρο και τις περισσότερες φορές έχουν τα ίδια αιτήματα. Άλλωστε το να αποτελούν μέρος ομάδας (όχι βέβαια εγκληματικής) που σημαίνει πως έχουν δ/τα και υποχρεώσεις είναι και επιδιωκόμενο για την επανακοινωνικοποίησή τους.

  Το να γενικοποιούμε και να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τα βύσματα, τους γλύφτες, τους φρουρούς και τους κακομοίρηδες είναι μέγα λάθος. Ακόμα και αν οι φυλακές είναι "οίκοι εμπορίου" δεν σημαίνει πως θα καταδικάσουμε αυτούς που εξεγήρονται για καλύτερες συνθήκες.

  Οι συνθήκες (τουλάχιστον στον Κορυδαλλό) είναι φριχτές. Ακόμα και οι ίδιοι οι φρουροί φοβούνται όταν βρίσκονται μέσα στις πτέρυγες. Ο λόγος είναι ο εξής. Έχει γίνει εντελώς λάθος εγαρμογή μιας τεχνικής διαχείρισης επικίνδυνων φυλακισμένων που λέγεται dispersal prison. Είναι βασισμένη στη λογική του κατευνασμού. Δίνονται αρκετές "μικρές" ελευθερίες στους κρατούμενους και οι δεσμοφύλακες έχουν φιλικές σχέσεις μαζί τους, ενώ οι συνθήκες ζωής και το συσίτιο είναι παραπάνω από ανεκτά. Το αποτέλεσμα μεταξύ άλλων είναι πως μειώνεται το προσωπικό αφού δεν χρειάζονται τόσοι πολλοί φύλακες στις πτέρυγες ανά βάρδια.

  Τα τζιμάνια στην Ελλάδα κρατήσαν μόνο το τελευταίο από την τεχνική αυτή. Ανα περιόδους υπαρχει μόνο ένας φύλακας ανα πτέρυγα στον Κορυδαλλό. Από την άλλη μεριά δώσαν βάρος στην φύλαξη της περιμέτρου. Ούτε λόγος φυσικά για καλύτερες συνθήκες (ειδικά σε ένα κτήριο που έχει φτιαχτεί για 650 ανθρώπους και έχει πάνω από 2000).

  Η θέση του εγκληματολόγου εκεί έχει καταντήσει να είναι η πιο νευραλγική γιατί έχει de facto χαρακτήρα μεσάζοντα. Οι κρατούμενοι πιστεύουν πως μπορούν να τον εμπιστευτούν και οι φύλακες πως είναι "ένας από αυτούς" ανήκει στη διοίκηση δλδ. Φανταστείται ένα κλειστό καζάνι που βράζει...δεν ξέρεις τι ακριβώς έχει μέσα το καζάνι (ψυχές, μυαλά, ναρκωτικά και όπλα), δεν ξέρεις πόσο κάρβουνο καίει στη φωτιά (την ταίζουν οι φύλακες και οι συνθήκες) και εσύ κρατάς τη βαλβίδα!!!

  Έτσι τώρα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί άραγε αυτά τα "αποβράσματα" που τους πληρώνουμε από τους φόρους μας στασιάζουν κιόλας.

  Όσο για την πολιτικοποίηση της εξέγερσης απλά θα αναφέρω πως η ιστορία ταιριάζει γάντι με τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά το 1979. Μη μας φανεί παράξενο, λοιπόν, αν δούμε σύντομα και ιδιωτικές φυλάκές. Άλλωστε έχουν ήδη υπογραφεί από τον Χατζηγάκη 6 ΣΔΙΤ για κατασκευή Σωφρονιστικών καταστημάτων με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του catering και του πάρκινγκ. Με άλλα λόγια το ιδιωτικό κεφάλαιο ήδη παίζει στο χώρο του σωφρονισμού.

 14. Σπύρος avatar
  Σπύρος 12/11/2008 23:06:59

  Το επίπεδο πολιτισμού μιάς χώρας κρίνεται και από το επίπεδο πού το Κράτος συμπεριφέρεται στούς ΄καταραμένους΄.
  Ας μήν γίνουμε σαν τά ζώα τούς Τεξανούς πού παρακολουθούν εκτελέσεις θανατοποινιτών τρώγοντας χάμπουργκερς.

 15. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/11/2008 00:06:33

  "ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ"


  "Ήρθε σήμερα κι έστησε την "πραμάτεια" του κάποιο περιοδεύον Τσίρκο...στην Ι.Π. Μεσολογγίου...

  Και ανάμεσα στα είδη προς "τέρψη" είναι και μερικά "υπερήφανα" ζώα της ζούγκλας...

  Μια καμηλοπάρδαλη που προσπαθεί να χωρέσει μέσα σε ένα κλουβί κατά πολύ χαμηλότερο από το ύψος της... Ένας ελέφαντας σε μια νταλίκα που μόλις χωράει...

  Συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που "κοκορεύονται" για την πόλη της Ελευθερίας και διεκδικούν ακαδημίες Ελευθερίας...

  Ξεχνούν όμως ότι η πραγματική ηθική φαίνεται σε σχέση με αυτούς που "εξουσιάζουμε" δηλαδή τα ζώα...

  Ξανά συγχαρητήρια σε αυτούς που έδωσαν την άδεια να στηθεί αυτό το μικρομάγαζο, και μάλιστα δίπλα σε χώρο αθλοπαιδιών...

  ΝΤΡΟΠΗ , με όσο πιο κεφαλαία γράμματα γίνεται..."

  (Από το μπλογκ "HMEROLOGIO-HMEROLOGIO")

 16. KaryID avatar
  KaryID 13/11/2008 09:43:21

  Παρατηρώ ότι διάφοροι μεγαλο...γενικώς είναι αυτοί που φωνασκούν περισσότερο για την καλυτέρευση των συνθηκών στις φυλακές! Ενδιαφέρον!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.