#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2011 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φτωχοπροδρομικές «ζώνες ερευνών» με τον φόβο της Τουρκίας

[caption id="attachment_105407" align="alignleft" width="600" caption="Χάρτης 1"][/caption]

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το « προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιόνιου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και της νότιας Κρήτης.»

Το προσχέδιο συνοδεύεται από χάρτη (χάρτης 1) του τομέως ερευνών ο οποίος εχαράχθη «με  βάση την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών», εν προκειμένω Ιταλίας, Αλβανίας και Λιβύης.

Μολονότι θα  χαρακτηρισθώ «γκρινιάρης» η και «μαξιμαλιστής» δεν μπορώ να αποφύγω κάποια αυτονόητα ερωτήματα :

Τι είναι αυτή η «ζώνη ερευνών» που χαράσσεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ;

Δεν είναι απλώς η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, αφού πληρούνται τα κριτήρια εκμεταλλεύσεως του βυθού και των υπερκειμένων υδάτων, αφού η εν λόγω χώρα εξουσιοδοτεί «εταιρείες» να προβούν σε έρευνες ; Αυτά δεν ορίζει η συνθήκη UNCLOS  ως ΑΟΖ ;

Γιατί δεν αναφέρεται με ... το όνομα της ; Μήπως γιατί ευλόγως θα διερωτηθεί κάποιος γιατί η ΑΟΖ «κόβεται με το μαχαίρι» ανατολικά της Κρήτης ;
Τι «μόδα» είναι αυτή, να ορίζεται ΑΟΖ (γιατί περί αυτού πρόκειται) με ... δόσεις ; Και δεν θα δεχθώ ότι το αυτό πράττουν οι Τούρκοι που έχουν  ορίσει ΑΟZ στην Μαύρη Θάλασσα και όχι στην Μεσόγειο. Η Τουρκία ΔΕΝ έχει υπογράψει την UNCLOS, συνεπώς μπορεί – και το κάνει – να κινείται «πειρατικά» η ευγενικά “όπως την παίρνει”, επιπλέον δε πρόκειται για δυο ξεχωριστές γεωγραφικές ενότητες (Μαύρη Θάλασσα – Μεσόγειος).
Έχομε σκεφθεί το ενδεχόμενο – όπως έχω ξαναγράψει στο antinews μιας αιφνίδιας διακηρύξεως ΑΟΖ από την Τουρκία στην Μεσόγειο και τι περιπλοκές θα προκαλέσει αυτή ; Γιατί όχι μια ΕΝΙΑΙΑ αντιμετώπιση στην βάση πάντοτε της αρχής της μέσης γραμμής (υποχρεωτικά λόγω «κλειστού» χαρακτήρα της Μεσογείου και αδυναμίας να τηρηθεί το οριο των 200 ν.μ. χωρίς επικαλύψεις) πλήν των ορίων Ελληνικής – Κυπριακής – Αιγυπτιακής ΑΟΖ οπού ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα 200 ν.μ. και βεβαίως το ΚΑΤΩΚΟΙΜΕΝΟ και με οικονομική δραστηριότητα Καστελόριζο ;Εν κατακλείδι μήπως ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα ; Να προχωρήσουν οι «δουλειές» εκεί που δεν υπάρχει «μπαμπούλας» και να μήν χαλάσωμε το κλίμα του κ. Δρούτσα στα ανατολικά ;

Γίνεται αντιληπτή η εικόνα πρός τρίτους μιας χώρας που ορίζει ΑΟΖ, ξεκινά οικονομική δραστηριότητα «εκεί που την παίρνει», ομολογεί δηλαδή αδυναμία επιβολής του εθνικού, οικονομικού συμφέροντος ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ που ορίζει το διεθνές δίκαιο ; Υπάρχει καλύτερος ορισμός της «δορυφοροποιήσεως» η της αποδοχής «γκρίζων ζωνών» ; Πόσω μάλλον όταν η επικρατούσα διαδικασία είναι διακήρυξη ΑΟΖ και κατόπιν εάν προκύψουν διεθνείς διευθετήσεις. Τι σημαίνει «εξαιρώ» τμήμα της ΑΟΖ προκαταβολικά για να μήν θυμώσουν οι γείτονες ;

Τι μήνυμα στέλνομε στην Αίγυπτο ; Ορίζω ΑΟΖ με την σπαρασσόμενη – και αδύναμη - Λιβύη, αλλά με εσάς ...το αναβάλλω γιατί τι θα πούν οι... Τούρκοι !

Είναι ασφαλώς αξιόλογη η κίνηση του ΥΠΕΚΑ, με το σχετικό νομοσχέδιο εξαλείφεται η γελοία και εθνικά απαράδεκτη γλωσσοπλασία Σημίτη με τα καινοφανή “θαλάσσια οικονομική ζώνη” και “βυθός της υφαλοκρηπίδας” αλλά και πάλι δεν προφέρεται η επίμαχη έκφραση ΑΟΖ και κυρίως εμφανίζεται η Ελλάδα να ορίζει φτωχοπροδρομικές «ζώνες ερευνών» αντί για την διακήρυξη της ΑΟΖ που δικαιούται (χάρτης 2)

Parsifal

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 09/06/2011 10:51:45

  Σημασία έχει πόσο θα αποδώσουν σε κοιτάσματα όχι τι έκταση έχουν γκέγκε ?

  • noldor avatar
   noldor @ EΛΛΗΝΑΣ 09/06/2011 12:54:41

   Τούρκε, σημασία έχει το έδαφος της πατρίδας και όχι το υπέδαφος.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/06/2011 11:22:06

  Ειναι μια καλη αρχη.

  ΠΠ

 3. sawas avatar
  sawas 09/06/2011 11:41:08

  Ένα βήμα εμπρός και ένα πίσω

  Η κατάτμηση της Μεσογείου + Αιγαίου σε τμήματα εξυπηρετεί αυτήν την στιγμή τον Νταβουτογλου καθώς πρώτος (αν θυμάμαι καλά) είπε πως το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Μεσόγειο.

  Οπότε την αδιαίρετη Μεσόγειο την κόβουμε σε φιλέτα , δικαιολογούμε τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, και στο τέλος βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

  Περιμένω να δω και τους υπόλοιπους χάρτες……όπου το Καστελόριζο θα ανήκει στην κατηγορία χαρτών της Ανατολικής Μεσογείου!!!!! και όχι Αιγαίου!!!!!!!

  Συμφωνώ και στα υπόλοιπα Parsifal.

 4. όνομα avatar
  όνομα 09/06/2011 18:33:53

  Όπως ορθά αναφέρετε το "προσχέδιο" βγήκε σε δημόσια διαβούλευση. Θεωρώ πως καλό θα ήταν να μεταφέρετε το παρόν άρθρο στη διαβούλευση. Απορία το έχω να δω τί θα απαντήσουν από το ΥΠΕΚΑ.

  h++p://www.opengov.gr/minenv/?p=2442

 5. m.s avatar
  m.s 09/06/2011 19:45:28

  επιτέλους!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.