#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/04/2013 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Φτωχή, καημένη Γερμανία», το νέο εθνικό αφήγημα του SpiegelΓνωρίζαμε μέχρι τώρα το Der Spiegel ως ένα νηφάλιο, μετριοπαθές, σοβαρό περιοδικό που πρόσκειται σαφώς στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Κατά καιρούς ακούγονταν κάποια «φάλτσα», που ναι μεν δεν παρέπεμπαν σε μια Bild-οποίηση του περιοδικού αλλά σημείωναν σαφέστατα μία αλλαγή στην οπτική του γωνία.

Με το σημερινό όμως πρωτοσέλιδο και κεντρικό άρθρο φαίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο «αφήγημα» που προσπαθεί να παράσχει ο γερμανικός λαός στον... εαυτό του, με το Spiegel ως παραδειγματικό πεδίο. Σύμφωνα με αυτό, η πολιτική της Γερμανίας όχι απλώς δεν δρα καταπιεστικά και εκμεταλλευτικά απέναντι στις λοιπές χώρες της Ευρώπης, αλλά οι Γερμανοί είναι οι «ριγμένοι», τα «θύματα» της υπόθεσης. Οι «Νότιοι» δεν έχουν βρεθεί σε πρωτοφανή φτώχεια λόγω της λιτότητας, αλλά αντιθέτως τους τρέχουν τα χρήματα από τα μπατζάκια, χρήματα τα οποία αποκρύβουν κακομοιρολογώντας, και περνάνε υπέροχα. Οι πλούσιοί τους είναι υπερβολικά πλούσιοι, και οι φτωχοί όχι και τόσο φτωχοί. Το δέον γενέσθαι είναι να σταματήσει να είναι η μονίμως δύσμοιρη και «ριγμένη» Γερμανία, που πληρώνει για τις διασώσεις των ακαμάτων, το θύμα της υπόθεσης: πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία εναντίον της. Υπενθυμίζουμε: δεν τα γράφει η Bild, δεν τα γράφει το Focus, τα γράφει το Spiegel…

Το εξώφυλλο του τρέχοντος τεύχους 16/2013 εικονίζει έναν γεράκο πάνω σε ένα γραφικό γαϊδουράκι, προφανώς ελληνικής εμπνεύσεως, που... του τρέχουν τα πεντακοσάευρα. Ο τίτλος του εξωφύλλου είναι: «ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ: πώς οι χώρες της ευρωπαϊκής κρίσης αποκρύβουν την περιουσία τους». Στην σελίδα 64, το κεντρικό άρθρο φέρει τον τίτλο «Φτωχή, καημένη Γερμανία!» με τον υπότιτλο: «Πόσο δίκαιη είναι η Ευρω-διάσωση, όταν οι άνθρωποι των διασωζομένων χωρών είναι πλουσιώτεροι από αυτούς των κρατών-διασωστών; Η συζήτηση για τον εκ νέου διαμοιρασμό των βαρών έχει ήδη καθυστερήσει».

Το περιοδικό προσπαθεί να υποστηρίξει με την χρήση διαγραμμάτων και αριθμών (σσ. 65-66) την άποψη ότι τα νοικοκυριά της Γερμανίας είναι βυθισμένα στην φτώχεια σε σύγκριση με το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ισπανία, στην Ιταλία. Οι φτωχοί Γερμανοί πληρώνουν από το αιματηρά αποκτηθέν υστέρημά τους την καταναλωτική μανία, την ακόρεστη δίψα για σπατάλη των αφρόνων Νοτίων. Ένα ελλαδικό νοικοκυριό είναι δύο φορές πλουσιώτερο από ένα γερμανικό, μας λέει το Spiegel. Ένα κυπριακό, πάνω από πέντε φορές πλουσιώτερο. Βάλτε στην εξίσωση και την ιδιοκατοίκηση, ενώ οι Γερμανοί μένουν στο νοίκι. Περιουσία, πλούτος και λεφτά για τους Έλληνες, ή τουλάχιστον τους πλουσιώτερους εξ αυτών, μόχθος επίπονης διάσωσης για τους φτωχούς, καημένους Γερμανούς.

Στις σελίδες 66-67 διαφαίνεται και το αφήγημα της «θυματοποίησης» της Γερμανίας λόγω της ήττας της σε δύο παγκοσμίους πολέμους: «Εδώ που τα λέμε, λογικό είναι το μέσο γερμανικό νοικοκυριό να είναι φτωχότερο από αντίστοιχα των κρατών της κρίσης όπως η Ελλάς, η Κύπρος και η Γαλλία. Διότι οι Γερμανοί τον τελευταίο αιώνα υπήρξαν πλειστάκις θύματα ενεργειών με απαλλοτριωτικό χαρακτήρα (σ.σ.: και αναφέρει τον πληθωρισμός της δεκαετίας του ‘20, τη νομισματική αλλαγή του 1948). Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έμειναν ανέπαφες από τέτοιες καταστροφές, γιατί είτε αναδείχθηκαν νικήτριες στον πόλεμο, όπως η Γαλλία, είτε παρέμειναν ουδέτερες, όπως η Ισπανία. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι πολίτες τους μπόρεσαν με την πάροδο των γενεών να σωρρεύσουν πλούτο».

Μπαίνει δηλαδή στη συζήτηση δειλά - δειλά και για πρώτη φορά ένα αφήγημα του τύπου «είμαστε τα θύματα δύο πολέμων, στους οποίους οι γείτονές μας μάς κατέστρεψαν και τώρα θέλουν να τους πληρώνουμε κιόλας». Αν είμαστε ήδη σε αυτό το σημείο, Θεός φυλάξοι τι θα δούμε σε λίγα χρόνια...

Σημειώνουμε εδώ και έναν αντίλογο: ο τρόπος με τον οποίον η ελληνική διάσωση του συστήματος αφήνει κατ’ ουσίαν ανέγγιχτους τους Έλληνες «ολιγάρχες», τους υπερ-πλουσίους (Superreiche κατά το Spiegel) δίδει την βάση για όλην αυτήν την επιχειρηματολογία. Το πού πηγαίνει ο «λογαριασμός της κρίσης» στην Ελλάδα -και κυρίως πού ΔΕΝ πηγαίνει- είναι απολύτως σαφές, και είναι αφελής η άποψη ότι αυτό περνά απαρατήρητο από την γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και συνακολούθως από την γερμανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Ένα πάντως είναι σίγουρο: Η Γερμανία που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Η Ευρώπη που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια.

Σωτήρης Μητραλέξης 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cresswell avatar
  cresswell 17/04/2013 17:36:39

  Νομίζω πως το εξαιρετικό άρθρο του κ. Μητραλέξη, θα πρέπει να διαλύσει και τα τελευταία ερείσματα των μύθων που διακινούνται (και από σχολιαστές, εδώ μέσα) περί γερμανικών προθέσεων, εμφανών και αφανών. Είναι πλέον σαφής η πρόθεση των γερμανών: να αρπάξουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία των χωρών του Νότου, με πρόσχημα τη διατήρηση των χωρών (μας) στην ευρωζώνη.

  Εν πολλοίς, το άρθρο του Spiegel, επαναφέρει με ηχηρό τρόπο, πράγματα που μπορούσε να ανιχνεύσει απο παλιά, οποιος ειχε την ευκαιρία να συναναστραφεί με Γερμανούς: απόψεις περί εκδικητικής καταστροφής της ηττημένης Γερμανίας το 1945-1950, πείνας και ανέχειας των γερμανών κτλ. κτλ. Φυσικά, κουβέντα ποτέ για τις ευθύνες και τα εγκλήματα της Γερμανίας, όσο και για τη στήριξη του Δυτικού Κόσμου ώστε να επανακάμψει η γερμανική οικονομία.

  Τώρα, τα λένε - μέσω Spiegel - χωρίς καμμία συγκάλυψη: οι νότιοι πλούτισαν εις βάρος μας, επειδή ήμασταν οι ηττημένοι του Πολέμου!

  Κουβέντα βέβαια για τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία του μέσου γερμανού, σε σχεση π.χ. με αυτή του μέσου έλληνα. Ο πατέρας μου, γενιά της Κατοχής και του Εμφυλίου, δούλεψε σκληρά για να παραδώσει 1-2 διαμερίσματα στα παιδιά του, και δεν έφυγε ποτέ για διακοπές ή ταξίδι. Μόνο στο χωριό του πήγαινε, όποτε μπορούσε! Αμφιβάλλω αν υπήρξε συνομήλικός του Γερμανός που να μην θεωρούσε απαραίτητες τις θερινές διακοπές στη Νότια ΕΥρώπη (ιδίως στην Κρήτη!) μαζί με άλλες - κατα τα άλλα, λογικές - απολαύσεις της ζωής.

  Οι γερμανοί, απλά επιβεβαιώνουν, με ωμό βέβαια τρόπο, την κυνική τους αντίληψη για την Ισχύ, την Κυριαρχία και την Ιστορία. Εμείς, ως πότε θα πορευόμαστε με τον μύθο μίας Ευρώπης που δεν υπάρχει πιά; Αναμένοντας πότε το ευρωομόλογο και πότε τις γερμανικές εκλογές;

  Μεχρι πότε;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ cresswell 17/04/2013 20:13:54

   Αγαπητέ cresswell αμφιβάλλω αν θα αλλάξουν όσοι είναι σε "διατεταγμένη" υπηρεσία εδώ μέσα να υπερασπιστούν την Γερμανική πολιτική.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/04/2013 17:42:33

  Το πιο σοκαριστικό είναι η μαύρη λωρίδα πάνω και από τα μάτια τού γαϊδάρου, γιατί αυτό εξισώνει τον άνθρωπο με το ζώο, προφανώς περνώντας το μήνυμα ότι ο Έλληνας, ή ο Νότιος εν γένει, ή ο μη-Γερμανός ευρύτερα, δεν είναι ακριβώς άνθρωπος.
  Η Γερμανία δεν χρειάζεται κόμμα τύπου Χρυσής Αυγής για να εκφράσει τις ρατσιστικές, ναζιστικές της απόψεις, η Γερμανία είναι ΟΛΟΚΛΗΡΗ βουτηγμένη στον ρατσισμό και στον ναζισμό.

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Στέργιος 17/04/2013 18:23:58

   Έτσι ακριβώς!!

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Στέργιος 17/04/2013 20:02:30

   Τι σας φταιει ο καημενος ο γαιδουρακος. Ετσι και αλλιως στο πιατο μας θα καταληξει. Και εν αγνοια μας μαλιστα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Στέργιος 17/04/2013 20:16:46

   ... από τον 20ό αιώνα και τον Νίτσε να προσθέσω.

  • Αλέξ avatar
   Αλέξ @ Στέργιος 17/04/2013 22:52:55

   Έχετε απόλυτο δίκιο!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Στέργιος 17/04/2013 23:56:27

   Μια εικόνα διαβάζεται με πολλούς τρόπους.
   Βλέποντας την εικόνα, σκέφτηκα ότι το περιοδικό επιδιώκει
   να αντιστοιχίσει το γάιδαρο με τον ευρωπαϊκό βορρά (με τη Γερμανία ίσως),
   που κουβαλάει τα βάρη=ευρωπαϊκό νότο,
   γιατί αναγκαστικά πορεύονται μαζί κάτω από την ομπρέλα την Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ευρώπουλα να σκορπίζουνε στον αέρα...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ roadrunner 18/04/2013 10:46:16

    Μόνο που η εικόνα ενός μπάρμπα στη ράχη τού κυρ-μέντιου είναι αρχετυπική εικόνα τής Ελλάδας.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ Στέργιος 18/04/2013 15:46:17

     Ο γαϊδαράκος με τα κοφίνια και το μπάρμπα στη ράχη, δεν ήταν σπάνιο θέαμα και σε άλλες χώρες του νότου, όπως η Ιταλία.
     Η ταινία που καλύπτει τα μάτια του ανθρώπου και του γαϊδαράκου, σημαίνει ενδεχομένως, ότι τόσο ο Βορράς (γάιδαρος με φορτίο) όσο και ο Νότος (φορτίο), βαδίζουν στα τυφλά.
     Εντάξει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε στο Νότο, ούτε στην Ελλάδα το θέαμα.
     Αλλά, ας μην θυματοποιούμαστε και με το παραμικρό, όπως η εικόνα του Spiegel.

     Δεν έσταξε δα και .. η ουρά του γαϊδάρου !! :-)

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ Στέργιος 18/04/2013 01:04:13

   εντελως ακυρη η αναλυση..απο που συμπεραινετε οτι η μαυρη λωριδα εξισωνει τον ανθρωπο με το ζωο? το πιο πιθανο ειναι οτι θελει να δειξει οτι βαδιζουμε στα τυφλα σαν ευρωπαικη ενωση(δεν εχει αδικο..), απαραδεκτο αρθρο του Spiegel αλλα ο φανατισμος καραδοκει παντου..

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ γελωτοποιος 18/04/2013 10:45:05

    Είναι αρχή όποιου δημοσιεύει φωτογραφίες ανθρώπων χωρίς την έγγραφη συγκατάθεσή τους να κλείνει τα μάτια των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτές τις φωτογραφίες με μια μαύρη λωρίδα, ή να φλουτάρει τα πρόσωπα, ή να πιξελάρει τα πρόσωπα, ή να κολλάει πάνω στα πρόσωπα έναν γαλάζιο κύκλο, προκειμένου να εξασφαλίσει τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα και την προσωπικότητα τού συγκεκριμένου ανθρώπου. Ιδιωτικότητα και προσωπικότητα έχουν μόνο οι άνθρωποι, όχι τα ζώα. Γι'αυτό και στις φωτογραφίες, τα ζώα δεν προστατεύουνται από κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
    Βλέποντας τον γάιδαρο τού Σπίγκελ να έχει καλυμμένα τα μάτια του με τη μαύρη λωρίδα, όπως και ο αναβάτης του, τι να υποθέσω; Ότι οι Γερμανοί εξύψωσαν τον γάιδαρο σε άνθρωπο, σαν τον άγγελο που έδωσε φωνή στον γάιδαρο τού Βαλαάμ, ή σαν τον Αίσωπο; Ή ότι οι Γερμανοί ταπεινώνουν τον άνθρωπο σε ζώο, προκειμένου να περάσουν την αντι-νότια ατζέντα τους; Με δεδομένο το βεβαρυμένο ιστορικό των Γερμανών (βλέπε "Εβραίοι-αρουραίοι"), διαλέγω το δεύτερο. Μόνο ένας αθεράπευτα ρομαντικός από άλλο πλανήτη ή ένας εθελόδουλος γερμανοτσολιάς θα διάλεγε το πρώτο.

    • γελωτοποιος avatar
     γελωτοποιος @ Στέργιος 18/04/2013 15:00:00

     πιθανοτατα εχετε δικαιο ομολογω..προσωπικα μου κακοφαινεται πολυ να πεφτουμε κι εμεις σε τετοιο επιπεδο..βλεπε εκπομπη τραγκα..

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Στέργιος 18/04/2013 20:27:03

     Ισως εχετε δικιο για την προθεση των Γερμανων. Οποιος ομως εχει ζησει με ζωα και εχει κανει το κοπο να τα παρατηρησει, γνωριζει καλα οτι τα ζωα δεν ειναι αυτοματα. Αυτη ειναι η παλια θεωρια του Καρτεσιου που και ο ιδιος ακομα την ειχε αμφισβητησει μεταγενεστερα. Δυο γατες, για παραδειγμα, που ζουν στο ιδιο σπιτι,εχουν διαφορετικη συμπεριφορα η μια με την αλλη. Επομενως εχουν και ιδιαιτεροτητα και προσωπικοτητα. Το διαπιστωνει και η επιστημη του 21ου αιωνα.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 17/04/2013 17:47:46

  Αυτή ήταν η γερμανική προσέγγιση εξαρχής σε αυτήν την κρίση. Απλώς τώρα το λέει δημόσιο και ο Spiegel.

  Αυτό που δεν λέει ούτε ο Spiegel ούτε κανένας άλλος στην Γερμανία, είναι ότι η οικονομία των Νοτίων έχει τελείως διαφορετική δομή από την οικονομία των Βορείων. Πολύ απλά, δουλεύουμε περισσότερο έως πολύ περισσότερο (αυτό λένε οι στατιστικές), αξιοποιούμε συνήθειες μη (ευθέως) αποτιμητές από την οικονομική επιστήμη, όπως π.χ. ότι μένουμε με τους γονείς μας μέχρι να παντρευτούμε και δεν σπαταλούμε τα λεφτά μας σε άχρηστα κατά βάση ενοίκια, και τελικά συσσωρεύουμε περισσότερο πλούτο από τους Γερμανούς.

  Και δεν είναι ότι φοροδιαφεύγουμε. Και οι Αμερικανοί δεν φοροδιαφεύγουν (ακόμη λιγότερο από ό,τι οι Γερμανοί), αλλά επίσης συσσωρεύουν περισσότερο, πολύ περισσότερο πλούτο από ό,τι οι Γερμανοί.

  Κάτι κάνουν λάθος στην οικονομία τους οι Γερμανοί, το ερώτημα είναι, τι ακριβώς. Νομίζω ότι αυτό που κάνουν λάθος είναι ότι όταν χτυπάει το κουδούνι του Feierabend (τέλος της δουλειάς γι' απόψε), οι Γερμανοί δεν ξαναασχολούνται με τη δουλειά τους.

  Εμείς εδώ μπορεί να ξενυχτάμε για ένα μικρό θεματάκι, για να το κάνουμε σωστά, να μείνει ικανοποιημένος ο εργοδότης μας ή ο πελάτης μας.

  Τώρα που εξυγιαίνουμε τα δημόσια οικονομικά μας, έστω και αιματηρά, τώρα θα δει ο Γερμανός την πραγματική υπεροχή του Έλληνα και δεν θα μπορεί και να την δικαιολογήσει.

  Αρκεί να εξαλείψουμε το τέρας της φορολογικής γραφειοκρατίας και το αδελφάκι του της φορολογικής επίθεσης σε κάθε ικμάδα της οικονομικής ζωής, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

  Να πούμε μόνον ότι στην Γερμανία οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες μεσαίες έχουν το μέγεθος των μεγάλων δικών μας) υφίστανται φορολογικό έλεγχο κατά μέσο όρο μια φορά στα πενήντα χρόνια!

  Ενώ εδώ παρατείνουμε την παραγραφή όσο δεν πάει άλλο, μην τυχόν και ξεφύγει κανένας "φοροφυγάς", εντός ή εκτός εισαγωγικών.

  Δεν γίνεται με τέτοια αντίληψη να πάει μπροστά η οικονομία. Ας ξεφύγει και κανένας φοροφυγάς, είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα πάρει πίσω τη διαφορά στο πολλαπλάσιο, ενώ στην τελική κατά έναν περίεργο τρόπο η άρση της υστερίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμησή της.

  Αυτό μόνον αν κάνουμε, θα δούμε ένα "μπουμ" που δεν θα μπορεί να το διανοηθεί κανένας.

  Να αφήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα ελεύθερες. Επιτέλους...

 4. o avatar
  o 17/04/2013 18:00:59

  να χαθουνε τα ζωα. κατεστρεψαν ολη την ευρωπη δυο φορες και εχουν και μιλανε για συσσωρευμενο πλουτο. τιποτα δεν εμεινε ορθιο απο υποδομές στην ελλαδα. εμεις φταιμε ομως που αναφερομαστε στην γερμανια και οχι σε βαυαρια σαξωνια πρωσια κ.α. απο οταν ενωθηκαν παντα προβλημα.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 17/04/2013 18:45:19

  Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν θέλει με τίποτε να φορολογήσει τους πλουσίους της, αναλογικά με την συσσωρευμένη περιουσία τους.
  Η Γερμανία το κάνει, σε κάποιο βαθμό (και ατελώς μην έχουμε αυταπάτες), με τους δικούς της πλουσίους.
  Απόδειξη, το συνεχές κυνηγητό φοροφυγάδων στη Γερμανία, με χρήση "προιόντων υποκλοπης".
  Η ασυμμετρία αυτή ως προς την αντιμετώπιση του συσσωρευμένου πλούτου, καθιστά δυστυχώς όλη την μέχρι τώρα επίσημη Ελληνική επιχειρηματολογία αναξιόπιστη και προσχηματική.
  Ζητούνται πράξεις κοινωνικής συνοχής δικαιοσύνης, όχι πατριδοκάπηλες ρητορείες στην πλάτη των φτωχότερων πολιτών.
  Το δημόσιο χρέος είναι ο μεγάλος ιδιωτικός πλούτος.

  • cresswell avatar
   cresswell @ Uncle Stgm 17/04/2013 19:09:33

   Όχι αγαπητέ μου. Δεν είναι έτσι.

   Το δημόσιο χρέος, δεν είναι ο μεγάλος ιδιωτικός πλούτος. Εκτός αν εννοείς τον πλούτο μίας παρασιτικής (πολιτικής και "επιχειρηματικής") ελιτ, που απομύζησε το ελληνικό κράτος μεταπολιτευτικά.

   Αν εννοείς αυτο, τότε συμφωνούμε. Μόνο που αυτός είναι πλέον σε φορολογικούς παραδείσους, τους οποίους θα αργήσει (και αν ..) να ανιχνεύσει η τσιμπίδα του νόμου.

   Το Spiegel και οι γερμανοί όμως, δεν εννούν αυτό. Εννούν το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και την υψηλή ιδιωτική ακίνητη και κινητή περιουσία. Των μικρομεσαίων. Και αυτήν έχουν στο μάτι. Με το δόγμα "δεν χρωστάει το κράτος σας, εσείς χρωστάτε!!!".

   Αυτό που προπαγάνιδιζε και ο εγχωριος διακινητής αυτών των ιδεών, κ. Μόσιαλος. Υπάρχει το βίντεο (στην εκπομπή χασαπόπουλου-αναγνωστάκη) που αποφαίνεται πως η ιδιωτική περιουσία των ελλήνων έγινε με τα λεφτά των δανειστών μας! Χωρίς να κάνει βέβαια τον κόπο να εξηγήσει γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας αποκτήθηκε στα χρόνια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης (μέχρι τέλος δεκαετίας '70) όταν το χρέος της χώρας ήταν χαμηλό!

   • Scarface avatar
    Scarface @ cresswell 17/04/2013 23:27:14

    Στη ιδια μαλλον εκπομπη, ο κηπουρος του GAP, ειχε παρατηρησει οτι δεν ειναι δυνατον οι ελληνες που δανειζονται απο τους γερμανους να κατοικουν σε ιδιοκτητα σπιτια, ενω οι γερμανοι δανειστες κατοικουν σε ενοικιαζομενα. Το θυμαμαι και ανατριχιαζω.

    • cresswell avatar
     cresswell @ Scarface 18/04/2013 01:03:55

     Έχεις απόλυτο δίκιο. Ανατριχιαστικός. Έχω ακούσει και άλλα απίστευτα από αυτόν.
     Αυτό που αναφέρεις, αν θυμαμαι καλά, ήταν από άλλη εκπομπή. Εκείνη την εποχή, είχε αναλάβει εργολαβικά να υπερασπιστεί το χαράτσι Βενιζέλου.

     Τι μας έμελλε να δούμε και να ακούσουμε ...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ cresswell 18/04/2013 00:35:57

    Εννοώ τον κινητό και ακίνητο ιδιωτικό πλούτο της αστικής τάξης (αυτού του ιδιόμορφου κοινωνικού μορφώματος που παριστάνει τέλος πάντων την Ελληνική αστική τάξη), σύν των ανώτερων μεγαλο-μεσαίων συνοδοιπόρων της, εμπορο-ελευθεροεπαγγελματικών και στελεχιακο-μισθωτών του Δημόσιου και λιγοτερο ιδιωτικού τομέα ("ρετιρέ").

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Uncle Stgm 17/04/2013 19:12:45

   Ποια είναι η λογική της φορολόγησης της συσσωρευμένης περιουσίας; ΚΑΘΕ συσσώρευση πλούτου είναι προϊόν φοροδιαφυγής;
   Αμφιβάλλεις πως κάποιοι έκαναν καλυτερα κουμάντα από κάποιους άλλους; Αμφισβητείς ότι κάποιος που μπορεί σήμερα "να μην έχει μία"κάλλιστα μπορεί να καλοπερνούσε φοροδιαφεύγοντας και να του τα φάγανε οι "τραγουδιάρες"; Το να φορολογείς οριζόντια συσσωρευμένο πλούτο απλά επειδή υπάρχει κι αφού έχεις φορολογήσει φριχτά το εισόδημα από το οποίο δημιουργήθηκε είναι μάλλον συνταγή οικονομικής αυτοκτονίας.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ firiki2010 17/04/2013 23:53:35

    Τότε γιατί τόσο κακό θέατρο-τσίρκο, διακομματικώς, μέχρι και την κληρονόμο του μεγάλου δικηγορικού γραφείου (με πλούσιους πελάτες), για να καλύψουν τις "λίστες";
    Τότε γιατί δεν καταρτίζουν περιουσιολόγιο;
    Τότε γιατί δεν χρησιμοποιούν CD -"προιόντα παράνομων δραστηριοτήτων" όπως κάνει όλη η Ευρώπη;
    Δεν είναι κάθε συσσώρευση πλούτου προιόν φοροδιαφυγής. Ένα μέρος όμως είναι. Ένα άλλο είναι προιόν της νόμιμης (αλλά όχι ηθικής) υποφορολόγησης του πλούτου της περιόδου 1990 - 2008. Υπάρχουν και εκείνοι (οι αξιέπαινοι) που απλώς έκαναν καλύτερα κουμάντα, αλλά επιτρέψτε μου να πώ, με κάθε ειλικρίνεια, ότι στη χώρα της φαιδράς αγγουρέας, αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία των νεόπλουτων 1990-2008. Κυττάξτε γύρω σας.
    ¨Ομως το σκάνδαλο που δεν έπρεπε με τίποτε να δεχόμαστε να καταπιούμε, είναι η πρώτη κατηγορία: Οι συνειδητοί φοροφυγαδες. Δεχόμαστε όμως
    Ιδού η Ρόδος, ιδού το πήδημα αγαπητοί: Τα στοιχεία υπάρχουν: "Λίστες" και περιουσιολόγιο αφενός, δηλωθέντα εισοδήματα αφετέρου; Δύσκολο είναι να διασταυρωθούν; Το MS Excel χρειάζεται, τιποτε άλλο.
    Καταλαβαίνετε και μόνοι σας γιατί δεν υπάρχει βούληση Συνεχίστε να κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου, αγαπητοί συμπολίτες ...

    • akenaton avatar
     akenaton @ Uncle Stgm 18/04/2013 00:40:25

     Χώστεεεεεεεεεεεε!
     Αγαπητέ θειούλη και λίγα λέτε!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ akenaton 18/04/2013 14:30:53

      Εσύ τώρα, έχεις πρόβλημα με την ιδιωτική περιουσία καθαυτή, όπως κατά βάθος ο παραπάνω γεροντοαριστερός; Ή μήπως θες συλλογική τιμωρία (δικαίων και αδίκων) κατά τα γερμανικά ήθη; Ή μήπως είσαι απλώς κάτι αλλο;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Uncle Stgm 17/04/2013 20:16:13

   Πρέπει να κατανοήσουμε πως το σύστημα είναι φτιαγμένο για πλουσίους και για εταιρίες, όχι για τον άνθρωπο-άτομο. Το ίδιο και στην Αμερική.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Uncle Stgm 17/04/2013 20:28:24

   Προφανώς ΔΕΝ θέλεις να καταλάβεις ότι το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο, ας το πούμε και αυτό, καταρρίπτει το φιλογερμανικό σου ιδεολόγημα "κακοί χριστιανοδημοκράτες, καλοί σοσιαλδημοκράτες"(Γερμανοί πάντα...), στοχοποιεί ολόκληρους λαούς;
   Ξέρεις εσύ περιπτώσεις οικονομικής κρίσης που οι έχοντες δεν διαφεύγουν της κρίσης; Για πες μου σε παρακαλώ; Μπορώ να σου πω ότι μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου βρίσκονται σε χώρες όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκονται, όχι σε φτώχεια, αλλά σε πλήρη ανέχεια.
   Βέβαια, γνωρίζω στην Ελλάδα και έχοντες που δεν είναι πλέον έχοντες, όπως γνωρίζω και έχοντες που εξακολουθούν να είναι έχοντες.
   Το άρθρο του Spiegel κυριολεκτικά αφοπλίζει τους εδώ εκπροσώπους της Kommandatur, τους αυτόκλητους (το δέχομαι καλή τη προαιρέσει...) Regierungsprecher, είτε αυτοί είναι κάτι Λαζογερμανοί, είτε είναι δογματικοί και ιδεοληπτικοί ακρο-φιλελεύθεροι και οπαδοί του Ράμφου (στην τελευταία ιδεολογική φάση του, αναμένοντας την επόμενη...). Το άρθρο του Spiegel δείχνει το απεχθέστερο πρόσωπο της Γερμανίας, μου θυμίζει όσα γράφει για το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία ο Hegel, μου θυμίζει τις υπερχιλιετείς ιδεοληψίες των Γερμανών για τους Σλάβους, τους νότιους...
   Θέλει η Γερμανία να ξαναγίνει η κατάρα της Ευρώπης; Οπωσδήποτε, καλλιεργείται ήδη το κλίμα. Αλλά δεν μπορεί; Ξέρετε γιατί; Επειδή (και αυτή) πάσχει δημογραφικά....Θα έπρεπε να τους είχε προβληματίσει αυτό. Αλλά φαίνεται πως όχι...
   Η Γερμανία πάντοτε έπασχε από μυωπία και ακαμψία. Και αυτό το αποδεικνύει ακόμα μία φορά.
   Ο λαός αυτός είναι καταδικασμένος να μην μπορεί να γίνει συμπαθής σε κανέναν. Εκτός από τους συμπλεγματικούς Λαζογερμανούς και μερικούς ξινισμένους ακρο-φιλελεύθερους....Και οι Γερμανοί το γνωρίζουν αυτό, και αυτό είναι το χειρότερο.
   Είναι προς τιμήν του Σωτήρη Μητραλέξη το ότι, αν και διαμένει στη Γερμανία, δεν συμπεριφέρεται σαν Λαζογερμανός.

   • γελωτοποιος avatar
    γελωτοποιος @ ΒΙΣ 18/04/2013 01:10:18

    εχετε δικαιο οτι το αρθρο στοχοποιει ολοκληρους λαους αλλα και σεις δεν πατε πισω επιτρεψτε μου..μεχρι τον εγελο εφτασε η βαλιτσα..

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ γελωτοποιος 18/04/2013 01:30:12

     Για όλα φταίει ο Αρμίνιος (Ηermann) των Χερούσκων, που νίκησε τις Ρωμαικές λεγεώνες στον Τευτοβούργειο Δρυμό (το έτος 4 μ.Χ.)
     Άν δεν είχε νικήσει στη μάχη ο μπαγάσας ο Αρμίνιος, η Γερμανία θα ήταν τώρα επαρχία της Ιταλίας. Ο Μπερλούσκας θα έκανε τα πάρτυ μπούνγκα-μπούνγκα στις όχθες του Ρήνου, την νεράιδα Λόρελάυ θα την είχε κάνει παλλακίδα και την Αγγελικούλα τσ*τσά του μαγαζιού.
     Γ*μώ την ατυχία μου, ούτε στο Βατερλώ δεν χάθηκαν τόσο πολλά, σε μία μόνον μάχη...

     • xmkm avatar
      xmkm @ Uncle Stgm 18/04/2013 10:53:09

      :)

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ Uncle Stgm 18/04/2013 13:33:19

      χαχαχαχαχα

     • γελωτοποιος avatar
      γελωτοποιος @ Uncle Stgm 18/04/2013 14:58:18

      εγραψες θειε..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Uncle Stgm 17/04/2013 22:57:56

   Oχι αγαπητε μου.Η μεγαλη ανοικοδομηση στην Ελλαδα εγινε πριν αρχισει να δανειζεται.Γερμανικα παραμυθια ειναι αυτα που θελουν να επιβαλλουν τη δικη τους λογικη να μην εχουμε ιδιωτικη ιδιοκτησια ακινητη αλλα μονο καταθεσεις τις οποιες θα κουρευουν οποτε θελουν αυτοι.
   Και τελικα μας τα ζαλισαν : Αν δεν θελουν να μας σωσουν ας μας κοψουν τις δοσεις.Τοτε και εμεις θα διαγραψουμε το χρεος μας και να πανε ολοι στον κουβα.Θα δουμε ποιος θα βγει ωφελημενος.
   Οσο για το παραμυθι καλων σοσιαλδημοκρατων δε χρειαζοταν το αρθρο αυτο για να καταλαβουμε οτι ηταν μουφα.Το κομμα αυτο και οι Πρασινοι φωναζαν οτι δεν δεχονται τη διασωση της Κυπρου και πιεζαν για τα μετρα που εληφθησαν.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Uncle Stgm 18/04/2013 01:20:31

   Ζητούνται πράξεις κοινωνικής συνοχής δικαιοσύνης, όχι πατριδοκάπηλες ρητορείες στην πλάτη των φτωχότερων πολιτών.

   Εδώ Θειο τα είπες όλα...
   καποια καυτά θεματάκια φαινεται ξεγλύστρισαν απο την ατζέντα...
   (με Κυπρο, ανακεφαλαιοποιηση, τροικα...)

   θα πρεπει να φορολογήσει όχι τους πλουσιους λογω ιδιοτητας αλλά τους φοροφυγάδες και ειδικά οσους πλουτισαν φοροδιαφεύγοντας..

   συνεχιζονται ακραιες αδικίες στην κατανομη των βαρών και αυτό δρά διαλυτικά στη κοινωνία

 6. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 17/04/2013 18:45:34

  Μία λίγο καλύτερη ανάλυση από τη σπιγκελική για την έρευνα της ΕΚΤ για τον πλούτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης
  http://www.voxeu.org/article/are-germans-really-poorer-spaniards-italians-and-greeks
  Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε που αποσκοπεί το δημοσίευμα του Spiegel. Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο Π. Στάινμπρουκ προχθές έδωσε το περίγραμμα των πολιτικής agenda του SPD.
  1) Γιατί όχι και κατάρρευση προβληματικών τραπεζών
  2) Φορολογικός συντελεστής 49% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ
  3) Θέσπιση κατώτατου μισθού
  Το δημοσίευμα του σοσιαλδημοκρατικού Spiegel κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί να μας ενδιαφέρει το μέλλον των πλουσίων Κυπρίων και των τραπεζών τους και όχι η κατανομή του πλούτου στη Γερμανία. Νομίζω δίνουμε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που αξίζει το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Εκτός αν θεωρούμε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί είναι λιγότερο λαϊκιστές από τους δικούς μας ή τα γερμανικά έντυπα δεν εντάσσονται -σε ένα βαθμό- στην προώθηση της agenda κάποιου κομματικού σχηματισμού!

  • cresswell avatar
   cresswell @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/04/2013 19:03:25

   Σημασία (πρέπει) να δίνουμε σε αυτά τα δημοσιεύματα, διότι δείχνουν ξεκάθαρα τον επόμενο στόχο.

   Όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, ακολούθησε η υπαγωγή στο σχήμα δανειακες-μνημόνια, υπο την εμπνευσμένη ηγεσία του ΓΑΠ. Όταν ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για την Κύπρο, προανήγγειλαν αυτό που παρακολουθήσαμε όλοι μας (και το οποίο, είμαι σίγουρος, ερμηνεύουμε διαφορετικά οι δυό μας).
   Το σημερινό δημοσίευμα, είναι λάθος να ερμηνευθεί με βάση την προεκλογική περίοδο της Γερμανίας [αυτό θυμίζει τις βαρύγδουπες αναλύσεις περί "κακών" Τούρκων στρατηγών που προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια προσέγγισης των "καλώ" δυνάμεων υπό τον Ερντογάν. Αναλύσεις που εξευτέλισε επανειλημμένως η πραγματικότητα ...]. Το δημοσίευμα απλά δείχνει τη στοχοθεσία της Γερμανίας για την επόμενη περίοδο: μην λυπάστε τους νότιους. πλούτισαν σε βάρος μας, επειδή - ατυχώς - χάσαμε στον Β' ΠΠ.

   Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να σχολιάσω τη φράση σου "Γιατί να μας ενδιαφέρει το μέλλον των πλουσίων Κυπρίων και των τραπεζών τους ". Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η τύχη του Ελληνισμού εκεί κάτω στην άκρη της Μεσογείου (που τέλος πάντων, κάπως έπρεπε να οικοδομηθεί μετά από μία βάρβαρη εισβολή, στην οποία τους αφήσαμε στην τύχη τους αν και ήμασταν υπεύθυνοι), ε, ας πάει να μιλήσει με τον Νταβούτογλου. Απ' ευθείας. Χωρίς ενδιαμέσους, τύπου Αναστασιάδη.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ cresswell 17/04/2013 20:10:49

    1) ''Όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα κλπ''. Το Spiegel είχε πολύ διαφορετική στάση, σε σχέση με λαϊκίστικα έντυπα όπως η Bild ή το Focus,από την αρχή της ελληνικής κρίσης, πριν ακόμα τα μνημόνια.
    πχ για Goldman Sachs
    http://www.antinews.gr/2010/02/06/33621/
    ή ακόμα καλύτερα
    http://www.realpolitics.gr/archives/13787/
    Τα άρθρα εκείνης της εποχής απηχούσαν την κριτική που ασκούσε το SPD στην πολιτική Μέρκελ, κάτι που κάνει και τώρα.
    2) Το "γιατί να μας ενδιαφέρει το μέλλον των πλουσίων Κυπρίων και των τραπεζών τους και όχι η κατανομή πλούτου στη Γερμανία'' αφορά το σκεπτικό του δημοσιεύματος του Spiegel, που είναι ίδιο με την πρόταση Στάινμπρουκ για κατάρρευση τραπεζών.

 7. Δεν υπάρχει σάλιο avatar
  Δεν υπάρχει σάλιο 17/04/2013 18:57:20

  η ιδιόκτητη κατοικία είναι η μόνη ασπίδα κατά της φτώχειας που διαθέτει ο Έλληνας,μιας και μετά από 30 χρόνια πασοκικού δήθεν σοσιαλισμού το δίχτυ προστασίας του περίφημου κοινωνικού κράτους είναι απλά ανύπαρκτο
  κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα σημαίνει απλώς ταϊσμα των κομματικών στρατών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου
  γι'αυτό και η υπερφορολόγηση των ακινήτων και ιδίως το χαράτσι Βενιζέλου είναι στην κυριολεξία εγκλήματα κατά της μέσης ελληνικής οικογένειας

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Δεν υπάρχει σάλιο 17/04/2013 23:02:36

   Το χαρατσι Βενιζελου ειναι η εφαρμογη της πολιτικης αυτης.Να πληρωσει η ιδιωτικη ακινητη ιδιοκτησια των Ελληνων τα χρεη.Αλλά ο χρονος τελειωνει.

 8. B.Q avatar
  B.Q 17/04/2013 19:00:04

  ''Ένα πάντως είναι σίγουρο: Η Γερμανία που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Η Ευρώπη που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια.''
  Ούτε η Ευρώπη που φανταστήκαμε μπορεί να υπάρξει πια. Ο σώζων εαυτόν λοιπόν, σωθήτω!!
  Νέες συμμαχίες, νέες ενώσεις, νέοι συσχετισμοί.

 9. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 17/04/2013 19:08:30

  Ας δούμε τι γράφει ένας Γερμανός, ο Wolfgang Münchau

  Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι τα νοικοκυριά στη βόρεια Ευρώπη έχουν πολύ λιγότερο καθαρό πλούτο από εκείνα της νοτίου Ευρώπης. Το μέσο καθαρό περιουσιακό στοιχείο του γερμανικού νοικοκυριού είναι λιγότερο από 200.000 ευρώ, ενώ στην Ισπανία είναι 300.000 ευρώ και στην Κύπρο 670.000 ευρώ. Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

  Οι γερμανικές εφημερίδες «ούρλιαζαν» ότι οι φτωχοί Γερμανοί σώζουν τους πλούσιους Κυπρίους. Αυτή η ερμηνεία είναι εσφαλμένη, αλλά η αλήθεια πίσω από αυτά τα μπλεγμένα ευρήματα είναι ακόμη πιο ενοχλητική. Εκείνο που δείχνει η έρευνα δεν είναι οι διαφορές στον πλούτο, αλλά στις de facto συναλλαγματικές ισοτιμίες ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης. Δεν είναι βαρόμετρα του καθαρού πλούτου, αλλά των ανισορροπιών. Και είναι τεράστια.

  Από την αρχή της ευρωζώνης, οι μισθοί και οι τιμές καταναλωτή έχουν παραμείνει σχετικά σταθεροί στη Γερμανία. Στη νότια Ευρώπη, τα γενικά επίπεδα μισθών και τιμών ανέβαιναν, χρόνος έμπαινε, χρόνος έβαινε. Στο σύνολο της περιόδου, αυτή η επίμονη απόκλιση του πληθωρισμού δημιούργησε μεγάλες διαφορές στις τιμές των ενεργητικών. Γι’ αυτό και ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στην πόλη με τις υψηλότερες τιμές ακινήτων στην Γερμανία. Με ένα «γερμανικό» ευρώ αγοράζεις περισσότερη ακίνητη περιουσία στο Μόναχο, απ’ όσο αγοράζεις με ένα «ιταλικό» ευρώ στο Μιλάνο.
  Στη φρενήρη γερμανική συζήτηση γι' αυτά τα στοιχεία, το επίκεντρο τίθεται στο ενδιάμεσο σημείο πλούτου - το στατιστικό σημείο που δείχνει την ακριβώς ενδιάμεση τιμή. Στην ενδιάμεση τιμή, η απόκλιση είναι ακόμη πιο ακραία. Σε χώρες με ακραία μεγάλες διαφορές πλούτου, όπως η Γερμανία, όπου οι λίγοι, πολύ πλούσιοι, άνθρωποι κατέχουν μεγάλο κομμάτι γης και ακινήτων, η ενδιάμεση τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο.

  Με βάση τις ενδιάμεσες τιμές, τα γερμανικά νοικοκυριά καταλαμβάνουν την τελευταία θέση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με καθαρό πλούτο μόλις 51.000 ευρώ, ενώ στην Κύπρο είναι 267.000 ευρώ. Η εξήγηση γι' αυτήν την απόκλιση είναι τα χαμηλά επίπεδα ιδιοκτησίας ακινήτων στη Γερμανία - που είναι αρκετά κάτω από το 50%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος Γερμανός δεν έχει σπίτι, ενώ ο μέσος Κύπριος και Ισπανός έχουν.

  Η ενδιάμεση τιμή είναι η στατιστική τιμή που αναφέρεις όταν θέλεις να δείξεις ότι ο τυπικός Γερμανός είναι φτωχότερος από τον τυπικό Ισπανό. Αλλά είναι μια ανούσια δήλωση, γιατί βασίζεται στη διανομή εισοδήματος εντός των κρατών. Αν θέλεις να κάνεις τη σύγκριση για όλες τις χώρες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις τον μέσο όρο. Η απόκλιση εκεί δεν είναι τόσο δραματική, αλλά είναι και πάλι πολύ μεγάλη.

  Αν ο μέσος γερμανικός καθαρός πλούτος είναι 200.000 ευρώ ανά νοικοκυριό και ο μέσος ισπανικός είναι 300.000 ευρώ και αν επιπλέον πιστεύω ότι οι Γερμανοί δεν είναι πραγματικά λιγότερο πλούσιοι ως κράτος, ανά νοικοκυριό, τότε αυτή η απόκλιση μου λέει το ελάχιστο μέγεθος κατά το οποίο η Γερμανία και η Ισπανία θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τους πραγματικούς συναλλαγματικούς μηχανισμούς.

  Στην πραγματικότητα, η απόκλιση πιθανότατα είναι μεγαλύτερη. Τυχαίνει να πιστεύω ότι το μέσο γερμανικό νοικοκυριό είναι πλουσιότερο από το μέσο ισπανικό. Αν η υπόθεσή μου είναι σωστή, τότε η απόκλιση ανάμεσα στη Γερμανία και την Ισπανία, όπως φαίνεται σε αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να είναι ακόμη υψηλότερη.

  Σε μια νομισματική ένωση, η προσαρμογή μπορεί να γίνει μέσα από πραγματικές κινήσεις σε μισθούς και τιμές. Αφού στη Γερμανία δεν υπάρχει πληθωρισμός και πιθανότατα δεν θα υπάρξει στο μέλλον, δεν βλέπω καμία πιθανότητα να γίνει αυτό, ούτε στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Το συμπέρασμά μου είναι ότι, μακροπρόθεσμα, αυτή η προσαρμογή θα γίνει εν τέλει μέσω ονομαστικής αλλαγής στις συναλλαγματικές ισοτιμίες - που σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ ή να προσφύγει σε παράλληλο νόμισμα.

  Με άλλα λόγια, αν η ίδια νομισματική μονάδα μας δίνει ένα υψηλότερο μέγεθος πλούτου για την Ισπανία απ’ ό,τι για τη Γερμανία, και όταν επίσης γνωρίζεις ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιο λάθος στο νόμισμα.

  Η άλλη πιθανή λύση είναι ότι θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία, αλλά δεν διακρίνω κάποιο λάθος στις στατιστικές τεχνικές που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ. Ίσως έκαναν λάθος με τις τιμές των σπιτιών. Οι στατιστικολόγοι πράγματι έχουν δυσκολία στην αποτύπωση των διολισθήσεων στις τιμές ακινήτων μετά τις φούσκες. Αλλά αυτού του είδους η ανακολουθία δεν μπορεί να εμφανίζεται τόσο ευρέως.

  Πράγματι, αυτή η άποψη επαληθεύεται και από ανεπίσημα στοιχεία. Ανατρέχοντας στο 1999, η εμπειρία μου ήταν ότι τα εστιατόρια και τα ταξί στο Βερολίνο ήταν φθηνότερα από τα εστιατόρια ή τα ταξί στο Παρίσι, αλλά οι διαφορές έχουν γίνει τώρα ακραίες. Περιέργως, η απόκλιση τιμών επηρεάζει και τα εμπορεύσιμα αγαθά: οι ευρωπαϊκές διακρατικές λιανικές αγορές δεν λειτουργούν αποδοτικά.

  Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νομισματική μονάδα δεν είναι πραγματικά ίδια σε όλη την ευρωζώνη - ότι η Ισπανία και η Γερμανία έχουν διαφορετικά ευρώ. Κι αυτός είναι επίσης ο λόγος που πιστεύω ότι οι Νότιοι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμούς του Βορρά –γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι μπορούν να διατηρήσουν την αξία των ευρώ τους μακροπρόθεσμα.

  Βεβαίως, δεν περιμένω από την ΕΚΤ η από άλλον ευρωπαϊκό θεσμό να παραδεχτεί ότι το ευρώ δεν είναι το ίδιο στη Γερμανία όπως στην Ισπανία. Είναι η δουλειά τους να το διαψεύδουν. Όμως η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Κύπρο έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Τώρα έχει νέο νόμισμα. Ονομάζεται το κυπριακό ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, η Γερμανία έχει επίσης το δικό της νόμισμα, το γερμανικό ευρώ, και είναι θεαματικά υποτιμημένο.

  h-p://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/771042/ArticleFTgr.aspx

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/04/2013 00:13:54

   Έκαναν λάθος "χρονισμού" με τις τιμές των σπιτιών και μάλιστα σοβαρό. Το επισημαίνει και ο Μύνχάου, απ' ότι είδα.
   Για την Ισπανία χώρα με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 83 % (Μεγαλύτερο απο την Ελλάδα), έχουν λάβει υπόψη αποτιμήσεις ακινήτων στην αγορά του 2009. Εν τω μεταξύ οι τιμές έχουν "διορθώσει" καθοδικά 40 - 50 %.
   Το νούμερο που δίνουν για την Κύπρο ειναι τερατώδες, ακριβώς γιατί εμπεριέχει όλο τον "αέρα" της φούσκας. Διόρθωση ακόμη δεν έγινε. Επίκειται, θα γίνει.
   Το Ελληνικό νούμερο (100.000) άν θυμάμαι καλά είναι του 2010, έτος στο οποίο πρακτικά δεν είχε γίνει ακόμη καμμία καθοδική "διόρθωση".
   Το άλλο στοιχείο είναι ότι οι τιμές ακινήτων στην Γερμανία την περίοδο 1990 - 2010 παρουσίαζαν μικρές σχετικά διακυμάνσεις. Η μακροπρόθεσμη καμπύλη ήταν σχεδόν flat. Τώρα έχουν άνοδο, και μάλιστα έντονη. Η δική τους φούσκα έρχεται.
   ¨Ετσι, για ότι αφορά την ακινητη ιδιοκτησία, με τις έντονες καθοδικές "διορθωσεις" στο Νότο και την άνοδο που διαφαίνεται στη Γερμανία, μάλλον θα υπάρξει κάποια εξισορρόπηση.
   Η στεγαστική φούσκα στις χώρες του Νότου (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία κτλ) παραμόρφωσε την εικόνα της βραχείας διάρκειας. Το φαινόμενο είναι παροδικό και σε μεγαλο βαθμό απατηλό. Δεν είναι ενθαρρυντικό αυτό, αλλά τα "μεγάλα νούμερα" για χώρες όπως Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία Ελλάδα είναι πλασματικά, περιέχουν πολύ "αέρα" βραχυπρόθεσμης υπερτίμησης. Το μέσο Γερμανικό νούμερο των 50.000, άν αναχθεί σε μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης δεν διαφέρει πολύ απο το Ισπανικό ή Ιταλικό.
   "Μαγική εικόνα" είναι, λανθασμένη οπτική. Οι "μοντέρνοι" οικονομέτρες δυστυχώς έχουν συνηθισει να μην βλέπουν την μεσο-μακρά διάρκεια. Επίσης, μπερδεύουν τα οικονομικά των επιχειρήσεων με την μακροοικονομία - που έχει εντελώς διαφορετικούς "χρονισμούς".

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 18/04/2013 13:04:45

    Όχι. Ο Μυνχάου το λαμβάνει υπόψιν κι αυτό που λες αλλά αποκλείει κατηγορηματικά το να ωφείλεται η διαφορά μόνο σε αυτό. Για να στο κάνω λιανά, επειδή πολλές φορές κάνεις σκόπιμα το κορόιδο:

    «Οι στατιστικολόγοι πράγματι έχουν δυσκολία στην αποτύπωση των διολισθήσεων στις τιμές ακινήτων μετά τις φούσκες. Αλλά αυτού του είδους η ανακολουθία δεν μπορεί να εμφανίζεται τόσο ευρέως.»

 10. nikos avatar
  nikos 17/04/2013 19:35:49

  Οι Γερμανοί λατρεύουν την Ελλάδα αλλά μισούν τους Έλληνες.

  • B.Q avatar
   B.Q @ nikos 18/04/2013 11:41:27

   .....Δεν πουλάμε !!! (ούτε ....χαρίζουμε θέλω να πιστεύω).

 11. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 17/04/2013 19:40:55

  Είναι γεγονός ότι οι νότιοι έχουν μεγαλύτερη περιουσία, υπο την έννοια ότι η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι ίσως η υψηλότερη στον πλανήτη. Αλλά απο εδώ και πέρα αρχίζουν τα φάλτσα του σπίγγελ.

  Το να λέει ότι σώρευσαν πλούτο οι νότιοι γιατί..... δεν συμμετείχαν στον πόλεμο ή νίκησαν σε αυτόν, είναι τελείως απαράδεκτο και αναληθές. Η Ελλάδα είχε 500.000 νεκρούς. Μόνο οι Εβραίοι είχαν περισσότερα θύματα απο εμάς σαν ποσοστό του πληθυσμού. Και οι υλικές καταστροφές ήταν επίσης ανυπολόγιστες.

  Ο Λόγος που οι Γερμανοί δεν σωρεύουν πλούτο είναι διότι είναι άνθρωποι ψυχροί στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους και εγωμανείς. Τρώνε τα λεφτά σε ταξίδια και πεθαίνοντας αφήνουν ότι απέμεινε σε κάποιο τρελό ίδρυμα για την προστασία της τάδε σαύρας του αμαζονίου, αντί να φροντίσουν να αφήσουν ένα σπίτι στα παιδιά τους. Ας πρόσεχαν. Επίσης, σε κάποιες χώρες, πχ ελβετία, τα ακίνητα είναι κυριολεκτικά πέρα απο κάθε λογικά ακριβά. Έτσι, μόνο το 20% του πληθυσμού έχει δικό του σπίτι. Ας πρόσεχαν ξανά.

  Το γεγονός ότι έχουμε σπίτια οι νότιοι δεν σημαίνει ότι είμαστε πλούσιοι υπο την έννοια ότι έχουμε ρευστό ή ζούμε πιο άνετα απο τους γερμανούς. Το κατακεφαλήν των ελλήνων ήταν λίγο μικρότερο απο των γερμανών πριν την κρίση και τώρα είναι 20% μικρότερο. Ο βασικός μισθός επίσης είναι αισθητά μικρότερος.

  Ενα ακίνητο επίσης μπορεί να μην αποδίδει χρήματα. Αντίθέτως, τώρα με τους εξοντωτικούς φόρους είναι και βάρος πολλές φορές. Είναι απαράδεκτο έχω να πω το ελληνικό κράτος αντί να φορολογεί τα έσοδα των πολιτών να φορολογεί περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μην αποδίδουν χρήματα.

 12. Zugzwang avatar
  Zugzwang 17/04/2013 19:52:45

  Δεν υπαρχουν ποια σοβαρα περιοδικα και εφημεριδες. Ανεκαθεν εξυπηρετουσαν και σκοπιμοτητες αλλα ηξεραν να τηρουν τα προσχηματα και μια καποια ισορροπια. Συγκρινεται π.χ το Washington Post της δεκαετιας του 70 με το σημερινο; Το ιδιο συμβαινει και με το Σπηγκελ.

  Αυτο που ενοχλει στην Β. Ευρωπη ειναι οτι οι Ελληνες βγαινουν (η βγαιναν) για να πανε στις ταβερνες την ωρα που η υπολοιπη Ευρωπη πηγαινει για υπνο.

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ Zugzwang 17/04/2013 20:29:24

   Όταν πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα σπασμένα των Ελλήνων προφανώς και τους ενοχλεί αν πηγαίνουν σε ταβέρνες οι Έλληνες και αυτοί δουλεύουν για να πληρώνουν τα χρέη του άλλου. Λογικό μου φαίνεται.

   Ας συμμαζευτούμε εμείς, ας μεταρρυθμίσουμε/μειώσουμε το δημόσιο, τη γραφειοκρατία, ας ανοίξουμε καινοτόμες επιχειρήσεις, ας φτιάξουμε άριστα πανεπιστήμια και σχολεία, ας δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να τα φέρουμε βόλτα μόνοι μας με πλεόνασμα (όχι μόνο πρωτογενές), ας πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και μετά κοιτάμε και τα εξώφυλλα του κάθε Spiegel. Γιατί τα πρώτα δεν τα έχουμε κάνει ακόμα.

   • cresswell avatar
    cresswell @ Περικλής 17/04/2013 20:50:34

    Δηλαδή, φίλτατε Περικλή:

    όσο εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το άθλιο μεταπολιτευτικο κράτος, εγώ κι εσύ - που υποθέτω εύλογα πως δεν έχουμε δα και μεγάλο μερίδιο στη δημιουργία του, θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πολιτικά, να κοιτάζουμε τον περίγυρο, να βλέπουμε τις εξελίξεις και να κρίνουμε τις βλέψεις των ισχυρών της εποχής;

    Δεν σε καταλαβαίνω. Ωραία άποψη περί πολιτικής σκέψης.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Περικλής 17/04/2013 21:26:54

    Πάλι η ίδια κασέτα με το γνωστό ψέμα: ότι τάχα «πληρώνουν από την τσέπη τους τα σπασμένα των Ελλήνων» ενώ, αντιθέτως, έτσι βγάζουν λεφτά: πρόκειται για το business model της ενωμένης Γερμανίας.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Περικλής 17/04/2013 21:47:59

    Δεν ενοχλει τοσο το οτι πηγαινουμε στις ταβερνες οσο ενοχλει το οτι παμε στις ταβερνες την ωρα που οι Ευρωπαιοι πηγαινουν για υπνο.

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ Περικλής 17/04/2013 21:58:42

    Πιστεύω ότι οι Γερμανοί μπορούν κατά μία έννοια να συγκριθούν με έναν τοκογλύφο. Ναι μας αδικούν για δικό τους όφελος. Πιστεύω όμως ότι εμείς είμαστε που πρέπει να είμαστε/γινουμε τάχιστα αρκετά δυνατοί έτσι ώστε να μην έχουμε ανάγκη τον τοκογλύφο και να μη μας κοροϊδεύει ο τοκογλύφος κι από πάνω.

    Προφανώς και βρήκαν πάτημα στις αδυναμίες μας οι Γερμανοί και μας πατάνε κάτω περισσότερο από τους Πορτογάλους/Γερμανούς/Ιταλούς/Ιρλανδούς. Εγώ όμως δεν μπορώ να κατηγορήσω τον άλλο. Εμείς έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι τόσα χρόνια για κάθε ενδεχόμενο. Και τώρα εμείς πρέπει να δυναμώσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν και να μην κατηγορούμε μία τον Γερμανό, μία τον Ρώσο και μία τον Αμερικανό και τον Τούρκο που προφανώς κοιτάνε να φάνε τον αδύναμο για το συμφέρον της χώρας τους.

    Το να κατηγορούμε τους άλλους που κοιτάνε το συμφέρον τους αντί να κάνουμε κι εμείς το ίδιο αποσπά την προσοχή από τα σημαντικά θέματα, όπως η μείωση του κράτους, η αποφυγή της διαρροής ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό κλπ, ας μην τα επαναλαμβάνω τα ξέρουμε όλοι όσα πρέπει να γίνουν.

    Προφανώς και πρέπει να κοιτάζουμε τις βλέψεις των ισχυρών αλλά για να κατανοήσουμε πώς πρέπει να λειτουργήσουμε σε ένα τέτοιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όχι για να μεμψιμοιρούμε μια ζωή και να καταφερόμαστε εναντίον των ισχυρών που μας προκαλούν όλα τα δεινά.

 13. panos2 avatar
  panos2 17/04/2013 19:53:36

  κανετε ενα τραγικο λαθος

  δεν μετρατε στο χρεος το ποσο που χρωστανε πλεον οι Ελληνες στο κρατος και δεν υπαρχει περιπτωση να πληρωθει ποτε

  Για αυτο εχετε αυταπατες οτι παμε καλα

  η Αληθεια ειναι οτι το συνολικο χρεος ανερχεται σε πανω απο 700δις οταν πριν το μνημονιο ηταν κατω απο 350δις

  αυτο δειχνει οτι θα ερθει η ωρα που θα γινει σταση πληρωμων εκτος ΕΕ η μεσα στην ΕΕ θα χασει το 50%+ των Ελληνων τα σπιτια του,ειδικα τα δευτερα κτλπ και τουλαχιστον το 50% της συνταξης,ενω θα παρουν και τις καταθεσεις

  αυτα δεν ειναι προπαγανδα ειναι η αληθεια που κανενα κομμα δεν λεει στην Ελλαδα

 14. Αρχιμήδης12 avatar
  Αρχιμήδης12 17/04/2013 19:54:58

  Αν τα πιστεύπουν αυτά οι Γερμανοί, η λύση είναι απλη: Ας χορηγησουν τη Γερμανική υπηκοότητα σε καθε κάτοικο της Ευρωζώνης με μια απλή αίτηση.

 15. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/04/2013 20:32:26

  Έχουν δίκιο οι Γερμανοί να ισχυρίζονται ότι οι ΄Έλληνες ψεύδονται ότι είναι φτωχοί.
  Βεβαίως, εφόσον παρά τα διαρκή χτυπήματα και τις ανελέητες οικονομικές αφαιμάξεις , ο Ελληνικός Λαός εξακολουθεί να υπομένει και να μην εξεγείρεται, μια και μόνο εξήγηση μπορούν οι Βόρειοι να δώσουν, οι Έλληνες τα έχουν και κάνουν το κορόιδο για να φάνε ότι μπορούν ακόμα !!
  Δεν γνωρίζουν όμως ότι μια από τις αρετές των Ελλήνων είναι η υπομονή!
  Ζουν στερημένα ελπίζοντας για το καλλίτερο, μη πιστεύοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στις λοιπές σειρήνες
  Και ξέρουν να χτυπούν όταν κρίνουν ότι ήρθε η κατάλληλη ευκαιρία!
  Εδώ όμως πρέπει να προσέξει η Κυβέρνηση γιατί και ο πιό "άτονος και ασθενικός" γίνεται θεριό ανήμερο σαν χάσει την Ελπίδα και τότε "Γαία πυρί μιχθήτω"!!!!!

 16. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 17/04/2013 21:15:27

  «Οἱ περισσότερες χῶρες τῆς εὐρωζώνης ἔμειναν ἀνέπαφες ἀπό τέτοιες καταστροφές,γιατί εἴτε ἀναδείχθηκαν νικήτριες στόν πόλεμο ὅπως ἡ Γαλλία,εἴτε παρέμειναν οὐδέτερες ὅπως ἡ Ἰσπανία.»
  Παρέλειψε τό Spiegel νά ἀναφέρει δύο πράγματα γιά νά προσφέρει ἔτι περισσότερο στόν γόνιμο διάλογο:
  1. ΠΟΙΟΣ ξεκίνησε τούς δύο Παγκοσμίους Πολέμους.
  2. Ἀναφέρει ὅτι κάποιες χῶρες νίκησαν καί κάποιες ἔμειναν οὐδέτερες.Γιατί δέν ἀναφέρεται καί στίς χῶρες μέ τίς τρομερές ἀπώλειες σέ ἔμψυχο δυναμικό καί τήν ἰσοπέδωση τῶν ὑποδομῶν τους ἀπό τίς δυνάμεις Κατοχῆς,ἦτοι τούς ἑαυτούς τους;
  Νά δεῖτε,πού ὁ Σόϊμπλε θέλησε νά κλείσει ἄγαρμπα τό θέμα τῶν πολεμικῶν ἀποζημιώσεων ἀπό τή Γερμανία πρός τήν Ἑλλάδα,γιατί ἔχουν σκοπό νά ζητήσουν οἱ Γερμανοί ἀποζημιώσεις ἀπό τίς νικήτριες χῶρες τοῦ Β' Π' Πολέμου...

  • Κασσάνδρα avatar
   Κασσάνδρα @ Κυθήριος Τ. 17/04/2013 23:38:43

   Σωστά! Αυτό πάντα το ξεχνούν! Ας τους το θυμίζουμε κάπως συχνότερα.

 17. MCA avatar
  MCA 17/04/2013 22:44:21

  Έχω την αίσθηση ότι ενόψει εκλογών πέφτει πολύ χάιδεμα στα αυτιά των Γερμανών ψηφοφόρων. Υπάρχει περίπτωση προεκλογικά Γερμανός πολιτικός να αναφερθεί σε τυχόν ενίσχυση του Νότου; Το αντίθετο μάλιστα. Όχι ότι οι Γερμανοί πολιτικοί μας αγαπάνε, αλλά κάτι θα πρέπει να κάνουν μετά τις εκλογές για να σώσουν την ΕΖ.

 18. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 17/04/2013 23:02:05

  ¨Ακούς εκεί οι Έλληνες να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ε.Ε¨! Κατασχέστε , πάρτε τους τα σπίτια ρε , που τα έχουν και σε όμορφες παραλίες !

  Υπενθυμίζω πως μεταπολεμικά η Ελλάδα , ακριβώς επειδή δεν πήρε ¨Επανορθώσεις¨ από την Γερμανία για την καταστροφή του 20 - 30 % του ¨οικοδομικού της πλούτου¨ και του αντίστοιχου ¨φυσικού¨ , και επειδή το ελληνικό κράτος δεν είχε ποτέ ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής και παροχής ¨κοινωνικών κατοικιών¨ ( Sozialwohnugen ) σε χαμηλόμισθους και επιδότησης ενοικίων , ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ , οι πολίτες και οι οικογένειες έπρεπε μόνοι τους να εξασφαλίσουν την αναγκαία στέγαση τους , μιας και υπήρχε πάντα ( στην Ελλάδα ) μόνιμο υψηλό ποσοστό ανεργίας ( που κρυβότανε με την ελληνική μετανάστευση ) και ένα ενοίκιο θα απορροφούσε τους έτσι και αλλιώς μικρούς μισθούς - αμοιβές τους.

  Τώρα τα ¨καθίκια¨ μας παρουσιάζουν σαν τους πιο ¨πλούσιους της Ευρώπης¨ λόγω ¨μεγάλης ακίνητης περιουσίας¨ ( που την χρηματοδότησαν σε μεγάλο ποσοστό τα ¨μεταναστευτικά εμβάσματα¨ που τα έστελναν στην Ελλάδα μένοντας οι ίδιοι για χρόνια σε υπόγεια και τρώγλες στις ¨χώρες υποδοχής τους¨) .

  Αλλά αυτή την ¨αδικία ¨ θα την αποκαταστήσουν με κατασχέσεις ( γιατί έπαιρνες δάνεια ρε , επειδή στα προσφέραμε , δεν μπορούσες να έχεις σωστό ¨οικογενειακό προγραμματισμό¨ όπως στην κεντρική Ευρώπη ; ) και με τον εξευτελισμό - απαξίωση των ¨αντικειμενικών αξιών¨ !

  ¨Πελάτεεες μου ! , στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα περιουσίες ¨ !

 19. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/04/2013 23:30:12

  Αγαπητέ Σωτήρη εύγε. Η τελευταία σου φράση είναι το πολύ χρήσιμο συμπέρασμα...

 20. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 17/04/2013 23:31:31

  Ἄν τόσο καλοπερνοῦν οἱ Ἕλληνες εἰς βάρος τῶν φτωχῶν Γερμανῶν,πού μοχθοῦν ἐπίπονα νά μᾶς διασώζουν,γιατί ἔχουν αὐξηθεῖ τόσο πολύ οἱ αὐτοκτονίες στήν Ἑλλάδα τά τρία τελευταία χρόνια;Ἄς κάνουν κι ἕνα ρεπορτάζ πάνω σ' αὐτό τό θέμα..
  Τή λέξη χαράτσι,τή γνωρίζουν;
  Τά παιδιά τους τά φορολογοῦν τόσο,ὅσο θά τά φορολογήσουν ἐδῶ;
  Γνωρίζουν πόσοι Ἕλληνες ἀναζητοῦν δουλειά τά τελευταία χρόνια στή Γερμανία,ἤ νομίζουν ὅτι τούς ἐπισκέπτονται γιά βαρελομπιρίσιο τουρισμό...
  Ἀκόμη,ἔχουν ἐλέγξει πόσο πάτο ἔχουν πιάσει οἱ πωλήσεις τῶν BMW τους καί τῶν Μερσεντέδων τους στήν Ἑλλάδα; Ἔχουν ψάξει πόσοι συμπατριώτες τους ἀγοράζουν ὅσο ὅσο τόσα ἑλληνικά τζίπ καί πόρσε;Ἀλλά δέ φταῖνε αὐτοί,οἱ δικοί μας πού τά παίρνανε φταῖνε...

 21. Karenin avatar
  Karenin 17/04/2013 23:55:35

  Πρώτα πλούσιο κράτος και μετά οι πολίτες, είναι το δόγμα στο βορά, σε αντίθεση με εδω που παλευουμε πρώτα για την πάρτυ μας και δεν γ...αι το κράτος. Ετσι ξεκινάει η μεγάλη αντίφαση οι μεν να έχουν συσωρευμένο πλούτο στις υπηρεσίες στο περιβάλλον και στις κοινωνικές παροχές, και εμείς να τον έχουμε στα όρια της αυλής μας. Οσο είχαμε και φράγκα στην τσέπη μας με τα φακελάκια λύναμε και τα προβλήματάκια με τις υπηρεσίες και το αργό δημόσιο.
  Είναι φυσικό ο συσωρευμένος πλούτος, φορολογημένος η αδήλωτος, με κλεμένα η δουλεμένα είναι στά ακίνητα. Το πρόβλημα στην συνέχεια θα είναι η διατηρησή τους ελείψεως εσόδων, ιδίως αυτά που είναι με δανεικά. Και θα τα πάρουν Ελληνικές τράπεζες, και όχι οι Γερμανοί.
  ΥΓ Σε ολα αυτά τα χρόνια που ειμαστε στην Ε.Ε στην χώρα έχουν εισρευσει μερικά δισ. σε διάφορα κονδύλια. Αυτά ενοείται ότι κάποια παχειά αγελάδα αρμέγεται και παραχωρούνται, και τα στοιχεία δείχνουν πως είναι η Γερμανία.
  Μερικοί εδω μέσα κάνουν τον χαζό και δεν θέλουν να θυμηθούν πως τα επιδοτούμενα ξενοδοχεία της επαρχίας σχεδιάστηκαν για να μετατραπούν σε σπίτια, οι επιδοτήσεις των αγροτών αντί για μηχανήματα, όσα γλύτωσαν απο τις ρωσίδες και τα κολόμπαρα δεν διοχετεύθηκαν σε ανακαινήσεις οικιών, σε αυτά να προστεθούν και τα κόκινα στεγαστικά μερικών δισ. στις τράπεζες, που με κονδύλια πάλι απο εκεί θα καλυφθούν. Κατά τα άλλα πρέπει να πιστέψουμε ότι βλέπουμε κτισμένο σε αυτή την χώρα είναι με τον ιδρώτα και τον κόπο του καθένα μας.

 22. rally monkey avatar
  rally monkey 18/04/2013 00:16:14

  Μπραβο στον Φαιλτωρ που το βρηκε και το ανέβασε μεταφρασμενο.. (πιο πανω το σχόλιο του Munchau) που ειναι και η απαντηση σ'αυτά τα καραγκιοζιλίκια - αλλα δυστυχώς δεν ειναι πολύ εκλαικευμένο και προσβάσιμο

  για να γινει λοιπον αντιληπτό το μέγεθος της κοροιδίας ..
  παράδειγμα με 2 χωρες, 10 κατοικους η καθεμία και συνολικο πλουτο 200 η πρωτη και 100 η δεύτερη, (πλουτος εννοω το αθροισμα των περιουσιων των κατοικων τους).
  Εστω η κατανομη πλουτου ειναι στην πρωτη (2x50, 2x20, 6x10) και στη δευτερη (2x20, 4x10, 4x5) -γραφω 2x20 και εννοω (2 κατοικοι εχουν ατομικη περιουσια 20 ο καθενας).

  Συμφωνα με τη λογική της 'μελέτης' οι δυο χωρες ειναι το ίδιο πλουσιες ή οι κατοικοι τους ειναι το ίδιο πλουσιοι ..γιατι και στις δυο η 'ενδιάμεση τιμή' ατομικής περιουσιας (median) ειναι 10 (τσεκαρισμενο)
  απο την αλλη ο μεσος όρος ειναι 20 στην πρωτη και 10 στην δεύτερη) ...
  τωρα καταλαβαινετε για το τι είδους παπατζιλίκι μιλάμε..

  δεν εχει σημασια όμως που αυτά δεν τα πιστευουν ουτε παιδάκια β' δημοτικου..το Spiegel τους λέει αυτό που θελουν να ακουσουν..και ο λαός αυτός έχει παράδοση στο τι πιστεύει και ποιους ακολουθεί..

  αλλά δεν ειναι εκει το σημαντικό που γραφει ο Munchau .. άλλα στην διαπίστωση ..που κυκλοφορουσε 'αστειο' αρχικα αλλα μετά την Κυπρο ειναι πλεον τεκμηριωμένο ότι στην Ευροζώνη αυτη τη στιγμη υπάρχουν 17 διαφορετικά ευρώ ..(1 επισήμως τα υπολοιπα ανεπισήμως προς το παρόν)

 23. ΝΚ avatar
  ΝΚ 18/04/2013 01:22:24

  Λα'ι'κισμός κι Άγιος ο Θεός από το Σπήγκελ.

  Έριξα μια ματιά στο άρθρο και απογοητεύτηκα. Γενικέυσεις, προκαταλήψεις και η στατιστική στην υπηρεσία του ψέμματος.

  Τα πράγματα αντικρούονται με ορισμένες απλές διαπιστώσεις. Η λέξη ''νοικοκυριό'' και όχι ''μέσος Έλληνας'' ή ''μέσος κάτοικος'' έχει επιλεγεί επίτηδες. Το ελληνικό νοικοκυριό περιλαμβάνει ως προστατευόμενα μέλη τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 30 ετών τουλάχιστον. Ο γερμανός που φεύγει από το σπίτι στην ηλικία των 20 αποτελεί άλλο νοικοκυριό, άλλη φορολογική δήλωση, με μηδενικά έσοδα και περιουσία. Ο Έλληνας θα φύγει από το σπίτι όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά του ή παντρευτεί. Και οι δύο, Γερμανός και Έλληνας, θα κληρονομήσουν το πατρικό τους, αλλά εν τω μεταξύ τα μισά γερμανικά νοικοκυριά φαίνονται στην φορολογική δήλωση άπορα με μηδενικά έσοδα, για να εισπράξουν και κοινωνικά βοηθήματα. Το ίδιο, δηλαδή η μη αυτονόμηση των νέων, λογω και απουσίας κοινωνικών παροχών, ισχύει σε όλο τον Νότο.
  Λογικότερη σύγκριση, εφόσον το ελληνικό νοικοκυριό είναι πολυπληθέστερο, είναι ο ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ συσσωρευμένος πλούτος ή ΑΕΠ. Σύγκριση η οποία απουσιάζει από το άρθρο.

  Δεύτερον, ενώ οι Γερμανοί είχαν μεταπολεμικά ένα σταθερό μάρκο για να αποταμιεύουν τους κόπους τους, η δραχμή (η πεσέτα και η λιρέττα) είχαν πληθωρισμό της τάξης του 20-25%. Η επένδυση σε ένα κεραμίδι ήταν μονόδρομος.

  Τρίτον, τα ιστορικά δεδομένα που τσούζουν. Οι Γερμανοί έχουν αβυσσαλέα διαφορά στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και από το γειτονικό Βέλγιο, όχι μόνο από τους κακούς νότιους. Οι λόγοι γνωστοί. Όπως είπε και ο ''Bomber" Harris, διοικητής βομβαρδισμού της RAF, στου οποίου το άγαλμα προσκύνησα κάποτε: ''Οι Γερμανοί μπήκαν στον πόλεμο με την μάλλον παιδική ψευδαίσθηση πως θα βομβάρδιζαν όλους τους άλλους και κανείς δεν θα τους βομβάρδιζε. Στο Ρόττερνταμ, το Λονδίνο, την Βαρσοβία και πενήντα άλλα μέρη εφήρμοσαν την αφελή τους θεωρία. Έσπειραν ανέμους και τώρα θα θερίσουν θύελλες.''
  Η εξήγηση λοιπόν είναι απλή. Δεν έχουν μεγάλη ιδιοκατοίκηση γιατί όλες οι πόλεις τους ισοπεδώθηκαν. Δεν φταίνε οι Νότιοι γι αυτό όμως...

  Απλά τα πράγματα. Αλλά δυστυχώς η γενιά του Κολ έφυγε από τα πράγματα και τους διαδέχτηκαν άνθρωποι χωρίς ενοχές για τον Β' ΠΠ. Ο Πράσινος ανθρωπιστής-βομβαρδιστής Γιόσκα Φίσερ, που ξαναέβγαλε την Λουφτβάφφε εκτός Γερμανίας. Η ανατολικογερμανίδα κόρη πάστορα. Οι ανατολικογερμανοί μαθαίναν στα σχολεία πως ήταν κι εκείνοι θύματα των Ναζί. Έτσι ανατράφηκε η Μέρκελ, οπότε όσα της λέμε τώρα τα ακούει βερεσέ. Δυστυχώς απ'ότι φαίνεται και η επόμενη κυβέρνηση πάει προς τα εκεί. Δεν πειράζει, δεν θα κρατήσει πολύ το ευρώ με τέτοια μυαλά.

 24. δημης avatar
  δημης 18/04/2013 01:58:34

  ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;;;;;;;
  Η ΦΩΤΟ ΜΙΛΑΕΙ...
  Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΤΟ...ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ.... ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΟΜΠΡΕΛΛΑ ΤΗΝ ΕΕ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΗΣΥΧΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ....

 25. Nik avatar
  Nik 18/04/2013 08:24:08

  Επιτέλους! Μια λογική φωνή για την εθνική εμμονή με την φοροδιαφυγή!

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ Nik 18/04/2013 12:26:21

   Bέβαια,πολύ λογική φωνή.
   Να σε κλέψω εγώ,αλλά εσύ μην ανησυχείς.Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα πάρει πίσω τα λεφτά σου στο πολλαπλάσιο!!!!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Nik 18/04/2013 16:10:48

   Δεν δικαιολογεί την φοροδιαφυγή από ό,τι κατάλαβα εγώ. Αυτή είναι καταδικαστέα, τέρμα! Καυτηριάζει όμως την υποκριτική επίκλησή της προκειμένου να δικαιολογούνται οι γερμανικές μεθοδεύσεις, (εν είδει συμψηφισμού, του στυλ: «κι εσείς δέρνετε τους μαύρους»).

 26. Nik avatar
  Nik 18/04/2013 08:26:46

  Δηλαδή το ετήσιο 42 τοις εκατό δεν είναι αρκετό, πρέπει μετά το κράτος να βρει το συσσωρευμένο υπόλοιπο και να το φορολογήσει και αυτό! Τότε γιατί να δουλέψει κανείς;

 27. cresswell avatar
  cresswell 18/04/2013 08:27:25

  H αστική τάξη εδώ, είναι μεν ένα συνονθύλευμα, αλλά
  περιλαμβάνει και ανθρώπους με υγιείς επιχειρήσεις, εξωστρεφείς,
  κερδοφόρες, που δίνουν δουλειά σε ένα σωρό κόσμο. ΕΠίσης, ανθρώπους
  που έκαναν μία τίμια καρριέρα, σε καλά αμειβόμενες θέσεις στο
  δήμόσιο και ιδιωτικό τομέα. ΑΠό που και ως πού, η όποια περιουσία
  έκαναν εργαζόμενοι σκληρά, μετά από μόχθο για την επιχείρηση τους ή
  μετά αο εξαιρετικές σπουδες, αποτελεί "δημόσιο χρέος"; ΑΠό που και
  ως που, οι μίζες του Άκη, του Μαντέλη και τα "μάρκα για το Ταμείο"
  του Τσουκάτου, θα πρέπει να πληρωθούν με το μόχθο ανθρώπων που
  έχουν δουλέψει για να αποκτήσουν ότι απέκτησαν; Πουθενά στον κόσμο,
  και ποτέ στην ιστορία, δεν έγινε αυτό που λέτε εσείς. Να θεωρείται
  πως ένα δημόσιο χρέος (που συνηθέστατα προερχεται από λάθος
  πολιτική, εκτεταμένη διαφθορά, ή συνθήκες που απορρεόυν από πόλεμο)
  είναι η περιουσία της αστικής τάξης. Αναπαράγετε μηχανιστικά τα
  επιχειρήματα του Spiegel, και μάλιστα σε εμάς που ζούμε (υποθέτω)
  στην ίδια κοινωνία με σας και αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι έγινε
  και πώς. Δεν καταλαβαίνω. Πού απευθύνεστε;

 28. Nik avatar
  Nik 18/04/2013 08:35:36

  Μετάφραση, ελεύθερη, από το βιβλίο του Μάρκαμ για την Γερμανία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις:

  "Σχεδόν όλη η γη στη Γερμανία είναι ιδιωτική. Ωστόσο, συγκρινόμενη με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο, η Γερμανία έχει χαμηλό δείκτη ιδιοκτησίας. Δηλαδή λίγοι άνθρωποι είναι ιδιοκτήτες γης. Δύο τρίτα των γερμανικών αστικών νοικοκυριών είναι ενοικιαστές. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αγροτικής γης στη Γερμανία, 200 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ενοικιασμένο. Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών ιδιοκτητών, έχουν ιδιοκτησία μόνο στο σπίτι τους, συχνά υποθηκευμένο. Στην άλλη άκρη του φάσματος των γαιοκτημόμων βρίσκονται οι: Πρίγκηπας του Θουρν και Τάξις με 500 τετ. χιλ., ο πρίγκηπας Χοχενζόλερν με 480 τετ.χιλ., η οικογένεια Χόχενλο με 250 τετ.χιλ., και η οικογένεια Βίσμαρκ με 225 τετ.χιλ. Μερικές, λίγες, οικογενειακά διασυνδεδεμένες παλιές αριστοκρατικές οικογένειες είναι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου μέρους κερδοφόρας ακίνητης περιουσίας της Γερμανίας. Τα ενοίκια που ρέουν στα ταμεία των Γερμανών κατόχων ακινήτων φτάνουν τα 500 ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ το χρόνο. "

  Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων διακατέχει το άρθρο και προδίδει τα σχέδια τους για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ψάξτε τις εκτάσεις που αγόρασαν Γερμανοί μεγαλοεπιχειρηματίες στην Αφρική και Αργεντινή και θα δείτε που το πάνε.

 29. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 18/04/2013 09:05:33

  Δηλαδή το ευρώ θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο εάν οι γερμανοί αισθάνονται ενοχές;

 30. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 18/04/2013 13:36:54

  ΒΑΪΝΤΜΑΝ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ-Δεν βλέπει φως η Μπούντεσμπανκ
  «Η υπέρβαση της κρίσης και των συνεπειών της θα παραμείνει μία πρόκληση με διάρκεια δεκαετίας», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «η ηρεμία που τώρα παρατηρούμε μπορεί να αποδειχθεί απατηλή», εφ' όσον καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

  Διευκρίνισε δε πως δεν υπάρχει κάποια γρήγορη σωτηρία από τις κεντρικές τράπεζες με τη μείωση των επιτοκίων και την παροχή πληθωριστικού χρήματος -συνταγές οι οποίες θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα, προκαλώντας παρενέργειες και άλλους κινδύνους-, αλλά θα πρέπει οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και τη διοχέτευση χρήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Το «καρφί» του Βάιντμαν προς τους πολιτικούς είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που τους έχει ασκηθεί τελευταία για νομισματική παρέμβαση υπέρ της ανάπτυξης, με τελευταία σημεία αναφοράς τις Ιαπωνία και Ουγγαρία.

  Τέλος, επικρότησε τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως μολονότι δεν αποτελεί υπόδειγμα για άλλους, θεσπίζει ωστόσο την αρχή μιας ιεραρχημένης τάξης πραγμάτων για τους μετόχους των τραπεζών, που θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος των επενδυτικών τους αποφάσεων.

  Η Κύπρος απέδειξε πως δεν πρέπει να πληρώνουν πάντα τα σπασμένα των τραπεζών οι φορολογούμενοι και πως κάποιες τράπεζες μπορεί να κλείσουν.


  Τα στοιχεία διαψεύδουν τους πολιτικούς
  Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έρχονται να ματαιώσουν τις διακηρύξεις όσων πολιτικών βιάστηκαν να αναγγείλουν το τέλος της ύφεσης από εφέτος. Πρώτον, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία έπεσε απότομα τον Απρίλιο εξαιτίας της ανανέωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

  Η γερμανική δεξαμενή σκέψης ZEW ανακοίνωσε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος έπεσε στις 36,3 μονάδες από 48,5 που ήταν τον Μάρτιο, μία πολύ μεγάλη κάμψη που προέρχεται από την κάμψη των γερμανικών εξαγωγών (π.χ. αυτοκινήτων) και που είχε ήδη ξεκινήσει από το δ' τρίμηνο του 2012, όταν το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,6%.

  Δεύτερον, η Confindustria (ιταλικός ΣΕΒ) ανακοίνωσε πως η Ιταλία έχει πιαστεί στις δαγκάνες μιας ανεπανάληπτης κρίσης ρευστότητας εξαιτίας ενός πιστωτικού κραχ και των καθυστερήσεων πληρωμών του Δημοσίου στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα επιχειρηματικά δάνεια μειώνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με το 1/3 των επιχειρήσεων να μη διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για τα λειτουργικά τους κόστη. Σημειώνεται πως ο αριθμός των χρεοκοπιών στην Ιταλία διπλασιάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια.

  Τρίτον, οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία και τη διάρκεια της ύφεσης πλήττουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, που υποχωρούν 2-2,5%, ενώ παράλληλα κάμψη 1% σημειώνει το πετρέλαιο και η αγορά των εμπορευμάτων. Αντίθετα, αυξήθηκε η ζήτηση για κρατικά ομόλογα, των οποίων οι τιμές αυξάνουν και οι αποδόσεις υποχωρούν. Σημειώνεται πως στο κλίμα επενδυτικής απαισιοδοξίας συνέβαλαν οι παραπάνω εξελίξεις, οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, οι πράξεις τρομοκρατίας στη Βοστόνη και η γεωπολιτική αστάθεια σε Κορέα, Βενεζουέλα και Ισραήλ.
  Aπο την ΕΛΕΘΕΥΡΟΤΥΠΙΑ

 31. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 18/04/2013 13:42:07

  Πλήρης ἔκθεση τοῦ ἀντιλόγου, μὲ στοιχεῖα καὶ διαγράμματα, στὰ σπηγκελικὰ φληναφήματα:

  http://www.voxeu.org/article/are-germans-really-poorer-spaniards-italians-and-greeks

 32. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 18/04/2013 14:47:06

  Αν η Γερμανια θελει να παψει να ειναι φτωχη, να δωσει γενναιες αυξησεις μισθων ή να μηδενισει τον πληθωρισμο. Εργατικοι ειναι, ανταγωνιστικοι ειναι, ηθικοι ειναι, αλαθητοι ειναι (τουλαχιστον ετσι λενε). Τις δικαιουνται. Πως θελουν να ειναι πιο πλουσιοι οταν εδω και μια δεκαετια παιρνουν τα ιδια με πληθωρισμο >2% ετησιως; Ποιος τους κραταει και τα βαζουν με τους πνιγμενους, παρακατιανους Νοτιους; Ποσα κερδιζει η χωρα τους απο την παρακατιανοσυνη των Νοτιων το ξερουν; Ποσα bail-in και bail-out θα εκαναν στις χρεωκοπημενες τραπεζες τους που τις εσωσαν τα cash flows των πλουσιων του Νοτου; Με τι επιτοκιο θα δανειζονταν; Που θα εβρισκαν χωρες να ζητησουν προϋποθεσεις για να δημιουργησουν ενα καλο επενδυτικο περιβαλλον για την δικια τους ελιτ και παραλληλα να εισπραττουν και τοκακια απο τα δανεικα της "διασωσης";

 33. ΚΜ avatar
  ΚΜ 18/04/2013 15:53:16

  Μπα, και διαφορετική να ήταν η έκβαση, δεν θα είχε μεγάλη σημασία, Άλλωστε, μερικά χρόνια αργότερα ο Ιούλιος Καίσαρ ο «Γερμανικός» (ή «Γερμανοφάγος», όπως θα λέγαμε σήμερα), ξαναδιέβη τον Ρήνο και σας ξεκοίλιασε (ή κάποιο άλλο ρήμα που ηχεί παρεμφερώς). Αλλα και τί μ'αυτό; Δεν υπήρχε τίποτα να κατακτήσει, μόνο «σκοταδομουχλοδρυμοί» (για να χρησιμοποιήσω τον όρο του Περικλή Γιαννόπουλου). Πόλεις δεν υπήρχαν, δομές διοικητικές δεν υπήρχαν, υπόβαθρο δεκτικό του πολιτισμού δεν υπήρχε. Υπήρχαν μόνο γερμανοί βάρβαροι που ζούσαν, σαν ακρίδες, από το πλιάτσικο. Και όπως το πάθημα της Κύπρου μας διδάξει, δεν την έχουν ξεχάσει την τέχνη αυτή.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΚΜ 18/04/2013 16:50:14

   Οταν έγινε η περιβόητη μάχη στον Τευτοβούργειο Δρυμό, ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας ήταν 40 χρόνια πεθαμένος.
   Προφανώς, για τα μεταγενέστερα, εννοείς τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Αύγουστο Γερμανικό, τον επονομαζόμενο και Καλλιγούλα, που διαδέχθηκε τον Τιβέριο.
   Ωστόσο, ο Τευτοβούργειος Δρυμός, κοντά στο σημερινό Μπράουνσβάικ της Κάτω Σαξωνίας, παρέμεινε πάντα το βορειότερο και ανατολικότερο σημείο όπου φθάσανε οι λεγεώνες. Καμμιά απο τις μεταγενέστρες εκστρατείες, ούτε του Αδριανού και του Μάρκου Αυρήλιου, δεν έφθασε πιό βαθειά στους «σκοταδομουχλοδρυμούς». Έτσι η Ρωμαική επικράτεια ορίσθηκε απο τον Γερμανικό Limes, που άρχιζε στα νότια από το "Νορικό" κατά μήκος του Δούναβη, από την Βιέννη (Vindibona) μέχρι την σημερινή Ρέγκενσμπουργκ (Castra Regina), συνέχιζε βόρεια και περιλάμβανε την σημερινή Βυρτεμβέργη, αφήνοντας εκτός Αυτοκρατορίας την Βαυαρία, συναντούσε τον Μάιν κοντά στη Φραγκφούρτη και προχωρούσε κατά μήκος Μάιν και Ρήνου προς Βορράν μέχρι την Βόννη (Bonna) και τις εκβολές, στο "Φόρουμ του Αδριανού" κοντά στο σημερινό Ολλανδικό Ρότερνταμ.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 18/04/2013 17:44:04

    Εξαρχής το διευκρίνισα ότι μίλαγα για τον «Γερμανικό», αλλιώς θα έγραφα «Ιούλιος Καίσαρ» σκέτο. Αντιθέτως, αυτός που συγχέει πρόσωπα είσαι εσύ, καθώς ο συγκεκριμένος Germanicus (15 π.Χ. - 19 μ.Χ.) ήταν (απλώς) στρατηγός και δεν ταυτίζεται με τον Καλιγούλα (12 μ.Χ - 41 μ.Χ) δεν ταυτίζεται με τον αλλοπρόσαλλο αυτοκράτορα Καλιγούλα (ασχέτως άν κι αυτόν τον αποκαλούσαν Γερμανικό). Κρίμα, και θα'χες να λες πάλι για έκλυτους Νότιους και να σε χειροκροτάει η καθημάς φιλελεύθερη συνιστώσα.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 18/04/2013 20:30:25

     Άν δεν απατώμαι, ο "σκέτος" Γερμανικός, ο στρατηγός, ήταν ο πατέρας του Καλλιγούλα.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ΚΜ 18/04/2013 21:00:52

     Αυτό, ναι. Δεν το ήξερα, το διασταύρωσα τώρα και ίσως γι΄αυτό είχες μπερδευτεί. Μετά τους έμεινε ως οικογενειακό επίθετο.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ ΚΜ 20/04/2013 00:58:04

     Την έγραψε την πατατιά του ο Θείος, αλλά ως συνήθως πάει να ξεγλιστρίσει....

 34. ΚΜ avatar
  ΚΜ 18/04/2013 16:02:18

  Δεν χρειάζονται ούτε καν «ενοχές», θα αρκούσε ελάχιστη ικανότητα ευελιξίας και προσαρμογής. Οι Γερμανοί όμως δεν την διαθέτουν και δεν θα την αποκτήσουν ποτέ. Όσο για το ευρώ, θα επιβιώσει μεν αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε ως τί.

 35. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 18/04/2013 21:17:11

  Λαϊκίστικες ανοησίες. Βλακεία της ΕΚΤ που δεν έκανε μια σαφή ανάλυση των αβυσσαλέων περιορισμών της μελέτης, πονηρή δημοσίευση του Spiegel. Η παραπάνω ανάλυση των Paul De Grauwe και Yuemei Ji καταδεικνύει πόσο βλακώδη είναι όσα γράφει το Spiegel.

 36. anideos avatar
  anideos 19/04/2013 02:56:41

  Που μπορω να διαβασω το αρθρο;
  Στο Ιντερνετ δεν υπαρχει η' δεν το βρησκω.
  Ειναι μηπως η εντυπη εκδωση του Σπιγκελ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.