07/03/2010 16:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φρένο στις αλλαγές περιφερειών λόγω ΕΣΠΑ

«Κλειδώνει» ο χάρτης της νέας αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη», στα όρια των σημερινών διοικητικών περιφερειών. Εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας, που φέρνει στο φως η «Κ.Ε.», προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, αναφέρει ότι «οι ελληνικές περιφέρειες δεν μπορούν να αλλάξουν για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013», γιατί κινδυνεύουν να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

 Στην πολυσέλιδη έκθεση που έφτασε στα χέρια του Γ. Ραγκούση από τις 20 Ιανουαρίου, διευκρινίζεται ότι «το ΕΣΠΑ καταρτίστηκε με βάση συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, γι' αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση δημιουργίας νέων περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων αντίστοιχων με τις σχεδιαζόμενες περιφέρειες».

Αναλύονται επίσης οι προϋποθέσεις προσαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων στην υπό διαβούλευση διοικητική μεταρρύθμιση και καταγράφονται τα κρίσιμα σημεία:

 * Η οριστικοποιημένη κατανομή των δεσμεύσεων των πόρων για τα έτη 2007-2009 ανά Ε.Π. (και εφόσον η αναθεώρηση υποβληθεί προ του Σεπτεμβρίου του 2010).

 * Οι πόροι κοινοτικής συνδρομής είναι κλειδωμένοι ανά στόχο για την περίοδο 2007-2013, επομένως η μεταφορά πόρων κοινοτικής συνδρομής ανάμεσα στους στόχους δεν είναι δυνατή (δηλαδή να μεταφερθούν χρήματα από τη μία περιφέρεια σε μια άλλη).

 * Είναι δυνατή η μεταφορά πόρων κοινοτικής συνδρομής μόνο σε περιφέρειες του ίδιου στόχου.

 Η τελευταία πρόταση του κειμένου αφήνει ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο «διαμελισμού» μιας ενιαίας περιφέρειας σε δύο ή περισσότερα μέρη. Το υπουργείο εισηγείται αρνητικά στην ένωση νομών που ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες. Δηλαδή, πιο εύκολα «σπάει» η Περιφέρεια Αττικής σε δύο ή τρία μέρη παρά ενώνονται η Κέρκυρα και οι Παξοί (ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) με την Περιφέρεια Ηπείρου ή η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 «Οι περιφέρειες αν αλλάξουν όρια θα παρουσιαστούν δυσκολίες στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και είναι σχεδόν βέβαιος ο κίνδυνος να χαθούν κοινοτικοί πόροι», λέει στην «Κ.Ε.» ο Γ. Ντόλιος, υφυπουργός Εσωτερικών. «Σε μια περίοδο δημοσιονομικής κρίσης και ενός κολοσσιαίου ελλείμματος ρευστότητας δεν μπορείς να το ρισκάρεις».

 Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο «Καλλικράτης» θα έχει ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου. «Η μη υλοποίησή του εξυπηρετεί ευσεβείς πόθους κάποιων προσώπων που ξεβολεύονται και κάποιων οικονομικών δυνάμεων, εδώ στο κέντρο της Αθήνας, που έμαθαν επί δεκαετίες να νέμονται το σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

 Η χρηματοδότησή του θα γίνει με περίπου 630 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες Επενδύσεις και με πόρους από το ΦΠΑ και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/03/2010 19:16:50

  Αντιγράφουν τα αντινέα ή απλά τα διαβάζουν....
  Το έχω γράψει εδώ και μήνες, δεν μπορεί να μεταβληθεί σε επίπεδο περιφέρειας αφού η κατάρτιση και έγκριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έχει πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένους -και γεωγραφικούς / διοικητικούς - όρους.
  Το ξανά λέω οι άνθρωποι είναι άσχετοι μαθητευόμενοι μάγοι που τα ξέρουν όλα και δεν ακούνε τίποτα...

  ΥΓ

  Αγαπητέ Φάκτορα πες τους να δουν και το διπλογραφικό σύστημα, θα πέσει το γέλιο της αρκούδας και στο Οικονομικών και στα υπόλοιπα Υπουργεία της Κ Κυβέρνησης όταν αντιληφθούν τις προυποθέσεις και τις απαιτήσεις υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
  Οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι απλά ένα ακόμα κοινοτικό για μοίρασμα....

 2. niko avatar
  niko 08/03/2010 07:45:53

  Ιθαγενή έχεις απόλυτο δίκιο! Είναι εντελώς άσχετοι και επικίνδυνοι. Άσε που ακόμα δεν ξέρουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τις αλλαγές κι ας λένε. Τι θα πει "από το ΕΣΠΑ", γενικά και αόριστα? Και τους φόρους εγώ νόμιζα ότι μας τους φορέσανε και τους φουσκώσανε γιατί δεν είχε η χώρα να πληρώσει μισθους και συντάξεις, δεν κατάλαβα ότι θα πληρώνουμε για τη συνένωση της κάτω και της άνω Ρούγας.
  Υπομονή όμως, ο Καλλικράτης θα γίνει το ανέκδοτο του Μαΐου. Ε, ας γελάσουμε και με κάτι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.