#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2012 10:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολόγηση για όλους με έσοδα-έξοδα


 Πάντοτε είχα την απορία γιατί στη χώρα μας ο τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι διαφορετικός από τον τρόπο φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Γιατί δηλαδή δεν λαμβάνονται υπ'όψη στα φυσικά πρόσωπα τα έξοδα που έχουν πραγματοποιήσει στη διάρκεια του έτους παρά μόνο τα έσοδα που είχαν; Γιατί δύο φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα πληρώνουν τον ίδιο φόρο εισοδήματος, όταν ο ένας ξοδεύει όλο το εισόδημά του ενώ ο άλλος αποταμιεύει μέρος αυτού;

Η εύκολη απάντηση είναι ότι αφού έχουν το ίδιο εισόδημα είναι δίκαιο να πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Δεν είναι όμως έτσι, όταν αυτός που ξοδεύει το εισόδημά του πληρώνει επιπλέον έμμεσο φόρο (ΦΠΑ,ΕΦΚ), ενώ στην άλλη περίπτωση το αποταμιευμένο εισόδημα δίνει ένα μικρό φόρο επί των τόκων.

Το φορολογικό μας σύστημα είναι σίγουρο ότι πρέπει να αναμορφωθεί. Πρέπει να γίνει απλό και δίκαιο με ταυτόχρονο στόχο την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Η καθιέρωση φορολόγησης των φυσικών προσώπων με το σύστημα έσοδα-έξοδα, με καθιέρωση αρχικού συντελεστή 25% θα δώσει πραγματική έννοια σε αυτό που ονομάζεται φορολογητέα ύλη, θα αποκαταστήσει αδικίες, ενώ ταυτόχρονα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

1. Τέλος στο φαινόμενο μη έκδοσης αποδείξεων

Όλοι οι πολίτες για κάθε συναλλαγή θα ζητούν απόδειξη, διότι διαφορετικά για τη συγκεκριμένη δαπάνη θα φορολογούνται σαν εισόδημα. Η διαπραγμάτευση για το ΦΠΑ όπως γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει έννοια, γιατί αυτό που θα κερδίζει από φόρο είναι μεγαλύτερο από το ΦΠΑ αν δεν εκδοθεί απόδειξη.

2. Αύξηση φορολογητέας ύλης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Η απαίτηση για έκδοση απόδειξης θα διαμορφώσει τα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο πραγματικό τους ύψος με αποτέλεσμα μεγαλύτερα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για το κράτος.

3. Περιορισμός της "μαύρης" εργασίας

Οταν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα δείχνουν πλέον τα πραγματικά έσοδα, αντίστοιχα θα θέλουν έξοδα ώστε να περιορίσουν το φόρο που θα πληρώσουν. Δεν θα τους συμφέρει πλέον να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους με αποτέλεσμα μεγαλύτερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα περιορίζεται στο ελάχιστο η ανεπίσημη δραστηριοποίηση "επαγγελματιών" αφού δεν μπορούν να εκδώσουν αποδείξεις. Έτσι αναγκάζονται να λειτουργήσουν κανονικά με βιβλία και ασφάλιση.

4. Αύξηση επενδύσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η αύξηση της φορολογητέας ύλης επαγγελματιών και επιχειρήσεων οδηγεί σε επενδύσεις ώστε να μειώσουν το φόρο που προκύπτει, με θετική επίδραση στο ΑΕΠ και την ανεργία.

5. Περιορισμός του παρεμπορίου

Το παρεμπόριο δεν μπορεί να εκδώσει αποδείξεις. Έτσι η ζήτηση θα μειωθεί στο ελάχιστο και είτε θα σταματήσουν κάποιοι τη συγκεκριμένη ενασχόληση είτε θα συνεχίσουν εντασσόμενοι στο οργανωμένο πλέον εμπόριο.

6. Μικρότερος ελεγκτικός μηχανισμός

Το κίνητρο δημιουργεί φορολογική συνείδηση στους πολίτες και έτσι η ανάγκη μεγάλου ελεγκτικού μηχανισμού περιορίζεται με άμεσα οικονομικά οφέλη για το κράτος.

7. Εμπέδωση αισθήματος δικαίου

Το πλέον σημαντικό σε μία κοινωνία είναι η αίσθηση του δικαίου μεταξύ των πολιτών. Κανένα μέτρο και καμία πολιτική δεν έχει τύχη αν οι πολίτες μεταξύ τους αισθάνονται αδικημένοι είτε από το κράτος είτε από κάποιους συμπολίτες τους. Ο συγκεκριμένος τρόπος φορολόγησης δημιουργεί αυτό το αίσθημα δικαιοσύνης.

 Είναι σίγουρο ότι η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των φυσικών προσώπων δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Αποτελεί όμως την αρχή για όλες τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται. Δεν πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα μειώνει το φόρο έως και στο μηδέν σε όσους το εισόδημά τους δεν είναι αρκετό για να ανταπεξέλθουν στην διαβίωσή τους, αφού κατευθύνεται όλο στις καθημερινές ανάγκες και όχι σε κάποιο ταμιευτήριο ή σεντούκι.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 20/09/2012 11:33:07

  Το παραθέτω γιατί με συγκίνησε το Ν.7 (εμπέδωση αισθήματος δικαίου)


  Την στιγμή που η Εισαγγελία διερευνά δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία του...

  ΙΕΚ Ξυνή και το ΣΔΟΕ εξετάζει μια σειρά σοβαρών φορολογικών παραβάσεων, ο εκπαιδευτικός όμιλος κατάφερε να κάνει ρύθμιση χρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με δόσεις που λήγουν το 2404, δηλαδή τέσσερις αιώνες μετά.

  Πρόκειται για τεράστια «επιτυχία» του ομίλου που δεν έχει να κάνει με την εκπαίδευση. Καταφέρνει, ενώ είναι υπό φορολογικό έλεγχο και στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για πλαστογραφία, να έχει την εμπιστοσύνη των πιο ισχυρών πολιτικών προσώπων. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κώστας Σημίτης, κοσμούν το φωτοάλμπουμ της «αξιοπιστίας» του ομίλου.

  Το πολιτικό σύστημα σύσσωμο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ιδιοκτήτη ενός ΙΕΚ, σαν να είναι ο πρύτανης του Χάρβαρντ. Την ώρα που το ΣΔΟΕ κάνει έρευνα για την επιχείρηση, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ φωτογραφίζεται με τον ιδιοκτήτη της Σοφοκλή Ξυνή. Και την ώρα που οι επιθεωρητές του του ΙΚΑ τον στέλνουν στον εισαγγελέα, το ΙΚΑ του κάνει διακανονισμό χρεών για να τα εξοφλήσει το 2404!  Πηγή: koutipandoras.gr

  • franc avatar
   franc @ Μεγάλες στιγμές 20/09/2012 15:46:39

   Ετσι καταλαβαίνουμε όλοι γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης με Πανελλαδικές εξετάσεις, φροντιστήρια-παραπαιδεία, και πρώτη στον κόσμο σε φοιτητική μετανάστευση, ενώ οι πολιτικοί που ανέφερες και που φιγουράρουν δίπλα στον αρχιερέα της παραπαιδείας δεν μπορούν 40 χρόνια τώρα να καταργήσουν την βασική αιτία της "Ελληνικής ιδιαιτερότητας" της παραπαιδείας...

 2. Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
  Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 20/09/2012 12:09:50

  Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μετά την εφαρμογή των περικοπών ύψους 19 δις (just for now) θα υπάρχουν έσοδα?
  Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μετά και την απελευθέρωση του κατώτατου μισθού αν αυτός φτάσει στα 300 ευρώ, επιχειρήσεις και κρατικά ταμεία θα έχουν έσοδα?

 3. Inno avatar
  Inno 20/09/2012 12:14:12

  και μέχρι το 2600 ο εξπρές σέρβις και μέχρι το 3000 ο γκρεκοτέλ και όλα οκ.

 4. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 20/09/2012 12:15:10

  Η ερώτηση είναι απλή.
  Που να πρωτοξοδέψω τα 600€ που παίρνω καθαρά το μήνα;
  Στην εφορία θα δηλώσω 600 x 12 = 7.200€. Με την κατάργηση του αφορολογήτου, θα πληρώσω φόρο 20%, δηλαδή 7.200 x 20% = 1.440€
  Άρα στην τσέπη τελικά θα μείνουν 5.760€, ήτοι 480€ το μήνα.
  Και αυτό το φόρο θα πληρώσω ή μήπως λίγο περισσότερο μιας και το σπίτι μου και το ΙΧ μου έχουν τεκμήριο 8.340€; Αν πληρώσω φόρο για τα 8.340€ τότε το 20% είναι 1668€, και στην τσέπη μου τελικά θα μείνουν 5.532€, ήτοι 461€ το μήνα.....
  Το καθαρά 600€, προκύπτει από το ότι τα έσοδά μου είναι 1.100€ το μήνα. Από αυτά αφαιρώ υποχρεωτικά έξοδα γραφείου: 150€ για ενοίκιο, 30€ για ΔΕΗ, 50€ για κοινόχρηστα και 270€ για ασφάλιση στο ΕΤΑΑ.
  Με τα 461€ έχω να καλύψω τις ανάγκες του σπιτιού μου, ήτοι ΔΕΗ με χαράτσι 80€ μηνιαίως, νερό 20€, τηλέφωνο σταθερό 30€, κινητό (και της συζύγου) 50€, κοινόχρηστα έως τον Οκτώβριο 40€ (και μετά τον Οκτώβριο και για 6 μήνες 300€ διότι το πετρέλαιο θα πάει 1,4/λίτρο). Δηλαδή το καλοκαίρι θα μου μένουν στην τσέπη 241€ και το χειμώνα δεν θα μου μένει ούτε 1 ευρώ για να αγοράσω στα παιδιά μου (2 τον αριθμό) ψωμί.
  Η σύζυγος είναι άνεργη εκπαιδευτικός και δεν πληρούσε τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να πάρει το επίδομα του ΟΑΕΔ.
  Έχω στην Τράπεζα 10.000€ και ένα χωράφι σε ορεινό χωριό 2.000τ.μ. που μου δίδει 50€ το χρόνο ενοίκιο.
  Αυτά......
  Ο Μαυραγάνης παίρνει 460€ την ημέρα (460x20 ημέρες εργάσιμες = 9200€) για να σκέφτεται τέτοιες εξυπνάδες; Ναι ή όχι;
  Σκέφτηκα πάρα πολύ να δημοσιεύσω το παρόν μήνυμα, γιατί θα πέσετε όλοι πάνω μου και θα λέτε ότι γράφω ψέματα, ότι τα 1100€ το μήνα είναι αυτά που φαίνονται και ότι βγάζω άλλα τόσα μαύρα κλπ.
  Την αλήθεια δεν μπορεί κανείς να την δεχθεί, χωρίς να την χλευάσει.

  • Mike avatar
   Mike @ Ioustinianos 20/09/2012 12:27:14

   Εγω προσωπικα συμφωνω μαζι σου 100%...ειμαι ελ.επαγελματιας περιπου 11 χρονια και πρωτη φορα εχω αφησει τον οαεε 2 διμηνα απληρωτο καθως και την εφορια....πειτε μου σας παρακαλω πως θα γινει να αντεξω;;;συμφωνω οτι το αρθρο ειναι ολοσωστο αλλα βγαλτε εσεις ακρη αν μπορειτε...ενα παιδακι δημοτικου να βαλεις υπουργο οικονομικων η στην τροικα δεν θα ενεργουσε ετσι ...αρα κατι αλλο παιζεται πισω απο την πλατη μας...το θεμα ειναι τι;

 5. 3V4NG3L05 avatar
  3V4NG3L05 20/09/2012 12:21:45

  Ηδη η οικονομια μας εχει πολυ περισσοτερη καταναλωση απο ότι εχει παραγωγη.
  Πρωτα πρεπει να ισοσκελισουμε το εμπορικο ισοζυγιο για να μην φευγει το χρημα στο εξωτερικο και μετα να παμε σε αυτο το μοντελο φορολογησης που στα υπολοιπα σημεια του μπορει οντως να μας κανει να χαμογελαμε, καταναλωτες γαρ .....

 6. Jim Bim avatar
  Jim Bim 20/09/2012 12:44:02

  Επιτέλους μία σοβαρή πρόταση !!!

 7. zame avatar
  zame 20/09/2012 12:44:26

  Ioustinianos+ 10000000... και αν δεν έχεις καλή σχέση με μαύρη εργασία και τις μαύρες αμοιβές..είναι καιρός να την αποκτήσεις..
  γιατι μόνον με την εμπέδωση της φορολογικής ανταποδοτικής συνείδησης..δεν έχουν να κάνουν τέτοια μορφώματα..
  Η ηθική ως συνείδηση ,και το δίκαιο ως αίσθημα δικαιοσύνης είναι προυπόθεση και θεμέλιο του συλλογικού βίου.
  Χωρίς ντροπή και χωρίς δίκαιο οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συμβίωσης είναι απλώς Α δ ύ ν α τ η!

 8. Nikos avatar
  Nikos 20/09/2012 13:07:27

  Συγχαρητήρια για την πρόταση! Επιτέλους ας το καταλάβουν κάποιοι. Όσο για τα σχόλια επί των ελευθέρων επαγγελματιών η αλήθεια είναι ότι όσο τους κυνηγάνε (και μαθαίνω για παρακράτηση φόρου 30% και για κατάργηση του αφορολογήτου με αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%) τόσο θα θεριεύει η παραοικονομία...

 9. xp avatar
  xp 20/09/2012 14:01:01

  Ενα αλλο θέμα: Εισαι ελευθερος επαγγελματιας ή έχεις δική σου επιχείρηση.
  Αν ταξειδεψεις για μια δουλεια δε αναγνωριζονται όλα τα έξοδα.Ουτε το ξενοδοχειο,ουτε διοδια ,ουτε η βενζινη,ουτε το φαγητο.Συμφωνω με το αρθρο .Ολα εσοδα-εξοδα χωρις κωδικα β.σ και διασταυρωσεις παντου.

 10. σταρατα avatar
  σταρατα 20/09/2012 14:20:14

  μηδέν αφορολόγητο σημαίνει μηδέν φορολογική βάση καί μηδέν ελάχιστο μισθολογικό κεκτημένο δλδ βούρ γιά μισθό μπαγλαντές παράλληλα τό μηδέν θά φέρει μηδέν αποδείξεις ,αύξησει τής μαύρης εργασίας, παραεμπόριο μεγαλύτερος ελεγκτικός μηχανισμός ,Αύξηση επενδύσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις πού θά έχουν πολλύ φτηνά εργατικά μεγαλύτερο κέρδος αλλά αυτό θά πηγαίνει όπως καί τό εμπορευμάτους στό εξωτερικό.

 11. xp avatar
  xp 20/09/2012 15:18:29

  Την περιφημη έρευνα την κάνει "ομάδα επιστημόνων " των ΗΠΑ.Οχι πανεπιστήμια.Διαβάστε από τον Καζάκη :
  "Πόσους ελευθεροεπαγγελματίες γνωρίζετε που δεν τρέχουν κάθε μέρα από τράπεζα σε τράπεζα για να πάρουν νέα δάνεια, νέες πιστωτικές, να ανοίξουν νέους αλληλόχρεους, ή να βγάλουν νέα μπλοκάκια επιταγών για μεταχρονολογημένες ώστε να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους; Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να μην το κάνει σε μόνιμη καθημερινή βάση. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την εκτίναξη της ιδιωτικής πίστης όλα τα προηγούμενα χρόνια."
  Και
  "Είναι τυχαίο που καμιά «μελέτη» δεν ασχολείται με την φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων; Το 2009 το σύνολο των Νομικών Προσώπων, δηλαδή οι επιχειρήσεις που κάνουν φορολογική δήλωση, ανέρχονταν σε 221.363 και δήλωσαν συνολικά φορολογητέα κέρδη της τάξης των 16,7 δις ευρώ. Από αυτές οι 193 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (δηλαδή το 0,08% του συνόλου) δήλωσε φορολογητέα κέρδη της τάξης των 8 δις ευρώ (δηλαδή το 47,9% του συνόλου). Το 2010 το σύνολο των επιχειρήσεων που έκαναν φορολογική δήλωση ήταν 225.090 και δήλωσαν φορολογητέα κέρδη 15,1 δις ευρώ. Από αυτές οι 174 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (δηλαδή το 0,07% του συνόλου) δήλωσαν 7,1 δις ευρώ (δηλαδή το 47% του συνόλου).

  Αν λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα τότε ποιος θα μας εξηγήσει που βρέθηκαν τα 12,9 δις ευρώ που βγήκαν στο εξωτερικό ως τόκοι, μερίσματα, κέρδη για το 2009, ενώ το 2010 βγήκαν 11,3 δις ευρώ. Επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Πώς γίνεται να δηλώνουν όλες οι επιχειρήσεις το 2009 16,7 δις ευρώ φορολογητέα κέρδη και να βγάζουν στο εξωτερικό την ίδια χρονιά 12,9 δις ευρώ με την μορφή κερδών, μερισμάτων και τόκων; Ή το 2010 να δηλώνουν επίσημα 15,1 δις ευρώ και να βγάζουν στο εξωτερικό 11,3 δις ευρώ; Περιλαμβάνονται μήπως στα επίσημα φορολογητέα κέρδη, αυτά που εξάγονται; Όχι, βέβαια. Ποιοι τα βγάζουν έξω;

  Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η εξαγωγή αυτή γίνεται από άλλους και όχι από τις 193 ή 174 επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη; Πώς γίνεται λοιπόν να δηλώνουν αυτές οι επιχειρήσεις 8 δις ευρώ φορολογητέα κέρδη το 2009 και να εξάγουν πάνω από 12,9 δις ευρώ; Πώς γίνεται να δηλώνουν το 2010 7,1 δις ευρώ φορολογητέα κέρδη και να εξάγουν πάνω από 11,3 δις ευρώ; Δεν αρκεί αυτό το στοιχείο για να κινητοποιηθεί το ΣΔΟΕ και γενικά οι φορολογικές αρχές; Και τέλος πάντων πόσο δύσκολο είναι να βρίσκονται υπό διαρκή φορολογική εποπτεία αυτές οι 200 κατά μέγιστο μεγάλες επιχειρήσεις της ημεδαπής και της αλλοδαπής;

  Κι αν τόσο φανερά μπορούν να εξάγουν αφορολόγητα κέρδη στο εξωτερικό μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, φανταστείτε τι κάνουν υπογείως με υπερ- και υποκοστολογήσεις, με αδιαφανείς ενδοεταιρικές δοσοληψίες, με το εμπόριο ανάμεσα σε θυγατρικές και μητρική, κοκ. *"

 12. Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
  Βασίλης Τσιαλιαμάνης 20/09/2012 16:07:55

  Σε ότι αφορά στο θέμα που προέκυψε από τη μελέτη για τους ελέυθερους επαγγελματίες και τα τοκοχρεωλύσια που πληρώνουν η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Υπάρχουν περιπτώσεις που πράγματι η εξυπηρέτηση των δανείων γίνεται από "μαύρο" χρήμα. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις όπου εκταμιεύθηκαν δάνεια για να εξυπηρετήσουν προηγούμενα δάνεια και οφειλές προς τρίτους και ασφαλιστικά ταμεία. Αν υπήρχε τόσο "μαύρο" χρήμα όσο εμφανίζεται στη μελέτη τότε πως εξηγείται ο τεράστιος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως και οι τεράστιες οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία? Δεν νομίζω να πιστεύει κάποιος ότι υπάρχουν "μαύρα" χρήματα και κάποιος δεν πληρώνει δάνεια και οφειλές με ότι αυτό συνεπάγεται(διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις κλπ). Βέβαια η επαγγελματική νοοτροπία των ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετική από την Ελληνική και σε αυτή τη διαφορά ενδεχόμενα οφείλεται το βιαστικό, κατά την προσωπική μου άποψη, συμπέρασμα της μελέτης.

 13. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 20/09/2012 16:11:56

  ΚύριεΤσιλιαμάνη η πρόταση που αναφέρετε είναι το πρόγραμμα φορολογικής πολιτικής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδος όπως διαμορφώθηκε σε δημόσια διαβούλευση εδώ:
  http://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=80&t=1076

  Είθισται όταν αντιγράφουμε κάτι που είναι creative commons, να αναγράφουμε την πηγή αλλιώς αποτελεί προιόν λογοκλοπής. Ελπίζω να επανορθώσετε.

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ Κωνσταντίνος 20/09/2012 16:39:37

   Δεν είχα υπ' όψη την πρόταση του κόμματος Πειρατών. Αποτελεί πάγια πρότασή μου εδώ και καιρό και την υποστήριξα και προεκλογικά από άλλο βήμα και θα συνεχίζω να την υποστηρίζω. Άλλωστε το συγκεκριμένο μοντέλο φορολόγησης είναι γνωστό εδώ και χρόνια από την εφαρμογή του στις ΗΠΑ.

 14. ein Steppenwolf avatar
  ein Steppenwolf 20/09/2012 17:07:07

  Εξαιρετική πρόταση!

 15. δημης avatar
  δημης 20/09/2012 21:35:34

  ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ..ΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ Ο Λ Ο Υ Σ ....ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ..
  ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ , ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ..ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ...
  ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ..ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ...ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΛΗΣΤΕΙΑ...

 16. alienellin avatar
  alienellin 21/09/2012 00:02:53

  Η φράση "Δεν είναι όμως έτσι, όταν αυτός που ξοδεύει το εισόδημά του πληρώνει επιπλέον έμμεσο φόρο (ΦΠΑ,ΕΦΚ), ενώ στην άλλη περίπτωση το αποταμιευμένο εισόδημα δίνει ένα μικρό φόρο επί των τόκων." με ισοπέδωσε τελείως. Ήδη το σύστημα με τις αποδείξεις είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο για αποταμίευση, αν το κάνουμε και στο σύνολο του εισοδήματος καλά κρασιά. Η αποταμίευση είναι θεμελιώδης λίθος για να λειτουργήσει η οικονομική ζωή όπως την ξέρουμε - απλά και χωρίς but ifs. Το να δίνεις αντικίνητρα για αποταμίευση είναι σαν να χτυπάς το ένα χέρι σου με το άλλο. Το πρόβλημα θα λυθεί όταν γίνουμε Σουηδία

  http://news.yahoo.com/sweden-cash-king-no-more-082544562.html

  Χα,χα.

  Θα μου πείτε ποιος θα αποταμιεύσει τώρα; Κι εγώ να σας το αντιστρέψω: αν υπήρχε και ένας που να θέλει να αποταμιεύσει, με αυτό τον τρόπο δεν θα το κάνει.

  Επιπλέον, αν γίνει έτσι: «¨Όλοι οι πολίτες για κάθε συναλλαγή θα ζητούν απόδειξη, διότι διαφορετικά για τη συγκεκριμένη δαπάνη θα φορολογούνται σαν εισόδημα. Η διαπραγμάτευση για το ΦΠΑ όπως γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει έννοια, γιατί αυτό που θα κερδίζει από φόρο είναι μεγαλύτερο από το ΦΠΑ αν δεν εκδοθεί απόδειξη» τα έσοδα από την άμεση φορολογία φυσικών προσώπων θα πέσουν στα τάρταρα.

  Όλα τα πλεονεκτήματα που απαριθμεί ο συντάκτης δεν έπονται ως εκ του φυσικού, αλλά χρήζουν ειδικής μελέτης που θα τα ποσοτικοποιήσει.

  Ξέρω τι λέγεται για τους οικονομολόγους τώρα αλλά ας μην ξεχνάμε τελικά ότι για να πάρεις πτυχίο χρειάζονται 4 χρόνια μελέτης που δεν έχουν κάνει οι υπόλοιποι και στην τελική, ας αφήσουμε τα λίγο πιο τεχνικά θέματα να τα συζητάνε αποκλειστικά αυτοί.

  Υγιαίνετε

 17. Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
  Βασίλης Τσιαλιαμάνης 21/09/2012 01:00:46

  Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όντως θα πέσουν στα τάρταρα. Τα έσοδα όμως από ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα αυξηθούν δραματικά. Το ισοζύγιο είναι θετικό για τα έσοδα του κράτους. Εμπεριέχονται και άλλα οφέλη που καταλήγουν σε έσοδα. Άλλωστε αυτή η πρόταση δεν αποτελεί καινοτομία. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

 18. Nik avatar
  Nik 21/09/2012 15:14:32

  Καλή πρόταση, κάνει ένα βήμα προς την απλούστευση και εκδημοκρατισμό του φορολογικού συστήματος.

  Θα πρόσθετα και κατάργηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, με σύνδεση της σύνταξης στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις του παρελθόντος όπως γίνεται στην Γαλλία για λόγους ακόμη μεγαλύτερης απλούστευσης. Την εισαγωγή του συστήματος 401Κ για την αποταμίευση και την καθιέρωση του αφορολόγητου για τις ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών (όπως στις ΗΠΑ).

  Η διαφορετική μεταχείριση νομικών και φυσικών προσώπων δείχνει ότι το νομικό σύστημα δεν προσφέρει την εξίσωση που υποτίθεται ότι πρεσβεύει. Αλλά αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, υπάρχει παντού.

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/09/2012 15:19:15

  Η πρόταση είναι σοβαρή και αξίζει να υιοθετηθεί για το νέο φορολογικό σύστημα.
  Σ' αυτή στηριζεται το φορολογικό συστημα των ΗΠΑ, για ότι αφορά φορολόγηση φυσικών προσώπων.
  Η φορολόγηση των εταιρικών κερδών (για ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ κτλ) είναι βέβαια μια άλλη διαφορετική ιστορία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.