#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2011 08:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολογούν μόνο τα 4,7 από τα 280 δις που είναι στην Ελβετία (και μιλάνε για φοροδιαφυγή!)Η κυβέρνηση εισπράττει έσοδα μόνο τα 4,7 δις ευρώ από τα 280 δις που υπάρχουν (σύμφωνα με την ίδια) στην Ελβετία. Αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα δεδομένα του ελβετικού υπουργείου οικονομικών, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές το ελληνικό δημόσιο την τριετία 2006 – 2008 εισέπραξε από δηλωμένες καταθέσεις:

2006: 9.808.974 εκατ. ευρώ.
2007: 9.864.743 εκατ. ευρώ.
2008: 9.475.753 εκατ. ευρώ.

Σύνολο: 29.149.470 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο εισπράττει το 75% του συντελεστή 20% με το οποίο φορολογούνται οι τόκοι (το άλλο 25% μένει στο ελβετικό δημόσιο). Άρα το ελληνικό δημόσιο ότι φορολογεί εμμέσως αυτούς τους τόκους με 15%.

Ποιο είναι το ύψος των δηλωμένων καταθέσεων; Το 2009 είναι περίπου 4,7 δις ευρώ. Αυτό προκύπτει με απλούς υπολογισμούς: αφού το 75% των φόρων των τόκων (που εισπράττει η Ελλάδα) είναι 9,4 εκατ. ευρώ, τότε το 100% του φόρου που επέβαλε η Ελβετία στους Έλληνες πολίτες είναι 12,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, αφού ο συντελεστής φορολόγησης που επιβάλει η Ελβετία είναι 20%, αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ύψος των τόκων ήταν 62,6 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε ένα μέσο επιτόκιο απόδοσης 1,5%, τότε καταλήγουμε ότι το συνολικό ύψος καταθέσεων για το 2009 είναι της τάξης των 4,7 δις ευρώ.

Το ερώτημα είναι πόσα είναι τα χρήματα των Ελλήνων στην Ελβετία. Το γερμανικό Spiegel είχε γράψει για 600 δις και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κοιυσελάς είχε απαντήσει ότι «οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία «δεν είναι της τάξης των 600 δις ευρώ, όπως λεγόταν, αφού στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τα 280 δις ευρώ».

Αυτό είναι το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kakofonix avatar
  kakofonix 08/10/2011 09:15:30

  Μην περιμένετε πολλά από την υπόθεση αυτή. Πρόκειται για ένα ακόμα κατασκεύασμα της Υπηρεσίας (προπαγάνδας) του ΠΑΣΟΚ.

  Τα περισσότερα ''ελληνικά'' ευρώ που βρίσκονται στην Ελβετία είναι πολύ καλά καμουφλαρισμένα. Ο τρόπος είναι απλός:

  Ιδρύουμε μια εταιρεία σε χώρα της Ε.Ε., κατά προτίμηση Ιρλανδία, Κύπρο ή Βουλγαρία. Στη συνέχεια η εταιρία αυτή ανοίγει έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Ζυρίχη. Όλα ηθικά και νόμιμα.

  Οι ελληνικές αρχές μπορούν να εντοπίσουν έναν αφελή γιατρό ή δημοσιογράφο που πήρε παραμάσχαλα την επιταγή ή ακόμα χειρότερα έστειλε εντολή μέσω τράπεζας. Είναι αδύνατον όμως να εντοπίσουν νομικό πρόσωπο ιδρυθέν σε τρίτη χώρα με έλληνες μετόχους.

  Έχω ξαναπεί ότι ουσιαστικά αυτό που αποκαλόυμε φοροδιαφυγή είναι απλά ένα άλλοθι. Στις σύγχρονες αγορές κεφαλαίου δεν υπάρχει φοροδιαφυγή.

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 08/10/2011 09:32:38

  Μερος των χρηματων ηταν στην Ελλαδα και τα εδιωξαν με την πολιτικη τους, λετε να μοχθουν να τα φορολογησουν εκει που ειναι; Οι αναφορες περι 600 δις ειναι αλλος ενας αστικος μυθος, που αναπαραγεται για να δημιουργει λανθασμενες εντυπωσεις. Οι συνολικες καταθεσεις μη Ελβετων στις τραπεζες τους, δεν δικαιολογει με τιποτα αυτο το νουμερο. Το καλυτερο που μπορουν να πετυχουν, υστερα απο συμφωνια με τις ελβετικες τραπεζες, ειναι μερικες εκατονταδες εκατομμυρια φορου.

 3. anonymous avatar
  anonymous 08/10/2011 10:59:28

  Δεν είναι 280 το ποσόν είναι πολύ λιγότερα. 200-300 υπολογίζω το σύνολο του ελληνικού κεφαλαίου επενδεδυμένου σε πλοία και σε καταθέσεις.
  Επίσης ακόμη κι αν υπάρχει ελληνικό όνομα στο λογαριασμό η φορολόγηση πάει με τον τόπο κατοικίας. Οι περισσότεροι Έλληνες μένουν στο εξωτερικό κυρίως για φορολογικούς λόγους. Ο Easyjet μένει στο Μονακό.

 4. perastikos avatar
  perastikos 08/10/2011 11:42:39

  Jimakos,

  "Οι συνολικες καταθεσεις μη Ελβετων στις τραπεζες τους, δεν δικαιολογει με τιποτα αυτο το νουμερο"

  Τι ζορι τραβας εσυ αγορι μου?

  • anonymous avatar
   anonymous @ perastikos 08/10/2011 12:31:38

   Δεν πρόκειται για ζόρι αλλά για το ότι καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις. 197 δις είναι οι καταθέσεις των Γερμανών στην Ελβετία. Και οι Γερμανοί έχουν περισσότερα λεφτά από τους Έλληνες, μιλάνε Γερμανικά, έχουν την Ελβετία δίπλα τους δηλ. άμεσα προσβάσιμη κλπ.
   Το να λέμε εμείς ότι υπάρχουν 600 ή 200 ή κι εγώ δεν ξέρω πόσα δις στην Ελβετία χωρίς αυτά να υπάρχουν οδηγεί στο ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας διότι αμέσως οι άλλοι θα σου πουν: Άρα έχεις λεφτά χωρίς όμως να έχεις.

   • Jimakos avatar
    Jimakos @ anonymous 08/10/2011 13:29:51

    Tα ιδια στοιχεια γνωρίζω κι εγώ πάνω κάτω για τις τραπεζικές καταθέσεις, άλλα αντε να το εξηγήσεις σε Νεοέλληνες που έχουν σαν αιτία όλων των προβλημάτων τους πάντα τους άλλους.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ perastikos 08/10/2011 13:26:01

   Πειράζει που δε γουστάρω το κουτόχορτο που μας σερβίρουν;

 5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 08/10/2011 11:52:31

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

 6. Κάτοικος Ελβετίας avatar
  Κάτοικος Ελβετίας 08/10/2011 12:10:46

  Για να έχεις μια εικόνα για τα επιτόκια, αυτά είναι 0,375% για καταθέσεις σε ελβετικά φράγκα, 0,25% για καταθέσεις σε ευρώ και 0% (ναι, σωστά, μηδέν) για καταθέσεις σε δολάρια. Από την άλλη, φαίνεται εύκολα αν ο λογαριασμός ανήκει σε έλληνα ή όχι, από το αν ανοίχτηκε με ελληνικό διαβατήριο. Τώρα, αν αυτός είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ή με διπλή υπηκοότητα αυτό είναι άλλο θέμα, με την έννοια του ότι δεν είναι απαραίτητο ο κάτοχος του λογαριασμού να έχει υποχρέωση φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχουν και οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης με τις οποίες αν κάποιος δηλώσει το εισόδημα σε κάποια άλλη χώρα (π.χ. ΗΠΑ) όπου έχει υποχρέωση φορολογικής δήλωσης, τότε δεν μπορεί και η Ελλάδα να φορολογήσει το ίδιο ποσό.
  Με αυτά τα δεδομένα ξαναδές τα νούμερα.

 7. Πητ avatar
  Πητ 08/10/2011 13:38:07

  Προφανώς και πειράζει. Σήμερα αμφισβητείς τα 600δις καταθέσεις στην Ελβετία. Αύριο θα αμφισβητήσεις τα 200 δις βαρέλια πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα αξίας 15 τρις στην Ελλάδα και φυσικά τα ακίνητα του Δημοσίου αξίας τουλάχιστον 300 δις. Δεν μπορείς εσύ, να καταρρίπτεις τους μύθους με τους οποίους τρέφεται η λαϊκή δεξιά. Αλίμονο αν επιτρέπεται στον καθένα να διαλύει τις ψευδαισθήσεις για τους τεράστιους θησαυρούς που κρύβονται στην Ελβετία ή στο υπέδαφος και που φυσικά θα μας βγάλουν από το Μνημόνιο χωρίς κόπο και θυσίες. Και φυσικά μην πιστεύεις αυτά που λέει παρακάτω ο Κάτοικος Ελβετίας. Όλοι ξέρουν ότι οι ελβετικές τράπεζες έχουν επιτόκια τουλάχιστον 15% (μεγαλύτερα κι από της Proton). Άρα και οι τόκοι που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο, από λεφτά που έχουν βγάλει μόνο οι πολιτικοί και απολύτως κανένας άλλος, αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια ευρώ.

 8. Nik avatar
  Nik 08/10/2011 16:07:06

  Από που εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα λεφτά στις ελβετικές και άλλες τράπεζες είναι σώνει και καλά προϊόν φοροδιαφυγής;

  Αυτή η λαϊκίστικη λογική είναι μυστήρια. Μερικά είναι όντως λεφτά φοροφυγάδων, μερικά είναι λεφτά καθόλα νόμιμα, περισσεύματα εισοδημάτων που φορολογήθηκαν στην Ελλάδα και μετά βγήκαν έξω νόμιμα.

  Το πρόβλημα, που ελάχιστοι καταδεικνύουν, είναι η φυγή του κεφαλαίου επειδή οι κάτοχοι του φοβούνται καμιά στραβή. Το κατόρθωμα θα ήταν, αντί να ψάχνουν για ποσοστά πενιχρών τόκων, να δώσουν ουσιαστικά κίνητρα να επαναπατριστούν τα κεφάλαια, ή καλύτερα να μην φεύγουν καθόλου.

  Νικ

 9. φυλεας avatar
  φυλεας 08/10/2011 17:26:29

  Οι νεοφιλελεύθεροι που γράφουν εδώ και μας παραμυθιάζουν ότι τάχα μας είναι λίγα τα λεφτά στην Ελβετία ή ότι έχουν φορολογηθεί νομίμως πριν βγουν [αυτό έχει πολύ γέλιο] ανησυχούν γιατί έφτασε η ώρα τους.Ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω τους.΄Ηαυτή ή κάποια άλλη κυβέρνηση [μάλλον αυτό]δεν θα αντέξει ,θα τους δαγκώσει.Και νάφήσουν τη φορολογία των τόκων.Αυτό είναι το χαδι.Η τράπεζα της Ελλάδος,αλλά και οι άλλες τράπεζες που είναι σχεδόν κρατικές, αφού η επιβίωσή τους εξαρτάται από τους μηχανισμούς στήριξης,θα δώσουν,όσο και αν κλωτσάνε τώρα ,όλα τα στοιχεία.Και αυτά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις.Και τότε δεν θα μιλάμε για μερικα εκατομμύρια από φόρους καταθέσεων αλλά για πολλά δισ από διαφυγόντες φόρους.
  Τα λεφτά δεν έφυγαν με σακούλες στα πορτ-παγκαζ.

 10. kjhgyuk avatar
  kjhgyuk 08/10/2011 18:43:39

  Apo ta NEA:

  Σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν «κρύψει» Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με τον διευθυντή του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN) Τζον Κρίστενσεν, ο οποίος υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών είναι αδήλωτα στην εφορία.

  Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Τζ.Κρίστενσεν περιγράφει τη φοροδιαφυγή σαν «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας, συμβουλεύοντας την Αθήνα να εξουδετερώσει τους φορολογικούς παραδείσους και να ζητήσει ενίσχυση των διαδικασιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Παραδοσιακά, αναφέρει, οι Έλληνες προτιμούν ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους λόγω της εύκολης πρόσβασης, όπως Βρετανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν.

  Ο αξιωματούχος εκτιμά επίσης ότι μια συμφωνία με την Ελβετία όπως της Γερμανίας δεν θα απέδιδε καθώς οι λογαριασμοί για να φορολογηθούν θα πρέπει να είναι ονομαστικοί και η πλειονότητα έχει τις καταθέσεις σε όνομα εταιρείας που συνήθως είναι off shore.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.