28/03/2010 16:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολογούν και τα …αναπηρικά καροτσάκια

Στην πρόσφατη ομιλία του στην Βουλή για την Οικονομία ο Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων: « Είναι ανήθικο να θεωρείτε την αποζημίωση εισόδημα. Όπως είναι ανήθικο και ακραία αντικοινωνικό να θεωρείτε τα αναπηρικά καροτσάκια… «είδη πολυτελείας» και να τα φορολογείτε ανάλογα. Λές και είναι  πολυτελή αυτοκίνητα…»

Ακολουθεί παρέμβαση αναπήρων πολιτών

Τα άτομα με αναπηρία στην δίνη της οικονομικής κρίσης.

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας συγκλονίζεται από την πιο ισχυρή οικονομική κρίση της ιστορίας της έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μία κρίση που εκφράζεται όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας,  αλλά διαπερνά συνολικά το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του. Η χώρα έχει οδηγηθεί σε αυτή την δραματική κατάσταση από την εδώ και δεκαετίες ασκούμενη νεοφιλελεύθερη, πελατειακή  και συντηρητική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Αυτή η κρίση σε συνδυασμό με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την διαχείριση της θα θέσει οριστικά στο περιθώριο της κοινωνίας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα άτομα με αναπηρία.  

Τα άτομα με αναπηρία που στην πλειοψηφία τους καθημερινά βιώνουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στενάζουν από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα όπως είναι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, στις τιμές των καυσίμων, του φπα, τις περικοπές των μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο. Όμως αυτό που κάνει αυτά τα μέτρα εκτός από κοινωνικά άδικα και αντιλαϊκά, είναι το γεγονός πως σε αυτά δεν υπάρχει η λογική της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία  όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην κοινωνική και οικονομική ζωή η εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων επιλογών θα τα καταστήσει κοινωνικά αόρατα.  Η ιδεολογική ηγεμονία καθώς και η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχει άμεση συνέπεια την οριστική κατεδάφιση κάθε μορφής κοινωνικών δομών που διασφάλιζαν τις ελάχιστες υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η εισαγωγή της εμπορευματοποίησης σε βασικούς τομείς της ζωής των αναπήρων όπως στην υγεία, την φυσική αποκατάσταση και στην εκπαίδευση. Η εισαγωγή στο ασφαλιστικό σύστημα της αρχής της ανταποδοτικότητας θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ακύρωση των μέτρων κοινωνικής προστασίας που παρείχε το σύστημα, ενώ σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργεία σε αυτό τον χώρο (8 στους 10 δεν έχουν εργασία) θα οδηγήσει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η αύξηση των προνοιακών επιδομάτων σε ποσοστό 10% και η διατήρηση των ευεργετικών διατάξεων στην φορολογία εισοδήματος αποτελούν μόνο μια  μερική αντιστάθμιση στις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα στην ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Θεωρούμε πως η διέξοδος από την διαδικασία αυτής της κρίσης είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας που θα διασφαλίσει συνθήκες αξιοπρέπειας στην ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Για αυτό πιστεύουμε πως είναι απαραίτητα:

Σταθερή χρηματοδότηση και ανάπτυξη των δομών στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας, της φυσικής αποκατάστασης, της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης με την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών.

 

Διατήρηση του δημόσιου και αλληλέγγυου

Χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και θέσπιση προστατευτικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας με την άμεση εφαρμογή του Ν 2643/1998.

Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως της εκπαίδευσης,  της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας με την παράλληλη κατάργηση θεσμών που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση τους.

 

Καθιέρωση εθνικού μητρώου αναπήρων που θα έχει ως αποτέλεσμα την συστηματική καταγραφή και τον σχεδιασμό των αναγκαίων δράσεων και την ορθολογική διαχείριση των δαπανών.

 

Καθιέρωση της διαφάνειας και αξιολόγησης Σε ολόκληρο το φάσμα των χρηματοδοτούμενων δράσεων που αφορά τους πολίτες με αναπηρία με στόχο τα χρήματα να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και όχι για την συντήρηση του διεφθαρμένου και πελατειακού συστήματος που υπάρχει σήμερα στην χώρα μας.

 

Καλούμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο από τους φορείς που συμμετέχουν να αντιδράσουν σε αυτή την νεοφιλελεύθερη επιδρομή που απειλεί να συνθλίψει κάθε κοινωνική δομή.

Αθήνα 28/03/2010

Με εκτίμηση

Παρέμβαση αναπήρων πολιτών

 Web site http://WWW.panap.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 28/03/2010 20:32:52

  Ο Σοσιαλισμός δεν έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Έχει σχέδιο.

 2. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 29/03/2010 00:53:21

  Περισσεύει η υποκρισία, σε όλα τα επίπεδα, από την παρούσα σοσιαλιστική κυβέρνηση! Δεν το χωράει νους ανθρώπου, πως είναι η ίδια κυβέρνηση που πολεμά δήθεν τον ρατσισμό, με το νόμο για την ιθαγένεια και με τα επιδόματα που έδινε απλόχερα στους «δενδρίτες» και «σκηνίτες» λαθρομετανάστες, με αυτήν που έβαλε στο μάτι την αξιοπρέπεια των αναπήρων.

  Οι συνάνθρωποί μας αυτοί, που αδικήθηκαν από τη ζωή, έχουν ανάγκη περισσής φροντίδας και ευαισθησίας! Αν η κυβέρνηση θεωρεί το αναπηρικό αμαξάκι είδος πολυτελείας και όχι μέσον για τη βελτίωση της ήδη υποβαθμισμένης Ποιότητας της Ζωής του αναπήρου, τότε συμβάλλει καθοριστικά στον αναμφισβήτητο κοινωνικό του αποκλεισμό και στον ιδιότυπο ρατσισμό που βιώνει.
  Θα πρότεινα λοιπόν στο σύστημα ΠΑΣΟΚ, αφού στο παρελθόν μοίρασε απλόχερα συντάξεις όλων των ειδών και ποιοτήτων, να προβεί – αν τολμάει - σε επανεξέταση όλων των «αναπηρικών» συντάξεων και ας αφήσει ήσυχους τους άτυχους συμπολίτες μας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.