#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/12/2011 09:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολογική δικαιοσύνη πριν εκραγεί η κοινωνίαΤου Γιώργου Χαρβαλιά

Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να αντιληφθείς ότι στην Ελλάδα κάτι σάπιο υπάρχει με το σύστημα επιβολής και είσπραξης φόρων. Και δεν αναφέρομαι στον απόλυτο παραλογισμό της μνημονιακής φορο-λαίλαπας των τελευταίων δύο ετών ούτε στην πανθομολογούμενη διάβρωση των εισπρακτικών μηχανισμών. Η αφετηρία του προβλήματος έχει να κάνει με αυτή καθαυτή την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης που στη χώρα μας προσβάλλεται βάναυσα, απαξιώνοντας κάθε αρχή ισονομίας.

 

Το φορολογικό σύστημα της Μεταπολίτευσης, όπως κι αν μπαλώθηκε ή κακοποιήθηκε μέσα από το διαρκές «ράβε-ξήλωνε» των επιμέρους κυβερνήσεων, διαπνέεται από μια νοσηρή αρχή διάκρισης των φορολογούμενων πολιτών σε «έξυπνους» και «κορόιδα». Γιατί στην πράξη ολόκληρη η φιλοσοφία του διευκολύνει με τρόπο σκανδαλώδη τη φορο-αποφυγή από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

 

Μια απλή ματιά να ρίξει κάποιος στα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, αντιλαμβάνεται αμέσως τι εννοώ. Γιατί προκύπτει άμεσα ποιοι είναι οι πραγματικοί στυλοβάτες (τα υποζύγια και εν τέλει τα κορόιδα) της φορολογικής αιμοδοσίας που συνεισφέρουν δυσανάλογα στην εθνική προσπάθεια και ποιοι είναι οι λουφαδόροι της υπόθεσης που κρύβουν με την ανοχή του κράτους τα πραγματικά τους εισοδήματα.

 

Ας δούμε, για παράδειγμα, τα εισοδήματα που δηλώθηκαν σε εθνική κλίμακα για το οικονομικό έτος 2010 (σ.σ.: αποκτήθηκαν το 2009). Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το 70,18% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος αντιστοιχεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι βεβαίως καταβάλλουν σταθερά και διαχρονικά τη μερίδα του λέοντος των φορολογικών βαρών. Ενα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο από το (τότε) αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ενώ οι μισοί δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ!

 

Ας πάμε τώρα και στη διαστρωμάτωση των εισοδημάτων. Την ώρα που το 70% του συνόλου των φορολογουμένων δηλώνει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, μόλις 18.942 πολίτες εμφανίζονται με εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ! (Σ.σ.: μόνο για την πόλη του Λονδίνου ο αντίστοιχος αριθμός φθάνει τους 716 χιλιάδες φορολογούμενους…).

 

Η αντιστοίχηση στην κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, μόνο 443 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ και μόνον 6 (έξι) πάνω από 900 χιλιάδες ευρώ. Στο σύνολο των φορολογουμένων μόνο 52 δήλωσαν στην εφορία εισόδημα μεγαλύτερο των 900 χιλιάδων ευρώ και οι 15 από αυτούς είναι μισθωτοί!

 

Την ίδια ώρα το 40% των φορολογουμένων δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, αλλά επίσης το 40% δηλώνει ιδιοκτησία πρώτης κατοικίας, ενώ περισσότεροι από 660.000 Ελληνες δηλώνουν και εξοχική κατοικία.

 

Ασφαλώς τα οξύμωρα είναι πάρα πολλά. Και δεν αναδεικνύονται μόνο από τη μελέτη των δηλώσεων. Μια απλή βόλτα από την Εκάλη ως τη Βάρκιζα πιστοποιεί ότι υπάρχουν Ελληνες πολλών ταχυτήτων. Νεόπτωχοι, θύματα της μνημονιακής αφαίμαξης, αλλά και «έχοντες» που ξέρουν να κρύβουν τα πλούτη τους από την εφορία.

 

Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει τρόπο να εξηγήσει αυτά τα αυτονόητα στους τροϊκανούς. Εχει όμως ιστορικό χρέος να επιδιώξει τη σύνθεση και τη διακομματική συμφωνία σε ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο μακράς πνοής που θα τύχει καθολικής στήριξης από τους βουλευτές.

 

Φυσικά αν το νομοσχέδιο Βενιζέλου δεν κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση και υποκύψει στις παρανοϊκές αξιώσεις «της σχολής ΔΝΤ» για… περαιτέρω «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» μέσω οικονομικής εξόντωσης της τάξης των μισθωτών και των συνταξιούχων, δεν θα περάσει. Και αν περάσει, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι σε θέση να προσφέρει έστω αυτή την ελάχιστη υπηρεσία στην πατρίδα…

(δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 25/12/2011 12:52:49

  Καλά, αλλά πολύ γενικόλογα, τα γράφει ο Χαρβαλιάς. Σαν έκθεση μαθητή Γυμνασίου. Δεν βλέπω να χρησιμοποιεί τη φράση " αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για τους Ε/Ε" Ακόμα κάνει... τζηζ μάλλον. Θα αντιδράσουν οι γιατροί , οι ταξιτζήδες και οι δικηγόροι, κλασσικοί πελάτες της ΝΔ , θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής αλλά ειλικρινής παρατηρητής. Χρόνια μας πολλά!

  • anonymous avatar
   anonymous @ μεταρρυθμιστής 25/12/2011 13:08:21

   Αντικειμενικά κριτήρια δεν υπάρχουν. Υπάρχει στοχευμένος έλεγχος. Πας και βλέπεις πως ζει τι γραφείο έχει, τι προσωπικό και αν τα έσοδά του δε συμβαδίζουν με τα δηλωμένα του κάνεις έλεγχο. Σε πληροφορώ ότι και πάλι δε θα βρουν τίποτε. Τα τελευταία δυο χρόνια τους έχουν ξεσκίσει και δεν έχουν βρει τίποτε ή για την ακρίβεια έχουν βρει ελάχιστα. Στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια κυβερνάει η αριστερά και το μόνο που θέλει είναι να την πληρώνουν τα κορόιδα. Μόνο που τώρα τα κορόιδα τα ξεκάνανε οικονομικά και δεν έχουν να τους δώσουν άλλα.

 2. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 25/12/2011 13:26:35

  "Στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια κυβερνάει η αριστερά..."

  Είσαι λίγο υπερβολικός ή μου φαίνεται; Εκτός κι αν η ΕΡΕ , η χούντα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αριστερά.
  Μην με κάνεις να υπερασπίζομαι την αριστερά, είναι το τελευταίο που θέλω.
  Η αριστερά δυστυχώς κυριάρχησε στον χώρο της ιδεολογίας, της κουλτούρας , της λαθρολαγνείας και της ( παραχαραγμένης) ερμηνείας της ιστορίας.
  Η "δεξιά" , πάλι δυστυχώς, κυριάρχησε στη νοοτροπία "όλα για την πάρτη μου και τίποτα για το κράτος" Δεν είναι τυχαίο οτι οι κοινωνικές τάξεις που οργίασαν στο ευγενές σπορ της φοροκλοπής-φοροδιαφυγής ψηφίζουν μαζικά ΝΔ.
  Τα πασιφανή γεγονότα δεν χρήζουν ιδιαίτερης περαιτέρω ανάλυσης.

 3. φίλος εφοριακού avatar
  φίλος εφοριακού 25/12/2011 18:24:13

  Πάντως ένα τεράστιο ποσοστό όσων κυκλοφορούν με τζιπάρες δεν έχουν - σύμφωνα με όσα δηλώνουν - καλα καλα ψωμί να φάνε. Αν η κατάλληλη υπηρεσία την έστηνε σε ένα δρόμο και απλά τσέκαρε όλους αυτούς που περνάνε με τις αυτοκινητάρες, θα έπεφτε πολύ κλάμα (ή γέλιο, ανάλογα)

 4. madprof avatar
  madprof 25/12/2011 18:37:29

  Κ. Χαρβαλιά, είναι αλήθεια ότι :
  α) ο συντελεστής προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου στην Κηφισιά, Καστρί κ.λπ. "αριστοκρατικά" προάστια είναι 3 ευρώα; Αν ναι, απορώ οι Αθηναίοι πως ανέχονται αυτούς τους διεφθαρμένους στο κλεινόν άστυ!
  Στον Λαγκαδά Θεσ/κης, για πλινθόκτιστο πριν του '50, εκτός σχεδίου εντός ζώνης είναι 4 ευρώα (67*1.10*4=294.8 ευρώα)!
  Στο ωραιόκαστρο Θεσ/κης σε 2ο όροφο μεζονέτας 10ετίας, με θέα τον Θερμαϊκό επίσης 4 ευρώα (70*1.15*4=322 ευρώα)!

  β) Οι Ραντιέρηδες, έχοντες και κατέχοντες ακίνητα και διατηρητέα «φιλέτα» που έτυχε να είναι μη ηλεκτροδοτούμενα περιστασιακά την 17/9/11, γιατί απαιτούν υπέρογκα ενοικιοστάσια, δεν θα πληρώσουν τίποτα, ενώ πληβείοι των 50τ.μ. θα εισφέρουν το «τέλος» τους;
  Γιατί δεν "σηκώθηκε" το θέμα, από τους "επαΐοντες";
  Πόσο ελεεινός δημαγωγός μπορεί να είναι ένας Benny; Η ιστορία θα το αποκαλύψει!
  Υ.Γ.
  * Το ποσό του ειδικού τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.

  * Τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια (εμβαδόν, τιμής ζώνης και παλαιότητα) προκύπτουν από τα στοιχεία των δήμων, τα οποία χρησιμοποιεί η ΔΕΗ.

  * Οπου δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, τότε ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.

 5. Ηράκλειτος avatar
  Ηράκλειτος 25/12/2011 19:52:52

  Όταν πιστεύεις σα το σχιτζή το Βενιζέλο ότι θα συλλάβεις τη φοροδιαφυγή με διασταυρώσεις απο το pc σου είναι σα να πιστεύεις ότι ένας γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση σε ασθενή με το να του μιλήσει απο το τηλέφωνο.
  Απο το pc ξεκινάς αλλά αν δεν δεις τι γίνεται επι τόπου δεν κάνεις τίποτα.
  Πως όμως να δεις απο κοντά όταν είσαι κολλημένος στο γραφείο σου και όλη μέρα ασχολείσαι με κλειδάρειθμούς , χαράτσια , αλλαγές ταυτότητας , τέλη κυκλοφορίας και άλλη ατελείωτη γραφειοκρατία που αντι να μειωθεί τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα με απανωτούς ηλίθιας έμπνευσης (βλέπε Παπακωνσταντίνου) άχρηστους νόμους εκ του αποτελέσματος.
  Και πως θα πας να δείς απο κοντά όταν το κράτος ανάγκασε έμπειρους εφοριακούς να βγούν στη σύνταξη για να γλυτώσουν την εφεδρεία και έχεις έλλειψη προσωπικού , σου ξέσκισε το μισθό , σου έκοψε τα έξοδα κίνησης και για μια υπόθεση που έχεις πρέπει να βάλεις το προσωπικό σου αυτοκίνητο αλλά δε σου περρισεύουν πλέον.
  Σε χρεώνουν μια υπόθεση κι εσύ κάνεις μια πρόσκληση και περιμένεις να έρθει ο φοροφυγάς. Σιγά μην έρθει να σου να σου δώσει εξηγήσεις , ή να σου φέρει στοιχεία ή να σε πάρει να σε πάει στην έδρα του να δεις πως κλέβει.
  Τόσα χρόνια πρωθυπουργοί , υπουργοι οικονομικών , όλη η βουλή και όλη η άρχουσα τάξη που κυβερνάει δεν ενδιαφέρθηκαν για την φοροδιαφυγή και την συγκάλυψαν με νόμους και την άφησαν να θεριέψει και όταν αυτό εκ των υστέρων δήθεν το διαπίστωσαν είπαν όχι δεν φταίμε εμείς φταίει ο υπάλληλος.
  Άντε και μαμηθείτε ρε.

 6. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 25/12/2011 22:26:45

  Φορολόγηση στη πηγή, αλλά και...πρόστιμο στη πηγή! Μην μου πείτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν επί τόπου στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες όλες αυτές οι κατηγορίες εργαζόμενων που οφθαλμοφανώς φοροδιαφεύγου;. Απλά δεν υπάρχει βούληση. Συμφωνώ με τον Ηράκλειτο ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται από τους υπολογιστές. Αυτά είναι ψυχώσεις του ΓΑΠ και των ηλιθίων που διόρισε στην ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων με αποτέλεσμα να διαλύσουν και το ήδη υπάρχον ΤΑΧΙS. Oύτε θα δούμε προκοπή μόνο με θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων γενικώς και αορίστως. Χρειάζεται να πέσουν πρόστιμα καραμπινάτα και σε περίπτωση υποτροπής αφαίρεση επαγγελματικής άδειας.

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/12/2011 23:45:33

  Η δίκαια χρήση των "αντικειμενικών κριτηρίων" τελειώνει στην εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων ή, το πολύ, στην πιθανολόγηση φοροδιαφυγής του εξεταζόμενου υπόχρεου.
  Παράδειγμα: Χάριν των βλακειών της φορολογήσεως επί Κωστάκη του Μικρού, ενθαρρύνθηκαν πολλοί, που σήμερα το εισόδημά τους έως και μηδενίστηκε, να αγοράσουν "μεγάλα κυβικά". Σήμερα τους γδέρνουμε "αντικειμενικά" αν και η αξία του οχήματός τους έχει ξεφτιλιστεί και η, εκτός φόρων συντήρησή τους είναι όση και των "μικρών κυβικών".
  Άλλο: Μέσα σε μια καλή, γι'αυτόν, δεκαετία, κατά την οποία πλήρωσε έναν σκασμό φόρους, κάποιος αγόρασε (ή κληρονόμησε) ένα καλό μαγαζί σε μια ακριβή συνοικία. Σήμερα η δουλειά του παραπαίει. Πρέπει και να τον ξεκάνουμε "αντικειμενικά" εκλαμβάνοντας ως σημερινό τον παρελθόντα πλουτισμό του, ΕΠΕΙΔΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΑΙ;

 8. Nik avatar
  Nik 26/12/2011 09:37:24

  Στισ ΗΠΑ, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, το κοινό δεν επισκέπτεται εφορίες, όλοι στέλνουν τις δηλώσεις τους σε ένα σημείο στο Τέξας. Εκεί οι λέξεις IRS Audit είναι φόβος και τρόμος.

  Audit σημαίνει ουσιαστικό λογιστικό έλεγχο που αναλύει το πως ζεις και με πόσα, και αν τα δηλωμένα δεν αρκούν τότε, και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ τότε, επιβάλλονται ποινές. Εδώ χαρατσώνουν προληπτιτκά διότι δεν έχουν την ικανότητα να ελέγξουν τίποτε.
  Ο επαγγελματίας κρίνεται εκ προοιμίου κλέφτης και υποβάλλεται σε αυθαίρετες και απανωτές "συνάφειες". Ουσιαστικά ο επαγγελματίας αναγκάζεται να κλέβει προληπτικά, διότι αυτό προβλέπει η συνάφεια, ότι έκλεψε, και δίνει την επιλογή μεταξύ φόρου και προστίμου. Οσοι δεν έχουν κλέψει και περάσουν την διαδικασία αισθάνονται εντελώς αυνάνες.

  Κύριε Χαρβαλιά, είστε πολυταξιδεμένος και γλωσσομαθής. Υπάρχει άλλη χώρα με "συνάφεια", και πως μεταφράζεται η λέξη αγγλιστί ή σε άλλη γλώσσα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.