#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2012 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολογία των «μαύρων» καταθέσεων, για έξοδο από την κρίσηΑπό την αρχή της κρίσης χρέους που χτύπησε σαν ανεξέλεγκτο  τρένο την χώρα μας, ήμουν απ’ αυτούς που επέμεναν, πως αν δεν υπήρχε η εκτεταμένη φοροδιαφυγή πολλών συμπατριωτών μας, οι συνέπειές της δεν θα ήταν τόσο οδυνηρές για όλους μας ανεξαιρέτως.

Πίστευα και πιστεύω, πως αν φορολογούνταν η (μαύρη) παραοικονομία, η Ελλάδα θα ήταν κάτι σαν το Μονακό, με ωραιότερες όμως παραλίες.

Παρ' όλα αυτά, έρχεται ένα δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία του Tax Justice Network, υπάρχουν μεταξύ $21 και $32 τρισεκατομμύρια δολάρια, κρυμμένα σε μυστικούς λογαριασμούς offshore και φορολογικά καταφύγια της Καραϊβικής.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η συνολική αξία αυτών των λογαριασμών ξεπερνάει τα χρέη των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι δικαιούχοι τους!

Το σύνολο των ανθρώπων που διαθέτουν τέτοιους εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι περίπου 10 εκατομμύρια. Οι πιο πλούσιοι όμως απ’ όλους αυτούς, περίπου 92.000 ζάπλουτοι δηλαδή (το 0.001% του παγκόσμιου πληθυσμού), ελέγχουν τα $10 τρισεκατομμύρια από αυτά τα μαύρα χρήματα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Tax Justice Network, «τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν την αποτυχία της οικονομίας μας. Η ανισότητα είναι πολύ, μα πάρα πολύ πιο σοβαρή από όσο την θέλουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία».

Τα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη, ειδικά αυτά της υποσαχάριας Αφρικής, προσπαθούν απεγνωσμένα εδώ και χρόνια να πετύχουν μείωση των χρεών τους από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να επιβιώσουν. Κάτι ανάλογο θα ζήσουν (αν δεν το ζουν ήδη) στο εγγύς μέλλον και οι ήδη καταχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την δική μας.

Και όμως, βάσει των στοιχείων, αν όλες αυτές οι χώρες κατάφερναν να φορολογήσουν τους πιο πλούσιους από τους πολίτες τους, αυτούς δηλαδή που φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους, τότε δεν θα είχαν ανάγκη να χρεώνονται, ευθύς εξ αρχής.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι για παράδειγμα η πλούσια σε πετρέλαιο Νιγηρία έχει χάσει σε λογαριασμούς offshore, περίπου $300 δισεκατομμύρια από την δεκαετία του ‘70. Κάτι ανάλογο έγινε και στη Ακτή του Ελεφαντοστού, με διαφυγόντα κεφάλαια ύψους $141 δισ.

Αν υποθέσουμε ότι οι πάμπλουτοι επενδυτές κερδίζουν ένα μετριοπαθές 3% τον χρόνο στα $21 τρισ, τότε η φορολόγηση αυτών των απίθανων ποσών με 30%, θα έφερνε έσοδα ύψους $190 δισ τον χρόνο, πολύ περισσότερα χρήματα δηλαδή από όσα οι πλούσιες οικονομίες ξοδεύουν για βοήθεια προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η τεράστια κλίμακα των κρυμμένων (και αφορολόγητων) περιουσιακών στοιχείων των πάμπλουτων πολιτών του κόσμου, αναδεικνύει και το ότι οι τρέχουσες μέθοδοι υπολογισμού της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας, που βασίζονται σε έρευνες επί του εισοδήματος των νοικοκυριών κλπ, είναι λάθος, και υποτιμούν το πραγματικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί πιστεύουν πως τα αφορολόγητα χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς offshore είναι τόσο πολλά, που αν υπολογίζονταν θα άλλαζε η σημερινή ισορροπία οικονομικής ισχύος μεταξύ των κρατών.

Ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty, που ειδικεύεται στην μελέτη της οικονομικής ανισότητας, θεωρεί πως οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ο πλούτος που βρίσκεται συσσωρευμένος στους φορολογικούς παραδείσους είναι αρκετός για να μετατρέψει την Ευρώπη σε δανειστή μεγάλης κλίμακας.

Με άλλα λόγια, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούσαν να βάλουν χέρι στις «μαύρες» καταθέσεις των πιο πλούσιων, και όχι μόνο, πολιτών τους, τότε ακόμη και η κρίση της ευρωζώνης που μας βασανίζει όλους,  θα μπορούσε εύκολα να ξεπεραστεί. Έτσι απλά.

Πηγές: guardian.co.uk, nydailynews.com, taxjustice.net

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 24/07/2012 10:28:58

  Ότι και να λέτε τα έσοδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα κυμαίνονται στο ίδιο ύψος με αυτά της Γερμανίας. Μιλάνε για ελέγχους, κάνουν ελέγχους και καταφέρνουν να βρουν ψίχουλα. Που την είδατε λοιπόν τη φοροδιαφυγή;

  Όσο για τα λεφτά στις παράκτιες που λένε, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τα βάλουν στο χέρι και να τα φάνε.

 2. Geros avatar
  Geros 24/07/2012 10:51:41

  Όπου βλέπει κανεις εύκολες λύσεις , πρέπει να αρχίζει να σκέφτεται αν είναι επιστήμη ή προπαγάνδα αυτό που διαβάζει.
  Στην προκειμενη περίπτωση είναι προπαγάνδα από μια αριστερή οργάνωση που ονομάζεται Tax Justice Network.
  Ο Guardian αναδημοσίευσε την προπαγάνδα και από εκεί και όλος ο τύπος.
  Είναι παλιά φαντασίωση των αριστερών ότι με μια κίνηση του χεριού λύνονται όλα τα προβλήματα , με ένα μαγικό αμπρακατάμπρα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αριστερός σημαίνει αδυναμία συνειδητοποίησης ότι η οικονομία δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος .
  Αυτά τα δυο αν τα συνδυάσεις καταλήγεις στην "έρευνα" του Tax Justice Network , που στην ουσία λέει το εξής "δεν έχει ο κόσμος λεφτά άρα κάποιος τα έχει κριμένα και αν πάμε να του τα πάρουμε τότε λύνουμε το πρόβλημα!".
  Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα.
  Το ότι πίσω από την ερευνα δεν υπάρχει πραγματική επιστημονική μελέτη μπορεί κανεις να το καταλάβει από την ίδια την ερευνα που λέει ότι τα λεφτά που υπάρχουν στις offshore είναι μεταξύ 21 και 32 τρις! Τι είναι τα τρις ρε μάστορα? Μαρουλόφυλλα? Μπορείς να δόσεις μια απόκλιση 11 τρισεκατομμυρίων και να σε πάρει κανεις στα σοβαρά?
  Για να καταλάβει κανεις το μέγεθος της βλακείας για την οποία μιλάμε τα ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ των 25 μεγαλυτερων τραπεζών στον κόσμο είναι 14 τρις , μόλις 3 τρις δηλαδή περισσότερα από την απόκλιση που δίνει η συγκεκριμένη έρευνα!
  Φυσικά από την σύγκριση αυτή βγαίνει και ένα άλλο παράδοξο , αν κάποιες τράπεζες έχουν 32 τρις στα ... υπόγεια τους γιατί δεν είναι μέσα στις 25 μεγαλύτερες?
  Οι συντάκτες της ερευνας ηθελημένα μπερδεύουν τα κεφαλαια που οι offshore διακινούν νόμιμα , με τα λεφτά που έχουν κρυφτεί εκεί ως προϊόν εγκληματικών ενεργειών (που σε αυτό δεν θα με βρείτε απλά σύμφωνο να φορολογηθούν αλλα πιστεύω ότι πρέπει να κατασχεθούν στο σύνολο τους), μετά κάνουν μια εκτίμηση που αφού είναι εκτίμηση και δεν βασίζεται σε έρευνα την φουσκώνουν ως εκεί που δεν πάει άλλο και καταλήγουν στο αμπρακαταμπρα που θα λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα.
  Το πρόβλημα είναι ότι μετά θα ξυπνήσουμε .....

  • abc avatar
   abc @ Geros 24/07/2012 12:01:24

   Αγαπητέ Γερο,
   Τώρα μας λες μεγάλες αλήθειες. "Αυτά είναι αριστερή προπαγάνδα" και καθάρισες!!!. Και εγώ μπορώ να σου πώ ότι μόνο μία ομάδα υπάρχει: Oλυμπιακάρα. Ολες οι άλλες είναι προπαγανδιστικά κατασκευάσματα αντιολυμπιακών οργανώσεων με στόχο να χτυπήσουν την ομαδάρα μας .
   Δηλαδή κατ' εσέ ο Τσοχατζόπουλος δεν είχε κάμποσα δις σε Offshore.
   Kαι μπακαλίστικο λογαριασμό να κάνεις, αν προσθέσεις ΜΟΝΟ τα δίς των Τσοχατζόπουλων ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (γιατί μη μας πείς οτι μόνο εμείς έχουμε Τσοχατζόπουλους, απλώς οι άλλοι έχουν μεγαλύτερους και καλύτερα κρυμμένους απο τον δικό μας) θα διαπιστώσεις έκπληκτος οτι τα 32 τρίς που αναφέρει το άρθρο είναι πολύ λίγα.
   ΟΛΕΣ οι Δεξιές οργανώσεις παραδέχονται οτι ο παγκόσμιος ετήσιος τζίρος όλων των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι 3,8 ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ. Το αμφισβητείς?
   Επίσης παραδέχονται οτι περί το 40% της παγκόσμιας οικονομίας είναι "μαύρη" δηλαδή προιόν εγλήματος (Ναρκωτικά,πορνεία, όπλα,ληστείες κλπ). Ολη αυτή η παραοικονομία καταφεύγει στους φορολογικούς off shore παραδείσους όπου και ξεπλένεται. Το αμφισβητείς?
   Στο οτι αυτά τα χρήματα δεν θα φορολογηθούν ποτέ συμφωνούμε.
   Αν εσύ νομίζεις οτι δεν υπάρχουν, είσαι ευτυχής άνθρωπος. Μακάριος που έλεγε και ο Ιησούς...

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ abc 24/07/2012 14:43:17

    Μην επιμένεις με τα 3,8 τετράκις, το ξανάπες, το παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν είναι 70 τρις $. Τα 21-32 τρις $ του Tax Justice Network αναφέρονται όχι σε τζίρο, αλλά σε χρήματα "παρκαρισμένα" σε off-shore. Ο Geros νομίζω λέει, ότι που τα έχουν αυτά, σε σεντούκια; Γιατί αν είναι σε τράπεζες off shore, αυτές θα ήταν οι μεγαλύτερες του κόσμου.

    • abc avatar
     abc @ TARAMAS 24/07/2012 22:15:40

     Αμφιβάλλεις οτι είναι οι μεγαλύτερες του κόσμου?
     Διάβασες το Treasure Islands του Nicolas Shaxon?
     Iδίως η Keyman Central Bank?

     • Geros avatar
      Geros @ abc 25/07/2012 11:15:49

      Στα Cayman δεν υπάρχει τράπεζα με το όνομα Central.
      Προφανώς εννοείς την Νομισματική Αρχή των Cayman (Cayman Islands Monetary Authority), που έχει τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας. Η CIMA έχει ρυθμιστικό , ελεγκτικό και συμβουλευτικό ρολο , δεν είναι εμπορική τράπεζα (για αυτό δεν ονομάζεται και τράπεζα) και απέχει ένα τρισεκατομμύριο έτη φωτός από το να είναι από τις 25 μεγαλύτερες στον κόσμο.
      Ο Shaxson είναι μέλος του Tax Justice Network , αυτούς ακριβώς θεωρώ ότι κάνουν προπαγάνδα από πολιτικά κίνητρα δεν μπορείς να τον παρουσιάζεις σαν επιχείρημα.
      Φυσικά ο Shaxson αν και Βρετανός ζει στην Ελβετία , μια χωρα που ως γνωστόν είναι φορολογικός παράδεισος. Κλασική αριστερή ηθική , την δικαιοσύνη την θέλω για τους άλλους , για τον κόλο μου θέλω να μην πληρώνω φόρους!

     • abc avatar
      abc @ Geros 25/07/2012 11:26:36

      Η λογική σου είναι ακλόνητη!
      Αφού ααυτοί που φωνάζουν ότι έρχεται Τσουνάμι είναι Αριστεροί,
      απλώς δεν τους πιστεύουμε και δεν τρέχουμε να σωθούμε...
      Μακάρι η κρίση να είναι ένα προπαγανδιστικό κατασκεύασμα των αριστερών για να πλήξουν τον Καπιταλισμό!!! Μαζί σου Γέρο...

     • Geros avatar
      Geros @ abc 25/07/2012 13:22:50

      Αν αυτό κατάλαβες από αυτό που είπα τότε παραιτούμαι ....
      Πάντως βλέπω ότι το έχεις συνήθειο να πετάς ανακρίβειες και μετά όταν σου αντιπαραθέτουν την πραγματικότητα να κανεις το παπί. Από την .... τεραστια αλλα ανύπαρκτη "Cayman Central Bank" , στα ανακριβή 3,8 τετράκις που μάλιστα το παραδέχονται οοοολες οι .... δεξιές οργανώσεις (αλήθεια ? για πες μας μια!). Τα πέταξες και μετά το παπί.

     • abc avatar
      abc @ Geros 25/07/2012 14:17:28

      Eχεις την εντύπωση οτι αυτά που πετάς εσύ τα πιστεύουν πολλοί?
      Τώρα θα με πείσεις και εμένα. Πάω πάσσο μπροστά στην ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιστημονική σου ακρίβεια. Οι offshore δεν κρύβουν τρισεκατομύρια εκ των οποίων τα μισα σχεδόν προιόν εγκλήματος και όλα αυτά είναι αριστερή προπαγάνδα.
      Πρόκειται για εντιμα παραγωγικά εργαλεία του συστήματος. Πολλαπλασιάζουν το χρήμα όπως οι κότες τα αυγά...
      Στα Κέυμαν δεν υπάρχει καμμιά μεγάλη τράπεζα που ξεπλένει χρήμα και κλέβει φόρους αφού εγώ την ονόμασα κατα λάθος Central.
      Οσον αφορά τις δεξιές οργανώσεις που θα διαψεύσουν τα ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ 3,8 τετράκις πρέπει εσύ να μας βρείς ΜΙΑ που να τα διαψεύσει και να μας πεί αυτή πόσα είναι (μήπως είναι 3,7 τετράκις? Τεράστιο λάθος...)και επίσης να μας πεί ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ:
      Γιατί σκένε οι Leehman Brothers?
      Θεωρείς τόσο αφελείς τους αναγνώστες σου ώστε να νομίζεις οτι επειδή εσύ ανακάλυψες οτι δεν έκρυψαν οι φοροφυγάδες πχ. 32 τρίς αλλά μόνο 5 τρίς ας πούμε, άρα είναι αθώοι ή όλα είναι αριστερή προπαγάνδα? Εγώ λέω οτι δεν έχει καμμία σημασία το πόσα κλέβουν κάθε φορά αλλα το ότι και συ ακόμα δεν το αρνείσαι, κλέβουν πάρα πολλά απο τον τίμιο ιδρώτα των ανθρώπων...Οι αναγνώστες έχουν κρίση και εγώ την σέβομαι. Αυτοί κατυαλαβαίνουν πολύ καλά και ποιός απ' τους δυό μας κάνει το παπί. Δεν χρειάζονται καν να τους το πείς εσύ αγαπητε Γέρο.
      Μην νομίζεις οτι ο πολιτικός σου αντίπαλος δεν έχει ποτέ περισσότερο δίκιο απο εσένα...Ιδίως όταν το πράγμα βγάζει μάτι και δεν χρει'αζεται ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να το δούν.

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ abc 24/07/2012 15:45:51

    > Δηλαδή κατ' εσέ ο Τσοχατζόπουλος δεν είχε κάμποσα δις σε Offshore. Kαι μπακαλίστικο λογαριασμό να κάνεις, αν προσθέσεις ΜΟΝΟ τα δίς των Τσοχατζόπουλων

    Ο ισχυρισμός σας περί δις (μιλάτε για δολλάρια ή ευρώ φαντάζομαι) για την (μαύρη) περιουσία του παραπάνω ακούγεται υπερβολικός.

    • abc avatar
     abc @ Αντίθεσις 25/07/2012 14:41:49

     Μου αρέσει να χρησιμοποιώ συμβολικά τα νούμερα όταν αυτά μας παραπλανούν για την ουσία.
     Θα συμφωνήσετε μαζί μου υποθέτω οτι δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ αν ο Τσοχατζόπουλος έκλεψε ακριβώς 657 εκατομμύρια και όχι 2 δις που λένε άλλοι...

   • Geros avatar
    Geros @ abc 24/07/2012 18:59:52

    Αγαπητέ abc σε παρακαλώ μην ρίχνεις το επίπεδο , απάντησε στα επιχειρήματα με επιχειρήματα.
    Μπερδεύεις τζίρους με κεφάλαια .
    Αν διάβαζες αυτό που έγραψα θα καταλάβαινες ότι είπα ότι ΟΛΑ τα λεφτά που είναι προϊόν παρανόμων ενεργειών πρέπει όχι να φορολογηθούν αλλα να κατασχεθούν.
    Όλοι οι Τσοχατζόπουλοι , οι έμποροι ναρκωτικών και το κακό συναπάντημα.
    Απλά αμφισβητώ τα νούμερα , και τα αμφισβητώ με επιχειρήματα , έχοντας διαβάσει την ερευνα και όχι με νταηλίκια και φράσεις ότι είμαι ο Ιησούς και άλλες αηδίες , αν έχεις επιχειρήματα με χαρά να τα ακούσουμε , αν όχι κρατα την φτηνή μαγκιά για την οικογένεια σου.

    • abc avatar
     abc @ Geros 24/07/2012 22:29:43

     Aς ανεβάσουμε λοιπόν το επίπεδο.
     Δηλαδή απο την απάντησή σου προκύπτει πως παραδέχεσαι οτι το άρθρο δεν είναι τελικά προπαγάνδα από μια αριστερή οργάνωση που ονομάζεται Tax Justice Network, απλώς αμφισβητείς (που σημαίνει δεν αποκλείεις να είναι σωστά ) τα νούμερα.
     Τους ιλιγγιώδεις τζίρους που δεν αμφισβητείς υποθέτω, τους ανέφερα όχι γιατί τους μπέρδεψα με τα κεφάλαια, αλλά για να δείξω οτι ακόμα και τα 32 τρις που αναφέρει (όχι ως επιστημονικά καταμετρημένο ποσόν χρημάτων ούτε ξεκαθαρισμένο αν πρόκειται μόνο για χρήμα ή και χρεώγραφα και χρηματηστιρακούς τίτλους) το άρθρο, έιναι ενα μάλλον μικρό μέγεθος.
     Στα υπόλοιπα περί κατασχέσεως των κλοπιμαίων απ' όπου κι αν προέρχονται συμφωνούμε απόλυτα.
     Οσον αφορά τον Ιησού, δεν είπα οτι είσαι εσύ.
     Αν τώρα βρίσκεις τη μαγκιά μου φτηνή, δικαίωμά σου, αλλα καμμία μαγκιά δεν είναι πλούσια. Ούτε η δική σου...

 3. antilogos avatar
  antilogos 24/07/2012 11:26:09

  Δυστυχώς έτσι είναι.

  Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι απαιτούνται 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαλειφθεί η πείνα. Πολλά άτομα έχουν μεγαλύτερη προσωπική περιουσία από το ποσό αυτό.

  Συγκλονιστικά στοιχεία για την οικονομική ανισότητα στην Αμερική
  http://antikleidi.wordpress.com/2012/07/11/facts-about-american-inequality/

  Πόσο φόρο πληρώνουν τελικά οι πολυεθνικές ?
  http://antikleidi.wordpress.com/2011/09/15/multinationalcompnotax/

 4. abc avatar
  abc 24/07/2012 11:40:20

  IΔΟΥ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!! Μόνο που τα χρήματα των φορολογικών παραδείσων είναι πάρα πολύ περισσότερα!!! Ισως και 1000 τρίς!!!
  Ετσι λειτουργεί πλέον ο Παγκόσμιος καζινο-καπιταλισμός. Η "απελευθέρωση" των "αγορών" μετά το 1990 και την επέλαση του Νεοφιλελευθερισμού οδήγησε στην απόλυτη ασυδοσία τους.
  Απότοκο αυτού του τερατουργήματος είναι και κρίση της ΕΕ της οποίας θύματα είμαστε και εμείς και θα ήμασταν ούτως ή άλλως ακόμα κι αν είχαμε καταφέρει να είμαστε ενα κράτος-τίγρης όπως ήταν η Ιρλανδία...

 5. Flat avatar
  Flat 24/07/2012 11:58:11

  Εξαιρετικό αρθρο που αναδεικνύει τις ευθυνες των πλούσιων φοροφυγάδων αλλα και όλων ημων που δεν ζηταμε αποδειξεις. Τα μισά κεφάλαια είναι φυγαδευμένα από υδραυλικούς, ψυκτικούς, και ηλεκτρολόγους, που κατα τα άλλα κλαίγονται.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Flat 24/07/2012 12:11:08

   Αγαπητέ μου, κάποιοι με έχουν πει μακάκα μέσα στο ιατρείο μου επειδή επέμεινα να τους δώσω την απόδειξη. Τι να λέμε! Την νοοτροπία αυτή τη γεννά το ίδιο το κράτος με τη συμπεριφορά απατεώνα. Οταν πληρώνεις φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και τέλη κάθε είδους, και τελικά ξαναπληρώνεις για παιδεία, υγεία, κι ότι άλλο, κοιτάς πως να εξοικονομήσεις τα χρήματα αυτά. Οσο δε φτιάχνουν ένα σωστό κράτος η νοοτροπία αυτή δε θα αλλάξει....Δυστυχώς!!!!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Flat 24/07/2012 12:56:44

   καλά είστε στον κόσμο σας. Αν έρθει ένας ελ. επαγγελματίας και ζητήσει 100 Ευρώ καθαρά για να μπορέσει να έχει 2000 το μήνα να ζήσει, πρέπει να του δώσετε χωρίς απόδειξη μαζί με ΤΕΒΕ και έξοδα γραφείου 137 Ευρώ, και με απόδειξη, (φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ) το ποσό εκτινάσσεται στα 218 Ευρώ. Τα χρήματα αυτά πάνε στην εφορία.
   Έχετε λοιπόν δυο επιλογές ή πληρώνετε 137 χωρίς απόδειξη ή 218 με απόδειξη. Τον Ελ. επαγγελματία τον συμφέρει το δεύτερο. Ειδικότερα τον συμφέρει να έχει πελάτες εταιρίες ή άλλους ελ επαγγελματίες που εκπίπτουν τα ποσά αυτά και καταλήγουν στα 137 Ευρώ.
   Όταν λοιπόν έρχεται ο ιδιώτης πελάτης που σε βρίζει για φοροκλέφτη και αρχίζει τα παζάρια θα πρέπει να μην κάνει παζάρια να μετρήσει 218 Ευρώ και να πάρει την περήφανη απόδειξη. Αν κάνει παζάρια το μόνο που μπορεί να κοπεί είναι να εισπραχθούν τα μισά μαύρα για να γλιτώσει τους φόρους. Ότι πρέπει να κοπεί ένα μέρος όντως πρέπει.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ anonymous 24/07/2012 14:45:31

    Το κακό είναι ότι δε σου λέει 218, σου λέει 137 και εννοείται το χωρίς απόδειξη.

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 24/07/2012 15:29:52

  Το θεμα με την φοροδιαφυγη ειναι η παροχη κινητρων στον πληρωνοντα για στην ληψη αποδειξης !Οταν η φοροδιαφυγη των γοτρων ηταν στο φορτε με την υπαρξη του κινητρου εκπτωσης απο το εισοδημα και απο τον φορο μετα το προβλημα λυθηκε !Τωρα με την φοροδιαφυγη των συνεργειων αυτοκινητων,ηλεκτρολογων,υδραυλικων ,ψυκτικων ,ξυλουργων ,βαφεων κλπκλπ ειναι το ιδιο εφικτο να υπαρξουν κινητρα και τοτε θα δειτε για ποτε εξαλειφεται κι αυτο το προβλημα !Επι της φορολογησης των μαυρων τωρα στο προσαφατο εντυπο του Ε1 της φορολογικης δηλωσης υπαεχει ερωτημα εαν υπαρχουν καταθεσεις στο εξωτερικο Ναι η Οχι !Εαν πεις ναι τοτε περιμενε να ελεγχθεις για το ποθεν εσχες κλπ κλπ εαν πεις οχι τοτε αρχιζει το ερωτημα τι εχει σκοπο να κανει η φορολογικη αρχη ,θα ζητησει απο την Τραπεζα της Ελλαδος να της δοθουν τα στοιχεια ποιοι και ποσα εβγαλαν εξω ?Εχει ληφθει νομοθετικη μεριμνα για την χορηγηση των στοιχειων η οχι ?Εαν δοθουν τα στοιχεια τοτε περιμενε τον ελεγχο του ποθεν εσχες και σε περιπτωση μη φορολογησης θα ερθει ο πελεκυς του 45 % επι της αξιας συν τα προστιμα κλπ κλπ Θα μου πειτε το ιδιο εγινε και με τον κομιστη Θεμο ? Οχι γιατι εκει λογω ισχυος υπηρξε ενας Αλογοσκουφης και ενας Παπακωνσταντινου και καλυψαν την φοροδιαφυγη και ουτε γατα ουτε ζημια για τους εχοντες εξουσια και κατεχοντες τα οβολα ! Για τους αλλους ε ας προσεχαν !!Με τις υγειες μας !

 7. Nik avatar
  Nik 24/07/2012 15:54:41

  Οσο πιο πολύ πασκίζουν τόσο λιγότερα καταφέρνουν διότι παραβλέπουν το απλό: τον φόβο.

  Μετά από τρεις απανωτές συνάφειες άρχισα να σκέφτομαι και εγώ να φτιάξω οφσόρ και να βγάλω λεφτά (δηλωμένα και φορολογημένα) έξω.

  Οταν ο μεγαλύτερος παίκτης, το κράτος, πέφτει στο επίπεδο της ανοικτής κλεψιάς, της συνάφειας, τότε δίκιο έχουν όσοι φυγαδεύουν ότι λίγο τους απομένει για να το γλυτώσουν.

  Η λύση δεν είναι περισσότερα χωροφυλακτίστικα μέτρα. Η λύση είναι να δούμε τι προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι και να το προσφέρουμε στους πολίτες μας εδώ και τώρα. Δηλαδή η Ελλάδα να προσφέρει στους ημεδαπούς αυτό που ήδη προσφέρει στους αλλοδαπούς που φέρνουν τα λεφτά τους εδώ: ασφάλεια καταθέσεων. Απλά τα πράματα.

  • abc avatar
   abc @ Nik 24/07/2012 22:34:50

   Αγαπητέ Nik,
   Eπιασες ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ της υπόθεσης. Μην διστάζεις για την Offshore. Ειναι Νόμιμη, άρα και ηθική και καταργεί τα λαδώματα στον έφορο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.