#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/06/2011 10:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολογία: Στο ίδιο πάλι τσουβάλι έντιμοι και ανέντιμοιΕίναι γνωστό σε όλους ότι μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει. Ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί και πολλοί άλλοι δεν κόβουν αποδείξεις, κρύβουν εισοδήματα και πολλές φορές κάνουν δηλώσεις με 10.000 ευρώ ενώ έχουν βγάλει πολλαπλάσια.

Είναι μερικές χιλιάδες αυτοί και το κράτος αδυνατεί να τους πιάσει παρά τις μεγαλοστομίες για πάταξη της φοροδιαφυγής. Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Βάζει στο ίδιο τσουβάλι έντιμους και μη επιτηδευματίες και τους ρίχνει μια στο κεφάλι για να μάθουν. Δεν πάει να καταστρέφεται ο άλλος, να μην έχει πραγματικά εισοδήματα, να έχει χάσει την πελατεία του, για τον κ. Βενιζέλο όλοι είναι ίδιοι κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Χύμα και τσουβαλάτα.

Επιβάλλει λοιπόν ένα είδος κεφαλικού φόρου για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν 300-500 ευρώ, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος υπολογίζεται ως εξής:
α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως
β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως
Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
- Στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
-  Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ως μήνας.
- Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε  χωριά με πληθυσμό έως πεντακοσίους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.
- Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
- Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται για τους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα, αντίστοιχα, κατά την 1.1.2011 και μετά.

Μήπως να μας διευκρινίσουν από υπουργείο τι γίνεται με τους χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκι; Αυτοί θα πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο; Επίσης, όσοι έχουν και μπλοκάκι και είναι μισθωτοί, πώς θα φορολογηθούν; Θα πληρώσουν το παραπάνω τέλος;

Και τελικά να μας απαντήσουν πώς γίνεται να στοχοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες γιατί απλά το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι είναι ανίκανο να πατάξει τη φοροδιαφυγή;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 25/06/2011 10:57:48

  Δεν είναι μόνο "κάποιοι" ελεύθεροι επαγγελματίες...είναι, περίπου, το
  σύνολο της "υψηλής" μεσαίας τάξης( αυτό που αγγλοσαξωνική
  κοινωνιολογία αποκαλεί high middle class) και, κυρίως, η προστατευόμενη
  επιστημονική μεσαία τάξη,με όλη τη γκάμα των επαγγελμάτων που
  γνωρίζουμε ή και δεν...γνωρίζουμε!
  Δεν συζητούμε για τους "χοντρολεφτάδες" ή για λούμπεν κλεπτοκράτες,
  που παρελαύνουν τις τελευταίες μέρες...."Αστική τάξη" δεν υπάρχει και
  δεν έχει κανένα νόημα κάθε προσπάθεια επανασύστασης της...Μετά το
  Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχουν μόνο ισχυροί του χρήματος.
  Η δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών μεσοστρωμάτων - αμορτισέρ ανάμεσα
  στους "ισχυρούς" και τους "μή προνομιούχους" - ναυάγησε σε πολλαπλές
  ξέρες: υποκειμενικές αδυναμίες, η μεγάλη στροφή μετά την κατάρρευση
  των Σοβιετικών και..και..
  Οι φόροι δεν μαζεύονται σε μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη και
  θα συνεχίσει καλπάζουσα η φοροδιαφυγή είτε με 45 είτε με 15 τοις εκατό...
  Οι καταθέσεις στο εξωτερικό για να επανέλθουν πρέπει να εγγυηθεί το
  κράτος ότι καταργείται το "πόθεν έσχες" και ως έννοια ακόμη...και πάλι
  δεν είναι σίγουρο!
  Το παιγνίδι παίχτηκε τη μέρα-τόσο σημαδιακή!-που οι Μαυρομιχαλαίοι
  πυροβολούσαν τον Καποδίστρια....ο "πελοποννησιακός κοτζαμπασισμός"
  έγινε η κυρίαρχη ιδεολογία!
  Ο στοιχειώδης εξορθολογισμός αυτής της κοινωνίας παραμένει το ζητούμενο
  και προυποθέτει μια ζωτική ισορροπία αισθήματος και λογικής.....δεν πιστεύω
  σε λύσεις του ποδαριού είτε επιβάλλονται by the book, την έσχατη ώρα, είτε
  βασίζονται στην αναπαλαίωση "οικείων κινήτρων" και την επακόλουθη
  λογιστική τους αποτύπωση!

 2. Enzo avatar
  Enzo 25/06/2011 12:06:18

  Εγω ρε παιδια έχω χάσει τον μπούσουλα , ούτε ξέρω τι πρέπει να πληρώσω φέτος.
  Καλα για προγραμματισμό ούτε λόγος

 3. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 25/06/2011 15:46:02

  Να προσθέσουμε στους φοροδιαφεύγοντες και τους φροντιστές, καθηγητές με ιδιαίτερα, διορισμένους και το απόγευμα παραδίδοντες φροντιστηριακά στους μαθητές τους. Ο κατάλογος ατελείωτος.
  Το σύστημα όλο είναι βρώμικο.
  Αν δεν μπει τάξη και νόμος, η Ελλάδα κράτος δε γίνεται κι οι Έλληνες άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δουν.

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/06/2011 20:51:22

  Δεν είναι η εξαίρεση οι κακοί, είναι ο κανόνας. Και υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες "εξαιρέσεις", που λοιδωρούνται κι από πάνω, ως "μα----ες". Και τρόποι να πιαστούν οι περισσότεροι κακοί υπάρχουν. Αρκεί να είχαμε σοβαρούς πολιτικούς. (Για μεθόδους ελέγχου, δέχομαι να υποδείξω μερικούς, σε κάθε αιτιολογημένα ενδιαφερόμενο).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.