#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φοβού τους Γερμανούς και δώρα φέροντεςΉ αλλιώς, αν φοβάσαι του Γερμανούς ακόμη κι αν κομίζουν δώρα, είναι πονηροί, χαμαιλέοντες, θα σε πουλήσουν.

Αυτό έρχεται στο μυαλό όλων κάνοντας σούμα για την επίσκεψη του αντικαγκελάριου Φ. Ρέσλερ στην Ελλάδα. Τόσο αυτός όσο και οι επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ταξίδι στην Ελλάδα, και πως αλλιώς αφού βρήκαν ελεύθερο πεδίο να αλωνίσουν, μια χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης που παρακαλά για επενδύσεις και για να τις πετύχει αναγκάζεται να δώσει γη και ύδωρ.

Σίγουρα είναι καλό να έρχονται ξένοι και να λένε ότι θα επενδύσουν στη χώρα μας. Είναι ευτυχία στους χαλεπούς καιρούς να υπάρχει η προοπτική των επενδύσεων που θα φέρουν πλούτο και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αρκεί όλα αυτά να μη γίνουν μόνο με τους όρους που θα επιβάλλουν οι επενδυτές – δανειστές μας. Διότι δυστυχώς, από τις συνομιλίες του Ρέσλερ με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς αυτό φάνηκε. Όταν σου ζητούν να διευθετήσεις τις διαφορές σου με τη Γερμανία και τις επιχειρήσεις που έχουν δουλειές στην Ελλάδα, αυτό μοιάζει με εκβιασμό: "Κλείστε τις παλιές υποθέσεις σας με Ζήμενς, υποβρύχια και άλλες εταιρείες, μοιράστε τις δουλειές και σ’ αυτούς και εμείς θα σας βοηθήσουμε". Αυτό ακριβώς είναι το σκηνικό που στήθηκε τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα.

Ο Ρέσλερ μοίρασε υποσχέσεις κι αν αυτές υλοποιηθούν θα βοηθήσουν την Ελλάδα, ακόμη κι αν το τίμημα είναι βαρύ. Όμως, από υποσχέσεις έχουμε μπουχτίσει και μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει γίνει. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ του καλοκαιριού ή το σχέδιο για μείωση ή ακόμη και εξάλειψη της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλα έργα ώστε αυτά να ξεκινήσουν με κονδύλια της ΕΕ. Γνωστοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνηση κάθε φορά που λεγόταν κάτι τέτοιο, γι αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι σ’ αυτά που υποσχέθηκε ο Ρέσλερ.

Από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Αθήνα ξεχωρίζουν:

Συμφωνία για τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα. Παράλληλα, το Invest in Greece καλείται να εξαλείψει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούν οι ξένοι.
Συμφωνία για τιτλοποίηση του σχεδίου «Ήλιος» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν έσοδα της τάξης των 25-30 δις ευρώ τα οποία θα πάνε για την μείωση του χρέους.
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW θα συμβάλλει στο να ξεμπλοκάρουν κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσουν τα μεγάλα οδικά έργα που έχουν παγώσει εδώ και μήνες.
Υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ελληνικού και γερμανικού αρχιτεκτονικού γραφείου για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ και λιμενικών υποδομών σε νησιά ύψους 50 εκατ. ευρώ., καθώς επίσης και μια συμφωνία με γερμανική φωτοβολταϊκή εταιρεία για ανάπτυξη αγροτικών φωτοβολταϊκών ύψους 16 εκατ. ευρώ. Επίσης, συμφωνία που αφορά επένδυση ελαιοτριβείου βιολογικού λαδιού στην Καλαμάτα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.Ο κ. Ρέσλερ αποκάλυψε ότι υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία αφορά στον τομέα των αγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2011 10:07:41

  φοβού την τιτλοποίηση και τα project finance. Πρόκειται για νέο δάνειο, off balance sheet, ξεπληρωμένο από μελλοντικούς λογαριασμούς και φόρους. ΠΟΙΟΝ ΟΦΕΛΕΙ το Project Helios; Γερμανική απασχόληση και Γερμανικά έσοδα. Ληστρική επιδρομή είναι (και υπερβαίνει την αντιπάθειά μου για κρατικοδίαιτες και επιδοτούμενες δραστηρίοτητες)

 2. Ariadne avatar
  Ariadne 08/10/2011 10:25:01

  ΄Οπως τα λέτε είναι. Νομίζω οτι αυτό είναι το δεύτερο στάδιο του σχεδίου τους.Το πρώτο ήταν να συρρικνώσουν όσο γίνεται τις επιχειρήσεις ρίχνοντας την αξία τους στην χρηματιστηριακή αγορά και μετά να έλθουν και να τις αγοράσουν "μπίρ παρά". Και είναι σίγουρο πώς μέσα από την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων που ζήτησαν, θα περάσει και το θέμα της μή φορολόγισης, ή της μή πληρωμής ΦΠΑ ή κάτι παρόμοιο. Για δέ τις αμοιβές εργασίας; Αυτές φρόντισαν ήδη να τις εξευτελίσουν.Και όλα αυτά, με την ανοχή ή την συνενοχή της Εληνικής Κυβέρνησης...
  ΄Οσο για το καλάθι....συμφωνώ! πολύ μικρό ! πολύ μικρό!..΄Ιδωμεν....

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ Ariadne 08/10/2011 12:48:06

   Moυ επιτρέπεις να σου κάνω μια διόρθωση? Την προδοσία της Ελληνικής κυβέρνησης και την ανοχή ΟΛΩΝ των υπολοίπων, όλων μας.

   • Ariadne avatar
    Ariadne @ ΑΓΡΟΤΗΣ 08/10/2011 14:03:38

    Ευχαρίστως δέχομαι την διόρθωσή σου !΄Αλλως τε εδώ εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και μέσα απο τις απόψεις όλων πάντα βγαίνει κάτι.
    Ναί! Προδοσία είναι, αλλά ήθελα να το εκφράσω "κομψά".
    ΄Οσο για την ανοχή ΟΛΩΝ μας, φαντάζομαι να συμφωνείς οτι δέν έχουμε όλοι , ούτε την ίδια δυνατότητα, ούτε τα μέσα για να καθορίσουμε τις εξελίξεις.Απλά κάνουμε ό,τι μπορούμε.

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 08/10/2011 10:38:35

  Πάντως η ιδέα να γεμίσει η χώρα με φωτοβολταϊκά, δε μου πολυαρέσει...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ ΕΥΑ 08/10/2011 11:15:17

   Όπως τα λες...

  • Ariadne avatar
   Ariadne @ ΕΥΑ 08/10/2011 14:09:15

   ..Αναρωτιέμαι!..Εμείς άραγε δέν έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε τεχνολογία αυτού του είδους και να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα της ηλιακής, αλλά και της αιολικής ενέργειας; Θα μου πείτε οτι ,έτσι που έχουν ξεχαρβαλώσει την Χώρα, πώς να αναπτυχθεί τεχνολογία; Και βέβαια πρέπει νά υπάρχει και η κατάλληλη βούληση για αυτό απο τους Κυβερνώντες και όχι η βούληση του να ξεπουλήσουμε όλα στους ξένους για "οποιαδήποτε ανταλλάγματα"!

 4. tasos avatar
  tasos 08/10/2011 11:08:15

  Όσοι έχουν πρόσβαση στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν "Το δόγμα του σοκ", θα αντιληφθούν τι σημαίνει "επιχειρηματική-καπιταλιστική επίθεση ανάπτυξης"

 5. Ειλωτας avatar
  Ειλωτας 08/10/2011 12:23:16

  Σχετικα με την γερμανικη επενδυση στα βιολογικα λαδια
  Γερμανος τα εχει στη Μανη, και μαλλον με αυτον κανουν επενδυση
  Πολυ κριμα που οι δικοι μας δεν κανουν αναλογα
  Παντως την μεγαλη ζημια την εκαναν οι τραπεζες

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/10/2011 12:31:20

  Ο αντικαγκελάριος, που κάνει τον Κινέζο στο ζήτημα των αποζημιώσεων της χώρας μας, μάλλον θέλει να καταντήσει την Ελλάδα (και την ΕΕ) Βιετνάμ!

 7. Ειλωτας avatar
  Ειλωτας 08/10/2011 12:36:56

  Τι παιδακι ειναι τουτο
  Πλακα μας κανουν

 8. Γιώργος avatar
  Γιώργος 08/10/2011 12:52:41

  Με τους καθρέπτες τους που θα γεμίσουν την επαρχία θα εξαφανίσουν την αγροτική παραγωγή. Φταίει όμως πρώτα απ όλα ο γυφτοέλληνας που δίνει τα χωράφια του για καθρέπτες αντί να τα καλλιεργεί.
  Για να μην τα ρίχνουμε όλα στους γερμανούς. Οι έλληνες είναι πιο ελεεινοί.

  • attractoras avatar
   attractoras @ Γιώργος 08/10/2011 13:34:20

   Ας κοπιάσουν και θα δεχθούν την ''περιποίηση'' που τους αξίζει, τόσο αυτοί όσο και οι γερμανοτσολιάδες Έλληνες.

   Είναι προφανές ότι ο κιτρινιάρης τσιν-τσον δεν ξέρει τι σημαίνει γερμανική κατοχή για τους Έλληνες, ούτε μπορεί να φανταστεί τις αντιδράσεις μας

 9. axnoudoula avatar
  axnoudoula 08/10/2011 14:05:55

  Το σύνθημα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» όρων του Μνημονίου… αποχαιρέτησαν ουσιαστικά την εβδομάδα αυτή, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ ή τουλάχιστον όσα από αυτά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην τελευταία συνάντηση με την τρόικα.Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας μας έστειλαν -με αφορμή τη «γαλάζια» πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία- ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του ότι, ούτε τώρα ούτε στο ορατό μέλλον, προτίθενται να επανεξετάσουν βασικά σημεία της πολιτικής που έχουν επιβάλει.

  • factorx avatar
   factorx @ axnoudoula 08/10/2011 14:09:16

   Καλά δεν κουραστηκατε να επαναλαμβάνετε τα non paper του ΠΑΣΟΚ; Και μην μπερδεύεις τον Σαμαρά με τον ΓΑΠ. Δεν θα κάνει οτι πει η Τροϊκα. Εδω θα είμαστε και θα δεις

 10. MisterD avatar
  MisterD 08/10/2011 20:42:56

  Το μακρόπνοο σχέδιο του διεθνισμού και της απεθνοποίησης των λαών είναι ήδη στην τελική ευθεία. Σχέδιο που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες..

  Νομίζετε ότι είναι τυχαίο ότι οι ιστοί της νεοελληνικής κοινωνίας αποδομούνται τα τελευταία χρόνια και απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από τα αμιγώς Ελληνικά Ιδεώδη;
  Νομίζετε ότι είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει εκατομμύρια ξένων εδώ - υποκινούμενοι και βάσει πολύ συγκεκριμένου σχεδίου - με απώτερο σκοπό την συμπίεση των μισθών και τον εξευτελισμό της Εργασίας (έννοιας ιερής κατά τους προγόνους μας);
  Νομίζετε ότι είναι τυχαίο ότι ξαφνικά οι "εύρωστες" χώρες ενδιαφέρονται για "επενδύσεις" στην Ελλάδα, τώρα;

  ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι τυχαίο. Αντιθέτως, το σχέδιο είναι στρατηγικά μελετημένο και ξεδιπλώνεται δεκαετίες τώρα. ΞΥΠΝΗΣΤΕ.

 11. GEORGE avatar
  GEORGE 09/10/2011 02:10:25

  Για την ενημέρωση όλων στην Ελλάδα υπάρχουν 5 εργοστάσια παραγωγής πάνελ για φωτοβολταικά και ένα εργοστασιο επεξεργασίας πυριτίου του υλικού για την παραγωγή των φωτοβολταικών. όλα σχεδόν άνοιξαν πριν απο 2-3 χρόνια. Παράλληλα έχουμε πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν τα μεταλλικά τμήματα και τα μηχανολογικά. όσον και αν φαίνεται περίεργο είμαστε αυτάρκης και κάνουμε και εξαγωγές. Πάνω απο 1000 άτομα εργάζονται στα εργοστάσια για τα πάνελ. Η χώρα έχει και παράγει τεχνολογία οι πολιτικοί μας είναι άσχετοι και δεν ξέρουν τι μπορεεί να κάνει η χώρα. Το γνωρίζω αυτό απο πρώτο χέρι

 12. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 09/10/2011 02:22:37

  "..Επίσης, συμφωνία που αφορά επένδυση ελαιοτριβείου βιολογικού λαδιού στην Καλαμάτα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ..."

  Ορίστε; Στη Μεσσηνία ελαιοτριβείο; Μα μόνο ανταγωνιστικά θα λειτουργήσει έναντι των πολλών ντόπιων! Τί λογική είναι αυτή, σε ένα κομμάτι της δικής μας οικονομίας το οποίο ακόμη λειτουργεί κι έχουμε επάρκεια σε ελαιοτριβεία, να προσκαλούμε τον ξένο επενδυτή που θα κλέψει τη δουλειά από τους ντόπιους..

  Γερμανικό ελαιοτριβείο στην Καλαμάτα είναι σα να λέμε ελληνική μπυραρία στο Μόναχο. Κι όμως η κυβέρνηση το συμφώνησε! Με τί όρους παρακαλώ;

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ ΝΙΚΟΛΑΣ 09/10/2011 14:55:41

   Σωστότατος.

 13. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 09/10/2011 21:33:32

  Και επειδή ελληνικά δεν θα καταλάβουν τον τίτλο ας τον μεταφράσουμε λατινικα. Timeo germanos et dona ferentes

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.