#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2012 23:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φοβήθηκαν ακόμα και από το spot του Σαμαρά με τον Ελύτη!Γράφουμε και προηγουμένως για τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους μετά την μεγάλη συγκέντρωση του Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη και την συσπείρωση της ΝΔ.

Φαίνεται όμως ότι όσο περνάνε η ώρες και αυξάνει η απήχηση των ομιλιών του Σαμαρά θα προχωρούν σε διάφορα απονενοημένα διαβήματα - φανταστείτε τι έχει να γίνει αύριο μετά την σημερινή συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο.

Φτάσαν λοιπόν στο σημείο να εμφανίσουν - στο ΣΚΑΙ αν δεν κάνω λάθος, που άλλου την σύντροφο του Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, να εκφράσει την ενόχλησή της για την χρησιμοποίηση στίχων του Ελύτη στο διάσημο πλέον προεκλογικό spot του Σαμαρά. Πάλι καλά που δεν εμφανίσαν ακόμα και κανένα οπαδό της πολυπολιτισμικότητας και των μιναρέδων να διαμαρτυρηθεί και για την εμφάνιση της Αγίας Σοφίας στο spot του Σαμαρά.

Οι στίχοι που ενόχλησαν την κ. Ηλιοπούλου είναι αυτοί:

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Φυσικά όλοι γνωρίζουν και την στενή φιλία που συνέδεε τον μεγάλο ποιητή με τον Σαμαρά και πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τιμήσει το έργο του.

Τέτοιες δηλώσεις, που .... απαγορεύουν την χρησιμοποίηση των στίχων του ποιητή αποτελούν όνειδος για τον πολιτισμό του τόπου αυτού επειδή επιχειρούν ουσιαστικά να περιορίσουν τον Ελύτη και να τον κάνουν προνόμιο λίγων και εκλεκτών και όχι κτήμα όλου του λαού όπως πρέπει.

Αυτό έκανε και κάνει ο Σαμαράς. Και με τις αναφορές του σε αυτόν στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και με τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του για την προβολή του έργου του ποιητή (βλ. εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για τον Οδυσσέα Ελύτη και Ο Αντώνης Σαμαράς για τον Οδυσσέα Ελύτη κάνει τον ποιητή κτήμα όλου του λαού.

Αλλά δεν είδαμε την κ. Ηλιοπούλου να διαμαρτυρηθεί και για αυτά...

Ξαναδείτε το βίντεο:

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/05/2012 23:19:55

  Τέλος πάντων, ας μην γράψω και άλλες κακίες, αλλά μικρή χώρα είμαστε και γνωριζόμαστε. Αν δεν ήταν ο Ελύτης, ουδείς θα εγνώριζε (για να μιλήσω καθαρευουσιάνικα) την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου (πλην των στενών συγγενών και φίλων, φυσικά)...
  Ουδείς άσφαλτος, όπως (ορθά) είπε η Άντζελα Δημητρίου. Ούτε και ο κορυφαίος Ελύτης, φυσικά...

 2. Κρης avatar
  Κρης 03/05/2012 23:25:50

  χα ,
  η Κυρία που έχει τα Παγκόσμια πρωτεία

  Ποιήτρια - Σύμβουλος σε κατασκευή γέφυρας
  http://i47.tinypic.com/orse2x.jpg

  απλα στο google > συμβουλος ποιητρια

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ Κρης 04/05/2012 00:02:03

   Oτι να ΄ναι!
   Ειναι αυτο που λεμε οτι εδω στην Ελλάδα , οτι δηλώσεις είσαι!

  • Tassos avatar
   Tassos @ Κρης 04/05/2012 00:58:36

   Να γελάς και να κλαις...

  • juliet avatar
   juliet @ Κρης 04/05/2012 08:29:01

   Καλημέρα,
   οι καταστευές δεν έχουν ψυχή ,αλλίως φτιάχνεται μιά οικοδομή όταν είσαι σύμβουλος που τα λέει ποιητικά και αλλιως σκέτο σύμβουλος.
   Αυτοί οι μεγάλοι άνδρες με τις προτιμήσεις τους στις μικρές ...όταν πεθαίνουν κληρονομούμε εκτός από πνευματική κληρονομιά τους και την υλιστική τους ματαιότητα.Αδυναμιές ....μεγάλων ανδρών.Μικρότητες.....μικρών γυναικών που νομίζουν ότι το φως είναι μεταδοτικό.
   :)

   • boanerges avatar
    boanerges @ juliet 04/05/2012 11:17:56

    Οι τελευταίες σου δύο γραμμές είναι όλα τα λεφτά.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ juliet 04/05/2012 19:48:47

    Στις μικρές, αλλά και στους μικρούς (βλέπε τον "υιό" γνωστού μουσικοσυνθέτη που έχει και τα πνευματικά δικαιώματα του "μπαμπά" του....).

 3. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 03/05/2012 23:59:46

  Ενοχλήθηκαν ναι ενοχλήθηκαν διάφοροι αριστεριστές και μίλησαν για αλλοίωση του μνημείου και επεκτατικές διαθέσεις εις βάροςτων Τούρκων!Κάτι έπρεπε να πούνε!

 4. Δεξιός Ψάλτης avatar
  Δεξιός Ψάλτης 04/05/2012 00:10:40

  Ποιός σας είπε κυρία Ηλιοπούλου ότι ο Ελύτης σας ανήκει ; Ποιός σας είπε ότι μπορείτε να μονοπωλήσετε την κληρονομιά του στους Έλληνες και να απαγορεύεσετε σε όλους εμάς να θεωρούμε ότι μας εκφράζει με τα έργα και το λόγο του;
  Δεν είναι Μπακαλάκος ο Ελύτης .Δεν έγραψε για το πασόκ αλλά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.Γι΄αυτό δε δικαιούσθαι να απαγορεύσετε τίποτα και σε κανέναν.
  Στο κάτω, κάτω ο Σαμαράς τον έχει τιμήσει επανειλημμένως εν αντιθέσει με τους πασόκους και τη λοιπή αριστερά που τον βρίζει ως ποιητή ΄΄τησ αστικής τάξης΄΄.΄
  Καλή σας νύχτα κ.Ηλιοπούλου.

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Δεξιός Ψάλτης 04/05/2012 13:22:38

   Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω στο ακέραιο με το σχόλιό σου αγαπητέ, διότι την υπόθεση την έπιασες από τα μαλλιά. Η κυρία Ηλιοπούλου είχε την τύχη να βρεθεί κοντά στο νομπελίστα ποιητή μας και να κερδίσει την αγάπη του και την εμπιστοσύνη του, αλλά θα πρέπει να ξέρει πως παράλληλα κέρδισε και την αναγνωρισιμότητα, που πιθανόν να μην είχε επιτύχει αν δεν βρισκόταν στο πλευρό του ποιητή και μάλιστα στη δύση της ζωής του. Μάλιστα σε αυτό συνέβαλε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τιμώντας τον αγαπημένο του ποιητή και φίλο του, σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ίδιος, της έδωσε αρκετό και πολύτιμο χώρο, για ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση. Με ξαφνιάζει λοιπόν η μεταστροφή της κυρίας Ηλιοπούλου και με εξαναγκάζει να υποθέσω, μήπως πέρα από τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του σημαντικότατου ποιητή, ίσως να θέλησε να ασχοληθεί και με την "πεζή" πολιτική, επιδίωξη που δεν ευοδώθηκε και γι' αυτό εκφράζει – τόσο μα τόσο άστοχα- την προσωπική της πικρία.

 5. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 04/05/2012 00:28:42

  Καλώς ή κακώς το έργο κάποιου έχει ονοματεπώνυμο και νόμιμο κληρονόμο.Εχει δικαίωμα να εκφράσει δυσαρέσκεια.Αστοχο και αγενές το σχόλιο της, αλλά είναι η νόμιμη κληρονόμος των ποιημάτων

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Ιωάννης33 04/05/2012 01:30:18

   Αστειότητες ...
   Κανένα νομικό θέμα δεν υπάρχει από τη δημόσια απαγγελία των στίχων του μέγιστου Ελύτη, ΟΛΩΝ των Ελλήνων. Άλλωστε, οι συγκεκριμένοι στίχοι απευθύνονται ακριβώς, σε όλους τους Έλληνες και αναφέρονται στην ιστορία μας.

   Αλήθεια, δεν ενοχλείται η νόμιμη κληρονόμος των δικαιωμάτων της ποίησης του μέγιστου Ελύτη, από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν εντάξει τον Ελύτη στο αναπτυξιακό τους έργο, έργο το οποίο ΜΟΝΙΜΑ προβάλουν στο βιογραφικό τους , για ίδιον όφελος ; (βλέπε βουλευτική αποζημίωση εφόσον επανεκλεγεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος και όχι μόνο….).
   (http://www.sifounakis.gr/gr/politiki_drastiriotita/anaptixiako.asp).
   (http://www.youtube.com/watch?v=7I9AMOLT3Ec)

   Είναι απορίας άξιον μετά από αυτά, πως ενοχλείται η κ. Ηλιοπούλου από την απαγγελία δυο στίχων του ποιητή από τον επόμενο πρωθοπουργό της χώρας !!

   • Ιωάννης33 avatar
    Ιωάννης33 @ roadrunner 04/05/2012 04:23:53

    Δεν αντιλέγω,αλλά παραμένει ο "διαχειριστής" των πνευματικών δικαιωμάτων

 6. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 04/05/2012 00:29:04

  Μέχρι σήμερα, ο Σαρκοζύ, ο οποίος χρησιμοποιεί από το 2007 στις ομιλίες του στίχους γάλλων ποιητών, υπερηφανευόταν, οτι η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα στην οποία στις προεκλογικές εκστρατείες ακούγονται στίχοι ποιητών, φράσεις συγγραφέων κ.λ.π. , δηλαδή χώρα με κουλτούρα κ.λ.π. (το είπε απόψε - 4.5.2012 - στην ομιλία του στην Τουλόν χρησιμοποιώντας στίχους του Λαμαρτίνου). Μέχρι σήμερα όμως. Διότι από σήμερα και στην Ελλάδα στις προεκλογικές εκστρατείες ακούγονται πλέον στίχοι ελλήνων ποιητών! Πώς να μην αισθάνεσαι ικανοποίηση που ένας υποψήφιος πρωθυπουργός γιά να πείσει τους συμπολίτες του παίρνει επιχειρήματα από τα αριστουργήματα των ποιητών μας;

 7. Νικήτας avatar
  Νικήτας 04/05/2012 00:37:51

  Οι στίχοι του Ελύτη χρησιμοποιούνται από όσους τους αγαπούν ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΤΙΜΟΎΝ. Δεν είναι κτήματα κανενός πόσο μάλλον ανθρώπων του σαθρού διαπλεκόμενου συστήματος τύπου σκαι ...(που έχεισκάσει τι να λέμε τώρα). Για την Ιουλίτα άστα.

 8. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 00:38:01

  Αν χρησιμοποιούσε στίχους του Ελύτη κανείς αριστερούλης, βάζω στοίχημα ότι δεν θα είχε πρόβλημα. Επίσης, η στάση της αυτή δείχνει κάποιο σύμπλεγμα απέναντι στη σχέση που είχε ο Ελύτης με το Σαμαρά από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι συναντιόντουσαν στο σπίτι του τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ελύτη.

  Εν πάση περιπτώσει αν η κυρία Ηλιοπούλου έχει πρόβλημα μπορεί μετά τις εκλογές να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να μην της προσφέρει δυνατότητες να προβάλει το έργο για το οποίο έχει την "ευθύνη". Τί να πει κανείς με τις συντρόφους σπουδαίων ανδρών; Καμιά φορά δεν σκέφτονται τι λένε και τι κάνουν.

 9. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 04/05/2012 00:58:03

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΩΝΕΤΕ ?
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Η ΜΙΜΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ . ΑΝΤΕ -ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ
  ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ? ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ?
  ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΕΤΑΙ.

 10. Ραβινος avatar
  Ραβινος 04/05/2012 00:58:47

  Το αλαφουζεικο δεν μπορει να χωνεψει οτι ο Σαμαρας δεν θα εχει αναγκη την Ντορα και τον Μανο και κανει ο,τι περναει απο το καναλι του για να μειωσει τον αντικτυπο του λογου του ! Ως παγκοσμιος κληρονομος του εργου της Κιουρι και του Γκαντι θα περιμενα απο το SKAI να υποχρεωσει την Ντορα να κατεβασει τις φωτογραφιες που εχει ως φοντο πισω της η αθεοφοβη διοτι θεωρω οτι ειναι ιεροσυλια να τις χρησιμοποιει χωρις την αδεια μου ως διατεινεται αντιστοιχως για το εργο του Ελυτη η κ Ηλιοπουλου η Ποιητρια - Συμβουλος παρακαλω !

 11. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 00:59:29

  Ο Σαμαράς μιλάει για τη σχέση του με τον Ελύτη ήδη από τη δεκαετία του 90.

  http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=60189&autostart=0

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 15:25:13

   Ιδαιτέρως ακούστε τί λέει ο Σαμαράς από το 20:01 και μετά για την Ιουλίτα. Πόσα θαυμαστά, εμβριθή και καλά λόγια λέει γι' αυτήν. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο πιστεύω ότι η κ. Ηλιοπούλου με την αντίδρασή της στο σπότ της ΝΔ είτε παρασύρθηκε από φίλους της της Αριστεράς είτε έχει κάποιο σύμπλεγμα έναντι της σχέσης που είχε ο Σαμαράς με τον Ελύτη. Δεν εξηγείται αλλιώς.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 15:31:17

    Η μόνη δικαιολογία που μπορεί να έχει η κ. Ηλιοπούλου είναι ότι ο Σαμαράς έχει χρησιμοποιήσει το όνομα του Ελύτη για να περάσει κάποια πολιτικά και εθνικά μηνύματα και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το "εκμεταλλεύτηκε". Αλλά ποιά "εκμετάλλευση" θα μπορούσε να σημαίνει η μετά θάνατον χρήση στίχων ενός νομπελίστα ποιητή που ήδη βρίσκεται στο πάνθεον των Μεγάλων Ελλήνων; Η απάντηση είναι αυτονόητα αρνητική. Είναι παραπάνω από εμφανές ότι η οποία χρήση στίχων του Ελύτη γίνεται για λόγους εθνικής ενότητας αποκλειστικά. Ποτέ δεν το έχει κάνει για να επιτεθεί σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Όποιος δεν το βλέπει αυτό ή δεν το καταλαβαίνει ας πάει στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να ακούει το "ένα το χελιδόνι" στη διαπασών παρέα με την Αλέκα στην εργατική πάλη.

 12. Χάρης avatar
  Χάρης 04/05/2012 02:16:48

  Oι άνθρωποι είναι τραγικοί...άκου που βρήκαν να εστιάσουν..στο ότι δήθεν παραχαράκτηκε το μνημέιο της Αγίας Σοφιάς και ότι δήθεν σπιλώθηκε η μνήμη του Ελύτη με τη χρήση των στίχων και της μορφής του..'Ο,τι να ναι δηλαδή.Και από κοντά και κάποιοι αριστερίζοντες...
  Δηλαδή δεν ήταν σπίλωση της μνήμης του Λοίζου η χρήση του "Καλημέρα ήλιε' από το ΠΑΣΟΚ,επί 37 χρόνια,ώσπου να το απαγορεύσει η κόρη του?
  Δεν είναι σπίλωση της μνήμης του Ελευθέριου Βενιζέλου η χρήση του πορτραίτου του στα γραφεία της ΔΗΣΥ?
  Δεν είναι σπίλωση της μνήμης του Λένιν η χρήση του κάδρου του στο ΚΚΕ?Και τόσα άλλα παραδείγματα..

  η πράσινη επικοινωνιακή καταιγίδα,μετα λάσπης,έχει αρχίσει εδώ και μέρες και τελειωμό δεν έχει.

 13. tak avatar
  tak 04/05/2012 08:05:36

  Αντιλαμβάνομαι, γνωρίζω, ξέρω τι θέλεις να πεις στη φράση πριν τα αποσιωπητικά. Φυσικά όλος ο λαός ή μάλλον η κοινωνία ξέρει... Κατανοεί όμως! Αγαπητέ φίλε ΒΙΣ, η ποίηση θέλει στήριξη! Πάντα ήθελε!

  • juliet avatar
   juliet @ tak 04/05/2012 08:32:04

   Kαλημέρα,
   εννοείς την στήριξη με κολώνες ;
   :)

 14. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 04/05/2012 08:17:37

  Δηλαδή,σέ μιά ἐκδήλωση μέ κύριο θέμα καί ἀφιέρωμα στόν Ἐλύτη ἢ σέ κάποιον ἂλλον ποιητή γιά τήν ἀναφορά στό ἒργο του θά χρειαστεῖ ἂδεια γιά πνευματικά δικαιώματα ἀπό σύζυγο,σύντροφο ἢ κάποιον ἂλλο νόμιμο κληρονόμο; Τότε γιάτί τό ἒργο τους θεωρεῖται ὂχι μόνο ἐθνική,ἀλλά καί παγκόσμια κληρονομιά; Μέ τήν ἲδια λογική θά 'πρεπε οἱ Qween νά ἀπαγορεύσουν στόν Κώστα Καραμανλῆ τήν χρησιμοποίηση ὣς μουσική ὑπόκρουση τοῦ We will rock you τό 2007...

 15. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 04/05/2012 08:19:17

  Ο ποιητής, ο καλιτέχνης προσφέρει το πνευματικό του έργο, σε όλο το κοινό, εφ΄όσον το δημοσιοποιεί.
  Ανεξάρτητα, με το τι σχέση έχει κανείς με τον ποιητή, μπορεί να χρησιμοποιεί τα λεγόμενά του, χωρίς ειδική άδεια, πόσο μάλλον όταν τα μεταλαμπαδεύει , σ΄όλο τον κόσμο που θέλει ν΄ακουσει, με σεβασμό στον δημιουργό.
  Αλλοίμονο, αν θέλαμε ειδική άδεια για να προβληματιστούμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε ...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Απλή σκέψη 04/05/2012 08:40:38

   Πιο εύστοχα δεν θα μπορούσες να το πεις Απλή Σκέψη. Όταν το ΠΑΜΕ στις απεργείες του παίζει μουσική από το Άξιον Εστί διαμαρτύρεται η κ. Ηλιοπούλου; Εννοείται πως όχι. Γιατί στην Ελλάδα της παλιάς Μεταπολίτευσης οτιδήποτε αριστερό είναι "λαϊκό" και καλό τάχα μου. Αστα κ. Ηλιοπούλου χάσαμε πάσα ιδέα.

 16. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 08:23:52

  Σωστά. Αν δείτε το βιντεάκι από τη Λέσβο φαίνονται όλα αυτά. Σηφουνάκης από ΠΑΣΟΚ, Κούνδουρος από Αριστερά (πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Συνασπισμό). Από ΝΔ κανένας. Προφανώς δεν είχε χώρο κατά την κ. Ηλιοπούλου. Πολύ λυπηρό. Κρίμα. Κρίττον το σιγάν του λαλειν

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 10:10:58

   Κρείττον

 17. boanerges avatar
  boanerges 04/05/2012 08:41:47

  Ιουλίτα Ιουλίτα, από το μπλε Ιουλίτας!
  H ποίηση του ποιητή, όπως και η αναφορά στο περιεχόμενο αυτής δεν ανήκει σε σένα, ανήκει στον κόσμο και την ανθρωπότητα!
  Ιουλίτα Ιουλίτα, άγριο περιστέρι!
  Κρίμα που δεν σου πήρε την έγκριση ο Ελύτης που έκανε παρέα με το Σαμαρά.
  Εντάξει έδωσες τα "προοδευτικά" σου διαπιστευτήρια. Άντε παράτα μας τώρα.

  @ΠΑΣΟΚ και λοιπές "προοδευτικές" δυνάμεις:
  'Οταν το ΠΑΣΟΚ (Λαλιώτης) είχε βγάλει την περιβόητη γιγαντοαφίσα-κολάζ με τίτλο "η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης" και είχε μέσα τα πρόσωπα-μεταξύ πολλών άλλων-του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γιώργου Σεφέρη(!) κλπ είχε κάθε δικαίωμα έτσι;

 18. Σπύρος Δούκας avatar
  Σπύρος Δούκας 04/05/2012 09:03:37

  Καλημέρα,
  τώρα που άνοιξε ο καιρός, μου ήρθε να τραγουδίσω το "ένα το χελιδόνι".
  Από μέσα μου φυσικά.

  Επιτρέπετε κυρία Σύμβουλε;

 19. Σπύρος Δούκας avatar
  Σπύρος Δούκας 04/05/2012 09:06:13

  Καλημέρα,
  τώρα που άνοιξε ο καιρός, μου ήρθε να τραγουδήσω το "ένα το χελιδόνι".
  Από μέσα μου φυσικά.

  Επιτρέπετε κυρία Σύμβουλε;

 20. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 10:16:36

  Γιατί απορείς;

  Όπως λέει και το Μανιφέστο του Φουτουρισμού του Filippo Tommaso Marinetti (1909) "η ποίηση είναι μια γέφυρα που ρίχνεται πάνω στην άβυσσο του τίποτε για να επιτρέψει την κοινή μοιρασιά των ποικίλων φαντασιών και για να απελευθερώσει την ενικότητα".

  Επομένως, η κ. Ηλιοπούλου το έκανε πράξη στον υλικό κόσμο.

  Άστα κ. Ηλιοπούλου χάσαμε πάσα ιδέα ./

  • juliet avatar
   juliet @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/05/2012 10:28:26

   Καλημέρα,
   χαχαχαχαχα....υλοποίηση του μανιφέστου!
   :)

 21. Greco21 avatar
  Greco21 04/05/2012 10:39:18

  Μόνο αισιοδοξία μπορεί να έχει κανείς ότι οσμίζεται τον πανικό του αντιπάλου. Όταν επιστρατεύει όλα τα μέσα. Όταν σε χτυπάει κάτω από την ζώνη.

  Η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά σε κορυφαίους Έλληνες, στα κατορθώματα τους, στα γραπτά τους είναι κάτι που με συγκίνησε και με έβαλε στον αγώνα. Άλλωστε εδώ και 2 χρόνια διαβάζαμε για τον τεμπέλη, διεφθαρμένο Έλληνα που τα έτρωγε μαζί με τον Πάγκαλο. Αυτό διάβαζε και έβλεπε και ο ξένος εταίρος. Για ένα λαό μίζερο και εσωστρεφή. Όταν δεν σέβεσαι τον ευατό σου με τις αδυναμίες του, τότε δεν μπορείς να ζητάς να σε σέβονται οι άλλοι. Δεν είπαμε να μην κάνεις αυτοκριτική ή να μην αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου. Αλλά οι αδυναμίες και τα λάθη δεν είναι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά για να τα διορθώνεις. Θέλω ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έχει και να προβάλει σοβαρά πρότυπα.

  Μόνο όταν κάποιος εμπνέεται από σπουδαίους έχει το όραμα να γίνει σπουδαίος και χρήσιμος.

  Μόνο όταν κάποιος αντιλαμβάνεται τη δύναμη του λαού του, πολεμάει με θάρρος για αυτόν. Χωρίς ηττοπάθεια. Με διάθεση νικητή.

  Γιατί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει βαρύ φορτίο. Το πιο βαρύ. Για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο. Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας που γέννησε την Δημοκρατία.

  Και εάν τα λάθη που έχουν γίνει είναι τραγικά, και εάν οι νεόκοποι δεν μοιάζουν με τους προγόνους τους...

  ...έχουμε όλοι βαρύ φορτίο... είμαστε Έλληνες!

 22. kristim avatar
  kristim 04/05/2012 10:50:38

  Από που κι ως που θα κάνει ο Σαμαράς τον Ελύτη κτήμα του λαού, με το να κάνει αναφορά σε 2-3 στίχους, μόνο εσείς εδώ στο antinews μπορείτε να το απαντήσετε αυτό. Αντί να μας πει ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα και τί θα κάνει για να ανασυντάξει το κατεστραμμένο σύστημα παιδείας, για να μπορούν οι μαθητές από μόνοι τους να μπορούν και να ΘΕΛΟΥΝ να αφομοιώσουν τον Ελύτη και κάθε ποιητή, ας σταματήσει να ονειροβατεί, γιατί έχει γίνει ΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟΣ.

 23. kristim avatar
  kristim 04/05/2012 10:53:54

  Αλλά έχει τέτοιο απωθημένο να γίνει πρωθυπουργός και του έχουν φουσκώσει τόσο πολύ τα μυαλά, που βρίσκεται σε ντελίριο και δεν ξέρει ούτε τί λέει, ούτε τί κάνει και το πιο επικίνδυνο τί πρόκειται να κάνει!!!

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ kristim 04/05/2012 11:02:08

   διαβάζοντας τον τρόπο που γράφετε αναρωτιέμαι ποιος πραγματικά είναι σε ντελίριο και φαντάζει γραφικός έως και γραφικότατος :P

 24. KA avatar
  KA 04/05/2012 11:40:33

  Κοιτάξτε, το "αίτημα" της κυρία Ιουλίτας για απαλοιφή των στίχων του Ελύτη από το σποτ της ΝΔ, έχει μάλλον πιό πεζά κίνητρα και μία κάπως γνωστή ιστορία, χρονολογούμενη αολο κάποιων ετών.

  Πάντως, το περιστατικό δείχνει την έκταση του φαινομενου ΠΑΣΟΚ: η κυρία Ηλιοπούλου πιστεύει πως μπορεί να ζητά να μην γίνεται χρήση των στίχων ενός σπυδαίου ποιητή, επειδή υπήρξε η τελευταία σύντροφός του. Θα ήταν γελοίο αλλά είναι χυδαίο: θυμήθηκε να το κάνει, στην προεκλογική εκστρατεία στην οποία οι στίχοι χρησιμοποιούνται από τον βασικό αντίπαλο του κ. Βενιζέλου, με τον οποίο έκανε "στενη" παρέα όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.

  Το ΠΑΣΟΚ είναι αθάνατο. Φοβάμαι πως ακόμα και μετά το 15% που θα πάρει θα επιβιώσει. Μετά λύπης μου δηλωνω πως το φοβάμαι.

  • KA avatar
   KA @ KA 04/05/2012 13:38:19

   Kαι για να μην φανεί πως γίνομαι άδικος ή παράλογος: θεωρώ ντροπή για την κυρία Ηλιοπούλου να ζητά την απόσυρση των στίχων ενός ποιητή της εμβέλειας του Ελύτη, από το σποτ ενός κόμματος που έχει κάθε δικάιωμα να ισχυρίζεται πως έχει ένα όραμα για την Ελλάδα που αγάπησε ο ποιητής.

   Δηλαδή, μπορεί κάποιος απόγονος του Σολωμού ή του Παλαμά να απαγορέψει τη χρήση των στίχων του; Θα τρελαθούμε;

   Ο κ. βενιζέλος, άσχετα από την ευφυία του (στην οποια δεν πιστεύω), ξέρω πως είναι μεθοδικός. Πιθανώς να έχει μελετήσει τον "Ηγεμόνα" του Μακιαβέλι, σίγουρα όμως έχει μελετήσει κάποιες πτυχές του χαρακτήρα και της πρακτικής κάποιων πολιτικών που προηγήθηκαν. Π.χ. φαίνεται να μιμείται κάπως τον Κων/νο Καραμανλή, ο οποίος έιχε χτίσει μία μικρή "αυλή" ανθρώπων του πνεύματος (Χορν, Χατζιδάκις, Τσάτσος, κτλ.) ενώ ο ίδιος μάλλον δεν διεκδικούσε τον χαρακτηρισμό του διανοουμένου (σε αντιδιαστολή π.χ. με τον Π. Κανελλόπουλο). Ο Βενιζέλος, είχε χτίσει αντίστοιχα μία παρέα διανοουμένων επι θητείας του στο Υπουργειο Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων έχω ακούσει πως ήταν και η κυρία Ηλιοπούλου. Ουδείς ψόγος επ' αυτού, και καλά έκανε. Σίγουρα αυτό θα βελτίωσε και την αισθητική του ή/και την κουλτούρα του. Αμφιβάλλω και για τα δύο, μιάς και φαίνεται πως η παρέα με αυτούς τους ανθρώπους δεν το απέτρεψε να φερθεί χυδαία σε κάποιον σαν τον Μανώλη Ρασούλη (ο οποιος φαίνεται πως δεν είχε τη φινέτσα και τη γκλαμουρία των συνομιλητών του ...)

   Τέλος πάντων, δεν μπορεί κανείς να ψέξει κανέναν για τις παρέες του, και δεν μπορεί κανείς να αποδώσει ιδιοτέλεια σε όποιον συνανανστρέφεται έναν υπουργό (με τη λάμψη μάλιστα του ευάγγελου ....).

   Ωστόσο, όταν η κα Ηλιοπούλου που διαχειρίζεται την τεράστια πνευματική κληρονομιά του Ελύτη (που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ) προβαίνει στην ανήκουστη ενέργεια να προσπαθήσει να "μπλοκάρει" ένα σποτ της ΝΔ, δικαιούμαι να πιστεύω πως έχει προσμετρήσει και τις καλές προσωπικές της σχέσεις με τα υπόλοιπα πολιτικα πρόσωπα. Μπορεί να είναι άδικο, σαφώς δεν μπορώ να το τεκμηριώσω, αλλά δικαιούμαι να το σκεφτώ.

   Στο κάτω-κάτω, αν η προεκλογική αντιπαράθεση γίνεται πια με τον ΕΛύτη, ενώ πριν γινόταν με το "μηδεν εις το πηλίκιο", κέρδος είναι για την αισθητική μας, την παιδεία μας, το μυαλό μας και την ψυχή μας. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνει η κα Ηλιοπούλου, κάτι δεν πάει καλά.

 25. kprotop avatar
  kprotop 04/05/2012 11:46:58

  Θα βάλει αναρχοκομμούνια σαν εσένα στην φυλακή...

  • juliet avatar
   juliet @ kprotop 04/05/2012 12:16:01

   Λέω να φτιάξουμε φυλακές στο Καρλόβασι ;συμφωνείς; να κάνουμε αποκέντρωση .Και να φυλάμε και τα σύνορα.
   :) :)

   • kprotop avatar
    kprotop @ juliet 04/05/2012 12:21:31

    Στους Μυτιληνιούς,όχι στο Καρλόβασι :)

    • juliet avatar
     juliet @ kprotop 04/05/2012 12:37:44

     kprotop
     Μαλλον τεστάρεις την σταθερότητα μας .Και η Μυτιλήνη σύνορα είναι ...είμαστε σκληροί, ρίχνουμε στη θάλασσα .Μπορεί να μην έχουμε κότερα αλλά κολύμπι ξέρουμε και μάλιστα κολυμπάμε στα βαθιά αν χρειαστεί.
     Μπορεί να πετάμε μ'ελικόπτερα αλλά με τη ψυχή μας μπορεί να πάμε όπου θες .
     Μπορεί να μη θέλουμε καρέκλες αλλά θέλουμε Πατρίδα Ελεύθερη και θέλουμε και συσπείρωση .
     Μπορεί εσύ να μας βλέπεις εχθρούς ,δεν είμαστε αγωνιζόμαστε να διορθώσουμε αυτά που κάποιοι κάποτε ασπάστηκαν και όχι μόνο κέρδισαν.
     :) :)

     • juliet avatar
      juliet @ juliet 04/05/2012 12:39:06

      μπορεί να μη πετάμε μ'ελικόπτερα....

     • kprotop avatar
      kprotop @ juliet 04/05/2012 12:47:38

      Με παρεξήγησες methinks...Δεν είμαι Καμμένος dear,αλλά Σαμαρικός του αισχίστου είδους ;)

     • kprotop avatar
      kprotop @ juliet 04/05/2012 12:50:01

      Με παρεξήγησες...Δεν είμαι Καμμένος,αλλά Σαμαρικός του αισχίστου είδους :)

      ΥΓ:Εννοούσα τους Μυτηλινιούς Σάμου ;)

     • juliet avatar
      juliet @ kprotop 04/05/2012 15:25:19

      Αγαπητέ μου ,συγγνώμη αλλά να ,φταίει και το ιταλιάνικο αίμα του ....μερικές φορές .Αλλά έπεφτε η απάντηση κάτω από σχόλιο ''δικού μας '' δε έγραφες τ' όνομα του αποδέκτη ότι ήτανε ...ο kristim και έγινε η παρανόηση.Συγγνώμη.
      :) :)

 26. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 04/05/2012 11:54:25

  Επιτέλους και κάποιος σοβαρός εδω μέσα.
  Φίλε μου μαζί σου κι εγώ, σε υποστηρίζω σε ότι λες.
  Για να βοηθήσεις όμως και κάποιους σαν εμένα, που έχουμε μπερδευτεί από όλα αυτά, δώσε μας μια ιδέα τι να ψηφίσουμε την Κυριακή, που μας λέει ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα και τί θα κάνει για να ανασυντάξει το κατεστραμμένο σύστημα παιδείας, για να μπορούν οι μαθητές από μόνοι τους να μπορούν και να ΘΕΛΟΥΝ να αφομοιώσουν τον Ελύτη και κάθε ποιητή και φυσικά δεν είναι ΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟΣ.
  Αναμένω ασθμαίνοντας.

  • kprotop avatar
   kprotop @ dikefalosaitos 04/05/2012 12:02:00

   Θα αναμένεις πολύ....

 27. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 04/05/2012 11:58:00

  Επαυξάνω: Αν δεν ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης , ουδείς θα εγνώριζε τον Ελύτη! Ούτε βέβαια η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών....

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/05/2012 19:47:14

   Συγγνώμη, αλλά μην περιμένεις να συμφωνήσω μαζί σου. Ο Ελύτης ήταν κορυφαίος ποιητής, με ισχυρή πρωτοτυπία, δίπλα σε μερικούς άλλους έλληνες κορυφαίους ποιητές. Δεν θα τον βάλω στο ίδιο επίπεδο με την κ. Ηλιοπούλου.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΒΙΣ 04/05/2012 21:41:22

    Οχι δεν είπα τέτοιο πράγμα ,προς θεού!

    Εννοώ πως ήταν πολύ δυσνόητος για το επίπεδο του Νεοελληνα. Αν δεν τον εκλαικευε ο Μίκης ,θα είχε παραμείνει κατα πάσα πιθανότητα άγνωστος.

 28. Κρης avatar
  Κρης 04/05/2012 12:25:27

  εδω έχει βάλει στίχους στην γέφυρα...,

  ..." Πάνω στη γέφυρα δύο αφίσες με κολάζ και στίχους του Ελύτη, φαντάζομαι πως είναι η απάντηση στην απορία μου. Αυτά τα έργα, μάλλον, τα επέλεξε η σύμβουλος, η οποία υπήρξε η τελευταία σύντροφος του μεγάλου μας ποιητή..."

  h*tp://topontiki.gr/article/34055

 29. Mαρία avatar
  Mαρία 04/05/2012 12:48:41

  Οι ποιητές μας δεν ανήκουν σε κανέναν, ειδικά οχι στα κόμματα! και πολυ περισσότερο στα κόμματα που φέραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση!
  Είμαστε άξιοι της μοίρας μας ως λάος αν κοιτάξεις τα σχόλια παρακάτω καθώς και τον κόσμο που πάει και κουνάει τις σημαίες σε αυτές της συγκεντρώσεις!
  η κ. Ηλιοπούλου μπορεί να εκφράσει αυτο που θέλει οπως όλοι μας. κ επιτέλους δεν μπορεί το κάθε κόμμα να βρεί να γράψει κατι δικό του?
  Οσο για το θέμα της Αγίας Σοφίας, ακόμα πιο τραγικό, ζητάμε απο τους Τούρκους να ανοίξουν τη Θεολογική σχολή της Χάλκης μπας και έχουμε στο μέλλον Πατριάρχη, και προκάλει η ΝΔ με είκονες εντυπωσιασμού μήπως μαζέψει και τους ακροδεξίους που δήλωσαν οτι θα ψηφισουν Χρυσή Αυγή! ΤΡΟΜΟΣ!!!

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Mαρία 04/05/2012 14:49:40

   Τρόμος ἐπειδή τήν Ἁγιά Σοφιά δέν θέλουμε νά τήν βλέπουμε μέ μιναρέδες καί ἡμισέληνους ἀλλά μέ τόν Σταυρό;! Τρόμος ἐπειδή ἀγαπᾶμε καί νοσταλγοῦμε ὃλα αὐτά πού κάποτε ἦταν δικά μας!Καμμία σχέση δέν ἒχει ἡ Θεολογική Σχολή τῆς Χάλκης μέ τίς ἀλησμόνιτες Πατρίδες ΜΑΣ...
   Μήπως τελικά,ἐπέτρεψε ὁ Θεός κάποτε,νά τά χάσουμε ὃλα αὐτά,ἀκριβῶς γιά νά μᾶς λυτρώσει ἀπό αὐτόν τόν τρόμο...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Mαρία 04/05/2012 20:42:47

   Η Αγία Σοφία απεικονίστηκε στην αρχική της μορφή, όχι επειδή θα πάμε αύριο να γκρεμίσουμε τους μιναρέδες-αυθαίρετα (που μακάρι κάποτε να γίνει κι αυτό!), αλλά απλούστατα γιατί έτσι την έχτισε ο λαός μας. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να προτιμάμε αντί αυτής της εικόνας τα τωρινά χάλια.

 30. Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι avatar
  Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι 04/05/2012 15:42:52

  Κάποιοι από τους εδώ αρνούμενους το δικαίωμα της ποιήτριας να απαγορεύει να χρησιμοποιείται το έργο του Ελύτη από ένα κόμμα, πρόσφατα επικροτούσαν παρόμοια απόφαση για μη χρήση του έργου του Λοϊζου από άλλο κόμμα.

  Η έλλειψη κριτικού νου και η χρήση κυανόχροων φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στη σοβαρότητα του λόγου κάποιων...

  Το σχόλιο "το έργο του ποιητή ανήκει στο λαό" πού στηρίζεται; Και σε ποιον λαό άραγε αναφέρεται, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μποτσουάνα, της υφηλίου; Υπάρχει σχετική δήλωση του ποιητή για το σε ποιον λαό αισθάνεται ότι ανήκει το έργο του ή ο ίδιος; Πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ ποιητών που πιστεύουν στο διεθνισμό και αυτών που τον αρνούνται; Ποιος και μετά από πόσον καιρό έχει το δικαίωμα να οικειοποιείται το έργο των πνευματικών δημιουργών;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι 04/05/2012 17:52:48

   1) Εδώ έγινε απαγγελία λίγων στίχων, δηλαδή ενός ελάχιστου τμήματος του συνολικού έργου του ποιητή. Άρα δεν μιλάμε για έργο, αλλά μικρό τμήμα κάποιου έργου.

   2) Τα πνευματικά δικαιώματα, συνήθως, σχετίζονται με την εμπορική χρήση από τρίτους, με σκοπό το κέρδος. Κάθε άλλο παρά εμπορική είναι η απαγγελία λίγων στίχων του Ελύτη. Εμψύχωση και ενθάρρυνση του ελληνικού λαού επιχειρείται στο κλιπάκι. Ένα βλέμμα στην ιστορία παρακινεί τους Έλληνες να ρίξουν, για να αναθαρρήσουν από την ταλαιπώρια και την απαισιοδοξία.

   3) Η ιστορία υπάρχει και είναι Ελληνική (σίδερο-πέτρα-αίμα) , φαίνεται εξάλλου, με ενδεικτικές εικόνες, τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί η απαγγελία. Η ιστορία λοιπόν, δεν είναι αποκλειστικό κτήμα κανενός, πόσω μάλλον μιας κάποιας κυρίας, που τυγχάνει να έχει φίλους στο ΠΑΣΟΚ και την αριστερά και για αυτό το λόγο επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά.

   Δεν σας κρατούμε κακία παιδιά,
   γιατί καταλαβαίνουμε ότι εκεί στο ΠΑΣΟΚ και την αριστερά,
   έχετε αρχίσει να τα βλέπετε θολά,
   από την σκόνη του Αντώνη Σαμαρά....

  • KA avatar
   KA @ Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι 04/05/2012 18:38:26

   Επίσης, ανήκεστο βλάβη της πνευματικής υγείας δείχνει η αδυναμία να διακρίνει κανείς ανάμεσα στις διάφορες περιπτώσεις.

   Προφανώς δεν έχει νόημα να απαγορεύσει κανείς τη χρήση τραγουδιών, στίχων, εικόνων κτλ., εκτός αν πρόκειται για χρήση σε ρατσιστικό, φιλοναζιστικό ή άλλου είδους κείμενο ή/και οπτικοκαουστικό υλικό (οπότε, θα θεωρούσαμε όλοι τις αντιρρήσεις δικαιολογημένες). ΕΠίσης, αλλιώς θα αντιμετώπιζα ένα αίτημα του ιδίου του δημιουργού από ένα αίτημα που διατυπώνουν οι κληρονόμοι ή οι "διαχειριστές" του έργου του.

   Ωστόσο, εσύ μάλλον μας δουλεύεις. Το "Καλημέρα Ήλιε" του Μάνου Λοίζου είναι μία τελείως διαφορετική περίπτωση (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαι υπερ των απαγορεύσεων, θα αρκούσε η δημόσια έκφραση της επιθυμίας ...), και η μόνη περίπτωση να το αγνοείς είναι να είσαι κάτω των 30 ετών. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε από τον Λοίζο για να εκφράσει την επαναστατική "αισιοδοξία" της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου και ενσωματώθηκε με χυδαίο τρόπο στην ΠΑΣΟΚΙΚΗ σημειολογία, κυρίως λόγω του σήματος που επελέγη για αυτό το έξοχο (και θέλω να ελπίζω, αλήστου μνημης) κόμμα. Το σήμα ήταν ο ανατέλλων ήλιος και το τραγούδι αυτό παιζόταν τόσο συχνά στο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του οποίου συμπεριφερόντουσαν σαν να είχε γραφτεί ΑΚΡΙΒΩΣ για να σημάνει την έφοδο προς την εξουσία! Ταυτίστηκε τόσο πολύ με το πασοκ της δεκαετίας του '70, ώστε πολλοί πίστευαν πως είχε γραφτεί κατα παραγγελίαν!

   Αν δεν καταλαβαίνεις λοιπόν τη διαφορά ανάμεσα στη χρήση αυτού του τραγουδιού και στη χρήση των στίχω του ποητή, τι να κάνουμε; Είπαμε: η ανήκεστος βλάβη. ΕΠι πλέον, το επόμενο βήμα είναι να απαγορέψουν διάφοροι κληρονόμοι και "διαχειριστές" πνευματικών έργων τη χρήση στίχων σε ομιλίες ανθρώπων που δεν συμπαθούν, κτλ.
   Ε, δεν πειράζει. Η χρήση στίχων του ΕΛύτη μας έπεσε βαριά, ας ξαναγυρίσουμε στο "μηδεν εις το πηλίκιο".

   • Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι avatar
    Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι @ KA 04/05/2012 21:33:48

    "Τα πνευματικά δικαιώματα, συνήθως, σχετίζονται με την εμπορική χρήση από τρίτους, με σκοπό το κέρδος"

    Δεν ανέφερα τίποτε για πνευματικά δικαιώματα. Εξάλλου το κέρδος μπορεί να είναι και μη εμπορικό (π.χ. πολιτικό). Επιπλέον δεν σχολίασα τη χρήση των στίχων, αλλά τη διαφορετική αντιμετώπιση του (εκ των υστέρων) αιτήματος μη χρήσης πνευματικού έργου από το περιβάλλον των δημιουργών του.

    Θα διαφωνούσατε με το αίτημα της ποιήτριας για μη χρήση στίχων του Ελύτη, αν αυτοί χρησιμοποιούντο σε πολιτική διαφήμιση π.χ. του κόμματος πειρατών στη Σουηδία, ή της Τσιτσιολίνας στην Ιταλία; Και σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται εμπορική χρήση του σήματος, αγνοείται όμως η θέληση της διαχειριστού του έργου του. Τι αλλάζει στο ορθό ή δίκαιο (ή μη) του αιτήματός της, αν αλλάξει η χώρα στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οι στίχοι;

    Κι επαναλαμβάνω το ερώτημα, περιμένοντας την απάντησή σας. Ποιος λαός και μετά από πόσον καιρό έχει το δικαίωμα να οικειοποιείται το έργο των πνευματικών δημιουργών;

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι 05/05/2012 11:29:47

     Είπε ο ίδιος ο Ελύτης, στο λόγο του κατά την τελετή απονομή του Νόμπελ :

     "Τότε όμως η Ποίηση; Τί αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση..."

 31. tak avatar
  tak 04/05/2012 20:06:57

  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

  ...........................
  Αγαμέμνων Αγαμέμνων άμοιρε που σου-
  που σου '‘μελλε να το βρεις απ' τη γυναίκα σου.
  Και το ένα σου Αγαμέμνων και το δέκα σου
  θα μετράει στα δάχτυλά της η γυναίκα σου.
  ..........................

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ tak 04/05/2012 21:54:09

   γιατί επιμένεις να προκαλείς την ποιήτρια Ιουλίτα ασεβή σχολιαστή;!;!;!

   • tak avatar
    tak @ GreekInLux 05/05/2012 11:34:09

    GreekInLux, το κράταγα για το Δαναό, εν όψει των ... 45ων γενεθλίων του, αλλά αφού με προκαλείς, χάρισμα σου!!!

    «ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ»
    Όλα τελειώνουνε σε … «άρα»
    -αμάν μ’ αυτές τις καταλήξεις…
    να χεις τη «Σάρα» και τη «Μάρα»
    και να … γυρεύεις αποδείξεις!
    *
    Όλα εικόνες ψιμυθίων,
    που κάνουν τη ζωή … «γαργάρα».
    Των γελασμένων … «ηλιθίων»,
    τρύπια η ζωή, σαν μια δεκάρα…
    yak

 32. Έξοδος avatar
  Έξοδος 04/05/2012 22:28:37

  Δυστυχώς παρά τα πολλά χρόνια σπουδών μου (...όχι σαν αιώνιος φοιτητής) δεν είχα την τύχη (και δη την πρόνοια) να ασχοληθώ με όλους τους λίγους μεγάλους, μεταξύ των οποίων κι ο Ελύτης. Κακώς; Σαφώς. Από τη στιγμή που είδα το εν λόγω σποτ κι ανατρίχιασα, έχω ήδη στα χέρια μου το έργο του κι αυτό μου αρκεί για να χαρακτηρίσω άστοχη της κυρίας Ηλιοπούλου (και το ίδιο θα έπρεπε να αρκεί και στην ίδια).

 33. ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
  ΑΜΟΡΓΟΣ 05/05/2012 01:43:26

  ....ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕ ΜΙΛΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ''ΗΧΗΡΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ''ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ....
  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

 34. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 05/05/2012 05:52:53

  "Το σχόλιο “το έργο του ποιητή ανήκει στο λαό” πού στηρίζεται; Και σε ποιον λαό άραγε αναφέρεται, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μποτσουάνα, της υφηλίου; Υπάρχει σχετική δήλωση του ποιητή για το σε ποιον λαό αισθάνεται ότι ανήκει το έργο του ή ο ίδιος;" !!!

  Eίναι εξοργιστικό πως με ένα εκρηκτικό μείγμα παχυλής άγνοιας που αγγίζει τα όρια της κοινής απαιδευσιάς και σοβαροφάνειας γράφετε τέτοιες αστειότητες. Ο κάθε απόφοιτος ελληνικού λυκείου γνωρίζει πως ο Ελύτης είναι κατεξοχήν ποιητής της Ελληνικότητας. Αυτό το χαρακτηριστικό της ποίησής του επικαλούνται και σήμερα οι διεθνιστές κατήγοροί του.
  Σας συνιστώ, για να μην εκτίθεστε και κυρίως για να μην υποβαθμίζετε τις συζητήσεις με παρόμοιες μπαρούφες να ξεκινήσετε με το "Με ανοιχτά χαρτιά" του Ελύτη.
  Αλλά επειδή ξέρω πως δεν θα το κάνετε και επειδή γράψατε το ανήκουστο "Υπάρχει σχετική δήλωση του ποιητή για το σε ποιον λαό αισθάνεται ότι ανήκει το έργο του ή ο ίδιος;" σας απαντά ο ίδιος:

  "ΜΙΑ ΖΩΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ". Οδυσσέας Ελύτης.
  http://www.youtube.com/watch?v=hoNIcsiuUdk

  Σωπάστε λοιπόν. Μην διαχέετε την παχυλή σας άγνοια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.