#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2014 19:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φιλιππίδη πεσόντος, μέχρι και ο Προβόπουλος ξυλεύεταιΤελικά αυτός ο Μένανδρος που έγραψε για το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» ήταν πολύ... μπροστά. Έβλεπε μέχρι και τι θα πει ο κ. Γ. Προβόπουλος για το σκάνδαλο του ΤΤ. Για όλα φταίει ο Φιλιππίδης, αυτόν πιάστε, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο διοικητής της ΤτΕ. Κι επειδή ο κ. Φιλιππίδης περιμένει πώς και πώς να τον κλείσουν στον Κορυδαλλό καθώς εκεί που είναι σίγουρα δεν περνά καλά, βρήκαμε τον άνθρωπο και τα φορτώνουμε.

Προσέξτε. Μόλις προχθές ο Κοντομηνάς στην απολογία του είπε σε απλή μετάφραση «αφού μου τα έδινε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εγώ γιατί να μην τα πάρω»; Είπε επίσης ότι δεν φταίει αυτός που τα επιτόκια ήταν χαμηλά, αφού ο Φιλιππίδης αποφάσιζε, τι να κάνει κι αυτός, έκανε την... καρδιά του πέτρα και τα πήρε, ασχέτως αν δεν είχε σκοπό να τα επιστρέψει ποτέ.

Και καλά αυτός είναι ο επιχειρηματίας, ο κατηγορούμενος, ότι θέλει λέει. Το να έρχεται σήμερα ο θεματοφύλακας του τραπεζικού συστήματος, ο οποίος πληρώνεται από όλους εμάς, και να λέει ότι αυτός είχε κάνει... εκθέσεις και προειδοποιούσε αλλά δεν τον άκουγε ο Φιλιππίδης και ο Κλέων Παπαδόπουλος, είναι αν μη τι άλλο προκλητικό.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Προβόπουλος:

«Το ποσοστό ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν 33%, πολύ υψηλότερο από αυτό της αγοράς και άλλων συστημικών τραπεζών. Διαμορφώθηκε μάλιστα σε πολύ μικρή περίοδο καθώς άρχισε να τα δίνει από το τέλος του 2008 και άρα ήταν δάνεια που δεν είχαν ωριμάσει. Αν από το καλημέρα γίνεται «κόκκινο» ένα δάνειο κάτι ύποπτο συμβαίνει». Ανέφερε ότι η ΤτΕ επέβαλε περιοριστικούς όρους τους οποίους όμως το ΤΤ συνεχώς παραβίαζε ενώ πρόσθεσε ότι όταν εντοπίστηκαν «σκιές και ασυνήθεις κινήσεις» γύρω από συγκεκριμένα επιχειρηματικά δάνεια, τότε απευθύνθηκε στην Αρχή για την αντιμετώπιση του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.

Είπε ότι «έως το 2006 το ΤΤ λειτουργούσε ως δημόσια υπηρεσία και όχι τράπεζα, με περιορισμένους κινδύνους. Το εσωτερικό σύστημα δεν ήταν εξειδικευμένο σε κινδύνους και η συνολική οργάνωση δεν διαπνέονταν από μια χρηματοπιστωτική κουλτούρα. Το 2006 η ΤτΕ έκανε 2 ελέγχους και εντόπισε προβλήματα και αδυναμίες. Λόγω αυτών η ΤτΕ όρισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο από τις άλλες τράπεζες. Το 2008 έγιναν και άλλοι επιτόπιοι έλεγχοι. Όταν ανέλαβα εγώ υποχρεώσαμε το ΤΤ να σταθμίζει τις επενδύσεις με υψηλότερο δείκτη κινδύνου. Ζητήσαμε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε την δραστηριότητα σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς να μας έχουν ενημερώσει. Στις 13.4.2009 απαγορεύσαμε να δώσει επιπλέον επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν εφάρμοζε συγκεκριμένα κριτήρια. Τον Ιούλιο μας ενημέρωσε για αλλαγές και την πρόθεση να επεκταθεί σε επιχειρηματικά δάνεια. Στις 21.10.2009 ζητήσαμε, η επέκταση να γίνει μετά από επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ και αφού βεβαίως διαπιστώναμε την επάρκεια και τις αλλαγές που μας είπαν.

Όμως διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες. Το 2010 επιβλήθηκε περιορισμός από εμένα με επιστολή μου 14.4.2010 που προέβλεπε ότι τα δάνεια μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρίες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων. Το 2011 η Black Rock αξιολόγησε όλες τις τράπεζες για διαδικασίες παροχής δανείων και τα χαρτοφυλάκια. Το ΤΤ εμφάνισε 7% πιθανές ζημιές επί του συνολικού χαρτοφυλακίου. Σε πρώτη ανάγνωση χαμηλό ποσοστό. Όντως το ΤΤ είχε μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε στεγαστικά προς δημόσιους υπαλλήλους και γινόταν αποπληρωμή κατευθείαν από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Και αρκετά δάνεια ε με εγγύηση του Δημοσίου.

Αυτό εξηγεί το χαμηλό ποσοστό. Όμως εάν επικεντρωθούμε στο ποσοστό ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια εκεί ήταν στο 33% πολύ υψηλότερο από της αγοράς και άλλων συστημικών τραπεζών. Διαμορφώθηκε μάλιστα σε πολύ μικρή περίοδο καθώς άρχισε να τα δίνει από το τέλος του 2008 και άρα ήταν δάνεια που δεν είχαν ωριμάσει. Αν από το καλημέρα γίνετε κόκκινο ένα δάνειο κάτι ύποπτο συμβαίνει». Πρόσθεσε «η Black Rock τα εντόπισε και χαρακτήρισε την συγκεκριμένη πολιτική της ΤΤ επιθετική. Είναι δεδομένο ότι οι ζημιές θα μεγάλωναν εάν η ΤτΕ δεν είχε επιβάλλει περιορισμούς.

Στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος και προέκυψαν ερωτηματικά και σκιές για κάποιες δανειοδοτήσεις και ενημερώσαμε Αρχή για την αντιμετώπιση του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και αυτό πάγια κάνουμε.  Η Αρχή με αφορμή την αναφορά της ΤτΕ και με βάση άλλα στοιχεία που η ίδια συγκέντρωσε διαβίβασε τα πορίσματα της στην Δικαιοσύνη και ακολούθησαν οι γνωστές εξελίξεις. Η ΤτΕ έπραξε τα δέοντα έχοντας θέσει το ΤΤ υπό στενή παρακολούθηση όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις. Η αξιολόγηση ευρημάτων ανήκει στην Δικαιοσύνη».

Με λίγα λόγια ο κ. Προβόπουλος είπε ότι αυτός έκανε τα πάντα, ελέγχους, παρατηρήσεις, πορίσματα αλλά δεν τον άκουγε το ΤΤ που συνέχιζε να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Και τα ερωτήματα είναι τα εξής κ. Προβόπουλε:

1. Εντάξει ο Φιλιππίδης ή όποιος άλλος ήταν λαμόγια. Εσείς γιατί δεν τους σταματήσατε; Γιατί δεν κάνατε καταγγελίες στο υπουργείο Οικονομικών ή στην κυβέρνηση και να τους προειδοποιήσετε για το σκάνδαλο που τώρα υπονοείτε;

2. Γιατί δεν κάνατε μια συνέντευξη τύπου να ξεσκεπάσετε όλο το βρόμικο αυτό σύστημα; Μόνο για να παραδίδετε εκθέσεις και πορίσματα είστε; Με παρατηρήσεις και αιτήματα προς τη διοίκηση του ΤΤ πιστέψατε ότι επιτελείτε το καθήκον σας; Έτσι διασφαλίσατε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού;

3. Αν για όλα φταίνε οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες τότε ποιος ο ρόλος του διοικητή της ΤτΕ; Γιατί πρέπει να υπάρχει και να πληρώνουμε τους μισθούς του ιδίου και των συμβούλων του;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τραπεζικός avatar
  τραπεζικός 16/01/2014 20:18:26

  Γιατί δεν επέβαλε ποινές, ακόμα και εξοντωτικές, όπως έχει νόμιμο δικαίωμα, ο κ. Προβόπουλος, που προΐσταται της αρμόδιας Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, μετά τους επιτόπιους ελέγχους της κεντρικής τράπεζας;
  Αυτό είναι καίριο ερώτημα. Ο κ. Προβόπουλος είναι πανταχόθεν εκτεθειμένος και καλύπτει και άλλες παραβάσεις των συστημικών τραπεζών.

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/01/2014 20:26:50

  Ο Προβόπουλος από τους αρχιερείς της σήψης.

 3. Ιωνάθαν avatar
  Ιωνάθαν 16/01/2014 21:57:16

  Αληθεύει ότι η κατηγορούμενη υπάλληλος του ΤΤ Φωτεινή Κρέστα τέθηκε σε διαθεσιμότητα;

 4. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 16/01/2014 21:59:59

  Ας έρθει να λαλήσει και ο Φιλιππίδης, μήπως και ξηλωθεί το πουλόβερ...

 5. papadopoulos ilias avatar
  papadopoulos ilias 16/01/2014 22:10:47

  Μια και το έφερε η κουβέντα, ο Φιλιππίδης δήλωνε οτι είχε συνφωνήσει να γυρίσει την Δευτέρα το βράδυ,τώρα που τον πιάσανε στην Τουρκία πότε με το καλό θα μας τον στείλουν?

 6. el eternauta avatar
  el eternauta 16/01/2014 22:26:13

  αν κανουν μια δημοσκοπηση με τους πιο μισητους Ελληνες στον Ελληνικο Λαο ο Προβοπουλος θα ειναι στο Top 5 σιγουρα

 7. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 16/01/2014 22:44:48

  Καλό θα ήταν η Ελληνική Δημοκρατία να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στην Ελλάδα σώος και αβλαβής, για να δικασθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Σε αυτό ας συμβάλλουν και τα ΜΜΕ. Ας μην τον αφήσουν στο έλεος των Τούρκων. Είναι Έλληνας πολίτης.

  • cp avatar
   cp @ ΓΓΣ 17/01/2014 00:17:49

   Λες να αλλάξει γούστα στον αστερισμό του Εξπρές του Μεσονυκτίου και να γυρίσει "γατάκι"?
   Πολύ καλό άρθρο!

 8. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 17/01/2014 09:06:20

  Το λαμογιο έπρεπε να είναι φυλακή ήδη απο τον ξυλοδαρμό του Ευθυμιάδη αλλα τι να περιμένουμε όλα τα πράσινα λαμογια ίδια είναι,μιλούσε κ´ για κοκκινη παράγκα του ποδοσφαίρου ο αθλιος θα καλοπέραση στην στενή

  • Μπαμπης avatar
   Μπαμπης @ Διηνεκης 17/01/2014 11:26:59

   Α δεν υπάρχει κόκκινη παράγκα δηλαδή γιατί ο Φιλιππίδης έκανε έκανε ότι κάνουν όλοι οι τραπεζίτες που ''σέβονται'' τον εαυτό τους!Είστε αδιόρθωτοι οι γαύροι.

 9. Άλλα λόγια... avatar
  Άλλα λόγια... 17/01/2014 11:12:40

  Εξυπηρετεί, υπηρετεί, διευκολύνει, συμφέρει. Ακλόνητος.

 10. Ο Ιππέας "Justice delayed is justice denied" avatar
  Ο Ιππέας "Justice delayed is justice denied" 17/01/2014 16:47:53

  H αποκάλυψη και πάταξη διαφθοράς σε ενα κράτος είναι η "ανώτατη ένδειξη πατριωτισμού"
  Δώστε πράσινο φως στις Σιδηρές Κυρίες της Δικαιοσύνης, Ελένη Ράικου και Πόπη Παπανδρέου [aka] "THE GREEK EXTERMINATOR"

 11. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 17/01/2014 22:52:31

  Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή ( απεικονίζεται τυφλή (δεν δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα.....) και είναι συμβολικό αφού η όραση είναι η σημαντικότερη των αισθήσεων ) πρέπει δηλ. να είναι αντικειμενική , ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της αδιάβλητες .
  Δεν χρειάζεται πράσινο φως , ούτε κόκκινο ,ούτε προβολέα , ούτε υποβολείς ή ντουντούκες ....
  Η Δικαιοσύνη είναι το ύψιστο αγαθό και αυτοί που την υπηρετούν ασκούν ύψιστο λειτούργημα. Μαζί με την Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδυνάτων...... ας έχουμε ελπίδα και εμπιστοσύνη.

 12. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 17/01/2014 23:34:37

  Η Δικαοσύνη είναι τυφλή.... δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεάζεται από εξωτερικά ερεθίσματα(απεικονίζεται με μαντήλι στα μάτια .... συμβολικά αφού η όραση είναι η σημαντικότερη των αισθήσεων).
  Άρα πρέπει να είναι αντικειμενική , ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να είναι αδιάβλητες . Δεν χρειάζεται ούτε πράσινο φως , ούτε κόκκινο, ούτε προβολέα, ούτε υποβολείς. ούτε ντουντούκες .
  Είναι το ύψιστο αγαθό και αυτοί που την υπηρετούν ασκούν ύψιστο λειτούργημα. Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδυνάτων. Ας έχουμε ελπίδα και εμπιστοσύνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.