06/05/2010 11:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φιλελευθερισμός και διαγραφές

Το σημερινό  πρόβλημα στη ΝΔ δεν είναι προσωπικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό και ιδεολογικό.

Δεν υπάρχει ίσως περισσότερο ταλαιπωρημένη λέξη στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο από τον Φιλελευθερισμό. Η πηγή της σύγχυσης βρίσκεται  καταρχήν στην ιστορία του φιλελευθερισμού. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα οι φιλελεύθεροι διακρίνονταν εύκολα από τους συντηρητικούς και τους σοσιαλιστές. Οι φιλελεύθεροι ήταν οι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς και οι υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων. Οι πεποιθήσεις τους βασίζονταν στον ατομικισμό που αποτελεί και σήμερα τη θεμέλια λίθο κάθε πραγματικά φιλελεύθερης τάσης. Τα άτομα θα πρέπει να αφεθούν ελεύθερα να καθορίσουν τη ζωή τους με τον τρόπο που αυτά επιλέγουν. Όμως η  δημιουργία κοινωνιών και εθνών-κρατών επιβάλλει κανόνες στα μέλη του. Ο καθένας προσφέρει αναλογικά με τις δυνάμεις του και η κοινωνία ευημερεί, αναπαράγεται, προοδεύει.

Το άτομο υποτάσσεται: η αυτό- πραγμάτωση του θα λάβει χώρα μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο, το οποίο για να διαφυλάξει τη συνοχή του θα βάλει κανόνες

  Η απόλυτη ελευθερία περιορίζεται: το άτομο υποτάσσεται στο κράτος και το κράτος  γίνεται ο εγγυητής των ελευθεριών του ατόμου.

Στις αρχές όμως του 20ου αιώνα, το στρατόπεδο των φιλελευθέρων διασπάστηκε.. Η κρίση του 1929 ήταν καταλυτική. Η κυρίαρχη τάση των φιλελευθέρων στον αγγλοσαξονικό χώρο άρχισε να διαχωρίζει τον πολιτικό από τον οικονομικό φιλελευθερισμό, δίνοντας έμφαση κυρίως στον πρώτο. Επηρεασμένοι από την οικονομική θεωρία του Keynes (ο οποίος θεωρούσε πάντα τον εαυτό του φιλελεύθερο) οι φιλελεύθεροι άρχισαν να έχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της αγοράς να υλοποιεί τις επιλογές των ατόμων. Θεωρούσαν πως ο κρατικός παρεμβατισμός αποτελεί ένα αναγκαίο κακό που παρά το κόστος του (περιορισμός των επιλογών) μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των ατόμων και τελικά την ευημερία τους. Εφόσον οι φιλελεύθεροι ενδιαφέρονταν για το άτομο, δεν υπήρχε λόγος να παραμείνουν δογματικά προσκολλημένοι στην αγορά.

Βέβαια, υπήρξε μια μικρή μερίδα διανοουμένων που όχι μόνο δεν ακολούθησε την κυρίαρχη τάση αλλά βαθμιαία ριζοσπαστικοποιήθηκε περισσότερο, αρνούμενη να αποδεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση στην οικονομική ή κοινωνική ζωή. Όμως έχασε όλες τις μάχες και σε ιδεολογικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο λεγόμενος νεο-φιλελευθερισμός δεν αποτέλεσε ποτέ κάποια  διακριτή ιδεολογία. Αντιθέτως, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής (πολλές φορές όχι ιδιαίτερα φιλελεύθερης) που σκοπό έχει τη βραχυπρόθεσμη εξυγίανση μιας οικονομίας και δεν συνοδεύεται από κάποια πολιτική φιλοσοφία.  

 Στην ελληνική πραγματικότητα, οι ετερόκλητοι θιασώτες της ιδεολογίας αυτής επιτείνουν τη σύγχυση. Ακόμη και κάποιοι απίστευτοι τύποι του life style, πρώην της Αριστεράς και κάποτε της προόδου, με το θάρρος του νεόκοπου και το θράσος των μεταπρατών ιδεολογικής σύγχυσης,  ενστερνίζονται τις πιο ακραίες οικονομικές πρακτικές, οι οποίες στήνουν στον τοίχο το άτομο, κονιορτοποιώντας τις επιλογές του.

Η  επίκληση της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών είναι προσχηματική. Η σύνθλιψη κοινωνικών ομάδων  είναι καθαρά αντιφιλελεύθερη πρακτική. Ο δήθεν «φιλελευθερισμός» τους γίνεται μια πρακτική που αποσκοπεί στην επιβολή των λίγων πάνω στους πολλούς, ελαχιστοποιεί τις επιλογές των περισσότερων, φλερτάρει επικίνδυνα με τον φασισμό, τον ενδοτισμό και την νεοαποικιοκρατία. Οι δήθεν «φιλελεύθερες δυνάμεις» κρατούν για τον εαυτό τους το ρόλο των προεστών και κοτζαμπάσηδων, μαζεύοντας τους φόρους από το πόπολο για να τους δώσουν στους διεθνείς προστάτες τους.

 Στην συγκυρία αυτή δεν χωρούν άλλες αναβολές για τη ΝΔ. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.

Διαγραφή των διαφωνούντων. Η  ιδεολογική σύγχυση πρέπει να σταματήσει.. Ας πάνε να εκφραστούν αλλού. Δεξιότερα, αριστερότερα, σε  νέο κόμμα, οτιδήποτε.  Να αποδεσμευτούν για να έχουν ελεύθερη επιλογή αυτοπραγμάτωσης

 ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Lalakis avatar
    Lalakis 06/05/2010 12:04:39

    διαγραψτε τον εφιαλτη και όλο του το σοι. Ας πανε στο ΛΑΟΣ. και το παλιο τσιράκι τους τον Αβραμόπουλο. και αυτόν στο καλάθι των αχρηστων. μαζι με τον Ρουσόπουλο.

  2. Επώνυμος avatar
    Επώνυμος 06/05/2010 14:21:57

    Πολύ σωστά. Ας μην ξεχνούμε το εξής, στην περίπτωση της Ντόρας και του Μητσοτακαίικου γενικότερα: Τη λαμογιά την ονομάζουμε φιλελευθερισμό. Περί αυτού πρόκειται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.