#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2011 07:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φιάσκο σε τουρκική άσκηση για κατάληψη ελληνικού νησιούΣε τραγέλαφο κατέληξε άσκηση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, το σενάριο της οποίας προέβλεπε αποβατική ενέργεια σε νησί του Αιγαίου, καθώς από λάθος υπολογισμό βολής πυροβολικού τραυματίστηκαν 15 Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες. Συγκεκριμένα, αντί από τα πυρά να πληγεί ένας από τους στόχους, το βλήμα κατέληξε στην εξέδρα απ’ όπου οι Τούρκοι επιτελείς παρακολουθούσαν την άσκηση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί.

Πέρα από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από το περιστατικό, καθώς το να πληγεί η εξέδρα των επισήμων αντί του στόχου οπωσδήποτε δεν είναι συνηθισμένο ατύχημα, ερωτηματικά προκαλεί το περιεχόμενο της άσκησης, διότι απ’ ό,τι φαίνεται επρόκειτο για σενάριο κατάληψης ελληνικού νησιού.

 

Η επιχείρηση προέβλεπε συνδυασμένη επιχείρηση πεζοναυτών και ειδικών μονάδων υποβρυχίων καταδρομών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (Su Alti Savunma/SAS και Su Alti Taaruz/SAT) με την υποστήριξη πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (αυτοί που έπληξαν την εξέδρα των επισήμων), με στόχο την αναγνώριση/εξουδετέρωση των προκεχωρημένων εχθρικών δυνάμεων του νησιού και στη συνέχεια διενέργεια αποβατικής ενέργειας για την κατάληψή του. Οι δυνάμεις που συμμετείχαν έχουν βάση στη Φώκαια, στην περιοχή της Σμύρνης, και το αξιοσημείωτο είναι ότι εκλήθησαν να υλοποιήσουν την άσκηση με χρονική προειδοποίηση μόλις μιάμισης ώρας (σύμφωνα με το defencenet.gr), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τουρκικές Ε.Δ. ήθελαν να δοκιμάσουν την ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο κρίσης.

Η χρονική συγκυρία της άσκησης δημιουργεί προβληματισμό, καθώς συμπίπτει με τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου εν όψει της έναρξης γεωτρήσεων στα εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και τα υπονοούμενα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου για ανάληψη ακόμα και στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν παίρνουν αψήφιστα τις απειλές της γείτονος, καθώς δεν αποκλείουν να κινηθεί τυχοδιωκτικά ερμηνεύοντας υπό το δικό της πρίσμα την αρνητική οικονομική συγκυρία σε Ελλάδα και Κύπρο ως εθνική αδυναμία, και γι’ αυτό λαμβάνουν όλα τα μέτρα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, διότι, από ό,τι λένε τουλάχιστον, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

Εκτεθειμένη η Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή του την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των συμφωνιών χάραξης της κυπριακής ΑΟΖ, χαρακτηρίζει ανυπόστατη την επιχειρηματολογία της Αγκυρας και την καλεί να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο:

«Οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη θαλάσσια περιοχή της, είναι παράνομες και ανυπόστατες. Ο χαρακτηρισμός από την Τουρκία, ως “παρανόμων” των αδειών που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση για υποθαλάσσιες έρευνες προς αμερικανικές εταιρίες, εκθέτει την ίδια την Τουρκία, ως προς την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Ανεξαρτήτως του τι θέλει να πιστεύει, ή, να προσποιείται ότι θεωρεί η Τουρκία, η κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει κάθε δικαιοπρακτικό δικαίωμα, σε διεθνές επίπεδο, ως μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Αρχή, που εκπροσωπεί, από άποψη διεθνούς νομιμότητας, όλη την Κύπρο και το λαό της».

 Λάμπρος Καλαρρύτης, στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17/08/2011 07:24:07

  Γιατί προκαλεί ανησυχία το σενάριο της άσκησης;Τι περιμένατε;Αποβατική ενέργεια επί ακτής της Ρουμανίας ή της Ρωσίας;Για ξυπνάτε λίγο...Οσο πιέζεται η Τουρκία από ανατολικά (βλ.Βόρειο Ιράκ, Συρία,Ιράν) τόσο θα "θυμάται" την διασφάλιση του εκ δυσμάς "ζωτικού της χώρου".

 2. Pluto avatar
  Pluto 17/08/2011 08:02:48

  Αυτοί τουλάχιστον ασκούνται ως πραγματικοί στρατιώτες.Συνεπώς έχουν απώλειες, είναι αναπόφευκτο καί φυσικό.
  Τον Μάιο του 1979, σε συνδυασμένη άσκηση στα Κρούσια του 618ΜΤΠ με τα τότε νέα Α-7 Corsair της ΠΑ είχαμε δύο νεκρους καί πάνω από 20 τραυματίες από τα αεροπορικά πυρά, γιατί οι αξιωματικοί μας βιάστηκαν και μας ανέβασαν στα χαρακώματα των "ερυθρών" στην 2η από τις 3 προγραμματισμένες διελεύεις των αεροπλάνων.
  (Το έπνιξε τότε ο Αβέρωφ,αν καί το ΚΚΕ είχε καταθέσει επερώτηση .Φώναξε τον μακαρίτη τον Κ. Κάππο στο Υπουργείο, τον ενημέρωσε καί παρακάλεσε να μην επιμείνουν για εθνικούς λόγους καί το ΚΚΕ την απέσυρε!)
  Σήμερα έχουμε απλοποιήσει τα πράγματα:πραγματικά πυρά πυροβολικού ή αεροπορίας δεν γίνονται σε συνδυασμό με κίνηση τμημάτων πεζικού, μηχανοκίνητου καί μη.Ουσιαστικά έχουμε μετατρέψει την άσκηση "πυρ καί κίνηση" σε μόνο πυρ ή σε μόνο κίνηση, με κέρδος μηδέν ατυχήματα.Είναι προφανές πως έτσι θάχουμε πολλαπλάσιες απώλειες σε πραγματική μάχη από τα δικά μας τα πυρά αλλά ποιός χ΄...κε!

  • hotdog avatar
   hotdog @ Pluto 17/08/2011 10:52:25

   Σωστός! Έτσι για να μη μας πιάνει έπαρση και νομίζουμε πως είμαστε ικανότεροι ή εξυπνότεροι από τους άλλους.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 17/08/2011 09:35:42

  "...από ό,τι λένε τουλάχιστον, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις".
  Χαχαχαχαχα! Καλημέρα σας. Καλό αστείο. Δεν ξέρω σε τί δεδομένα (εμπειρικά στηρίζετε την αποδοχή της δήλωσης της αλήτ ως σοβαρής.

 4. Android avatar
  Android 17/08/2011 09:44:08

  Ωραία. Μετά από αυτό μας βλέπω για shopping όπλων πάλι. Να ξοδέψουμε τίποτα δις να ανέβουν και οι τζίροι των εταίρων μας... Εεε ρε κούνια που μας κούναγε, μου κάνετε και στρατιωτική ανάλυση...

 5. Αργοναύτης avatar
  Αργοναύτης 17/08/2011 10:03:06

  Πάντως ανεξάρτητα με την... Λαλακία τους, τα σενάρια για κατάληψη νήσων δίνουν και παίρνουν, έστω και σαν θεωρία.

 6. blue nile avatar
  blue nile 17/08/2011 10:45:56

  Παρά τη δεδομένη υπεροπλία, παρά τη πολυδιαφημισμένη αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν πρέπει να πολυφοβόμαστε εφόσον εμείς πράτουμε τα δέοντα.
  Φίλος του πατέρα μου υψηλόβαθμος αξιωματικός έλεγε ότι η απόβαση στην Κύπρο μελετήθηκε εξονυχιστικά μετά την πραγμάτωση της και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν απογοητευτικά για τα μεμέτια.
  Πιο πολύ φοβάμαι τις ενδοτικές και εθελόδουλες κυβερνήσεις μας που κάνουν ότι μπορούν για να αχρηστέψουν το στράτευμα.
  Ο μεγάλος εχθρός είναι μέσα στη χώρα...

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ blue nile 17/08/2011 13:56:21

   Αφού έχεις μείνει ακόμη στον Ιούλιο του 1974, μπορείς να συνεχίσεις τον μακάριο ύπνο σου. Όπως και πολλοί άλλοι.

  • parsifal avatar
   parsifal @ blue nile 17/08/2011 19:16:20

   Προφανώς αναφέρεσαι στο μνημείο αυτισμού, αυτοικανοποιήσεως και ανευθυνότητος που ακούει στο ονομα "εκθεση Καραγιάννη". Αναζήτησε την στο διαδίκτυο και δές πώς φταίνε ολοι, επίστρατοι, πολιτικά πάθη, αγγλοι κλπ., οι Τούρκοι είναι βλάκες και ανίκανοι αλλά...Κατέχουν το ενα τρίτο του νησιού !
   Αιδώς και περίσκεψη επιτέλους !

   • blue nile avatar
    blue nile @ parsifal 18/08/2011 05:06:00

    Πολύ απλά λέω ότι αν δεν είχε γίνει η απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να πατήσουν πόδι στο νησί.
    Οι απώλειες τους ήταν εξαιρετικά υψηλές σε σχέση πάντα με την ολιγαριθμία των δυνάμεων που αντιμετώπισαν και τον φτωχότατο εξοπλισμό τους.
    Για πάνω από δύο μέρες στο Πέντε Μίλι είχε δημιουργηθεί ένα απερίγραπτο κομφούζιο. Υπήρξε σχέδιο και συμφωνία με το Ιζραήλ για αεροπορικό βομαβαρδισμό από αεροπλάνα που θα ξεκινούσαν από ελληνικά αεροδρόμια θα βομβάρδιζαν τις συσωρευμένες τουρκικές δυνάμεις και μετά θα προσγειώνονταν για ανεφοδιασμό σε ιζραηλινά αεροδρόμια. Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά.
    Είναι λάθος να λέμε για το περασμένα ότι θα ήταν διαφορετικά αν γινόταν αυτό ή το άλλο. Όμως ο κάθε λαός δεν γράφει και διδάσκει την ιστορία του για να αφηγηθεί τι έγινε στο παρελθόν. Τη γράφει για να κερδίσει την αυτογνωσία του και να σφυρηλατήσει ηθική βάση για το μέλλον.
    Οι Τούρκοι κατέχουν το ένα τρίτο του νησιού γιατί εμείς δεν φροντίσαμε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές συνθήκες απόκρουσης τουρκικής επίθεσης και έπειτα με το που εκδηλώθηκε η επίθεση κάναμε κάτι πολύ κοντά στο τίποτα και αφήσαμε αβοήθητους τους υπερασπιστές του νησιού με τα πενιχρότατα μέσα αποτροπής που διέθεταν.
    Χρέος μας μετά την τραγωδία να φροντίζουμε εσαεί να μην ξαναεπαναληφθεί η ίδια ιστορία σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας.
    Εσείς έχετε δει την ελληνική ηγεσία στη μεταπολιτευτική διαχρονία της να μεριμνεί για κάτι τέτοιο;

    • blue nile avatar
     blue nile @ blue nile 18/08/2011 15:04:12

     Και δεν υποτιμώ καθόλου τον αντίπαλο. Ένα παράδειγμα που ακόμα με πληγώνει: Ο κουνιάδος μου είναι στρατιωτιός και έμαθε ότι οι Τούρκοι αξωματικοί από την στιγμή αποφοίτησης τους ξέρουν που θα υπηρετήσουν τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον. Οι προαγωγές τους γίνονται με απόλυτα αξιοκρατικές κρίσεις. Σ αντίθεση με εδώ που εξέλιξη ενός αξιωματικού εξαρτάται από τη κομματική του θέση.
     Επιμένω όμως ότι αν προετοιμαστούμε κατάλληλα δεν θα έχουμε πολλά να φοβηθούμε. Κάποιοι πληγώνουν θανάσιμα το αξιόμαχο του στρατεύματος και δεν είναι άλλοι από τους πολιτικούς

 7. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 17/08/2011 12:09:28

  Όταν ο Γράψας μετακίνησε Ειδικές Δυνάμεις στα νησιά λόγω της πληροφορίας σχετικά με τις τουρκικές δυνάμεις στη Φώκαια κάποια "ψηλή" φρόντισε να τον ξαποστείλει γιατί στενοχώρησε τους απέναντι και τα αμερικανάκια.
  Τώρα τρέχουμε να σημαζέψουμε τα ερείπια.
  Αλλά με τόσους δοσίλογους πολιτικούς στις κυβερνήσεις της χώρας τι να περιμέναμε;

  • ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
   ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 17/08/2011 20:29:10

   Οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων υπάρχουν στα νησιά από το 1974 αγαπητέ φίλε.Αλλοι ήταν οι λόγοι "παραίτησης" του κου.Α/ΓΕΕΘΑ .Ναι, υπήρξε "υψηλή" παρέμβαση για την αποδοχή της "παραίτησης".Δεν είναι του προκειμένου, ούτε της στιγμής.

   • ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
    ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ @ ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17/08/2011 21:05:03

    Για δες κι αυτό:
    h**p://news.kozaninet.gr/?p=4927

  • Prometheus avatar
   Prometheus @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 18/08/2011 22:45:36

   ασε μας με τον Γράψα, άλλος ήρωας κι αυτος ...

 8. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17/08/2011 12:27:36

  Ας μην υποτιμάμε έναν δυνητικό αντίπαλο ο οποίος επί 30ετία εκπαιδεύεται συστηματικά, μεθοδευμένα και επίμονα.Ας μην υποτιμούμε αυτούς που κατάφεραν να έχουν αυτάρκεια σε εγχώρια παραγόμενα οπλικά συστήματα σε ποσοστό άνω του 65% (τα εξάγουν κιόλας).Ας μην αποκαλούμε "μεμέτια" εκείνους που χαράζουν πολιτική σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά και "επικοινωνιακά".Μην λησμονείτε ότι η τουρκική ελίτ ουδεμία σχέση έχει με το στερεότυπο του μαυριδερού γαμψομύτη ανατολίτη. Εκ της ελίτ και το στελεχειακό δυναμικό των τουρκικών Ε.Δ. και ο νοών νοείτο.

  • parsifal avatar
   parsifal @ ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17/08/2011 19:21:09

   Ετσι ακριβώς. Αυτοί οι "ανατολίτες", "ασιάτες" κλπ εχουν το TUBITAK και την ASELSAN, αύριο εκτοξεύεται ο πρώτος αναγνωριστικός δορυφόρος τους και αναπτύσσουν το πρώτο αρμα μάχης τους...
   Ποιό ελληνικό ΑΕΙ παρήγαγε μια καινοτομία στον τομέα της αμυνας αυτά τα τελευταία 35 χρόνια παρά τον πακτωλό χρημάτων που φαγώθηκε για "ερευνα" ?
   Δεν συζητώ για κάτι γελοιότητες που αναφέρονται τελευταία σε νεόκοπη "εν συναγερμώ" "ειδική" ιστοσελίδα...

 9. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 17/08/2011 13:10:02

  Μπα, η χώρα της ανάπτυξης του 8% και των μισθών των 150 ευρώ και του πληθωρισμού του 7% απέτυχε με τον δεύτερο πιο δυνατό στρατο στο ΝΑΤΟ; Τί μου λέτε;

  Και εξάλλου, αγαπητέ μου Πλούτο, το 1979 δεν βάρεσαν την εξέδρα με τους παρατηρητές αξιωματικούς. Και κακώς που το ΚΚΕ τότε δέχθηκε και απέσυρε την επερώτησή του.
  Το αποτέλεσμα στις πολεμικές συρράξεις μετράει μόνο μετά τη λήξη τους.

 10. Eυαγγελία avatar
  Eυαγγελία 17/08/2011 13:26:07

  Σημάδι από τον Αλλάχ. Αν μας την πέσουν, δεν θα ναι τόσο εύκολα τα πράγματα γι αυτούς όσο πιστεύουν. Εκτέθηκαν κιόλας, ωραία ωραία... Συμφωνώ με κάποιον προλαλήσαντα ότι ο εχθρός βρίσκεται εντός της χώρας μας και είναι ο Γραικύλος ΓΑΠ και η συμμορία του.

 11. ΚΜ avatar
  ΚΜ 17/08/2011 14:24:37

  Σωστά, ας καταλάβουν κανα νησί πρώτα (αρκεί να μην είναι η Μύκονος!) και μετά το συζητάμε για εξοπλισμούς. Μέχρι τότε, τα λεφτά να πηγαίνουνε στον πολυπολιτισμό και στις ΜΚΟ! Επίσης, να απολυθούνε και οι στρατωτικοί, δεν είναι προοδευτικοί.

 12. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/08/2011 14:36:52

  Ούτε πρέπει να τους υποτιμάμε ούτε να τους υπερτιμάμε. Είναι δύσκολος αντίπαλος. Μας πιέζουν άλλωστε τα τελευταία 1000 χρόνια. Πρέπει και εμείς να σοβαρευτούμε γιατί απο εκπαίδευση δεν είμαστε και στο καλύτερο επίπεδο. Εξαιρούνται βέβαια κάποιες μάχιμες μονάδες που είναι "δύναμη".

  • ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
   ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/08/2011 20:24:51

   Δυστυχώς αγαπητέ φίλε, η εκπαίδευση "κοστίζει" και σήμερα όπως τα έφεραν τα πράγματα δεν...Δυστυχώς...

 13. ΚΜ avatar
  ΚΜ 17/08/2011 15:38:04

  Πολλά ξέρετε να λέτε, μόνο το πώς θα διασφαλιστεί η άμυνα των νησιών μας δεν μας έχετε πει. Ίσως γιατί δεν σας ενδιαφέρει. Ίσως πάλι γιατί προτιμάς να χάσουμε έδαφος μπας και δοθεί το έναυσμα για κείνη τη ρημάδα την ... ταξική επανάσταση που προφήτεψε ο Μαρξ (καλά κρασά!). Άλλωστε και ο Λένιν εργάστηκε για την ήττα της Ρωσίας από τους Γερμανούς στον Α' Παγκόσμιο.

  Αν και νομίζω ότι αυτό που σε ενόχλησε περισσότερο είναι πως μάντεψα πού ήθελες να κατευθυνθούν τα λεφτά!

 14. anonymous avatar
  anonymous 17/08/2011 17:28:20

  Αν και το ζήτημα είναι σοβαρό, θα για την μανία που με κατατρέχει από την ώρα που διάβασα το άρθρο, γιατί δεν κάλεσαν και τον πρωθυπουργό μας, κοντά ήταν, να του δείξουν τις επιχειρισιακές τους δυνατότητες, θα ήταν μιά καλή ευκαιρία να τον ξεφορτωθούμε.

 15. Prometheus avatar
  Prometheus 18/08/2011 22:55:55

  ρε 'σεις ... πλάκα κάνετε? στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Λάρισσα, η διοίκηση απο ποιόν ασκείται θυμόμαστε ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.