#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2012 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φεύγει από την Ελλάδα και η Credit AgricoleΜετά την αποχώρηση της Carrefour  και την “ελληνοποίησή της”, έρχεται άλλο ένα χτύπημα στην ελληνική οικονομία και αναδεικνύει το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας που είναι αποτέλεσμα της απουσίας διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικά ιδιωτικοποιήσεων καθ΄ όλη την περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η Credit Agricole μετά από μακροχρόνια παρουσία στη χώρα μας  και επενδύσεις 6 περίπου δις ευρώ, αναζητεί τρόπο αποχώρησης από την ελληνική αγορά, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στην ύφεση την οικονομία αφού πρόκειται για άλλγη μια περίπτωση αποεπένδυσης.

Η άδοξη εξέλιξη της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που έγινε στην Ελλάδα και η οποία ξεκίνησε το 2001 είναι αποτέλεσμα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Η διοίκηση της Credit Agricole έχει αποφασίσει την οριστική απεμπλοκή της από την Ελλάδα διότι θεωρεί ότι βαραίνει τη γενικότερη χρηματοοικονομική της θέση και την παρουσία της στις αγορές, η έκθεσή της στην Ελλάδα. Στόχος είναι η πραγματοποίηση μιας συναλλαγής με ανταλλαγή μετοχών με κάποιο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα, με την προϋπόθεση ότι το τελικό μετοχικό ποσοστό της Credit Agricole στην όποια ελληνική τράπεζα δεν θα υπερβαίνει το 10%.

Το όριο του 10% έχει τεθεί από τη διοίκηση για να μην ενσωματώνονται τα αποτελέσματα της ελληνικής επένδυσης στον ισολογισμό της Credit Agricole. Με αυτό τον τρόπο και θα μειώσει αντικειμενικά τον κίνδυνο από την παρουσία της στην Ελλάδα αλλά και θα πάψει να έχει στραμμένα πάνω της τα βλέμματα ξένων επενδυτών και οίκων αξιολόγησης

Η νέα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη  αγορών και να ανατραπεί το κύμα φυγής, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες εξυγίανσης του τραπεζικού  συστήματος (ανακεφαλαιοποίηση) καθώς και την γρήγορη υλοποίηση των  ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 30/06/2012 15:11:37

  Ας φύγει. Δεν νομίζω πως πήγε ποτε η εμπορική 'επιπεδο' προς τα πάνω απο την παρουσία της.

  • chris avatar
   chris @ nikos 30/06/2012 16:10:16

   Στο καλο και να μην μας γραφει.
   Καλα εφαγαν απο το 2001 οι γαλλοι, (βαλε μεσα και την γενικη).
   Οτι περισσευει στη τραπεζα δρομο, και θα ελεγα να την επαιρνε το κρατος κοψοχρονια απο τους φιλους γαλλους

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 30/06/2012 15:54:08

  Υπάρχει μια δομική αντίφαση στο κείμενο. Λέτε "να τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις" και, παράλληλα, το πρόβλημα αφορά μια τράπεζα η οποία... ιδιωτικοποιήθηκε! Και μάλιστα με "δόξα και τιμή" από την κυβέρνηση Καραμανλή, σε πολύ ευνοϊκές, τότε, οικονομικές συνθήκες.

  Οι γνωρίζοντες την τραπεζική αγορά ήξεραν τα χρόνια προβλήματα της επένδυσης, τα οποία σχετίζονται λιγότερο με το PSI και περισσότερο με την πολιτική παροχών δανείων με κομματικά και ευνοιοκρατικά κριτήρια. Πέραν τούτου, όμως, οι Γάλλοι ποτέ δεν κατάλαβαν πώς έπρεπε να "παίξουν" στην ελληνική τραπεζική αγορά και ήθελα να να διοικήσουν την Εμπορική σαν να βρίσκεται στη Γαλλία.

  Στην πραγματικότητα, είναι μια απόφαση που πάρθηκε αρκετά αργά, αλλά δεν μπορούσε να καθυστερήσει άλλο. Όσο νωρίτερα έφευγαν, τόσο περισσότερο θα είχαν περιορίσει τις ζημιές τους. Η Credit Agricole έχασε περίπου το 20% των ιδίων κεφαλαίων της με την ελληνική της επένδυση, ποσό τεράστιο ακόμη και για έναν κολοσσό όπως αυτή. Αν έμενε, θα έχανε κι άλλο, εφόσον βέβαια συνέχιζε τον ίδιο τρόπο διοίκησης, που δεν λάμβανε υπόψη του την ελληνική πραγματικότητα.

  Το μόνο που θα μπορούσε να είχε κάνει η Ελλάδα για να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης από την CA, θα ήταν να μην είχε κάνει το PSI, που έκανε την Ελλάδα τόπο προς αποφυγή για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

 3. Geros avatar
  Geros 30/06/2012 16:02:28

  Όλοι οι συνωμοσιολόγοι που λέγανε πως την κρίση την έφτιαξε η δύση για να αγοράσουν μετά την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί που είναι?
  Έχω βαρεθεί να μετράω εταιρείες που φεύγουν , κανένας δεν θέλει να μας αγοράσει τελικά?
  Μια μέσου μεγέθους πολυεθνική μπορεί ΑΝΕΤΑ να αγοράσει όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες , όλες τις τράπεζες , τις ΔΕΚΟ , τα πάντα .... Όχι μονο δεν το κάνουν αλλα φεύγουν και αυτοί που είχαν έρθει παλαιότερα!
  Το καλό θα είναι να προβάλουμε την κατάρριψη των ηλιθίων μύθων που ανακάλυψε ο λαός μας και στήριξε μια ομάδα καιροσκόπων πολιτικών , μονο μέσο από την κατάρριψη των μύθων θα έρθει η επίγνωση για το τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την κρίση. Ο δρόμος για αυτό είναι δύσκολος μια και όλοι αυτοί οι μύθοι είναι στην ουσία μύθοι αυτοαθώωσης , είναι φτιαγμένοι δηλαδή για να αθωώσει ο μέσος Έλληνας τον εαυτό του για τα χαλια της χώρας. Ωραίο είναι να μιλάμε αφηρημένα και να λέμε "πρέπει να πούμε στον λαό την αλήθεια" αλλα όταν λες "δεν φταίει ο Σόρος και τα σκοτεινά κέντρα αλλα εσύ" αλλάζει το πράγμα.

  • Γ.ΠΑΠΑ avatar
   Γ.ΠΑΠΑ @ Geros 30/06/2012 17:47:02

   Συμφωνώ απόλυτα. Βαρέθηκα να ακούω "θα μας πάρουν τις τράπεζες" ...κ.λπ. Τώρα που μπορούν να τις πάρουν άνετα (έχει απαξιωθεί η χρηματιστηριακή τους αξία) γιατί δεν το κάνει κανένας; Αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή τη χώρα και έχουν διαστρεβλωθεί οι πεποιθήσεις, οι έννοιες και οι αξίες;
   Φταίνε οι δημοσιογράφοι; οι πολιτικοί; οι συνδικαλιστές; εμείς;

 4. anonymous avatar
  anonymous 30/06/2012 16:26:27

  "Η διοίκηση της Credit Agricole έχει αποφασίσει την οριστική απεμπλοκή της από την Ελλάδα διότι θεωρεί ότι βαραίνει τη γενικότερη χρηματοοικονομική της θέση και την παρουσία της στις αγορές, η έκθεσή της στην Ελλάδα."
  Αυτό για εμένα σημαίνει ότι δεν καλύπτονται ούτε από τη νίκη των φιλελευθέρων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ούτε από το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε σαφώς και κατηγορηματικώς (δια της επιστολής του) στην άσκηση της ορθής φιλελεύθερης φιλοευρωπαϊκής πολιτικής.

  Φαίνεται πως οι Γάλλοι (εν προκειμένω) δίνουν περισσότερη σημασία σε όσους φωνασκούν εναντίον της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και εναντίον των ιδιωτικοποίησεων, προβλέποντας ότι στο τέλος οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του κρατισμού θα επικρατήσουν.

  Είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού μας να τους εκπλήξει ευχάριστα για άλλη μια φορά, αποδεικνύοντας ότι εννοεί αυτά που λέει:
  Αύριο λοιπόν κιόλας ας δώσει εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να εκχωρήσει την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στις γαλλικών συμφερόντων Veolia και Suez ή/και να πωλήσει απευθείας υδροηλεκτρικές μονάδες και τις καλές λιγνιτικές της ΔΕΗ στην EdF ή στις Γερμανικές ΕΟΝ και RWE, απελευθερώνοντας παράλληλα τις τιμές και καταργώντας ηλίθια μέτρα όπως το Κοινωνικό Τιμολόγιο, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κλπ παλαιοκομμουνιστικές αηδίες που στρεβλώνουν την αγορά, να εκχωρήσει σε ιδιωτικό μάνατζμεντ τρία τέσσερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία τα οπία θα εργάζονται με βάση τους νόμους της αγοράς, να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη παραχώρηση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων σε ιδιωτικές εταιρείες κλείνοντας παράλληλα και απολύοντας το προσωπικό των εφοριών, να δείτε πως αλλάζει το επενδυτικό κλίμα.

  Είμαι σίγουρος ότι ο Αντώνης Κ. Σαμαράς θα τα καταφέρει και στο τέλος θα κάνει τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης να σιγήσουν.

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymous 30/06/2012 16:28:18

   διόρθωση: "νοσοκομεία τα οποία"

   • Kραντωρ avatar
    Kραντωρ @ anonymous 01/07/2012 12:41:18

    Την ελευθέρα Θράκη να την πωλήσουμε στους Τούρκους θα πιάσουμε υψηλό τίμημα, την δε Σάμο, που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, να την εκχωρήσουμε δωρεάν για εκδίκηση. Να εκποιήσουμε και μερικά άρματα μάχης για να επιχορηγήσουμε τον Τζήμερο...

  • Δεξιοστροφος avatar
   Δεξιοστροφος @ anonymous 30/06/2012 18:17:50

   Εισαι σιγουρος οτι μπορει να αγορασει ολες τις εισηγμενες?? Νομιζεις οτι οι αποτιμησεις τους σημαινουν οτι τοσο αξιζουν?? Η οτι τοσο πωλουνται?? Για πες μου π.χ ποιος μπορει μα αγορασει τον ομιλο της Βιοχαλκο (ΧΑΛΚΟΡ ΣΙΔΕΝΟΡ ΕΛΒΑΛ ΕΛΚΑ ΣΩΛΚ ΕΤΕΜ και καμμια 100 τουλαχιστον μη εισηγμενες στην Ελλαδα και στο εξωτερικο) που ολες ελεγχονται με ποσοστα πολυ πανω απο 50%.??

  • lol avatar
   lol @ anonymous 30/06/2012 18:58:30

   και κοιτα,πηγαινε να δουλεψεις και δωρεαν με αυτα τα μυαλα που κουβαλας..

  • Μοναχικός Λύκος avatar
   Μοναχικός Λύκος @ anonymous 01/07/2012 12:53:04

   "Αύριο λοιπόν κιόλας ας δώσει εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να εκχωρήσει την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στις γαλλικών συμφερόντων Veolia και Suez"

   Η Veolia δεν ήταν η εταιρεία που ανάγκασε τους Γάλλους να βγουν στους δρόμους για την απαράδεκτη συμπεριφορά της με τις τιμές και το δίκτυο του νερού; Αποτέλεσμα: το νερό ξανά κρατικοποιήθηκε. Α ρε μυαλό που κουβαλάμε....

 5. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 30/06/2012 17:05:15

  Δηλαδή αν εκχωρηθεί το νερό, το όφελος για μένα ποιό θα είναι;! θα είναι πιό καθαρό; δε θα σπάνε οι σωλήνες; θα είναι πιό φθηνό; Ποιός μου λέει ότι αν πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες το ρεύμα θα είναι φθηνότερο;! Μέσα στη φιλελεύθερη μανία σας δε βλέπεται τίποτε! Αλλο να λειτουργούν οι ΔΕΚΟ με κανόνες ιδιωτικού τομές κι άλλο να δοθούν σε ιδιώτες. Πουθενά δε θα υπάρχει κέρδος! Απλά θα βάλουμε θηλιές στο λαιμό τις χώρες....

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ σιδεράκιας 30/06/2012 17:53:16

   τι παρτάκικη λογική είναι αυτή; το ζητούμενο στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ είναι τελικά αν θα είναι το νερό πιο καθαρό και το αν δεν θα σπάνε οι σωλήνες; δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους; τι λέμε τόσο καιρό; ποιά είναι η ουσία; Και στη τελική αν το ρίχνουμε τόσο χαμηλά, ναι είναι και η καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και όλοι ξέρουμε τη διαφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες αν συγκρίνουμε ιδιωτικές με δημόσιες εταιρείες τουλάχιστον στην Ελλάδα. Στη γειτονιά μου αν σπάσει σωλήνα μεσα στο κατακαλόκαιρο, που πολλές φορές έχουμε πει το νερό νεράκι, μπορεί να τρέχει για ώρες και ώρες αν όχι για ημέρες. Αμφιβάλλω αν θα συνέβαινε το ίδιο αν επρόκειτο για ιδιωτική εταιρεία. Το να λέμε να λειτουργήσουν οι ΔΕΚΟ με κανόνες ιδιωτικού τομέα, ακούγεται τουλάχιστον αστείο!

   • anonymous avatar
    anonymous @ GreekInLux 30/06/2012 18:31:52

    Ακριβώς!Είναι αστείο.
    Όπως αστείο είναι και η "δωρεάν" παιδεία, η δημόσια ασφάλιση και η "δωρεάν" υγεία.
    Όλα αυτά είναι κατάλοιπα μιας άλλης εποχής , τότε που καλός πολιτικός ήταν ο αριστερός ή αριστερίζων πολιτικός.
    Τι θα πει φτηνό Κοινωνικό Τιμολόγιο στο ρεύμα;
    Γιατί δηλαδή θα πρέπει να "επιδοτείται" ο ρεμπεσκές με φτηνό ηλεκτρικό εις βάρος αυτού ο οποίος δημιουργεί θέσεις εργασίας;
    Και από πότε το ρεύμα είναι "κοινωνικό αγαθό";Και γιατί το νερό να είναι φτηνό;Για να γίνεται σπατάλη σε γλάστρες κήπους πλύσιμο ΙΧ;

    Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός μας μιλώντας για ιδιωτικοποιήσεις και ανάπτυξη βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση.

    • Πεπόνης avatar
     Πεπόνης @ anonymous 01/07/2012 17:39:48

     Να ζήσεις στο Τζέρμανυ τότε, που βρέχει 8 μέρες την εβδομάδα επί 24 ώρες την μέρα και πληρώνεις 200 ευρώπουλα για νερό τον μήνα: 100 για το νερό που μπαίνει και 100 για το νερό που βγαίνει. Και αναγκαστικά πλένεις τα πιάτα με σύριγγα. Είναι καλύτερα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ σιδεράκιας 30/06/2012 18:44:03

   Δε ξέρω αν είναι πιο καθαρό το νερό.Φτηνό δεν πρέπει να είναι αφενός για να υπάρχει η κινητήρια δύναμη της οικονομίας που λέγεται κέρδος.
   Ο ιδιώτης δηλαδή θα βγάζει κέρδη τα οποία θα επανεπενδύει δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
   Όσον αφορά το ρεύμα:Το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό (utility) για να είναι φτηνό.Eίναι εμπόρευμα (commodity) και ως τέτοιο ωφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε.

   • lol avatar
    lol @ anonymous 30/06/2012 19:02:26

    ομορφος νεοφιλελευθερος κοσμος αγγελικα πλασμενος...

   • Dyer avatar
    Dyer @ anonymous 30/06/2012 19:25:17

    Δεν μπορεί.
    Πλάκα κάνεις.
    Τόσα σχόλια και ούτε ένας δεν το πήρε είδηση;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ anonymous 01/07/2012 00:16:08

    κατι αναμεσα στην δαιμονοποιηση του κερδους και την θεοποιηση του ιδιωτη/επενδυτη δεν μπορει να σκεφτει κανεις..

    ολοι ξερουμε (και να δεν το ξερουμε οφειλουμε να το μαθουμε) ο'τι και εμποδιστηκαν επενδυσεις και χαθηκαν θεσεις εργασιας εξαιτιας του 'ακτιβισμου' του 'συνδικαλιστικου κινηματος'
    απο την αλλη επισης οφειλουμε να γνωριζουμε και τις δραστηριοτητες ιδιωτων/επενδυτων που αφου απεκτησαν (απο το κρατος συνηθως με σκαναδαλωδωςνοικους ορους) εταιριες τις εσπασαν, πουλησαν assets, κονομησαν και την κοπανησαν (περιορισμενη ευθυνη γαρ) αφηνοντας πισω στρατιες ανεργων.

    το μετρο εχει χαθει εντελως

    Το ο'τι η CA αγορασε ψηλα και πουλαει τωρα κακην-κακως (που δεν ξερουμε ποσο κοντα στον πατο ειμαστε) δεν σημανει οτι η Veolia/Suez κπλ δεν αγοραζουν κοψοχρονια..
    Αποκρατικοποιησεις ναι αλλα με ορους και με το αναλογο ρυθμιστικο πλαισιο που διασφαλιζει επιπεδο και υπηρεσιας και κοστους για παροχες ζωτικης σημασιας για τους πολιτες (υδρευση, ηλεκτρισμος)

   • Nikitas avatar
    Nikitas @ anonymous 01/07/2012 11:58:45

    "Όσον αφορά το ρεύμα:Το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό (utility) για να είναι φτηνό. Eίναι εμπόρευμα (commodity) και ως τέτοιο ωφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε." (sic)

    Το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό (utility); Προφανώς μας δουλεύεις ή ο νεοφιλελευθερισμός σου ξεπερνάει ακόμα και τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της Αμερικής. Αντιγράφω από την wikipedia:

    "A public utility (usually just utility) is an organization that maintains the infrastructure for a public service. Public utilities are subject to forms of public control and regulation ranging from local community-based groups to state-wide government monopolies. The term utilities can also refer to the set of services provided by these organizations consumed by the public: electricity, natural gas, water, and sewage. Telephony may occasionally be included within the definition.

    In the United States of America, public utilities are often natural monopolies because the infrastructure required to produce and deliver a product such as electricity or water is very expensive to build and maintain. As a result, they are often government monopolies, or if privately owned, the sectors are specially regulated by a public utilities commission."

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ anonymous 01/07/2012 17:42:15

    Ωραία σάτιρα! Σάτιρα δεν είναι;

  • ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
   ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ @ σιδεράκιας 30/06/2012 19:19:21

   Σιδεράκια, εντελώς φιλικά, επειδή βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, που δεν είναι ο" σοσιαλιστικός" ή ο " φιλελεύθερος ", αλλά αυτός της κοινής λογικής, να σου συστήσω να δεις το ντοκυμανταιρ " catastroika ". Ήδη κάποια " ανώνυμα " παπαγαλάκια που ποντάρουν στην αμάθεια των λαών έρχονται να μας παρουσιάσουν ως σωτήρες εταιρίες, όπως η veolia και suez, οι οποίες όταν ανέλαβαν την υδροδότηση του Παρισιού το 1985 επί Σιράκ, μέσα σε 15 χρόνια αύξησαν τα τιμολόγια του νερού κατά 250%, ενώ κατηγορούνται σε πολλές χώρες, όπου δραστηριοποιούνται, για χρηματισμό κρατικών υπαλλήλων, καθώς και κυβερνητικών στελεχών. Στελέχη των εταιριών αυτών, είναι ταυτόχρονα στελέχη του ΔΝΤ, ενώ όταν είχε ξαναέρθει στο προσκήνιο( επί Καραμανλή ) το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, οι συγκεκριμένες εταιρίες έφταιξαν κοινοπραξίες με ποιους λες; Η πρώτη με το Μπόμπολα και η δεύτερη με το Βγενόπουλο. Ο δε ΓΑΠ τοποθέτησε διοικητή στην ΕΥΔΑΠ πρώην στέλεχος μίας εξ αυτών των εταιριών!

 6. thanasis avatar
  thanasis 30/06/2012 17:55:44

  ειδαν και αποειδαν οτι του ελληνα ο τραχηλος ζυγον δεν υποφερει
  και φευγουν αλλωστε εδω ηρθαν σαν κατακτητες και οχι σαν φιλοι
  για αυτο και δεν ευδοκιμησαν οι συνεργασιες τους

 7. alex23 avatar
  alex23 30/06/2012 17:59:03

  επειδη μαλλον υπαρχει ενα θολο τοπιο, και οι δυο ομιλοι ειχαν αποφασισει απο καιρο να φυγουν απο την ελλαδα και οχι μονο..
  η Carrefour παραδειγματος χαριν, δεν φευγει μονο απο την ελλαδα αλλα και απο οσες χωρες το ποσοστο κερδους λογω της ευρωπαικης κρισης, δεν ειναι ικανοποιητικο..κανει ενα downsize για να διατηρησει τα ποσοστα των κερδων του ομιλου υψηλα..


  για την τραπεζα ειναι πιο περιπλοκα και δεν ειναι αυτο που φαινεται...
  απο την ναυτεμπορικη μεταφερω

  "Την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο Alain Strub, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Credit Agricole, με αφορμή τα εγκαίνια νέου πρότυπου καταστήματος της τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. " 28/6/2012

 8. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 30/06/2012 19:28:51

  Μία απορία: Η μητρική τράπεζα (γαλλική) δάνειζε χρήματα κ.λ.π. τραπεζικά προϊόντα στην Εμπορική; και αν ναι με τί επιτόκια;

  • Dyer avatar
   Dyer @ Δημήτριος Κοκκαλάκης 30/06/2012 19:58:33

   Πόσα ξέρεις!!!

 9. vardarskian avatar
  vardarskian 30/06/2012 21:23:07

  tragic!

  • anonymous avatar
   anonymous @ vardarskian 30/06/2012 23:40:04

   Ακόμα πιο tragic είναι τα δημόσια νοσοκομεία αχούρια που στοιχίζουν στο φορολογούμενο όσο το NY Μemorial Hospital, η δημόσια παιδεία των ιδιαίτερων και των φροντιστηρίων, οι ανίκανες να εισπράξουν εφορίες, η ΔΕΗ των "κοινωνικών τιμολογίων".

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ anonymous 01/07/2012 18:02:54

    Αυτά, γιατί δεν επιδιορθώνονται από την κυβέρνηση, αντί να ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψώμι, στο 1/10 ή 1/20 της αξίας τους; Αυτό δεν σου περνάει από τον νου;

    Δεν σου προκαλεί εντύπωση;

 10. ΚΜ avatar
  ΚΜ 30/06/2012 21:53:01

  Τύφλα να'χει ο Περισσός, τόση δογματίλα!

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΚΜ 30/06/2012 23:49:11

   Αντί απαντήσεως ιδού ο δρόμος που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση:
   h==p://www.antinews.gr/2012/06/30/168960/

   ευτυχώς που ο Πρωθυπουργός μας δεν συμμερίζεται τις αριστερίστικες ιδεοληψίες και προχωράει γοργά και αποφασιστικά στο σωστο δρόμο.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ anonymous 01/07/2012 00:34:09

    Χα χα, ακόμα κι εμένα με έβγαλες κι εμένα αριστερό! Α ρε Μιράντα, με έκανες και γέλασα! Προφανώς οι μόνοι μη αριστεροί στον πλανήτη, εκτός από εσένα είναι ο Μάνος, ο Τζήμερος (χα χα!), ο Ανδριανόπουλος, ο Βαλιανάτος και ο σύντροφος του Βαλιανάτου.

    Πέρα από την πλάκα, αυτά είναι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, με συγκεκριμένο σκεπτικό. Προφανώς, στόχος του Σαμαρά δεν είναι να ακριβύνει το νερό, όπως επιτάσσουν οι ιδεοληψίες σου.

 11. ΚΜ avatar
  ΚΜ 30/06/2012 21:57:45

  Χονδροειδές το κόλπο σου. Ο Σαμαράς κατανοεί μεν την ανάγκη επιλεκτικών αποκρατικοποιήσεων αλλά καμία σχέση με τις ακραίες, δογματικές θέσεις που πρεσβεύεις - παν μέτρον άριστον! Απλώς εσύ προσπαθείς να «πουλήσεις» τις δοξασίες σου επικαλούμενος ότι δήθεν συμμερίζεται τον ταλιμπανισμό σου ο Σαμαράς.

 12. GreekInLux avatar
  GreekInLux 30/06/2012 22:22:17

  Νομίζω το χοντρύνατε λιγουλάκι.

 13. anonymous avatar
  anonymous 30/06/2012 23:29:39

  Nομίζετε αγαπητέ ότι κάνω πλάκα;
  Ο καιρός θα δείξει αν θα δικαιωθώ εγώ ή εσείς.

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymous 30/06/2012 23:50:38

   Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρίς...

   h==p://www.antinews.gr/2012/06/30/168960/

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ anonymous 01/07/2012 17:54:24

   Δείξε μας ΠΟΥ πέτυχε αυτό που προτείνεις.

 14. anonymous avatar
  anonymous 30/06/2012 23:34:51

  Δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερος και παλαιοφιλελεύθερος κόσμος.
  Και ναι, ο νεοφιλελεύθερος (όπως τον ονομάζετε) κόσμος ίσως να μην είναι αγγελικά πλασμένος, αλλά είναι έτη φωτός μπροστά από το παράδεισο της Κούβας και της Β.Κορέας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ anonymous 01/07/2012 00:49:06

   Ξέρεις πολλοί από μας είμαστε δεξιοί - δεν είμαστε φιλελεύθεροι. Οι οικονομικές θεωρίες για μας είναι εργαλεία, δεν είναι θρησκευτικά δόγματα.

   Κατά τα άλλα, γελοίος και ο ισχυρισμός ότι δήθεν η παραμικρή απόκλιση από τη δικιά σου ουαχαβιτική εκδοχή της αγοράς (πχ η ύπαρξη ειδικού τιμολογίου στην ύδρευση), καθιστά μια χώρα Βόρειο Κορέα ή Κούβα. Αυτά τα «ευφυολογήματα» είναι επιπέδου Τζήμερου, μπορεί και παρακάτω (άν υπάρχει πιο κάτω).

 15. The Saint avatar
  The Saint 30/06/2012 23:50:27

  Η Credit Agricole έχει χάσει τα μαλλιά της κεφαλής της στην Εμπορική. Κεφάλαια ύψους 6 δις ευρώ και άνω είναι πολλά. Τόσα πολλά που η μετοχή της Credit Agricole στο Παρίσι το αποτυπώνει εδώ και χρόνια.

  Η Credit Agricole έχει επίσης ρισκάρει δίνοντας ρευστοτητα στην Εμπορική που έχανε καταθέσεις. Γι' αυτο σταμάτησε να δίνει κι άλλα με αποτελεσμα η Εμπορική να αναζητά ρευστότητα στην ΤτΕ. Φυσικά, οι γάλλοι πληρώνουν τις επιλογές που έκαναν στο μάνατζμεντ αλλά και τον "παράξενο" τρόπο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όπου τα προβληματικά δάνεια "ρυθμίζονται" οποτε οι τράπεζες δεν παίρνουν επιπροσθετες προβλέψεις και επομένως ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 16. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/07/2012 02:44:20

  Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό (και η πρώτη γραμμή, για την Καρφούρ δείχνει ότι δεν είναι) ότι η ξένη ΕΜΠΟΡΙΚΗ επένδυση ΔΕΝ είναι αναπτυξιακή, αλλά καταλήστευση της Οικονομίας μας. Και εξηγούμαι:

  Για να θεωρηθεί αναπτυξιακή μια επένδυση, πρέπει να ΑΦΗΝΕΙ κάτι θετικό στην χώρα (φόρους, θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία κλπ). Μία εμπορική επένδυση ξένων συμφερόντων κλείνει εκατοντάδες, 'εως χιλιάδες, ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφήνοντας χωρίς δουλειά περισσότερους από όσους προσλαμβάνει. Οϋτε φόρους αφήνει, γιατί μπορεί να κάνει τριγωνικές τιμολογήσεις μέσω άλλης χώρας για να μεταφέρει τα κέρδη στο εξωτερικό, αλλά και γιατί, οι απώλειες Κρατικών Εσόδων από φορολόγηση των μικρομεσαίων, που θα πληγούν, είναι πολύ μεγαλύτερες από όσα θα λάβουν από τις μεγάλες ξένες ΑΕ, μετά την εγγραφή των όποιων κερδών τους στα προς επανεπένδυση

  • Dyer avatar
   Dyer @ ΠΗΛΕΑΣ 01/07/2012 11:11:10

   +1000

 17. Takis avatar
  Takis 01/07/2012 09:12:25

  Ολες οι επενδύσεις εμπορικές,τραπεζικές,επενδυτικές είναι παραγωγικές,προσθέτουν ειδόδημα κεφάλαια θέσεις εργασίας φόρους...
  Οι τριγωνικές πωλήσεις είναι καλές μόνο όταν τις κάνουν ελληνικές επιχειρήσεις και τα χρήματα καταλήγουν στην Ελλάδα,κακές για το ανάποδο.
  Συμπέρασμα διώχνουμε τους ξένους για να μην πληγούν τα αστέρια της ελληνικής οικονομίας.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Takis 01/07/2012 21:36:55

   Έχεις λάθος και, απάντησε, αν θες στα κατωτέρω, για να το καταλάβεις (παραθέτω τις δικές μου απαντήσεις):
   1. Ποιά εγχωρίως προστιθέμενη αξία αποκτά το, όποιο, Ελληνικό προϊόν, όταν το πουλάει ξένη εμπορική αλυσίδα;
   ΑΠΑΝΤ: Μόνον το εμπορικό κέρδος, όπως και αν το πουλάει Ελληνική, αλλά, αφού φορολογηθεί, "φεύγει", σίγουρα, για τα ξένα, ενώ η Ελληνική εταιρεία έχει λόγους να το κυκλοφορήσει "εντός", τονώνοντας την δική μας οικονομία.
   2. Προσφέρει μια ξένη εμπορική αλυσίδα μέλλον στην Ελληνική παραγωγή;
   ΑΠΑΝΤ: Όχι, γιατί έχει ήδη διεθνείς συμφωνίες, συνήθως και ίδια παραγωγικά ή μεταποιητικά συμφέροντα, ξένης βάσεως, που πρέπει να προωθήσει. Η παρουσία Ελληνικών προϊόντων στα ράφια της γίνεται ή σαν πρόφαση ή περιστασιακά, λόγω προσωρινής ελλείψεως αντίστοιχων ίδιων παραγωγών ή συμφωνιών. (Θαυμάστε Βέλγικες ντομάτες, Ισπανικά πεπόνια και Χιλιανά λεμόνια στα ξενόφερτα σουπερμάρκετ).
   3. Προσφέρει μια ΕΜΠΟΡΙΚΗ ξένη επένδυση θέσεις εργασίας:
   ΑΠΑΝΤ: Όχι, γιατί στο Εμπόριο η θέση εργασίας εξαρτάται από την εξυπηρετούμενη ζήτηση ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Η ολική εγχώρια ζήτηση ΔΕΝ αυξάνεται, σαν αποτέλεσμα της επενδύσεως και οι θέσεις εργασίας, απλά, "μεταναστεύουν" από τους Έλληνες εμπόρους (που κλείνουν ή απολύουν) στην ξένη επένδυση, αλλά θα είναι πάντα ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ, αφού ο επενδυτής κάνει ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΟΣ, λόγω του μεγέθους του.
   4. Τι κερδίζει η Ελληνική Οικονομία;
   ΑΠΑΝΤ: Τι χάνει, εννοείς!!! Μια ΕΜΠΟΡΙΚΗ επένδυση έχει χαμηλό σχετικό αρχικό κόστος (μόνο διαμόρφωση χώρων πωλήσεως, κατ'ουσίαν) από όπου ωφελείται η οικονομία μας. Από εκεί και πέρα ΑΠΑΓΕΙ το εμπορικό της κέρδος (δηλαδή, ένα μέρος του ΑΕΠ μας), νόμιμα, στο εξωτερικό, αφού αφήσει ένα μικρό μέρος του σαν φόρο. Ταυτόχρονα, έχουμε πολλαπλές παράλληλες απώλειες (τεχνογνωσίας, επαγγελματικής διατηρησιμότητας, κοινωνικής σταθερότητας). Και είναι μετρημένο, πόσο περισσότερη και σταθερότερη είναι η φορολόγηση των Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων, ως ποσοστό του (συνολικά αναλλοίωτου) τζίρου τους.
   5. Δίνει, τουλάχιστον, σταθερές Οικονομικές συνθήκες, μια ξένη εμπορική επένδυση;
   ΑΠΑΝΤ: ΟΧΙ! Δέστε, σαν παράδειγμα, τι έγινε με τις ALDI και ΡΑΔΙΟΑΘΗΝΑΙ (Dixon's): Άφησαν ξοπίσω τους μόνο φτηνά κτίρια. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις, που έκλεισαν, δεν θα ξανανοίξουν, γιατί αν κλείσεις ΟΛΙΚΑ, καταστρέφεσαι, ενώ αν "αποτραβηχτείς" από μια αγορά (όπως η aldi), μεταφέρεις το εμπορευμά σου σε άλλη ομοειδή επιχείρηση συμφερόντων σου. Και οι "θέσεις εργασίας" τους τώρα γίναν επιδόματα ανεργίας.
   6. Είναι θεμιτός ο ανταγωνισμός, που επιβάλλει μια ξένη εμπορική επένδυση στην αγορά μας;
   ΑΠΑΝΤ: ΟΧΙ, γιατί όταν εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα τέρατα και σημεία της Ελληνικής Οικονομίας, αυτή, ακόμα και αν δεν έχει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από το κράτος μας (fast track κλπ), έχει πρόσβαση σε ξένες τράπεζες, ξένη κρατική αρωγή και ξένη εκπαίδευση στελεχών και βασικών υπαλλήλων.

   ΥΓ. Ανάλογα ισχύουν και για τις ξένες επενδύσεις παροχής υπηρεσιών. Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν βρίσκω απαραίτητες και ωφέλιμες τις ξένες ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ επενδύσεις στη χώρα μας.

 18. takis400 avatar
  takis400 01/07/2012 13:05:34

  μαλιστα,το νερο και το ρευμα δεν ειναι κοινωνικο αγαθο κατα πολλους.Τα ποταμια και οι λιμνες σε ποιον ανηκουν?τα υδροηλεκτρικα απο που παραγουν ρευμα?οτι χαζομαρα νεοφιλελευθερη κυκλοφορει τι πετανε καποιοι,για να πουν τι?δωστε στους ιδιωτες για να τους επιδοτουμε μετα?οχι λοιπον,ειναι κοινωνικα αγαθα και τα νερα,ο λιγνιτης και ολες οι φυσικες πηγες ενεργειας ανηκουν σε εμενα και σε εσενα και σε ολους τους ελληνες.Αλλο να ορθολογησεις την λειτουργια των οργανισμων και αλλο να ξεπουλησεις οτι υπαρχει.Οσο λεγεται οτι θα πουληθει η ΔΕΗ τα διπλα αξιζει μονο η Πτολεμαιδα.Και οπως ειπε και ενας φιλος παραπανω για δειτε το catastroika,λεει και για το νερο και για το ρευμα.Ευχαριστω πολυ.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ takis400 01/07/2012 14:44:55

   Μια μικρή λεπτομέρεια βέβαια. Δεν πας στις λίμνες και τα ποτάμια για να πιεις το νερό, ούτε το ηλεκτρικό αυτοπαράγεται από το νερό. Το θέμα είναι πως δε θα σου κοστίζει ο κούκος αηδόνι να εκμεταλλευτείς αυτά τα αγαθά επειδή σε εκμεταλλεύονται οι επαγγελματίες συνδικαλιστές και οι κηφήνες των οργανισμών.

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ TARAMAS 01/07/2012 17:52:48

    Γιατί τότε δεν βάζουν στην (βγάζουν από την...) θέση τους αυτούς που εκμεταλλέυονται τον λάο, τους επαγγελματίες συνδικαλιστές και τους κηφήνες των οργανισμών και αντί αυτού υποβαθμίζουν, απαξιώνουν και ξεπουλάνε για "ένα κομμάτι ψωμί" σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας; Φοβούνται, ντρέπονται, απειλούνται, δεν μπορούν;

    • TARAMAS avatar
     TARAMAS @ Πεπόνης 02/07/2012 19:25:35

     Τώρα τι ρωτάς, το απαρχαιωμένο ελληνικό δημόσιο γιατί δεν εκσυγχρονίζεται και αποτελεί τροχοπέδη, φοβούνται, ντρέπονται, απειλούνται, δεν μπορούν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.