#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2012 16:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φασίστες: «Οι επαναστάτες της αντεπανάστασης»Οι απόψεις του μεγάλου ιστορικού, Ερίκ Χομπσμπάουμ, που πρόσφατα απεβίωσε, για τον φασισμό, έχουν ιδιαίτερο νόημα. Εκτός του ότι ο ίδιος ως παιδί εβραϊκής οικογένειας στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, έζησε από κοντά τη φρίκη του ναζισμού, προσεγγίζει το θέμα με μεγάλη ψυχραιμία και επιστημονική αντικειμενικότητα. Τι λέγει ο ίδιος, λοιπόν, για τους φασίστες; Τους χαρακτηρίζει ως τους «επαναστάτες της αντεπανάστασης» και τονίζει ότι στήριξαν την άνοδό τους στην «αντισυστημικότητά» τους.

Πρόκειται για δύο σημεία-κλειδιά για να κατανοήσει κανείς τον «εκφασισμό», όχι μόνον της ελληνικής κοινωνίας, αλλά συνολικότερα του ονομαζόμενου «πολιτισμένου» κόσμου, είτε του Δυτικού, είτε του Ανατολικού. «Οι φασίστες –έγραψε ο Χόμπσμπάουμ- ήταν οι επαναστάτες της αντεπανάστασης. Στη ρητορεία τους, στην απήχησή τους σε εκείνους που θεωρούσαν τους εαυτούς τους θύματα της κοινωνίας, στο κάλεσμά τους για ολοκληρωτική μεταρρύθμιση της κοινωνίας, ακόμα και στη σκόπιμη προσαρμογή των συμβόλων και των ονομάτων κοινωνικών επαναστατών, που ήταν τόσο προφανής στο «Εθνικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα» του Χίτλερ, με την αλλαγμένη κόκκινη σημαία του και με την καθιέρωση της Κόκκινης Πρωτομαγιάς ως επίσημης αργίας το 1933». Τίποτε δεν βγαίνει μέσα από «παρθενογένεση». Τα ίδια, κατά ιστορική αντιστοιχία, συμβαίνουν σήμερα. Και οι «δικοί» μας ο νέο-ναζί ακριβώς στις ίδιες βάσεις πατάνε.

Προφανέστατα, βέβαια, πρόκειται για ένα μόρφωμα με ιδεολογική σκέψη και ανάλυση κάτω του μηδενός. Ωστόσο, «πατάνε» πάνω στο θυμικό της κοινωνίας και τις αντιδράσεις της απέναντι στα μεγάλα προβλήματά της. «Η θεωρία –ανέφερε, κατά την άποψή μας, πολύ ορθά, ο Χόμπσμπάουμ- δεν αποτέλεσε το ισχυρό σημείο των κινημάτων αυτών (σ.σ ναζί, φασίστες), που τόνιζαν τις ανεπάρκειες της λογικής και του ορθολογισμού, και την ανωτερότητα του ενστίκτου».

Η «αντισυστημική» φρασεολογία, ήταν χαρακτηριστικό των φασιστικών κινημάτων ανέκαθεν. Χαρακτηριστική άλλωστε, είναι η ίδια η ονομασία του κόμματος του Χίτλερ (Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Εργατών). Τα κινήματα αυτά πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν μαζικά. «Μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη φασιστική και στη μη φασιστική Δεξιά, ήταν ότι ο φασισμός ισχυροποιήθηκε με την κινητοποίηση των μαζών από τα κάτω», σημείωνε ο Χόμπσμπάουμ. Σε σχέση με αυτό το θέμα, ο ίδιος σημείωνε: «Η καινοτομία του φασισμού ήταν ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, αρνήθηκε να παίξει τα παλαιά πολιτικά παιχνίδια».

Και προσθέτει: «Βεβαίως, οι φασίστες δήλωναν ότι είναι κατά του καπιταλισμού και της πλουτοκρατίας, αλλά με την άνοδό τους στην εξουσία συνεργάστηκαν τέλεια με τους καπιταλιστές. Όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, το μεγάλο κεφάλαιο συνεργάστηκε ολόψυχα μαζί του μέχρι του σημείου να χρησιμοποιήσει την καταναγκαστική εργασία καθώς και την εργασία που του προσφέρθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης για τις επιχειρήσεις του».

Ο Χόμπσμπάουμ επίσης, παρατήρησε στα γραπτά του, ότι «ο φασισμός ήρθε στην εξουσία με τη συνενοχή και την πρωτοβουλία (όπως στην Ιταλία) των παλαιών καθεστώτων, δηλαδή με τρόπο «Συνταγματικό». Να σημειωθεί ότι και στη Γερμανία, το ονομαζόμενο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Εργατών του Χίτλερ, πήρε το 1924 μόλις 2,5%-3% των ψήφων. Το 1928 όμως, έφτασε στο 18% (δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη γερμανική πολιτική σκηνή), και το 1932, 32% (!).

Κατάρρευση του φιλελεύθερου πολιτικού μοντέλου

Ποιες ήταν όμως, οι βάσεις πάνω στις οποίες αναπτύχθηκε ο φασισμός και ο ναζισμός. Πέραν των εθνικών ιδιομορφιών, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο (π.χ. στη Γερμανία η μεγάλη ήττα στον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο), ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση του ’30, και η, κατ’επέκταση, αμφισβήτηση του φιλελεύθερου δημοκρατικού μοντέλου. «Οι άνθρωποι τότε –έγραψε ο ιστορικός- έζησαν την κατάρρευση των αξιών και των θεσμών του φιλελεύθερου πολιτισμού, την πρόοδο του οποίου θεωρούσαν δεδομένη. Επρόκειτο για μια ιδεολογική απειλή για τον ίδιο το φιλελεύθερο πολιτισμό».

Από τη μεριά του, ο φασισμός «ήταν θριαμβευτικά αντι-φιλελεύθερος. Ο φασισμός ενέπνευσε αντιφιλελεύθερες δυνάμεις, τις υποστήριξε και έδωσε στη διεθνή Δεξιά ένα αίσθημα ιστορικής αυτοπεποίθησης. Στη δεκαετία του ’30 φαινόταν μάλιστα ως το κύμα του μέλλοντος» (!). Να σημειωθεί, ανέφερε ο Χόμπσμπάουμ, ότι «ο Τσώρτσιλ, δεξιότατος Τόρυ, την περίοδο της δεκαετίας του ’30, εξέφρασε κάποια συμπάθεια για την Ιταλία του Μουσσολίνι και δεν υποστήριξε την Ισπανική Δημοκρατία εναντίον των δυνάμεων του Φράνκο, αλλά η απειλή της Γερμανίας εναντίον της Βρετανίας τον έκανε πρωταγωνιστή της διεθνούς αντιφασιστικής ενότητας».

Και κάτι πολύ ενδιαφέρον: Στις γραμμές του φασισμού πέρασαν ακόμα και βασικοί ιδεολόγοι, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. «Στον ιταλικό φασισμό –ανέφερε ο Χόμπσμπάουμ- είχε προσχωρήσει και ο Βλαντίμηρ Γιαμποτίνσκι, ο ιδρυτής του Σωβινιστικού «Αναθεωρητισμού», που αργότερα, στο ’70, ανέδειξε πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μέναχεμ Μπέγκιν» (!).

Ραχοκοκκαλιά οι μικρομεσαίοι

Ποιες κοινωνικές τάξεις και στρώματα, όμως, πλαισίωσαν και υποστήριξαν αυτά τα κινήματα; «Η μαχητικότητα των αποπροσανατολισμένων και δυσαρεστημένων μεσαίων και κατώτερων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων –έγραψε ο ιστορικός- στράφηκε προς τη ριζοσπαστική Δεξιά, κυρίως στις χώρες όπου οι ιδεολογίες της Δημοκρατίας και του Φιλελευθερισμού δεν ήταν κυρίαρχες. Καθ’όλη τη διάρκεια της ανόδου του φασισμού, τα μεσαία και κατώτερα μεσαία στρώματα παρέμειναν η σπονδυλική στήλη αυτών των κινημάτων».

Βεβαίως, ανάλογα με τις εθνικές ιδιομορφίες, την ταξική διαστρωμάτωση και τις οικονομικές συνθήκες σε κάθε χώρα, η βάση του φασισμού, ως ένα μεγάλο βαθμό, διαφοροποιήθηκε.  «Στη Ρουμανία η υποστήριξη προερχόταν από τη φτωχή αγροτιά, και στην Ουγγαρία σε μεγάλο βαθμό από τους εργάτες». Ωστόσο, κοινό χαρακτηριστικό παντού, ήταν η «ισχυρή απήχηση στους νέους των μεσαίων τάξεων. Ιδιαίτερα στους φοιτητές. Επίσης, ισχυρή αντιπροσώπευση είχε το στοιχείο των πρώην αξιωματικών που προέρχονταν από τη μεσαία τάξη», σημείωσε ο ιστορικός, επισημαίνοντας ότι «το 57% των πρώτων ιταλών φασιστών ήταν στρατιώτες».

Τα φίδια των οικονομικών κρίσεων

Είναι σήμερα όμως, υπαρκτή η απειλή της ανάπτυξης του (νέο)-φασιστικού φαινομένου; Ρητή και κατηγορηματική είναι η άποψη του Χόμπσμπάουμ: «Όπου οι κυβερνήσεις διαθέτουν αρκετά προς διανομή, ώστε να ικανοποιούν όλους τους αιτούντες (σ.σ. το λαό), και το βιοτικό επίπεδο των περισσοτέρων πολιτών ανέρχεται σταθερά σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία της δημοκρατικής πολιτικής σπάνια ανέρχεται σε επίπεδα πυρετού. Συμβιβασμός και συναίνεση τείνουν να επικρατούν, καθώς ακόμα και εκείνοι που πιο παθιασμένα πιστεύουν στην ανατροπή του καπιταλισμού διαπιστώνουν ότι μπορούν να ανεχθούν το status quo περισσότερο στην πράξη παρά στη θεωρία. Τα φίδια όμως, αρχίζουν να ζώνουν το σύστημα όταν ξεσπούν μεγάλες οικονομικές, και κοινωνικο-πολιτικές κρίσεις». Είναι ακριβώς, αυτό που σήμερα ζουν οι Δυτικές κοινωνίες και πολύ περισσότερο η ελληνική.

Υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης, εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού και διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, πόσο μπορεί να πείσει το πολιτικό σύστημα; «Το επιχείρημα υπέρ του κοινοβουλευτικού, δημοκρατικού συστήματος, ότι δηλαδή παρ’ότι είναι κακό, εντούτοις είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα, είναι από μόνο του διστακτικό. Και σίγουρα πάντως, στα Μεσοπόλεμο σπάνια ήχησε ως ρεαλιστικό και πειστικό επιχείρημα». Αυτό το συμπέρασμα-παραπομπή στο παρελθόν του Χομπσμπάουμ, μάλλον κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γεννά για το σήμερα. Ο ίδιος μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά:  «Δυστυχώς, στη νέα χιλιετηρίδα, οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν την πολιτική δημοκρατία δεν φαίνονται πλέον τόσο απόμακρες. Ο κόσμος μπορεί άμοιρα να εισέρχεται και πάλι σε μια περίοδο, στην οποία τα πλεονεκτήματα του συστήματος να μην είναι πλέον τόσο προφανή όσο ήταν την περίοδο από το 1950 έως το 1990».

Le Canard

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/10/2012 16:49:50

  Ερώτημα προς ρέκτες της ιστορικής μελέτης και των ιστορικών αινιγμάτων:
  Γιατί ο φασισμός δεν "έπιασε" ποτέ στην Αγγλία, και δή στην εργατική της τάξη και στους ανέργους της;

  • drider avatar
   drider @ Ο Θείος 15/10/2012 17:42:23

   Γιατί στην Αγγλία υπάρχει ακόμα η "ταξική συνείδηση".

   Τα τυπικά χαρακτηριστικά του πρωτο-φασισμού (Ουμπέρτο Έκο)
   h**p://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ta-typika-xaraktiristika-toy-proto-fasismoy-toy-oymperto-eko

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ drider 16/10/2012 12:56:20

    Τείνω να συμφωνήσω.
    Υπάρχει η πρωτογενής ταξική συνείδηση σε μορφή λαïκή, και όχι μόνον ως "επιχείρημα" σε συζητήσεις διανοουμένων.
    Μπαίνοντας απλά σε μια πάμπ, την "μυρίζεσαι" ολόγυρα στην ατμόσφαιρα, μαζί με τους ατμούς της μπύρας.
    Καμμία σχέση με υπερπολιτικοποιημένο Ελληνικό καφενείο, με καφέ στο Παρίσι ή με μπυραρία του Μονάχου.

  • trooper avatar
   trooper @ Ο Θείος 15/10/2012 17:51:18

   να υποθέσω : οι δύο χώρες ήταν ανταγωνίστριες στο γεωπολιτικό παιχνίδι.Υπήρχε η δεδομένη αντιπάθεια για οτιδήποτε γερμανικό (ο ΑΠΠ ήταν πρόσφατος έτσι και αλλιώς).
   Άρα, η αγγλική εργατική τάξη σκεφτόταν εθνικιστικά( ή πατριωτικά) παρά τις όποιες ιδεολογικές συμπάθειες που υπήρχαν.
   επαναλαμβάνω..υπόθεση κάνω...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 15/10/2012 18:12:36

   Παντού είχαν πέραση οι αντιδημοκρατικές ιδέες μεταξύ 1920 κάτι και 1939. Και στην Αγγλία και στην Αμερική.
   Οι Γερμανία και η Ιταλία είχαν όμως κάποιες πρόσθετες ιδιαίτερότητες. Και στις δύο χώρες δεν είχε προλάβει να ριζώσει ο κοινοβουλευτισμός. Και οι δύο χώρες δημιουργήθηκαν από ενώσεις μικροτέρων κρατιδίων λίγες δεκαετίες πριν. Δεν υπήρχαν σαν κρατικές οντότητες ούτε 100 χρόνια. Στην Γερμανία ειδικά η οικονομική και κοινωνική κατάσταση ήταν πολύ άσχημη εξαιτίας της καταστροφής που προκάλεσε ο ΑΠΠ και των τεράστιων αποζημιώσεων και λοιπών θυσιών που επέβαλε η νικήτρια ΑΝΤΑΝΤ. Επίσης η Γερμανία είχε νωρίτερα έναν αυταρχικό αυτοκράτορα που εύκολα αντικατέστησε με τον Χίτλερ.

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 16/10/2012 16:03:10

   Ως έδρα τής Μασωνίας καί τού παγκόσμιου σκιώδους τραπεζικού συστήματος πού προωθεί τόν διεθνισμό (ανοιχτά εμπορικά σύνορα), ώς αποικιοκρατική υπερδύναμη, εφευρέτης (καί ρυθμιστής) τών πολιτικών καί άλλων -ισμών "δι' εξαγωγήν πρός ευκολόπιστους χαχόλους", η κοσμοκράτωρ Αγγλία δέν απειλήθηκε ποτέ στρατιωτικά μέχρι τό 1940, είχε δέ όλη τήν άνεση νά ξαποστέλνει ποικιλοτρόπως όποιον υπήκοό της αμφισβητούσε τό μοναδικό τής "τρισυπόστατο σύστημα εξουσίας" μέχρι τότε αλλά καί μετά,ώς νικήτρια τού 'χαμένου' εθνικοσοσιαλισμού πλέον.
   Εν ολίγοις: Επειδή δέν τήν συνέφερε καί δέν τήν συμφέρει μέχρι σήμερα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 16/10/2012 18:54:25

    Σε ποιούς συνέφερε και ποιούς όχι;
    Ντίκενς ασφαλώς έχεις διαβάσει, όπως και εγώ. Στο απόγειο της Βρετανικής αποικιοκρατίας (Βικτωριανή εποχή), οι Βρετανοί εργαζόμενοι ζούσαν στην κόλασή τους. Αλλά μέσα στην εξαθλίωσή τους μπόρεσαν και έφτιαξαν συνδικάτα, έφτιαξαν Εργατικό κόμμα to 1900, είχαν τους υποστηρικτές τους εναντίον της πλουτοκρατίας (όχι μόνον Μάρξ και Ένγκελς, αλλά και άλλους, τον Ράσκιν, τον Μόρρις, και τον). Πρώτη φορά οι Εργατικοί σχημάτισαν κυβέρνηση πλειοψηφίας το 1945, με τον Clement Attlee.
    Αλλά ποτέ στην Βρετανία της συχνά εξαθλιωμένης εργατικής τάξης και των ανέργων (εξαθλιωμένης ακριβώς επειδή η Βρετανία είχε πάντα ανελέητη πλουτοκρατία και ανελέητο τραπεζικό σύστημα), ποτέ δεν ρίζωσε ο ναζισμός.
    Καμμιά κοινωνία και κανένα έθνος δεν είναι ομοιογενές και ποτέ πουθενά ο πλούτος δεν μοιραζόταν δίκαια.
    Έθνος - εξ ορισμού - είναι ομάδα ανθρώπων που διασχίζεται από αγεφύρωτες αντιθέσεις. Μια "φαντασιακή κοινότητα" που στηρίζεται σε κοινές παραδόσεις, κοινό πεπρωμένο, προσφάτως κοινά δικαιώματα του πολίτη, αλλά εντελώς, μα εντελώς χωριστά πορτοφόλια. Χώρια δεν μπορούν, αλλά μαζί δεν τα βρίσκουν.
    Έτσι θα είναι πάντα, μέχρι νεωτέρας.
    Αλλά το πώς οργανώνουν αυτή τη σχέση αμοιβαίας "αγάπης και μίσους", ποικίλλει. Οι Άγγλοι προτιμούν συνήθως το μπρά ντε φέρ. Αυτό είναι η πάλη των τάξεων ως δημοκρατία. Άλλοι κατά καιρούς ενώθηκαν πλασματικά σε λυκοσυμμαχίες και "την έπεσαν στον γείτονα" ("την πλήρωσαν" βέβαια μόνον οι εργάτες, οι δικοί τους και του γέιτονα): Αυτό ακριβώς είναι ναζισμός και φασισμός.

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 17/10/2012 09:18:08

     Ενικό χρησιμοποίησα, θείο, αναφερόμενος στην Βρετανία, εννοώντας φυσικά το τρισυπόστατο σύστημα πού την κυβερνά ….και πού εδραιώθηκε (και παραμένει έκτοτε αμετάβλητο) στα τέλη του 18ου αιώνα (τότε πού ο αντιβασιλέας Γιώργος, μετέπειτα 4ος, υποκλίθηκε στον Χάυντν-πού είναι ψευδώνυμο-ενώπιον της αυλής του).

     Κατά τά άλλα….σού απάντησα ήδη, περιληπτικά μέν, επαρκώς δέ, και το γεγονός ότι, προσπερνώντας με, αφήνεις ανεξήγητο το μεγάλο διάστημα 1900 (Ιδρυση εργατικού κόμματος)-1945(κυβέρνηση Ατλη), εξακολουθών εντούτοις να θαυμάζεις απορών πού στην Βρετανία «ποτέ δεν ρίζωσε ο ναζισμός», είναι αποκαλυπτικό των επιλογών σου....και μιάς «αδυναμίας εμβάθυνσης», άς πούμε!

 2. mezapos avatar
  mezapos 15/10/2012 17:19:05

  Στην περίοδο του Μεσοπολέμου, φασιστικά κινήματα εκδηλώθηκαν παντού, ανεξαρτήτως ποιά μορφή πήραν, και πως ονομάστηκαν, ανάλογα με τις εθνικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Και στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, εκδηλώθηκε το φαινόμενο. Το γιατί δεν "έπιασαν" (δεν κυριάρχησαν) σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, δεν σημαίνει ότι ο φασισμός δεν ήταν ένα διεθνές κίνημα. Και δεν ήταν μόνο στην Αγγλία που δεν ευδοκίμησε το "φρούτο", αλλά και στη Γαλλια και σε πολλές άλλες χώρες. Εξίσου όμως, σε πολλές άλλες παρα-έπιασε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ mezapos 15/10/2012 17:40:02

   Για τη Γαλλία αμφιβάλλω, ο ήπιος φιλο-ναζισμός τουλάχιστον υπήρξε ισχυρός. Ολόκληρο κράτος του Βισύ, από πρώην δοξασμένους Γάλλους.
   Υπήρξε άλλωστε και ο Γκομπινώ, ίσως ο πραγματικός πνευματικός πατέρας του εθνοφυλετικού ναζισμού. Είναι χώρα όπου ιστορικά προπορεύεται κάθε τι νέο στην πολιτική η Γαλλία, χώρα υπερπολιτικοποιημένη. Δείκτης της Ευρωπαικής πολιτικής.
   Άλλωστε τώρα έχουμε το κίνημα ΛεΠέν, από τα παλιότερα αυτού του τύπου στην Ευρώπη, και πάνω κάτω 20 %.
   Στην Αγγλία ο ναζισμός ήταν πάντα εντελώς περιθωριακός.

   • mezapos avatar
    mezapos @ Ο Θείος 15/10/2012 18:26:38

    Σωστά Θείε για τη Γαλλία. Δεν αντιλέγω, αν και αυτή η τάση βγήκε στη Γαλλία όταν κατακτήθηκε (Βισύ). Μην ξεχνάμε στο Μεσοπόλεμο είχαμε μέχρι και αριστερή κυβέρνηση, που συμπαραστάθηκε στους ισπανούς αντιφασίστες

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/10/2012 17:28:55

  Ερίκ Χομπσμπάουμ ο γνωστός μαρξιστής αριστερός ιστορικός. Είναι αλήθεια αυτά που λέει για την αντεπαναστατική στάση των ναζί κ φασιστών αλλά και αυτός ως κλασικός αριστερός αυθαίρετα τους κατατάσσει στην φασιστική "δεξιά". Βέβαια παραδέχεται ότι πριν καταλάβουν την εξουσία η ναζί είχαν αντικάπιταλιστική φρασεολογία αλλά μετά συνεργάστηκαν με τους καπιταλιστές.

  Μην εθελοτυφλούμε κύριοι. Η ναζί και η νεοναζί σήμερα ναι μεν ήταν ακραίοι εθνικιστές και φασίστες αλλά δεν ήταν "δεξιοί". Ήταν εθνικοσοσιαλιστές. Πώς να το κάνουμε τώρα;

  Πέρα από κάποιες ελίτ που πάνε πάντα με τον ισχυρό και περα από κάποιους δεξιούς που τσίμπησαν λόγω του εθνικισμού, τα εργατικά στρώματα μετακινήθηκαν από την αριστερά και τον κομμουνισμό στον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε μη και θιγεί το ιερόν όνομα, η ιερή αγελάδα της αριστεράς;

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/10/2012 21:11:49

   Οι ναζί και οι νεοναζί σήμερα

 4. xp avatar
  xp 15/10/2012 18:06:40

  Οι Αγγλοι έχουν ανοικτό πνευμα και πιστεύουν στα δημοκρατικά ιδεώδη .
  Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.
  Μετά μπορεί να έχουν ισχυρές ΤΑΞΕΙΣ και διακριτοποίηση αυτών αλλά εχουν ΗΓΕΤΕΣ .πχ απο την ιστορία της ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α΄
  "Τον Ιούλιο του 1588, η Ισπανική Αρμάδα, ένας μεγαλόπρεπος στόλος 130 πλοίων που ήταν επανδρωμένα με πάνω από 30.000 ανθρώπους απέπλευσε με αποστολή να μεταφέρει μια ισπανική δύναμη εισβολής υπό την ηγεσία του Δούκα της Πάρμα κατά μήκος της Μάγχης από την Ολλανδία. Η Ελισάβετ ξεκίνησε να συναντήσει τους άνδρες της φορώντας ελαφρά πανοπλία πάνω από το φόρεμά της και χωρίς καθόλου φρουρούς, μόνο κάποιους ακόλουθους. Παρά τα παράπονα για την ασφάλειά της, η Ελισάβετ απευθύνθηκε στα στρατεύματα με έναν αξιόλογο λόγο, γνωστό με το όνομα «Λόγος στα Στρατεύματα στο Τίλμπουρυ», κατά τη διάρκεια του οποίου είπε την περίφημη ρήση:
  Γνωρίζω πως έχω το σώμα μιας αδύναμης γυναίκας, αλλά έχω την καρδιά και το στομάχι ενός Βασιλιά, και ενός Βασιλιά της Αγγλίας επίσης! Και θεωρώ βρομερά υποτιμητικό πως η Ισπανία, η Πάρμα ή οποιοσδήποτε άλλος πρίγκιπας της Ευρώπης τολμά να εισβάλει στα σύνορα του βασιλείου μου.
  Η προσπάθειες των Ισπανών εξουδετερώθηκαν από τον αγγλικό στόλο υπό το Λόρδο Αρχιναύαρχο Τσαρλς Χάουαρντ, Β΄ Βαρόνο Χάουαρντ του Έφιγχαμ, βοηθούμενο από τον άθλιο καιρό. Η Αρμάδα αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ισπανία, με τρομερές απώλειες στις Βόρειες και Δυτικές ακτές της Ιρλανδίας. "

  Να γιατι διαφέρουν απο τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ .Εχουν ΗΓΕΤΕΣ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟ !

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ xp 15/10/2012 20:31:03

   Μήπως εκτός από όλα αυτά τα ηθικοπλαστικά και ευγενικά, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι καποτήδες παράλληλα είχαν και αποικίες και λαούς δούλους και μπόλικο κλεμμένο ξένο πλούτο;
   Και φυσικά είχαν και την εξυπνάδα να ρίχνουν και καναψύχουλο στο πόπολο ώστε εκείνο να μην φτάνει στο αμήν.
   Καλή ώρα ότι έκαναν, αναλογικά, και οι δικοί μας τα τελευταία 40 χρόνια.
   Βλέπεις όμως τώρα που ξεμείναμε από ψίχουλα και το δικό μας το πόπολο γλυκοκοιτάζει προς τα κει!

 5. Καλλιπολίτης avatar
  Καλλιπολίτης 15/10/2012 18:33:12

  Δεν ξέρω αλλα ενας γνωστός μου που δουλεύει σε δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο κόμμα η ΧΑ και τρίτο κόμμα ΝΔ...γι αυτο βγάζετε όλο άρθρα για τον "ναζισμό" που εχει πεθάνει το 1945;;;στην ουσία κάνετε διαφήμιση ειδικά στη Νεολαία απο 18-24 ετών που είναι πρώτο κόμμα και μετα ο ΣΥΡΙΖΑ...

 6. TARAMAS avatar
  TARAMAS 15/10/2012 19:14:15

  Δηλαδή ρε φίλε, εσένα σε πειράζουν τα άρθρα του Antinews για το ναζισμό που καθόλου δεν έχει πεθάνει, βλέπε απόψεις των στελεχών και βουλευτών της ΧΑ, κι όχι το δεύτερο κόμμα να είναι ναζιστικό - φασιστικό;

  • Dexios avatar
   Dexios @ TARAMAS 16/10/2012 03:36:43

   Εμενα με πειράζει ο ναζισμός των λαθρομεταναστών που εξοντώνουν τους Έλληνες (πάνω από 25 νεκροί Έλληνες το 2012 από λαθραίους εποικιστές νεοναζί) και ο ναζισμός της Ρεπούση που αρνείται την γενοκτονία των Ποντιων.

 7. Απελπισμενος Συνταξιουχος avatar
  Απελπισμενος Συνταξιουχος 15/10/2012 19:34:18

  Ισως ο Χιτλερ να μην ειχε ανεβει ποτε στην εξουσια αν δεν ειχε προηγηθει η εγκαθιδρυση της Σοβιετικης Δημοκρατιας της Βαυαριας (η του Μοναχου - Bayerische Räterepublik η Münchner Räterepublik) του 1918-1919 και τα γεγονοτα που ακολουθησαν. Η ανοδος της ισχυος των γερμανικων εθνικιστικων και ουλτρα εθνικιστικων δυναμεwn αρχισε ως αντιδραση στα σοβιετ του Μοναχου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Απελπισμενος Συνταξιουχος 16/10/2012 14:46:04

   Η "Συμβουλιακή Δημοκρατία της Βαυαρίας" του 1918 δεν στήθηκε μόνον μιμούμενη την πρόσφατη έφοδο των μπολσεβίκων στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και την παράδοση της ανεξάρτητης Βαυαρίας, απέναντι στην "μισητή" Βορειογερμανική Πρωσία.
   Δεν είναι τυχαίο ότι συντρίφτηκε το 1919, όχι από τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις Βαυαρών αντιφρονούντων της δεξιάς, αλλά από τον Βορειογερμανικό στρατό που στάλθηκε από το Βερολίνο μαζί με παραστρατιωτικά Freikorps ή Weiße Truppen ("Λευκές στρατιές").

 8. JuliusStr88 avatar
  JuliusStr88 15/10/2012 21:04:36

  Αφού μας λέει ο εβραίος "ιστορικός" ότι οι εθνικοσοσιαλιστές "συνεργάστηκαν" με τους καπιταλιστές όταν ανήλθαν στην εξουσία, γιατί δεν μας λέει και ποιοι συνεργάστηκαν με τους καπιταλιστές στον πόλεμο; Μήπως οι εθνικοσοσιαλιστές Γερμανοί; Μπα, όχι... Ω, ναι! Οι ομοϊδεάτες του οι μπολσεβίκοι... Αυτοί δεν αντάλλαζαν φιλιά στο στόμα - κατά το σοβιετικό εθιμοτυπικό...- πάνω στα ερείπια του Βερολίνου, με τους... κακούς καπιταλιστές αγγλοαμερικάνους, όταν κατέφθασαν οι συμμαχικές δυνάμεις; Και πως μπορεί να γράφει περί συνεργασιών του Χίτλερ, όταν βιομήχανοι είχαν οργανώσει και απόπειρες δολοφονίας εναντίον του; Και ας μας πει τέλος πάντων, κάποιος, το επίπεδο ζωής και τα ποσοστά ανεργίας στην Γερμανία, στον σοσιαλιστικό "παράδεισο" της ΕΣΣΔ και στον φιλελεύθερο "παράδεισο" της Δύσης, δηλαδή Αγγλία, ΗΠΑ, Γαλλία κ.τ.λ., ακριβώς πριν αρχίσει ο πόλεμος. Όχι τίποτα άλλο, απλά για να συγκρίνουμε....

  • Θησειώτης avatar
   Θησειώτης @ JuliusStr88 15/10/2012 22:14:13

   Εδώ στην αγωνία τους για τις επερχόμενες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, κοντεύουν να μας παρουσιάσουν - πολλοί σχολιαστές - τους άγγλους ως ultra αντιφάδες. Ποιους? Ναι τους άγγλους φασίστες και ιμπεριαλιστές που βύθιζαν στο αίμα κάθε εξέγερση στις αποικίες και έχουν έως και σήμερα αυστηρά στεγανά μεταξύ των κοινωνικών τους τάξεων. Τι άλλο θα διαβάσουμε. Και μη χειρότερα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ JuliusStr88 16/10/2012 18:35:14

   Να συγκρίνουμε τι;
   Ο ναζισμός είναι η πιο σκοτεινή , η πιο ζωώδης ανθρώπινη έκφραση.
   ένα τσούρμο δηλωμένοι ομοφυλόφιλοι (τύπου Ερνστ Ρεμ) , κοκαϊνομανείς γουρουνάνθρωποι (σαν και το Γκαίρινγκ) , κομπλεξικοί σακάτηδες (όπως ο Γκαίμπελς) , αποτυχημένοι κομμουνιστές (σαν τους Στράϊχερ), και νταβατζήδες της κακιάς ώρας

 9. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/10/2012 21:13:09

  όποιος βιάζεται ...

 10. xp avatar
  xp 15/10/2012 23:00:12

  H ιστορία πάντα γράφεται με αίμα.Δεν μπορεί να υποστηρίζει κανένας τον αποικιοκρατισμό ,ούτε εκθειάζω την Αγγλική Ιστορία.
  Μονο δυο παρατηρήσεις
  1)Οι πρωην αποικίες των Αγγλων συνδεέονται ακόμη και τώρα μέσω Κοινοπολιτείας κτλ.Οι πρώην αποικίες των Γερμανών δεν θέλουν ούτε να τους ξέρουν!
  2)Η σημασία του Ηγέτη διαχρονικά ,που παίρνει πανω του το παιχνίδι,μπαίνει μπροστά .Δεν ήταν μόνο ο Τσώρτσηλ ,ήταν πολλοι στο αγγλικό έθνος.Αυτοί δεν είχαν την νοοτροπία του ραγιά ,ήταν πάντα μπροστά για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του Εθνους τους .Σε απόλυτο βαθμό και μέχρι τέλους.Οπως η Βασίλισσα Ελισάβετ η Α.
  Αν και ο αδελφός μου διδασκε σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας ,είμαι πολύ άσχημα διακείμενος στο στύλ αυτού του λαού που είναι ένα με τον ολοκληρωτισμό.
  Ενοείται ότι δεν μπορώ να κάτσω ούτε για καφέ με κάποιον Γερμανό(Δεν τους αντέχω) .
  Αλλωστε και τα μηχανήματα τους μόνο για μαζική παραγωγή κάνουν σε μη καλούς γνώστες του είδους .Συγκρίνεται ένα Saab με μια BMW?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.