#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φάτε ληγμένα, μεγαλώνουν γερά παιδιάΈχουν πολύ χιούμορ στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αφού παίρνουμε τα ψυχοφάρμακα με τις χούφτες για να αντέξουμε όσα συμβαίνουν, τώρα μας λένε ότι μπορούμε να τρώμε και… ληγμένα.

Εννοείται ληγμένα φαγητά αφού σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να φοβόμαστε τη διάθεσή στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα δε θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων».

Και προσθέτει: «Δυστυχώς, ορισμένοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επιλέγουν ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και τους πολίτες τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή της αγορανομικής νομοθεσίας με σκοπό να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Παρόλα αυτά στέκονται σε μια διάταξη η οποία δεν θεσπίστηκε τώρα, αλλά ισχύει περισσότερα από 20 χρόνια. Η ίδια ακριβώς πρόβλεψη υπήρχε στο άρθρο 31 παρ.6 των παλαιών Αγορανομικών Διατάξεων. Η μόνη προσθήκη που υπάρχει στους νέους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ είναι η υποχρέωση του πωλητή να πωλεί αυτά τα προϊόντα όχι στις ίδιες, όπως συνέβαινε, αλλά σε χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ χρονικό διάστημα δεν θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων».

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε όταν βγήκε στο φως η διάταξη που επιτρέπει την πώληση ληγμένων προϊόντων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά σε χαμηλή τιμή.

Αλλά σίγουρα μένει η εντύπωση που προκαλεί ένα τέτοιο θέμα. Ποιος θα φάει ληγμένο προϊόν όταν σύμφωνα με τις έρευνες 9 στους 10 Έλληνες αγοράζουν προϊόντα και κοιτάζουν την ημερομηνία λήξεως;

Πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης να προετοιμάζονται για… βαρείς και φτωχούς χειμώνες όπου θα πρέπει να τρώμε ακόμη και ληγμένα. Εκτός κι αν πρόκειται για δωράκι των επιχειρηματικών που δε θα πετούν τα ληγμένα προϊόντα τους αλλά θα τα πωλούν, έστω και σε χαμηλότερη τιμή.

Μπορεί, πάντως, να ανακαλύψουμε ότι αν τρώμε συστηματικά ληγμένα μπορεί αυτά να έχουν... υψηλή διατροφική αξία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Chris Theocharis avatar
  Chris Theocharis 16/10/2012 10:49:46

  Τώρα ανακαλύψαμε τον τροχό... Κάτι που συμβαίνει δεκαετίες σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και που ουσιαστικά συμβάλλει από τη μία σε ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού (ακόμα θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια τον πατέρα μου να με πηγαίνει στο ειδικό τμήμα για τα "ληγμένα" ) και από την άλλη στην εξοικονόμηση και τη μη σπατάλη.

  • Balafara Hunter avatar
   Balafara Hunter @ Chris Theocharis 16/10/2012 13:25:55

   Μήπως μπορείς να γράψεις μερικές από τις ανεπτυγμένες χώρες που πουλάνε τα ληγμένα με χαμηλότερη τιμή; Προσοχή, τα ληγμένα , όχι αυτά που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Balafara Hunter 19/10/2012 11:13:29

    Στην Αγγλία. Και δεν είναι ληγμένα, όπως ούτε εδώ είναι ληγμένα. Είναι "ελάχιστης διατηρησιμότητας". Ή ξέρουμε ελληνικά, ή τα κάνουμε όλα χυλό.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Chris Theocharis 16/10/2012 13:48:02

   Αν για εσένα τροχός είναι το να δίνεις στο φτωχό ληγμένα (γιατί το βάζεις σε εισαγωγικά;) αντί να του ανεβάσεις το βιοτικό επίπεδο ώστε να ζει αξιοπρεπώς, τότε συγχαρητήρια!

  • Jim Bim avatar
   Jim Bim @ Chris Theocharis 16/10/2012 13:58:23

   τα ληγμένα τα τρώνε οι ληγμένοι ....

   Τότε γιατί έχουν ημερομηνία λήξης ???

   ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ???

   • Γιώργος` avatar
    Γιώργος` @ Jim Bim 19/10/2012 11:15:53

    Δεν είναι ληγμένα. Αυτά τα γράφουν συγκεκριμένοι, για να παραπληροφορήσουν τον κόσμο. Κι εμείς τσιμπάμε. Γιατί; Το ίδιο ισχύει και στην Αγγλία, μήπως κι εκεί θέλουν να "εξαθλιώσουν" τον κοσμάκη; Έλα ρε παιδιά, μήπως να το δούμε αλλιώς; Πώς είναι δυνατό να μιλάμε για πράγαμτα που δεν υπάρχουν. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΛΗΓΜΕΝΑ προϊόντα, ξεκάθαρο είναι αυτό.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Chris Theocharis 16/10/2012 14:50:19

   Λοιπόν, ό,τι ληγμένα έχω στο σπίτι μου, θα στα δώσω, στο 30% της κανονικής τους τιμής. Καλό deal, ε; Πες μου μια χώρα που να έχουν τα σούπερ μάρκετ της ληγμένα. Ληγμένα, ε, όχι αυτά που θα λήξουν σε λίγες μέρες... Αντί να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο, σκέφτονται μ@λ@κίες...

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 16/10/2012 10:51:26

  Τό κράτος μᾶς προτρέπει νά τρῶμε εἰς γνώσιν μας τά ληγμένα.
  Ποιός ὅμως μπορεῖ νά ἐγγυηθεῖ ὅτι τόσα χρόνια δέν καταναλώναμε ἐν ἀγνοία μας,ληγμένα τρόφιμα,μέ ἀλλοιωμένη τήν ἡμερομηνία λήξης,ὅπως στά γάλατα ἄς ποῦμε;
  Ἐδῶ,νά μοῦ πεῖς,τρῶμε τόσο καιρό ληγμένα ἐπιχειρήματα καί ὑποσχέσεις,στά τρόφιμα θά κολλήσουμε...

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/10/2012 11:04:21

  Πρόκειται για κίνηση του νεοφιλελεύθερου Χατζηδάκη με διπλό στόχο. Πρώτον (και κύριον), κάνουμε "δημιουργική στατιστική" για να πουλήσουμε φούμαρα στο πόπολο ότι, δήθεν, έπεσαν οι τιμές. Δεύτερον, αίρουμε τις "αναχρονιστικές αγκυλώσεις" που προκαλούν ζημία (οικονομική) στις επιχειρήσεις. Ας υποστούν τη ζημία (στην υγεία τους) οι καταναλωτές!

  Φυσικά, το γεγονός ότι τα ληγμένα θα μπορούν να αγοράζουν (στη χονδρική) και τρίτες επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία κ.λπ), που θα τα μεταπωλούν κατόπιν με τρόπο ο οποίος δεν θα φανερώνει την ημερομηνία λήξης τους στον τελικό καταναλωτή (π.χ. μαγειρεμένα, παρασκευασμένα ή απλώς αποσυσκευασμένα), είναι απλώς μια "λεπτομέρεια"...

 4. unfair avatar
  unfair 16/10/2012 11:05:12

  πριν αρκετό καιρό [μήνες], είχα γράψει σαν απάντηση εδώ πως η μόνη λύση για να πέσουν οι τιμές, είναι να προσφέρονται προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας! μάλλον διαβάζουν antinews κ παίρνουν ιδέες!
  τι σημαίνει ημ/νια λήξης?
  πως το προϊόν που πωλείται, εγγυάται να παρέχει συνολικά κ πλήρως τα συστατικά της αναγραφόμενης ετικέτας του! μετά την πάροδο της ημ/νιας, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΓΓΥΗΣΗ! Δεν σημαίνει πως είναι χαλασμένο.
  Όμως οι πιθανότητες της αλλίωσης των συστατικών, πχ. αντί 30% λιπαρά, να γίνουν 28% ή πιο σημαντικά βιταμίνες, μικροστοιχεία, να μειωθούν, με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε πλέον αυτά που προσδοκούμε από μια τροφή!
  Επίσης, γεγονός είναι, πως τα συντηρητικά που έχει κάποια τροφή, δεν θα προστατεύουν το ίδιο πέραν της αναγραφόμενης ημ/νίας.
  Με πιο απλά λόγια, αυτή η απόφαση, ρίχνει κ άλλο το βιοτικό μας επίπεδο!!!
  Είπε ο φάκτορας κάτι για μπανανία!! welcome to the jungle!

 5. Δαίδαλος avatar
  Δαίδαλος 16/10/2012 11:10:07

  Ακόμα και στην Αμερική η ημερομηνία λήξης είναι προαιρετική, το θέμα είναι η ποιότητα του προϊόντος. Και φυσικά η διάταξη ΔΕΝ αναφέρεται σε ευαλλοίωτα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά και κρέατα.
  h**p://orthografos.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5524.html

 6. θησεας avatar
  θησεας 16/10/2012 11:12:53

  σε καμμια χωρα της Ευρωπης δεν πουλανε ληγμενα !απλως πριν ληξουν τα δινουν με εκπτωση 30-50% !κ εκει υπαρχει ελεχγος. Αν στην Ελλαδα που δεν υπαρχει κρατος γινει αυτο θα πεθανει κοσμος !

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ θησεας 16/10/2012 21:09:12

   Με συγχωρείς αλλά αυτό ήδη συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό (τουλάχιστον δύο χρόνια το θυμάμαι εγώ) και στην Ελλαδα. Πάνε μια βόλτα στα Lidl. Απλά τώρα τελευταία το εφρμόζουν και οι ελληνικές αλυσίδες.

 7. cummulus avatar
  cummulus 16/10/2012 11:15:52

  Γιατί τό σέρνετε τό θέμα; Τό ὐπουργεῖο ἀπλῶς προσέθεσε τό ἑὐαλλοίωτο" σέ προυπάρχουσα διάταξη τονίζοντας ὅτι αὐτές οἱ συσκευασίες θά πρέπει νά πωλοῦνται φθηνότερα. Ποῦ εἶναι τό πρόβλημα; 'Υπάρχει μελέτη πού νά δείχνει ὅτι κονσέρβα μέ ...ψαράκια δέν μπορεῖ νά καταναλωθεῖ ἔνα ἤ δύο ἤκαι τρεῖς μῆνες μετά τήν λήξη της; Ἐσεῖς ὅτι κονσερβοποιημένο ἔχετε στήν κουζίνα σας, τό πετᾶτε ἄμα περάσει μιά μέρα ἀπ΄τήν λήξη της; Πετᾶτε γιά μία βδομάδα μετά τήν λήξη του, τοματοπολτό; κονσέρβες μέ κομπόστα μήπως; μπουκάλια μέ μπῦρα ἴσως;
  Ἄν τά πετᾶτε ὅλα αὐτά, ἤ πολλά λεφτά ἔχετε, ἤ πριγκηπικά στομάχια. Ὄτι καί νά ἔχετε ὅμως μήν διασύρετε τό θέμα γιατί πολλοί θά ἀγοράσουνε (-με) τέτοια μή εὐαλλοίωτα προιόντα, καί δέν χρειάζεται νά νοιώθουν (-με) παρίες τῆς κοινωνίας.
  Βρεἶτε κάτι ἄλλο ν΄ἀσχοληθεῖτε...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ cummulus 16/10/2012 11:31:06

   "...πολλοί θά ἀγοράσουνε (-με) τέτοια μή εὐαλλοίωτα προιόντα..."

   Εκεί είναι το θέμα. Ότι οι τροϊκανοί και τα μέτρα που επιβάλλουν, οδηγούν σε τέτοια εξαθλίωση, ώστε "πολλοί", όπως αναφέρεις, θα αναγκαστούν να αγοράσουν ληγμένα. Αλλά, κατά πώς φαίνεται, σ' αυτό το ραγιά λαό υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να δικαιολογήσουν ακόμα και μια γενοκτονία, οπότε τι να λέμε τώρα...

   • cummulus avatar
    cummulus @ Αυριανιστής 16/10/2012 18:06:33

    κλάπ-κλάπ-κλάπ. Ἀπό Αὐριανιστή θά περιμένεςι αὐριανισμούς!

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ Αυριανιστής 16/10/2012 21:14:09

    Δηλαδή εσύ έβλεπες την ημερομηνία λήξης και πετούσες αυθημερόν ότι ήταν ληγμένο;
    Δε σε κόβω για αυριανιστή, αλλά μάλλον για αμερικανάκι.

  • IOKLOS ZARAS avatar
   IOKLOS ZARAS @ cummulus 16/10/2012 11:39:58

   Το 'οτι προσέχουμε να αγοράζουμε ότι ακριβώς χρειαζόμαστε και έτσι να μην λήγει τίποτα πριν καταναλωθεί δεν παίζει έτσι;
   Υπάρχουν μερικοί - δυστυχως λίγοι στο παρελθόν της κραιπάλης- που ακολουθούσαν και - πολλώ δε μάλλον τώρα - ακολουθούν οικονομική πολιτική η οποία αν εφαρμοζόταν και στο "κράτος" τώρα θα μας χρωστούσαν εκείνοι στους οποίους χρωστάμε.

 8. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 16/10/2012 11:28:36

  Πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να αποκτούμε την ψυχολογία του εξαθλιωμένου.
  Στο τέλος δεν θα αντιδρούμε καθόλου σε οποιοδήποτε μέτρο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ εναςάσχετος 16/10/2012 11:41:45

   Ακριβώς έτσι. Το επόμενο βήμα τους θα είναι η μετατροπή των αστικών λεωφορείων σε "γκαζοζέν" (με το πρόσχημα του υψηλού κόστους του πετρελαίου), ώστε να εμπεδώνονται καλύτερα οι εικόνες της Κατοχής στο λαό.

 9. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/10/2012 11:36:00

  Μᾶλλον τρῶνε ἐκεῖνοι ληγμένα...

 10. papasmurf avatar
  papasmurf 16/10/2012 12:15:06

  Το κέρδος απο την έκπτωση των ληγμένων προϊόντων μάλλον θα το ξοδεύουμε σε χαρτιά υγείας .......................

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ papasmurf 16/10/2012 12:40:13

   Καί στήν ΕΥΔΑΠ βεβαίως...
   Ἐκτός ἄν ἡ δουλειά γίνει 3 σέ 1...

 11. Tassos avatar
  Tassos 16/10/2012 12:28:29

  Σε όλα τα κασερια, τυριά, τα κατεψυγμένα χταποδάκια και καλαμαράκια που τρώμε, έχει αλλαχθεί η ημερομηνία λήξης. Τρώμε ληγμένα εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να το προσέξει αυτό η κυβέρνηση γιατί οι σουπερμαρκετάδες το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια.

 12. θησεας avatar
  θησεας 16/10/2012 12:31:03

  προσεχως σχολικα βιβλια μονο σε pc, τα φωτα θα αναβουν μονο 3 ωρες,θα επιτραπει τα αυτοκινητα κ τα λεωφορεια να μεταφερουν σε θεσεις τσαμπια τους επιβατες για οικονομια, καζανακι κομενο ,ωερο απο τα πλυμενα,το κρεας οπως στα all in clusive ξενοδοχεια πρωτα σχαρας οτι περισεψει κοκινιστο μετα κιμας κ τελος παστιτσιο η μουσακας,μπανιο με τα καινουρια σαπουνια μονο στην θαλασσα, ετσι κ αλλιως ανεργος εισαι δεν πας κ πουθενα,

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ θησεας 16/10/2012 12:41:19

   Κάπως έτσι ήταν και η Ρουμανία του Τσαουσέσκου κατά την τελευταία επταετία (1982-1989) μέχρι να αποπληρωθεί το "χρέος".

 13. camel avatar
  camel 16/10/2012 12:43:31

  Ποσο καθαρμα στην ψυχη πρεπει να ειναι εκεινος που θελει του φτωχου το παιδι να τρωει ληγμενα?Αν αυτο το παιδι αργοτερα γινει δολοφονος Κουφοντινας οταν μαθει ποιος τον ταιζε ληγμενα θα εχει 100% αδικο?

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ camel 16/10/2012 12:58:53

   Όχι κάθαρμα στην ψυχή.
   Απλώς κάθαρμα.

 14. κμ avatar
  κμ 16/10/2012 12:55:08

  Όλα τα προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξης τους έφευγαν από τα ράφια, δεν πουλιούνταν, τουλάχιστον στους ανθρώπους.

  Σήμερα μας λένε ότι αντί να πετιούνται στον κάδο απορριμμάτων επειδή πλέον είναι επικίνδυνα, θα μπαίνουν σε άλλο ράφι και θα πουλιούνται σε χαμηλότερη τιμή.

  Δηλαδή αυτό που ήταν άχρηστο για την επιχείρηση, από αύριο θα έχει αξία. Αυτό που κάποιοι το έβρισκαν τζάμπα έστω και στα σκουπίδια, από αύριο θα το πληρώνουν...

  Και άντε τα φασόλια, οι φακές, κάποια ζυμαρικά, να κρατάνε λίγο ακόμη πέρα από την ημερομηνία λήξης τους χωρίς εμφανή βλάβη. Αλλά τυριά, αλλαντικά, γάλατα, κονσέρβες πόσο κρατάνε;

  Και άντε το κατάστημα τα κρατά κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη τους και τα πουλά σ' ένα κατάστημα εστίασης, ταβέρνα, εστιατόριο, φαστφουντάδικο κι έρχεται ο έλεγχος της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Θα τον γράψει για ληγμένα και ίσως επικίνδυνα προϊόντα; Αν όχι, θα καταργηθεί και ο Υγειονομικός έλεγχος των προϊόντων που καταναλώνουμε;

  Μήπως όσοι κατεβάζουν τέτοιες ιδέες και τις εφαρμόζουν θέλουν να βοηθήσουν κατ' αρχήν τους κατόχους αλυσίδων σούπερ μάρκετ και μεγαλοεισαγωγείς να πλουτίσουν κι άλλο και κατά δεύτερο και κυριότερο λόγο να ξεκάνουν τον αθώο πολίτη κι έτσι να γλυτώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από συντάξεις και ιατρικά έξοδα; Μια σκέψη είναι αλλά ο νους πάει μόνος του παντού, έτσι όπως μας συνήθισαν με διάφορες πρόχειρες αποφάσεις.

  Και αφού το σούπερ μάρκετ θα πουλά το ληγμένο νόμιμα, βάσει της ισονομίας θα δικαιούται να το πουλά και το όποιο κυλικείο; Ποιος θα αφήσει το παιδί του να ψωνίσει από κυλικείο σάντουιτς με ληγμένα πριν "κάποτε" αλλαντικά;

  Αν λοιπόν μια οικογένεια κακομοίρηδων πάρει λουκάνικα ληγμένα λόγω φτήνιας, πάθει γαστρεντερίτιδα, την ευθύνη ποιός θα την έχει; Στην χώρα αυτή φυσικά επίσημος κανένας γιατί όλοι είναι ανεύθυνοι, τουλάχιστον όσοι βγάζουν τέτοιες αποφάσεις μεταξύ καφέ και γόνατου.

  Δεν θα ήταν προτιμότερο κύριοι των τέτοιων μεγάλων αποφάσεων, να πουλιούνται αυτά τα προϊόντα φθηνότερα μεν αλλά μερικές ημέρες πριν την λήξη τους, εν γνώσει του πελάτη; Ετσι και η ημερομηνία θα ισχύει για όλους και θα υπάρχει υπεύθυνος.

  Διαφορετικά, ποιός είναι υπεύθυνος; Οχι φυσικά ο εισαγωγέας, ούτε το σούπερ μάρκετ, ούτε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας. Τότε ποιος;

  Μα σίγουρα ο τελευταίος τροχός, ο φτωχός καταναλωτής θα είναι υπεύθυνος για πάρτη του κι εδώ. Και μάλιστα ό,τι κι αν πάθει δεν θα μπορεί να ζητήσει ευθύνες από πουθενά, ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα.

  Τελικά ποια η σκοπιμότητα αυτής της απόφασης; Ποιος ωφελείται;

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ κμ 17/10/2012 08:54:48

   Δε νομίζω ότι αν καταναλωθεί ένα τροφιμο λίγο μετά την ημερομηνία λήξης θα προκαλέσει πρόβλήμα. Αλλά δεν είναι το θέμα εδώ αυτό. Αυτό το μέτρο γίνεται αποκλειστικά για ψυχολογικούς λόγους, για να ΔΕΙΞΕΙ πως πρέπει να μας αντιμετωπίζουν και πως να βλέπουμε εμείς τους εαυτούς μας. Είναι θέμα αρχής , θέμα αξιοπρέπειας να μην εφαρμοστεί. Και αν αλλαζαν οι ημερομηνίες λήξης εν αγνοία μας στα σουπερμάρκετ, αυτό δε λέει τίποτα, εφόσον εμείς δε συναινούσαμε. Μου αρέσει που διαμαρτήρετε η ιστοσελίδα για την άνοδο της Χ.Α. Μα καλά αμα βγει η χ.α και κατακεραυνώσει αυτό το μέτρο θα έχει άδικο, ή θα λέμε τότε στον κόσμο ότι κανει λάθος να την ψηφίζει; Ενώ ετούτη η κυβέρνηση κάνει τα σωστά; Να που χανεται το παιχνίδι.

  • stefanos avatar
   stefanos @ κμ 19/10/2012 12:32:00

   Ο σκοπός προφανώς είναι να πέσουν οι τελικές τιμές των αγαθών με όφελος για τον καταναλωτή. Ας μην βλέπουμε παντού φαντάσματα. Η παλιά αγορανομική διάταξη έλεγε :
   "Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης
   διατηρησιμότητας, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα
   άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με
   κεφαλαία γράμματα, η φράση "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ."
   Με την καινούρια αγορανομική διάταξη προστίθεται η φράση "τα ως άνω προιόντα πωλούνται ΜΟΝΟ σε χαμηλότερη τιμή".
   Επίσης διευκρινίζεται ότι αφορά μη ευαλοίωτα προιόντα.
   Οι αγορανομικές διατάξεις είναι στο site του Υπουργείου Ανάπτυξης.
   Από κει και πέρα ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

 15. Σταράτα avatar
  Σταράτα 16/10/2012 12:58:21

  ωραία μετά τό κουτόχορτο ήρθε τό ληγμένο καί μετά ό αέρας κοπανιστός

 16. Karenin avatar
  Karenin 16/10/2012 13:06:13

  Τα ληγμένα που θα αυξανονται, τα μαγαζια και επιχειρήσεις με λουκέτα, και τα ενεχυροδανειστείρια που φυτρώνουν σαν μανιτάρια συνθέτουν μια εικονα άστα να πάνε.

 17. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 16/10/2012 13:45:18

  Ο εξαιρετικος δημοσιογραφος John Pilger εχει χρησιμοποιησει τον ορο "the normalization of the unthikable" ("εξοικειωση με το αδιανοητο") για να περιγραψει ακριβως την σταδιακη εξοικειωση του πληθυσμου με τετοιες αποφασεις.

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ Μ.Γ 19/10/2012 00:36:31

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   ++++++++++++++++++++++++++++

   Αυτό το σενάριο παίζεται εδώ και 3 χρόνια

 18. Jim Bim avatar
  Jim Bim 16/10/2012 13:55:23

  Τα ληγμένα πρέπει να διατήθενται ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ. Αντί να ψάχνουν στα σκουπίδια ας τα πέρνουν από τα Super market ....

 19. θησεας avatar
  θησεας 16/10/2012 14:15:13

  ερχεται η αναπτυξη ! οι αλυσιδες τροφιμων κ τα σ.μαρκετ δημιουργουν τεραστιες αποθηκες κ stockμαρκετς που θα πουλανε τροφημα με μεγαλη εκπτωση .Δηλαδη τροφημα ληγμενα 1-3 εβδομαδων εκπτωση 30%,3-6 40%,6-12 50%,λιγο χαλασμενα 60%, πιο πολυ 70%,χαλασμενα 80%,επισης χιλιαδες θεσεις εργασιας σε αποθηκες stock markets κ δοκιμαστες προιοντων κτλπ,ο εφετ καταργηται αφου δεν θα υπαρχει προβλημα με τα χαλασμενα

 20. Σταράτα avatar
  Σταράτα 16/10/2012 14:25:20

  Επιτέλους ανάπτυξη.Η μεγάλες πολυεθνικές τού εξωτερικού δέν χρειάζεται νά πετάνε τίποτα θά τά κάνουν εισαγωγή στήν Ελλάδα.τό ξένο κεφάλαιο καί επενδυτές κάνουν πράξει τά λόγια τους μπράβο στό γερμανικό επιμελητήριο

 21. GreekInLux avatar
  GreekInLux 16/10/2012 14:26:59

  Λήγουν οι ξηροί καρποί; τα ζυμαρικά χωρίς αυγό και γάλα; τα όσπρια, τα μπαχαρικά; το λάδι που πολλοί φέρνουν από το χωρίο και έχουν αγοράσει από "τον γνωστό του γνωστού" και κρατούν τον ντενεκέ χρόνια στην αποθήκη; ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα αφεψήματα; το ρύζι, το σπασμένο στάρι (πλιγούρι) και άλλα δημητριακά; αυτά είναι τα μη ευαλλοίωτα προϊόντα με τα οποία (και πολλά άλλα) συντηρούνται δεκάδες ιδρύματα σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Όχι το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και τα παρασκευάσματα αυτών. Επιπλέον ας ερμηνεύουμε σωστά τι αναγράφεται πάνω στη συσκευασία με την ημερομηνία... όταν αναγράφεται "ανάλωση κατά προτίμηση" σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να καταναλωθεί πριν από την ενδεικτική ημερομηνία, όχι ότι θα καταλήξεις στο νοσοκομείο αν το καταναλώσεις μετά την πάροδο αυτής.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ GreekInLux 17/10/2012 09:04:00

   Δεν είναι μόνο εκεί το θέμα. Είναι στην αντιμετώπισή μας σαν κτηματα. Και ναι αλλοιώνονται. Ο καφές μουχλιάζει ακόμη και στη συσκευασία, το πληγούρι, εαν δεν το έχεις ραντισει με φαρμακο ,γεμίζει (φυσιολογικά) με έντομα, οι ξηροί καρποί μαζεύουν υγρασία, και μουχλιάζουν επίσης.Το λάδι το ξεχωρίζεις αμέσως στη γεύση και το χρώμα πάνω από ενός έτους. Το ότι περιπτωσιολογικά καποιες ποσότητες δεν αλλοιώθηκαν δεν είναι επιχείρημα. Εδώ έχουν διατηρηθεί ελιές από τη μινωική περίοδο, τι θα πούμε είναι βρώσιμα τα ληγμένα δεκαετίας;

 22. Γιώργος avatar
  Γιώργος 16/10/2012 14:53:38

  Πολύ καλό σχόλιο, τα είπες όλα. +1

 23. Ιωάννα avatar
  Ιωάννα 16/10/2012 15:00:29

  Τα ληγμένα είναι δείκτης ντροπής και κατάντιας.
  Σε μια κοινωνία που κινδυνευει να βρεθεί στους σκουπιδοντενεκέδες η Κυβέρνηση προτρέπει να φάμε ληγμένα... Ίσως μπροστά σε κάποια επόμενη δόση να μπει και κάποιος φόρος στους συμπολίτες μας που ψάχνουν αποφάγια στους ντενεκέδες.
  (*) Η χαρά του εστιάτορα, του κυλικειάρχη, του πλανόδιου, του "φαστφουντ", του κάθε νταλαβερτζή στο χώρο της σίτισης αρχίζει: μαζικές αγορές φτηνών ληγμένων και βουρ στην κατανάλωση (με μπόλικο καρύκευμα). Κι όποιος ζήσει κι οποιος πεθάνει. Αλλωστε αν πονέσει η κοιλιά του καταναλωτή ας πρόσεχε!
  (*) Η μακροχρόνια επίδραση των ληγμένων;
  (*) Σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που γνωρίζουμε ο μέσος όρος ζωής έπεσε κατακόρυφα. Οι πεινασμένοι "χορταίνουν" καταναλώνοντας κακής ποιότητας τρόφιμα πλούσια σε "κακά" λιπαρά και ζάχαρη (για να κρατάνε την πείνα). Το κόστος για τα Ταμεία που θα κληθούν να τους "θεραπεύσουν"; Ή μήπως δεν θα υπάρχουν Ταμεία;
  (*) Είναι θλιβερό ότι η άγνοια πολλών συμπολιτών μας φτάνει σε τέτοιο βαθμό που αναπαράγει πληροφορίες που εμφανίζουν νόμιμη την πώληση ληγμένων προϊόντων σε άλλες δυτικές χώρες. ΟΥΤΕ σε μια δεν ισχύει αυτό! Ας πάνε με μια κάμερα και να μας δείξουν ένα ράφι σε σουπερ μαρκετ της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ή της Δανίας ή της Σουηδίας. Ουτε στη Ρωσία του Γιέλτσιν δεν συνέβη αυτό!

  Το βέβαιο είναι ότι πλέον τα προϊόντα θα είναι κατηγοριοποιημένα:
  - Εγγυημένης ποιότητας / βιολογικά κλπ
  - Καλά προϊόντα (μάρκα)
  - Προϊόντα ανώνυμα
  - Προϊόντα ληγμένα

 24. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 16/10/2012 15:15:27

  Καί τό ἀλάτι πού ἀναγράφει ἡμερομηνία λήξης,λήγει;

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Κυθήριος 16/10/2012 22:29:53

   Στην ειρωνεία απαντώ με ειρωνεία. Κρατήστε μια συσκευασία μετά την ημερομηνία λήξης, αλατίστε και πληροφορήστε μας για τ 'αποτελέσματα της έρευνάς σας.

 25. η Dimi avatar
  η Dimi 16/10/2012 15:17:34

  16-10-2012: Παγκόσμια Ημέρα (χωρίς ληγμένα) Διατροφής..

 26. θησεας avatar
  θησεας 16/10/2012 17:22:17

  προσφορα ημερας απο το καταστημα μας:γαλλικο τυρι με σκουληκακι με 70% εκπτωση !!!βουτυρο με λιγα λιπαρα κ μονο λιγη μουχλα πανω- πανω με εκπτωση 65% !!! προλαβετε οσο φτειαχνουμε διαθεσιμα !!!

 27. anorfogafos avatar
  anorfogafos 16/10/2012 17:57:29

  O KOYΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΔΙΚΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟ...ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΚΟΥΠΟΝΙΑ..ΕΝΩ ΣΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΛΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΓΑΘΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ..ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΛΙΓΜΕΝΑ Ο ΚΡΟΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΗΘΕΙ ΕΕ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΕΣΣΔ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

 28. roadrunner avatar
  roadrunner 16/10/2012 19:44:49

  Μετα από την αποχώρηση της ΦΑΓΕ και αυτά τα σημερινά με τα "ληγμένα", σημειώνω στο λεξικό μου, τα εξής αντώνυμα, που εμφανίστηκαν, στη χειρότερη στιγμή της κρίσης στην μνημονιακή Ελλάδα:
  "επιχειρηματικότητα "/ 'κοινωνική προσφορά"
  "ιδιοκτήτης αλυσίδας τροφίμων" / "πατριώτης"
  και τα συνώνυμα "ανταγωνιστικότητα"/"εκβιασμός".

 29. Θέμις avatar
  Θέμις 16/10/2012 19:56:20

  Καλή μας όρεξη.!!
  Ντομάτες, αυγά και γιαούρτια θεωρούνται ευαλλοίωτα και δεν συμπεριλαμβάνονται στη σχετική "λίστα" τροφίμων ελάχιστης διατηρησιμότητας;;

 30. ΚακωςΟρισμα! avatar
  ΚακωςΟρισμα! 17/10/2012 00:11:57

  ελεος! τα ληγμενα ειχαν μηδενικη αξια για τους κατοχους τους!
  Χαρι στους μεγαλοκαρδους και τους Μεραδατορες της υγειας μας,
  τωρα εχουν ΚΕΡΔΟΣ καθε σεντσι μετα το μηδεν!
  ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΧΩΡΙΟΥΣ ΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ, απο τους χατζατζαρηδες της καταντιας μας!
  Ειναι κατοχη, ειναι εξευτελισμος, ειναι προστυχια!
  Αν λυπουνται τον κοσμο, αν υπαρχει επισιτιστικη κριση, ας τα δωσουν ανευ αμοιβης! ΔΩΡΕΑΝ!
  Τον υποχρεωσαν οι διεθνεις μπακαλογατοι, τους Αλισκοντες υπουργους η ηταν εθελοντες στην Αλητεια;

 31. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/10/2012 09:22:44

  Ἀκριβῶς,πολλά ἀπό τά προϊόντα πού ἀναφέρει ὁ σχολιαστής παραπάνω ἀλλοιώνονται.Ἐκεῖ ἤθελα νά ἐστιασθεῖ,ἀτυχῶς τελικά,ἡ «εἰρωνεία» μου μέ τό ἀλάτι...

 32. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 18/10/2012 01:14:04

  Τα ληγμένα βοηθούν και στο αδυνάτισμα στιλάκια θα γίνουμε όλοι.Ίσως πρέπει το υπουργείο ανάπτυξης να βάλει και μια διαφήμιση με την Τζίνα Βαρώνη η οποία θα λέει:σε δύο ώρες ανέβηκα στην πίστα πιο λεπτή κατά 8 πόντους.Εμείς θα τα λέμε όλα μηδέν φαντασία εκεί στο υπουργείο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.