#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2010 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπό καθεστώς πλήρους κηδεμονίας (2)ΦΑΚΤΟΡΑ , όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας , πολύ καλά κάνουν και άλλοι και εντοπίζουν το συγκεκριμένο θέμα , αλλά πέρασε πάνω από ένας μήνας για να ¨εντοπίσουν¨ αυτό που γράφαμε στο ¨ANTINEWS” στις 2 Μάιου ( 2010 ) !

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΡΑΦΑΜΕ :

Υπό καθεστώς πλήρους κηδεμονίας

του Νταντόν

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με ποιες εγγυήσεις θα λάβουμε τα δάνεια της Αγγελικής ( Μέρκελ ) και από τους άλλους εταίρους ;

Θα ισχύσουν οι όροι του «Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου» του 1897 ( ; ) όπου προσφέρθηκαν για δεκαετίες τα έσοδα των ελληνικών μονοπωλίων ( σπίρτα κα ) ;

Αναφέρομαι στο σχετικό ρεπορτάζ του «Capital” όπου επί λέξη αναφέρεται πως :

«Τα διμερή δάνεια θα είναι στηριγμένα στη νομοθεσία της χώρας που θα δώσει το δάνειο και στην βάση αυτής της νομοθεσίας θα λειτουργήσουν και οι εγγυήσεις της αποπληρωμής τους. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε στο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ότι η χώρα που δέχεται το δάνειο το εγγυάται με τις κινητές και ακίνητες αξίες που διαθέτει εντός και εκτός της επικράτειάς της…».

Εάν δεν κάνω λάθος στα μέχρι τώρα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν υπήρχαν «εγγυήσεις» του Ελληνικού κράτους για την αποπληρωμή τους , απλά οι αγοραστές «αντασφαλιζόντουσαν» …, συνεπώς μέχρι τώρα ίσχυε και ισχύει για τους ξένους Ομολογιούχους πως εάν το Ελληνικό Δημόσιο δήλωνε «στάση πληρωμών» ή «επαναδιαπραγμάτευση» ( επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των τόκων ) οι Διεθνείς Τοκογλύφοι κινδύνευαν και κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους …

ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΚΕΤΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΣΗΣ «ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ» – ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΗΜΕΥΟΝΤΑΙ – ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΟΜΗΣ – ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ( ! )

Μιλάμε για πλήρη Κηδεμονία , είναι έτσι ;

ΝΤΑΝΤΟΝ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 12/06/2010 16:00:38

  Δεν έχει καμία σημασία ότι και να έχουμε υπογράψει. Όταν θα έρθει η στιγμή που θα κάνεις στάση πληρωμών, και θα σου χαρίσουν τα 150 δις (κούρεμα 50%) και δεν θα πουν τίποτα και δεν θα σου κανουν τίποτα.

  Οι Γερμανοί ξέρουν τι τους περιμένει, μην ανησυχείτε.

  http://www.market-talk.net/index.php/id/8777

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 12/06/2010 16:23:03

  Κύριε Καισάριε, μόνο ένας βλαξ θα διέγραφε χρέος αν είχε στα χέρια του αυτό:
  “Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος”
  9.Ο ορισμός του αγγλικού δικαίου ως εφαρμοστέου δικαίου για την Σύμβαση αποτελεί έγκυρη επιλογή δικαίου, που δεσμεύει το Δανειολήπτη σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.
  10.Ο Δανειολήπτης υπάγεται νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη Σύμβαση και κάθε απόφαση του δικαστηρίου αυτού θα είναι οριστική και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία.
  11.Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης – συντηρητικής ή αναγκαστικής – ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση.
  Και ως γνωστόν ο βλαξ αυτή τη στιγμή δεν κυβερνά τη Γερμανία άλλα μία άλλη χώρα.
  Θα συμφωνούσα κι εγώ με αυτά που γράφετε, αλλά τώρα πλέον μας έδεσαν χειροπόδαρα και οι ελπίδες μας στρέφονται στους νομικούς, να βρουν τρόπο να μας ξεμπλέξουν από αυτή τη σύμβαση της προδοσίας.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/06/2010 16:41:16

  Κι εγώ τείνω να συμφωνήσω με το Γ. Καισάριο. Στην πράξη, ποιος θα πάει να αρχίσει τις κατασχέσεις για να βγάλει χρήματα τα οποία δεν βγαίνουν μέσα από enforcement; Τα έβαλαν για να τα βάλουν, για εκφοβισμό, για να υπάρχει μια διασφάλιση για αυτούς, αλλά όταν έρθει η ώρα θα πάνε περιπατο. Δεν περπατάει το enforcement σε τέτοια χρηματικά μεγέθη.

  Αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες τις κυβέρνησης που έβαλε τέτοιους νομικούς όρους. Δεν τα έβαλε με τη λογική ότι δεν είναι εύκολο να περπατήσει κάτι τέτοιο, τα έβαλε ελαφρά τη καρδία και χωρίς να σκέφτεται το μέλλον της χώρας.

 4. Il marinero avatar
  Il marinero 12/06/2010 16:45:36

  Μολών λαβέ!
  Χωρίς ψευτοηρωισμούς και ψευτοτσαμπουκάδες, καμία υπογραφή από κανέναν, δεν παραχωρεί/ξεπουλά/παραδίδει κ.α. ένα Ελληνικό νησί ή ο,τι άλλο!
  Όποιος θεωρεί τα περί αντιθέτου, ας κοπιάσει.
  Ο ΔΙΑΣ δεν ήταν μόνο Ξένιος αλλά κρατούσε και τον κεραυνό!

 5. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 12/06/2010 17:02:45

  Το enforcement σε τέτοια ποσά είναι αδύνατον και επίσης δεν μπορεί να γίνει enforcement σε επίπεδο ανεξάρτητου κράτους.

  Είναι τόσο απλό. Όσοι νομίζετε τα περί του αντιθέτου, να μου βρείτε μια περίπτωση που έχει δικαιωθεί κάποιος σε οποιοδήποτε δικαστήριο οιασδήποτε χώρας.

  Οι Γερμανοί έβαλαν αυτά τα λεφτά για να τα χάσουν, διότι δεν υπαρχει εναλλακτική λύση με τις δομές που έχει η ΕΕ.

  Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν κάνουμε στάση πληρωμών τώρα, μπορεί να πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Πολύ καλά κανουν και μας στριμώχνουν. Απλά ελπίζω του χρόνου να δούμε 250,000 απολύσεις από το δημόσιο πριν κάνουμε στάση πληρωμών.

  Τα νομικά της υπόθεσης ξεχάστε τα, δεν έχουν effect σε επίπεδο sovereign state.

  Διαβάστε και αυτό

  http://www.market-talk.net/index.php/id/8902

  • Άναυδος avatar
   Άναυδος @ Γ Καισάριος 12/06/2010 18:07:21

   " ... και επίσης δεν μπορεί να γίνει enforcement σε επίπεδο ανεξάρτητου κράτους. "
   Σε εξαρτημένο όμως;
   Ο λαός λέει: "πρόσεχε που βάζεις την υπογραφή σου και το πουλί σου". Εμείς το πουλί μας το βάλαμε στον πισινό μας, οπότε και η υπογραφή μας θα εξαργυρωθεί αναλόγως.

   Να πούμε για αλλαγή ιδιοκτήσιας σε κάποια νησάκια για αρχή; ή δεν γίνεται;
   Να πούμε κάποια ναι στην Τουρκία αφού θα μας "παρακαλέσει" κάποια πολυεθνική εταιρία που έχει κοινό όφελος και στις δύο χώρες;
   Να πούμε "ναι" προωθόντας κάποια πράγματα που επιθυμεί ο κ Σόρος για το φιλανθρωπικό του έργο, ώστε να μας "χαρίσει" ένα κομμάτι δανείων;
   Εσύ τι λες πατριώτη;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γ Καισάριος 13/06/2010 21:36:07

   Εγώ δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος, νομίζω ότι το μνημόνιο καταργεί αυτό ακριβώς, ότι δεν μπορεί να γίνει enforcement σε επίπεδο ανεξάρτητου κράτους. Μπορεί, αυτό μας λέει το μνημόνιο, αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα του Παπανδρέου.

   Το ερώτημα δεν είναι όμως νομικό, το ερώτημα είναι πρακτικά αν μπορεί να λειτουργήσει το enforcement. Νομικά τους δίνει το δικαίωμα ο Παπανδρέου, αλλά πιστεύω ότι πρακτικά οι δυσκολίες του θα είναι μεγαλύτερες, δεν θα είναι τόσο απλό.

 6. Άναυδος avatar
  Άναυδος 12/06/2010 18:00:59

  " Μιλάμε για πλήρη Κηδεμονία , είναι έτσι ; "
  Εμ τι νομίζεις, οτι είναι αλλιώς;

 7. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 12/06/2010 18:12:22

  Οι προδότες στο Γουδί.
  Να το καταλάβουν...

 8. πολίτης avatar
  πολίτης 12/06/2010 19:34:12

  Πρόκειται για την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, κατά της οποίας χωρεί αναγκαστική εκτέλεση. Βεβαίως εδώ δανειστές είναι κράτη και ένας διεθνής οργανισμός και δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση. Όμως αναγκαστική εκτέλεση κατά της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου χωρεί και στο ελληνικό δίκαιο.

 9. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 12/06/2010 20:28:31

  ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...
  ===============

  Ψήφισμα της υποτέλειας, Γ΄ Εθνοσυνέλευσις, Επίδαυρος, 1825-26
  --------------------------------------------------------------

  «Το Ελληνικόν Έθνος, δυνάμει της παρούσης πράξεως θέτει εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της αυτού Ελευθερίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας και της πολιτικής αυτού υπάρξεως, υπό την μοναδικήν υπεράσπισιν της Μεγάλης Βρετανίας.»
  -----------------------------------------------------------
  Επίσημη διαμαρτυρία του Δημητρίου Υψηλάντου γιά αυτό το ψήφισμα, στην ίδια Εθνοσυνέλευση:
  -------------------------------------------------------------

  «Ο λαός κύριοι, τού οποίου παρρησιάζετε το πρόσωπον, δεν σας έδωκε πληρεξουσιότητα να καταργήσετε την Εθνικήν και Πολιτικήν ανεξαρτησίαν του, αλλά να την στερεώσητε, νά την διαιωνίσητε. Η ιστορία θέλει κρίνει μίαν ημέραν αδεκάστως την πράξιν σας… Σάς φοβίζει η πτώσις του Μεσολογγίου; Αφιερωθήτε ως και εις τας αρχάς τού αγώνος, εις την χαρακτηριστικήν ενέργειαν καί τόν πατριωτισμό των Ελλήνων. Το στήθος κάθε Έλληνος είναι δεύτερον Μεσολόγγι… Τά μεγάλα έθνη καί οι καλοί πατριώται φαίνονται εις τας κρισίμους περιστάσεις τής πατρίδος των. Δούλος είναι εύκολον να γένη τις, όταν θέλη. Αυθέντης είναι δύσκολον. Επιθυμούμεν ειρήνην; Ας τρέξωμεν εις τα όπλα… Κρίνω χρέος μου ιερόν και απαραίτητον να διαμαρτηρηθώ ως και ήδη διαμαρτύρομαι επισήμως κατ’ αυτής ενώπιον του Ελληνικού λαού και όλων τών λαών τής Χριστιανικής Ευρώπης, ως κατά μιάς πράξεως παρανόμου, αντιελληνικής και διόλου ανταξίας ενός Έθνους, το οποίον υπεδουλώθη μεν πολλάκις, πλήν ποτέ δέν εσυμβιβάσθη με τους τυράννους του.»

  Η απάντησις τής Εθνοσυνελεύσεως σέ αυτήν τήν ηρωϊκή φωνή; Διαβάστε:
  -------------------------------------------------------------------

  «Αγανακτήσασα η συνέλευσις δια την διαμαρτυρίαν ενός πολίτoυ κατά της ομοφώνου αποφάσεως όλου του έθνους, εστέρησε δια ψηφίσματός της τον διαμαρτυρηθέντα παντός πολιτικού δικαιώματος και τον απέκλεισε πάσης στρατιωτικής υπηρεσίας»

  Θα επανέλθω...

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ΝΤΑΝΤΟΝ 12/06/2010 22:57:49

   Τι να πει κανείς για τον "πρίντζηπα" Δημήτριο.

   Παρότι ο πατέρας Υψηλάντης θα ήθελε πολύ να δει κι αυτόν και τους άλλους γιους του οσποδάρους στις ηγεμονίες, αυτό το παλληκάρι πράγματι μας εξέπληξε...

   Οσο για την ιστορία που λέει μπορεί νά χει και δίκιο. Αλλά ποιος διαβάζει ιστορία;

   Και το χειρότερο: Ποιος την διδάσκει;


   Θραξ Αναρμόδιος

 10. πολίτης avatar
  πολίτης 12/06/2010 20:37:13

  ΩΧ, ΩΧ!!!

 11. δημητρης avatar
  δημητρης 12/06/2010 21:35:33

  17,02Καλλιτερα να οισυλληφθουν ολοι οι φοροκλεφτες του δημοσιου ,οι μισαδοριυ και οι φοροφυγαδες σαν και εσενα.
  Δεν νομιζεις οτι ειναι προτιμωτερο;
  Που πηγαν τα λεφτα; Στα λαμογια του ιδιωτικου τομεα.

 12. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/06/2010 22:51:29

  Ειλικρινά δεν έχω ιδέα από οικονομικά.

  Και βέβαια έχω απορίες πάντα για αυτά τα ζητήματα. Αν μπορεί κάποιος που ξέρει, παρακαλώ πολύ, ας με διαφωτίσει. Νομίζω ότι μαζί με μένα θα διαφωτίσει και άλλους. Η έστω ας μας κατευθύνει προς τις πληροφορίες που πρέπει. Αν έχει τον χρόνο και την καλή διάθεση.

  -Υπάρχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ιδιώτες μέτοχοι (τράπεζες κλπ) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

  -Για ποιον λόγο ένα κράτος μέλος του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος να βρίσκεται στην ανάγκη να δανειστεί μέσω ομολόγων από ιδιώτες δανειστές, όταν το ίδιο είναι εκδότης ή έστω συνεκδότης του νομίσματός του;

  -Εάν και εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει για τον όγκο του χρήματος που κυκλοφορεί, με βάση ποια λογική παίρνονται οι αποφάσεις επάνω σε αυτό;

  -Πόσο λογικό είναι με βάση την οικονομική επιστήμη να δανείζονται οι εμπορικές τράπεζες με τόσο χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ την ίδια στιγμή δανείζουν τις επιχειρήσεις με πολλαπλάσιο επιτόκιο;

  -Αν και εφόσον η οικονομική επιστήμη δέχεται πως όταν στενεύει η κυκλοφορία του χρήματος σε μια αγορά γίνεται σχεδόν αδύνατη η αποπληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων που οδηγούν αναγκαστικά στο κλείσιμο επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την τροφοδότηση και ανατροφοδότηση οικονομικών κρίσεων, γιατί δεν υπάρχει ένας δημόσιος φορέας χρηματοδότησης, αλλά απλώς περιμένουμε τις ιδιωτικές τράπεζες να δώσουν δάνεια; Σε μια τέτοια φάση ενδεχομένως οι ιδιωτικές τράπεζες ή άλλοι δανειστές έχουν περισσότερο συμφέρον να βάλουν στο χέρι τις υποθήκες των πτωχευμένων.

  Ας μην κουράσω όμως με επιπλέον αφελείς, αλλά ειλικρινείς, απορίες ενός αδαούς.

  Στην δική μου δουλειά μιλάμε για business logic και business rules. Εδώ, στο οικονομικό πεδίο, δεν καταλαβαίνω τίποτε. Με την έννοια του ότι δεν βλέπω να υπάρχει και να εφαρμόζεται η κοινή λογική κάπου.


  Θραξ Αναρμόδιος

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Θραξ Αναρμόδιος 13/06/2010 21:33:27

   Κάποιος είπε εδώ αυτές τις ημέρες ότι η οικονομική επιστήμη δεν είναι επιστήμη με την αυστηρή του όρου έννοια, αλλά διαφωνώ. Η οικονομική επιστήμη ΕΙΝΑΙ επιστήμαη αυστηρή όπως και υπόλοιπες, απλώς:

   1) Την ξεχειλώνουν και την ξε-αυστηροποιούν για πολιτικούς σκοπούς, οπότε "δεν κάνει" να λέμε αυτά που είναι σωστά και

   2) Παίζονται κατά καιρούς διάφορες λαμογιές, οπότε ορισμένα πράγματα πρέπει να μπορούν να λέγονται εντέχνως λάθος για να κάνουν τη δουλειά τους όσοι επιδιώκουν τις λαμογιές.

   Αυτά και τα δύο που σου λέω, είναι σε διεθνές επίπεδο, όχι στην Ελλάδα. Θα έλεγα, λιγότερο στην Ελλάδα ίσως από ότι σε διεθνές, γιατί στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν υπάρχει στην ουσία οικονομική επιστήμη, υπάρχει παπαγαλισμός των πρωτοσέλιδων του διεθνούς τύπου. Όσοι λίγοι προσπαθούν να εργαστούν με ειλικρίνεια στην οικονομική επιστήμη τους τρώει η μαρμάγκα.

   Τώρα, να απαντήσω σύντομα στα ερωτήματά σου:

   1) Δεν υπάρχουν ιδιώτες "μέτοχοι" στην ΕΚΤ, η ΕΚΤ είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όργανο δηλαδή διεθνούς οργανισμού. Αν υπάρχουν "μέτοχοι", αυτοί είναι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Απευθείας. ΟΧΙ δηλαδή οι επιμέρους εθνικές κεντρικές τράπεζες.

   2) Το νόμισμα είναι μέσο πληρωμών και μέσο προσδιορισμού της αξίας αγαθών και υπηρεσιών. Δεν είναι μέσο δανεισμού των κρατών. Ένας βασικός οικονομικός νόμος λέει ότι όσο και να αυξήσουμε την ποσότητα του νομίσματος (τεχνητά και χωρίς να το παράγει η οικονομία δια της επιπλέον παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών), αυτή παραμένει σταθερή. Αν βγάλουμε επιπλέον χρήμα στο έτσι, αν δηλαδή το τυπώσουμε χωρίς να "υπάρχει" ως αγαθά ή υπηρεσίες, είναι πληθωριστικό, γιατί μειώνει ανάλογα την αξία του χρήματος στο σύνολο της οικονομίας. Στην ουσία κλέβει ένα μέρος του χρήματος από τους πολίτες του το κράτος.

   Γι' αυτό η οικονομική ορθοδοξία λέει "ποτέ δεν τυπώνουμε πληθωριστικό χρήμα". Αυτή την οικονομική ορθοδοξία την υιοθετεί πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και απαγορεύει να γίνεται το χρήμα μέσο δανεισμού του κράτους από τους πολίτες του.

   3) Το χρήμα που κυκλοφορεί, προϋπάρχει. Ξέρουμε δηλαδή ότι έχουμε θέσει σε κυκλοφορία τόσα χαρτονομίσματα και κέρματα και ξέρουμε ότι υπάρχουν τόσες καταθέσεις στις τράπεζές μας. Άρα, ξέρουμε τι κυκλοφορία χρήματος εν ευρεία εννοία έχουμε.

   Με δεδομένο ότι το τύπωμα επιπλέον χρήματος είναι πληθωρισμός, αφήνουμε την οικονομία να δημιουργήσει μόνη της χρήμα, μέσω των καταθέσεων σε τράπεζες και των δανείων που δίνουν στη συνέχεια οι τράπεζες. Έτσι, αποφεύγεται πάνω-κάτω ο πληθωρισμός, γιατί με τα δάνεια που παίρνει ο κόσμος υποτίθεται ότι κάτι κάνει (αγοράζει αγαθά, που παράγονται, καταναλώνει υπηρεσίες, που παράγονται). Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε, δεν συμβαδίζει δηλαδή πάντοτε η αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος με την αύξηση της παραγωγής στην οικονομία, τότε μπορεί η παραγωγή χρήματος στην οικονομία μέσω του μηχανισμού δημιουργίας χρήματος από τις τραπεζικές καταθέσεις, να οδηγήσει σε πληθωριστικό χρήμα.

   Αν δει λοιπόν η κεντρική τράπεζα ότι "τσιμπάνε" οι τιμές, ότι έχουμε δηλαδή πληθωρισμό, καταλαβαίνει ότι πρέπει να μειώσει το χρήμα που κυκλοφορεί. Αυτό το καταφέρνει κυρίως μέσω των επιτοκίων, αφού όταν τα αυξάνει αναγκάζει τον κόσμο να τα αφήσει στις τράπεζες και να δανείζεται λιγότερα. Έτσι διώχνει το χρήμα από την κυκλοφορία. Όταν δει ότι αυτό φρενάρει υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα (άρα και τον πληθωρισμό), τότε τα μειώνει.

   4) Οι τράπεζες δεν δανείζονται κατά κύριο λόγο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυρίως δανείζονται από εμένα και από εσένα, ως καταθέτες. Δανείζονται από εκεί σε περιπτώσεις που τους λείπει ρευστότητα, όπως σε περιόδους κρίσης, καλή ώρα όπως η σημερινή κρίση. Δουλειά της ΕΚΤ δεν είναι να δανείζει τράπεζες, αλλά να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Τα επιτόκια είναι πολλαπλάσια αυτών με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις, με την ίδια λογική που πολλαπλάσια είναι και τα επιτόκια χορηγήσεων σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις: Η τράπεζα πρέπει να βγάλει ένα μικτό κέρδος για να πληρώσει το προσωπικό της, τα κτίρια όπου στεγάζεται, τις καθαρίστριες που την καθαρίζουν, να δώσει κι ένα κέρδος στους μετόχους της, που έβαλαν τα λεφτά για να φτιαχτεί, να δημιουργηθεί η τράπεζα.

   5) Είτε "δημόσιος", είτε "ιδιωτικός" ο φορέας χρηματοδότησης, ένα πράγμα παραμένει αναλλοίωτο: Οι τράπεζες (ιδιωτικές ή δημόσιες) είναι ο φορέας που διαχειρίζεται το χρήμα της κοινωνίας. Θα δάνειζες εσύ ποτέ ένα επιχειρηματία με τα λεφτά σου; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Γιατί δεν ξέρεις αν θα τα πάρεις πίσω, πώς, πότε, κλπ. Τα δανείζεις όμως σε μια τράπεζα, και για να μην σου τα πάρουν κλέφτες, αλλά και για να παίρνεις έναν τόκο. Η τράπεζα σου τα εγγυάται και έναντι των κλεφτών. Δηλαδή η τράπεζα σου πουλάει αξιοπιστία. Μετά έρχεται η τράπεζα και δανείζει τα λεφτά σου στον επιχειρηματία, στον αγοραστή σπιτιού κλπ. Η παρουσία του ενδιάμεσου προσφέρει στην κοινωνία την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη, που ενδεχομένως δεν υπάρχει όταν ο επιχειρηματίας βγαίνει στο άσχετο και ζητάει γενικώς και αορίστως λεφτά για να κινηθεί.

   Το ερώτημά σου δεν μπορεί να απαντηθεί, γιατί το κακό στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες ποτέ δεν έμαθαν να κάνουν σωστή διαχείριση. Δεν υπήρξε ποτέ πλήρης αξιοπιστία των επιχειρήσεων έναντι των τραπεζών, γιατί κυριαρχούν τα λαμόγια που όλο και κάποιον βουλευτή ή υπουργό έχουν να τους προστατεύει. Γι' αυτό και εδώ δεν υπάρχουν κριτήρια δανεισμού όπως στην υπόλοιπη ανθρωπότητα, να εξετάζουν δηλαδή ΚΑΘΑΡΑ το αν "βγαίνει" η επένδυση και όχι και το πώς θα "μπαγλαρώσουν" τον επιχειρηματία αν πάει να τους τη φέρει. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη ατιμωρησία. Τώρα με την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν εγκλωβισμένες στη λογικη του μπαγλαρώματος του επιχειρηματία, και αυτό έχει παραλύσει την οικονομία.

   Αυτή είναι η δική μου γνώμη, κάποιος με χαρακτήρισε ημιμαθή τις προάλλες, οπότε κάθε αντίλογος δεκτός.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 13/06/2010 21:46:18

    Επώνυμε

    σε ευχαριστώ πολύ.
    Εμαθα ένα σωρό χρήσιμα πράγματα. Θενκς και πάλι για τον χρόνο σου.

    Θραξ Αναρμόδιος

 13. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 13/06/2010 00:29:02

  Εχει δει κάποιος από τους συντάκτες των αναρτήσεων και τους σχολιαστές τους σχετικούς με τα οικονομικά αυτή την ταινία;

  http://www.freeandreal.org/mmedia/tv/moviecase/the-money-masters/

  Για μένα θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε την γνώμη του για τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς της ταινιας αυτής.

 14. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 13/06/2010 10:16:48

  @ Θραξ Αναρμόδιος

  ΔΕν υσυχει αυτο το video. Εχουν αναρτηθει ενατονταδες τετοιες ταινες και ολες ψευδες. Κανε λιγο ερευνα απο μονος σου.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Γ Καισάριος 13/06/2010 12:19:18

   @Γ Καισάριος

   Το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ είναι ιστορικό. Δεν είμαι ειδικός για να κάνω διασταύρωση όλων των γεγονότων και των δηλώσεων των ιστορικών προσώπων που αναφέρει αλλά από το λίγο που το έψαξα στο internet βγαίνει ότι
   -και οι ημερομηνίες είναι αυτές που λέει
   -και τα πρόσωπα που αναφέρει δήλωσαν ότι αναφέρει πως δήλωσαν
   -και τα ιστορικά γεγονότα (Ι. Καίσαρ, κλπ) συνέβησαν
   -και στον μεσαίωνα ήταν παράνομο να δανείζεις με τόκο (Σάϋλωκ)
   -και ο αρχαίος κόσμος είδες κι έπαθε με τον τόκο (Σόλων, Λυκούργος κλπ)
   -και το σύστημα των κλασματικών αποθεματικών ισχύει και εφαρμόζεται παντού
   -και η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α. συστάθηκε και καταργηθηκε αρκετές φορές
   -και το Guernsey island (το νησί χωρίς κλασμ. αποθεματικά) υπάρχει στη Μάγχη
   -κλπ κλπ

   Τι πράγμα δεν ισχύει λοιπόν;
   Εχει γυριστεί το 1996 και κάνει την επιτυχή πρόβλεψη για την μεγάλη οικονομική κρίση που έχουμε.

   Ρώτησα πιο πάνω για να μάθω: αν κλείσεις την στρόφιγγα παροχής χρήματος (δάνεια, κλπ) σε μια κοινωνία, όπως σε μας τώρα, τι θα της συμβεί; Και στην ταινία έχω δει νομπελίστα αξιοσέβαστο οικονομολόγο (Milton Friedman) να εξηγεί ότι συμβαίνει πάντα το ίδιο πράγμα.

   Διαβλέπω όμως από την πλευρά σας μια συνολική και θα έλεγα και βιαστική καταδίκη αυτών των ντοκυμαντέρ. Ολων μάλιστα. Ομως από την άλλη, εγώ από αυτές τις ταινίες έμαθα πράγματα για το χρήμα και την οικονομία που δεν μου τα έμαθε κανένα σχολείο, ως ώφειλε, μια και είναι βασικά για την οικονομική μου συμπεριφορά αλλά και την πολιτική μου σκέψη.

   Για παράδειγμα τι συμβαίνει στα αποθεματικά ή πως τα λένε, μιας τράπεζας όταν εγώ πάω και δανείζομαι. Η ακόμη πως δημιουργεί μια συντεταγμένη πολιτεία το χρήμα και το κυκλοφορεί, χρεωμένη από την αρχή της πράξης αυτής της δημιουργίας χρήματος. Και ένα σωρό άλλα.

   Και έχω να ρωτήσω και κάτι ακόμη: Αφού το ελληνικό κράτος, ή οποιοδήποτε κράτος, μπορεί και τυπώνει ομόλογα, γιατί να μην τυπώσει χρήμα αντί να πάει να δανειστεί; Απλώς και μόνον για να χρωστάει σε κάποιον; Διότι αν το επιπλέον χρήμα που θα πέσει στην αγορά δημιουργεί πληθωρισμό δεν έχει σημασία πως έφτασε ως εκεί, από δάνειο ή από λευκό χαρτί.

   Οι περισσότεροι έλληνες νομίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα είναι κρατική τράπεζα. Αυτοί φταίνε; Τι θα πει Εθνική; Πόσοι έλληνες ξέρουν ότι η Εθνικη τύπωνε και το χρήμα μέχρι το 1935 ενώ παράλληλα ασκούσε και εμπορική δραστηριότητα; Δάνεια κλπ.

   Και επειδή είστε γνώστης, σας παρακαλώ θερμά και ειλικρινά, δώστε μου μία απάντηση τουλάχιστον στα δύο παρακάτω, γιατί ψάχνω και δεν βγάζω άκρη. Ειλικρινέστατα μιλάω.

   -Στην Τράπεζα της Ελλάδας έχουμε και ιδιώτες μετόχους; Είχαμε ποτέ;
   -Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουμε και ιδιώτες μετόχους; Τράπεζες πχ. ιδιωτικών συμφερόντων;

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γ Καισάριος 13/06/2010 23:44:26

   Λοιπόν, αναρμόδιε Θράκα, το ντοκυμαντέρ λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και σίγουρα δεν συμφωνώ με τη συνολική καταδίκη του. Το παρακολούθησα μέχρι περίπου το 1:28, θα το συνεχίσω άλλη ώρα.

   Όμως λέει και μερικά πράγματα που είναι λάθος. Ας πούμε, το σύστημα των "κλασματικών αποθεματικών" δεν δίνει στους τραπεζίτες όλο το χρήμα για δικό τους, αλλά ιδιοκτησιακά το δίνει στους καταθέτες, σε μένα και σε σένα δηλαδή, στην όλη οικονομία. Στους τραπεζίτες δίνει τη διαχείρισή του, αλλά αυτό στην πράξη έχει μικρή διαφορά. Στην ουσία το κουμάντο με το χρήμα το κάνουν οι τραπεζίτες. Αυτό θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, ακόμη και αν δεν είχαν το σύστημα των κλασματικών αποθεμάτων, αν υπήρχαν τράπεζες. Αν υπάρχει σταθερός κανόνας για το ποιο είναι το κλάσμα των αποθεμάτων (στην Ευρώπη είναι 20%, στην Αμερική νομίζω 10%), τότε δεν παράγουν όσο χρήμα θέλουν οι ίδιοι, είναι δεσμευμένοι για το πόσο χρήμα θα παράγουν και δεν έχουν αυτοί τον έλεγχο. Τον έλεγχο τον έχει αυτός που κάνει κουμάντο στην κεντρική τράπεζα. Γι' αυτό σωστά εντοπίζεται το πρόβλημα στο ποιος έχει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρουμε στην ηπειρωτική ευρώπη, διότι τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας τον είχαν, παραδοσιακά, οι κυβερνήσεις.

   Κατά τα άλλα, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι αυτό με το πώς λειτουργούσε το colonial scrip. Μια περίπτωση χρήματος πραγματικά καταπληκτική! Οφείλω να πω ότι δεν το γνώριζα και αναρωτιέμαι κι εγώ πώς στο καλό τα κατάφερναν να εκδίδουν "όσο χρειάζεται" (πόσο;), χωρίς το σύστημα των κλασματικών αποθεμάτων που, παρά το γεγονός ότι πράγματι δίνει υπερεξουσία στους τραπεζίτες, ωστόσο είναι μια καλή μέθοδος αυτόματης περίπου αντιστοίχισης του κυκλοφορούντος χρήματος με τις ανάγκες της οικονομίας.

   Το πρόβλημα με το αν ελέγχει η κυβέρνηση την παραγωγή χρήματος είναι ότι τότε μπορεί να πληθωρίσει το χρήμα και να καταστρέψει την οικονομία. Το σύστημα κεντρικής τράπεζας που υιοθέτησαν οι Γερμανοί και επέβαλαν και στην Ευρώπη ΔΕΝ είναι το σύστημα της Αμερικής με την ιδιωτική κεντρική τράπεζα. Εδώ η κεντρική τράπεζα είναι κρατική μεν, αλλά ανεξάρτητη, δηλαδή δεν της κάνει κουμάντο η κυβέρνηση, αλλά κατευθύνει τη νομισματική πολιτική ώστε να μην υπάρχει ΠΟΤΕ ούτε πληθωρισμός ούτε αποπληθωρισμός.

   Αν πρόσεξες και στην ταινία λέει ότι η μέθοδος που θα χρησιμοποιούσαν οι money changers για να πάρουν στον έλεγχό τους τους πόρους της οικονομίας θα ήταν ο πληθωρισμός και αποπληθωρισμός της οικονομίας. Το γερμανικό σύστημα προστατεύει την οικονομία ακριβώς από αυτό.

   Τώρα λοιπόν σκέφτομαι, ότι ίσως οι διεθνείς "κερδοσκόποι" χτυπώντας το ευρώ με τη βοήθεια του ΓΑΠ, να θέλουν τελικά να αποτρέψουν ένα επιτυχημένο, μέχρι στιγμής, μοντέλο, στο οποίο ο έλεγχος του χρήματος ασκείται αποτελεσματικά από μία ανεξάρτητη από τα συμφέροντα ιδιωτών (αλλά και κρατών) κεντρική τράπεζα, που έχει κατά νου μόνον το γενικό συμφέρον.

   Ίσως δηλαδή να έχουμε και σύγκρουση μοντέλων για να πάρουν ακόμη περισσότερο έλεγχο στα χέρια τους οι money changers.

   Θα συνεχίσω να βλέπω το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ κάποια άλλη στιγμή. Καλό βράδυ.

 15. Michal V. avatar
  Michal V. 13/06/2010 11:06:08

  Πολίτη: Οιπροδότες κάποτε στήνονταν στον τοίχο.Ο "κινέζος" που πούλησε τα Ιμια γλίτωσε το απόσπασμα επειδή δεν λογοδότησε άλλωστε ποτέ.(Όχι βέβαια ότι θα πήγαινε γιατί δεν υπάρχει πλέον απόσπασμα στην Ελλάδα). Αυτά τα κνώδαλα που έβαλαν τις υπογραφές τους κάτω από τέτοια σύμβαση ξεπουλώντας όχι μόνο εθνική κυριαρχία, αλλά ακόμη και τον κήπο της γιαγιάς τους στο χωριό, θα λογοδοτήσουν άραγε ποτέ; Αλλά και αν το κάνουν θα παραδεχτούν τις πολιτικές ευθύνες (άλλο εφέυρημα κι αυτό) και καθάρισαν.Εξ άλλου ομολόγησαν ότι δεν κατάλαβαν τι υπέγραψαν. Ηλίθιοι είναι, ή όλους εμάς τους απλούς Έλληνες μας θεωρούν κατώτερα όντα πνευματικά.

 16. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 13/06/2010 12:24:02

  @Θραξ Αναρμόδιος

  Ασε τι λενε οι αλλοι. Λαμε τη δικια σου ερευνα απο επισιμα στειχεια απο το σite της Fed

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Γ Καισάριος 13/06/2010 12:38:35

   θενκς για τη βοήθεια

   Θραξ Αναρμόδιος

 17. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 13/06/2010 12:38:02

  Η αύξηση και η μείωση της ροής του χρήματος σε μία κοινωνία, μπορεί να ρίξει ή να ανεβάσει τις τιμές στα εμπορεύματα και την αγοραστική αξία των αμοιβών.

  Αν η πολιτεία ΔΕΝ ελέγχει και ΔΕΝ αποφασίζει η ίδια για τον όγκο του χρήματος που κυκλοφορεί, και ακόμη χειρότερα όταν για να δημιουργήσει νέο χρήμα πρέπει να το δανειστεί (όπως στην περίπτωση των κεντρικών τραπεζών), τότε ουσιαστικά έχουμε ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ της χώρας και της κοινωνίας από δυνάμεις πέρα από την θέλησή της. Ανεξαρτήτως ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Καπιταλισμός, σοσιαλισμός και άλλα τέτοια εκκωφαντικά.

  Δεν έχουμε ποτέ εθνικη κυριαρχία. Διότι μονίμως το δημόσιο ΧΡΩΣΤΑΕΙ.

  Αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ από την Αναγέννηση και μετά.

  Επίσης, με το σύστημα των κλασματικών αποθεματικών, που ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, μία ιδιωτική εμπορική τράπεζα μπορεί να δανείσει τα 9/10 ΚΑΘΕ κατάθεσης που λαμβάνει αλλά και ΚΑΘΕ δανείου που δίνει (καλό ε;). Αυτό κιαν δημιουργεί πληθωρισμό. Χώρια του ότι είναι ΣΚΕΤΗ ΚΛΟΠΗ.

  Στα οικονομικά ένα στα δύο πράματα που μαθαίνεις σε καθιστά φαλακρό κατά το ήμισυ. Βάλτε κάποιον γνώστη να σας εξηγήσει τι είναι τα naked CDS

  Γι' αυτό λέω ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ σε αυτή την ιστορία με τα οικονομικά. Στην δική μου δουλειά, είμαι προγραμματιστής, δεν μπορείς να κάνεις βήμα χωρίς λογικές αποφάσεις. Θες δε θες.

  Εδώ, στο πεδίο των οικονομικών, είνα φανερό ότι η τυπική λογική ΒΙΑΖΕΤΑΙ και ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ εξακολουθητικά για αιώνες. Και μαζί και οι κοινωνίες. Που μένουν στο σκοτάδι για τις λειτουργίες αυτές που καλύπτονται από ένα σωρό τεχνικούς όρους "της πλάκας". Λες και αν αρχίσω να μιλάω εγώ ή κάποιος άλλος επαγγελματίας την δική μας τεχνική γλώσσα θα καταλάβει κάποιος κάτι, αν δεν είναι και αυτός του συναφιού!

  Και σε αυτήν την συσκότιση έχουν συνεργούς τα μεγαλύτερα δυτικά πανεπιστήμια. Δηλαδή υπάρχει οργάνωση και background από πίσω.

  Οι όροι "αριστερά", "δεξιά" κλπ, είναι κενοί νοήματος εφόσον η κοινωνία ΔΕΝ έχει έλεγχο στο χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά της. Ο κάθε ένας που μπορεί να ελέγξει τον όγκο του κυκλοφορούντος χρήματος μπορεί να επηρρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων και την αγοραστική αξία των αμοιβών. Αρα ποια πολιτική;

  Και δεν τα λέω εγώ αυτά. Που στο κάτω κάτω είμαι και αναρμόδιος.

  Αρα ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε, και όσο περισσότερο δανειζόμαστε θα παραμένουμε υπό καθεστώς μερικής ή πλήρους κηδεμονίας. Εσαεί.

  Θραξ Αναρμόδιος

 18. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 13/06/2010 18:51:49

  @Θραξ Αναρμόδιος

  Δεν τα ξερεις καλα τα πραγματα. Χωρις παρεξηγηση, σου λειπουν γνωσεις περι του τι ειναι χρημα και το πως δουλέυει το σηστημα.

  Διαβασε και αυτα, ισως βοηθγσει λιγο.

  http://www.market-talk.net/index.php/id/3339

  http://www.market-talk.net/index.php/id/3325

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Γ Καισάριος 13/06/2010 20:44:51

   @Γ Καισάριος

   "Δεν τα ξερεις καλα τα πραγματα. Χωρις παρεξηγηση, σου λειπουν γνωσεις περι του τι ειναι χρημα και το πως δουλέυει το σηστημα."

   Δεν τα ξέρω και αυτό το είπα πρώτος εγώ. Την Οικονομική του Samuelson την πέρασα πριν τριάντα χρόνια με 5. Κιαν δεν ήταν μια φίλη τότε να με βοηθήσει θα το χρώσταγα ακόμη το μάθημα. Ας είναι καλά το κορίτσι.

   Αλλά και σεις που τα ξέρετε, δεν απαντήσατε σε κάποια από τις απλές ερωτήσεις που έθεσα για να με βοηθήσετε. Εμένα αν με ρωτούσατε πως θα γράψετε την ακολουθία Fibonacci σε αλγόριθμο για μια γλώσσα θα το έκανα με χαρά πάντως. Τόσο δύσκολο είναι να μου απαντήσετε σε αυτά που ρώτησα;

   Εχω αναλύσει κι έχω αναλύσει συστήματα. Η δουλειά μου είναι. Αυτό το σύστημα, το "οικονομικό", δεν θα το 'λεγα σύστημα ακριβώς. Μία ωραία απάτη είναι. Περίπου όπως το "αεροπλανάκι". Ιδίως αν βάλεις μέσα και την αειφόρο ανάπτυξη... Επαγγελματικά μιλάω τώρα κι εγώ.

   Η αρχή των κλασματικών αποθεματικών επιτρέπει στο σύστημα να κάνει δια του χρέους, όταν δηλαδή χορηγεί δάνειο, ΥΠΕΡΑΝΑΛΗΨΗ από την κοινωνία. Ατιμώρητα. Νόμιμα και ηθικά. Και κυρίως ανεξέλεγκτα. Χορηγεί ως δάνειο χρήμα που ΔΕΝ υπάρχει και χρήμα που ΔΕΝ έχει. Δεν είναι έτσι;

   Με το σύστημα αυτό, από την Αναγέννηση και έπειτα, και με το που μπήκαμε στην βιομηχανική επανάσταση, έχουμε παγκοσμίως τεράστια συγκέντρωση ΠΛΟΥΤΟΥ σε λίγα χέρια.

   Κεντρικές τράπεζες, με διάφορες ονομασίες, που όμως τις κατέχουν ιδιώτες και ιδιωτικά ιδρύματα, εκδίδουν το νόμισμα των εθνών, προς όφελος δικό τους αποκλειστικά. Και είναι πάντα οι ίδιοι πανευρωπαϊκά. Δηλαδή πίσω από τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται τα ίδια ιδιωτικά ιδρύματα.

   Και πίσω από κάθε πίστωση, στο πολύ πίσω όμως, βρίσκονται τα ίδια ιδρύματα και τα ίδια πρόσωπα. Ο πόλεμος η μεγαλύτερη μπίζνα τους. Και τα έθνη και οι οικονομίες τους οδηγούνται σε σκλαβιά, ανεξαρτήτως πολιτικού συστήματος. Ποια "αριστερά" και ποια "δεξιά"; (Τους φαντάζομαι να γελάνε τρανταχτά με αυτό και με εμάς που σκοτωνόμαστε για τέτοια πράγματα).

   Αυτή η τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε χέρια λίγων (Οικονομική Ολιγαρχία), κατέστησε δυνατή την διαφθορά των δημόσιων αρχόντων. Βοηθάει πολύ και ο κοινοβουλευτισμός σε αυτό. Η πολιτική Ολιγαρχία. Αλλά και οι άλλοι -ισμοί ήταν το ίδιο και χειρότεροι. Από τα ίδια ιδρύματα δανείστηκαν και αυτοί.

   Τι δεν καταλαβαίνω λοιπόν; Οτι αυτοί που δημιουργούν το χρήμα το κάνουν μόνο προς όφελός τους. Οχι προς όφελος των κοινωνιών. Οτι αυτοί που διακινούν το χρήμα σαν ροή μέσα στις οικονομίες το κάνουν επίσης προς όφελός τους. Κλείνουν και ανοίγουν την στρόφιγγα κατά το δοκούν. Και άρα ποια κυβέρνηση να κυβερνήσει και τι να κυβερνήσει; Δεν τα λέω εγώ. Εχω δει δεξιά κι αριστερά ότι τα λένε ο Friedman και ο Stiglitz. Δεν καμώνομαι τον τόσο έξυπνο να τα σκεφτώ όλα αυτά μόνος μου.

   Ομως όλο αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ελεύθερη οικονομία. Αυτό είναι μία περιγραφή ενός εγκληματικού πλέγματος. Που στυλώνει τα πόδια κάθε φορά που κάποιος πάει να του επιβάλει κανόνες λειτουργίας. Οπως στις περίφημες αγορές παραγώγων και αντασφαλίσεων πρόσφατα (στην Βρεττανία που έχουμε και τον μεγαλύτερο όγκο τέτοιων συναλλαγών).

   Δείτε μόνο σε ποιες χώρες έγιναν και γίνονται ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ επενδύσεις από τις τράπεζες και σε ποιες περιόδους ιστορικά. Πόσο καλά να τα ξέρει πια κάποιος τα πράγματα; Χρηματοδότησαν οι δικές μας τράπεζες παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα, την εποχή που στην Ευρώπη γινόταν η βιομηχανική επανάσταση; Οχι. Γιατί; Τι χρηματοδότησαν; Την αγορά των τσιφλικιών που κατείχαν οι τούρκοι μπέηδες της τότε ακόμη μη-ελληνικής Θεσσαλίας. Και όχι βέβαια από ακτήμονες... Σιγά την πλέμπα.

   Κάποιος έχει πει, και ίσως είναι κάποιος από τους δύο οικονομολόγους που προανέφερα, ότι η κατάρρευση μιας χρηματιστηριακής αγοράς δεν επηρρεάζει την πραγματική οικονομία. Η στρόφιγγα των δανείων την επηρρεάζει. Ο όγκος του χρήματος που κυκλοφορεί. Αρα και η τωρινή κρίση...

   Οπως για παράδειγμα στον κλιματισμό, έτσι και στην οικονομία, τα περισσότερα μετρούνται με μέσους όρους. Και στο τέλος, ξέρουμε απλώς κατά προσέγγιση (ΠΟΛΥ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ όμως), τα BTW της "μηχανής". Οτι ομιχλωδέστερο δηλαδή. Και θεωρίες επί θεωριών...

   Ετσι, "και αυτοί που ξέρουν καλά τα πράγματα", πέφτουν πάντα έξω. Πχ το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Τόσα χρόνια την έρμη την φτώχεια πολεμάνε παγκοσμίως και η αποδοτικότητά τους είναι για γέλια. Οι ειδικοί αυτοί. Παίρνουν και bonus αποδοτικότητας τα ιδρύματα αυτά;

   Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "τίμησε" την αποστολή της; Ποια είναι η αποστολή της; Πήγα είδα τα ωραία βίντεο που έχουν (σε ένα σωρό γλώσσες μάλιστα), με κάτι ωραίους κυρίους σε ωραία γραφεία. Και ωραίους μισθούς φαντάζομαι. Αμα δεν κάνει την δουλειά της μια κεντρική τράπεζα, τότε ΔΕΝ την χρειαζόμαστε κιόλας. Λέμε στον Υπ. Οικονομικών και τυπώνει το χρήμα όποτε το χρειαζόμαστε. Εξάλλου και οι κεντρικές τράπεζες το ίδιο κάνουν. Και από ότι φαίνεται χωρίς σπουδαία αποτελέσματα.

   "Χωρις παρεξηγηση" όντως.

   Θραξ Αναρμόδιος

 19. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 14/06/2010 10:03:22

  @@Θραξ Αναρμόδιος

  Δεν καταλάβγα τιποτα απο οσα λες. Αν εχεισ συγκεκριμενες ερωτησεις εχω και forum.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Γ Καισάριος 14/06/2010 12:08:13

   οκ, θα προσπαθήσω να βελτιώσω τα ελληνικά μου ώστε να γίνομαι πιο κατανοητός και θα επανέλθω.

   Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.