21/06/2010 14:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόμνημα- Παρέμβαση της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Η ΓΣΕΕ απέστειλε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποία καταγράφονται τα σημεία του Προεδρικού διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις, τα οποία σύμφωνα με την Συνομοσπονδία αντιβαίνουν στις προβλέψεις του Συντάγματος.

Στο υπόμνημα γίνεται νομική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων περί αντισυνταγματικότητας. Η ΓΣΕΕ έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι το Προεδρικό διάταγμα συνιστά ωμή συνταγματική παραβίαση και επαναλαμβάνει τις προθέσεις της να αντιπαλέψει το συγκεκριμένο νομοθέτημα με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό τρόπο.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θέμα: Αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας»

Οι διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που πρόκειται να τεθεί υπόψη του Δικαστηρίου σας, προς επεξεργασία, θίγουν τον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανατρέπουν θεσμικές ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα και σε σειρά αναγνωρισμένων Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών.

Με το προκείμενο Προεδρικό Διάταγμα (που εκδόθηκε κατόπιν ευρείας εξουσιοδότησης του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 3845/2010) επιχειρείται α) η κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας και της δυνατότητας καθορισμού των όρων εργασίας με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις, β)

η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων , γ) η μείωση κατ’ αποτέλεσμα της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης μέσω της διευκόλυνσης των εργοδοτών να καταγγέλλουν τις εργασιακές συμβάσεις με την τήρηση μειωμένου χρόνου προειδοποίησης, δ) η κατάργηση του κατώτατου μισθού που καθιερώνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους νέους έως 21 ετών, για τους νέους από 21 - 25 ετών και τους μαθητευόμενους από 15-18 ετών. Με τις ρυθμίσεις αυτές, κατά προφανή παράβαση συνταγματικών κανόνων και των αρχών της αναλογικότητας, της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας των μέτρων επέρχεται απορρύθμιση του ισχύοντος προστατευτικού θεσμικού πλαισίου, ριζική ανατροπή του ισχύοντος κοινωνικού κεκτημένου και κατάργηση / τροποποίηση διατάξεων που λειτούργησαν ομαλά επί σειρά δεκαετιών (πχ. ν. 2112/1920, 1876/1990, ν. 1387/1983).

Η ΓΣΕΕ, ως η πλέον αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, είναι το συμβαλλόμενο, από την πλευρά των εργαζομένων, μέρος στην κατάρτιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ενώ εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, συνδικαλισμένων ή μη. Συνεπώς η οργάνωσή μας νομιμοποιείται στην υποβολή του παρόντος υπομνήματος , αφού με τις προωθούμενες ρυθμίσεις πλήττεται καίρια η συλλογική αυτονομία (22 παρ. 2 Σ) , το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας (23 παρ. 1 Σ) το κοινωνικό δικαίωμα εργασίας (22 παρ. 1 Σ) της ισότητας (4 παρ.1 Σ), της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ( 5 παρ. 1 Σ) ενώ παραβιάζονται η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου (25 παρ. 1 Σ) και σειρά άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων που περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω. Όλες αυτές οι προσβολές, σύμφωνα με όσα εκτίθενται παρακάτω, υποσκάπτουν τη συνδικαλιστική λειτουργία και δράση της οργάνωσής μας, που υλοποιείται κυρίως μέσω της σύναψης ΕΓΣΣΕ και της εφαρμογής των διατάξεών της, ενώ συνεπιφέρουν δραματική μείωση του επιπέδου προστασίας και αποστέρηση εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που η οργάνωσή μας, σύμφωνα με το καταστατικό της και το ν. 1264/1982, εκπροσωπεί.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. αθανασιος Ι. avatar
    αθανασιος Ι. 21/06/2010 17:44:07

    Τώρα ο Παναγοπουλος ..διορισμένος και στην ΔΕΗ Α.Ε. ..θέλει να μας πείσει για την αγνότητα του και …καλές προθέσεις ..άνοιξαν τα ματάκια του ..σωστός και πάντα «κύριος» xixixxii

  2. 309 avatar
    309 21/06/2010 17:47:38

    Επι εποχης Ν.Δ ετσι και η αυξηση που ζητουσαν οι ηγεσιες των συνδικαλιστικων μας οργανωσεων (δηλ.τα κομματοσκυλα του ΠΑΣΟΚ) δεν ηταν πχ.3,5% και ηταν 3% ξεσηκωναν θεους και δαιμονες ,ουρλιαζαν κατεβαζαν καθημερινα κοσμο στους δρομους εβγαιναν στα ξεπουλημενα καναλια.....! τωρα τι κανουν???? Οι κατακτησεις δεκαετιων καταριπτονται απο τους.."συντροφους" τους εν ριπη οφθαλμου και τα πληρωμενα κομματοσκυλα σαν βρεγμενες γατες κανουν μια συγκεντρωση για το μνημονιο μια για τα ασφαλιστικα και ...αντε ακομα μια για τα ματια του κοσμου και ξεμπερδεψαμε!!! Φτυστε τους !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.