30/10/2008 14:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόμνημα Αλαβάνου σε Σανιδά για Μονή Τοπλού

Αναφορά - υπόμνημα από για την υπόθεση της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Αλέκος Αλαβάνος.

Στην αναφορά του ο κ. Αλαβάνος αναφέρει ότι «επί δύο σχεδόν δεκαετίες βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόθεση που αφορά την εκμετάλλευση έκτασης 26.000 περίπου στρεμμάτων γνωστής ως Κάβο Σίδερο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης στο νομό Λασιθίου και υπήρξε αντικείμενο διεκδίκησης από το ελληνικό Δημόσιο και τη Μονή Τοπλού». «Η έκταση έχει μεταβιβαστεί από τη Μονή Τοπλού προς το κοινωφελές ίδρυμα "Παναγία Ακρωτηριανή" που συνέστησε η ίδια η Μονή και στη συνέχεια με διαδικασίες προδήλως παράνομες και αδιαφανείς, παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια στην αμφίβολης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας αγγλική εταιρία Loyalward Limited (τώρα Minoan Group), η οποία έκτοτε τη διαχειρίζεται ως αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξάλλου υποστηρίζει, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για την υπόθεση, από τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς, πολλαπλές παραβάσεις της ελληνικής νομοθεσίας και βαρύτατες ευθύνες φυσικών προσώπων και κρατικών οργάνων για πράξεις ή παραλείψεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον.

Για το θέμα έχουμε γράψει τα εξής:

Ποια είναι η αλήθεια για την Μονή Τοπλού;

Και σύνδεση Τοπλού - Βατοπεδίου

Γραμμή Τοπλού - Βατοπεδίου

Τι συμβαίνει μεταξύ Τοπλού, Ζωνιανών και Χανίων;

Μια απάντηση για την Μονή Τοπλού

Τι ξέρει ο κ. Σουφλιάς για την Μονή Τοπλού;

Το σκάνδαλο της «μεγάλης επένδυσης» στη μονή Τοπλού

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 30/10/2008 15:02:04

  Δηλαδή, ο Σκάι που δημοσιεύει αυτή τη λίστα οφειλετών, πιστοποιεί, ότι τα μεγάλα κανάλια κι εκδοτικά συγκροτήματα δέν έχουν χρέη προς το δημόσιο.

  Πολύ καλό για να είναι αληθινό!

 2. deirdre avatar
  deirdre 30/10/2008 15:22:49

  Κουβεντούλα καφενείου και ουσία μηδέν στην εκπομπή τπου Χατζηνικολάου για τη μονή Τοπλού.
  Τα νομικά κενά είναι τεράστια όπως και οι μεθοδεύσεις του μοναχού (ένας και μόνος στο μοναστήρι), του δημάρχου Σητείας (που συμμετέχει στην εταιρία εκμετάλλευσης σαν ιδιώτης και πήρε χιλιάδες μετοχές δωρεάν, ναί δωρεάν – από τον αντίδικο) και τόσα άλλα.
  Χαρακτηριστικό του μεγέθους του σκανδάλου των 26.000 στρεμμάτων είναι το ότι η σύμβαση ανάμεσα στην κοινωφελή (μη κερδοσκοπική εταιρία) και την ξένη Loyalward είχε υπογραφεί μήνες ΠΡΙΝ αποφανθεί η δικαιοσύνη για την ιδιοκτησία της περιοχής.
  Ο Δρύς που είχε υπογράψει τη σύμβαση ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ, λόγω κωλύμματος!
  Ο Καρχιμάκης, βεβαίως, ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ, ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ.
  Σκάνδαλο ολκής.
  Να δούμε τι θα κάνει η εισαγγελέας.

 3. μανώλης avatar
  μανώλης 30/10/2008 15:24:32

  Πρέπει να διορθώσεις τη φωτογραφία Φάκτορα. ΕΠΩΛΗΘΗ.
  Και μια που σίγουρα σε διαβάζει ο βουλευτής Καρχιμάκης, μήπως θα έπρεπε εδώ να τοποθετηθεί σε ότι έχει σχέση με τη μονή Τοπλού;. (Επειδή στην ιστοσελίδα του δεν αναφέρει τίποτα σχετικό.) Ή μήπως ζητάμε πολλά;

 4. Suhoi avatar
  Suhoi 30/10/2008 15:40:10

  Απάντηση Δήμα σε Παπαδημούλη για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου
  Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008

  Στις ελληνικές αρχές πετάει το μπαλάκι η Κομισιόν σε ό,τι αφορά στα σχέδια της κατασκευής τουριστικών οικισμών σε προστατευόμενη περιοχή Natura στη Βορειανατολική Kρήτη, υπογραμμίζοντας όμως ότι "κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου", όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

  O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφερόταν στην ερώτησή του στα σχέδια βρετανικής εταιρίας για την κατασκευή έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ και σταθμό αφαλάτωσης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» (Mονή Tοπλού), στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου, Νομού Λασιθίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, πολιτών και τοπικών φορέων και τη σχετική προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι ανάπτυξη αυτή είναι σε αντίθεση με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης, ο οποίος δεν προβλέπει τέτοιου είδους χρήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320006 και GR 4320009.

  Στην απάντησή του, ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρει ότι "η Επιτροπή δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου".

  Υπενθυμίζει όμως ότι "ο σχετικός τόπος Natura 2000 (τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος GR4320006 `Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο - `Ακρα Μαυροβούνι - Βάι - `Ακρα Πλάκα και Θαλάσσια Ζώνη`) βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα) 92/43/ΕΟΚ, που περιέχει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR4320009 `Βορειοανατολικό `Ακρο Κρήτης`, η οποία έχει χαρακτηριστεί κατ’ εφαρμογή της οδηγίας για την πτερωτή πανίδα 79/409/ΕΟΚ), απολαύει του καθεστώτος προστασίας του άρθρου 6 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα".

  Αναλύοντας την αναφορά του αυτή στην κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει: "Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 της οδηγίας, πρέπει να αποφεύγονται η υποβάθμιση των οικοτόπων και οι ενοχλήσεις επί των ειδών, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3, κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου. Επιπλέον, πρέπει να εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο πριν δοθεί η άδεια ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ."

  Καταλήγοντας, ο κ. Δήμας τονίζει ότι: "εναπόκειται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποφασίσουν κατά πόσον το υπόψη τουριστικό έργο συμβιβάζεται με τις προαναφερόμενες απαιτήσεις, οι αρχές δε αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για την υλοποίηση των πάσης φύσεως αναγκαίων μέτρων προστασίας και διατήρησης σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις".

  Aναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: "H απάντηση του κ. Δήμα στέλνει ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι "κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου".

  Τί θα ισχυριστούν άραγε ο κ. Σουφλιάς και οι συναρμόδιοι Υπουργοί που ενέκριναν το συγκεκριμένο έργο; Ότι τα έξι χωριά, οι 7.000 κλίνες, τα τρία γήπεδα γκολφ, οι 730 πισίνες και οι 3.500 εργαζόμενοι που θα προστεθούν σ` ένα Δήμο 2.000 κατοίκων συνιστούν ήπια ανάπτυξη, η οποία δε θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου; Είναι πιθανόν. Όταν στο προσωπικό λεξικό του κ. Σουφλιά η πυρηνική ενέργεια είναι συνώνυμη της "πράσινης", στο λήμμα "ήπια τουριστική ανάπτυξη" δεν αποκλείεται να αναφέρεται και η "ανάπτυξη- μαμούθ".

  Kαλούμε την κυβέρνηση να προσέξει την απάντηση Δήμα, να αφουγκραστεί τη διεθνή έκκληση που εξελίσσεται με πρωτοβουλία κορυφαίων επιστημόνων μέσα από το διαδίκτυο και τις πιο έγκυρες εφημερίδες και να σταματήσει ενέργειες και επιλογές που βλάπτουν κατάφωρα το περιβάλλον και μάς δυσφημούν. Tην καλούμε επίσης να συστήσει επιτέλους βιώσιμους και αποτελεσματικούς Φορείς Διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές Natura.

  Αλλιώς επαφιέμεθα στη δίκαιη κρίση του ΣτΕ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να ανακοπεί αυτή η πορεία, αλλά και για να διορθωθεί το λεξικό Σουφλιά!"

  Από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

 5. Suhoi avatar
  Suhoi 30/10/2008 15:41:01

  Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2006

  Ηράκλειο 1 Φεβρουαρίου 2006

  ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΛΟΥ

  Με την δημοσιοποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και της εταιρείας Loyalward Limited από τον κ. Σαχίνη στην εκπομπή του ΚΡΗΤΗ TV επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι τώρα γι΄ αυτήν (διάρκεια σύμβασης 40 + 40 χρόνια, ετήσιο αντάλλαγμα προς το Ίδρυμα ίσο με το 10% του ακαθαρίστου εισοδήματος από την αξιοποίηση της έκτασης κ.ά) αλλά ταυτόχρονα είδαν το φως της δημοσιότητας και όλες οι άλλες διατάξεις της Σύμβασης. Διατάξεις που χρήζουν πρώτων σχολίων (σίγουρα απαιτείται σχολαστική μελέτη αλλά και γνώση των Παραρτημάτων της που δεν διαθέτουμε) αλλά και διατάξεις για τις οποίες περιττεύει κάθε σχόλιο. Μια τέτοια πρώτη προσέγγιση επιχειρούμε σήμερα.

  Άρθρο 2: Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μονομερούς παράτασης της Σύμβασης για 40 ακόμα χρόνια, πέραν των αρχικών 40, με τους ίδιους όρους. Μοναδική προϋπόθεση να έχει καταβάλλει τα ανταλλάγματα στο Ίδρυμα. Αυτό σημαίνει πως η Σύμβαση δεσμεύει και την επόμενη γενιά, αφαιρώντας της το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης εφόσον διαπιστωθεί αστοχία στην υλοποίηση, στην χρήση του έργου ή στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων. Σπουδαιότερο όμως είναι το ότι ομολογείται ευθύς εξαρχής πως το Ίδρυμα θα εξασφαλίζει ότι οι κάτοχοι ή μισθωτές των βιλών ή διαμερισμάτων θα απολαμβάνουν ακώλυτα τα δικαιώματά τους. Ομολογείται δηλαδή πως πρόκειται για επένδυση Real Estate, από την οποία μάλιστα το Ίδρυμα θα εισπράττει το 10% των καθαρών κερδών από αυτές τις πράξεις και μεταβιβάσεις.

  Άρθρο 3: Η Σύμβαση για να μπει σε ισχύ πρέπει πρώτα να έχει παύσει οριστικά κάθε δικαστική διεκδίκηση επί του συνόλου της έκτασης και ταυτόχρονα να έχουν χορηγηθεί όλες οι εγκρίσεις από τις αρχές. Παρ΄ όλα αυτά, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αρχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες στο 75% της έκτασης (απόφαση 23/1997 Εφετείου Κρήτης) με τις σχετικές αδειοδοτήσεις αλλά χωρίς να ενεργοποιείται όμως η Σύμβαση, δηλαδή χωρίς να αρχίσουν «να τρέχουν» οι υποχρεώσεις της.

  Άρθρο 4: Για τα ανταλλάγματα (αρχικό, ετήσια και έκτακτα) τι να πει κανείς, πακτωλός χρημάτων στο Ίδρυμα. Επιβεβαιώνεται έτσι η ανάγκη και απαίτηση των τοπικών φορέων (Αυτοδιοίκησης κ.ά) να συμμετέχουν και αιρετοί στο Δ.Σ του Ιδρύματος. Αναφέρονται όμως στα έκτακτα ανταλλάγματα και ποσοστό 1% επί της αξίας που θα προκύπτει όταν η εταιρεία ή θυγατρική αυτής ή θυγατρική της θυγατρικής αυτής εισαχθεί σε Χρηματιστήριο Αξιών, αλλοδαπό ή εγχώριο, ενισχύοντας έτσι τους φόβους πολλών πως πρόκειται κυρίως για χρηματιστηριακό επενδυτικό παιχνίδι κι όχι για όνειρο περιβαλλοντικής και αειφορικής τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Λέγεται ακόμα πως για κάθε επιδότηση ή επιχορήγηση της επένδυσης από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους η εταιρεία θα καταβάλλει στο Ίδρυμα ποσό ίσο με το 30% αυτών των επιδοτήσεων ή χρηματοδοτήσεων, λες και μπορεί να λειτουργεί ως πλασιέ πόρων.

  Άρθρο 6: Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης διευκρινίζεται πως μη έγκριση της χωροταξικής μελέτης θεωρείται όχι μόνο η λόγω δασικών αμφισβητήσεων μη έγκρισή της αλλά και η μερική έγκριση του έργου που περιορίζει ή αλλοιώνει ουσιωδώς την κατασκευή του όπως το σχεδίασε η εταιρεία. Το άρθρο αυτό ακυρώνει παντελώς την σοβαρή προσπάθεια των τοπικών φορέων να παρέμβουν, μέσω των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στον σχεδιασμό του έργου για να μειώσουν αρνητικές συνέπειες που έχουν ήδη επισημάνει.

  Άρθρο 7: Οι συμβαλλόμενοι γνωρίζουν και αποδέχονται πως η εταιρεία ενδέχεται να συμβληθεί απ΄ ευθείας με τους φορείς της τελικής εκμετάλλευσης, αυτούς δηλαδή που θα αναλάβουν την λειτουργία τμημάτων του έργου τα οποία και θα κατασκευάσουν. Άλλη μια επιβεβαίωση των προθέσεων και των σκοπών της εταιρείας…..

  Άρθρο 9: Στην περιγραφή του όλου έργου αναφέρεται και η κατασκευή μαρίνας (Ξενοδοχείο Μαρίνας με μαρίνα ολιγοήμερης παραμονής, εμπορική κέντρο, διαμερίσματα και βίλες, με προοπτική κέντρου αναψυχής θαλασσίων σπορ), η οποία όμως δεν αναφέρεται στις υπό εκπόνηση μελέτες που περιγράφονται στο άρθρο και δεν την είδαμε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακόμα, ενώ περιγράφονται συγκεκριμένα και χρονολογικά οι φάσεις ανάπτυξης του έργου (χρονοδιάγραμμα) οι συμπληρωματικές εγκαταστάσεις και οι λειτουργίες που σχετίζονται με την τοπική κοινωνία και οικονομία (Κέντρο καλών τεχνών, Αμφιθέατρο μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, Αθλητικό Κέντρο τοπικών και φιλοξενούμενων μονάδων, Κοινοτικές Υπηρεσίες όπως Κέντρο Υγείας για τους κατοίκους και επισκέπτες κ.ά) δεν προσδιορίζονται καθόλου χρονικά και ούτε συναρτώνται με τις λοιπές φάσεις κατασκευής του έργου. Αυτό κάτι σημαίνει. Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται το γενικόλογο κι αόριστο πως τα δύο μέρη αποδέχονται πως αναγκαστική ή εύλογη απόκλιση από τα προταθέντα στην πρόταση ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, πράγμα που δεν χρειάζεται σχόλιο.

  Άρθρο 10: Στην επταμελή (7μελή) εποπτεύουσα συμβουλευτική επιτροπή της πορείας του έργου το Ίδρυμα συμμετέχει με τρία (3) μέλη, που θα ορίζει αυτό, χωρίς ξανά να περιγράφονται οι ιδιότητές τους ούτε να εξασφαλίζεται συμμετοχή αιρετών από τους τοπικούς φορείς.

  Άρθρα 13 και 16: Αφήνεται ανοικτό και παντελώς ελεύθερο το πεδίο δράσης της εταιρείας για συνεταίρους της, θυγατρικές και θυγατρικές των θυγατρικών, για διάφορες άλλες συμβάσεις και γενικώς πεδίον χρηματιστηριακής δόξης λαμπρόν. Περιγράφεται μάλιστα συγκεκριμένα πως η εταιρεία μπορεί να πουλήσει πακέτο μετοχών της ακόμα και μεγαλύτερο του 50% σε νέο στρατηγικό επενδυτή ζητώντας μεν την συναίνεση του Ιδρύματος, το οποίο όμως δεν έχει δικαίωμα να διαφωνήσει παρά μόνο αν ο νέος επενδυτής στοχεύει σε θρησκευτικό προσηλυτισμό (αλλόθρησκος) ή προωθεί πρακτικές που η Ορθόδοξη εκκλησία καταδικάζει.

  Άρθρο 17: Η τουλάχιστον περίεργη διατύπωση πως η παρούσα δεν επιτρέπεται να εκχωρηθεί από κανέναν συμβαλλόμενο προς οποιοδήποτε τρίτο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού συμφέροντος το πιθανότερο είναι πως αναφέρεται στην αποφυγή δημοσιότητας της Σύμβασης.

  Άρθρο 22: Αναφέρεται πως αν οποιαδήποτε διάταξη ή μέρος αυτής κριθεί άκυρη, παράνομη ή ανεφάρμοστη δεν θα επηρεάζει καμιά άλλη διάταξη και τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να την αντικαθιστούν με άλλη έγκυρη, τόσο απλά κι ωραία.

  Τα παραπάνω, ως πρώτη παρουσίαση και σχολιασμός των πιο επίμαχων άρθρων της Σύμβασης, δημοσιοποιούμε θέλοντας να συμβάλλουμε στον γενικότερο προβληματισμό και στον εντοπισμό κι άλλων σημείων που στην πρώτη μελέτη ξέφυγαν της προσοχής μας. Η Σύμβαση βέβαια είναι Σύμβαση και πώς να τροποποιηθεί τώρα, όμως τα ερωτήματα που έχουν προβληθεί από την τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία εντείνονται και οι προβληματισμοί διευρύνονται.

  Τέτοιου περιεχομένου και ύψους Σύμβαση, με ξένο μάλιστα χρηματιστηριακό οίκο, πως είναι δυνατόν να υπογράφεται από Ιερωμένους, με ποια νομική, οικονομική και τεχνική στήριξη, με ποια «εξουσιοδότηση» ή συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που την εκπροσωπούν, πως θα ελεγχθεί ακόμα κι η εφαρμογή της ;

  Τον λόγο έχουν και πάλι οι τοπικοί φορείς, οι επαγγελματικές ενώσεις, οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και τα τρία Επιστημονικά Επιμελητήρια του νησιού (Γεωτεχνικό, Οικονομικό και Τεχνικό) που γνωρίζοντας τώρα και την σύμβαση έχουν αρκετά πλέον δεδομένα να τοποθετηθούν συνολικά κι υπεύθυνα.

  Για τους «Αυτόνομους Μηχανικούς Ανατολικής Κρήτης»
  Τρουλλινός Θεόφιλος
  Πολιτικός Μηχανικός

  ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  Επισκευθείτε τη σελίδα της ΑΜΑΚ: www.amak.tee.gr

 6. daris avatar
  daris 30/10/2008 16:53:17

  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ:Η ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΣΡΩ ΚΑΙ ΑΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!!!

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/10/2008 17:32:14

  Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!..

 8. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/10/2008 17:52:01

  Γιατί δεν εξαφανίστηκαν 3 προηγούμενα σχόλια μου ;
  Μεταξύ 4:50 και 5:40.
  Σε τι ενόχλησαν;
  Μήπως έβρισα-έθιξα κανέναν και δεν το κατάλαβα;

  Σ.Σ. Το προηγούμενο (5:32pm) ήταν δοκιμαστικό, αν λειτουργεί το σύστημα...

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/10/2008 19:02:30

  Πω πω, πολλά θέματα...

  Κατ αρχάς δεν πουλιέται τίποτα. Το Τοπλού είναι σταυροπηγιακό μοναστήρι, το Ιδρυμα είναι ίδρυμα, και δεν μπορεί ούτε να πουλήσει ούτε καν να υποθηκέυσει την περιουσία του.

  Επειδή δεν μπορούν να πουλήσουν βιλλες ή μεζονέτες, δεν προχωράει η δουλειά. Πρόκειται για μία ακριβή σύμβαση παραχώρησης και ο αντισυμβαλλόμενος στην ουσία προσπαθεί να μεταπουλήσει, κομμάτι κομμάτι, την σύμβασή του. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΓΗ. Μόνο κομμάτια της σύμβασης.

  Η σύμβαση είναι φαινομενικά ακριβή. Προβλέπει αμοιβή στο Ιδρυμα 10% επι του ΤΖΙΡΟΥ, όχι επί των κερδών, αφ' ενός, χωρίς να δίνει τις σπεκουλαδόρικες προσδοκίες της αύξησης της τιμής της γής. Για αυτό , σε συνδυασμό με το ότι οι Άγγλοι στην ουσία είναι διοργανωτές, και όχι οι ίδιοι επιχειρηματίες, δεν προχωράει τίποτα.

  Φυσικά, το έργο θέλει πολλά κεφάλαια, που δεν βάζουν οι ντόπιοι ξενοδόχοι, που όμως θα χάσουν αν γίνει το έργο.

  Την σούμα την είπε ο Ηγούμενος, στο show του Χατζηνικολάου. Το Ιδρυμα έχει ξεκαθαρίσει τους τίτλους του και τις χωροθετήσεις του.

  Ό,τι και να λένε οι φαιδροί Συριζαίοι, δεν υπάρχει ψυχή που να αμφισβητεί τον Ηγούμενο σε όλη την περιοχή. Και να θυμάστε: H γη δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

  Αυτά που λέω δεν σημαίνουν ότι δεν έχουν γίνει λάθη, ή δεν έχουν υπάρξει πονηρούληδες, ή υπεραισιόδοξοι. Αλλά δεν ακουμπάνε την ουσία του θέματος.

 10. μανώλης avatar
  μανώλης 30/10/2008 19:29:42

  Οι Άγγλοι ή..."οι Άγγλοι";;;
  Και τα 40+40 χρόνια της σύμβασης τι είναι;
  Δεν είναι υποθήκευση ουσιαστικά κοινόχρηστης περιουσίας;

 11. Suhoi avatar
  Suhoi 30/10/2008 19:51:49

  @archaeopteryx

  archaeopteryx Says: "δεν υπάρχει ψυχή που να αμφισβητεί τον Ηγούμενο σε όλη την περιοχή"

  Το ίδιο ισχύει και στη Μεσσηνία με την επένδυση Κωνσταντακόπουλου. Δεν είναι πάντα κριτήριο η τοπική κοινωνία, η οποία σε τελική ανάλυση κοιτάζει πως θα αυξήσει τα έσοδά της και θα ζήσει καλύτερα.

  Προσωπικώς δεν είμαι κατά των επενδύσεων. Η περίπτωση της Μονής Τοπλού όμως, και οι "επενδυτές" που υπάρχουν (υπάρχουν και δεν το ξέραμε;΄) είναι καραμπινάτος αέρας κοπανιστός, καθαρά αεριτζίδικη δουλειά.

  Για τον Κωνσταντακόπουλο είναι αλλοιώς τα πράγματα. Αν εξαιρεθεί το αντιαισθητικό μεγαθήριο που φτιάχνει στην Δ.Μεσσηνία, η επένδυση (ποιοί είναι από πίσω θα μάθουμε;) γενικά είναι κάτι θετικό.

  Μην ξεχνάμε όμως,ότι αντίστοιχα μεγαθήρια υπάρχουν στη Δ.Πελοπόννησο (παραλιακά Πύργος, του Αγγελόπουλου. Πίσω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα λέγεται ότι είναι μιά πρώην υπουργός Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ) και ότι σχεδιάζονται και άλλα (Ζαχάρω, Καϊάφας, κ.λ.π.). Κάποιοι, κι'ας είναι μεταξύ αυτόν και οι Συριζαίοι, μιλούν για το αντίστοιχο αποτυχημένο μοντέλο των ξενοδοχειακών μεγαθηρίων μπροστά από την παραλιακή γραμμή (αυτό φαίνεται πεντακάθαρα και από τη χάραξη της Ιονίας Οδού). Να σταθούμε λοιπόν, επί της ουσίας και όχι να καθαγιάζουμε πάντα τις τοπικές κοινωνίες και τον λαό.

  Διότι, ως γνωστόν, οι λαοί είναι η κοπριά της ιστορίας. Και χωρίς κοπριά τίποτε δεν καρπίζει. Αλλά μην ξεχνούμε ότι η κοπριά είναι και ακαθαρσία.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/10/2008 19:54:58

  μανώλη,
  στο δικό μου και στο δικό σου μυαλό, χρήση 80 χρόνων είναι όπως το λές.

  Το μοναστήρι δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα σε κανέναν, και απο όσο ξέρω είναι φωτεινό σημείο στην περιοχή. Η περιουσία ωστόσο δεν είναι κοινόχρηστη, είναι δικιά του. Και οι περισσότερες εκτάσεις του κόσμου στο Παλαίκαστρο ήταν του μοναστηριού. Και η βάση στο Ακρωτήρι και αυτή ήταν του μοναστηριού.

  Δεν μου αρέσει, προσωπικά, ούτε η προταση των Αγγλων, ούτε οι Αγγλοι, στην περίπτωση αυτή, ούτε το γεγονός ότι μετά τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μια Κρητική ή μια Ελληνική εταιρία να συμμετέχει στο σχήμα τους, μόνο μικροσυμμετοχές ατόμων στις μετοχές της β' κατηγορίας...

  Αλλά η έκταση είναι της Μονής. Αν σε παρηγορεί, η Μονή, εκτάσεις κοντά της, το φοιονικόδασος, η Ερημούπολη, δεν είναι στην υπο παραχώρηση έκταση...

  Δεν με παρηγορεί εμένα, αλλά το βλέπω κάτι σαν τον χαμένο παράδεισο, που ήταν κάποτε η Βόρεια Κρήτη και που ήταν κάποτε η Νότια Κρήτη.

  Τα πρόλαβες τα Μάλια του 1960?

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/10/2008 21:18:43

  suhoi

  δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου,
  απλά μεταφέρω αυτό που ξέρω ότι σε αντίθεση με άλλα που λέγονται για άλλους ο Ηγούμενος στο Τοπλού θεωρείται ακόμα και από πολέμιους του έργου ή των΄Αγγλων υπεράνω οποιασδήποτε υποψίας.

  Προσωπικά, νομίζω ότι το έχω πει καθαρά, ούτε υπερ του έργου είμαι ούτε υπέρ της πρότασης των Αγγλων είμαι με την έννοια ότι πράγματι είναι «αεριτζίδικη» αλλά δηλωμένη αεριτζίδικη. Δηλαδή δεν έιποαν θα χτίσουμε θα κάνουμε κλπ, αλλά είπαν με βάση την σύμβαση θα βρούμε αυτους πα θα και θα και θα. Εχουν υπάρξει πολλά εμπόδια στον δρόμο τους αλλά δεν αναιρεί την δικιά μου εκτίμηση ότι δεν μπορούν και θα έπρεπε να είναι εκπτωτοι, και να έχει παναπροκυρηχθεί διαγωνισμός, αν αυτό φυσικά επιθυμεί το Ιδρυμα. Όχι γιατί υπάρχει απάτη, αλλά απλά, οι άνθρωποι δεν μπορούν με την σύμβαση που έχουν και επομένως, NEXT που λένε και σπίτι τους.

  Αυτό δεν αναιρεί ότι το Τοπλού είναι τελεσίδικα ιδιοκτήτης της έκτασής του ή ότι έχει άδειες χωροθέτησης (που νομίζω πια τις έχει).

  Υπάρχουν άνθρωποι περί το όλο θέμα, μερικοί απ την πλευρά του Μοναστηριού που κατα την γνώμη μου πάντα δεν έιναι απόλυτα εντάξει.

  Αλλά μην μπερδεύουμε ένα έργο που δεν μας αρέσει ή που δεν έιναι σωστα σχεδιασμένο ή έστω αεριτζίδικο, με δόλο ή απάτη αντίσοτιχη άλλων περιπτώσεων.

  Το βαρύτερο έγκλημα που βρήκε η εκπομπή του Χατζηνικολάου είναι η επέκταση της σκεπής του εστιατορίου στο Βάϊ, που με συγχωρείτε έχει γίνει από την Νομαρχία, και εν πάσει περιπτώσει τρίχες. Δεν μου αρεσε που ο δικηγόρος του Ιδρύματος είχε πάρει μετοχές της Αγγλικής εταιρίας, αλλά και αυτό στα νεοελληνικά δεδομένα είναι πταίσμα. Μόνο εγώ ο αιθεροβάμων γκρινιάζω για τέτοια... Μπορώ να σας βρώ χειρότερα, αλλά τίποτα που θα με έκανε να μην κοιμάμαι ή να ντρέπομαι.

  Η κίνηση Αλαβάνου, κατα την γνώμη μου, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων πυροτέχνημα εντυπωσιασμού ή αντιπερισπασμού, και στην χειρότερη πληρωμένη καταχώρηση 3-4 ξενοδόχων στον Άγιο και δυτικά.

 14. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/10/2008 21:28:03

  Διαμαρτύρομαι έντονα για την εξαφάνιση 4 σημερινών σχολίων μου αναφερομένων στην Μονή Τοπλού, και στην αποφυγή παροχής εξηγήσεων που ζήτησα επανειλλημένως από τους υπεύθυνους του ιστολογίου, γι'αυτή την απαράδεκτη ενέργεια τους που εγγίζει τα όρια της λογοκρισίας.
  Κρίμα και πάλι κρίμα, για το σε πποιές εποχές μας οδηγούν ωρισμένοι.

 15. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/10/2008 21:38:42

  Η λογοκρισία συνεχίζεται.
  και 5ο σχόλιο που αναφέρεται στα 2 συνεταιράκια κόπηκε...
  Συγχαρητήρια....

 16. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/10/2008 21:40:08

  3 Μέρες και ακόμη να πάρουν θέση για την αποκάλυψη Χατζηνικολάου-Αλαβάνου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και φιλικά προσκείμενοι blogers του ANTI-WEBLOG.

  Δε πα να ξεπουληθεί όλη η χώρα, αρκεί να μη θιγούν ΚΚ και ΓΠ.....

  .........τα "ιερά και τα όσια" της πατρίδας (και των κατεστημένων συμφερόντων) θα πρόσθετε κανείς...

 17. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/10/2008 21:50:37

  Ώστε λοιπόν το Γ-Ι-Ω-Ρ-Γ-Α-Κ-Η-Σ και Κ-Ω-Σ-Τ-Α-Κ-Η-Σ ενεργοποιούν τα φίλτρα και πετσοκόβονται τα σχόλια, που τα περιέχουν.
  Πολύ έξυπνο!!...

  Ενώ όταν υπάρχουν διάφοροι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί ή κραυγαλέες ανακρίβειες για άλλους πολιτικούς αρχηγούς, δεν τρέχει τίποτε.

  Αρκεί να μη αναφέρεται κανείς στους συν-εταίρους του δικομματισμού, που μας έφτασαν στα σημερινά μεγαλεία..

  Τέτοια ευαισθησία ...

  Ο κόσμος τους έχει πάρει όμως χαμπάρι και τίποτε δεν τους γλυτώνει, προσεχώς...

 18. άλλος Δημήτρης avatar
  άλλος Δημήτρης 30/10/2008 22:11:27

  κόφτο ρε φίλε γιατί νομίζουν διάφοροι ότι έσύ είσαι εγώ, και έχω γίνει ρεζίλι

 19. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/10/2008 22:26:12

  Μάλιστα!!..
  Όπως διατάξετε!!..

 20. Factorx avatar
  Factorx 31/10/2008 00:57:26

  @Δημήτρης. Αν ψάξεις "Μονή Τοπλού" θα δεις οτι πρώτοι το βγάλαμε, όταν όλοι εκώφευαν.

  http://www.antinews.gr/?p=503

  Σταμάτα λοιπόν τις βλακείες γιατί μας τρως και χρόνο και χωρο. Και αν θυμάμαι καλά κι εσυ μακρά κοιμόσουν όταν γράφαμε εμείς για την Μονη Τομπλού. Και για ποια λογοκρισιά μιλάς; Στειλε τα σχόλια που νομίζεις οτι σου κοψαμε να τα βάλουμε. Στο είπα και στο μειλ, αλλά έκανες τον βλάκα και συνεχίζεις απο εδώ.

 21. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 31/10/2008 09:23:24

  @ Factorx

  1. και όμως 5 σχόλια μου έως τις 9:38 χθές, ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ και ΔΕΝ δημοσιεύτηκαν.
  Αν υπήρξε τεχνική βλάβη ή λογοκρισία δεν το ξέρω. Το αποτέλεσμα μετράει.
  2. Ποτέ δε σχολίασα τη διεύθυνση του ιστολογίου, πως δεν γράφει ή δεν παίρνει θέση για Τοπλού, αλλά τους φιλικά προσκείμενους σε Γιωργάκη & Κωστάκη blogers. Στη συνέχεια θα δούμε....
  3. Το διεκρινιστικό μειλ έφτασε μετά τις 2:00 pm.
  4. Και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μιλάει απαξιωτικά για "βλακείες" και "βλάκες", σε όσους επιμένουν να μην ανέχονται τη φίμωση της γνώμης τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.