#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/02/2010 13:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Siemens. Ή όταν η ιστορία κάνει κύκλους

 Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως κάποιες φορές η ιστορία πραγματοποιεί κύκλους, οι οποίοι όχι απλώς εντυπωσιάζουν, αλλά συνάμα διδάσκουν.

 1954: Στις 10 Νοεμβρίου ο πανίσχυρος, τότε, πρωθυπουργός στρατάρχης Παπάγος, με δηλώσεις του στον τύπο κατηγορεί τον άλλοτε στενό του σύμβουλο, ‘εγκέφαλο’ του Συναγερμού και πρώην υπουργό Συντονισμού Σ. Μαρκεζίνη, ότι κατά τη διάρκεια επισκέψεώς του τελευταίου στην Δ. Γερμανία ένα χρόνο νωρίτερα, έχει συμφωνήσει και ως εκ τούτου έχει δεσμεύσει τη χώρα απέναντι σε δυο μεγάλες γερμανικές εταιρίες, εν αγνοία της κυβερνήσεως. Τον κατηγορεί πως αντάλλαξε επιστολές με τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Έκχαρτ για την εκτέλεση τεχνικής επιστασίας και επέκτασης του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου με την εταιρία, ω του θαύματος!, Siemens. Αυτές οι καταγγελίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση του Συναγερμού, δηλαδή της δεξιάς της εποχής, με αποχωρήσεις υπουργών και βουλευτών από την κυβέρνηση του Συναγερμού και τη δημιουργία νέου κόμματος υπό τον Μαρκεζίνη. Η συνέχεια είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δεν είναι του παρόντος.

 2010: Η Ελλάδα κλυδωνίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις απειλές χρεοκοπίας της χώρας,  από τους απίστευτα υψηλούς εξωτερικούς δανεισμούς, τις απεργίες κοινωνικών ομάδων κλπ. Η ΝΔ, η σημερινή δεξιά,  έχει μόλις τελειώσει από εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή 800. 000 ψηφοφόρων να έχουν αναδείξει νέο αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οικογένεια της οποίας κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της Ζήμενς. Ενώ, όμως, όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις σχέσεις Σαμαρά-Μπακογιάννη, λίγο πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εν λόγω υπόθεση, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία φέρνει στη δημοσιότητα ευχαριστήρια επιστολή του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον τότε ισχυρό άντρα της Siemens στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκο.

Τι θα πράξει ο νέος πρόεδρος;

Η κοινωνία, πάντως, έχει προεξοφλήσει πως αν ο νέος αρχηγός της Ν.Δ θέλει να οργανώσει ένα σύγχρονο κόμμα θα πρέπει να αποκηρύξει πρώτα τα πεπραγμένα των προηγούμενων ηγεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 01/02/2010 15:27:45

  Εξαιρετική η υπόμνηση του 1954 και η αναλογία της με τα σημερινά. Να προσθέσω "μόνο" ότι η δεύτερη δουλειά είχε να κάνει με τη συμμετοχή γερμανικών εταιριών (και της SIEMENS) στην υλοποίηση του ονείρου του Μποδοσάκη για το μεγάλο έργο της Πτολεμαϊδας: τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και ορυκτός πλούτος υπήρξαν πάντα τα ελληνικά φιλέτα ...

 2. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 01/02/2010 15:43:25

  Ο Καραμανλής για τη Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.Η κριτική που του ασκείται τον αδικεί! Στη συνείδηση του νεοδημοκράτη θα είναι αυτός που έδωσε όραμα και προοπτική στην παράταξη. Στο αν δεν τα κατάφερε να αλλάξει τα πράματα σ'αυτή τη χώρα μπορεί να του αναλογεί κάποιο μερίδιο ευθύνης, αλλά πιστεύω ότι ήταν αδύνατο να συμμαζέψει τις ορδές των αρπαχτικών που λυμαίνονται χρόνια τώρα αυτόν τον τόπο! Η ιστορία θα τον δικαιώσει και μάλιστα πολύ σύντομα!

 3. Σον Πεν avatar
  Σον Πεν 01/02/2010 15:49:45

  Οποιος διάβασε το κύριο άρθρο του χθεσινού κυρικάτικου ΒΗΜΑτος θα καταλάβει ότι οι εκάστοτε πρωθυπουργοί είναι υπάλληλοι των ...νταβατζήδων.
  Με τίτλο ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ υπερασπίζεται την εντιμότητα του πρώην πρωθυπουργού
  Κ.Καραμανλή απέναντι στα στελέχη της Ν.Δ που οπως αναφέρει

 4. Σον Πεν avatar
  Σον Πεν 01/02/2010 16:12:49

  Οποιος διάβασε το κύριο άρθρο του χθεσινού κυριακάτικου ΒΗΜΑτος θα καταλάβει ότι οι εκάστοτε πρωθυπουργοί είναι υπάλληλοι των...νταβατζήδων.
  Με τίτλο ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ υπερασπίζεται την εντιμότητα του πρώην πρωθυπουργού
  Κ.Καραμανλή απέναντι των στελεχών της Ν.Δ που όπως αναφέρει θέλουν να τον ...ξασχίσουν.
  Εμφανίζεται το ΒΗΜΑ να προσφέρει ΑΚΡΙΤΑ και ΕΥΚΟΛΑ συνηγορία αθώωσης στον πρώην πρωθυπουργό,κάτι που αν δεν κάνω λάθος θα διερευνηθεί από εξεταστικές επιτροπές.
  Προς τι λοιπόν η ανάληψη της ..ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ από το ΒΗΜΑ?
  Ειδικώτερα μάλιστα όταν η εντιμότητα του Κ.Κ δεν αμφισβητείται με προηγηθείσες του δημοσιεύματος δηλώσεις του Α.Σαμαρά?
  Αρα -βγάζω το συμπέρασμα-ότι η παρέμβαση του ΒΗΜΑτος είναι μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες που λέει:Οι πρωθυπουργοί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν
  -συμφωνα με τα συμφέροντά μου- εξασφαλίζοντας την εσαεί υποστήριξή μου,και όποια ΤΣΑΚΑΛΙΑ σκεφτούν να στραφούν εναντίον τους θα έχουν να κάνουν μαζί μου. Εχει κανείς κάποια άλλη εξήγηση?
  Για το ΒΗΜΑ μιλάμε,όχι για τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΟΥ Ρίζου.  /

  • Σον.Πεν avatar
   Σον.Πεν @ Σον Πεν 01/02/2010 21:04:13

   sofiak
   Δεν έχω δυσκολία να συμφωνήσω μαζί σου περί της εντιμότητας Καραμανλή για την οικονομία της συζήτησης παρ`ότι -το ξέρεις πολύ καλά-δεν έχουν ακόμη εξηγήσει οι Νεοδημοκράτες τη στάση του απέναντι στα φαινόμενα διαφθορας με αποκορύφωμα την διεθνή έκθεση Θεσ/κης.
   Αλλωστε η γυναίκα του καισαρα γι`αυτό λένε πρέπει να φαίνεται τίμια.
   Εσύ τι λες ΦΑΙΝΕΤΑΙ?
   Και νεν πάση περιπτώση ζητώ απεγνωσμένα από κάποιον που έχει περισσότερο μυαλό από μένα,να εξηγήσουν το δημοσίευμα σε ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ-διάβαζε ΑΠΕΙΛΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ-προς όποιον ήθελε παρακούσει.

 5. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 01/02/2010 16:29:53

  Kαι μην τολμήσει ποτέ κανένας πολιτικός να μιλήσει,να βγει φωτογραφία, να συμφάγει, να στείλει έστω και τυπική επιστολή,να ανταλλάξει χειραψία με οποιονδήποτε γιατί μπορεί αυτός ο οποιοσδήποτε να αποδειχθεί αργότερα λαμόγιο,απατεώνας ή οτιδήποτε άλλο και τότε μαύρο φίδι που τον έφαγε τον πολιτικό.
  Και για να σοβαρευτούμε: Το να αποκηρύξεις "τα πεπραγμένα των προηγούμενων ηγεσιών" ούτε πολύ έξυπνο από πλευράς τακτικής είναι και προυποθέτει να έχεις πάρει τις αποστάσεις σου εγκαίρως. Και βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσεις σαφώς ΠΟΙΑ πεπραγμένα αποκηρύσσεις. Δεν έχω την αίσθηση ότι σε αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η "επιστολή".Τουλάχιστον με βάση αυτά που μέχρι στιγμής ξέρουμε.

 6. sofiak avatar
  sofiak 01/02/2010 16:34:34

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!! Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ, (ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ....).ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ...ΣΙΓΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!!!(ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ)ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!. ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΑΣΟΚ!!!ΚΟΙΝΩΣ ΛΑΜΠΠΡΑ!!! ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ, ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΛΛΗ ΦΩΝΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ (ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΑΣΟΚ ΠΑΝΤΑ)!!!!!

 7. Σον.Πεν avatar
  Σον.Πεν 01/02/2010 21:23:41

  Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. el diablo avatar
  el diablo 01/02/2010 22:47:38

  και μετά τη siemens ποιός;

 9. trochalos avatar
  trochalos 01/02/2010 23:48:47

  Ωραίο Φάκτορα είσαι πρώτος bravo.

 10. Orestios avatar
  Orestios 02/02/2010 00:06:58

  Όποιος δεν πιστεύει στη γραμμικότητα των χρονικών γεγονότων αγνοεί το μέλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.