#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2011 12:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Proton, ή το ξεκατίνιασμα της εγχώριας ελίτΑνοίγω το ‘’Βήμα’’ (το ηλεκτρονικό, δεν χαλαλίζω δεκάρα για τα δεκανίκια του Φλόυχτερ) και πέφτω έκπληκτος σε γιγαντιαίο πρωτοσέλιδο για το σκάνδαλο της Proton.  Γελάω ασυναίσθητα, γιατί εμείς στο antinews είχαμε αφιερώσει αρκετά  λεπτομερή άρθρα πριν από μερικούς μήνες.  Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που διασύρουμε τη ναυαρχίδα του ΔΟΛ.  Ξεπερνάω το πρώτο σοκ και αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν το σύστημα να βγάζει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια.  Σκέφτομαι ότι μάλλον πρόκειται για επεισόδιο στην εσωκομματική τρικυμία του ΠΑΣΟΚ, όταν κάποιος αποφάσισε να ροκανίσει λίγο τον Βενιζέλο, ο οποίος φέρει τεράστια ευθύνη για το σκάνδαλο, κυρίως ως προς την απέλπιδα προσπάθειά του να σώσει τη χρεοκοπημένη τράπεζα με λεφτά των φορολογουμένων.

Πέρα από το γεγονός ότι με συνεπαίρνει το ξεκατίνιασμα ανάμεσα στα μέλη της εγχώριας ελίτ, η υπόθεση της Proton με ενθουσίαζε ανέκαθεν, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρογραφία του τραπεζικού μας συστήματος.  Ενός συστήματος που από την εποχή του Σημίτη λειτουργεί ολοκληρωτικά ανεξέλεγκτο. 

Τις προάλλες μιλούσαμε για καπιταλισμό και κάποιοι ζητούσαν παραδείγματα.  Η περίπτωση της Proton είναι από μόνη της μια απάντηση στις απορίες του κ. Μπογιόπουλου.  Ο καπιταλισμός ήθελε τις τράπεζες ιδιωτικές και ανεξάρτητες από το κράτος, για να τονωθεί η ελεύθερη αγορά και να μη μοιράζονται τα δάνεια ανάμεσα στα μέλη του Κόμματος.  Η δημοκρατία, θέλοντας να προστατέψει το τραπεζικό σύστημα από μονοπωλιακά φαινόμενα, αλλά και επειδή το εν λόγω σύστημα λειτουργεί με χρήματα των πολιτών, έθεσε κάποιους αυστηρότατους κανόνες λειτουργίας:

Σε πρώτο επίπεδο, λειτουργεί ο εσωτερικός κανονισμός χρηματοδοτήσεων μέσα σε κάθε τράπεζα και συνήθως έχει πολύ αυστηρά κριτήρια, ιδιαίτερα ως προς τις εξασφαλίσεις, εμπράγματες ή μη.
Σε δεύτερο επίπεδο λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου της τραπέζης της Ελλάδος, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιθεωρητών, οι οποίοι ξεσκονίζουν τα εσωτερικά τμήματα των τραπεζών και σε περίπτωση ατασθαλιών, επιβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα.
Σε ανώτατο επίπεδο, ο υπουργός οικονομικών εποπτεύει την τράπεζα της Ελλάδος και σε περίπτωση όπου διαπιστωθούν κραυγαλέες παραβάσεις, επιβάλει κυρώσεις.

Είναι προφανές ότι όταν ένα τόσο αυστηρό σύστημα, που επιπλέον ελέγχεται από την ΕΚΤ και θεσπίζει παγκόσμιους κανόνες λειτουργίας των χρηματοδοτήσεων (συνθήκες Βασιλείας), τινάζει τα πέταλα, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες πολιτικών προσώπων και όχι μια γενικότερη αστοχία της ελεύθερης οικονομίας.

Η ομαλή λειτουργία ενός εθνικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί τον σκελετό της εθνικής οικονομίας κάθε κράτους, καθώς είναι το μόνο αξιόπιστο σύστημα με ξεκάθαρους κανόνες, το οποίο διοχετεύει λιμνάζοντα κεφάλαια συνήθως άπειρων επιχειρηματικά ιδιωτών, σε έμπειρους επιχειρηματίες, με σκοπό την ανάπτυξη.

Αν ψάχνετε την ουσία της οικονομικής κρίσης, απλά αναλογιστείτε τον παραπάνω κανόνα και θα βρείτε την απάντησή σας.  Είναι προφανές ότι στην ελληνική περίπτωση, χάθηκε κάθε έλεγχος, η ΤΤΕ υπήρξε επί χρόνια απλός θεατής κραυγαλέων ατασθαλιών και ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών παρακολουθούσε αμήχανος την κατάσταση να εκτρέπεται.  Τι πιο αστείο (και τραγικό συνάμα) είναι ότι όταν ήρθε η ώρα των ευθυνών, καθώς οι τράπεζες υπό το βάρος των αστοχιών τους φλέρταραν με την άμεση κατάρρευση, αντί να επιβληθούν κυρώσεις, δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις.

Που δόθηκαν οι κρατικές εγγυήσεις;

Σε επιχειρήσεις που τζόγαραν χωρίς οίκτο τις καταθέσεις των ελλήνων σε κάθε λογής παράγωγα
Που κερδοσκοπούσαν ασύστολα επί τρία χρόνια δανείζοντας το δημόσιο με τοκογλυφικά επιτόκια και αρνούμενες να υποψιαστούν τον ενδεχόμενο  πιστωτικό κίνδυνο
Που χορηγούσαν θαλασσοδάνεια στο πουθενά, χωρίς εξασφαλίσεις
Που χορηγούσαν μετά μανίας στεγαστικά δάνεια σε πελάτες χωρίς τεκμηριωμένη δυνατότητα αποπληρωμής, με μόνη εξασφάλιση κάποια υπερεκτιμημένα ακίνητα
Που τιτλοποιούσαν στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες και τα εκχωρούσαν στη διατραπεζική για να δανείζονται ασυστόλως και να ξανατζογάρουν με πάθος, όταν δεν σπαταλούσαν τα δανεικά για να αναπτύσσουν τις οικονομίες των Βαλκάνιων γειτόνων, ακόμα και της Τουρκίας
Που οδήγησαν τη σούπερ φούσκα τους σε μεγέθη μεγαλύτερα από το ΑΕΠ της χώρας
Που στην ώρα της χρεοκοπίας τους, δε δίστασαν, ως κοινοί εγκληματίες, να καταδικάσουν έναν ολόκληρο λαό, προκειμένου να κερδίσουν μια μικρή παράταση της αγωνίας τους

Αυτή είναι η κατάσταση που το ‘’Βήμα’’ άθελά του παρουσίασε χθες στο μνημονιακό κοινό του.  Και ανεξάρτητα από τις προθέσεις της πρόθυμης κυβερνητικής παρέας, φώτισε λίγο τα χάλια του τραπεζικού μας συστήματος, αυτού που με την πρώτη ευκαιρία χαρακτηρίζει υγιές και θωρακισμένο.  Και αν σοκαριστήκατε με αυτά που διαβάσατε για τον κ. Λαυρεντιάδη και τους κολλητούς του, δεν είδατε ακόμα τίποτα.  Γιατί κανένας δεν άγγιξε ακόμα τους πολιτικούς προστάτες/προστατευόμενους του κυρίου αυτού και γιατί τα έργα και οι ημέρες της Proton, θα μοιάζoυν με παιδική χαρά, όταν αποκαλυφθούν αυτά που μας κρύβουν τα μεγαλύτερα ψάρια.

Κακοφωνίξ

Και μια υπενθύμιση: Τα ερωτήματα που είχε θέσει το antinews στον κ. Βενιζέλο, όταν μήνες πριν τις ευαισθησίες του ‘’Βήματος’’ είχε αναδείξει το θέμα, παραμένουν αναπάντητα.  Παρακαλώ τον Φάκτορα να λινκάρει την ανάρτηση και να την περάσει και στο ‘’Βήμα’’, μήπως απαντηθεί, τώρα που το σύστημα, όψιμα ομολογουμένως, ψάχνει τους σκελετούς του.

Το σούπερ σκάνδαλο της Proton

Οφειλόμενες απαντήσεις για την Proton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 12/12/2011 13:05:42

  Φίλτατε, τα κείμενα σας επί των οικονομικών, όπως και μερικών ακόμα συνσχολιαστών εδώ, είναι όαση ρεαλισμού και ορθολογισμού μπροστά σε Καζάκηδες και Μπουγιόπουλος που αναπαράγει ο κάθε "άμπαλος".

 2. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 12/12/2011 13:08:49

  Φοβούμαι πώς την τακτική Λαυρεντιάδη έχουν εισάγει και καθιερώσει, πριν τον Λούα-Λούα, με λογής-λογής θαλασσοδάνεια π.χ. προς εκδότες, άλλοι δραστήριοι τραπεζίτες. Αν π.χ. βγούν κάποια στιγμή στον αέρα τα άπλυτα της Πειραιώς, πράγματι η Proton θα μοιάζει με παιδικό παραμύθι...

  • anton avatar
   anton @ Wraia ta leme 12/12/2011 16:41:49

   ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ?
   ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ? ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ?

 3. Ignoramus avatar
  Ignoramus 12/12/2011 13:09:25

  οτι και να λεμε οι τραπεζιτες κανουν κουμαντο και που και που πιανουν και κανεναν για ξεκαρφομα

 4. GIANNHS9 avatar
  GIANNHS9 12/12/2011 17:09:05

  Πολύ καλά όλα και οι χαρακτηρισμοί για όλους τους διαπλεκόμενους και τους προστάτες αυτών. ΑΛΛΑ ! ! !
  Δεν είδα πουθενά, μία παράγραφο, πρόταση ή και λεξούλα, έστω, που να αναφέρεται στα θεσμικά όργανα που αρμοδιότητά τους είναι η εποπτεία και ο έλεγχος. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν εννοώ, αλλά αναφέρομαι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ερωτήματά σας, έχουν αποδέκτες αποκλειστικά τους πολιτικούς προϊσταμένους και όχι τα στελέχη του οργανισμού που προαναφέρθηκε; Η αρμοδιότητα όλων αυτών των ντελικανήδων που την στελεχώνουν εισπράττοντας προνομιακά, εξαντλείται με την περιφορά προς επίδειξη άψογων κουστουμακίων, πάλλευκων υποκαμίσων και φανταχτερών γραβατών;

 5. εθνικη ανεξαρτησια avatar
  εθνικη ανεξαρτησια 12/12/2011 17:48:55

  Γιαυτο συντροφοι.."χρησιμοι ηλιθιοι"..της ιστοριας..
  Πρεπει να αγωνιστουμε για την "ανεξαρτησια" του ελληνικου τραπεζικου συστηματος..απο τους "φασιστες" της ευρωπης.
  Να παραμεινει στα ιδια ελληνικα λαμογια..να εμποδισουμε τους "ξενους κατακτητες" να το αρπαξουν απο τους "λαυρεντηδες"...
  Ο ξενος φασισμος δεν θα περασει στο ελαδισταν.

 6. Νικος avatar
  Νικος 12/12/2011 20:51:41

  Εδω ο Λιανος υπεύθυνος χορηγήσεων δανείζεται τον Δελημπαλταδακη που του έδινε παίκτες στον πανιωνιο μπάσκετ,χωρις εγγυήσεις,στην αν τα παιχνίδια και εισαγγελέας δεν βρέθηκε ακόμα!!!

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/12/2011 21:29:08

  Συγνώμη η ΤτΕ που ήταν και είναι;
  Μετράει ακόμα το Τ+10;
  Εκτός αν η εποπτεία φτάνει μέχρι τις αμοιβές της ...ανεξαρτησίας της.

 8. Δημήτρης Γεωργακόπουλος avatar
  Δημήτρης Γεωργακόπουλος 14/12/2011 10:28:59

  sea2010dg@ih.grΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
  Μανζαγριωτακη 55 Καλλιθέα ΤΚ 176 76
  Τηλ. 210 9523901 6944 547773
  ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ
  ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  Email: sea2010dg@ih.gr
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ


  13/12/11 ΑΡΙΘΜΟΣ 3


  Το σκάνδαλο με την τράπεζα Προτον είναι πολίτικο είναι σκάνδαλο Πασοκ. Δηλαδή Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος
  Διαβάστε προσεκτικά τα έγγραφα 1 2 3 4 και ακολουθούν άλλα
  Όλη η αλήθεια.

  Αυτό στην μνήμη του φίλου Σωκράτη

  Δήλωση

  Ο Λαβρεντιαδης κρατά στοιχεία για τα ΜΜΕ ΚΑΙ τα ΜΜΕ κρατούν γι αυτόν φοβερά στοιχεία όχι μόνο οικονομικά το σκάνδαλο είναι τεράστιο , η ευρωπαϊκή τράπεζα δεν έχει ακόμα πει τίποτα.
  Η ΕΣΗΕΑ συγκρότησε το πειθαρχικό συμβούλιο για τυχόν συγκάλυψη του σκανδάλου αυτού από δημοσιογράφους με αμοιβή.
  Πρέπει ο δημοσιογράφος ΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΣ να δόση τα στοιχεία και τις κασέτες.

  Παρακαλώ λάβετε γνώση.


  Με τιμή
  Δημήτρης Γεωργακόπουλος
  Πρόεδρος ΣΕΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.