#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2012 17:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Ζήμενς: Και κερατάδες και δαρμένοιΚατατέθηκε χθες στη Βουλή και ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για την επικύρωση της σύμβασης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας Siemens για το σύστημα σηματοδότησης των νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας, που αφορά επτά νέους σταθμούς. Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης δήλωσε στην Βουλή πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης.

 

Επιβεβαιώνονται έτσι πανηγυρικά όσα έχουμε γράψει τον τελευταίο καιρό ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ουσιαστικά μια κυβέρνηση που επέβαλε η κρατικοδίαιτη διαπλοκή για να κάνει τις δουλειές της και μετά θα την ξαποστείλουν.

 

Προκύπτει όμως ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Ύστερα από τόσα πρωτοσέλιδα για "σκάνδαλα" και "δωροδοκίες πολιτικών" από την Ζήμενς, ύστερα από τόσες εξεταστικές επιτροπές και δικαστικές διερευνήσεις και φυσικά αφού δεν μπήκε κανένας φυλακή, η κυβέρνηση Παπαδήμου τολμά να κάνει αυτό που δεν τόλμησε ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου: Να κάνει την Ελλάδα την μόνη χώρα που όχι μόνο δεν πήρε από την Ζήμενς ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση για τα σκάνδαλα, αλλά να την πληρώνει κι από πάνω.

 

Διαβάστε όμως τι έκαναν με την Ζήμενς στις ΗΠΑ και ... ονειρευτείτε για το πως θα μπορούσε μια ελληνική κυβέρνηση άξια του ονόματός της να βάλει την Ζήμενς να ξεπληρώσει το ελληνικό χρέος. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση Παπαδήμου όχι μόνο να δώσει νέα έργα στην Ζήμενς, αλλά παζαρεύει και γερμανικά όπλα, όπως γράφουμε προηγουμένως.

Αναδημοσιεύουμε ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal για τα Σύμφωνα λοιπόν με τις αμερικανικές αρχές, η Deutsche Telecom AG, και η ουγγρική θυγατρική της στις τηλεπικοινωνίες Magyar Telekom , θα πρέπει να πληρώσουν περίπου $95 εκατομμύρια σε ποινικά και αστικά πρόστιμα, για να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αμερικανών σχετικά με δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων της FYROM και του Μαυροβουνίου, από πλευράς των εταιριών αυτών.

Η συμφωνία αυτή είναι η κατάληξη των ερευνών που διεξήγαγε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), εναντίον της Deutsche Telekom και της  Magyar Telekom.

Η δεύτερη, πέρα από το χρηματικό πρόστιμο  των $59.6 εκατ. θα πρέπει να εφαρμόσει  ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης, και να υποβάλλει αναφορές για τις προσπάθειες της (να συμμορφωθεί) κάθε χρόνο.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν τις έρευνές τους στα πλαίσια του νόμου Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) , που απαγορεύει τις επιχειρήσεις στο να δωροδοκούν αλλοδαπούς αξιωματούχους. Οι επιχειρήσεις που ερευνήθηκαν μέχρι τώρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναγκάστηκαν να πληρώσουν $1.8 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα το 2010, ενώ πλήρωσαν $641 εκατ. το 2009, και $890 εκατ. το 2008.

Νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν δίωξη εναντίον μιας ομάδας πρώην στελεχών της γερμανικής Siemens AG, κατηγορώντας τους ότι συμφώνησαν να πληρώσουν μίζες έως και $100 εκατομμυρίων, προκειμένου να υπογράψουν κερδοφόρα συμβόλαια με το δημόσιο της Αργεντινής.

Πιο πριν, η γερμανική εταιρία είχε συμφωνήσει να πληρώσει $1.6 δισεκατομμύρια (το 2008), για να ολοκληρωθεί η ευρεία έρευνα από πλευράς αμερικανικών και γερμανικών αρχών, σε μια υπόθεση που θεωρείται η μεγαλύτερη σχετικά με τον νόμο FCPA.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ερευνά την υπόθεση Kara Novaco Brockmeyer, τα στελέχη της Magyar Telekom χρησιμοποίησαν «συμβόλαια μαϊμού» προκειμένου να διοχετεύσουν εκατομμύρια δολάρια σε διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους για να κρατήσουν μακριά τον ανταγωνισμό.

«Έφτιαχναν ψεύτικα συμβόλαια για να παρακάμψουν τους εσωτερικούς ελέγχους, και όταν τελικά ανέκυψαν ερωτηματικά σχετικά με τα συμβόλαια για συμβουλές, τα άλλαζαν, χαρακτηρίζοντας τα ως συμβόλαια μάρκετινγκ, ώστε να αποφευχθούν οι έλεγχοι και να παραταθεί η κομπίνα».

Πρόσφατα, η  SEC μήνυσε τον Elek Straub, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Magyar Telekom, καθώς και δυο πρώην ανώτατα στελέχη στο τμήμα στρατηγικής της εταιρίας.

Νωρίτερα το 2011, οι Deutsche Telekom και  Magyar δήλωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία με την SEC, σχετικά με τις έρευνες στις θυγατρικές τους στην FYROM, και στο Μαυροβούνιο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Magyar, διεξήχθη ενδελεχής εσωτερικός έλεγχος, και τα αποτελέσματα του κοινοποιήθηκαν στις αμερικανικές αρχές.

Μέρος της εξωδικαστικής συμφωνίας αφορά στη πληρωμή προστίμου από πλευράς  της Deutsche Telekom , ύψους $4.36 εκατ.

Σύμφωνα με την δικογραφία, η  SEC ισχυρίζεται ότι τα πρώην στελέχη της Magyar διοχέτευαν χρήματα σε κρατικούς αξιωματούχους των Σκοπίων, μέσω μεσαζόντων, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ανταγωνιστών στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, αλλά και για να γίνουν κάποιες ευνοϊκές αλλαγές στην νομοθεσία περί τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Βάσει του σχεδίου, πληρώθηκαν περίπου €4.9 εκατ. σε έναν Έλληνα μεσάζοντα, με τη μορφή δήθεν αμοιβών για συμβουλές και μάρκετινγκ.

Το άρθρο της Wall Street Journal εδώ

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sirmar avatar
  sirmar 12/01/2012 18:13:41

  kai ti na kanoymai na skouriazoun oi stathmoi eleos

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ sirmar 12/01/2012 18:40:06

   Να σκουριάσουν και να σαπίσουν. Για τους σταθμούς χρωστάς το σπίτι σου και τα παιδιά σου. Και στα οικνομικά, δεν κοιτάς τι έχεις ήδη ξοδέψει αλλά τι πρέπει να ξοδεψεις ακόμα.

   Μέχρι και η Νιγηρία έχει καταδικάσει την Ζήμενς. Μόνο η καταλαδωμένη και καταλιγδωμένη "Ελληνική" "Βουλή" γλύφει και προσκυνάει.

   Μάκη, μπράβο, "πρέπει".΄...

 2. theo1611 avatar
  theo1611 12/01/2012 18:48:14

  Απ' ότι φαίνεται και προκύπτει, μόνο αν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δημιουργούσαν αντίστοιχες υποθέσεις και για την Ελλάδα για σχετικές δραστηριότητες εταιρειών που ερευνούν, θα υπήρχε η δυνατότητα να αναζητηθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις.

  ΥΓ: Εκτός εάν το αποπειράθηκαν και αυτοί, αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν άκρη στην ελληνική μπανανία- οπότε ασπαζόμενοι την ελληνική παράδοση κατέληξαν στο συμπέρασμα "ου μπλέξεις"

 3. theo1611 avatar
  theo1611 12/01/2012 19:04:01

  Σε συνέχεια:

  Θα μπορούσε δηλαδή το συμπέρασμα των εισαγγελέων να ήταν:

  The Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) αδυνατεί να επεκταθεί σε "Super-" and "Meta-" Corrupt Practices που εξελίσσονται μέσα σε ιδιαίτερα πολύπλοκα νομοθετικά, κανονιστικά, διοικητικά και εφαρμοστικά περιβάλλοντα τρίτων χωρών.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 12/01/2012 21:09:45

  “Ξεχασμένοι” αρχαιολογικοί χώροι και κεραίες δίπλα σε μαιευτήρια"
  http://www.antinews.gr/2011/01/23/81524/

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/01/2012 21:33:24

  και άντε να πιάσει το FCPA "δουλειές" μέσω Greenpeace, WWF και Birdlife International. Το λάδωμα έχει αλλάξει μορφές και οι μοχλοί πίεσεις επίσεις. Τώρα βάζεις 10 άπλυτους και λένε στον ΣΕΒ τι να κάνει. Και άντε απόδειξε ότι είναι λεφτά και συντονισμός από το βαθύ Γερμανικό κράτος (που μοιάζει να είναι). Αν κάτι με εξέπληξε ήταν αυτή η πτυχή που την είδα φαρδειά πλατειά με την Πράσινη Απάτη. Οι "Πράσινοι" (τρομάρα τους) μας κυβερνούν σήμερα. Και κανείς δεν πλησιάζει καρέκλα εαν δεν προσκυνήσει ή δεν πρασινίσει.

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ archaeopteryx 13/01/2012 19:00:06

   Αρχαίε, συμμερίζομαι απόλυτα την "έκπληξή" σου.

   Το σύστημα έχει πάντοτε μία εξαιρετική ικανότητα να "απομονώνει" τις πτυχές που θέλει να αναδείξει από μία συνολική θεώρηση των πραγμάτων (ποιοί είμαστε, που θέλουμε να πάμε και πως θα φτάσουμε εκεί) με αποτέλεσμα βέβαια γι΄αυτό να προωθεί τα συμφέροντά του και να απαξιώνει όσους τολμούν να αρθρώσουν την απορία "που πας (πάμε) ρε Καραμήτρο(ι)"

   Ας οψόμεθα όμως όλοι όσοι έχουμε μια άλλη γωνία και κριτική ματιά στα πράγματα, για τις επόμενες ενέργειές μας.

 6. jctergal avatar
  jctergal 14/01/2012 02:56:06

  αφού η Ζημενς αναλαμβάνει ξανά έργα μετά από τόσο κλέψιμο που έχει ρίξει (δις), γιατί δεν βάζουν κ τον Κοσκωτά διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας;

  Αυτοί που έχουν μπει φυλακή για χρέη θα πρέπει να νοιώθουν πολύ κορόιδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.