#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2012 23:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποχωρήσεις τέλος - "η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει"Συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στη νέα δανειακή σύμβαση. «Δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο δεν συζητήθηκε θέμα εκλογών, συνεπώς ισχύουν όσα έχει πει ο πρόεδρος της ΝΔ: "Μετά την ψήφιση του PSI θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές για να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Οι εκλογές λειτουργούν εκτονωτικά και θα γίνουν σε κλίμα ομαλότητας για να διασφαλιστεί και στην συνέχεια η πολιτική ομαλότητα".

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί επίσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες καθώς οι πληροφορίες και  τα διεθνή ΜΜΕ εμφανίζουν ως δεδομένη την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και του PSI από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Θα πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο την Δευτέρα, εκτός αν υπάρξει κάποιος με κάποια πρόταση που ανατρέπει την όλη συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά συνολικότερα την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

 

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και προηγουμένως τον κ. Παπανδρέου για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής τόνισε ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. «Προσδοκούμε ότι τη Δευτέρα στο eurogroup το θέμα θα κλείσει», δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο, ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπανδρέου. Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφύλαξης και δυσπιστίας από τους ευρωπαίους εταίρους μας, κυρίως από ορισμένες χώρες της ομάδας των ΑΑΑ ,τόσο στο πολιτικό σκέλος, δηλαδή σε σχέση με τις πολιτικές δεσμεύσεις όσο και στο οικονομικό σκέλος, δηλαδή το οικονομικό πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Thomas Steffen σε τηλεδιάσκεψη που είχε με βουλευτές της χώρας του επιβεβαίωσε ότι την Δευτέρα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, όπως. Όπως γράφει το Capital.gr o ίδιος δήλωσε ότι "το δάνειο γέφυρα είναι εκτός του τραπεζιού" και πρόσθεσε πως το δεύτερο πρόγραμμα δεν θα διασπαστεί σε πρόγραμμα βοήθειας ούτε  υπάρχει συζήτηση για αναβολή του για μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν τίθεται επίσης θέμα δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για την παρακολούθηση των πληρωμών από την τρόικα.

Πληροφορίες του Antinews αναφέρουν ότι θέμα ειδικού λογαριασμοί δεν τέθηκε και στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο κ. Παπαδήμος.

Αν όλα πάνε καλά το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στο μεταξύ ανταλλάσσουν, ήδη, ελληνικά ομόλογα, δημιουργώντας υπεραξίες, επ’ ωφελεία του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt. Επικαλούμενη “καλά πληροφορημένες πηγές” η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι ανταλλάσσονται ήδη ομόλογα της Ελλάδας, περίπου 50 δισ. ευρώ, “στο ακέραιο” της ονομαστικής αξίας τους, ενώ την άνοιξη του 2010 η ΕΚΤ τα αποδέχθηκε με σημαντική “έκπτωση”. Την προκύπτουσα υπεραξία η ΕΚΤ προτίθεται να διανείμει – σε εφαρμογή δήλωσης την προηγούμενη βδομάδα του προέδρου της Μάριο Ντράγκι – στα μέλη της Ευρωζώνης, επ’ ωφελεία του ελληνικού δημοσίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε τέλος  τους πολιτικούς ηγέτες σε Αθήνα και Βερολίνο να επιδείξουν μετριοπάθεια, μετά τις σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/02/2012 22:24:13

  Το έβαλα και αλλού, αλλά είναι σημαντική εξέλιξη. Μαζική και συντονισμένη παρέμβαση ρευστότητας από κεντρικές τράπεζες παντού. Ο Θείος ( ο πραγματικός, όχι ο δικός μας) έκανε δεύτερο D day σε 6 μήνες. Οι σπεκουλαδόροι κερδοσκόποι θα κοιτάνε τον πληθωρισμό και τα φλουριά τους. Οι χασοσκόποι να αρχίσουν μαθήματα ξέων γλωσσών.

  • factorx avatar
   factorx @ archaeopteryx 16/02/2012 22:43:09

   Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανταλλάσσουν, ήδη, ελληνικά ομόλογα, δημιουργώντας υπεραξίες, επ' ωφελεία του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.

   Η ΕΚΤ δεν έχει σχολιάσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις πληροφορίες αυτές.

   Επικαλούμενη "καλά πληροφορημένες πηγές" η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι ανταλλάσσονται ήδη ομόλογα της Ελλάδας, περίπου 50 δισ. ευρώ, "στο ακέραιο" της ονομαστικής αξίας τους, ενώ την άνοιξη του 2010 η ΕΚΤ τα αποδέχθηκε με σημαντική "έκπτωση".

   Την προκύπτουσα υπεραξία η ΕΚΤ προτίθεται να διανείμει - σε εφαρμογή δήλωσης την προηγούμενη βδομάδα του προέδρου της Μάριο Ντράγκι - στα μέλη της ευρωζώνης, επ' ωφελεία του ελληνικού δημοσίου.

   Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδοντας τη συγκεκριμένη δήλωση Ντράγκι, από τη Φρανκφούρτη, είχε αποτιμήσει την υπεραξία αυτή γύρω στα 11 δισ. ευρώ.

   Οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί ευθέως μέλη της ευρωζώνης.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ factorx 16/02/2012 23:12:59

    ο ΖΗ προσφέρει πιθανή εξήγηση: Βγάζει τους περιορισμούς του CAC από την ΕΚΤ και καθιστά πιο εύκλοη την εκδοχή της "χρ___ίας" που έχει προαναγγελθεί θα επέλθει "προσωρινά" μετά το PSI. h++p://www.zerohedge.com/news/next-steps-greece. Μία από τις rating agencies το είχε πει ότι μετά το PSI θα μπουμε σε κάποια τέτοια φάση... Ομολογώ ότι τέτοια δεν έχω ξαναπεράσει, παρ' ότι ...αρχαίος

 2. yianna avatar
  yianna 16/02/2012 23:09:02

  Για να μην μεταφράζω και αλλάξω έστω και ένα "και"Wall Street Journal now

  The swap activity of the ECB's holdings of Greek bonds for new bonds, obviously with a much longer maturity, and identical terms, looks like an anticipation that the "voluntary swap" with private holders of Greek bonds at a 70% loss of principal is not going to take place in the amount to reduce outstanding debt principal by euro 100 billion. Greek government will probably take legislative action against all bondholders who have not made a voluntary swap of their holdings, which will precipitate a legal and technical default and activate the settlement of credit default swaps on their debt. This is not a good picture for underwriters of credit default swaps on Greek debt.
  Έτσι απλά, αφιερωμένο στον Σόιμπλε....

  • golf player avatar
   golf player @ yianna 17/02/2012 10:17:44

   Και μεις που δεν ξέρουμε αγγλικά θα το κοιτάμε;Τι περίπου λέει δεν μπορείς να μας γράψεις;

  • franc avatar
   franc @ yianna 17/02/2012 11:11:35

   Και τί απαντούν επ' αυτού οι Goldman sachs, Μorgan stanley κλπ. εκδότες Eλληνικών CDS?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.