#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/01/2014 13:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπομονή. Η Τρόικα έρχεται σε 15 ημέρεςΣε 15 ημέρες από σήμερα θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε την τρόικα στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ αφού θα πάνε για σκι θα έρθουν και για το… άλλο άθλημα που κάνουν με τους Έλληνες, στις 15 Ιανουαρίου. Οι πληροφορίες που έρχονται δεν είναι και πολύ καλές καθώς εκτιμάται ότι θα επιμείνουν σε ένα δημοσιονομικό κενό για το 2014 το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ. Όπερ  σημαίνει ότι θα ζητήσουν μέτρα για να καλυφθεί αυτό το κενό.

Οι δανειστές μας χρωστάνε περίπου 3,6 δις ευρώ από τις δόσεις που απέμειναν και πάνω σ’ αυτό θα ποντάρουν για να πιέσουν.

Στις 27 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί Eurogroup και λογικά θα πρέπει να έχει υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία με την τρόικα. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες με την τρόικα, όπως π.χ. η μονομερής διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση για την οποία ο Τόμσεν και η παρέα του εκτιμά ότι θα φέρει απώλειες πάνω από 200 εκατ. Επίσης, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φόρο ακινήτων εκτιμώνται από την τρόικα ότι θα έχουν απώλεια εσόδων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Οι τροικανοί θέτουν θέμα και με τις αποκρατικοποιήσεις καθώς βλέπουν ότι δεν προχωρούν κι αυτό θα σημάνει μείωση των προσδοκώμενων εσόδων.

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι ομαδικές απολύσεις όπου η τρόικα ζητά απελευθέρωση σε μια χώρα με 30% ανεργία.

Από τις εκκρεμότητες που έμειναν είναι το αίτημα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων. Τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία που θα χάσουν πάνω από 800 εκατ., όμως, δεν απαντά η τρόικα. Άλλωστε, ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων είναι.

Τέλος, δεν έχει δοθεί λύση για την απελευθέρωση ή όχι των εμπορικών μισθώσεων, την διαθεσιμότητα στο δημόσιο και άλλες 11 χιλιάδες απολύσεις καθώς και τους φόρους υπέρ τρίτων για τους οποίους η τρόικα ζητά την κατάργησή τους.

Η κουβέντα με την τρόικα θα περιλαμβάνει ασφαλώς και το χρηματοδοτικό κενό 2014-2015 το οποίο υπολογίζεται σε 13-14 δις ευρώ. Είναι το κενό που η κυβέρνηση λέει ότι θα καλύψει από την ανάπτυξη και από την έξοδο στις αγορές και αποκλείει νέο δάνειο. Όμως, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ θέλει να ξέρει τι θα γίνει με το κενό αυτό αλλιώς δεν εγκρίνει τις δόσεις της. Και μπορεί να αποτελέσει θέμα για αποχώρησή της από την τρόικα.

Μέσα σε όλα αυτά, η πίεση για νέα μέτρα θα είναι ασφυκτική. Πώς η κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή ζητώντας την ψήφο των βουλευτών είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ετοιμάζεται και περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση. Επίσης μετά από Μεσοπρόθεσμα ακολουθούν πολυνομοσχέδια – σκούπα. Για φανταστείτε τι έχει να γίνει στη Βουλή ακόμη και για ήσσονος σημασίας διατάξεις, όχι για απαιτήσεις όπως π.χ. να ανοίξει εκ νέου το ασφαλιστικό ή να μειωθούν μισθοί και συντάξεις.

Οφείλουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να πιστέψουμε την κυβέρνηση που αποκλείει νέα μέτρα και λέει ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Όμως, μια συμβουλή: Ας μη ζήσουμε ξανά και ξανά το ίδιο ψυχόδραμα που ζούμε όποτε έρχεται η τρόικα. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη φαρσοκωμωδία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αris avatar
  Αris 01/01/2014 14:11:01

  "Οφείλουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να πιστέψουμε την κυβέρνηση που αποκλείει νέα μέτρα και λέει ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Όμως, μια συμβουλή: Ας μη ζήσουμε ξανά και ξανά το ίδιο ψυχόδραμα που ζούμε όποτε έρχεται η τρόικα. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη φαρσοκωμωδία."
  Είναι όπως με τον Αη-Βασίλη. Αν τον πιστέψουμε πολλοί και με δύναμη, θα υπάρξει...Αλλωστε δεν χρειάζεται να ψηφιστουν Νέα μέτρα. Εχουν ήδη ψηφιστεί σαν τροπολογίες σε παλιά. Η γνωστή φαρσοκωμωδία δεν μας αγγίζει πιά. Τη συνηθίσαμε και την ξεπεράσαμε και δεν πρόκειται να ζήσουμε ξανά και ξανά το ίδιο ψυχόδραμα. Θα περιμένουμε υπομονετικά ως τον Μάιο με το ψηφοδέλτιο δαγκωτό στο στόμα...

 2. X Rhodesian s.a.s avatar
  X Rhodesian s.a.s 01/01/2014 14:32:16

  Δεν ξέρω.... κάτι γινεται εδώ στο antinews τώρα τελευταία. Εδω και τρία χρόνια είναι μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μου. Πολλές φορές με εχει εξοργίσει, άλλες τόσες το έχω αγαπήσει... όμως αυτό που γίνεται τώρα τελευταία με την ακριβή διαπίστωση-καταγραφή της ελλ. πραγματικότητας, χωρίς τις υπερβολές και τις ανακρίβειες απο την μία και χωρίς την στενόμιαλη κομματική λογική [που είχε κουράσει και εξοργίσει πολλούς φίλους δεξιούς] απο την άλλη, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό. Μακάρι να συνεχιστεί... Με εκτίμηση και σεβασμό απο εναν δεξιό με ιστορική συνέχεια της οικογένειάς μου, απο τότε που μπορώ να θυμηθώ..

 3. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 01/01/2014 16:16:42

  Η PHOTO είναι από το κλασικό κινηματογραφικό δράμα TWELVE ANGRY MEN με πρωταγωνιστή τον Henry Fonda ( όλο το έργο υπάρχει και εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=RelOJfFIyp8 ). Ανεγνώρισα την σκηνή αμέσως γιατί έτυχε να δω το έργο πρόσφατα (για πρώτη φορά) σε μία υπερατλαντική πτήση της DELTA AIRLINES/AIR FRANCE. Αξίζει να δει κανείς αυτήν την ταινία γιατί τα διδάγματα της είναι εξ ίσου επίκαιρα και σήμερα.
  Όσο και να διαφωνεί κανείς με ορισμένα άρθα του ANTINEWS, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που δεν το βαθμολογούν άριστα για την εκλογή των PHOTO.

  • Χρήστος Κ avatar
   Χρήστος Κ @ Agrofylakas 06/01/2014 01:06:36

   Το έργο αυτό δείχνει την δύναμη που έχει ο τρόπος διαπραγμάτευσης. Θεωρείται το δεύτερο καλύτερο δικαστικό θρίλερ.

 4. George Ν avatar
  George Ν 01/01/2014 19:08:57

  Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να γίνει ακριβώς επειδή έχουμε 30% ανεργία. Οπως δείχνει η μαύρη εργασία ολόγυρα, δεν αντέχεται. Το ασφαλιστικό δεν βγαίνει είτε έτσι, είτε αλλιώς. Δεν έχει νόημα να μένει ο κόσμος άνεργος με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα βγάλουνε τον κούνελο από το καπέλο. Δεν υπάρχει ούτε κουνέλι, ούτε καπέλο αλλά και αν ακόμα υπήρχαν το οικονομικό επιτελείο θα έβγαζε βατράχι. Για το όριο απολύσεων μήπως να το κρατήσουμε και να διατάξουμε μία ανάπτυξη και μία μείωση τιμών? Την ίδια αποτελεσματικότητα θα έχουν. Και μια και είμαστε στο θέμα, ένα νομοσχέδιο για υποχρεωτική και δωρεάν ευτυχία σε όλους θα το κλείσει όμορφα.

 5. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 02/01/2014 03:31:54

  Ο ηθοποιός στη φωτογραφία είναι ο Λη Τζ. Κομπ.

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ Βατάτζης 03/01/2014 13:35:19

   Σωστο! Γιατι οταν εγω ειπα πιο πανω οτι στην ταινια πτωταγωνιστουσε ο Henry Fonda ισως μερικοι νομισαν οτι και η φωτογραφια ηταν του Henry Fonda.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.