#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2010 18:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβαθμίσεις τεσσάρων τραπεζών από FitchΗ Fitch υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής, της Alpha Bank, της EFG Eurobank και της Πειραιώς σε 'BBB' από 'BBB+', με αρνητικές προοπτικές.

Η υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στις εκτιμήσεις του οίκου πως η ποιότητα κεφαλαίων και η κερδοφορία του κλάδου, που ήδη παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης, θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

"Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τη ζήτηση για δάνεια και θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην ποιότητα κεφαλαίων" επισημαίνει η Fitch. Η εξασθένηση πιστωτικής ποιότητας θα επιφέρει την αύξηση του κόστους χρήματος για τις τράπεζες, η οποία με τη σειρά της θα αποδυναμώσει την κερδοφορία τους.

Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία ενισχύουν την εξοικονόμηση εσόδων από διάφορες πλευρές, αυτά τα έσοδα πλήττονται από πιο ευάλωτες οικονομίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις από την ύφεση.

Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται ακόμη να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτει από τις αυξανόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο διεθνής οίκος, οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν σε μεγάλο βαθμό πλήξει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χονδρικής, και σε μικρότερο βαθμό τις διατραπεζικές αγορές, σε λογικές τιμές.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αν και η πρόσβαση στις διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ, προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, η Fitch θα προτιμούσε μια εξισορρόπηση των προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας σε πιο παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

Προσθέτει ακόμη πως η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι οι κίνδυνοι γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν αυξηθεί.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. elsoto avatar
  elsoto 23/02/2010 18:48:03

  http://www.zerohedge.com/article/worst-possible-moment-fitch-downgrades-greeces-largest-banks-bbb-bund-spread-jumps-10-bps-32


  In The Worst Possible Moment, Fitch Downgrades Greece's Largest Banks To BBB, Bund Spread Jumps 10 Bps To 325

  Submitted by Tyler Durden on 02/23/2010 09:52 -0500

  And just as Greece was about to launch its 10 year bond offering... Where is Papandreou to claim that Fitch was bought by all the accounts (who may or may not invest in the €5 billion issue) to make the price even better. Because the spread to Bunds just jumped by about 10 bps to 325 following the news. Fitch notes: "The rating actions reflect Fitch's view that the banks' already weakening asset quality and profitability will come under further pressure due to anticipated considerable fiscal adjustments in Greece. In particular, Fitch believes the required fiscal tightening that needs to be made by the Greek government will have a significant effect on the real economy, affecting loan demand and putting additional pressure on asset quality. The latter could result in higher credit costs, ultimately weakening underlying profitability." In the US, where any news is good news, equities jump following the headline.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/02/2010 21:20:27

  Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά
  Πέσανε πάνω στην εργατιά.
  Αγρια κράζουν, για αίμα διψούν
  Τον [συμπληρώστε!] στην κρεμάλα να δουν

  Κάτω από ΒΒΒ είναι terra incognita για τους κάτω των 30 ετών... χαχαχαχα, και για κάθε εγχώριο golden boy...

  Το πέταγμα της πεταλούδας θα ξεκινήσει από τις τράπεζες...

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 23/02/2010 21:29:17

   ...και το πεταγμα χαρταετου απ την Ιπποκρατους.

   Ρεστα απ τα Τραπεζικα 28 δις εχουμε να περνουμε??

   ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 23/02/2010 21:45:43

   τελικά, δεν νομίζω ότι πήραν πολλά από τα 28... αλλά δεν ορκίζομαι. Σε δύο-τρεις εβδομάδες θα ακούς για συνεργασίες στον τραπεζικό χώρο

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 23/02/2010 21:50:55

   εργατιά=τραπεζίτες να υποθέσω?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 23/02/2010 21:57:31

   αα Ορέστιε, αυτήν τη φορά, η εργατιά θα έχει απ' όλα...

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 23/02/2010 22:07:18

   Ο Βγενόπουλος ήδη ετοιμάζεται. Τραπεζίτης ποπολάρος.

 3. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 23/02/2010 21:46:18

  Πλησιάζουν πολύ δύσκολες μέρες για πολλές χώρες.
  Όσοι νομίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης πέρασε απατώνται.
  Αντίθετα μετά την κατάρρευση των τραπεζών θα έχουμε και την καταστροφή πολλών οικονομιών καθώς οι περισσότερες χώρες βασίστηκαν στον τραπεζικό δανεισμό για να στηρίξουν την ανάπτυξη τους.Δείτε εδώ:
  http://www.capital.gr/News.asp?id=913383

 4. Orestios avatar
  Orestios 23/02/2010 21:52:54

  Τζάμπα το bailout.

 5. siddhartha avatar
  siddhartha 24/02/2010 00:20:38

  Γιατι κυκλοφορεί η φήμη ότι 2 Τράπεζες, όχι απο τις προαναφερόμενες του άρθρου, ετοιμάζονται πολύ σύντομα να χτυπήσουνε κανόνι??
  Έχετε ακούσει κάτι σχετικό??
  Μία μικρή και μία πρωην κρατική.

 6. Orestios avatar
  Orestios 24/02/2010 02:30:26

  Αρχαίε η wsj γράφει για την υποβάθμιση ΒΒΒ just two steps above junk.
  Ποιά πάει για κλείσιμο στο άμεσο μέλλον?

 7. Orestios avatar
  Orestios 24/02/2010 03:13:18

  Archaeopteryx
  Τα καλά.
  Barack Obama's top campaign contributor is the international Finance firm of Goldman Sachs led by Larry Blankfein who....told Congress that GS was doing "God's work"

  Για ποιόν μιλούσαν οι financial times προ 2ημέρου πως διορίστηκε από την κυβέρνηση τον ΟΔΔΗΧ ενώ παλιότερα δούλευε στην Goldman Sachs?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.