29/10/2009 14:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβαθμίζεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από την Moody'sΟ οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's έθεσε, σήμερα, την αξιολόγηση Α1 της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενος την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος της Moody's Sovereign Risk Group, Αρνό Μαρέ, δήλωσε ότι «η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά των δημόσιων οικονομικών, πρόβλημα που αναμένεται να διογκωθεί δεδομένων των επιδεινούμενων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, που ανέλαβε στις 4 Οκτωβρίου, αποκάλυψε αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και του 2009 τα οποία εμφανίζουν δριμεία επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις».

»Παρά το γεγονός ότι η ύφεση πλήττει την Ελλάδα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες χώρες, το εκτιμώμενο έλλειμμα για το 2009 έχει αναθεωρηθεί ανοδικά -φτάνοντας ενδεχομένως έως και 12,5%. Το εν λόγω ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το μέγεθος της αναθεώρησης εντείνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Moody's για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας».

«Οι πιθανότητες η Ελλάδα να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε πριν από την κρίση, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μηδαμινές», καθώς «η βοήθεια που προσφέρει η σύγκλιση των επιτοκίων, η έκρηξη των επενδύσεων για υποδομές και η ταχέως αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία -στοιχεία που υπήρχαν στα παρελθόν- πλέον δεν είναι ορατά» .

Standard and Poor’ s

Πιο "χαλαρή" είναι πάντως η Standard and Poor's, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αναλυτής του οίκου  Marko Mrsnik δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Moody’s, ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση “A-“της Ελλάδας από τον οίκο δεν βρίσκεται «υπό πίεση». «Προς το παρόν δίνουμε ‘stable’ outlook, επομένως δε βλέπω κάποιο κίνδυνο για το επίπεδο αξιολόγησης», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος.
«Οποιαδήποτε εξέλιξη σε επίπεδο αξιολόγησης εξαρτάται στο εξής από το σχέδιο της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό και την εφαρμογή του», προσέθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Blimblomblim avatar
    Blimblomblim 30/10/2009 08:14:02

    Είναι γνωστό στην τραπεζική πιάτσα ότι η Fitch τα πιάνει και μάλιστα χοντρά. Εδώ βλέπουμε, τον τελευταίο χρόνο, κάθε τρεις και λίγο η Fitch να μας υποβαθμίζει και μετά να ακολουθεί και η Moody's (που είναι σαφώς πιο σοβαρή). Θέλει και πολλή σκέψη για να δει κανείς ότι κάτι παίζεται; Υπάρχει κερδοσκοπία με τα ελληνικά ομόλογα, με τη σύμπραξη της Fitch και τη Moody's να ακολουθεί κατά πόδας. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση είτε να "χώσει" στη Fitch περισσότερα από όσα οι κερδοσκόποι, είτε να βγει να καταγγείλει ανοικτά το κερδοσκοπικό παιχνίδι και να μηνύσει τη Fitch για δυσφήμηση των ελληνικών ομολόγων. Να δείτε πώς θα τους κοπεί ο βήχας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.