#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2010 21:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβαθμίζει πέντε τράπεζες η Moody'sΗ Moody’s υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτιμά ότι η οικονομική ύφεση που θα είναι μεγαλύτερη του αρχικώς εκτιμώμενου θα πλήξει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους και τις προοπτικές της κερδοφορίας τους.

Η βαθμολογία της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο Α2 (από Α1 προηγουμένως), των Alpha, Εurobank και Emporiki στο Α3 (από Α2) και της Πειραιώς στο Baa1 (από A2). Η προοπτική της αξιολόγησης και για τα πέντε ιδρύματα παραμένει «αρνητική», κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης θα έχουν μεν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα όμως θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Προβλέπει ότι η αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί φέτος και πιθανότατα και το 2011, ενώ κάνει λόγο και για αύξηση του μέσου κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, με αρνητικές επιπτώσεις στο καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο.

 Η Moody’s αξιολογεί πάντως θετικά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει αξιόπιστη πηγή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς και το ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους προέρχεται από τις καταθέσεις των αποταμιευτών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 31/03/2010 23:14:13

  Δεν διαφωνώ με την ειδησεογραφία αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος με γνώση στα οικονομικά γιατί εμείς οι απλοί άνθρωποι πρέπει να έχουμε αγωνία γι' αυτές τις τραπεζικές αξιολογήσεις.

  Ούτως ή άλλως πάλι κέρδη θα έχουν οι τράπεζες. Είναι σχεδόν τα μόνα μαγαζιά στην πιάτσα που έχουν κέρδη από συστάσεως. Κέρδη παντός καιρού.

  Και χωρίς να δούμε από την μεριά τους και καμμιά στήριξη της πραγματικής παραγωγικής οικονομίας. Διακοποδάνεια, αυτοκινητοδάνεια, καναπεδοδάνεια κλπ. Οτιδήποτε βολεύει τα εισαγόμενα προϊόντα και εμπορεύματα.

  Εχουν στόχο οι τράπεζες να βοηθήσουν την χώρα να ορθοποδήσει; Είναι η καλύτερη ώρα να το αποδείξουν. Ας στηρίξουν την παραγωγή. Ας ποντάρουν στις υγιείς επιχειρήσεις. Ας δημιουργήσουν υγιείς παραγωγικές επιχειρήσεις. (ναι ξέρω, και μετά ξύπνησα).

  Και μας είπαν και κάποια στιγμή ότι τα κέρδη τους δεν προέρχονται τόσο από την εγχώρια αγορά δανείων αλλά από τα ντήλινγκ ρουμς.

  Η πίστωση είναι κοινωνικό αγαθό. Οχι όμως αυτή του είδους η πίστωση. Αυτή η πίστωση είναι εφιάλτης.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θραξ Αναρμόδιος 31/03/2010 23:45:20

   τα κέρδη είναι πράγματι από τα dealing rooms. Τα εταιρικά είναι σχεδόν 100% μπελάς, τα καταναλωτικά δεν είναι όσο ρόδινα ήταν.

   σκοπός τους η μεγιστοποίηση της ύπαρξης τους, η διατήρηση του άτυπου καρτέλ τους (μην σκούζετε, καρτέλ είστε).

   ωστόσο σε νοιάζει, γιατί να καταρρεύσουν θα πάρουν και εμάς μαζί.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θραξ Αναρμόδιος 31/03/2010 23:46:48

   αα.. και η πίστωση δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Η διαμεσολάβηση μεταξύ καταθέτη και δανειζόμενου ήταν κάποτε απλή διαμεσολάβηση, τώρα είναι δικαιολογία για ένα σωρό άλλα πράγματα.

 2. Orestios avatar
  Orestios 01/04/2010 00:20:54

  Αρχαίε, εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι η ενασχόληση μόνο με αυτές τις τράπεζες? Έχουν κάτι κοινό, που το μοιράζονται? Το λέω γιατί υπάρχουν και άλλες τράπεζες στην Ελλάδα.

 3. fatfat avatar
  fatfat 01/04/2010 06:10:47

  μια ζωή εξαρτιόμαστε από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης :
  α) που "παίζουν εδώ και χρόνια ύποπτα παιχνίδια" εις βάρος της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών.....διότι με τις αρνητικές αξιολογήσεις τους, δίνουν την δυνατότητα-ευκαιρία, σε τράπεζες ή σε μεγαλοεπενδυτές, με τους οποίους συνεργάζονται στενά, ή υπάρχει με αυτούς μια άλλη σχέση (π.χ μετοχική), να δανείζουν κράτη με ακριβότερα επιτόκια και με δυσβάστακτους όρους....
  με άλλα λόγια, αποφάσεις υποβάθμισης ή αρνητικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης συνεπάγονται (για το κράτος που αξιολογείται), μια αύξηση στο επιτόκιο δανεισμού (αύξηση στο κόστος επιτοκίου) με το οποίο επέρχεται τελικά ο προσδοκώμενος δανεισμός του συγκεκριμένου κράτους. Αυτός ο δανεισμός με ωψηλότερο επιτόκιο, συνιστά στην πραγματικότητα αφαίμαξη του προϋπολογισμού του κράτους (σε βάθος χρόνου), οπότε ολοένα και περισσότερα δημόσια έσοδα κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ή στην αναχρηματοδότησή του.......και κάποιοι(τράπεζες, επενδυτικά χαρτοφυλάκια,μεγαλοεπενδυτές) βγάζουν ως κέρδος από τους τόκους δισεκατομμύρια ευρώ.
  β) που οι αξιολογήσεις τους δεν υπόκεινται σε κανένα απολύτως έλεγχο και από κανέναν....
  γ)που ήταν ανίκανες να πάρουν χαμπάρι ή έστω να προβλέψουν την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση......είτε διότι είχαν επαναπαυτεί στο αλάθητο των προβλέψεων τους και των αναλύσεών τους, είτε δεν ήθελαν να κάνουν αρνητικές αξιολογήσεις-αναλύσεις κατά τραπεζών και επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονταν ή ήταν πελάτες τους - είναι βλέπετε, πολλά τα
  λεφτά-....
  δ) που ποτέ δεν έκαναν παρατηρήσεις ή αναλύσεις για την "δημιουργική λογιστική" των πολυεθνικών και των τεράστιων επιχειρήσεων στους ισολογισμούς τους......
  ε) που ποτέ δεν κατήγγειλαν τις στρεβλώσεις στο εύθραυστο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα - όπως και αποδείχθηκε περίτρανα - με την πρόσφατη οικονομική κρίση.
  Προς απόδειξη όσων παραπάνω υποστηρίζω, θα σας παραθέσω συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ευθύνες των διεθνών οίκων αξιολόγησης στην πρόσφατη οικονομική κρίση....
  Όταν κάποια στιγμή, το αμερικανικό περιοδικό TIME δημοσίευσε μια λίστα με τους βασικότερους υπαίτιους της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, μέσα σε αυτήν την λίστα, ήταν και η επικεφαλής της εταιρείας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, Standard & Poor’s (διακριτικός τίτλος S&P) .
  Η Standard & Poor’s , είναι μια πολυεθνική, που ελέγχει μαζί με τους άλλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την αγορά αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
  Τι σημαίνει όμως αυτό?
  Στον αυστηρότατο έλεγχο-ανάλυση-αξιολόγηση όλων αυτών των διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας , πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι τίτλοι που εκδίδονται(είτε από τον ιδιωτικό, είτε από τον δημόσιο τομέα κάθε χώρας – μικρής και μεγάλης, δεν έχει σημασία) με σκοπό να αξιολογούν σωστά και αντικειμενικά αρχικά τους υπό έκδοση τίτλους και μετά να ενημερώνουν την αγορά και τους πιθανούς επενδυτές.
  Πως τεκμαίρεται ότι αυτές οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόσφατη οικονομική κρίση?
  Γιατί το αμερικανικό περιοδικό TIME συμπεριέλαβε ένα ανώτατο στέλεχος αυτών των οίκων αξιολόγησης στην λίστα των υπαίτιων της πρόσφατης οικονομικής κρίσης?
  Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, δηλαδή οι οίκοι που πρέπει να αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα όλων των τίτλων, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη κερδοσκοπία, που είχε αφετηρία τα στεγαστικά δάνεια στην αμερικανική κτηματική αγορά.
  Συγκεκριμένα πολλοί (για να μην πω όλοι) οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έδιναν συχνά την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση στα στεγαστικά δάνεια που είχαν γίνει τίτλοι και κυκλοφορούσαν μεταξύ των τραπεζών ως ενέχυρο, τα οποία στη συνέχεια, όταν και αποδείχθηκαν “ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πήραν την ονομασία “τοξικά ομόλογα”.
  Πριν λοιπόν “σκάσει η φούσκα” με τα στεγαστικά δάνεια στην αμερικανική κτηματική αγορά, τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια με την μορφή σύνθετων και πολύπλοκων χρηματοοικονομικών και επενδυτικών προιόντων σύνθετα ομόλογα, παράγωγα), αφού είχαν πάρει την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση των προαναφερόμενων οίκων αξιολόγησης, αποκτήθηκαν ως ασφαλή και εγγυημένα προιόντα (εγγυημένες επενδύσεις) από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τους επενδυτές.
  Στην πραγματικότητα όμως – και στην πράξη όπως αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο - δεν είχαν αυτά τα προιόντα εγγυημένες αποδόσεις.
  Έτσι τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και οι επενδυτές, αφού δεν διέθεταν δικούς τους μηχανισμούς ελέγχου και αξιολόγησης των τίτλων που αποκτούσαν ή που σκόπευαν να αποκτήσουν, έδειχναν απεριόριστη εμπιστοσύνη -δεν είχαν λόγο για το αντίθετο - στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όταν αυτοί τους συνιστούσαν ή τους πρότειναν τέτοια χρηματοοικονομικά προιόντα – και αυτό έκαναν συνέχεια μέχρι να ξεσπάσει η οικονομική κρίση - .
  Το αποτέλεσμα τελικά ήταν, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, στην Αμερική να υπάρχει πληθώρα μηνύσεων, αγωγών και καταγγελιών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές, που επειδή εμπιστεύτηκαν την – εσφαλμένη και λανθασμένη- κρίση και αξιολόγηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ζημιώθηκαν τεράστια - για να μην πω, ασύλληπτα - χρηματικά ποσά.
  Για την εκτεταμένη ,συστηματική και εσκεμμένη επιχείρηση παραπλάνησης και εξαπάτησης της αγοράς και των επενδυτών, ευθύνονται βασικά οι ακόλουθοι λόγοι :
  α) το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πληρώνονται από αυτούς που εκδίδουν τους τίτλους.
  Έτσι στην περίπτωση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, όσοι προχωρούσαν στην έκδοση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (υπό την μορφή βέβαια σύνθετων χρηματοοικονομικών προιόντων και παραγώγων) κατέβαλλαν και την σχετική αμοιβή στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Οπότε αυτοί οι οίκοι αποκλείεται – και για κανέναν λόγο - να πήγαιναν κόντρα στα συμφέροντα όσων τους κατέβαλλαν αμοιβές (“ ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”).
  β)το γεγονός ότι, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης,είτε μέσω θυγατρικών τους, είτε μέσω των μητρικών τους εταιρειών, είτε μέσω εταιρειών –τραπεζών που τους ελέγχουν μετοχικά, προχωρούν στην δημιουργία και αγοραπωλησία χρηματοοικονομικών και επενδυτικών προϊόντων(συνήθως πολύπλοκων, σύνθετων χρηματοοικονομικών προιόντων και παραγώγων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και εμπεριέχουν σαφές και μεγάλο επενδυτικό ρίσκο).
  Έτσι στην περίπτωση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης,οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την δημιουργία-ανάπτυξη- προώθηση-αγοραπωλησία σύνθετων χρηματοοικονομικών προιόντων και παραγώγων.
  Οπότε στα παραπάνω χρηματοοικονομικά προϊόντα και παράγωγα (τα οποία και ήθελαν να προωθήσουν), τους έδιναν αυθαίρετα και παραπλανητικά την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση.
  γ)το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν διασφάλισαν σειρά πραγματικών ποιοτικών κριτηρίων που να αφορούν την πιο αντικειμενική και ορθή αξιολόγηση των υπό έκδοση τιτλοποιημένων δανείων στεγαστικής πίστης.
  δ)το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν είχαν αναπτύξει ή δεν είχαν ενδιαφερθεί να αναπτύξουν σωστές και αξιόπιστες εφαρμογές προληπτικής εποπτείας και αξιολόγησης του χρηματοοικονομικού συστήματος και των υπό έκδοση τιτλοποιημένων δανείων στεγαστικής πίστης.
  ε)το γεγονός ότι την υπερβολική ανάπτυξη της συγκεκριμένης κτηματικής αγοράς - που οδήγησε και στην γρήγορη πτώση και κατάρρευση -,ευνόησε η διάχυτη και γενική πεποίθηση ότι όλα αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, είχαν αξιολογηθεί σωστά και αξιόπιστα ως προς το βαθμό κινδύνου-ρίσκου, τόσο από τις τράπεζες που προχωρούσαν στην έκδοσή τους, όσο και από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

  • chgian avatar
   chgian @ fatfat 02/04/2010 09:25:47

   Να προσθέσω πως πως ο πιο πλούσιος επενδυτής αυτή την στιγμή
   στον κόσμο, ο Warren Buffet (κερδοσκόπος αν θέλετε μιας
   και εμπορεύεται μετοχές και συνάλλαγμα) είναι και ο ιδιοκτήτης
   της Moodys. Δηλαδή το ένα χέρι κοθορίζει τιμή αφού το το άλλο
   έχει αγοράσει ή πουλήσει.

   Πάντως το όλο σκηνικό με το επενδυτικό παιχνίδι
   είναι όντως παιχνίδι εντυπώσεων και διαφόρων συμβάντων.
   Μετοχές και νομίσματα ανεβαίνουν ραγδαία επειδή ανακοινώθηκε
   μείωση κάποιου δείτη κατά 0.1%. Γεγονότα που θα επηρεάσουν
   την πραγματική οικονομία σε κάποιους μήνες "προεξοφλούνται"
   από τώρα.

   Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν τον ρυθμό, ψεύτικο, παράλογο
   και σκόπιμα παραπλανητικό αλλά οι αγορές έχουν ανάγκη
   κάποια κοινή αναφορά. Είναι κάτι σας την AGB, δίνει νούμερα τηλεθέασης που δεν είναι πραγματικά, αλλά πάνω σε αυτά μοιράζεται
   η διαφημιστική πίτα (δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια).

   Το θέμα είναι πως σε όλους αυτούς, εμείς του δίνουμε σημασία και δύναμη. Επειδή έχουν το χρήμα (κάποιες φορές αέρα, άλλες φορές
   δανεισμένο), αποδεχόμαστε τον εικονικό κόσμο που έχουν
   φτιάξει προκειμένου να μας δανείσουν (ευελπιστούμε με καλό
   επιτόκιο!) λίγα ψίχουλα. Οι πολιτικοί για λίγες ψήφους ή
   λίγους μήνες παραμονής στην εξουσία, εμείς κανένα
   διακοποδάνειο στην Καραϊβική διπλανό ξενοδοχείο με τον Πάρι.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/04/2010 22:24:22

  Χωρις "αερα" και μιζα τα dealing rooms παγκοσμιως θα ειχαν μπει στον κουβα.

  Πουλανε αερα ο ενας στον αλλον. Αν μπει ποτε, ελεγχτης θα πεσουν οι τοιχοι.

  Oi underwriters βγαζουν τα λεφτα με τις ευλογιες - αν οχι παρακαλια των δανειζομενων.

  ΠΠ

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/04/2010 22:27:48

  ... αλλα οταν παιζεις με OPM ( other people money ) τι σε νοιαζει ? ι μιζα και το μπονους να ειναι καλα !!! το εταιρικο τοπ μπονους στα ποσους δυστυχους θα μαντρωσουμε μπορουν δεν μπορουν να ανασανουν.

  Ασ πουν οι ΕΛΛ Τραπεζες "Δανειζω το κρατος με 4%, και βαζω πλατη για 3-5 χρονια. Ελληνες, ελατε και βαλτε τα $$ σας εδω. " Το φυτεμα δενρδων και οι λεσχες και τα καρτελ των καλλιτεχνων ως κοινωνικη ευθυνη ειναι του κωλου τα 9μερα για να μοιραστουν τα μαυρα και οι Τζουλιες.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.