#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2010 01:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕλλάδαςΜε τη κατάρρευση της σοβιετικής απειλής στο τέλος του ψυχρού πολέμου, και τον τερματισμό των βαλκανικών πολέμων που σηματοδότησε ο βομβαρδισμός της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, η πολιτική γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ελλάδα άλλαξε για πολλοστή φορά στην ιστορία της. Η τελευταία όμως αυτή αλλαγή ήταν ιδιαίτερα δυσμενής για την Αθήνα. Με τη Δύση να έχει πάψει εν πολλοίς να ενδιαφέρεται για το γεωγραφικό  αυτό κομμάτι, η Ελλάδα έχασε τη θέση της ως στρατηγικός σύμμαχος. Και μαζί με αυτή τη θέση, έχασε επίσης και τη πολιτικοοικονομική στήριξη που της επέτρεπε να αντιπαρέρχεται τις κεφαλαιακές της ανεπάρκειες.

Αυτό το συνειδητοποίησαν άπαντες, πλην των Ελλήνων. Σπάνιες άλλωστε είναι οι φορές που τα κράτη αποδέχονται τη γεωπολιτική τους ασημαντότητα. Έτσι η Αθήνα μπήκε σε άρνηση. Και ο τρόπος που αντέδρασε, προκειμένου να παραμείνει στη λέσχη των αναπτυγμένων χωρών, ήταν να δανείζεται απίθανα ποσά χρημάτων για την αγορά εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και παρουσιάζοντας χαλκευμένα δημοσιονομικά στοιχεία, ώστε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη. Αυτό το τελευταίο συνήθως το ξεχνούν οι αναλυτές της τρέχουσας ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, την οποία κυρίως αποδίδουν στη τεμπελιά, την ανευθυνότητα και στη σπάταλη φύση των Ελλήνων.

Αντιμέτωπη με την γεωγραφία της και με μια υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία, η οποία στοχεύει στον πυρήνα του Αιγαίου, η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταχρεωθεί, όταν οι δυτικοί πάτρωνες της έπαψαν να ενδιαφέρονται για αυτήν. Σήμερα, ακόμη και αυτή η λύση (του δανεισμού) αμφισβητείται. Η προσπάθεια της χώρας να διατηρήσει ένα βιοτικό επίπεδο ανάλογο με αυτό των άλλων μελών της ΟΝΕ, έπαιξε κάποιο ρόλο, όμως πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσπάθεια ανταγωνισμού με μια γειτονική Τουρκία που συνεχώς εκσυγχρονίζεται.

Σήμερα, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε καν να ονειρεύεται για μια κυρίαρχη θέση στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και η κυριαρχία του κράτους στα εσωτερικά του, τίθεται υπό αμφισβήτηση, όπως αποδεικνύει η αδυναμία είσπραξης  φόρων. Η Ελλάδα έχει μια σκιώδη παραοικονομία σε ποσοστό 25%, που είναι και το μεγαλύτερο ανάλογο ποσοστό στα αναπτυγμένα κράτη του πλανήτη.

Η διατήρηση του ελέγχου του Αιγαίου, που είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός σκοπός της Ελλάδας, φαντάζει αδύνατη χωρίς τη παρουσία κάποιου «εξωτερικού» προστάτη. Το ζήτημα τώρα είναι αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί τον νέο υποβαθμισμένο γεωπολιτικά ρόλο της.  Ακόμη όμως και αυτό δεν εξαρτάται από την ίδια, καθώς προσαρμόζεται στις στρατηγικές που υιοθετεί κατά καιρούς η Τουρκία. Μια Τουρκία που αποτελεί την ανερχόμενη γεωπολιτική δύναμη, με σκοπό την διάδοση της επιρροής της στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν η Τουρκία θα εστιάσει στο Αιγαίο ή αν θα κάνει κάποια συμφωνία με την Αθήνα προκειμένου να αφοσιωθεί σε άλλες περιοχές συμφερόντων της.

Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει έναν τρόπο να ξαναγίνει χρήσιμη σε κάποια υπερδύναμη, (πράγμα απίθανο εκτός και αν έχουμε κάποια νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια), ή να επιζητήσει ειρήνευση με τη Τουρκία και να μάθει να ζει σύμφωνα με τα λιγοστά γεωπολιτικά της μέσα. Ότι και να επιλέξει, τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για την ιστορία της ως χώρα. Το πακέτο βοήθειας που χορήγησε η ΕΕ και το ΔΝΤ συνοδεύεται από αυστηρούς όρους λιτότητας, η εφαρμογή των οποίων μπορεί κάλλιστα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Μπολιάζοντας έναν κορμό που είναι ήδη ταραγμένος από τις αντιθέσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, και με μια ιστορία πολιτικής και κοινωνικής βίας, τα μέτρα του ΔΝΤ και της ΕΕ θα αποσαρθρώσουν ακόμη περισσότερο τη κεντρώα κυβέρνηση υπονομεύοντας τον έλεγχο της. Μια πτώχευση στο εγγύς μέλλον είναι σχεδόν εγγυημένη αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος του δημόσιου χρέους, που σε λίγο καιρό θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ.

Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά το πότε θα τραβήξουν οι Ευρωπαίοι τη «τάπα». Αυτό θα γίνει μάλλον με τη πρώτη ευκαιρία, όταν δηλαδή η Ελλάδα πάψει να αποτελεί ένα συστημικό ρίσκο για την υπόλοιπη ήπειρο. Τότε, χωρίς πρόσβαση στο διεθνές κεφάλαιο, και χωρίς άλλα πακέτα στήριξης, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια γενικευμένη κατάρρευση πολιτικού ελέγχου, και μια κοινωνική βία την οποία δεν έχει ξαναδεί από την εποχή της στρατιωτικής χούντας. Συνεπώς,  η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια καθόλου γνώριμη κατάσταση. Για πρώτη φορά από το 1821, είναι πραγματικά μόνη της.

STRATFOR

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 10/07/2010 01:31:00

  Το άρθρο απεικονίζει την αλήθεια. Έχει μπει μπροστά η διαδικασία διαμελισμού της Ελλάδας. Περιορισμός στα σύνορα του 1881.
  Το θέμα είναι αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να την ανατρέψει ή να την αποτρέψει. Όταν λέω για δυνατότητα εννοώ την ισχύ.
  Πολύ φοβάμαι πως όχι.

 2. Orestios avatar
  Orestios 10/07/2010 01:53:36

  Μεγάλε ηγέτη GAP.
  Εσύ που θα έκανες την Ελλάδα να πάρει την θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα.
  Ετοιμαστείτε για την πλήρη απεμπόληση κάθε εθνικού θέματος.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Orestios 10/07/2010 02:31:49

   ..και ο Σαμαρας εξακολουθει να τον αντιμετωπζει με ορους κοινοβουλευτικης ορθοτητας
   απορω γιατι δεν εχει βγει να μιλησει εξω απο τα δοντια για το τι διεπραττει κατ'εξακολουθηση ο ΓΑΠ με οσους τον στηριζουν - δεν ειναι πια καιρος για powerpoint φοβαμαι

   ..εκτος και αν η 'μερικη απεμποληση' ειναι ΟΚ

 3. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 10/07/2010 01:55:36

  Να βάζεις όμως και την πηγή για να βλέπουν ποιος τα γράφει. Αν θυμάμαι καλά, αυτό είναι ενός τριαντάρη Αμερικανού σλαβικής καταγωγής, που έχει γράψει κι άλλα ευφάνταστα στο παρελθόν για Ουγγαρία, Ρουμανία κ.λπ.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιάννης Σ. 10/07/2010 09:33:40

   The Geopolitics of Greece: A Sea at Heart
   Editor’s Note: This is the 12th in a series of STRATFOR monographs on the geopolitics of countries influential in world affairs.

  • ataktos avatar
   ataktos @ Γιάννης Σ. 10/07/2010 09:40:17

   Γιάννης-φαντάσου .. εδώ σε εμάς έναν 30 ..να κάνει στρατηγικές αναλύσεις ..θα τον φάνε .. λάχανο

   • Orestios avatar
    Orestios @ ataktos 10/07/2010 11:23:29

    Εννοείται!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Σ. 10/07/2010 09:48:57

   Όλη η έκθεση εδώ:
   h**p://www.greekamericannewsagency.com/GANA2/STRATFORGreeceMonograph.pdf
   Όσοι έχουν όρεξη ας τη διαβάσουν.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Γιάννης Σ. 10/07/2010 12:57:24

   Είναι γνωστό πως αυτές οι εκθέσεις γίνονται κατά παραγγελία. Μπαίνει η ονομασία του ινστιτούτου για να δώσει σοβαροφάνεια, αλλά αν γράψουν βλακείες ή διαμαρτυρηθεί κάποιος, το ινστιτούτο θα πει πως οι απόψεις είναι του συγγραφέα. Παλιό κόλπο.

   Ο τύπος είναι ο τριαντάρης Μάρκο Πάπιτς και η μόνη του σχέση με τη γεωγραφία, είναι ό,τι βλέπει στους χάρτες και έχει διαβάσει στα εγχειρίδια των ιδρυμάτων που φοίτησε.

   Για όσους δεν ξέρουν, ας δουν σε τι κλίκα ανήκει, με σενάρια εξόδου της Γερμανίας/Ελλάδας από την ευρωζώνη:

   http://www.b92.net/eng/insight/opinions.php?nav_id=67232

   Θαυμάστε σε βίντεο μια ακόμη περίφημη «ανάλυση» περί μειονοτήτων:

   http://www.stratfor.com/analysis/20100527_dispatch_hungarian_citizenship_and_central_european_tensions

   Σχετικά είχε γράψει και το «Βήμα»:

   http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=341176&dt=03/07/2010

 4. ZARKO avatar
  ZARKO 10/07/2010 02:05:37

  η ''γενικευμένη κατάρρευση πολιτικού ελέγχου'' δεν με αγχώνει και τόσο. Ίσως οδηγήσει και σε κάθαρση. Αυτό που με τρομοκρατεί είναι, όπως γράφει και ο Orestios η υποχώρηση στα εθνικά ζητήματα. Γιατί δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνσιν.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ZARKO 10/07/2010 02:54:57

   τα εθνικα θεματα ειναι η specialite του ..
   περιεμενετε να δειτε τι θα σερβιρει (απο νησακι η απο την αλλοδαπην δεν γνωριζω)
   δεν υπηρχε Ελληνας πολιτικος με χειροτερα δειγματα γραφης σ'αυτον τον τομεα και εξελεγειν πρωθυπουργος.. μας αξιζουν συγχαρητηρια

 5. anonymous avatar
  anonymous 10/07/2010 02:08:55

  Για να μην υποχωρείς πρέπει να έχεις αποτρεπτική ισχύ. Η αποτρεπτική ισχύς έχει αρχίσει να απεμπολείται σταδιακά από το 1955 κι εντεύθεν.

 6. rally monkey avatar
  rally monkey 10/07/2010 02:11:45

  ωμη πραγματικοτητα - χωρις ηγεσια δεν υπαρχουν ουτε επιλογες ουτε συμμαχοι

  (θα παρει λιγο καιρο να χωνεψουμε οτι δεν εχουμε πια την πολυτελεια να εκλεγουμε ανδρεικελα και ηλιθιους με μοναδικο στοχο να διοριστουμε ..μεχρι τοτε γραφουμε ζημιες - και μεγαλες ηδη..)

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 10/07/2010 04:15:32

  Το άρθρο μου θυμίζει κάτι παραθρησκευτικές εκπομπές τού τύπου "ο καιρός γαρ εγγύς", "ο κόσμος καταστρέφεται", "οι Μάγια και το 2012"... Κλασική απόπειρα κατατρομοκράτησης.

 8. Χαμενος avatar
  Χαμενος 10/07/2010 06:17:32

  Δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ, δεν μας θέλουν στην ΕΕ. Αν τους παρακαλέσουμε να μας κρατήσουν, λέτε να συγκινηθούν; :)

 9. Asterix avatar
  Asterix 10/07/2010 07:34:35

  Απίστευτες ανοησίες. Τραβηγμένες απ τα μαλλιά εικασίες. Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ το έγραψε το άρθρο; Η "γεωπολιτική", όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται σε τούτο το άρθρο, είναι κάτι σαν βασκανία. Κάποιος μας μάτιασε και ο Γιωργάκης πρέπει τώρα να πάρει το Ραγκουση και το Μπενιζέλο και να πάει σε ξεματιάστρα.

  ΟΚ, κανένα πρόβλημα, αλλά παιδιά, ας πάει και κανένας μεγάλος μαζί τους, γιατί θα μας πιάσουν το κωλο στο λογαριασμό πάλι. Και δεν αντέχω άλλη μπουρδολογία από τα ΜΜΕ!;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Asterix 10/07/2010 14:41:47

   Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ως χώρα, μετράμε τους φίλους μας. Παλιούς και νέους.
   Ένας από αυτούς, ο Λόρδος Βύρων, έχει περάσει στην επίσημη ιστοριογραφία μας ως "φλογερός φιλέλλην", εραστής της Ελλάδας, και άλλα πολλά. Στην αποθέωσή του έχει μάλλον συντελέσει το πρώιμο του θανάτου του. Απ`ότι φαίνεται όμως, δεν έτρεφε και τα καλύτερα των συναισθημάτων για τους Έλληνες. Μάλλον φιλότουρκος ήταν παρά φιλέλληνας.
   "Οι Έλληνες", έγραψε σε φίλο του, "είναι ίσως ο πιο διεφθαρμένος, ο πιο εκφυλισμένος λαός του κόσμου. Με την επανάσταση τους αποκάλυψαν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Είναι η πιο ματαιόδοξη και η πιο ανειλικρινής φυλή της γης, μια χημική ένωση από όλα τα ελαττώματα των προγόνων τους. Σε αυτά πρέπει να προσθέσεις και τα ελαττώματα των Τούρκων και των Εβραίων. Και όλα αυτά ανακατεμένα σε ένα τσουκάλι δουλείας".
   Σε κάποιον συμπατριώτη του είχε πει κάποτε πως, "Μ`αρέσουν οι Έλληνες. Είναι γοητευτικοί κατεργαρέοι με όλα τα στραβά των Τούρκων, αλλά χωρίς το θάρρος τους. Μου αρέσει η υπόθεση της ελευθερίας του ελληνικού έθνους, μόνο που περιφρονώ τη σημερινή φυλή των Ελλήνων. Τους λυπάμαι, αλλά δεν πιστεύω πως είναι καλύτεροι από τους Τούρκους. Πιστεύω μάλιστα πως σε πολλά υστερούν των Τούρκων".

   Από το βιβλίο -Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας- του Θ.Δ. Παναγόπουλου, (εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, 2009)

   • Asterix avatar
    Asterix @ Strange Attractor 10/07/2010 19:45:21

    Πολύ ενδιαφέρον! Θα το πάρω αμέσως το βιβλίο.
    Να 'σαι καλά Παράξενε Γητευτή.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 10/07/2010 19:48:48

    Γράφει πολλά για το `21. Να διαβάσεις και Κυριάκο Σιμόπουλο. Μόνο μη σε πάρει χαμπάρι κανένας Μisha και σε καταγγείλει στον καντηλανάφτη του, διότι τέτοια βιβλία του τα απαγόρεψαν απ το κατηχητικό.

   • ataktos avatar
    ataktos @ Strange Attractor 10/07/2010 19:50:22

    κάπως έτσι δεν μας χαρακτήρισε ..και ο H.Kissinger .. απλά την πάτησε ..με έναν... που δεν τον υπολόγισε και του ξέφυγε ..

   • ataktos avatar
    ataktos @ Strange Attractor 10/07/2010 19:54:09

    αυτόν μέχρι σήμερα .. δυστυχώς δεν τίμησε ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία .. αλλά ούτε στο Ελλαδισταν .. κρίμα ..ας τα κρατούν μυστικά στα συρτάρια του ΓΑΠ .. ούτε προσωπική τσίπα και εδώ δεν υπάρχει!!!!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Strange Attractor 10/07/2010 19:58:56

    τον εγκατέλειψε κανένας βαρκάρης και θύμωσε ο Μπάιρον;

    γιατί η ιστορία με την Κόρη των Αθηνών έμεινε στο πλατώνι

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 10/07/2010 20:01:24

    Έχει μέσα στο βιβλίο μια ιστορία, πως πήγε ο Λόρδος να βιάσει ένα αγοράκι ξεγελώντας το, αλλά πρόλαβε και το έσωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του. Τον Λόρδο φυσικά τον φυγάδευσαν οι οπαδοί του, ήτοι αυτοί που περίμεναν να τους δώσει κανένα φράγκο από τα μπαούλα που κουβαλούσε.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Strange Attractor 10/07/2010 20:05:03

    εκμαυλιστής κανονικός δλδ

 10. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2010 08:59:26

  μα είναι δυνατών μια υπερδύναμη .. ένα σύστημα ..να συνδιαλέγεται ..με ανεύθυνο και φοβισμένο άτομο ..και να σχεδιάζει .. στρατηγική .

 11. chgian avatar
  chgian 10/07/2010 09:08:59

  Γενικά τέτοια βαρύγδουπα συμπεράσματα που συνοδεύονται από
  αναλύσεις υψηλής στρατηγικής, με ορίζοντες δεκαετιών στο παρελθόν και
  στο μέλλον και διαμέσου των αιώνων θέλουν προσοχή, αλλιώς καταντούν επαρχιώτικο μπαρόκ και καρακίτσ.

  Δηλαδή για το κατάντημα της Ελλάδας τώρα (οικονομικός μαρασμός, κοινωνική
  αποσύνεθση και διπλωματικός απομονωτισμός) φταίνε οι Μεγάλες δυνάμεις που έπαψαν να μας υποστηρίζουν. Όταν σκορπάγαμε χρήματα σε εργολάβους προμηθευτές και συνδικάτα φταίγανε οι ξένοι, όταν ανακύπτανε περιστατικά διαφθοράς στο δημόσιο και δεν υπήρχε η παραμικρή τιμωρία φταίγανε οι ξένοι.
  Όταν το όργιο φοροδιαφυγής (που συμμετείχαν και εφοριακοί σε αυτό)
  στερούσε από το κράτος δισεκατομμύρια, φταίγανε οι ξένοι που δεν το συμμαζεύαμε.

  Και οι κακοί οι ξένοι, επειδή δεν εξυπηρετεί η φτωχή ελλαδίτσα πλέον τα
  συμφεροντά τους, θέλουν τώρα να την διασπάσουν. Και ας χάσουν τα εκατοντάδες
  δισεκατομμύρια Ευρώ που μας δάνεισαν ή μας έδωσαν μέσω των πακέτων στήριξης
  κατά καιρούς

  Βέβαια, οι ξένοι μας πίεζαν να αγοράσουμε ό,τι οπλικό σύστημα παρήγαγαν,
  (έχουμε 18 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών!) αλλά οι δικοί μας πολιτικοί
  υπέκυπταν στις πιέσεις, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ώστε απερίσπαστοι
  να επιδίδονται στην πολιτικο-οικονομική εκμετάλλευση του υπουργικού τους θώκου.

 12. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2010 09:16:29

  εδώ τα παιδιά ..δεν θελαν να απελευθερώσουν τα ¨¨κλειστᨨ επαγγέλματα ..για να μην βγουν προς τα έξω οι βρόμες ..και μας έφεραν "υποχρεωτικά ???!!!¨¨ το ΔΝΤ .. φανταστείτε την υποκρισία τους ..και το θράσος .. μετά λες .. στρατηγική .. αυτοί ούτε ..για περίπτερο δεν κάνουν .. αφού είναι ανεπάγγελτοι και τεμπέληδες

 13. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2010 09:36:53

  αφού ο μισός πληθυσμός είναι "ρουφ..¨¨ και ο άλλως μισός υποψήφιοί ...πας να βρεις .. στρατηγική ... έλεος .. βεβαίως υπάρχουν και λίγες εξερεσεις .. αυτούς στην γλώσσα μας τους .. λένε τρελούς.

 14. ΣΥΣ avatar
  ΣΥΣ 10/07/2010 09:42:06

  άντε ξεκίνα πάλι τώρα τις γυροβολιές με αεροπλάνο να διαλύσεις ότι ακόμη έμεινε όρθιο

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΣΥΣ 10/07/2010 11:33:58

   Αυτό είναι ένα θέμα. Να του απαγορευτεί η έξοδος από τηνχώρα. Η "κινητικότητά" του είναι καταστροφική.

 15. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2010 10:12:19

  ως πότε στην πολιτική , κοινωνική, πολιτιστικοί μας ζωή ..θα κυριαρχούν οι μέτριοι ως άχρηστοι ..μην περιμένετε χαίρει και σεβασμό ..

 16. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 10/07/2010 12:05:30

  Παιδιά το ανωτέρω δημοσίευμα είναι απίθανη "μπούρδα".
  Όχι γιατί κάποιες διαπιστώσεις του δεν είναι σωστές.
  Όχι γιατί ο Γιωργάκης δεν τάκανε μούσκεμα.
  * Αλλά γιατί οι ιστορικές του αναφορές είναι ανόητες - εκείνο το "για πρώτη φορά απο 1821 η Ελλάδα είναι μονη" αποκαλύπτει απίστευτή άγνοια και προχειρότητα. Μη τίποτε χειρότερο...
  * Κι ύστερα η γεωπολιτική έχει άλλους μηχανισμούς κι άλλους κανόνες. Δεν είναι τώρα η ώρα να τα πούμε αυτά, με αφορμή αυτό το απίστευτο φλινάφημα. Ίσως τις επόμενες μέρες να το κουβεντιάσουμε ανεξάρτητα...

  Πάντως το μόνο που αξίζει είναι υπάρχουν πια σοβαροι κίνδυνοι για τη χώρα. ΑΛλά όχι ότι είμαστε και "τελειωμένη υπόθεση"...
  Ως χώρα έχουμε βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση - και πολύ πιο δύσκολη από την τωρινή!
  Κι έχουμε καταφέρει όλες τις προηγούμενες φορές να ανατρέψουμε τα προγνωστικά.
  Για την ακρίβεια, κάθε φορά που η Ελλάδα κατάφερε ένα θεαματικό άλμα, είχε προηγηθεί μια φάση απελπισίας.
  Γι' αυτό σας λέω μη τσιμπάτε!
  Το νού μας όλοι. Αλλά μη τσιμπάτε.

  • ataktos avatar
   ataktos @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 10/07/2010 12:29:00

   αγαπητέ Χρύσανθε .. χαίρομε προσωπικά ..για την αισιοδοξία που εκφράζεις .. έτσι θα έπρεπε να είναι σε μια χώρα από τους πολίτες ..και βέβαια πάντα είναι αδύνατον .. υπάρχουν οι κύκλοι .. δυστυχώς στο εσωτερικό .. υπάρχει ...μεγάλος βούρκος σε όλα τα διοικητικά επίπεδα και το ξέρεις ..η χρυσή οικογένεια ..και πάλι κατόρθωσε τα ακατόρθωτα...

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 10/07/2010 12:58:54

   Αυτό ακριβώς έγραψα παραπάνω, Χρύσανθε. Ο τύπος νομίζει πως παίζει Στρατέγκο, ενώ κι αυτός είναι πιόνι άλλων. Δείτε τα στοιχεία.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 10/07/2010 16:08:04

   "..το μόνο που αξίζει είναι υπάρχουν πια σοβαροι κίνδυνοι για τη χώρα. ΑΛλά όχι ότι είμαστε και “τελειωμένη υπόθεση”… "

   το πρωτο θα το πουν οι φιλοι (η εστω οι ουδετεροι)

   υπαρχουν ομως οι ¨οχι και τοσο φιλοι" (γιατι εχθρους επισημως δεν εχουμε) που θα πουν το δευτερο

   το θεμα ειναι πως πλεον "υπαρχει ζητημα" και οταν ξεκιναει συνηθως δεν τελειωνει χωρις να αποδειχτει ποιος τελικα απο τους δυο εχει δικιο

 17. petros avatar
  petros 10/07/2010 13:08:02

  TO THEMA DEN EINAI POS MAS PAIZOUN OI ALLOI, ALLA TI KANOUME EMEIS GIA NA DIAMORFOSOUME TIN THESI MAS;

 18. Factorx avatar
  Factorx 10/07/2010 13:27:16

  Δηλαδή όλοι σας - και ο Χρύσανθος !- αντιμετωπίσατε την ανάλυση του STRATFOR ως αντικειμενική. Κανένας σας δεν κατάλαβε οτι μέσα απο τέτοιες αναλύσεις περνάνε συγτκεκριμένοι στόχοι διαφορων λόμπυ των ΗΠΑ;;; Κι γι αυο την ανεβάσαμε - να μαθαίνουμε τι παίζετε;
  Γράφει οτι η Ελλάδα "πρέπει να ανακαλύψει έναν τρόπο να ξαναγίνει χρήσιμη σε κάποια υπερδύναμη". Τι πιο σαφές;

  • ataktos avatar
   ataktos @ Factorx 10/07/2010 13:37:09

   factorx- αφού τον ξέρεις μπαγάσα . καλά .. δημοσιοποίησε τον Παρακαλώ ..να δούμε ...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Factorx 10/07/2010 13:42:00

   Στα πλαίσια ενός ψευδοδιλήμματος το λέει. η άλλη επιλογή είναι, αφού αποκλείει έναν Βαλκανικό πόλεμο, η πρόσδεση στο άρμα της Τουρκίας. Η "απειλή" είναι αλλού όμως. Στην ρήξη που μπορεί να γίνει εξ' αιτίας τον χρεών και στο υποστρωμα της σχάσης δεξιών-αριστερων.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 10/07/2010 13:38:06

  Χρύσανθε και φίλοι,
  Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Πόσες απο τις "προβλέψεις¨του Στράτφορ εχουν, εστω και προσεγγιστικά, επαληθευτεί έως τώρα; Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό. Δείτε τις αναλύσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ζήτημα αν "πέφτουν" κοντά στο 1-2% και πολύ τους δίνω.
  Αναλύσεις αυτού του είδους παίρνουν υπ' οψιν τους και την ψυχολογία της εκάστοτε κυβερνώσας ελιτ καθ' ότι ουσιαστικά θέλουν να κατευθύνουν τις εξελίξεις. Και αυτές "κατευθύνονται" εφ' όσον "στρωθεϊ" το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα. Ο,τι λένε το λένε διότι ξέρουν τι φοβισμένα ανθρωπάκια συναποτελούν την ελλαδική αλητ. Να δείτε που σε λίγες μέρες θα βγούν π.χ. στις "Καθημερινές" οι της συμμαχίας των "συνετων" και μη "εθνικιστών" και θα αβαντάρουν με τις "νηφάλιες" τους προτροπές τους ιθαγενείς. Κακά τα ψέμματα, όταν η ελίτ μιας χώρας ειναι αδνρείκελα φοβισμένα (ενας Θεος ξερει πως τους εκβιαζουν) τοτε οση ισχυ και να εχει μια χωρα τα πραγματα ειναι δυσκολα.

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 10/07/2010 13:46:04

  Κοιτάχτε, απο το Στρατφορ, τα τουρκικα αεροπλανα και, εντος των τοιχων, μεχρι τους ΜΕΓΑτσιμιδες και τους Ρεπουσηδες, ΟΛΑ ειναι ψυχολογικός πολεμος. Αλλα λογαριαζουν λαθος και οι εντος και οι εκτος...

 21. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2010 13:48:06

  την Τρίτη η Ελλάδα συμφώνησε να καταβάλει 2,8 δις στο ΝΑΤΟ στα "πλαίσια της εισφοράς κάθε μέλους της συμμαχίας" .. άρα όλα καλός χιχιχ

 22. ΕΜΜ.ΑΡΚΑΣ avatar
  ΕΜΜ.ΑΡΚΑΣ 10/07/2010 14:28:02

  ΚΑΙ ΣΤΟ MEGA ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΙ ΔΗΘΕΝ, ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ,ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΥ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ ΠΑΡΑΜΑΣΧΑΛΑ.ΟΥΣΤ ΡΕ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ, Ο ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΜΟΥΔΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ,ΑΜΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ STRATFOR ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ.ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ.ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΚΡΗ.

 23. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2010 14:39:01

  Χρύσανθε δυστυχώς ..το πρόσφατο παράδειγμά διαμελισμού της Γιουγκοσλαβιας ...ας μας διδάξει .. κάθε ομοιότητα .. είναι..... τυχαία

 24. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 10/07/2010 15:17:42

  Σωστό αυτό το τελευταίο, μόνο που το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας δεν τον είχε "προβλέψει" το Stratfor (που δεν υπήρχε το 1991), αλλά οι ίδιοι οι Γιουγκοσλάβοι!
  Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό...

  Δεν προτείνω να εφηφυχάσουμε. Κάθε άλλο.
  Απλώς λέω ότι ΔΕΝ είμαστε "τελειωμένοι", όπως μας παρουσιάζει. Κι οι παρατηρήσεις του όσον αφορά το διεθνή μας περίγυρο είναι λανθασμένες (και η δυναμική τους μάλλον αντίστροφη προς αυτή που περιγράφει).

  Δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση ότι ο Γιωργάκης το πάει το καράβι στα βράχια. Αλλά η χώρα αυτή έχει πολύ μεγάλες αντοχές και άμυνες.

  Τις "αντοχές" της τις έχει αποδείξει ιστορικά.
  Όσον αφορά τις "άμυνές" της, εδώ μέσα γνώρισα πολλές...

  Και μη μου αρχίσει κανείς τη συζήτηση για το τι είναι "εφικτό" και τι "ανεφικτο". Γιατί στα 56 μου χρόνια γνώρισα, προσωπικά ο ίδιος, πολλά πράγματα που μήνες και μέρες πριν γίνουν, όλοι συμφωνούσαν ότι είναι "ανέφικτα"...
  Από την πτώση της χούντας το 1974, ως την κατάρρευση του "υπαρκτού" και του "τείχους" το 1989, ως την κατάψήφιση του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο και την ένταξή της στην ΕΕ ΧΩΡΙΣ το Σχέδιο Ανάν το 2004, ως την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ το 2009...
  Γνώρισα πολλά "ανέφικτα" που έγιναν.
  Και πολλά "αμετακίνητα" που κατέρρευσαν.
  Και πολλά "αναπόφευκτα" που διαψεύστηκαν...

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 10/07/2010 15:34:03

   Εξαίρετες οι παρατηρήσεις σας, there is no fate but what we make

  • ataktos avatar
   ataktos @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 11/07/2010 07:17:31

   Χρύσανθε-
   1.αποξένωσή ηγεσίας.. είχαμε εκεί .. αποξενώσει έχουμε εδώ ... υπάρχει ομοιότητά ...
   εκεί Μιλόσεβιτς -Μλατιτσ .. εδώ ΓΑΠ .. Πάγκαλος

   2.. η ύφεση βαθαίνει ..και οι φόροι αυξάνονται.. γεωμετρικά .. εκτός στρατιωτικών δαπανών ... κάτι σου θυμίζει ..και εδώ ομοιότητα

   3. κυβερνητικό σχέδιο εξόδου.. από την κρίση υπάρχει .. όχι .. αυτό που παρουσίασες σήμερα .. περίμενε ..να περπατήσει πρώτα σε σας .. μετά βλέπουμε

   δλδ. 0-0=-10

   πρόταση μου ...χρειάζεται άμεσα και μάλιστα επείγων... πολιτική!!!! παρέμβαση
   Ν.Δ. και Αριστεράς συνολικά ...και γρήγορα κάτι.. σαν ΕΔΕΣ-ΕΛΛΑΣ επί Γερμανικής κατοχής .. σήμερα μήπως.... δεν έχουμε ??

  • anonymous avatar
   anonymous @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 11/07/2010 11:58:17

   Δεν είμαστε τελειωμένοι, αν όμως αποφασίσουν τα πατήσουν το κουμπί θα βρεθούμε σίγουρα σε αναταραχή, κύριος οίδε με ποιο τίμημα.
   Αυτή τη στιγμή όλους τους ενδιαφέρει να μας περιορίσουν στα σύνορα του 1881.

   Το θέμα είναι να αντέξουμε στην πίεση που δημιουργούν.

 25. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 10/07/2010 15:26:14

  Γεωπολιτική ανάλυση του κώλου. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χοντροκομμένη κινδυνολογία για να αποδεχθούμε το είδος της προστασίας που προσφέρει η μαφία στα νυχτερινά κέντρα...

 26. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 10/07/2010 15:32:53

  To αμερικανικό Think tank Stratfor ουσιαστικά είναι ημιεπίσημο επιστημονικό παράρτημα της C.I.A. και θα πρέπει να ακούμε πολύ προσεκτικά τι αναφέρει.
  Η έκθεση είναι δυνατόν να έχει πολλαπλούς αποδέκτες:
  1. Την Ελλάδα, οπότε της προτείνει υπαγωγή στο τουρκικό κράτος εν είδει φιλανδοποίησης
  2. Τη Τουρκία, οπότε την διαβεβαιώνει για την φιλική στάση των ΗΠΑ
  3. Το Ισραήλ, το οποίο προειδοποιεί εμμέως ότι η Ελλάδα είναι αβάσιμος δυνητικός σύμμαχος.

  Σε κάθε περίπτωση το τουρκικό λόμπυ δεν έχει πλέον την υποστήριξη του αντιστοίχου ισραηλιτικού λόμπυ το οποίο του προσέφερε την ισχύ και την όποια μέχρι σήμερα επιρροή του στο US Dept of State και στον Λευκό Οίκο.
  Η ορθολογική επανεξέταση των σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ στην κατεύθυνση της επίτασης των αμυντικών δεσμών ανάμεσα στα δύο κράτη είναι δυνατόν να άρει τις συνέπειες της ισχυροποίησης της Τουρκίας.

 27. Κικη avatar
  Κικη 10/07/2010 18:35:12

  Αυτος ο κ. Φρηντμαν ηταν στην πρεσβεια στην Ελλαδα ουσιαστικο σταθμαρχη της ΣΙΑ, στην Ελλαδα ,προερχομενος απο Χιλη και Νικαραγουα, την δεκαετια του 80.Ερωτηση κανω,ας μου απαντηση αν ξερει καποιος. γιατι αν ναι εχει ριζες το πραγμα , και επισης πολλους φιλους ....

  • ataktos avatar
   ataktos @ Κικη 10/07/2010 18:43:31

   μετά από αυτήν την πληροφορία ..λες να παρέμβει ο αξιότιμος Πρόεδρος Παπούλιας ..και τον ξαποστάσει ..στο σπιτάκι του ..μπααααα που τετοια ευαισθησία ..και σας υπενθυμίζω ότι σε παρομoια περιπτώσει ο Στεφανόπουλος ξαπεστειλε .. σπιτάκι του τον ...κ.Miiler

 28. Qeqe avatar
  Qeqe 10/07/2010 18:59:44

  Ενδιαφέρον άρθρο θα το αναπαραγάγουν τα ελληνικά media?
  The Submarine Deals That Helped Sink Greece

  http://europe.wsj.com/home-page

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703636404575352991108208712.html?mod=WSJEUROPE_hpp_LEFTTopStories

 29. gram avatar
  gram 10/07/2010 20:27:57

  Πολύ συνομωσιολογία ρε παιδιά κι’ εγώ νόμιζα ότι η παρέα του antinews είχε κάποια αντισώματα στην κατ’ εξοχήν ελληνική αυτή επιδημία. Κατ’ αρχή το Stratfor ΔΕΝ είναι think tank. Είναι μια κανονική εταιρεία, δημοσιογραφική μπορεί να την πει κανείς καλύτερα. Δεύτερον, γιατί δεν κοιτάμε τι χρήσιμα για μας συμπεράσματα περιέχει αυτό το άρθρο αντί να ψάχνουμε για σκοτεινά κίνητρα? Ακόμα να καταλάβουμε πως άν υπήρχαν διεθνείς συνομωσίες με πιθανότητες επιτυχίας τότε θα υπήρχε ακόμα ο κομμουνισμός? Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να φέρει σύγκρυο στο Υπουργείο Αμυνας και τους τελευταίους υπουργους που δέχονται τόσο αβίαστα τις μειώσεις των εξοπλισμών, τις μειώσεις της θητείας, την υποβάθμιση του επιπέδου των αξιωματικών μας (πρόσφατα υπήρχε ηγεσία, υπουργός, υφυπουργοί, Α/ΓΕΕΘΑ που ΔΕΝ μιλούσαν αγγλικά!). Παράλληλα, η επιχειρηματολογία για την ανάγκη να εισάγουμε κεφάλαια ή να στηριζόμαστε σε εξωτερική βοήθεια για να χρηματοδοτούμε την άμυνα μας, μου έφερε εμένα σύγκρυο. Υπάρχει άραγε κανείς ανάμεσα μας που αμφισβητεί ότι θα έχουμε τεράστια δυσκολία στα επόμενα χρόνια να διατηρήσουμε την όποια υποτυπώδη αμυντική ικανότητα έχουμε σήμερα? Αυτά πρέπει να βλέπουμε και να εξετάζουμε αντί να μεμψιμηρούμε για τους κακούς ξένους και την αιώνια CIA. Και αυτό είναι που θα πρέπει σύντομα να απασχολήσει τον Σαμαρά γιατί η καυτή πατάτα στο δικό του χέρι θα βρίσκεται σύντομα. Οπως χρειαζόμαστε νέο υπόδειγμα ανάπτυξης για να επιβιώσουμε, το ίδιο χρειαζόμαστε και νέο υπόδειγμα άμυνας για να εξακολουθήσουμε να ελέγχουμε το Αιγαίο και, κατά το Stratfor, να εξακολουθουμε να υπάρχουμε.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ gram 10/07/2010 23:25:39

   Παρεμπιπτόντως, ενώ ο ΓΑΠ και οι συν αυτώ ομιλούν τέλεια την αγγλική, το ΠΑΣΟΚ έχει μια παράδοση (μάλλον λόγω των υπουργών του) να προάγει στο δημόσιο σε θέσεις ευθύνης σε υπηρεσίες με διεθνή εμπλοκή, αποκλειστικά κομματικούς (αρεστούς) που δεν σκαμπάζουν γρι από αγγλικά... Πως γίνεται αυτό; Να μας το εξηγήσει ο κος Ρέππας, αν ευαρεστείται.

 30. Κικη avatar
  Κικη 11/07/2010 09:22:01

  Δεν αντιλεγω οτι ειναι ενα ιδρυμα το οποιο αναλυει δημοσιογραφικα αν θελετε την γεωπολιτικη κατασταση της περιοχης,η ερωτηση που εκανα για τον Φρηνμαν ειναι ουσιαστικη απο την αποψη οτι ο εν λογω κυριος εχει που αναφερω εγω εχει φιλους στην Ελλαδα απο την δεκαετια του 80, πολυ στενους που μπορουν να διαμορφωσουν την κοινη γνωμη,να παρουν αποφασεις στο ΥΠΕΞ, και δεν ειναι συνομοσιολογια ,ερωτηση εκανα αν ηταν εδω στην πρεσβεια.Το να γνωριζεις δεν ειναι κακο.

  • gram avatar
   gram @ Κικη 11/07/2010 10:18:41

   Παλι συνομωσίες... Επαναλαμβάνω ότι το Stratfor είναι εκδοτική ΕΤΑΙΡΕΙΑ όχι ίδρυμα. Οσο για τον Φρήντμαν επιμένετε να τον μπερδεύετε πιθανόν με τον Τάουνυ Φρήντμαν που υπηρέτησε επί original Πασοκ στην Ελλάδα, με τον Μοντυ Στερνς Πρέσβυ αν δεν κάνω λάθος. Θα συμβούλευα λίγη έρευνα στο ιντερνετ που προφανώς ξέρετε να χρησιμοποιείτε αντί να χάνεται την ώρα σας και το κέφι σας να ψάχνετε καποιον ή κάποιους να ρίξετε τα δεινά μας. Επίσης επαναλαμβάνω τη βασική θέση του post μου, ότι σε κάθε ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Stratfor, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μας διαφωτίσουν και σε αυτά θα πρεπει να εστιάζουμε. Η ανάλυση του θέματος αναδεικνύει και μας θυμίζει την μέσα στο γενικό χαμό αποσιωπηούμενη διαχρονική σημασία του Αιγαίου για το εθνος μας και την διαρκώς μειούμενη ικανότητα μας να το προστατεύσουμε. Δίνουμε όλη την έμφαση στο πως θα πληρώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αφήνουμε στα αζήτητα το πως θα προστατεύσουμε την ουσία του τι εστί Ελλάς

 31. st.takis avatar
  st.takis 11/07/2010 11:46:36

  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ , ΓΑΛΛΙΑ, Κ.ΛΠ ,ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΝΑΤΖΑΡΕΙ?

 32. Κικη avatar
  Κικη 11/07/2010 11:51:15

  Ευχαριστω για την πληροφορηση αυτο ηθελα, οτι δεν ειναι ο ιδιος.Τα δεινα των Ελληνων σε μεγαλο βαθμο εξαρτωνται απο τους ιδιους τους Ελληνες,και οχι μονο απο τους αλλους.Αλλα επειδη σε αυτην την χωρα γεννηθηκα μεγαλωσα και διανυω την τριτη ηλικιακα περιοδο της ζωης μου, εμαθα δυο τρια πραγματα απο πειρα αν θες.Πρωτον οτι τα ΜΜΕ δρουν με προπαγανδιστικο τροπο και παρασυρουν πολυ ευκολα τους πολιτες.Δευτερον οτι το χρημα και την δοξα ελαχιστοι δεν τα εμισησαν, και εκμεταλευομενοι ορισμενοι την νεοπλουτιστικη φιλοχρηματια των νεοελληνων,χρησιμοποιηθηκαν και χρησιμοποιουνται ως ενεργουμενα απο διαφορα κεντρα κατα τεκμηριο κακα για εμας ,εναντιον μας εναντιον των συμφεροντων και της εθνικης μας κυριαρχιας.Δεν ειναι αυτο συνομοσιολογια πχ Σορος, σχεδιο Αναν,παρατηρητηριο Ελσινκι,σε προηγουμενα χρονια ιδρυμα Εμπερτ Φριντριχ,ξερεις ποσα και ποσοι πλουτησαν απο αυτα και απο διαφορες ΜΚΟ.Τριτον αυτος ο κοσμακης που εχει μεινει αλλαλος απο το μνημοσυνο και σε αυτη την κοινωνικη αναμπουμπουλα,νομιζετε οτι αν καποιος του πει οτι απειλειται η Θρακη το Αιγαιο,το Ιονιο, η Ηπειρος,κλπ θα ασχοληθει.Και οταν τα μεσα τον βομβαρδιζουν με διαφορες απειλες εναντιον του της ζωης του της οικογενειας του κλπ θα ερθουν τι θα τον νοιαξει αν χασουμε και κατι.Εχουμε αλλοτροιωθει και δεν το καταλαβαινουμε.Λοιπον δεν ειναι κακο να μαθαινουμε ποιος και γιατι ποτε και που αμολαει μια αναλυση αδιαφορη αρχικα με τον χρονο και επεξεργασια απο τους δικους μας δωσιλογους μετα απο καιρο ευκολη αποδεχτη μετα .Μην εισαστε τοσο αυστηροι με τους αλλους η χρηση του ιντερνετ δεν σημαινει παντα και δυνατοτητα για την εξευρεση των παντων,το μικρο ονομα του δικου μας ηθελα.

 33. VP avatar
  VP 12/07/2010 11:32:25

  Γιά: Strange Attractor:

  Σχετικά με το βιβλίο: -Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας- του Θ.Δ. Παναγόπουλου, (εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, 2009), που αναφέρατε, τι γνωρίζουμε γιά την επιστημονική αξία του και γιά τον συγγραφέα;

  Ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.