22/12/2009 13:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβάθμιση της οικονομίας κι από την Moody's

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε σήμερα και ο αξιολογητικός οίκος Moody's. Συγκεκριμένα η βαθμολόγηση της χώρας είναι πλέον Α2 από Α1, με αρνητικό outlook. Δηλαδή, η χώρα εξακολουθεί να παραμένει στο μικροσκόπιο για νέα αξιολόγηση, άμεσα. Οπως διευκρινίζεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσει η οικονομία προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης του χρέους βραχυπρόθεσμα είναι «εξαιρετικά απίθανο». Κατά συνέπεια το πρόβλημα σύμφωνα με τους εκτιμητές του οίκου είναι μεσομακροπρόθεσμο.
Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολόγηση της Moody's «η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας». Τουλάχιστον αυτό υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Σάρα Κάρλσον.

«Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το 'ασύνηθες' βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση - ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο», τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moody's κ. Αρνό Μαρές.

Επιπλέον, η Moody's δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για «ανατιμολόγηση» των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.

«Οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης», εξηγεί η κ. Κάρλσον. Η ίδια προσθέτει ότι αυτές οι προκλήσεις «προκύπτουν από την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού της οικονομίας, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόβλημα του χρέους της γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί μόνον μέσω της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές προκύπτουν επίσης από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

Επιπρόσθετα, η Moody's εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

Στη σημερινή έκθεση σημειώνεται ότι η Moody's αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.

«Καθώς τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να προεξοφληθεί και καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποφέρουν καρπούς, η Moody's έδωσε 'αρνητική' προοπτική στη νέα αξιολόγηση A2 των ελληνικών κρατικών ομολόγων», είπε η κ. Κάρλσον.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. t avatar
  t 22/12/2009 14:52:18

  Η Moody’s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ, σε A1 από Aa3, της Eurobank, σε A2 από A1 και της Εμπορικής Τράπεζας, σε A2 από A1.

 2. t avatar
  t 22/12/2009 15:29:05

  European Central Bank Governing Council member Athanasios Orphanides was quoted as saying that Greece should not expect other European Union member states to come to its rescue.


  "We have rules and we need to abide by those rules," Orphanides told the Financial Times in an interview. "The rules do not call for other countries volunteering to come in."

 3. dr.thess avatar
  dr.thess 22/12/2009 18:25:35

  φοβερός ο MICKEY MOODY των WHITESNAKE

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.