25/09/2008 19:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπερ της προσωποκράτησης για χρέη στο δημόσιο

Σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις είναι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, υποστήριξε σε εισήγησή του προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γιώργος Σανιδάς. Αν η εισήγησή του γίνει δεκτή από την Ολομέλεια, τότε το όλο θέμα θα κριθεί αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Και αυτό διότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της στο παρελθόν, έχει κρίνει τα ακριβώς αντίθετα: ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές.

Πριν από περίπου δέκα μήνες το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η προσωποκράτηση αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά «επ' αυτού τούτου του προσώπου του οφειλέτη», προκειμένου «να εξαναγκασθεί αυτός στη διά παντός μέσου καταβολή του οφειλομένου ποσού». «Αυτό όμως», τόνισε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, «είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτο».

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ από το 2003 έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προσωποκράτηση για χρέη προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

http://www.protothema.gr/content.php?id=15403

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 25/09/2008 19:28:28

  Τέρας νομικής μορφώσεως και παιδείας ο φίλος του Μάκη.

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 25/09/2008 19:54:33

  Χτιστε 1000 φυλακες!

  Αραβαντινος φορ πρεζιντεντ...

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/09/2008 19:58:03

  για κλοπή χρημάτων από το Δημόσιο?

  για υπεξαίρεση ψεύτικων πτυχίων από το Δημόσιο?

  για κλοπή Δημόσιας περιουσίας?

  για πλουτισμό από χάρισμα Δημόσιας περιουσίας?

 4. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 25/09/2008 20:02:42

  Αγαπητέ archaeopteryx, αυτά δεν είναι προβλήματα που αναφέρεις, γιατί απλά είναι παραπλανημένοι, αδαής, ανίδεοι, ηλίθιοι, ανίκανοι κλπ

  Μερίδα των ιδίων τα έχει δηλώσει, όχι εγώ. Απλά τα υπενθυμίζω.

 5. Robin Hood avatar
  Robin Hood 25/09/2008 20:03:13

  Αντί να "αρμέξουν" τους οφειλέτες - με κατασχέσεις ακινήτων, δημεύσεις λογαριασμών κτλ, θα επιχειρούν, άκουσον, άκουσον, να τους συλλάβουν και να τους ... κλείσουν φυλακή.
  Κούρεψε τ' αυγό και πάρε το μαλλί του.
  Η Ελληνική παροικία της Παραγουάης θα εκατονταπλασιασθεί.
  Η πρόταση είναι φαινομενικά οπισθοδρομική και κατά βάθος πολύ πιό πονηρή απ' ότι δείχνει.

 6. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 25/09/2008 21:13:21

  Πολύ περίεργο θέμα, δεν είχα ιδέα. Δηλαδή άπαξ και ξεχρεώσεις αποφυλακίζεσαι? Τότε όντως, πρόκειται για εκβιασμό εκ μέρους της «εκτελεστικής εξουσίας». Η ποινή είναι ποινή για κάτι που έκανες. Ανεξάρτητα του αν ξεχρεώσεις αργότερα ή όχι διορθώνοντάς το, η δικαστική εξουσία κοστολογεί ποινικά την βαρύτητα του γεγονότος οτι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχες κινηθεί παράνομα μη έχοντας ανταποκριθεί στις οφειλές σου και αποδίδει ποινικά ότι αναλογεί. Αλλιώς ο κάθε κοινός καθημερινός κλέφτης, άπαξ και επιστρέψει τα κλοπιμαία πρέπει να αφήνεται ελεύθερος. Καθαρά λειτουργιστικό είναι το ζήτημα όμως?

 7. Ego avatar
  Ego 25/09/2008 21:34:28

  Για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες:

  Πάγια ερμηνεία των διατάξεων που αφορούν την προσωποκράτηση για χρέη και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων είναι πως κρατείται αυτός που χρωστάει, έχει να δώσει και δεν τα δίνει...

  Τα ζητήματα που προκύπτουν δεν είναι μονο συνταγματικά (βλ. ΟλΣΤΕ) αλλά και διεθνούς δικαίου. Η Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το απαγορεύει την προσωποκράτηση χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις και προυποθέσεις.

  Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να βρίσκονται πολύ λίγοι τελικά στη φυλακή για αυτό το λόγο. Δεν θυμάμαι να έχουν ξεπεράσει τα 15 άτομα ανα έτος.

 8. Έχω άδικο? avatar
  Έχω άδικο? 25/09/2008 21:45:03

  Αναρωτιέμαι, αν σας χρωστούσε κάποιος λεφτά δε θα τον πηγαίνατε δικαστήριο και δε θα ζητούσατε τη φυλάκιση του μεχρι να σας ξεχρεώσει? Ο τόπος είναι γεμάτος από τύπους που χρωστάνε και δε δίνουν ενώ έχουν. "Γιατί να πληρώσω άλλωστε, τι θα μου κάνουν? Φυλακή θα με βάλουν? Έτσι κι αλλιώς δεν έχω τίποτα στο όνομά μου". Κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε το κράτος σα να είμασταν εμείς και όχι να δικαιολογούμε όσουν χρωστάνε λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι που χρωστάνε ...περισσότερα!

 9. Ego avatar
  Ego 25/09/2008 21:48:11

  Ξέχασα να γράψω προηγουμένως πως δεν αποτελεί ποινή αλλά τρόπο εξαναγκασμού. Λογικά λοιπόν (δεν το έχω δει περαιτέρω) αυτός που ξεχρεώνει αποφυλακίζεται.

  @ Ξένος Δάκτυλος
  Ο κλέφτης από αυτόν που χρωστάει απέχουν χιλιόμετρα, μην τα ισοπεδώνουμε. Αν θεωρούσαμε κλέφτη (ή γενικότερα εγκληματία) όποιον βρέθηκε σε αδυναμία αποπληρωμής...θα ήταν κάμποσες χιλιάδες στη φυλακή!!!
  Η διαφορά βεβαία είναι πως στην περίπτωση αυτού που έχει και δεν δίνει υπάρχει κάποια "κακοήθια" γιαυτό και κρατείται.

  Εκεί που ενίσταται το ΣΤΕ είναι ουσιαστικά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αναλογία ανάμεσα στην πράξη και στον τρόπο εξαναγκασμού. Περιορίζεται ένα ατομικό δικαίωμα (ελευθερία) για να βρει το κράτος τα χρωστούμενά του...

 10. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 25/09/2008 21:53:10

  Ego, γνωρίζεις ευρωπαϊκό κράτος όπου να ισχύει η προσωποκράτηση;

 11. Ego avatar
  Ego 25/09/2008 21:55:42

  Αν δεν κάνω λάθος επιτρέπεται στην Ιταλία και τη Γερμανία (με κάθε επιφύλαξη). Θα επιστρέψω με περισσότερα στοιχεία αν θες.

 12. Robin Hood avatar
  Robin Hood 25/09/2008 21:57:22

  Χρωστάει στο Δημόσιο λέμε, όχι σ' εμένα το Μήτσο, για να τον μηνύσω και να τον κλείσω μέσα!
  Και όταν χρωστά μια εταιρία και όχι φυσικό πρόσωπο; Ποιός είναι υπόλογος, ποιόν κλείνουν μέσα, ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ; Ο Αλογοσκούφης, ο Δούκας, ο Οργανισμός που έχει λαμβάνειν; Νομικό θέμα, άς μιλήσει κάποιος νομικός, φοβάμαι ότι θα πρέπει να ξεσκονίσει πολλούς τόμους, μακάρι να κάνω λάθος.
  Είναι πιό πονηρό απ΄ότι φαίνεται. Σε καιρούς που το τρίβουν το πιπέρι (τρείς διαβόλοι καλογέροι), είναι λίγο γενναιόδωρο να παριστάνουμε τους καλοπροαίρετους!

 13. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 25/09/2008 22:09:14

  Σε βάζουν φυλακή για να πληρώσεις; Κι αν δεν έχεις να πληρώσεις τι γίνεται; Βγάζεις ...ισόβια;

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/09/2008 22:18:09

  προφανώς οι φυλακές έχουν χαλάσει... Εγώ θυμάμαι ότι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας προτιμούσε την φυλακή (ή το τρελλοκομείο) από τον έξω κόσμο. Τσ Τσ τσ ρε παιδί μου, έχουν έρθει τα πάνω κάτω.

 15. Ego avatar
  Ego 25/09/2008 22:19:54

  Μία συνάδελφος μόλις μου επιβεβαίωσε πως υπάρχει προσωποκράτηση για χρέη τόσο προς ιδιώτη όσο και προς το δημόσιο στη Σκωτία και στην Αγγλία/Ουαλία.

  @ Robin Hood:
  Δεν ασκείται μήνυση γιατί δεν είναι ποινικό μέτρο. Καταθέτεις σχετική αίτηση στο δικαστήριο (είναι αστική διαδικασία όχι ποινική).

  Όταν συστήνεται μία εταίρια ακόμα κι αν είναι ΕΠΕ ή ΑΕ πάντα ανάμεσα στους διαχειριστές υπάρχει κάποιος οικονομικός υπεύθυνος (αλλάζει η ορολογία από εταιρία σε εταιρία) αυτός είναι υπόλογος και υπεύθυνος.

  Ο αιτών μπορεί να είναι ιδιώτης, οργανισμός αλλά και το κράτος (όχι ο Αλογοσκούφης προσωπικά).

  Για να μην δημιουργούνται περιέργες εντυπώσεις, αυτά τα μέτρα δεν στοχεύουν στο μέσο πολίτη. Αν χρωστώ και έχω ένα διαμέρισμα υπάρχει κανονική διαδικασία κατάσχεσης/πληστειριασμού κτλ. Αν όμως φαίνομαι να μην έχω τίποτα στο όνομα μου αλλά να είμαι μέτοχος σε κάποια off shore, ο δανειστής μου δεν έχει πολλές επιλογές. Σ'αυτές τις περιπτώσεις στοχεύει το μέτρο.

 16. ΑΜ123456 avatar
  ΑΜ123456 25/09/2008 22:22:00

  ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤ/ΗΣ ΘΥΓ/ΚΗΣ ΕΤΕ ΜΕ ΠΑΧΥΛΟ ΜΙΣΘΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΣΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

 17. aionios avatar
  aionios 25/09/2008 22:45:47

  "Φέσι" 1 εκατ. ευρώ για τα κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων βουλευτών!
  Συντάχθηκε απο τον/την Παναγόπουλος Χρήστος

  Υπέρογκα ποσά καλείται να πληρώσει η Ελληνική Βουλή προκειμένου να καλύψει το χρέος πολλών βουλευτών απέναντι σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το χρέος ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ και αφορά τη χρονική περίοδο 1/2006 – 9/2006.
  Η δημιουργία του χρέους αυτού οφείλεται στις υπερβάσεις που έκαναν αρκετοί βουλευτές στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους έναντι στο μηνιαίο όριο των 250 ευρώ, που καλύπτει εξ’ ολοκλήρου η Βουλή. Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στις συνομιλίες σε σταθερά τηλέφωνα, όπου και εκεί πολλοί από τους βουλευτές υπερέβησαν κατά πολύ το ετήσιο όριο των 13.500 ευρώ.
  Το ζήτημα έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της εθνικής αντιπροσωπείας, με ενώσεις πολιτών να διαμαρτύρονται έντονα καθώς υποστηρίζουν πως τελικός αποδέκτης του χρέους αυτού θα είναι οι Έλληνες πολίτες.
  Την προοπτική αυτή επέκριναν με σφοδρότητα και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να ανοιχτούν όλοι οι τηλεφωνικοί λογαριασμοί των βουλευτών και τόνισε πως δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες το χρέος αυτό.

 18. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 26/09/2008 00:49:01

  Η πρόταση έχει στόχο να ξεζουμίσει τους συγγενείς. Αν δεν έχεις σε βουτάνε σε χώνουν μέσα και πληρώνουν οι συγγενείς για να βγεις.

 19. karabouzouklis avatar
  karabouzouklis 26/09/2008 01:28:32

  ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (Ή ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ –ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ? ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΤΟΥΜΠΑΝΙΣΑΝ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΑΣ. Για τα παιδιά μας ρε γαμωτο!!!

 20. Theodore avatar
  Theodore 26/09/2008 09:49:28

  Tα ευρωπαικα κρατη, δεν ειναι Ελλαδα.
  Εδω, η απατη και η λαμογια, ειναι εγγενη.
  Απο τοτε που σταματησε να ισχυει η προσωποκρατηση, επαψαν να πληρωνουν παρα πολλοι.
  Και γιατι να πληρωσουν; Κοροιδα ειναι;
  Εδω γνωστος, μακαριτης πια, ειχε παρει δανειο, για να αγορασει διαμ/μα και αφου το αγορασε, δεν το πληρωνε.
  Πηγαν λοιπον να του ζητησουν και αυτος τους ειπε, δικα μου ηταν τα λεφτα, δεν πληρωνω τιποτα.
  Μαζι μ αυτον, μαζευτηκαν και 3-4 χιλιαδες αλλοι και ειπαν, δεν πληρωνουμε.
  Κοιταξαν οι αλλοι τα χαρτια και ειδαν οτι δεν προεβλεπετο απο τη συμβαση του δανειου, τι θα γινοταν αν δεν πληρωνοταν το δανειο.
  Και δεν προεβλεπετο τιποτα, γιατι δεν ειχε ξαναγινει ποτε πριν αρνηση αποπληρωμης.
  Τελικα, αλλαξαν το νομο και επεχειρησαν να παρουν τα λεφτα,με φοβητρο την κατασχεση.
  Φοβηθεντες μερικοι, πηγαν να πληρωσουν καποιες δοσεις, αλλα οι πολλοι, τους πιεσαν να μην το κανουν, γιατι αν το εκαναν, θα πληρωναν ολοι, ενω αλλοιως, δε θα πληρωνε κανενας.
  Τελικα φιλοι μου, οι μαγκες δεν πληρωσαν φραγκο για τα σπιτια,(καπου 20 χρονια ειναι αυτη η ιστορια), ενω εγω σα μαλακας, το δανειο που πηρε ο πατερας μου, το ξεπληρωσα , αφου εν τω μεταξυ, ο γερος, πεθανε.
  Αυτη ειναι η Ελλαδα, σε αντιθεση με την Ευρωπη, με την οποια καθε τρεις και λιγο, καποιος ανεγκεφαλος, παει να συγκρινει.

 21. Προβοκάτορας avatar
  Προβοκάτορας 26/09/2008 13:29:01

  Έχω ακουστά ότι σε κάποια από τις θλιβερές τηλεοπτικές σειρές, κάποιο πρωταγωνιστικό πρόσωπο είχε ιδρύσει κόμμα με κεντρικό σύνθημα ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ.
  Ταιριάζει γάντι στον κύριο Σανιδά. Προσεχώς φαντάζομαι ότι θα εισηγηθεί την επαναφορά της διαπόμπευσης των νέων με παραβατική συμπεριφορά, τηνεπιλεκτική ενσωμάτωση στο Δίκαιο της Σαρία (π.χ. ακρωτηριασμός χεριού για κλοπή, λιθοβολισμός των μοιχών κλ.π.), και, φυσικά, θα κρίνει απολύτως Συνταγματική την κατάργηση του Κοινοβουλίου και την επαναφορά της ελέω Θεού Μοναρχίας.
  Και επειδή είδα σχόλια που ισχυρίζονται ότι από τη μέρα που καταργήθηκε η προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο έπαψε το Δημόσιο να εισπράττει, θυμίζω στους ανησυχούντες για τη δημόσια έσοδα ότι ο νόμος προβλέπει συγκεκρικένες νομικές ενέργειες για την είσπραξη των χρημάτων των κακοπληρωτών. αν το Δημόσιο δεν τις ενεργοποιεί δε φταίει η κατάργηση της προσωποκράτησης. Που μεταξύ μας όταν υπήρχε, εφαρμόζονταν πραγματικά σε βάρος αυτών που δεν είχαν δεύτερο βρακί και μοναδικό αποτέλεσμα είχε το ξεζούμισμα και των συγγενών του

 22. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/09/2008 11:13:14

  ο Σανιδας μου θυμιζει Επιθεωρητη στο Σχολειο στα 70'ς. ΕΛΕΟΣ.


  ΠΠ

 23. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/09/2008 11:14:12

  Χωρις τον χρυσο Cartier σκελετο φυσικα ! αλλα με κοκκαλινο μαυρο. Σαν το μαυρο γατο.

  ΠΠ

 24. aganaktismenos avatar
  aganaktismenos 20/11/2008 12:45:42

  Είμαι σαφώς υπέρ της φυλάκισης όταν υποκρύπτεται δόλος και γίνεται συστηματικά.
  Ο κλέφτης και ο απατεώνας κατά εμένα διαπράττουν το ίδιο αδίκημα και δικαιούνται την ποινή της φυλάκισης αλλιώς δεν πρέπει να παραπονιόμαστε ότι η κοινωνία μας έχει γίνει ζούγκλα. Τα νόμιμα χρέη και οι οφειλές πρέπει να αποπληρώνονται έστω και με διακανονισμό όχι να μην πληρώνονται καθόλου.
  Για το Δημόσιο ή τον ιδιώτη πρέπει να ισχύουν οι ίδιες ποινές για τους παραβάτες και να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Πολλές φορές επειδή ο ιδιώτης δεν μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα και επιπλέον φορολογείται
  γι’ αυτά καταλήγει να τα χαρίζει στο Δημόσιο να γλιτώσει τουλάχιστον τον φόρο. Ενώ στο Δημόσιο αφενός δεν παραγράφονται τα χρέη αφετέρου μπορεί να εξαναγκάσει τον οφειλέτη να πληρώσει.Τι δικαιωσύνη είναι αυτή. Για τον απατεώνα προς τον νόμιο πολίτη δεν ισχύει η ποινή φυλάκισης άρα τον παροτρύνει η κοινωνία μας να παρανομήσει δηλαδή να μην πληρώνει ούτε ενοίκια ούτε αγορές ούτε τίποτε και να ζει εις βάρος των άλλων.
  Είναι δίκαιο λοιπόν να χάνει ένας συμπολίτης μας τα χρήματά του από κάποιον που το παίζει «έξυπνος» επειδή δεν έχει τον φόβο της φυλακής.
  Αν δεν υπάρχει οργανωμένη κοινωνία και ο καθένας
  κάνει ότι θέλει θα σκοτώνει στο τέλος ο ένας τον άλλον.
  Όσο για τα δάνεια των Τραπεζών είναι καθαρά θέμα Κυβέρνησης να επιβάλλει το ύψος και τους δημοκρατικούς όρους των επιτοκίων και όχι να τους χαϊδεύει τα αυτιά.
  Ο πολίτης όμως που δανείζεται πρέπει να γνωρίζει τους όρους και τα επιτόκια
  και αν δεν είναι σίγουρος ας συμβουλευτεί έναν δικηγόρο.
  Επίσης όμως επιβάλλεται να είναι προσεκτικός για το τι ποσά δανείζεται και να διασφαλίζεται από κάθε μελλοντική κακοτυχία.
  Τέλος ας μη δανείζεται μεγαλύτερα ποσά από αυτά
  που του επιτρέπουν τα εισοδήματα του γιατί δεν του φταίει η κοινωνία αν του κατασχέσουν την μεζονέτα ή το ακριβό αυτοκίνητο που επέλεξε
  για λόγους επίδειξης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.