#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπερ-γραμματεία για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ιδρύει ο ΣαμαράςΑλλάζει τα πάντα στον κρατικό μηχανισμό, ο Αντώνης Σαμαράς με την ίδρυση μιας υπερ… γενικής γραμματείας που θα έχει 63 άτομα προσωπικό και θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο. Η σύσταση Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ύστερα από σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και στην ουσία «επιχειρείται η συγκρότηση ενός «Κέντρου Διακυβέρνησης». Η θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, θα έχει θητεία πέντε ετών, θα είναι δηλαδή πάνω από κυβερνητικές θητείες.

Η νομοθετική πρωτοβουλία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Η Γραμματεία ουσιαστικά θα είναι ένα πανίσχυρο όργανο που θα λογοδοτεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό και θα παρεμβαίνει όπου υπάρχει δυσλειτουργία στο κυβερνητικό έργο, αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που χρειάζονται κάποιον… διαιτητή. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αφού γίνεται αναφορά στις χρόνιες και ενδογενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και στην απουσία ενός ισχυρού και διοικητικά επαρκούς κέντρου, ανακοινώνεται η σύσταση της γενικής γραμματείας Συντονισμού στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για πάγια επιτελική δομή με αποστολή την οργάνωση της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου από τα υπουργεία και την παρακολούθηση της πορείας του με συνεχή συνεργασία καθώς και την προώθηση, πάντοτε σε συνεργασία με τα υπουργεία δράσεων απλούστευσης διαδικασιών και μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων. Κύριες λειτουργίες αυτής της γενικής γραμματείας θα είναι μεταξύ άλλων η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, η παρακολούθηση της εφαρμογής του, ο συντονισμός των υπουργείων που εμπεριέχει και την άρση των διαφωνιών με αποφασιστικές διαδικασίες καθώς και εκτέλεση πράξεων του ΕΣΠΑ ή άλλων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
    Σκαρλάτος Νικόλαος 12/12/2012 10:59:48

    Για να υπάρχει συντονισμός χρειάζεται να υπάρχει σχεδίαση και οργάνωση. Να υπάρχουν στρατηγικό -μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο σχέδιο σαφώς διατυπωμένα και οργάνωση οικοδομημένη με βάση την εργασία που πρόκειται να εκτελεσθεί και όχι με βάση τα πρόσωπα ή τις ομάδες προσώπων για την εξόφληση γραμματίων (κουμπάροι-πολιτευτές ή αποτυχόντες βουλευτές). Ο καλύτερος συντονισμός υπάρχει όταν τα άτομα συμβάλλουν με την εργασία τους στην εκπλήρωση των κύριων στόχων μιας Κυβέρνησης ή ενός Οργανισμού και όχι στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Χωρίς όμως τον επίκαιρο έλεγχο κάθε σχεδίαση, κάθε προγραμματισμός και κάθε συντονισμός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Ο αριθμός βέβαια των συνδέσμων, εάν οι 63 αναλάβουν το ρόλο συντονισμού των υπουργείων πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ήμισυ του αριθμού τους. Θα μπορούσε όμως το ρόλο αυτό ν' αναλάβουν και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων.

  2. Νίκος Καπλάνης avatar
    Νίκος Καπλάνης 12/12/2012 18:27:54

    Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.Ποιά θα είναι τα κριτήρια και τα προσόντα αυτών των 63 ατόμων που θα στελεχώσουν την υπηρεσία.Φυσικά η θέση και το πρόσωπο του Γραμματέα θα πληροί κάποιοες προυποθέςσεις και θα αποτελεί επιλογή του Πρωθυπουργού,οι υπόλοιποι όμως;;;Ελπίζω να μην είναι θέσεις που θα καταλαμβάνουν μη εκλεγμένοι πολιτευτές κλπ,κλπ.Χορτάσαμε απο αυτούς.Υπάρχουν άνεργοι που μπορούν να στελέχώσουν αυτήν την υπηρεσία,γνωρίζοντας βέβαια οτι δεν θα οδηγηθούν σε καμμια μονιμότητα.Αλλά η εργασία τους θα είναι επίπονη,πολύωρη και τίτλος τιμής και προσφοράς στην διακυβέρνηση της χώρας!!!!Ελπίζω η επιλογή να γίνει με σοβαρά κριτήρια!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.