09/07/2009 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριουςΜε τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, τονίζοντας πως συνιστά «τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής.

«Με την τακτοποίηση, ο ιδιοκτήτης αποκτά το δικαίωμα να διατηρήσει τη χρήση, όσο υπάρχει το κτήριο. Δεν μπορεί, όμως, η επιφάνεια αυτή να έχει μερίδιο στο οικόπεδο. Δεν μπορεί να μπει υποθήκη για δάνειο. Και το βασικότερο, παίρνουμε μέτρα αποτροπής του φαινομένου στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς και πρόσθεσε: «Μειώνουμε τους ημιυπαίθριους χώρους στο 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που είναι σήμερα), λέμε πως θα κατανέμονται σε όλους τους ορόφους και στο ισόγειο. Ορίζουμε το βάθος του ημιυπαίθριου στα 1,80 μέτρα, ώστε να μη διευκολύνουμε το κλείσιμό του για τη δημιουργία ενός δωματίου και ορίζουμε πως η οροφή του υπογείου θα απέχει το πολύ ογδόντα πόντους από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε δεν θα προσφέρεται για αλλαγή χρήσης».

Η ρύθμιση αφορά χώρους, με βάση άδειες που εκδόθηκαν, ή αναθεωρήθηκαν, έως την 2α Ιουλίου και εφόσον η νέα τους χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου.

Επιπλέον, ο υπουργός απεδέχθη παρατήρηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Παρασκευής Μπουζάλη, μειώνοντας στο μισό το τέλος τακτοποίησης (κανονικά το 10% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου) για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του ΠΑΣΟΚ
Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε πως με την τροπολογία «θίγεται το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο, όπως επίσης και το θέμα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καθώς υπάρχουν πολίτες, που έχουν ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα. Αν το ΣτΕ βρει αντισυνταγματική τη διάταξη, οι πολίτες θα έχουν πληρώσει και θα έχουν και πάλι ένα αυθαίρετο κτίσμα»

Απαντώντας ο κ. Σουφλιάς ανέφερε: «Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκ. περιπτώσεις», απάντησε ο κ. Σουφλιάς. Για δε, το το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης απ’ το ΣτΕ, η αντίδρασή του ήταν έντονη: «Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα, τι θα πει. Πώς παίρνετε στο λαιμό σας ανθρώπους, που αν σας ακούσουν, δεν θα υπαχθούνε στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις;»

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της συνταγματικότητας και να φύγει αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βλέπουμε το Σύνταγμα να αναθεωρείται κάθε μέρα απ’ το ΣτΕ και να αλλάζει σαν λάστιχο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, επικαλούμενος και σχετική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του, κρίνοντας πως «οι ιδιοκτήτες εμπαίζονται, καθώς παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δεν νομιμοποιούν τους χώρους τους και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία».
«Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράττετε εσείς φόρο για κάτι, που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα», παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το «αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ;»

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/09/1688074.htm

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 09/07/2009 22:46:43

  Κράτος νταβατζής. Η νέα μορφή κράτους που λανσάρει η ΝΔ.
  Όσο για τον Βενιζέλο που "διέκρινε"εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, τον θαυμάζω.
  Τι οξύνοια αυτός ο άνθρωπος! Κληρονομική είναι άραγε,ή επίκτητη?

 2. αντί avatar
  αντί 09/07/2009 23:22:00

  Μόνο σε αυτή τη χώρα αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε ακόμα να είναι υπουργός!

 3. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2009 14:20:21

  H πορεία του όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι καταλαβαίνει τι κάνει και πολύ καλά μάλιστα. Ο Υπερυπουργός της σημερινής κυβέρνησης κ. Σουφλιάς έχει γίνει ένα με τα μεγαλα συμφέροντα που λυμαίνονται τον τόπο.
  Θα αφήσει επιτέλους την υπουργική καρέκλα έχοντας ολοκληρώσει το έργο του – να παραδώσει το ελληνικό τοπίο στα κάθε λογής συμφέροντα και να αφαιρέσει από τους πολίτες κάθε δυνατότητα αντίδρασης.

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ ataktos 10/07/2009 14:40:05

   Κρίμα που ένας δουλευταράς και ρεαλιστής πολιτικός, όπως έχει λανσαριστεί στην κοινή γνώμη ο κ. Σουφλιάς, δεν συνειδητοποίησε και την αδήριτη πραγματικότητα: Ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν επί της ουσίας κατά ρεαλιστικό τρόπο και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουν τα ίδια από ρεαλιστικά σκεπτόμενους ανθρώπους.

   Κρίμα και πάλι κρίμα.

 4. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2009 20:45:54

  Σήμερα πρόκειται να να θαυμάσω τον κύριο Σουφλιά και τον τρόπω που πρόκειται να αντιμετωπίσει την σημερινή λαϊκή συνέλευση στον Δήμο Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής με συμμέτοχη σύσσωμου του πληθυσμού .
  Πιστεύει ειλικρινά στα γνωστά «κολπάκια» που έχει διδαχτεί και εφαρμόσει τόσα χρόνια …..
  Για να δούμε τους κύριους «επενδυτές» του «Ελληνικός Χρυσός»????? πως θα ξεπεράσουν το σκόπελος της λαϊκής συνελεύσεις που αφορούν το “Χωροταξικό της Βιομηχανίας”.
  Κύριος Σουφλίας ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ ... .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.