12/02/2010 18:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπερασπίζονται «τα του οίκου τους» Fitch, Moody's, S&P

Υπερασπίζονται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τις θέσεις τους για την αποτίμηση της οικονομικής σταθερότητας των κρατών, μετά από τον πανικό που προκλήθηκε στις αγορές όταν μείωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

«Δεν κατανοούμε αυτή την ψύχωση. Είχαμε ξεκινήσει να μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το 2004 και κανείς δεν αντέδρασε», ανέφερε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poors (S&P).

«Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα ευνοήσουν την ανάκαμψη της γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχει ακολουθήσει καμία οδηγία που προέρχεται από την Ευρώπη», δήλωσε ο Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, πρόεδρος του Fitch.

Αυτός ο σκεπτικισμός κλόνισε την ευρωζώνη με φήμες μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις χώρες του νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) και την Ιρλανδία. Νευρικότητα επικράτησε στην αγορά, τοο ευρωπαϊκό νόμισμα έγινε στόχος ενός άνευ προηγουμένου κινήματος κερδοσκοπίας από τη δημιουργία του το 1999.

«Η πίεση στις αγορές υποχρεώνει ακόμα περισσότερο τις κυβερνήσεις να αποδείξουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία», εξηγεί ο οίκος Fitch και προσθέτει: «Μάταια, οι επικρίσεις συσσωρεύονται».

Σήμερα οι S&P, η Moody's και ο Fitch θέλουν να αποφύγουν η ελληνική κρίση να μετατραπεί σε δική τους παραμπομπή σε «δίκη».

«Ενα κράτος που αδυνατεί να πληρώσει δεν σημαίνει ότι έχει χρεοκοπήσει», επισημαίνει ο οίκος S&P.

Επιθυμώντας να μειώσει τη σύγχυση για την παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης, η Moody's εξέδωσε ένα κείμενο που περιγράφει την μεθοδολογία αξιολόγησης, «για να ενισχύσει τη διαφάνεια».

Επιπλέον και οι τρεις οίκοι αποκλείουν κάθε πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης.

«Υπάρχει εξαιρετικά μικρός κίνδυνος να καταρρεύσει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση», εκτιμά ο Fitch, ενώ ο οίκος S&P υπογραμμίζει ότι μία χώρα που θα βγει από την ευρωζώνη δεν θα γνωρίσει «σταθερή ανάκαμψη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris M. avatar
  Aris M. 12/02/2010 18:07:22

  Ας μας πούν πρώτα πόσο σωστά αξιολόγησαν τα CMBS όλα αυτά τα χρόνια αυτοί οι οίκοι, και μετά θα τους πιστέψουμε για το πόσο αξιόλογοι είναι...

 2. ΠΑΛΙΟΣ ΙΕΡΕΑΣ avatar
  ΠΑΛΙΟΣ ΙΕΡΕΑΣ 15/02/2010 02:14:05

  Πέραν της ανικανότητας νααξιολογήσουν αυτοί οι κύριοι, μήπως θα ήθελαν, για λόγους διαφάνειας, να δώσουν στην δημοσιότητα τα αρχεία τους ώστε ΄λοι να γνωρίχζουν τα παιχνίδια που πέζουν; Ποιοι είναι αυτού που γωνρίζουν π.χ., λίγο πιο νωρίς τις προφθέσεις του από τους υπολοίπους;;;;; Εκεί γίνεται η μεγάλη κονόμα...... μερικοί, πολύ λίγοι, γνωρίζουν που το πάνε αυτοί οι "οίκοι" πολύ πριν το ανακηνώσουν επισήμως και ανεπισήμως.

  Και όμως, κανείς δεν τολμά να τους σταματήσει. Με έδρα την Ν. Υόρκη ακόμη και πλέον ταλαίπωρος μπορεί να καταλάβει ποιους εξυπηρετούν. Το θέμα είναι γιατί οι ευρωπαίοι δεν τους δείχνουν τον δρόμο;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.