30/09/2010 17:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση από τις δεσμεύσεις για δημιουργία Πάρκου στο Ελληνικό

Υπαναχωρεί η Κυβέρνηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για συνολική ανάπλαση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Με απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις κ. Παμπούκης, αποφεύγει να διευκρινίσει τα σχέδια της κυβέρνησης για το χώρο του Ελληνικού, ενώ παίρνει αποστάσεις από τις προηγούμενες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για δημιουργία πάρκου στο σύνολο της έκτασης.

Ο Δ. Παπαδημούλης, στην ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του χώρου και τέλος, εάν υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση του Κατάρ η οποία να αφορά στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο κ. Παμπούκης επεσήμανε ότι «το Ελληνικό θα περιλαμβάνει μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο, πιθανότατα το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί δέσμευση. Και αυτή η δέσμευση θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένοι περιορισμοί σε κάθε επιλογή. Δεν μπορεί κανείς να δεσμεύσει ολόκληρη την έκταση, για να κάνει όλο το χώρο πράσινο.»

Ο κ. Υπουργός δήλωσε επίσης ότι «η ανάπλαση στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού θα σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν ιδίως τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του ελληνικού λαού με στόχο την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου» και ότι «φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι η ανάπλαση του χώρου να αποτελέσει σύμβολο και πρότυπο του νέου αυτού αναπτυξιακού μοντέλου, απόλυτα ενταγμένη στο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και απόλυτα εναρμονισμένη με την αισθητική φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου.»

Σημείωσε επιπλέον πως δεν έχει υποβληθεί ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο ή μελέτη, ενώ αναφέρθηκε στην προεργασία σχεδίου από τον Ισπανό αρχιτέκτονα και πολεοδόμο κ. Αθεμπίγιο, για το οποίο όμως δεν έχει ο ίδιος γνώση.

    Ακόμη, υπογράμμισε πως «τα σχέδια θα απαντούν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της νέας τεχνολογίας και της νέας οικονομίας» και ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι «να καταστεί το Ελληνικό έργο-ορόσημο της ανάπτυξης και της ανάπλασης του εθνικού τοπίου.»

Τέλος, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το Κατάρ σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού», παρά μόνο «μια καταγεγραμμένη εκδήλωση προθέσεων», η οποία αποτυπώθηκε στο μνημόνιο το οποίο υπογράφηκε από τον Υπουργό την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Στην παρέμβασή του, ο Δ. Παπαδημούλης, υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ακόμη, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα στα σχέδια Σουφλιά για μερική πολεοδόμηση του πάρκου. Τέλος, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη από το 2007 επιβεβαιώσει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης της δημιουργίας πάρκου από κοινοτικά κονδύλια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 30/09/2010 17:52:52

  Για το πρ Ελληνικό έχω γράψει κατ επανάληψη στο firiki 2010 (ετικ΄ετα Περιβάλλον 3/6 , 23/8, 13/9) Δεν με ενοχλεί το ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις προεκλογικές "δεσμεύσεις " της αν είναι να υπαναχωρήσει στη σωστή κατεύθυνση. Με ενοχλεί που δεν βγαίνει με θάρρος να πει ότι το "μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης" σε μια παραθαλάσσια εξοχή είναι ανοησία και ότι στην κατάσταση που είμαστε υπάρχουν άλλες προτεραιότητες απο το να ικανοποιούμε τις φαντασιώσεις κάθε φευγάτου. Με ενοχλεί που η κυβέρνηση δεν βγαίνει να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς που πριν χρόνια πρότειναν λοιδωρούμενοι αυτά ποθ τώρα η ίδια λέει ότι θα κάνει. Επειδή έγινα ήδη πολύ απαιτητικός σταματάω εδώ.

  • ss_sk avatar
   ss_sk @ firiki2010.wordpress.com 30/09/2010 18:39:33

   Δυστυχώς έκανα το λάθος τα "καθ' επανάληψη γραφόμενα" να τα διαβάσω...

   Έχω πάψει εδώ και καιρό να προσπαθώ να καταλάβω τέτοιες "λογικές". Τις βαπτίζω "άγνοια" και "παραπληροφόρηση" διαφορετικά θα έπρεπε να τρομοκρατηθώ...

   Και στην τελική αφήστε το Πάρκο όπως είναι - υπάρχει η ελπίδα αύριο μεθαύριο τα παιδιά (μας, σας) να το αξιοποιήσουν καλύτερα...

   ------------------------

   Σχετικά με την είδηση αναρωτιέμαι: ο αρχιτ. διαγωνισμός του 2004 και η μετέπειτα προκαταρκτική μελέτη του 2008 (αμφότερα κόστισαν) τόσο χάλια τα βρήκε ο ΓΑΠ και αποφάσισε να (ξανα)πληρώσει τον Ισπανό?

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ ss_sk 30/09/2010 20:25:40

    Μήπως τα παιδιά μας θα ήταν καλύτερο να βρούν μια πιο υγιή οικονομίαώστε να μπορούν να κάνουν εκείνα όσα πάρκα - και κυρίως όπου - θέλουν?

   • ss_sk avatar
    ss_sk @ ss_sk 30/09/2010 21:29:54

    Συμφωνώ απολύτως με την υγιή οικονομία - η οποία όμως δε θα προκύψει με τα "αναπτυξιακά" σενάρια που υποστηρίζουν αρκετοί. Μόλις διάβαζα (αλλού) για το ενδιαφέρον που δείξαν κάποιοι Άραβες (πελάτες συναδέλφου) για αγορά ακινήτων χάριν της φημολογίας για καζίνο στο Ελληνικό. Αυτό θεωρείται "ανάπτυξη"? Να δουλεύουμε μπαρμπουτιέρηδες?

    Προφανώς ένα πάρκο δε χτίζεται τσάμπα. Και προφανώς υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες που μπορούν να καλύψουν τμήμα του κόστους χωρίς να "χαντακώνουν" την περιοχή. Αυτά είναι όμως δουλειά των κυβερνώντων - και για αυτό πρέπει να αρχίσουμε να ψηφίζουμε τους σωστούς. Το "μη χείρον βέλτιστον" για πόσο θα εξακολουθεί να είναι η κληρονομιά μας?

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ ss_sk 01/10/2010 00:33:40

    1 "Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης!" έλεγε ο Αντρέας. Προσωπικά δεν με πειράζει αρκεί να γίνουμε σωστά γκαρσόνια. Να προσφέρουμε δηλαδή υπηρεσίες εκμεταλλευόμενοι τα στγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να τις προσφέρουμε επαγγελματικά. Οι άλλες Ευρωπαικές χώρες τι νομίζεις ότι κάνουν?
    2 Το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι λάθος. Ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποφέρει έσοδα και να μείνει και πολύ-πολύ πράσινο.
    3 Ποιους εννοείς σωστούς? Ο καθένας μας έχει και μια διαφορετική άποψη.
    "Το μη χείρον βέλτιστον" δεν είναι κανενός είδους κατάρα, είναι απλή λογική, ήτοι: "Ο,τι δεν είναι χειρότερο (από τα άλλα) είναι το πιο καλό"

 2. Orestios avatar
  Orestios 30/09/2010 18:04:43

  Πόσα ψέματα έχουν να πούν ακόμα?

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/09/2010 18:07:12

  Πλήρως εναρμονισμένη με τον ιδεολογικό της συνοδοιπόρο Στ. Μάνο η κατοχική κυβέρνηση, βάζει και τον Πρετεντέρη να σιγοντάρει. Και όλο αυτό το συνονθύλευμα παίρνουν και το τσιτάρουν ως "αναγκαίο" οι σαλονάτοι ψευτοαριστεροί των Κυρκοκουβέληδων στο ημιεπίσημο blog τους ("αριστερή στρουθοκάμηλος"). Αλήθεια, ο κοινός υποψήφιός τους με το ΠΑΣΟΚ, ο Καμίνης, τι γνώμη έχει για τη "γαργάρα" της κυβέρνησης στο θέμα του πάρκου;

 4. gram avatar
  gram 30/09/2010 18:15:52

  Το Ελληνικό ειναι το μοναδικό κομμάτι που μένει στην Αθήνα για να γίνει ένα σοβαρό residential development. Η πλεονεξία και η απελπισία της Κυβέρνησης το έβγαλαν βιαστικά στη αγορά για commercial development. Τώρα μας ξαναγυρνούν στα πράσινα άλογα της Μπιρμπίλη. Αυτές οι παλινωδίες και η παρορμητικότητα προμηνύουν θύελλες

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ gram 30/09/2010 23:09:40

   Τὶ θὰ πεῖ "σοβαρὸ residential development"; Μπορεῖτε νὰ τὸ ὁρίσετε γιὰ νὰ καταλάβομε τὶ ἐπὶ τέλους ὀρέγεσθε;

 5. sawas avatar
  sawas 30/09/2010 18:20:21

  Ο,τι λεει ο ΓΑΠ.....το αντιθετο!!! Κατι σαν Μητσ..ακη δηλαδη. (Σορυ Φακτορα)

 6. ΜΑΝΙΑ avatar
  ΜΑΝΙΑ 30/09/2010 18:45:30

  ΠΡΩΤΟΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ CENTRAL PARC ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ!!!!
  ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/09/2010 18:50:04

  Έλληνες Αρχιτέκτονες με άντερα δεν υπάρχουν να διαμαρτυρηθούν για την ανάθεση σε ξενους;

  • ss_sk avatar
   ss_sk @ αλλενάκι 30/09/2010 19:12:04

   Τ' άντερα είναι δεμένα κόμπο (πείνα, νεύρα, αναλόγως την περίπτωση). Κατά τ' άλλα πώς να αντιδράσεις σε μια χώρα που οι κάτοικοί της σε ρωτούν "τί" ακριβώς κάνεις - διότι φαίνεται απαιτεί τρελά νούμερα IQ για να πετύχεις το συνειρμό με την "αρχιτεκτονική" μελέτη.

   Οι διάφοροι αρχιτ. σύλλογοι "φωνασκούν", το ΤΕΕ κάνει...τη δουλειά τη δικιά του (που είναι άσχετη βεβαίως-βεβαίως) αλλά η Αρχιτεκτονική Παιδεία δυστυχώς δεν είναι κάτι που μαθαίνεται αλλά βιώνεται! Και μέχρι οι νεο-Έλληνες βρουν την επιφοίτηση ή η Πολιτεία αποδώσει σωστά τους ρόλους (ωχ, φώναξε κάποιος για εμπόδια στην "ευρωπαϊκή" ελευθερία παροχής υπηρεσιών?) αυτή η χώρα θα χτίζεται με αυτόματο πιλότο...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ss_sk 30/09/2010 19:22:56

    Eίναι πολιτικό το θέμα πλέον, δεν έχει σχέση με το αν μία ή δύο αναθέσεις ή περισσότερες αναθέσεις έγιναν σε ξένους.
    Πρόκειται για την προκλητικότερη ξενοδουλεία από τότε που δημιουργήθηκε το Ελληνικό κράτος.

 8. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 30/09/2010 19:43:33

  Όταν μεταφέρθηκε το Α/Δ στα Σπάτα, ο Λαλιώτης και στη συνέχεια η κυβέρνηση πέταξαν μια Μέγα-ανοησία, ότι δηλαδή ο χώρος του πρώην Α/Δ θα μετατρεπόταν στο "μεγαλύτερο" μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης. Δηλαδή ένα πάρκο 5.000 στρεμμάτων περίπου.

  Μεγα-βλακεία και μέγα-παπαριά, διότι:

  1) Την ίδια ώρα που η Ελληνική πολιτεία αδυνατούσε και συνεχίζει να αδυνατεί, να συντηρήσει τα δύο μεγαλύτερα πάρκα της Αθήνας έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων, ήθελε να κατασκευάσει πάρκο 5000 στρεμμάτων.

  2) Σε ένα ήδη προνομιούχο και ανοικτό χώρο δίπλα στη θάλασσα, "χάριζε", κυρίως, στους κατοίκους των όμορων δήμων ένα τεράστιο πάρκο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ήδη υψηλή αξία της περιοχής, σε περίπτωση βεβαίως που θα υλοποιούταν το σχέδιο. Την ίδια ώρα πάρα πολλοί δήμοι του λεκανοπεδίου, δεν διαθέτουν για πράσινο ούτε λίγα στρέμματα.

  3) Κανένας πότε δεν εξήγησε ποια θα ήταν η δαπάνη για την κατασκευή και τη λειτουργία αυτού του πάρκου, ούτε με ποιο τρόπο θα ποτιζόταν.

  4) Κανένας "υπεύθυνος" πολιτικός δεν ανέλαβε ποτέ να μας εξηγήσει, γιατί η σημαντικότατη υποδομή του αεροδρομίου του Ελληνικού, στην οποία το δημόσιο επένδυσε επί 70 χρόνια τεράστια οικονομικά ποσά για να το αναδείξει σε ένα σύγχρονο διεθνές Α/Δ, θα έπρεπε να εκθεμελιωθεί και να καταστραφεί. Ας ανοίξει όποιος ενδιαφέρεται το Google Earth, για να αντιληφθεί το μέγεθος της υποδομής.

  5) Καμιά μεγάλη πρωτεύουσα δεν διαθέτει ένα μόνο Α/Δ. Πιθανό κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να αποδειχθεί ότι το Α/Δ του Ελληνικού χρειάζεται, έστω για ήπια αεροπορική κυκλοφορία.

  Δυστυχώς όμως όλες οι κυβερνήσεις σύρθηκαν πάντοτε πίσω από την αρχική δήλωση του Λαλιώτη και καμιά δεν θέλησε να πει το αυτονόητο. Δηλαδή:

  1) Ένα μεγάλο μέρος του Α/Δ δεν θα καταργηθεί, αλλά θα συνεχίσει να παραμένει σε εφεδρεία. Στο τμήμα αυτό θα μπορούσαν να ανήκουν ο κύριος διάδρομος και ένας εκ των δύο τροχόδρομων μήκους 3.000 μ., κάποια από τα δάπεδα και ο πύργος ελέγχου. Ο ανατολικός αεροσταθμός, νομίζω ότι έχει κριθεί διατηρητέο.

  2) Ένα μέρος από το υπόλοιπο του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πάρκο.

  3) Ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση δημόσιων κοινωφελών υπηρεσιών.

  4) Και ένα μέρος θα εκποιηθεί και με τα χρήματα θα κατασκευαστούν κάποια πάρκα σε υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου.

  Στη πραγματικότητα όμως, κάποιοι είχαν προαποφασίσει τη με κάθε τρόπο ακύρωση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ως αεροδρομίου και ως μητροπολιτικού πάρκου και τη διάθεση του για «αξιοποίηση» σε ιδιωτικά συμφέροντα. Πως αλλιώς να ερμηνευτούν ότι:

  · Φύτεψαν 6 αθλητικές εγκαταστάσεις στο κέντρο του αεροδρομίου και ουσιαστικά ακύρωσαν τους διαδρόμους.

  · Το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών υποδομών συνεχίζει να παραμένει αναξιοποίητο από τότε που σταμάτησε η λειτουργία του Α/Δ.

  · Καμιά δεντροφύτευση δεν έχει πραγματοποιηθεί έστω και σε μικρή έκταση, που θα στοίχιζε ελάχιστα ποσά.

  · Η αδιαφορία για το χώρο από τους εκάστοτε κυβερνώντες, αποδεικνύει ότι πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν την απαξίωσή του, τη σιωπή και στη συνέχεια την «απαλλοτρίωσή του».

  • Greg avatar
   Greg @ Αρματιστής 01/10/2010 12:36:52

   Συμφωνώ 100%. Εξάλλου οι διάδρομοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται από το κοινό με πάρα πολλούς τρόπους (π.χ. ποδήλατο, κυκλοφοριακή αγωγή κ.α.) χωρίς το παραμικρό έξοδο και ανα πάσα στιγμή θα υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξουν και να επανέλθουν στην αρχική χρήση -πάλι με μηδενικό κόστος. Λογικά, εύκολα και σχεδόν δωρεάν, μόνο που δεν βγαίνει μίζα, οπότε άκυρο το σενάριο.

   • Εν Πλώ avatar
    Εν Πλώ @ Greg 01/10/2010 12:48:05

    εσύ χρειάζεσαι διάδρομο για να κάνεις το πατίνι σου;

   • Greg avatar
    Greg @ Greg 01/10/2010 13:23:07

    χα, χα, όχι δεν χρειάζομαι, αλλού το είδα

    http://www.tovima.gr/default.asp pid=2&ct=1&artId=336820&dt=11/06/2010

 9. anonymos avatar
  anonymos 30/09/2010 22:20:11

  Ολοι οι πολιτες των γύρω δήμων ξεσηκωθήτε να σωθεί το Ελληνικό

 10. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 30/09/2010 22:26:13

  μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα ο κύριος Παπανδρέου τους ανέφερε ότι στο Ελληνικό θα γίνει τελικά μητροπολιτικό πάρκο και θα είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο στην Ευρώπη,διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι το Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία καζίνο στο χώρο του Ελληνικού.
  Και τους ανέφερε κάτι ακόμα σχετικά με την επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό, που δεν ήταν γνωστό ως τώρα……
  ”Η ελληνική πλευρά έχει θέσει τους όρους της για την πραγματοποίηση της επένδυσης, οι οποίοι έχουν γίνει αποδεκτοί και δεν περιλαμβάνουν δημιουργία καζίνο”

  http://www.skai.gr/news/politics/article/152998/papandreoy-den-yparhoyn-magikes-formoyles-/

  Άρα πολύ κακό για το τίποτα???????? (όπου κακό εννοώ τις αντιδράσεις για το φημολογούμενο καζίνο στο Ελληνικό).

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ δαιμονάκι 01/10/2010 13:26:42

   Καλά, και ό,τι λέει ο "κύριος" Παπανδρέου εσύ το πιστεύεις, μνημονιάκι?

   • Minnie avatar
    Minnie @ (A)θανάσης 01/10/2010 13:46:34

    Με επεισε το δαιμονακι.
    Ο "κυριος" Παπανδρεου ειναι ο σωτηρας μας.
    Πως δεν το ειχα καταλαβει τοσον καιρο, η ανοητη?
    Ασε που ειναι και μεγαλος μαγκας!
    Τον στριμωξε τον εμιρη στην γωνια και του ειπε "μεγαλε, και τα εκατομμυριακια σου θα επενδυσεις και ο,τι θελω εγω θα κανεις, γκεγκε?".
    Και λουφαξε ο εμιρης.
    Ετσι ακριβως εγινε!

 11. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 01/10/2010 08:44:45

  Ἀγαπητοί, τὰ περὶ δῆθεν ἀξιοποίησης τοῦ Ἑλληνικοῦ γιὰ νὰ γεμίσουν μὲ πάρκα οἱ ὑποβαθμισμένες συνοικίες τῆς Ἀθήνας, εἶναι προπαγάνδα αὐτῶν ποὺ ἐποφθαλμιοῦν τὸ φιλέτο.

  Μὲ τοὺς πολιτικοὺς ποὺ ἔχομε, ἐὰν ἐφαρμοσθεῖ τέτοια πολιτική, ΚΑΙ τὸ Ἑλληνικὸ θὰ κτισθεῖ ΚΑΙ τὰ λεφτὰ θὰ ἐξαφανισθοῦν σὲ διάφορες μαῦρες τρύπες.

 12. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. avatar
  ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. 10/10/2010 13:31:29

  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ

  ¨Απάντηση των κατοίκων σε άρθρο της κας Υπερνομάρχου Μπέη δημοσιευθέν την 9/6/08 στο υπ.αρ.69 Δελτίο των Μηχανικών του ΤΕΕ, με τίτλο: «Το ιστορικό πάρκο της Αθήνας ξαναγεννιέται και περι αποκαταστάσεως της αληθείας» ως αναφέρεται¨.

  Κατόπιν 2 - 3 ετών καθυστερήσεων και αναρίθμητων, αναπάντητων υποβληθέντων εγγράφων στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου, και αντικρίζοντας το τελευταίως να κακοποιείται και οι πολυπόθητες αναδασώσεις - δασικές αναπλάσεις οχι μόνον να καθυστερούν αλλα και να έχουν μεταμορφωθεί σε οικοδομικές επεμβάσεις, αποφασίσαμε να απαντήσουμε. Δεδομένου ότι η κα Υπερνομάρχης ευθέως και ονομαστικά μας εχει κατηγορήσει, διερωτώμεθα εάν ευθυνώμαστε εμείς για την καθυστέρηση των εκτελούμενων έργων της Αναπλάσεως, αφου είναι γνωστό ¨τοις πάσι¨ότι ούτε κάν αίτηση στα αρμόδια Δικαστήρια εχουμε υποβάλλει.

  Τοιουτοτρόπως ας επικεντρωθούμε στις σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς κας Μπέη:

  1. Το συνολικό έργο είναι αποτέλεσμα διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα και εκτελείται σε διαδοχικές φάσεις.
  2. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του πάρκου δείχνει κατανόηση και μεγάλο μέρος του πάρκου ειναι προσβάσιμο και λειτουργικό.
  3. Εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών και το έργο υλοποιείται γρήγορα και με τους κανόνες ασφαλείας.
  4. Η αρχιτεκτονική μελέτη ακολούθησε τις αρχές – οδηγίες προμελέτης των τεχνικών υπηρεσιών της Υπερνομαρχίας με γνώμονα την διατήρηση της φυσιογνωμίας του πάρκου.
  5. Δεν προσθέτουμε ούτε ενα κυβικό μέτρο τσιμέντο, δεν καταστρέφουμε την υπάρχουσα βλάστηση.
  6. Κανένα δένδρο δεν κόπηκε ποτέ.
  7. Δεν αλλοιώνουμε τις υπάρχουσες διαδρομές.
  8. Συντηρούμε την υπάρχουσα βλάστηση.
  9. Φωτίζουμε το σύνολο του πάρκου.
  10. Αντικαθιστούμε την άσφαλτο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
  11. Τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα τα αξιοποιούμε.
  12. Θα διασφαλίσουμε την διατήρηση του πάρκου μετά την ολοκλήρωση του.
  13. Ο σεβασμός στην Ιστορία, η περιβαλλοντική ευαισθησία και η χρηστικότητα είναι αξίες που ακολουθούν την Ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως.

  Απαντήσεις - Αποσαφηνήσεις
  1. -Εφόσον πραγματοποιήθηκε Διεθνής διαγωνισμός, θα έπρεπε ως οφείλετο να αναρτάται στίς κεντρικές πινακίδες του έργου. ( ως ήθιστε και σε άλλα αντίστοιχα έργα π.χ ΜΕΤΡΟ – Μουσείο Ακροπόλεως κ.λ.π ). Μολονότι έχουμε επισημάνει αποκλίσεις απο τα επίσημα σχέδια της Μελέτης Εφαρμογής, άν πράγματι το συγκεκριμένο Δημόσιο έργο ακολουθούσε το Χρονοδιάγραμμα, θα είχε ήδη τώρα ολοκληρωθεί και προφανώς καλότεχνα.
  2. -Αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει κατανόηση;; Τότε πως εξηγείται κάτοικοι – θαμώνες και επιφανείς καθηγητές Πανεπιστημίων – Νομικοί, εκφράζουν εδώ και εν έτος τα περί του αντιθέτου ;; Εάν ήταν προσβάσιμο - λειτουργικό, θα παρέχετο η δυνατότητα στούς κατοίκους των όμορων συνοικιών να το διασχίζουν ανενόχλητα.
  3. - Αναρωτιόμαστε για τι είδους ασφάλεια μπορούμε να ομιλούμε όταν διάσπαρτες είναι οι ανηρτημένες απαγορευτικές πινακίδες και σε μεγάλο μέρος της έκτασης υπάρχουν μέχρι τη σήμερον ανοιγμένα ορύγματα. Απο οικολογικής απόψεως για ποίαν ασφάλεια μπορούμε να ομιλούμε, αφου σαφώς έχει υποβιβαστεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε , λόγω της σταδιακής εξαφάνισης της δασοκαλύψεως και της εκτεταμένης Σφράγισης γης - Συμπίεσης απο Δομικά υλικά. Δομικά υλικά που λόγω της υψηλής θερμοαγωγιμότητας – θερμοχωρητικότητας θα μετατρέπουν το πάρκο σε... «θερμοφόρα». Συγχρόνως διαφαίνεται ότι κινδυνεύει άμεσα η ασφάλεια – Δημόσια υγεία των πολιτών – χρηστών απο την προκληθήσα ολισθηρότητα και θάμβωση των μαρμάρινων επιφανειών. Πώς η συγκεκριμένη εργολαβία εκτελείται με ταχείς ρυθμούς αφού επι τριετίαν εκτελούνται εργασίες αποκλειστικά χωματουργικές – οικοδομικές;; ( αρχείο ψηφιακών φωτό ).
  4. - Με γνώμονα τις κατευθυντήριες οδηγίες της Υπερνομαρχίας, αναρωτιόμαστε, πώς επιτυγχάνεται να διατηρείται η φυσιογνωμία ενός δασικού – αναδασωτέου πάρκου μετά την εκτεταμένη σφράγιση γής & διάστρωση με δομικά υλικά εκτιμούμενου όγκου 5,5 – 6,000 κυβ.μέτρων;;
  5. - Ο όγκος των Δομικών υλικών ήταν αποτυπωμένος εδώ και τρία χρόνια πάνω στα Τοπογραφικά & Φυτοτεχνικά σχέδια της Αναπλάσεως 2008, ¨γνωστά τοις πάσι¨. Σκυροδετήσεις τοιχίων – μαρμαροστρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι και των ημερών μας πρός αποκλεισμό της Κοινοχρησίας του Δασικού προαύλιου χώρου του Green Park.
  6. - Η απάντηση δίδεται με το έγγραφο του Δασάρχη της Περιφέρειας Αττικής με αρ.πρωτ.1086/27-5-2008 που πιστοποιεί κοπή δένδρων στο Π.Α.
  7. - Οχι μόνο αλλοιώθηκαν οι υπάρχουσες διαδρομές ( οι οποίες σύμφωνα με το 1595/4/7/08 έγγραφο του αρχείου του Δασάρχη απο συστάσεως του Π.Α κατασκευάστηκαν άνευ αδείας και είς βάρος της δασικότητας ), αλλά και διευρύνθηκαν. Πιστοποιούμε επιπλέον την πρωτοφανή Αλλοίωση – Μείωση του Κοινόχρηστου Ισοζυγίου του συγκεκριμένου Ελεύθερου χώρου είς βάρος πάντα του Κοινόχρηστου δασικού κατά παρέκλιση, ενδεικτικά των αποφάσεων ΣτΕ 866/2001 – 2242/1994 – 1976/1991 – 10/1998 Ολομελείας - 1159/1988 και 2587/1992.
  8. - Μολονότι ο συγκεκριμένος πνεύμονας πρασίνου χρίζει υποχρεωτικής αναδασώσεως, ποία ουσιαστική συντήρηση πραγματοποιείται;;
  9. - Η δημιουργηθείσα φωτορύπανση εντός των νησίδων θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στη διατάραξη της χλωρίδας - πανίδας του συνόλου της δασικής έκτασης.
  10. - Αδυνατούμε να εντοπίσουμε ¨φιλικά υλικά προς το περιβάλλον¨. Αντιθέτως αυτό που «ιδίοις όμμασι» επιβεβαιώνεται, σε διάσταση δηλώσεων στα ΜΜΕ, είναι η αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με εκτεταμένη διάστρωση Μαρμαροκυβόλιθων που καταλήγουν σε δίκτυο ομβρίων με πολλαπλά φρεάτια......ΜΟΛΟΝΟΤΙ όπως είχαμε δηλώσει και στα κοινοποιηθέντα έγγραφα μας, εδω και εν έτος: Η ¨ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ¨ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΒΡΟΧΙΝΑ - ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.
  11. - Τα χρήματα του ¨φορολογούμενου χρήστη¨ δεν αξιοποιήθηκαν με οικολογικό τρόπο, καθότι δαπανήθηκαν για δρόμους - δρομίσκους, ογκώδεις δεξαμενές, ράμπες, τοιχία, κανάλια μπετόν, τα οποία διανύχτηκαν σε σημεία που ήσαν απο ανέκαθεν δασικά και φυτευμένα.
  12. - Δεν κατανοούμε την συγκεκριμένη δήλωση «περι διασφαλίσεως της διατήρησης του πάρκου μετά την ανάπλαση». Αντιθέτως έχουμε να δηλώσουμε, ότι ο ρόλος της Υπερνομαρχίας, που ούτως ή άλλως καταργείται, ως ΟΤΑ ούσα και ως εκπρόσωπος του Κράτους είναι δεσμευτικός, καθότι σύμφωνα με τα άρθρα 24 – 25 του Συντάγματος αναφέρεται οτι το Κράτος έχει την πάγια υποχρέωση να προστατεύει το φυσικό κεφάλαιο στα πλαίσια των αρχών της βιωσιμότητας (αειφορίας ). Τούτο όμως πως θα επιτευχθεί αφού δεν προβλέπονται μόνιμοι υπάλληλοι ( κηπουροί, φύλακες );; Πως θα συντηρείται – διατηρείται, αφου η δασικότητα του έχει υποστεί ανεπανόρθωτη συρρίκνωση, βλάβη - ζημία και μέσω τίνος προυπολογισμού αφού η υπάρχουσα πολιτική είναι λειτότης;; Και σύμφωνα με επισημάνσεις εις τα έγγραφα μας, αναρωτιόμαστε, ποίαν συντήρηση στο αναδασωτέο Π.Α απο το 2000, έτος αναλήψεως της Δνσης – Διαχείρισης απο την Υπερνομαρχία ( ΦΕΚ Α85 και Π.Δ 98/2000 ) επιτελέστηκε , δεδομένου ότι διαχρονικά όλα αυτά τα έτη αποκερδίζοντο χρήματα απο τον συγκεκριμένο χώρο ( μέσω των εμπορικών εκθέσεων & δραστηριοτήτων αναψυχής ), τα οποία ουδέποτε επενδύθηκαν ΥΠΕΡ του Π.Α ( και που σήμερα στα πλαίσια της Αναπλάσεως αντλούνται απο τον φορολογούμενο Ελληνικό λαό ).
  13. - Πως επιτυγχάνεται ο δηλωθής σεβασμός στο ιστορικό δίκτυο μνημείων του πάρκου μας, αφού εν μέσω μαρμαροστρώσεων, τοιχίων μπετόν και περιφράξεων στο δασικό προαύλιο του Green Park της οδού Μαυροματαίων, εχει προβλεφθεί η δημιουργία νυκτερινού διασκεδαστηρίου, ( αντί τιμήματος 25,000 ευρώ μηνιαίως !), 10 μ απο το μνημείο του Ν.Μπότσαρη. Νυκτερινό κέντρο, το οποίο αδιαμφησβήτητα θα υποβαθμίση την ποιότητα ζωής και τις αντικειμενικές - αγοραστικές αξίες των ακινήτων. Πως επιτυγχάνεται η συγκεκριμένη περιβαλλοντική ευαισθησία, αφου το ¼ της δασικότητας του πάρκου των 235 στρεμμ. ( γνωμάτευση δασολόγου – περιβαντολόγου), σύμφωνα με τα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής θα εχει εξ αιτίας των δομικών σφραγίσεων γής – εδάφους, συρρικνωθεί, προφανέστατα με αντίκτηπο τον περιορισμό της χρηστικότητας απο τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, σύμφωνα και με το άρθρο 8 παρ.1 της ΕΣΔΑ.

  Σκόπιμα ή ΟΧΙ παρελήφθη λοιπόν ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοοούμενος όρος : Αναδάσωση - Αναδασωτέο.
  Εγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε - Σκυροστρώθηκε - Σκυροδετήθηκε - Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος του ερμητικά περιφραγμένου πάρκου εδώ και 2 έτη, κατά απόκλιση των νομολογιών ΣτΕ, Δικαστήριο το οποίο θεωρεί « ότι προκύπτει ως καταδικαστέα η παράλειψη επανόρθωσης τυχών βλαβών και ελλείψεων της Δασικής υφής του πάρκου ( ΣτΕ 677/2010 )» , σε διάσταση των απανταχού διακηρύξεων - δηλώσεων στα ΜΜΕ, προφανέστατα με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκαλύψεως.
  -Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής έκτασης των 235 Στρεμ.; Από τόν ίδιο τον συντάξαντα αρχιτέκτονα μηχ. καθώς επίσης και από Δασολόγο Περιβαντολόγο, κατόπιν εμπεριστατωμένης αντιπαραβολής του τοπογραφικού σχεδίου με το φυτοτεχνικό. Έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και του Συν.τ.Π επιβεβαίωσαν για τον συγκεκριμένο ¨Ελεύθερο Χώρο¨ του Π.Α τον χαρακτηρισμό ¨δασική -αναδασωτέα έκταση¨ ο δε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρεσιών.
  Εν κατακλείδι μέχρι τη σήμερον ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αναδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» - ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ…………. ( 5,5 -6,000 κυβ.μέτρων ) στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού - Ιστορικού - Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.


  http://kyameftopedioareos.blogspot.com
  http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
  www.asda.gr/elxoroi. Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

  ¨Κύριο μέλημα των δημοσίων πολιτικών οφείλεται «να είναι ότι οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και οι εν γένει οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε αρμονία με την ηθική, είναι σύμφωνες με τα πορίσματα της επιστήμης και ασκούνται μέσα στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος».
  Μαρία Καραμανώφ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής του University College London – ¨Σύμβουλος Επικρατείας¨. «Βιώσιμο Κράτος και Δημόσια Κτήση - Τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων». Εκδόσεις Α.Σάκκουλα.

  Ο Συντάξας

  Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ

  Συνηγορούν
  Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης. Διδάκτωρ Νομικής - Ποινικολόγος τ.Υπουργός
  Ερση Παπαχρυσάνθου Επίσημη Διερμηνεύς στις Ευρωπαικές Κοινότητες
  Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής

 13. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. avatar
  ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. 09/09/2011 19:44:38

  ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΙΑΣ & ΔΑΣΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΚΟΥ

  Εν ετει 2011 ενημερώσαμε το ΣτΕ, ότι οι δημιουργηθέντες από το απώτερο παρελθόν άνευ αδείας οδικοί άξονες εντός της δασικής εκτάσεως του Πεδίου του Αρεως Δεν είναι διαστρωμένοι με χώμα, όπως το Δικαστήριο είχε την εντύπωση, σύμφωνα και με το σκεπτικό της πράξεως υπ.αρ.688/2009 της Επιτροπής Αναστολών { αντικατάσταση των ασφαλτοστρωμένων και τσιμεντένιων όγκων & επιφανειών} αλλά η εν λόγω επίστρωση οπλισμένων σκυροδεμάτων ειναι ολωσδιόλου Μη πορώδης, άρα και Μη οικολογική, αφού παρεμποδίζει την διαπνοή του εδαφικού ενδιαιτήματος.

  Ως είναι εύλογο κάκιστα παράγωγα αυτού είναι:

  Η αύξηση της απορροφούμενης ηλιακής ακτινοβολίας { λόγω και των διαμορφωμένων "ιδίοις όμμασι" πολλαπλών ξέφωτων}, από τα θερμοαπορροφητικά δομικά υλικά και απόδοσης της ως θερμότητα στο περιβάλλον.
  Επι των ελαχίστων βροχοπτώσεων και Μη λειτουργίας του επιφανειακού ευτελούς αρδευτικού συστήματος διασωλήνωσης συνεπώς και της εκτεταμένης Σφράγισης εδάφους – γης {Soil Sealing http://eusoils.jrc.ec.europa.eu/library/themes/Sealing/ }, ουδεμία διύγρανση του εδάφους πραγματοποιείται με αποτέλεσμα οι ρίζες των δένδρων να στερούνται της βασικής τους τροφοδοσίας.

  ???????????????????????????

  Ο πρώην δασάρχης του Πεδίου του Αρεως κος Αμοργιανιώτης, νυν Ειδικός Γραμματέας Δασών ΥΠΕΚΑ {με την σημερινή κυβέρνηση} και σύμφωνα με το υπ.αρ.117840/1514/8/4/2011 σκεπτικό του εγγράφου του αναρτηθέν και εις τον διαδικτυακό κόμβο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ", υποστηρίζει – δηλώνει ότι αυτό ειναι το Νόμιμο και το οποίο αναποκρίνεται απόλυτα στο βάσιμο-ουσιαστικό και τυπικό γίγνεσθαι.

  Σύμφωνα όμως με προγενέστερα έγγραφα του, ήτοι τα υπ.αρ.2603/2/12/2009-2673/13/01/2010-310/17/2/2009 και με το εισηγητικό έγγραφο του.υπ.αρ.162/28/1/2009 και εγκριθέν απο την Περιφέρεια Αττικής έγγρ.αρ.250/29/1/2009, είχε εγκρίνει την Φυτοτεχνική Μελέτη Αναπλάσεως που σύμφωνα με τα Αρχιτεκτονικά σχέδια εφαρμογής, αποτυπώνει, υλοποιεί, ενταφιάζει οικοδομικές επεμβάσεις όγκου τουλάχιστον 6.000 κυβ.μέτρων Μπετόν και που αφαιρεί το ¼ της Δασικότητας.

  Συνεπώς σύμφωνα με το σκεπτικό του εγγράφου του το 2011 και το οποίο αναιρεί και παύει να υποστηρίζει τα όσα δηλώθηκαν εις το παρελθόν, ανασκευάζει, ανατρέπει και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι σύμφωνα με τους Υποστηρικτικούς νόμους, ήτοι ως αναφέρεται σύμφωνα με το Θέμα: Τήν επιτακτική προστασία κοινοχρήστων χώρων πρασίνου-Αλσών-Πάρκων.....είναι το βάσιμο, Νόμιμο και πραγματικό.
  Συνεπώς Δέν αιτιολογεί με Νόμιμα αποδεικτικά και βάσιμα στοιχεία που στηρίζονται οι αβάσιμες προυφιστάμενες εσφαλμένες απόψεις του αφου {ορισμένες ως γνωστόν οικοδομικές επεμβάσεις σύμφωνα και με προγενέστερα έγγραφα του ιδίου απο το αρχείο του απαγορεύονται απο την Δασική Νομοθεσία}.

  Συνεπώς κατανοούμε ότι φάσκει και αντιφάσκει αφού : Δέν παραθέτει τα τυχόν Νέα και πραγματικά και Νόμιμα στοιχεία με επαρκή αιτιολόγηση της αντιφατικής ευρηματικής άποψης του. Ετσι ώστε να αυτοαναιρείται, να διαψεύδεται, και να εκθέτει εαυτόν και την πρώην Υπηρεσία του στην οποία προίστατο. Βάσιμος και νόμιμος λόγος, που δημιουργεί έυλογο και δυσεξήγητο ερωτηματικό από τις εσφαλμένες αβάσιμες, ατεκμηρίωτες και «μη νόμιμες» απόψεις του, κατά την άποψη μας πάντα, κατά τις οποίες Διαστρέφεται και Κακοποιείται η Νόμιμη Τάξη και η Αλήθεια.

  Καλείται λοιπόν να μας απαντήσει και να εξηγήσει πότε εσφάλη και πότε υπήρξε σύμφωνος με την .........Νόμιμη Τάξη.

  οι κάτοικοι θαμώνες Σωματ.Πεδίου Αρεως Η ΑΘΗΝΑ

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  http://polmarkarch.wordpress.com

  http://expaganus.wordpress.com

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.