#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2013 20:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπήρξε κρυφό σχολειό; Ο μύθος και η ιστορική αλήθειαΟι ημέρες της εθνικής επετείου είναι πάντοτε οι ημέρες του πιο οργιώδους φωταδισμού: οι ημέρες όπου θεοί και δαίμονες ενσκήπτουν για να μας διαβεβαιώσουν πως «τα πράγματα δεν είναι όπως τα νομίζουμε, όπως μας τα μάθανε»: η παλέττα έχει μια εκπληκτική ποικιλία, από το ότι οι επαναστάτες ήταν κοινοί απατεώνες, φαύλοι και κυρίως και κατ’ εξοχήν ένοχοι εθνοκαθάρσεων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το ότι δεν υπήρχε 25η Μαρτίου και κρυφό σχολειό (διότι η οθωμανική διοίκηση σάρκωνε... κορυφώματα ανθρωπισμού και ανεκτικότητας) μέχρι το ότι δεν υφίστατο καμμία αντίληψη ελληνικής συλλογικότητας, ελληνικού έθνους, πριν από την επαναστατική περίοδο, αλλά ότι αυτή η αντίληψη ήρθε ως εισαγόμενη. Τέτοιες μέρες, η «αποδόμηση» κλίνεται σε όλες τις πτώσεις.

Βέβαια, συχνά οι αυτουργοί βυθίζονται στις ίδιες τους τις αντιφάσεις, με τον Τατσόπουλο της σειράς «1821» να δηλώνει με σαφήνεια πως «δεν υπήρξε φυσικά κρυφό σχολειό γιατί δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό» αλλά τον Βερέμη της ίδιας σειράς να δηλώνει αργότερα πως «κρυφό σχολειό υπήρξε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές». Ή, στα πλαίσια της «απομάγευσης» της ημερομηνίας της 25ης Μαρτίου, η διαβόητη κ. Κουλούρη του Joint History Project να ομολογεί πως «η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου είχε προεπιλεγεί συνειδητά από τους επαναστάτες».

Το πρόβλημα είναι πως σε όλην αυτήν την αναθεωρητική διάθεση προτάσσεται η απεριόριστη αυθεντία της ορθής επιστημονικής έρευνας: η μόνιμη επωδός είναι πως «αυτά που γνωρίζατε ήταν ιδιοτελείς μύθοι κοινωνικής συνοχής, τώρα που ωριμάζουμε ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσουμε με την επιστημονική και ιστορική αλήθεια, η οποία είναι αυτή που θα σας πούμε εμείς». Τί γίνεται όμως όταν αποδεικνύεται ότι τα «νέα θέσφατα» έχουν τόση σχέση με την ορθή επιστημονική μέθοδο και την ιστορική αλήθεια όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο; Όταν φανερώνεται πως αποτελούν απλώς θέσεις υπαγορευόμενες από ιδεολογικές τοποθετήσεις, ερήμην οποιασδήποτε ιστορίας ή επιστήμης;

Σε αυτό το άρθρο θα υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα να «απομαγευθεί» ο διαδεδομένος μύθος ότι –δεν- υπήρχε κρυφό σχολειό και να αντικατασταθεί από την ιστορική αλήθεια και την επιστημονική μέθοδο της παραπομπής στις πρωτότυπες πηγές της εποχής, οι οποίες επιβεβαιώνουν την παρουσία του. Κύριε Βερέμη, κύριε Τατσόπουλε, κυρία Ρεπούση, πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να ζούμε με μύθους, όσο κι αν αυτοί μας ηρεμούν ή μας ικανοποιούν – είναι συνάρτηση συλλογικής ωριμότητας και στοιχειώδους σεβασμού στην επιστημονική μέθοδο.

Σημειώνουμε εδώ ότι αποστρεφόμαστε όσους προτάσσουν την «επιστημονικότητα» για να προωθήσουν επιστημονικώς απαράδεκτες ιδεολογικές θέσεις, όμως σεβόμαστε απεριόριστα όσους είναι σαφείς και ξεκάθαροι ως προς τους σκοπούς τους, τα κίνητρα και τις μεθοδεύσεις τους και δεν υποκρίνονται χρησιμοποιώντας τέτοιους φερετζέδες: ας πούμε, η εφημερίδα «Αυγή», επίσημο κομματικό όργανο, καθιστά σαφές ότι ο άξονας των ιστορικών της αναζητήσεών της είναι πρωτίστως το να βρίσκεται στον αντίποδα της κρατικής παιδείας, του κυρίαρχου λόγου και του εθνωφελούς (όχι το να ανακαλύψει την ιστορική αλήθεια, αλλά να βρίσκεται σκοπίμως σε αντίθεση με τον κυρίαρχο λόγο, είτε αυτός είναι ψευδής είτε έγκυρος): «η νοητή γραμμή που συνδέει τα δεκάδες κείμενα που προηγήθηκαν των σημερινών, βρίσκεται σκοπίμως σε αντίθεση με μια εικόνα περί της επανάστασης, πλασμένη από σχολικά αναγνώσματα και τον κυρίαρχο λόγο. Μια νοητή γραμμή η οποία εμμένει ακριβώς πέρα από την εθνωφελή ρητορική, περί ηρώων κι ενδόξων μαχών σε μια μεγεθυμένη κι αποκομμένη στιγμή». Η ιδεολογική θέση ότι η Επανάσταση δεν έγινε για εθνικούς, αλλά για ταξικούς και οικονομικούς λόγους, εκφράζεται σαφέστατα, χωρίς περικοκλάδες και περιστροφές: ο ένοπλος της Επανάστασης είναι «προϊόν των οικονομικών προοπτικών που αυτή δημιουργούσε και των δυνατοτήτων που έδινε για την αναπαραγωγή της εξουσίας του παλιού κόσμου στο επαναστατικό σύμπαν. Στην οικονομική επιχείρηση λοιπόν του «ξεσηκωμού» μπήκαν οι ντόπιες αυθεντίες, οι καπεταναίοι, αυτοί που είχαν «το κεμέρι τους γιομάτο» ώστε να στρατολογούν και να πληρώνουν ανθρώπους». Αυτό, ναι, το σέβομαι: όχι προπετάσματα καπνού περί «επιστημονικότητας» και ιστορικής αλήθειας, αλλά ξεκάθαρα πράγματα: αυτή είναι η ιδεολογική μας θέση εδώ στην «Αυγή», αυτήν την ιστορική εκδοχή υπαγορεύει η ιδεολογική μας θέση, την εκθέτουμε, το ξεκαθαρίζουμε και δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Σταράτα πράγματα.

Δεν ισχύουν όμως τα ίδια για την συνήθη ρητορική περί κρυφού σχολειού, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε πλέον η «πολιτική ορθότητα» επιβάλλει να αρνείται κανείς σώνει και ντε την ύπαρξή του. Εδώ παίζεται αδιαλείπτως το βιολί της «επιστημονικότητας». Το κυρίως επιχείρημα είναι ότι η κεντρική οθωμανική διοίκηση της Κωνσταντινούπολης δεν μοιάζει να εξέδωσε κάποια γενική απαγόρευση της εκπαίδευσης ή της λατρείας – παρατήρηση που «κουμπώνει» με την βεβαιότητα ότι τους Οθωμανούς τους ενδιέφερε σχεδόν αποκλειστικά η φορολόγηση των υποδούλων. Ενώ υπήρξαν επισήμως και σχολεία των υποδούλων, όπως η «Μεγάλη του Γένους Σχολή». (Αγνοούν συνειδητά ότι τα περιθώρια αυθαιρεσίας κάθε Τούρκου τοπάρχη, πασά, μπέη κλπ. προσέγγιζαν το άπειρο.) Με βάση αυτήν την επωδό γράφτηκαν ποταμοί άρθρων, εξεδόθησαν βιβλία, στήθηκαν εκπομπές, με ετερο-αλληλο-αναφορές και κοινό χαρακτηριστικό την πολύ περιορισμένη χρήση πρωτότυπων πηγών (όπως στην περίπτωση του βιβλίου του Άλκη Αγγέλου, «Κρυφό Σχολειό – Το Χρονικό ενός Μύθου», όπου οι πρωτότυπες πηγές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού – αυτό δεν το εμπόδισε να συμπεριληφθεί στην πολύτομη «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους»).

Μέχρι που συμβαίνει το απροσδόκητο, αυτό που κανείς δεν ανέμενε. Από τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις» του Γιώργου Καραμπελιά εκδίδεται ένα βιβλίο με την παράθεση εκπληκτικής πληθώρας πρωτότυπων πηγών που καταδεικνύουν την παρουσία του «κρυφού σχολειού», για την ακρίβεια πολλών «κρυφών σχολειών», στην ζωή του υπόδουλου ελληνισμού και σε διάφορες περιόδους της τουρκοκρατίας. Το βιβλίο του Γιώργου Κεκαυμένου, «Κρυφό Σχολειό – το Χρονικό μιας Ιστορίας» παρουσιάζεται σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, στον νέο χώρο του «Άρδην» (Ξενοφώντος 4, στον 6ο όροφο). Κυκλοφορεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Τί γίνεται όμως; Θα ανέμενε κανείς από όλους αυτούς που τόσο κόπτονται για την επιστημονικότητα, για τις πηγές και την ιστορική αλήθεια, να ασχοληθούν εκτενέστατα με τη δημοσιευμένη μονογραφία, με την πληθώρα πηγών που παραθέτει, με τα συμπεράσματα στα οποία αναπόφευκτα οδηγείται. Να συγγράψουν, να αρθρογραφήσουν, να δημοσιο-λογήσουν με ζέση και επανειλημμένα για τις νέες εξελίξεις σε ένα ζήτημα που τόσο προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τους απασχολεί. Αντ’ αυτού, άχνα, άκρα του τάφου σιωπή. Ακόμη και ο... με το ζόρι νεοδιδάσκαλος του γένους, ο Θου-Βου του «ΣΚΑΪ» και της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», δεν βρήκε μια λέξη να πει ή να γράψει. Οι επαγγελματίες της ιστορικής αναθεώρησης δεν θεώρησαν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι άξια σχολιασμού. Μόνον η «Ελευθεροτυπία», προς τιμήν της, έγραψε για το βιβλίο: μια εφημερίδα που τόσο έχει προτάξει την αποδόμηση είχε την συγκρότηση και την αξιοπρέπεια να δημοσιεύσει την επιστημονική αναίρεση και της δικής της παλαιότερης ρητορικής. Εδώ χωρίζουν τα πρόβατα από τα ερίφια, εδώ διαπιστώνεται ποιοί διαθέτουν τσίπα και ποιοί την ξέχασαν στο... ιστορικό αναγνωστήριο.

Παραθέτουμε κατά χρονολογική σειρά μια ενδεικτική λίστα κάποιων από τις μαρτυρίες περί του κρυφού σχολειού ή της αναγκαιότητάς του, δηλαδή της de facto απαγόρευσης της εκπαίδευσης, από τις πρωτότυπες πηγές, παρμένη από τον πρόλογο του βιβλίου. Θα παρατηρήσετε ότι ξεκινούν από την επαύριον της Αλώσεως και φθάνουν, διατρέχοντας όλην την Τουρκοκρατία, μέχρι την Επανάσταση και τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια:

Περί απαγόρευσης της παιδείας και της θρησκευτικής ελευθερίας από τους Τούρκους

1460, Πατριάρχης Γεννάδιος. Επιστολή του παραθέτει ο Θεοδόσιος Ζυγομαλάς προς τον Μαρτίνο Κρούσιο, περίπου 100 χρόνια αργότερα.
1570-1580, Θεοδόσιος Ζυγομαλάς αρχιγραμματέας του Οικ. Πατριαρχείου. Πλειάδα διαφορετικών επιστολών του αρχινοτάριου προς τον Γερμανό καθηγητή, Μαρτίνο Κρούσιο. Οι δυο τους είχαν τακτική επικοινωνία. Ο Γερμανός εξέδωσε έναν τόμο μυριάδων επιστολών, στοιχείων και ντοκουμέντων, το 1584, με τον τίτλο Turcograecia, το οποίο αποτελεί ζωτικής σημασίας πρωτότυπη ιστορική πηγή για την εποχή εκείνη. Ολόκληρο το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και είναι δίγλωσσο: γραμμένο στα λατινικά και στα ελληνικά.
·      1598, Μελέτιος Πηγάς, Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
·      1607, Χριστόφορος Άγγελος λόγιος. Το βιβλίο του εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 1617.
·      1610, George Sandys, Άγγλος περιηγητής.
·      1620, Κύριλλος Λούκαρης, Οικουμενικός Πατριάρχης.
·      1627, Μητροφάνης Κριτόπουλος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Επιστολή στον Γερμανό καθηγητή Bernegger.
·      1631, Γεράσιμος Α΄, Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Αλληλογραφία με Αρχιμανδρίτη Αρσένιο.
·      1650, François Richard, Ιησουΐτης ιερωμένος.
·      1660, Νεκτάριος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
·      1675, Σουλτανικό φιρμάνι.
·      1678, Sir Paul Rycaut, Άγγλος Διπλωμάτης. Επίσημη αναφορά προς τον Βασιλιά Κάρολο Β΄ για την κατάσταση στην περιοχή.
·      1680, Thomas Smith, Άγγλος Θεολόγος, Κοσμήτορας και αντιπρόεδρος του Magdalen College της Οξφόρδης.
·      1688, Ηλίας Μηνιάτης, Επίσκοπος Κερνίκης και Καλαβρύτων.
·      1760, Γεώργιος Φατζέας, μητροπολίτης Φιλαδελφείας (στη Βενετία).
·      1801, Αδαμάντιος Κοραής.
·      1866, Κρήτες Επαναστάτες.

Πηγές σχετικές με σχολεία τα οποία έκλεισαν οι Τούρκοι

·      1777, Κωνσταντίνος Κούμας, από τους πιο πιστούς μαθητές του Κοραή.
·      1820, Noehden, Άγγλος καθηγητής κλασικής φιλολογίας (άρθρο του στο The Classical Journal, το 1820).
·      1821, Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων.
·      1821, Αλληλοδιδακτικά Σχολεία Χανίων και Ρεθύμνου.
·      1856, Σουλτανικό φιρμάνι Χάττι Χουμαγιούν και νεώτερο, το 1867.

Μαρτυρίες για κρυφό σχολειό πριν το 1821

·      1743, Μακάριος Χριστιανόπουλος (Μαριδάκις), ιεροκήρυκας Οικουμενικού Πατριαρχείου.
·      1771, Ευγένιος Βούλγαρις.
·      1785, Μάρκος Δραγούμης.

Μαρτυρίες για το κρυφό σχολειό από το 1821 έως την απελευθέρωση

·      1821, Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων.
·      1822, Στέφανος Κανέλλος. Επιστολή στον Γερμανό λόγιο, C. Iken.
·      1826, Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός.

Μαρτυρίες για κρυφό σχολειό μετά την απελευθέρωση

·      1837, Μισαήλ Αποστολίδης, καθηγητής Θεολογικής σχολής.
·      1849, Γεώργιος Μαυροκορδάτος, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
·      1863, Κωνσταντίνος Φρεαρίτης, καθηγητής Νομικής.
·      1873, Φώτιος Χρυσανθόπουλος (Φωτάκος), πρώτος υπασπιστής του Κολοκοτρώνη.
·      1881, Γεώργιος Χασιώτης, ιστορικός της εκπαίδευσης.
·      1913, René Puaux (Πυώ), Γάλλος δημοσιογράφος και περιηγητής (στην Ήπειρο).

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους κουρελουργούς «αναθεωρητές», στους μαιτρ της αποδόμησης ερήμην της ιστορίας και ερήμην της επιστημονικής μεθόδου, το σπάραγμα του Διονυσίου Σολωμού που τόσο αρέσκονται στο να επαναλαμβάνουν νομίζοντας ότι τους συμφέρει: «το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό»...

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 27/03/2013 21:18:27

  Αυτό έλειπε αν αφήσουν οι Ελληνόψυχοι τους ελληνόφωνους να περνούν το ψέμα τους για αλήθεια. Χίλια μπράβο στο συγγραφέα Καραμπελιά!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Γεώργιος Τ. 27/03/2013 23:49:58

   Ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι ο εκδότης. Ο συγγραφέας είναι ο Γιώργος Κεκαυμένος. Μπράβο και στους δύο, όπως επίσης και στο «Αντίβαρο», στον ιστότοπο του οποίου είχε πρωτοαναρτηθεί μια αρχική μορφή της εν λόγω ιστορικής μελέτης.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΚΜ 28/03/2013 08:25:57

    Ευχαριστώ για τη διόρθωση. Να είναι καλά όσοι αγωνίζονται να μάθουν οι νέοι την αλήθεια και να μη χαθούν στη θολοκουλτούρα της εποχής μας με τα πληρωμένα τσιράκια της...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΚΜ 28/03/2013 10:07:31

    Το "Κεκαυμένος" είναι προφανώς ψευδώνυμο και αναφέρεται στον ομώνυμο βυζαντινό αξιωματούχο και συγγραφέα του "Στρατηγικού".

 2. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 27/03/2013 21:31:57

  Αν υπήρξε είμαστε περήφανοι σαν Έλληνες που υπήρξε, αν δεν υπήρξε πάλι είμαστε περήφανοι που ''πλάσαμε'' έναν τόσο σπουδαίο ''μύθο'' για να διδάσκονται τα παιδιά μας ότι μόνο μέσω της γνώσης μπορείς να ''ακουμπήσεις'' την πραγματική ελευθερία!

 3. takis400 avatar
  takis400 27/03/2013 21:36:38

  ουτε ενα σχολιο ε?σιγα το θεμα μωρε που θα ασχοληθουμε,το οτι μιλαμε ελληνικα μετα απο 400 χρονια ειναι απλα απο το πεταγμα της πεταλουδας.
  ΥΓ.συγχαρητηρια για το αρθρο

 4. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 27/03/2013 21:47:19

  Το βιβλίο του Κεκαυμένου δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι ΔΕΝ απαγόρευαν την ίδρυση και λειτουργία ελληνικών σχολείων.
  Βρείτε το στο διαδίκτυο για να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι.
  Αυτό που λέει είναι ότι οι συνθήκες της σκλαβιάς, η φτώχεια και οι αποστάσεις, αλλά και τα σε τοπικό επίπεδο προσκόμματα που έβαζαν δύστροποι Τούρκοι αξιωματούχοι καθιστούσαν από πολύ δύσκολη έως αδύνατη υπόθεση το να στείλουν πολλοί Έλληνες (κυρίως χωρικοί) τα παιδιά τους στο κοντινότερο σχολείο.
  Τα συμπεράσματα δικά σας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διαφωνών 28/03/2013 08:28:02

   Αστειότητες. Για αυτό ο πατρο-Κοσμάς στα 20 χρόνια που περιόδευσε χωριό-χωριό στα περισσότερα τους προέτρεπε να χτίσουν σχολεία αφού κόντευαν να ξεχάσουν τη γλώσσα τους;

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/03/2013 21:57:57

  Στο τελευταίο (αν θυμάμαι καλά) τεύχος του επιστημονικού περιοδικού "Μνήμων" είχε δημοσιευθεί άρθρο ιστορικού, που προφανώς, από όσα έγραφε, δεν φαίνεται να ανήκει στον "πατριωτικό χώρο" όπου παρουσιαζόταν σημαντική μαρτυρία για την ύπαρξη κρυφής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε περιοχή της ανατολικής Μικράς Ασίας. Νομίζω ότι αναφερόταν στην Κασταμονή. Το περιοδικό το ξεφύλισσα επί τροχάδην σε αθηναϊκό βιβλιοπωλείο, γι' αυτό και δεν κράτησα την παραπομπή (μπορώ να το ψάξω πάντως). Το ωραίο είναι ότι ο συγγραφέας έσπευδε να διευκρινίσει ότι δεν αποκομίζει μαρτυρία περί ύπαρξης ¨Κρυφού Σχολειού"....
  Το πρόβλημα με τον Βερέμη, όπως και με τον Αντώνη Λιάκο (τον οποίο γνωρίζω προσωπικά) είναι ότι, κινούμενοι αμιγώς από την ιδεολογία τους, εφάρμοσαν ορισμένα σχήματα φτιαγμένα από κοινωνικούς ανθρωπολόγους, δίχως να εξετάζουν τις πηγές. Και από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο καλούπι εφαρμόστηκε παντού με την προκρούστεια μέθοδο. Η είσοδος των κοινωνικών επιστημών στον χώρο της ιστορίας προσέφερε ασφαλώς και θετικά, αλλά προσέφερε και αρνητικά και, κυρίως, υποβάθμισε τον ρόλο της χρήσης και ερμηνείας των πηγών.
  Ας πούμε, ο Λιάκος πετάγεται σε παρέμβασή του σε συνέδριο και λέει δογματικά: Πάει και τελείωσε, η οθωμανική κατάκτηση επέβαλε τάξη! Και τί γίνεται με τις πηγές, τόσο τις γραπτές, όσο και τις αρχαιολογικές; Πώς παραβλέπεται το γεγονός της λεηλασίας των πόλεων, όπως η Βέροια και η Θεσσαλονίκη, που δεν συνθηκολόγησαν; Πώς παραβλέπονται οι συνέπειες του παιδομαζώματος; Τί γίνεται με τους μαζικούς εποικισμούς από μουσουλμάνους της Μικράς Ασίας στον ελλαδικό χώρο; Ναι, τάξη, αλλά με ποιο τίμημα;
  Ο Φίλιππος Ηλιού βιάστηκε να ξεμπερδέψει με το ενοχλητικό φαινόμενο "νεομάρτυρες", βασιζόμενος σε μία κρίση του πολυμαθέστατου ιστοριοδίφη, πλην όμως χολερικού Μανουήλ Γεδεών, ο οποίος, ως γνήσιος Φαναριώτης, θεωρούσε, στο βαθύ του γήρας, τους νεομάρτυρες ως "χριστιανούς καμικάζι", όργανα φανατικών καλογήρων (ταλιμπάν θα λέγαμε σήμερα) που τους οδηγούσαν με πλύση εγκεφάλου στο μαρτύριο προκεμένου να ξεπλυθεί η αποστασία τους. Και δεν έκανε καν τον κόπο ο Φ. Ηλιού να κοιτάξει πόσοι νεομάρτυρες δεν υπάγονταν στην κατηγορία αυτών που είχαν εξισλαμιστεί και μετά έγιναν μοναχοί επιδιώκοντας να επιστρέψουν στον "κόσμο" για να ομολογήσουν. Και πόσες περιπτώσεις τέτοιων νεομαρτύρων έχουμε που τους απέτρεπαν οι πνευματικοί στα μοναστήρια να οδεύσουν στο μαρτύριο, από τον φόβο μήπως λιγοψυχήσουν και επανέλθουν άκοντες στο ισλάμ...Μια ματιά στο Νέο Μαρτυρολόγιο θα αρκούσε. Και τι γίνεται με τη λαϊκή τιμή των νεομαρτύρων, με τις απεικονίσεις τους σε τοιχογραφίες λίγα χρόνια μετά το μαρτύριό τους...Εχουμε πραγματικά ένα φαινόμενο νέων ηρώων της χριστιανικής πίστης με τεράστια λαϊκή αποδοχή. Οι Υδραίοι τυπώνουν χάρτινες εικόνες του νεομάρτυρα Κωνσταντίνου ελάχιστα χρόνια μετά το μαρτύριό του (1800). Οι κάρες διαφόρων νεομαρτύρων γίνονται τοπικά προσκυνήματα, συνδέονται με θαυματουργικές ιδιότητες, λιτανεύονται σε ανομβρίες και επιδημίες (άγιος Σεραφείμ στην Καρδίτσα, άγιος Νικόλος ο εκ Μετσόβου στα Μετέωρα, στις Κυδωνίες ο άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης). Τα λέω αυτά για να φανεί η τεράστια κοινωνική διάσταση της λατρευτικής τιμής των νεομαρτύρων. Διάσταση η οποία δεν απασχόλησε, φυσικά, καθόλου τον Φαναριώτη Μανουήλ Γεδεών...
  Αλλά προτίμησε ο αριστερός Φ. Ηλιού να σταθεί σε μία άδικη κρίση ενός στρυφνού υπερήλικα, επειδή αυτό τον βόλευε...
  Αλλά η συζήτηση αυτή είναι ατελείωτη. Μπράβο όμως που θίγεις το ζήτημα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 27/03/2013 22:11:16

   «Το πρόβλημα με τον Βερέμη, όπως και με τον Αντώνη Λιάκο (τον οποίο γνωρίζω προσωπικά) είναι ότι, κινούμενοι αμιγώς από την ιδεολογία τους, εφάρμοσαν ορισμένα σχήματα φτιαγμένα από κοινωνικούς ανθρωπολόγους, δίχως να εξετάζουν τις πηγές. »

   Αὐτὸ καθ' αὐτὸ εἶναι δικαίωμά τους, ὅπως καὶ τῆς «Αὐγῆς». Τὸ ἀκραῖα ἐξοργιστικὸ ὅμως εἶναι ὅτι ΑΚΡΙΒΩΣ αὐτὴ ἡ ἀποχώρηση ἀπὸ τὴν ἐπιστημονικὴ μέθοδο βαφτίζεται... ἠ κατ' ἐξοχὴν ἐπιστημονικότητα! Αὐτὸ τὸ στοιχεῖο εἶναι ποὺ μὲ βγάζει ἀπὸ τὰ ροῦχα μου.

   Ἐν τῷ μεταξύ, ἐλπιδοφόροι νέοι ἀκοῦν τοὺς καθωσπρέπει καθηγητὲς νὰ μιλοῦν γιὰ τὴν ἐπιστημονικότητα τῆς ἀναθεώρησης ἔναντι τῆς συνειδητῆς μυθολογίας καὶ χωρὶς νὰ ἀνατρέξουν στὶς ἴδιες τὶς πηγὲς πείθονται, ὅτι δὲν μπορεῖ, ἔτσι θὰ εἶναι τὰ πράγματα, αὐτὲς μόνο εἶναι οἱ σοβαρὲς ἀπόψεις. Καὶ τὸ πρᾶγμα μετακυλίεται στὴν ἑπόμενη γενιά, ἀνεπαισθήτως.

   Μὴν ξεχνᾶμε ἄλλωστε ὅτι π.χ. τὸ 'πνευματικὸ' κλῖμα τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ, σὰν παράδειγμα τὸ φέρνω, εἶναι μανούλα στὴν σπίλωση τοῦ ἀντιπάλου, στὴν λοιδωρία του ὡς ἀφερέγγυου, μὴ ἐπιστημονικοῦ, μὴ σοβαροῦ. Πὲς πές, κάτι μένει.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Σωτ Μητραλ 28/03/2013 01:21:16

    Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι το όργανο της ιδεολογικοπολιτικής προπαγάνδας του αγγλοσαξονικού, αμερικανικού στις μέρες μας, παράγοντα. Στοχεύουν στην εξάλειψη κάθε μορφής εθνικισμού διότι σε αυτόν εδράζεται ο οικονομικός εθνικισμός που αντιστρατεύεται τα ανοιχτά για τις πολυεθνικές σύνορα. Απλά πράγματα. Τη δουλειά τους αυτοί τη δουλειά μας εμείς.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Σωτ Μητραλ 28/03/2013 10:10:22

    Σωτήρη, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όταν στα ΑΕΙ προωθούνται, στις έδρες της ιστορίας, κατ' εξοχήν άνθρωποι του Αντώνη Λιάκου, όταν οι ίδιοι αρθρογραφούν κατ' αποκλειστικότητα στις "έγκυρες" εφημερίδες, όταν οι ίδιοι μονοπωλούν τα συνέδρια, ειδικά εκεί όπου οι ομιλητές καλούνται, καταλαβαίνεις...Η άλλη πλευρά φιμώνεται, απλά.
    Δεν είναι καθόλου άσπιλος ο ακαδημαϊκός χώρος.

    • Σ Μ avatar
     Σ Μ @ ΒΙΣ 28/03/2013 13:12:40

     ...Μα ποιός μίλησε για άσπιλον ακαδημαϊκό χώρο;;;

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ ΒΙΣ 28/03/2013 01:21:08

   «Το πρόβλημα με τον Βερέμη, όπως και με τον Αντώνη Λιάκο (τον οποίο γνωρίζω προσωπικά) είναι ότι, κινούμενοι αμιγώς από την ιδεολογία τους, εφάρμοσαν ορισμένα σχήματα φτιαγμένα από κοινωνικούς ανθρωπολόγους, δίχως να εξετάζουν τις πηγές. »

   Ἂν οἱ πηγὲς δὲν συμφωνοῦν μὲ τὸν Βερέμη καὶ τὸν Λιάκο, τόσο τὸ χειρότερο γιὰ τὶς πηγές.

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ ΒΙΣ 28/03/2013 05:19:45

   ναι μεν η ιστοριογραφία επηρεάστηκε από την "προβληματική" και στρατευμένη ανθρωπολογία, γιατί υπάρχει και σοβαρή ανθρωπολογία,η θεωρητική αφετηρία όμως όλης της λεγόμενης "αποδομιστικής" σχολής, την οποία βέβαια κανείς στο εξωτερικό δεν παίρνει στα σοβαρά (απορώ γιατί στην ελλάδα απέκτησαν τέτοια επιρροή) αλλά και της ανθρωπολογικής σκέψης που ασχολήθηκε με το θέμα της ταυτότητας είναι το βιβλίο του Benedict Anderson, The imagined communities, κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο- Οι φαντασιακές κοινότητες.
   Βέβαια ο Καστοριάδης μερικά χρόνια πριν βγάλει το βιβλίο του ο Άντερσον, είχε ήδη δημοσιεύσει την Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, η οποία βέβαια δεν ήταν "στρατευμένη" στην αποδόμηση αλλά επιχειρούσε με ειλικρίνεια να προσεγγίση το φαινόμενο του συλλογικού ανήκειν και του φαντασιακού. να ποια ειναι η διαφορά σοβαρών επιστημόνων με τους γραφικούς εισαγωγείς ιδεών που παριστάνουν τους σοβαρούς και έγκυρους στην Ελλαδα.....

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ αργατεία 28/03/2013 10:16:25

    Το θέμα είναι ότι πήραν το βιβλίο του Anderson και με (μαρξιστικού τύπου) δογματισμό εφάρμοσαν τα συμπεράσματά του σε κοινωνίες εντελώς διαφορετικές από αυτές στις οποίες αναφέρεται ο Anderson και σε λαούς με άλλες κοινωνικο-ιστορικές συνθήκες και προσλαμβάνουσες. Και στο κάτω-κάτω, δεν μπορούν οι ανθρωπολόγοι να αντικαταστήσουν τους ιστορικούς και τη μελέτη των πηγών. Διότι σε αυτό κατατείνουμε και δυστυχώς ευθύνονται και οι νεομαρξιστές και μεταμαρξιστές ιστορικοί που τους το επέτρεψαν (προφανώς, διότι ταιριάζουν τα χνώτα τους).
    Εντωμεταξύ, το βιβλίο του A. Smith, The Antiquity of Nations (ο συγγραφέας είναι μαθητής του πατέρα του εθνο-αποδομισμού Ε. Gellner, αλλά "αποστάτησε") δεν έχει μεταφραστεί καν στα ελληνικά. Γιατί άραγε; Τυχαίο;

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΒΙΣ 28/03/2013 17:18:51

     Σταλινισμός=φασισμός=ανελευθερία+κιτρινισμός+έλεγχος ενημερωτικών μέσων και εκδόσεων

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΒΙΣ 28/03/2013 08:31:07

   Το δηλητήριο που ρίχνουν οι ελληνόφωνοι στους νέους ισοδυναμεί σε προδοσία με 100 μνημόνια. Αλλά εκεί αυτοί. Στο απυρόβλητο...

 6. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 27/03/2013 22:01:58

  ...ἀποκλείεται νὰ διαβάσαμε τὸ ἴδιο βιβλίο - καὶ κυρίως τὶς ἴδιες πηγές. Δὲν ἀπαγόρευαν ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ἂν καὶ de facto ὑπῆρχε σχεδὸν καθολικὴ ἀπαγόρευση.

  Μία ἀπὸ τὶς πηγές, ἀπὸ τὸν 18ο αἰῶνα, τυχαία ἐπιλεγμένη:
  “Καίτοι δε θρησκεύειν τα πάτρια Γραικοίς επετράπη, αλλ’ η του διδάσκειν τον λαόν ελευθερία αυτοίς κεκόλασται. Και Μουσεία δε τα παρ’ αυτοίς ανετράπη”: Ευγένιος Βούλγαρης, Ιωσήφ Μοναχού του Βρυεννίου Παραλειπόμενα, Λειψία 1784, σ. 303.

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/03/2013 22:09:28

  Πολύ ωραία παρουσίαση αγαπητέ κε. Μητραλέξη. Καλύτερα που σιώπησαν γιατί μάλλον θα προσπαθούσαν να διαστρέψουν τα δεδομένα.
  Ο Ζντάνοφ θα ήταν περήφανος για τα πνευματικά τους παιδιά.
  Βλέπεις, καλή η "ἁλήθεια" αλλά καλύτερα τα λεφτά των χορηγήσεων του CDRSEE και του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.
  έτσι εν είναι κα. Κουλούρη;
  Η εν λόγω κυρία είναι καθηγήτρια παρακαλώ αλλά δεν είδα ούτε μια δημοσίευσή της σε περιοδικά, τα επιλεγόμενα και peer review journals παρά μόνο σε βιβλία "κοινής" ιστορίας.

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ Νίκος Αργεάδης 28/03/2013 01:25:06

   "Η εν λόγω κυρία είναι καθηγήτρια παρακαλώ αλλά δεν είδα ούτε μια δημοσίευσή της σε περιοδικά, τα επιλεγόμενα και peer review journals παρά μόνο σε βιβλία “κοινής” ιστορίας."

   Ἔχεις κάτι ἀπορίες κι ἐσύ, βρὲ παιδί μου!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Δραγασιώτης 28/03/2013 18:27:45

    Χα, χα, χα! έτσι ακριβως αγαπητέ Νίκο.

 8. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 27/03/2013 22:11:54

  Για όσους δυσκολεύονται να δεχθούν την ύπαρξη κρυφού Σχολειού στον οθωμανικό Μεσαίωνα, προτείνεται αυτό το βιντεάκι (για όσους βαριούνται στο 3΄λεπτό): h**p://www.youtube.com/watch?v=vcoX1KHWNm4 όπου Ίμβριοι του 20ου αιώνα περιγράφουν το δικό τους κρυφό σχολειό στην σύγχρονη Τουρκία. Σκεφτείτε το 1500-1800 ελευθερία!

 9. Νιόβη avatar
  Νιόβη 27/03/2013 22:12:57

  «Μέχρι που συμβαίνει το απροσδόκητο, αυτό που κανείς δεν ανέμενε».

  Η οικονομική κι εθνική υποτέλεια ξυπνάει τα αντανακλαστικά όλο και περισσότερων. Ελπίζω και σ᾽ άλλα τέτοια, μη αναμενόμενα.

 10. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 27/03/2013 22:18:14

  Απάντηση: Για το πόσο ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ (δήθεν) ήταν η απαγόρευση που ισχυρίζεστε ότι υπήρχε, μιλούν από μόνες τους οι πολύ περισσότερες πρωτογενείς ιστορικές πηγές από την ίδια την εποχή που αναφέρουν ονομαστικά ελληνικά σχολεία σε πλέιστες όσες περιοχές.
  Π.Χ. Αν μετρήσετε ΜΟΝΟ τα σχολεία που ίδρυσε ο Πετροκοσμάς, ανέρχονται σε άνω από 100.

  • Καθαρός ουρανός avatar
   Καθαρός ουρανός @ Διαφωνών 27/03/2013 23:29:50

   Δεν ήταν Πετροκοσμας(!!!) αλλά Πατρο-Κοσμάς ή Κοσμάς ο Αιτωλός.

   Μέσα σε 16 χρόνια ίδρυσε περίπου 250 σχολεία. Στις Διδαχές του παρότρυνε τους γονείς να σπουδάζουν τα παιδιά τους Ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».
   «Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας».

   Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο, κατά την περίοδο των Ορλωφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Κατά άλλους ερευνητές στην καταδίκη του Κοσμά συνέβαλαν κάποιοι Εβραίοι της Ηπείρου διότι με το κήρυγμά του κατόρθωσε να μεταφερθεί η διενέργεια του παζαριού από την Κυριακή στο Σάββατο, γεγονός που έφερε οικονομικές ζημίες στους Εβραίους. Τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου,ημέρα Σάββατο του 1779 στο χωριό Κολικόντασι κοντά στην πόλη του Βερατίου στην σημερινή Αλβανία.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Καθαρός ουρανός 28/03/2013 13:16:04

    Καθαρε Ουρανε ετσι να εισαι παντα ξαστερος και σταρατος!!!!
    Ο Αγιος Κοσμας δεν ειναι μονο γνωστος για τις προσφητειες του που μεχρι σημερα εχουν επαληθευτει μεχρι κεραιας αλλα αφησε πνευματικες παρακαταθηκες μεγιστες για τον Ελληνισμο που σημειωτεον ακομα δεν ειχε απελευθερωθει. Οταν δεν τους ελεγε οτι το "ποθουμενον" δεν θα το δειτε εσεις αλλα τα εγγονια σας, επαληθευτηκε επακριβως...

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Ρηνα 28/03/2013 13:21:32

     "Οταν δε τους ελεγε"

  • sotirios avatar
   sotirios @ Διαφωνών 28/03/2013 00:05:16

   Αγαπητέ διαφωνών... Δεν νομίζω να ισχυρίζεται κανείς ότι επί 400 χρόνια (500 για την Ήπειρο και αλλού) όλες οι συνθήκες ήταν πάντα ίδιες... Κατά καιρούς υπήρχαν κι ελεύθερα σχολεία. Κατά τα γούστα των τοπικών αρχόντων, άλλοτε λειτουργούσαν, άλλοτε έκλειναν.
   Ο Πατροκοσμάς (όχι Πετροκοσμάς) ίδρυσε 100 σχολεία γιατί υπήρχαν μεγάλες ανάγκες. Και το ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Διαφωνών 28/03/2013 10:27:13

   Δεν μίλησε κανείς για δήθεν ίδιες συνθήκες στην Τουρκοκρατία σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις περιόδους. Ανέφερα πιο πάνω μαρτυρία για την Κασταμονή του Πόντου και για τις δυσκολίες διδασκαλίας της ελληνικής εκεί. Τα σχολεία ο Πατροκοσμάς τα ίδρυσε σε εποχή γενικότερης ίδρυσης σχολείων στις ελληνικές κοινότητες των Βαλκανίων. Δεν ήταν πάντοτε ίδιες οι συνθήκες. Η Τουρκοκρατία ξεκίνησε στα Βαλκάνια από τον 14ο αιώνα, δεν ξεκίνησε στα τέλη του 18ου, όταν έδρασε ο Πατροκοσμάς.
   Εχεις διαβάσει τις αναφορές του ιερομόναχου Νεκταρίου Τέρπου για την κατάσταση στην εξισλαμιζόμενη την εποχή του Αλβανία και βόρειο Ήπειρο μερικές μόνο δεκαετίες πριν από τον Πατροκοσμά; Το έργο του Τέρπου, γραμμένο στη δημώδη γλώσσα της εποχής, έχει εκδοθεί από τον Κ. Γαρίτση και μπορείς να το βρεις και σε βιβλιοθήκη.

 11. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 27/03/2013 22:51:33

  Απορία: Είναι δυνατόν το 1840 και το 1830 να γίνεται λόγος για κρυφό σχολειό από ανθρώπους που οι ίδιοι έζησαν την τουρκοκρατία και οι οποίοι απευθύνονταν στους συγρονους τους που είχαν τις ίδιες μ' μαυτούς εμπειρίες, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ;;;;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γιώργος Αχαιός 28/03/2013 08:34:26

   Αν είσαι προοδευτικός όλα γίνονται. Είσαι στο απυρόβλητο...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 28/03/2013 13:27:53

    Τους ενοχλει πολυ η φιγουρα του παπα.....

 12. Kimon avatar
  Kimon 27/03/2013 23:46:01

  Η «ανεκτικότητα» και η «καλή διάθεση» των Οθωμανών απέναντι στους ραγιάδες περιγράφονται γλαφυρότατα στην δημώδη μας ποίηση. Αναφερόμενη στην «καλοσύνη» των Μουσουλμάνων κατακτητών στους χριστιανούς, η κόρη απευθύνεται στον καλό της και του λέγει: «Αν βουληθείς να μαρνηθείς και ναμολησμονήσεις, σε Τούρκικα σπαθιά σε δω σε Καταλάνου χέρια. Αράπηδες να σεύρουσι και Τούρκοι να σε σέρνουν, κι εις όχλον Σαρακίνικον τρείς μαχαιριές σε δώσουν».

 13. sotirios avatar
  sotirios 28/03/2013 00:01:18

  Μπράβο και πάλι μπράβο!

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 28/03/2013 00:34:22

  Στην Ορεινή Αρκαδία, μερικά από τα πιό όμορφα μοναστήρια της Ελλάδας,
  «Τα Καταφύγια των Ψυχών» όπως λέγονται, στολίζουν τη χαράδρα του Λούσιου ποταμού. Αφήνει άφωνο τον επισκέπτη η απίστευτη ομορφιά της Ιεράς Μονής Προδρόμου, «Το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου», έτσι όπως είναι σκαρφαλωμένη στον βράχο. Ο,τι δεν κατάφεραν οι τούρκοι, το κατάφεραν οι βαυαροί οι οποίοι, το 1834 λυσσαλέα λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το Μοναστήρι (ο Όθωνας ήταν ανήλικος ακόμα). Ακριβώς απέναντι, στην άλλη πλευρά της χαράδρας του Λούσιου ποταμού βρίσκεται,

  Η Μονή Φιλοσόφου: με ένα και μοναδικό καλόγηρο που ζει στην επί 160 χρόνια εγκαταλειμμένη Μονή. Το όνομά της το πήρε από τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επωνομαζόμενο «Φιλόσοφο». Το σημαδεμένο στενό μονοπάτι μάς οδηγεί από τη Μονή Φιλοσόφου, στον κρυστάλλινο Λούσιο ποταμό, εκεί όπου λουζόταν ο Δίας.

  Η συναρπαστικής ομορφιάς με την οργιώδη βλάστηση χαράδρα του Λούσιου ποταμού (απερίγραπτης νοστιμιάς οι πέστροφές του), προσφέρεται για περπάτημα όλες τις εποχές του χρόνου. Και μία από τις αξέχαστες περιπατητικές διαδρομές, είναι αυτή η οποία συνδέει τη Μονή Προδρόμου, με τη Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό Σχολειό!

  Το Κρυφό Σχολειό υπάρχει! Χωρίς τη βοήθεια εντοπίτη οδηγού όμως, δύσκολα μπορείς από μόνος σου να το βρεις και να το ξεχωρίσεις καθώς, είναι Πέτρα μέσα στη Πέτρα. Βράχος μέσα στο Βράχο. Και όταν ύστερα από ένα κουραστικό ποδαρόδρομο ανεβείς τα σκαλιά του και φθάσεις, τα μισογκρεμισμένα Δώματα του Κρυφού Σχολειού, από μόνα τους αυτά έχουν την απίστευτη δύναμη να σου δημιουργήσουν «Εικόνες». Μένεις ακίνητος. Σιωπηλός. Αισθάνεσαι την ανάγκη ν’ ανάψεις ένα κερί. Θέλεις να προσευχηθείς. Ρίγος σε διαπερνά. «Βλέπεις» τον δάσκαλο να διδάσκει γράμματα, στα διψασμένα για μάθηση και λευτεριά της τουρκοκρατούμενης πατρίδας, μικρά Ελληνόπουλα. Πέτρες για καθίσματα, μέχρι και ο ταμιευτήρας του νερού υπάρχει ακόμα. Και από τις σχισμές του βράχου/ πολεμίστρες, με το όπλο παρά πόδα, δάσκαλος και μαθητές να παρακολουθούν τη κίνηση από κάτω.. Και καθώς θα εμποτίζεσαι με τη βαριά, Κολοκοτρωνέϊκη ατμόσφαιρα, θ’ ακούς τον θεϊκό Λούσιο φουριόζος να ροβολάει στις πλαγιές και καθώς θα μυρίζεις στον καθάριο αέρα κάτι από μπαρούτι, τότε θα θελήσεις να σιγοτραγουδήσεις: «φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ να πηγαίνω στο σχολειό να μαθαίνω γράμματα..» Αυτή τη φορά όμως, το τραγουδάκι έχει μια άλλη, διαφορετική διάσταση, πολύ πιο βαθιά και πιο ουσιαστική..

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ η Dimi 28/03/2013 07:14:12

   Πολύ ὡραῖα Dimi!
   Κρυφά Σχολειά ὑπήρχαν καί ὑπολείματά τους ὑπάρχουν καί σήμερα διάσπαρτα σέ ὅλη τήν Ἑλλάδα.
   Ἔχω ἐπισκεφτεῖ καί τῆς Ι.Μονῆς Φιλοσόφου πού ἀναφέρεις dimi,ὅπως καί τῆς Ι.Μ.ἈγΓεωργίου Φενεοῦ στή λίμνη Δόξα,καί τῆς Ι.Μ.Πεντέλης στήν Ἀθήνα.
   Αὐτοί πού τά ἀμφισβητοῦν,ἔχουν δεῖ ἀπό κοντά ἔστω καί ἕνα;Δέν μπορεῖ 400 χρόνια σέ ὅλη τήν Ἑλλάδα τό καθεστῶς τῆς ἐκπαίδευσης νά ἦταν εὐνοϊκό ἀπό πλευρᾶς τῶν Τούρκων καί παρ' ὅλα αὐτά νά λειτουργούσαν τόσα κρυφά σχολειά!
   Εὐχαριστοῦμε πολύ τόν κ.Μητραλέξη γιά τό ἄρθρο!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 08:46:07

    Αγαπητέ Κυθήριε, Καλημέρα. O ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο επωνομαζόμενος «Νέος Δάσκαλος του Γένους» και γνώστης της Ελληνικής όσο ελάχιστοι παγκοσμίως, έχει πει: «Ἔχουμε στίς φλέβες μας τό σπέρμα τοῦ χαμοῦ. Στό πεπρωμένο μας κάτι μοιραῖο ὑπάρχει. Δέν συμπληρώσαμε οὔτε 200 χρόνια λευτεριᾶς καί μᾶς ἔπιασε ἡ νοσταλγία τοῦ ραγιᾶ. Κάποιοι προνοητικοί ἔχουν γίνει ἤδη γενίτσαροι.»

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ η Dimi 28/03/2013 08:54:42

     Ἀγαπητή μου dimi καλημέρα!
     Πολύ ὡφελούμαστε ἀπό τά γραφόμενά σου!

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 16:40:26

      Φίλε Κυθήριε, Ευχαριστίες πολλές για τα δικά σου εξαιρετικά γραφόμενα και τα ζεστά λόγια σου πάντα.

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ η Dimi 28/03/2013 09:55:51

     Dimi συγχαρητηρια για τις αναρτησεις σου!

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Ρηνα 28/03/2013 16:37:12

      Αγαπητή μου Ρήνα, ευχαριστώ και ανταποδίδω τα συγχαρητήρια. Διαβάζω με προσοχή τις αναρτήσεις σου και μαθαίνω πολλά απ' αυτές. Λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται ότι οι Ελληνες είμαστε μόνοι. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ποτέ
      οι Ελληνες Δεν είμαστε μόνοι, όταν είμαστε μονιασμένοι.

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ η Dimi 28/03/2013 10:46:05

     Dimi νάσαι καλά. Λύσσαξαν πια όλοι τους, λες και δεν είναι Έλληνες.

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Δαναός 28/03/2013 16:18:52

      Δαναέ Δάσκαλέ μου, χαιρετώ σε.
      Σε πείσμα των χαλεπών καιρών, το Φως το Ελληνικό, Λάμπει! Και τυφλώνει τους ασεβείς σοφιστές. Αυτή η λύσσα αμφισβήτησης για ο,τιδήποτε Ελληνικό κι Αθάνατο, δεν έχει προηγούμενο. Τα Κρυφά Σχολειά είναι της Ελλάδας Τόποι Ιεροί! Όσοι έχουν επισκεφθεί το Κρυφό Σχολειό-"Αισθάνονται" ότι κάτι Ανώτατο συνέβη εκεί. Γι αυτό ο σιωπηλός επισκέπτης θέλει ν' ανάψει κερί και να προσευχηθεί. Και να σιγοψιθυρίσει το φεγγαράκι.. Και να σκεφθεί ότι ίσως, ήλθε η ώρα επιτέλους, το κάθε Ελληνικό σπίτι να γίνει ένα Κρυφό Σχολειό. Γιά να μάθουν τα μικρά Ελληνόπουλα, Γράμματα Ελληνικά, για να μάθουν τι σημαίνει να είσαι Ελληνας!

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ η Dimi 28/03/2013 16:36:09

      Την τελευταια σου ακριβως φραση Dimi, μου τη ειπε ο πατηρ Μεταλληνος πριν μερικα χρονια: ο,τι κανετε στο σπιτι, μην περιμενετε τιποτα πια απ τα σχολεια....

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ η Dimi 29/03/2013 03:16:56

     Κόψε κάτι ρε παιδί μου για τον Καργάκο! Σιγά τον μεγάλο χειριστή της γλώσσας!

     Αν και συμφωνώ αρκετά με τις απόψεις του, δεν μου αρέσει καθόλου το στιλ γραψίματος που έχει. Είναι τελείως ανίκανος να αποδώσει την ουσία σύντομα, εύστοχα και δίχως να γίνει κουραστικός.

     Ο λόγος του συνήθως είναι γεμάτος αχρείαστες παρομοιώσεις, φιλολογική επίδειξη και αδολεσχία, σου δημιουργεί την εντύπωση ότι γράφει για να επιδειχθεί πιο πολύ παρά για να πει κάτι.

     Ειλικρινά, διαβάζοντας αρκετά άρθρα του ένιωσα κούραση κι εκνευρισμό. Για να γράφεις σωστά δεν χρειάζεται μόνο γνώσεις (δεν αμφισβητώ ότι έχει) αλλά και αμεσότητα, χάρη, την ικανότητα να καθιστάς το μήνυμά σου εύληπτο στον δέκτη. Αλλά τι λέω αφού είναι ο πομπός χαλασμένος.....

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Γιώργος Αχαιός 29/03/2013 15:18:01

      Και τι μπορώ να πω ρε παιδί μου. Ευτυχώς που το δικό σου το σασί είναι τέλεια γειωμένο (χωρίς αποσιωπητικά)

      Χτυπάει νεύρο ο Καργάκος.

   • Ηλίας avatar
    Ηλίας @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 12:53:15

    Αν κρίνω από την Ι.Μ.Πεντέλης τότε μάλλον αμφισβητώ την ύπαρξη κρυφών σχολείων. Ο χώρος ήταν οστεοφυλάκιο και μέσα σε μερικά χρόνια έγινε "κρυφό σχολείο". Υπάρχει μάλιστα γραμμένο κείμενο με τον "θαυματουργό" τρόπο ανακάλυψης της "κρυφής" αίθουσας. Πώς ήταν δηλαδή κρυφή αφού την χρησιμοποιούσαν σαν οστεοφυλάκιο??
    Εδώ έχουμε σαφή ένδειξη εκμετάλλευσης ενός χώρου για τουριστικούς λόγους

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ Ηλίας 28/03/2013 13:47:16

     Δέν ξέρω τί ἄλλο μπορεῖ ἐσύ νά γνωρίζεις γιά τήν Ι.Μ.Πεντέλης καί τό κρυφό σχολειό της,πήγαινε ὅμως μιά βόλτα,δύσκολη βέβαια,γιατί ἡ ἀνάβαση εἶναι κουραστική,στή Μονή Φιλοσόφου πού ἀναφέρει ἡ dimi,γιά νά διαπιστώσεις τήν πραγματική ὕπαρξη τοῦ κρυφοῦ σχολειοῦ,χωρίς τήν ἐμπορική ἐκμετάλλευση πού μπορεῖ νά συμβαίνει,ὅπως ὑπονοεῖς γιά τή Μονή Πεντέλης...
     Τόσο κακοτράχαλο εἶναι τό σημεῖο πού εἶναι γιά πολύ λίγους,ἤ μᾶλλον ἦταν γιά τά παιδιά πού διψοῦσαν πραγματικά γιά μάθηση στά χρόνια τῆς φοβερῆς σκλαβιᾶς...

 15. Kυριάκος Παπαδόπουλος avatar
  Kυριάκος Παπαδόπουλος 28/03/2013 01:15:28

  Πιστεύω ὅτι εἶναι ἐντελῶς λάθος ὁ στόχος τοῦ Ἀντίβαρου (διότι ἀπὸ τὸ Ἀντίβαρο ξεκίνησε ὁ θόρυβος). Προσπαθῶντας νὰ ἀνακαλύψουμε τὸ ἄν ὑπῆρξε στὴν πραγματικότητα ἡ σκηνὴ τοῦ πίνακα τοῦ Γκίζη, εἶναι σὰν νὰ προσπαθοῦμε νὰ βροῦμε πὼς, φερειπεῖν, τρώγανε ἢ πίνανε νερὸ οἱ ἄνθρωποι στὸν Μεσαίωνα. Δὲν θεμελιώνει τίποτα ἡ ἀπόδειξη ὅτι ὑπῆρξε καταπίεση στὰ χρόνια τῶν Ὀθωμανῶν. Εἶναι σὰν νὰ προσπαθεῖς νὰ ἀποδείξεις ὅτι ὑπῆρχε βία στὰ χρόνια τῆς ἐποχῆς τοῦ Χαλκοῦ...Ἡ δὲ μεθοδολογία μὲ ἀποσπασματικὴ ἐπιλογὴ κομματιῶν εἶναι πέρα γιὰ πέρα ἀμφιλεγόμενη, καὶ μιὰ ἐξαιρετικὴ ἀπάντηση μᾶς τὴν δίνει ὁ καθηγητὴς Duff, τοῦ παν. τοῦ Reading τῆς Ἀγγλίας (καὶ τὴν παραθέτω αὐτούσια στὴν Πρόταση γιὰ μιὰ Διαφορετικὴ Παγκοσμιοποίηση). Εἶναι σὰν νὰ προσπαθεῖς νὰ βγάλεις συμπεράσματα (!!!) ἀπὸ τὸν ἀντιφατικὸ Μακρυγιάννη, φωτίζοντας τὴν μία πλευρά του. Ὑ.Γ. Μὲ λύπη βλέπω καὶ μιὰ ἀσυνέπεια στὸν γράφοντα καὶ ``δάσκαλό΄΄ μας στὸ πολυτονικὸ νὰ τὸ ἐγκαταλείπει, γιὰ χάρη ἑνὸς εὐρύτερου ἀναγνωστικοῦ κοινοῦ; Λυπᾶμαι...

 16. Kυριάκος Παπαδόπουλος avatar
  Kυριάκος Παπαδόπουλος 28/03/2013 01:34:21

  Ὀρθὴ ἐπανάληψη:

  Πιστεύω ὅτι εἶναι ἐντελῶς λάθος ὁ στόχος τοῦ Ἀντίβαρου (διότι ἀπὸ τὸ Ἀντίβαρο ξεκίνησε ὁ θόρυβος). Προσπαθῶντας νὰ ἀνακαλύψουμε τὸ ἄν ὑπῆρξε στὴν πραγματικότητα ἡ σκηνὴ τοῦ πίνακα τοῦ Γκίζη, εἶναι σὰν νὰ προσπαθοῦμε νὰ βροῦμε πὼς, φερειπεῖν, τρώγανε ἢ πίνανε νερὸ οἱ ἄνθρωποι στὸν Μεσαίωνα. Τόσο δύσκολο ἀλλὰ καὶ συνάμα ἀνούσιο. Μαρτυρίες μᾶς μεταφέρανε καὶ οἱ πρόγονοί μας ἀπὸ τὴν Μικρασία. Ὅλα αὐτὰ εἶναι τετριμμένα, καὶ χάνουμε τὴν οὐσία. Δὲν θεμελιώνει τίποτα παραπάνω ἡ ἀπόδειξη ὅτι ὑπῆρξε καταπίεση στὰ χρόνια τῶν Ὀθωμανῶν. Καταπίεση ἀπὸ ποιοῦς, σὲ ποιόν, πότε, ποῦ καὶ γιατί...ὅλα αὐτὰ πρέπει νὰ ἀπαντηθοῦν μὲ συνέπεια, ὅταν ἐπιθυμεῖ κανεῖς νὰ ἀρθρώσει λόγο ἐπὶ τοῦ ἀντικειμένου. Πόσο μᾶς ἀφοροῦν σήμερα αὐτά; Ἄν οἱ ``ἀναθεωρητὲς΄΄ ἔχουν τόσο σαρθρὸ ὑπόβαθρο καὶ οἱ ``πατριῶτες΄΄ τὸ δίκαιο μὲ τὸ μέρος του, τότε τί φοβίζει τοὺς δεύτερους Εἶναι σὰν νὰ θέλεις σώνει καὶ καλὰ καὶ προσπαθεῖς νὰ ἀποδείξεις ὅτι ὑπῆρχε βία στὰ χρόνια τῆς ἐποχῆς τοῦ Χαλκοῦ, ἔχοντας σὰν πηγὴ τὰ ὁμηρικὰ ἔπη...Ἡ δὲ μεθοδολογία μὲ ἀποσπασματικὴ ἐπιλογὴ κομματιῶν εἶναι πέρα γιὰ πέρα ἀμφιλεγόμενη, καὶ μιὰ ἐξαιρετικὴ ἀπάντηση μᾶς τὴν δίνει ὁ καθηγητὴς Duff, τοῦ παν. τοῦ Reading τῆς Ἀγγλίας (καὶ τὴν παραθέτω αὐτούσια στὴν Πρόταση γιὰ μιὰ Διαφορετικὴ Παγκοσμιοποίηση). Εἶναι σὰν νὰ προσπαθεῖς νὰ βγάλεις συμπεράσματα (!!!) ἀπὸ τὸν ἀντιφατικὸ Μακρυγιάννη, φωτίζοντας τὴν μία πλευρά του. Ὑ.Γ. Μὲ λύπη βλέπω καὶ μιὰ ἀσυνέπεια στὸν γράφοντα καὶ ``δάσκαλό΄΄ μας στὸ πολυτονικὸ νὰ τὸ ἐγκαταλείπει, γιὰ χάρη ἑνὸς εὐρύτερου ἀναγνωστικοῦ κοινοῦ; Λυπᾶμαι...διότι τὰ προβλήματα βρίσκονται ἀλλοῦ, καὶ κάποιοι προσπαθοῦν νὰ μᾶς ἀποπροσανατολίσουν. Ἄς μὴν γινόμαστε ἀκούσια συνεργοί τους...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Kυριάκος Παπαδόπουλος 28/03/2013 19:08:39

   Τὸ πολυτονικὸ δὲν διαβάζεται ἀπὸ τὰ Android, καὶ αὐτὸ εἶναι ἕνα πρόβλημα ποὺ δὲν ὑπῆρχε λίγα χρόνια πρὶν (διότι σχεδὸν κανεὶς δὲν εἶχε smartphone καὶ tablet) καὶ δὲν θὰ ὑπάρχει σὲ λίγα χρόνια ἀπὸ τώρα.

 17. Μαρια avatar
  Μαρια 28/03/2013 02:44:55

  Πες πες , όλο κάτι μένει!
  Η πλέον σωστή και αλάθητος μέθοδος ....κύριε Βερέμη!

 18. Αλήθεια avatar
  Αλήθεια 28/03/2013 02:58:27

  Διαβαστε στα Απομνημονευματα του Κολοκοτρωνη τι απαντησε σε
  Ευρωπαιους οταν τον ρωτησαν για τις γραμματικες του γνωσεις. Και
  δειτε τι λεει ο π. Γεωργιος Μεταλληνος για το θεμα εδω:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7N8V1sOZa1A
  Δεν τους ενοχλει η υπαρξη ή μη του κρυφου σχολειου, αλλα ΠΟΙΟΙ
  διδασκαν σε αυτο: Αν για παραδειγμα, ηταν τσοπανοι ή εμποροι,
  ουδεις θα ασχολειτο. Κι οποιος καταλαβε, καταλαβε...!

  • cobalt avatar
   cobalt @ Αλήθεια 28/03/2013 11:40:19

   +100000

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αλήθεια 28/03/2013 17:24:32

   +100000 κι απο μένα! Γνωστό το μένος των προτεσταντών
   εναντίον των καλογέρων. Κι αυτό γιατί τους δείχνουν το πόσο στραβά
   και μακριά από το ιδανικό ζουν οι πλούσιοι δυτικοί και πόσο κοντά
   στο τέλειο και στον Τέλειο οι ταπεινοί και πάμπτωχοι
   μοναχοί...

 19. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/03/2013 04:25:29

  Και για να επανέλθουμε στον σημερινό ρεαλισμό.
  Οι εμπαθείς ψευδοεπιστημονικές αναλύσεις των Βερέμη, Τσατσόπουλο και λοιπών συνοδοιπόρων, δικαιώνουν την ενέργεια της ΧΑ , για την ίδρυση "κατηχητικών" Σχολείων διασώσεως των εθνικών ιδεωδών!!
  Δεν είμαι από τους λάτρεις των πιστεύων της ΧΑ, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω μαζί τους σε μερικές ενέργειες που καλύπτουν τα κενά που αφήνει η Κρατική εξουσία και τα οποία εκμεταλλεύονται ορισμένοι, για να επιβάλουν και να εδραιώσουν τις για ανομολόγητους σκοπούς , διεστραμμένες τους πεποιθήσεις τους !!!

 20. αργατεία avatar
  αργατεία 28/03/2013 07:34:53

  επίσης ένα βιβλίο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία ειδικά της αποδομιστικής σχολής στην Ελλάδα είναι του Μichael Herzfeld με τίτλο- Πάλι δικά μας, Λαογραφία, ιδεολογία και η διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
  http://www.biblionet.gr/book/74576/Herzfeld,_Michael/%CE%A0%CE%AC%CE%BB%CE%B9_%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BC%CE%B1%CF%82
  θα μπορούσαμε να πούμε και να αναφερουμε και άλλα αλλά δεν είναι του παρόντος....

 21. Idiot avatar
  Idiot 28/03/2013 09:53:54

  Αγαπητε Σωτηρη,

  Ανθρωπους σαν κι εσενα χρειαζεται αυτη η ερμη η πατριδα.Συγχρονους ΠατροΚοσμαδες.Σημερα δεν κινδυνευουμε τοσο να τουρκεψουμε οσο να φραγκεψουμε ολοτελα.Τα παιδια του Ροβεσπιερου,οι πεμπτοφαλαγγιτες της αριστερας κοντευουν να μας ξεκανουν.Πληροφοριακος κορεσμος και θορυβος.Μετα, επιθεση με απλοποιητικα και ευνοητα επιχειρηματα στο παραζαλισμενο θυμα.Ευγε σου νεαρε μου.Ακαδημαικος λογος,αναφορες,αποδεικτικος και οχι απολογητικος λογος πανω σ᾽ενα αψογο γλωσσικο οχημα.Ο Θεος να σ᾽εχει γερο και παραγωγικο,για το καλο ολων μας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Idiot 28/03/2013 13:30:34

   Δυστυχώς, οι πεμπτοφαλαγγίτες δεν εντοπίζονται μόνο στον τον χώρο της αριστεράς. Έχουν κάνει μετάσταση και στο χώρο της κεντροδεξιάς, υπό την μορφή «φιλελεύθερων» ογγιδίων. Κι άν οι αριστεροί εθνομηδενιστές έχουν και ένα ελαφρυντικό (την αριστεροσύνη τους, που χρωματίζει την αντίληψή τους προς τα εκεί), οι μπλε συριζαίοι είναι ακόμα απεχθέστεροι και δυο φορές εσωτερικός εχθρός. Γι'αυτό, πρέπει να είμαστε αμείλικτοι μαζί τους, στον στίβο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

  • nikias avatar
   nikias @ Idiot 28/03/2013 18:17:24

   Πολύ ορθά !

   Εύγε κ. Μητραλέξη !

   Η γλώσσα σου κάλαμος γραμματέως οξυγράφου !


   δάσκαλος από τη Γερμανία

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ nikias 28/03/2013 21:26:41

    Καλησπέρα ἀπό τήν Πατρίδα Δάσκαλε καί καλή δύναμη στό ἔργο σας!

 22. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/03/2013 10:03:44

  Αγαπητε Σωτηρη, στη πρωτη φραση του αρθρου σου αναφερεσαι στο τι γινεται στις εθνικες επετειους και πολυ σωστα. Θελω να προσθεσω οτι ακριβως το ιδιο γινεται και στις μεγαλες Χριστιανικες εορτες. Παραμονες αυτων βγαινει στην επιφανεια ο,τι πιο μιαρο και σκοταδιστικο υπαρχει να αμαυρωσει και να ενσπειρει αμφιβολια στις ...ελαστικες συνειδησεις. Τα εργαλεια των κεντρων που εκπονουν αυτες τις μεθοδους εχουν γινει πλεον γνωστα στους παροικουντες. Το θεμα ειναι να μην παρασυρονται οι υπολοιποι και να γινουμε ολοι επιτελους παροικουντες...

 23. Σ Μ avatar
  Σ Μ 28/03/2013 13:35:01

  Δείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και αυτό:  Το manifesto σε συνεργασία με τα περιοδικά νέα Ευθύνη, νέος Λόγιος Ερμής, τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς & την εφημερίδα Χριστιανική σας προσκαλούν στο Επιστημονικό Συνέδριο που θα διεθαχθεί στις 30-31 Mαρτίου 2013, στις Aίθουσες Λόγου και Tέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στη ΣTOA TOY BIBΛIOY, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  ΠPΩI ΣABBATOY,
  30 MAPTIOY 09.45-13.45

  - Tο Oικουμενικό Πατριαρχείο στο ιστορικό πλαίσιο της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας, από τόν Σβολόπουλο Kωνσταντίνο, ιστορικό, Ακαδημαϊκό
  - Tο πρόβλημα του εξισλαμισμού στό Οθωμανικό Kράτος, από την Παπούλια Bασιλική, ιστορικό, ομότ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου
  - Η Eκπαίδευση κατά την πρώιμη Tουρκοκρατία και τα ζητήματα των εκκλησιαστικών προνομίων, από τόν Διαμαντή Απόστολο, ιστορικό, Πανεπιστημιακό
  - Xρησμολογία στά χρόνια της Tουρκοκρατίας: Ανάμεσα στήν αυτοκάθαρση καί τήν ελπίδα, από τόν Kαριώτογλου Αλέξανδρο, δ.θ., σχολ. σύμβουλο θεολόγων
  - Γλώσσα καί εθνική συνείδηση κατά τούς χρόνους της μακράς δουλείας του Γένους (Tουρκοκρατία), από τόν Kύρκο Bασίλειο, ομότ. καθηγητή Πανεπιστημίου
  - Η συμβολή του Αγίου Kοσμά του Aτωλού στήν Παιδεία του Γένους, από τον πρωτ. Γεώργιο Eυθυμίου, επικ. καθηγητή Πανεπιστημίου
  -H Εκπαίδευση στόν Ιστορικό Πόντο από τήν περίοδο των Οθωμανικών μεταρρυθμίσεων μέχρι τό 1922, από τήν Ηλιάδου Σοφία, αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου

  AΠOΓEYMA ΣABBATOY,
  30 MAPTIOY 16.00-20.45

  - Oι Kρυπτοχριστιανοί του Πόντου, από τόν Φωτιάδη Kωνσταντίνο, ιστορικό, καθηγητή Πανεπιστημίου
  - Eθνικά καί περεθνικά του εκκλησιαστικού χώρου στό δούλον Γένος, από τον Πρωτ. Γεώργιο Mεταλληνό, ιστορικό, ομότ. καθηγητή Πανεπιστημίου
  - Η διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμικού προτύπου: Από τον Ερωτόκριτο στο κλέφτικο τραγούδι, από τον Kαψωμένο Ερατοσθένη, ομότ. καθηγητή Πανεπιστημίου
  - Tο όραμα του Pήγα Bελεστινλή, από τόν Kαραμπερόπουλο Δημήτριο, διδ. Ιστορίας Iατρικής, ερευνητή του Pήγα
  - H nazione greca της Bενετίας, από τη Mαλτέζου Xρύσα, ιστορικό, Ακαδημαϊκό
  - Aπευθυνόμενοι στην Eυρώπη: Oι Έλληνες της Tουρκοκρατίας αυτοσυστήνονται, από τον Mηνάογλου Xαράλαμπο, δ.φ., ιστορικό, εκπαιδευτικό
  - H Mετακένωση καί Ορθόδοξη Παράδοση στή σκέψη του Αδαμαντίου Kοραή, από τόν Γεώργιο Kαραμπελιά, συγγραφέα, οκονομολόγο
  - Tur Abdin – Tο θείον Όρος: Eνα ντοκυμαντέρ για τις Xριστιανικές Kοινότητες της Άνω Mεσοποταμίας, του Γεωργίου Zαφείρη (30’)

  ΠPΩI ΚΥΡΙΑΚΗ,
  31 MAPTIOY 11.00-14.30

  - Έθνος, Εθνισμός, Εθνικισμός: Tο πρόβλημα της ορολογίας, από τον Xατζηαντωνίου Kωνσταντίνο, ιστορικό, συγγραφέα
  - Η διαχρονική ενότητα του Ελληνισμού (Αρχαιότητα, Bυζάντιο, Tουρκοκρατία, Nέος Ελληνισμός), από τόν Kαραθανάση Aθανάσιο, ιστορικό, καθηγητή Πανεπιστημίου
  - Tο Έθνος ως συνείδηση κοινωνίας στόν ελληνικό κόσμο, από τόν Kοντογιώργη Γεώργιο, καθηγητή Παντείου Αν. Σχ. Πολ. Επιστημών
  - Η έννοια του Γένους κατά τους χρόνους της Tουρκοκρατίας, από τον Mερακλή Mιχάλη, ομότ. καθηγητή Πανεπιστημίου
  - Ελλείμματα ελληνικής Ιστορίας κατά τη Mεταπολίτευση, από τον Λαζάρου Aχιλλέα, δ. ιστ., Bαλκανιολόγο
  - Tο Έθνος και η Eκπαίδευση των εκπαιδευτικών: Aπό την εθνικοφροσύνη στην αποδόμηση, από τόν Γκότοβο Αθανάσιο, καθηγητή (παιδαγωγικης), Πανεπιστημίου
  - Kριτική αξιολόγηση θεωριών ωραιοποίησης της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας, από τον Xατζηαναστασίου Aναστάσιο, δ.φ. ιστορικό, εκπαιδευτικό

  Σε προσεχή ανάρτηση θα φιλοξενήσουμε το οριστικό και αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου και θα μνημονεύσουμε τους φιλόπονους συντελεστές και τους φιλογενείς χορηγούς.

  http://manifestomag.wordpress.com/2013/03/07/επιστημονικό-συνέδριο-παιδεία-και-εθ/

  https://www.facebook.com/events/137598939754360/?ref=notif&notif_t=plan_user_invited

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Σ Μ 28/03/2013 14:11:45

   Καλή επιτυχία.

 24. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 28/03/2013 13:51:03

  Διαβάστε αυτό το σύντομο κείμενο του Νίκου Δήμου:
  www.ndimou.gr/articledisplay.asp?time_id=69&cat_id=2
  Μετά μπορείτε να το αντιπαραβάλετε με τις θεόπεμπτες αρετές της φυλής που αναφέρει ο Ζυγομαλάς και οι επίγονοί του.

 25. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 28/03/2013 15:24:58

  Τὸ πῶς αὐτὲς οἱ ἀπόψεις περὶ ἱστορίας προβάλλονται μὲ τὴν ἐπίκληση τῆς ἐπιστημονικότητας, ἡ ὁποία ὅμως τελικὰ εἶναι μόνο ἐπίκληση τῆς «αὐθεντίας» τοῦ γράφοντος, ἂς φανεῖ ἀπὸ ἀποσπάσματα σὰν τὸ παρακάτω, τοῦ Νίκου Δήμου:

  http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp?time_id=69&cat_id=2
  «Ένα παράδειγμα: μαθαίνουμε πως η ορθόδοξη εκκλησία κράτησε ζωντανή την γλώσσα μέσα από το Κρυφό Σχολειό – και πρωταγωνίστησε στην Επανάσταση που κηρύχτηκε στις 25 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

  Ούτε μία λέξη σε αυτή τη φράση δεν αντιστοιχεί σε αλήθειες. Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει πως Κρυφό Σχολειό δεν υπήρξε ποτέ, η Εκκλησία αφόρισε την επανάσταση, κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου.

  Όλη μας η ύπαρξη βασίζεται σε μύθους και ανορθολογικές παραδοχές.»

  Ποιά ἱστορικὴ ἔρευνα, ποιές πηγές; Τίποτα, ἡ ἀπόφανση τοῦ κ. Δήμου φτάνει καὶ περισσεύει γιὰ νὰ ἐξαντλήσει κάθε ζήτημα. Ὅσο γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὴν ἐπανάσταση, ἂς μετρήσουμε τοὺς ἱερωμένους καὶ μητροπολίτες μάρτυρες ποὺ ἔχασαν τὴν ζωή τους κατὰ τὴν διάρκειά της...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Σωτ Μητραλ 28/03/2013 17:37:30

   Δίνετε σημασία σε τόσο ασήμαντα άτομα;

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Γιώργος 28/03/2013 17:51:05

    Ἐνδεχομένως ἀσήμαντα γιὰ ἐμένα ἢ ἐσᾶς, μὰ μὲ περίπου ἀπεριόριστη δυνατότητα ἐπηρεασμοῦ συνειδήσεων.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Σωτ Μητραλ 28/03/2013 18:04:35

   Είναι γεγονός πως στη χώρα μας δεν έχουμε επιστήμη της Ιστορίας κι ούτε Κοινωνικές Επιστήμες.
   Έχουμε προκατειλημμένους ιδεολογικά οι οποίοι υποτάσσουν το αντικείμενο έρευνας τους στον σκοπό τους. Βάζουν και μπόλικη ρητορική σάλτσα.
   Κείμενα πολλάκις εμπαθή και προκατειλημμένα.

   Συνέπεια αυτού να κακαρίζουμε δεκαετίες όχι μόνο για τα σημαντικά, αλλά και τα ασήμαντα.
   Αν θεωρούμε ότι η Πάντειος παράγει επιστήμη, τότε ας πιούμε κανένα τσίπουρο.
   Ούτε βέβαια η Εκκλησία μπορεί να παράγει επιστημονική γνώση.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Μανιάτης 28/03/2013 18:08:25

    Ναὶ ἀλλὰ ἡ Πάντειος ἔχει τὴν ἀξίωση ὅτι παράγει, ἐνῷ ἡ Ἐκκλησία οὐδέποτε (ἢ σχεδὸν οὐδέποτε, ἢ τοὐλάχιστον ἐλπίζω οὐδέποτε).

    Γι' αὐτὸ καὶ ψάλλει: «Ἐκ Παντείων μὲ κινδύνων ἐλευθέρωσον...»

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Σωτ Μητραλ 28/03/2013 18:09:28

     Ωραίο!!!!!!!!!

    • nikias avatar
     nikias @ Σωτ Μητραλ 28/03/2013 18:27:43

     Μπράβο Σωτήρη !

     Γράφε πιο συχνά,σε παρακαλώ.

     Χρειαζόμαστε πολλά ταρακουνήματα για να ξυπνήσουμε .

     Έτσι που καταντήσαμε σαν λαός χρειάζεται να αγωνιζόμαστε και για τα αυτονόητα...


     δάσκαλος από τη Γερμανία

 26. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 28/03/2013 18:47:49

  Εὐχαριστῶ, κι ἐγὼ στὴν Γερμανία εἶμαι, παρεμπιπτόντως.

 27. η Dimi avatar
  η Dimi 28/03/2013 19:42:06

  Η Ομιλία της Ηρωϊκής Δασκάλας-Πρότυπο Ελληνίδας, Χαράς Νικοπούλου*
  Για την 25η Μαρτίου, 1821: «Το Έθνος όλο μέσα σε ένα κρυφό σχολειό»

  Κυρίες και κύριοι,
  Σαν Διογένης απ’ το χθες με ένα μικρό φανάρι, βγήκα σε δύσκολη ατραπό, μες στο πνευματικό σκοτάδι… Μεσ’ στην Ελλάδα ψάχνοντας αυτό που κάποιοι θάβουν… Ψάχνω το Έθνος μου να βρω… αυτό που χρόνια τώρα κλείνει μέσα σε ύμνο θείο ο Σολωμός που εθνικό τον λένε!!... Αυτό που δυο χρώματα ζωγράφισαν πιστά, με άσπρο και γαλάζιο… Αυτό που οι Αρχαίοι Έλληνες ορμήνευσαν ως Φως, πάνω στην άσπρη πέτρα, και εύλαλα ονόμασαν Ελλάς χιλιάδες χρόνια τώρα!!

  Μα όσο κι αν γυρίσω, κι αν ταξιδέψω στα Άγια χώματά σου… όσο κι αν γονατίσω στους Παρθενώνες σου…, στις εκκλησιές και μες στης Πίνδου τα Άγια βήματά σου…, όσο κι αν ψάξω να σε βρω σ’ αρχαίες πόλεις και μνημεία…, σε προτομές ηρώων και σε ιερά βιβλία…, πιότερο δε θα χτυπήσει δυνατά η ελληνική ψυχή μου… από την ώρα που ως δάσκαλος θα μπω σε ένα σχολειό ελληνικό, για να σε αναστήσω, μέσα από τα παιδιά μου!!

  Κάθε φορά που η πόρτα στο σχολειό θα ανοίξει για εμένα… νιώθω πως γίνομαι εγώ η αιτία για να έρθει… αυτό που οι άλλοι ονόμασαν κρυφά: «Ανίερη Συμμαχία»… γιατί μες στο σχολειό πάντα μυστικά…, μέσα απ’ του δασκάλου τη λαλιά, θα γίνει ένα θαύμα… Αυτό που κράτησε τον Έλληνα χιλιάδες χρόνια τώρα,
  να’ χει την ίδια τη γραφή, τη γλώσσα, …την ανάγκη… να λέει πως Έλλην έχει γεννηθεί, και ελεύθερος ανέκαθεν εζούσε… γιατί κρυφά σχολειά υπήρχανε, που σώνανε το έθνος.

  Μα μέγα ερώτημα γεννά η ίδια η ιστορία: Άραγε μήπως τελικά, το’ χει ανάγκη το σχολειό να έχει κέντρο το έθνος;… ή μήπως η ανάγκη αντίστροφα έδειξε, πως ήταν από πάντα;; Όταν σμιλεύεις τις ψυχές μικρών παιδιών με Ελλάδα…
  Όταν εσύ ανασταίνεις ήρωες που πέθαναν για εσένα, κάνοντας μάθημα το αίμα τους που χύσαν για το Έθνος… Όταν τους θρύλους ενοχλείς, με σεβασμό μιλώντας στα παιδιά σου, για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά, μα και τον Λεωνίδα…
  Όταν διδάσκεις τη υπακοή, μιλώντας για Σωκράτη… κι όταν παράδειγμα ανδρείας και ελευθερίας δίνεις με τον Παλλικαρίδη… Όταν για αρετή μιλάς και όχι για ευδαιμονία… Όταν τον μαθητή στη φάλαγγα ζητάς, για να ‘χει ευψυχία…
  Όταν ορίζεις το Χριστό με λέξεις από αγάπη… κι όταν ξορκίζεις το κακό, τον θρήνο, και τον πόνο, και κάνεις νίκη θρυλική μέσα στην ιστορία, των Λακεδαίμονων το θάνατο και του Ζαλόγγου τη θυσία… Oταν μιλάς για Οδύσσεια και φτάνεις στο ’40… Οταν ορίζεις του Αχιλλέως τη νέμεση και ταξιδεύεις χρόνια, φτάνοντας στην κερκόπορτα που όριζε την Πόλη και θεία δίκη θε να ‘ρθει μια μέρα του Σαββάτου…

  Όταν με πανοπλία εθνική ντύνεις τους μαθητές σου, διδάσκοντας τις ιαχές χρόνια τώρα που αντηχούν ως εθνικοί παιάνες και παρακαταθήκη: «Μολών λαβέ» και υπόσχεση, στο δίλημμα το μέγα: «Ελευθερία ή θάνατος» … θα μάθεις στα παιδιά σου, πως έναν όρκο μαχητή θα δώσουν στη ζωή τους, αυτόν που πρωτοψέλλισαν, χιλιάδες χρόνια πίσω οι Λακεδαίμονες τηρώντας τον ως την στερνή πνοή τους: «Άμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες» κι όταν για ακόμη μια φορά μέσα σε μια τάξη, θα ανοίξεις θρύλους και ψυχές, που ορίζουν τον Δραγάση
  και ύμνους θείους κι αγγελικούς θα μάθεις στα παιδιά σου… κι όταν τον Προμηθέα του χθες, ενώσεις στο Χριστό μας και δείξεις στα ελληνόπουλα την πιο τρανή θυσία… αυτή που δε χωρά στα όρια και μέσα εις το λόγο… μα από τη δίψα για το φως, σταύρωσε και τους δύο... και Ανάσταση έφερε ξανά, γιατί ποτέ δεν προσκύνησαν… κι όταν του Μέγα Αλέξανδρου διδάξεις την πορεία, στα βάθη της Ανατολής που έγραψε ιστορία… μαζί και την προέλαση του ένδοξου στρατού μας
  που έφτασε Εσκι Σεχερ, κιουτάχια… μα και στο Τεπελένι…

  Τότε μονάχα τότε ως παιδαγωγός θα νιώσεις θείος Μύστης… γιατί η ανάγκη δεν είναι τόσο στο σχολειό να ακούσει για το Έθνος… μα το αντίστροφο θαρρώ, γίνεται τόσα χρόνια!! Το Έθνος είναι αυτό που το ‘χει ανάγκη πάντα, να γεννηθεί μες στο κρυφό σχολειό!!, αυτό που αιώνες τώρα, κρατήθηκε ίδιο, ζωντανό και πέρασε στο αύριο, καθώς ο δάσκαλος εσμίλευε την παιδική ψυχούλα… αυτήν που άνδρωσε το έθνος μας και το ΄κλεισε για πάντα, μέσα σε 5 γράμματα και μέσα σε 2 φράσεις: «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών στο χθες στο αύριο και στο τώρα».

  Αν το λοιπόν στερέψουμε απ’ των Ελλήνων την ανδρεία… αν μέσα στη σκλαβιά κλειστήκαμε που όρισε μια κίβδηλη δημοκρατία… αν γίναμε ριψάσπιδες, πριν καν καλά-καλά η μάχη ξεκινήσει… τότε του γέροντος Κοσμά τα λόγια του Αγίου, ηχούν ως θεία αιτία και προτροπή, κι ορίζουνε το δρόμο:
  «Τα σχολειά χτίστε, εκεί ο Θεός μένει της ελευθερίας».

  Μα τα σχολεία σήμερα γκρεμίστηκαν, σαν πέταξαν μακριά τους, κάθε ορισμό και θύμηση που φέρνει εις το έθνος… Κανείς δε θέλει παίδευση, βγαλμένη από Ελλάδα… κανείς δε θέλει τα παιδιά να γίνουν Λεωνίδες…

  Και έτσι κρυφά μες στο σκοτάδι της αμάθειας μαζεύτηκαν μια νύχτα… του γένους όλου οι δάσκαλοι, να σώσουνε το Έθνος… Άφησε λίγο τον Αλέξανδρο και ήρθε απέναντί μας ο Σταγειρίτης δάσκαλος, που για «ευζωία» ευθυνόταν…
  Αριστοτέλη δάσκαλε συνάντησες ψες βράδυ, τον προγενέστερό σου δάσκαλο, που χρόνια αναζητούσες… και να στην έδρα κάθησε ο γέροντας - φιλόσοφος Σωκράτης, για να ακούσει τα σοφά, τα λόγια των παιδαγωγών μας… αυτών που χρόνια κράτησαν το Έθνος ενωμένο…

  Και να μες στο κρυφό σχολείο, φθάνει και ο Φεραίος, κι ο Μιχαήλ Ψελλός ο λόγιος κι ο Κύριλλος Λούκαρης από την Πόλη κι ο Ευγένιος Βούλγαρης ο στοχαστής, κι ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης… και ύστερα πίσω κλείνουν την πύλη τη στενή ο Άνθιμος Γαζής ο διαφωτιστής, μα κι ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός μας και τέλος φτάσανε παιδαγωγοί που κάποτε πέθαιναν για Ελλάδα, που ύμνο μάθαιναν κρυφά μόνο εις την ελευθερίαν… και του Βουλγάρου το σπαθί τας πέρασε εις την Αθανασία… ήρθαν λοιπόν δάσκαλοι χιλιάδες χρόνια πίσω…
  όλοι του Έθνους εραστές που φώτισαν το γένος… και ένα τους δάκρυ μοναχά κύλισε απ’ τα μάτια… καθώς το φως δε βρήκανε μες στα σχολειά σου Ελλάδα…
  μόνο ένα πράγμα έμαθες και το ‘κανες συνήθεια: Πώς να ξεχνάς το αίμα σου, που πότισε τη γη μας… Πώς να πατάς τα ιερά της επανάστασης του Γένους…
  Πώς να μιλάς για εμφύλιο, ενώ το έθνος από των Βουλγαροανταρτών το όπλο ξεψυχούσε… Πώς να ζητάς να κατεβεί ακόμη και ο Θεός μας από τον πίνακα μπροστά, για να αρνηθούμε, ως και τον δημιουργό μας…

  Μα ο αληθινός παιδαγωγός κλείνει μες στην καρδιά του, το έθνος που άντεξε πολλά… και έτσι και πάλι πρέπει… κι αφού οι δάσκαλοι κατέληξαν πως ειν’ ανάγκη να ισχύσει του ιερού παιδαγωγού Σωκράτη η αρχαία ρήση… σηκώθηκαν με μια φωνή κι απήγγειλαν τον όρκο:
  «Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιώτερος εστίν η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα, παραθεοίς και παρ’ ανθρώποις τας νουν έχουσιν».

  Κι εκεί που ορκίστηκαν κρυφά, οι δάσκαλοι του Έθνους η πόρτα χτύπησε… και να… μπαίνει μέσα στην τάξη του μυαλού μας… αυτός που χρόνια αναζητώ και θα ‘θελα ως μαθητή μου να ‘χα… ένα παιδί που ήρωας έγινε σε μια νύχτα…
  γιατί η Ελλάδα ήταν ο πρώτος ερωτάς του… δάσκαλοι σεβαστοί μου Έλληνες… εγώ είμαι ο μαθητής σας… ο Ευαγόρας ο Μεγαλονήσιος που με έγραψε η ιστορία… γιατί θα ‘ρθεί μια μέρα, … των αθανάτων το κρασί και του ’21,
  θα χύσουν μέσα στην ψυχή και μέσα στο κορμί τους οι Έλληνες που κιότεψαν μπροστά στη “νέα τάξη”… και θα γυρίσουν στα σχολειά… θα μάθουν για Ελλάδα…
  θα μάθουν να αγωνίζονται… κι ας μείναμε μονάδα…

  Και έτσι οι παιδαγωγοί τον βράβευσαν… κι ύστερα…… ανέλαβαν μες στην ψυχή μας δράση. Κι αφού συνάχθηκαν μπροστά στον Γέροντα Σωκράτη ως μαθητές μας βάζουνε σιμά και με ένα ερώτημα το μάθημα αρχινά, που πάλει τις καρδιές μας: Ποιος θέλει να γευτεί ξανά το Φως και Ελεύθερος να ζήσει;… Ποιός θέλει το «Μολών λαβέ» να πει σε κάθε ξένο, εχθρό μας; Αν είσαι εσύ που στέκεσαι τώρα απέναντί μας… απέναντι σε δασκάλους που ευλαβικά δακρύζουν, σαν η σημαία χάνεται πάνω απ’ τα ξερονήσια… αν είσαι εσύ που εμπιστεύεσαι σε μας για χρόνια τώρα το πνεύμα των παιδιών σου και περιμένεις από ‘μας να χτίσουμε την ψυχή τους… και να σμιλέψουμε με φως το παιδικό μυαλό τους… τότε και εμείς ευλαβικά θα σε υποδεχτούμε, σ’ αυτό που κάποιοι ονόμασαν «κρυφό σχολειό» και ζει κι ανθίζει πάλι… γιατί η σκλαβιά δεν άφησε ελεύθερη τη σκέψη…
  αντίθετα εφρόνησε να πνίξει κάθε λέξη, που για Έθνος μίλαγε παλιά, μέσα στην ιστορία…

  Και σαν καθίσεις μαθητής, μέσα στην Άγια Τάξη… φορώντας γαλανόλευκη ποδιά
  τα μάτια σου θα πέσουν πάνω στον σταυρωμένο, αυτόν που κάποιοι βγάλανε μέσα από τα σχολεία… και δίπλα του εστέκεται με ανδρεία ο Λεωνίδας κι ο Αλέξανδρος, ο Παπαφλέσσας κι ο Δραγάσης… κι η Μπουμπουλίνα κι ο Γέροντας ο αθάνατος Κολοκοτρώνης…

  Κι όπου κι αν στρέψεις τη ματιά σ’ αυτήν την άγια τάξη… Ελλήνων την Ανδρεία θα δεις, πολεμιστών κι Αγίων… κι αν ίσως ξέχασες ποιοι να ‘ναι όλοι τούτοι, ρώτα μας και θα μάθεις… Αφού σταθούμε δίπλα σου και με όση δύναμη ψυχής μας όρισαν οι γνώσεις, θα ξεδιπλώσουμε με φως του Έθνους την Ιστορία και θα σμιλέψουμε εσένα Έλληνα, για να ξυπνήσει μέσα σου η ποθητή ανδρεία…

  Μα αυτό το μάθημα θαρρώ, δε θα ‘χει πλέον τέλος… γιατί αθάνατοι είμαστε ως χριστιανοί και Ελλάνιοι Αρχαίοι… και αφού σου μάθουμε γραφή της πιο μακραίωνης γλώσσας… αυτής που κλείνει έννοιες μέσα σε τόσες λέξεις…
  Κι αφού ακούσεις για Χριστό, Ελλάδα και θυσία… τότε στο τέλος μόνος σου θα πρέπει να ορίσεις, αν ξέρεις πλέον να μας πεις «Τι είναι η πατρίδα»… αν ξέρεις να φυλάς καλά του Λεωνίδα τα στενά μα και τους Μαραθώνες.

  Κι όσο τα χρόνια θα περνούν, και νέοι δάσκαλοι, θα ‘ναι οι οδηγοί σου…
  πάντα θα περιμένουμε εδώ… στην πόρτα… απ’ το κρυφό σχολειό σου…
  πάντα εδώ να έρχεσαι, όταν θα σε πληγώνουν… όταν το κράτος σε χτυπά, γιατί είχες μέσα το Έθνος… όταν θα σε προδώσουνε και ολιγοψυχήσεις… όταν θα σε πολιορκήσουνε οι ξένοι στην Ομόνοια… όταν θα βεβηλώσουνε όλη την ιστορία…
  και θα σε διώξουν οι ιερείς, μακριά απ’ τη θρησκεία… Όταν θα κινδυνεύσει η Θράκη μας, η Κύπρος, το Αιγαίο… κι όταν θα προδώσουνε κάθε στρατιώτη νέο…
  όταν πια τα όνειρα θα γίνουν εφιάλτες… και εσύ πιά θα ‘σαι μοναχός, χωρίς μεγάλων πλάτες…

  Ελα … θα περιμένουμε πάντα εδώ, ως δεύτεροι γονείς σου… να σου χαρίσουμε το «ευ ζην» που έψαχνες ματαίως, μέσα σε πλούτη και πολιτικούς, σε δόξα… σ’ απληστία… μα σίγουρα δεν ξέχασες, πως είναι αλλού η Ελευθερία… Θυμάσαι το σου έμαθαν μια μέρα στα σχολεία;; θυμάσαι που εκρύβεται του Έλληνα η ανδρεία;; Μα ναι… θυμάσαι… δάκρυσες, σαν βρήκες την αλήθεια και ύμνο έναν φώναξες, μαζί με μας ως ΕΝΑΣ: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένοι των Ελλήνων τα ιερά
  και σαν πρώτα ανδρειωμένοι, Χαίρε, ω! Χαίρε ελευθεριά! είπες… και σε λυγμούς εξέστασες…».

  Έλα …μη κάθεσαι λεπτό… μον’ κάνε το σταυρό σου… και σαν το Λεωνίδα φώναξε να ακούσουν τον θυμό σου…: «Μολών λαβέ» θέλω να πεις, … να γράψεις ιστορία… να δείξεις έμπρακτα ξανά, πως είσαι Ελλήνων γόνος… που δεν προσκύνησε ποτέ, δεν έκανε τη χάρη σε κανέναν… δεν κιότεψε… δεν ξέχασε καμιά γενοκτονία… και έτσι ποτέ δεν πίστεψε σε ελληνοτουρκική φιλία…
  δείξε πως στο σχολειό σου μάθανε Ποιά είναι η Ελλάδα… σου μάθαν να ‘χεις μέσα σου μονάχα την Παλλάδα… αυτή που φύλασσε τη σκέψη της με κράνος της σοφίας… που ζύγιζε στον πόλεμο, τι ειν’ ηθικόν και πρέπον… κι ασπίδα είχε μέσα της τη γνώση, την αλήθεια… Πολέμησε στον βράχο της… και γίνε Παρθενώνας…
  που θα ‘χει μέσα την Αγιά Σοφιά, ναοί κι οι δυό Σοφίας…

  Μα όλα αυτά για να συμβούν, μέσα από τα σχολεία… θα πρέπει πρώτα δάσκαλε να θυμηθείς ποιος είσαι,… να θυμηθείς τον ρόλο σου… που χρόνια ‘χεις ξεχάσει…
  γιατί και εσένα πρόδωσε ακόμη κι ο εαυτός σου… κάνε και πάλι το σωστό… μιμήσου τους Μεγάλους του Γένους μας δασκάλους… Και μην ξεχνάς πως το Έθνος μας σε έχει πάλι ανάγκη…

  Μέσα από σένα αύριο, η λευτεριά θε να ‘ρθει… Γι’ αυτό το βράδυ, αντί για προσευχή, κράτησε έναν λόγο… αυτόν που ο Παλαμάς προέτρεψε στο δάσκαλό σου Ελλάδα: «Σμίλεψε πάλι δάσκαλε ψυχές Κι ότι σ΄ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου Μην τ’ αρνηθείς! θυσίασέ το, ως τη στερνή πνοή σου!
  Χτίστ’ το παλάτι δάσκαλε Σοφέ!

  Κι αν λίγη δύναμη μεσ’ το κορμί σου μένει, Μην κουρασθείς… Ειν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά ο πόλεμος να μην μπορεί να τα γκρεμίσει! Σκάψε βαθειά… Τι κι αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει; θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί Τα βάρη που κρατάς σαν άτλαντας στην πλάτη ΥΠΟΜΟΝΗ! Χτίζε σοφέ… της Κοινωνίας το παλάτι!»
  πηγή: Μακεδονία Γη Ελληνική, Θεσσαλονίκη | 23.03.2013

  * Η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, που δεν υπέκυψε επί μήνες στις πιέσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μέχρι που υπέστη επίθεση και ξυλοδαρμό από μουσουλμάνο παρακρατικό, αποτελεί το πρόσωπο που επιλέξαμε να προβάλουμε στο τεύχος αυτό. Ποιό ήταν το έγκλημά της ώστε να αποτελέσει στόχο; Τόλμησε να επιτελέσει συνειδητά το έργο της Ελληνίδας δασκάλας!
  πηγή: O Kόσμος γύρω μας |Χαρά Νικοπούλου, Πρότυπο Ελληνίδας Δασκάλας
  (απόσπασμα) | Τεύχος Απριλίου-Μαΐου 2008

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.