01/06/2011 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των bloggers τάσσεται πάλι ο Αρειος Πάγος

Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των bloggers όταν αναρτώνται υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή γενικότερα διαπράττονται εγκλήματα, τάσσεται με γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης, επικυρώνοντας τις δύο προηγούμενες σχετικές γνωμοδοτήσεις του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και του νυν εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.

Ο κ. Κατσιρώδης επανήλθε στο θέμα αυτό μετά από ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ειδικότερα, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπέβαλε στην Ανώτατη Εισαγγελία το ερώτημα εάν ισχύουν οι δύο γνωμοδοτήσεις (9 και 12/2009) των κ.κ. Σανιδά και Τέντε μετά την επικύρωση της οδηγίας 2008/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το νόμο 3917/2011 για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας και τη χορήγηση δεδομένων επικοινωνιών στις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι εάν μετά το Ν. 3917/2011 «οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα που διενεργούνται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποχρεούται να σας γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσεως εγκληματικής πράξεως, συγκεκριμένης ημεροχρονολογίας, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».

Όπως αναφέρει στην υπ’ αριθμ. 9/2011 γνωμοδότησή του ο κ. Κατσιρώδης, οι δύο γνωμοδοτήσεις του κ. Σανιδά και του κ. Τέντε καταλήγουν συμπερασματικά ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.τ.λ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.τ.λ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου».

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο νομοθέτης με τις ρυθμίσεις του Ν. 3917/2011 δεν θέλησε να εισαγάγει νέο περιοριστικό καθεστώς για τη χορήγηση «των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας».

Εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ. Κατσιρώδης, οι γνωμοδοτήσεις του 2009 «δεν αφορούν αιτήματα οποιωνδήποτε ''αρμόδιων αρχών'' αλλά αιτήματα ανακριτικών αρχών, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμώρηση των εγκλημάτων (άρθρα 96 παράγραφος 1 και 67 παράγραφος 1 του Συντάγματος), τα οποία (αιτήματα) αναφέρονται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν πρόκειται για απόρρητο κατά την έννοια του άρθρου 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 01/06/2011 08:28:27

  Για να καταλάβω, τώρα που εγώ γράφω ότι το Μητσοτακέϊκο έχει φάυλο παρελθόν, τον Καρατζαφύρερ τον αποκαλώ Κωλοτούμπα, τον δε ΓΑΠ ανίκανο να κυβερνήσει, εμπίπτω στην απόφαση των Αρχών περί εκβιαστών?
  Αν ναι, Φάκτορα δώσε τα στοιχεία μου. Να γνωρίσω επιτέλους και εξέχουσες προσωπικότητες τύπου Παλαιοκώστα, Μαντέλη, και τη τύπα τη δικαστίνα (μου διαφεύγει το όνομα) του παραδικαστικού

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/06/2011 09:19:34

  Οταν φτιαξουν Σωμα Διωξης Πολιτικου Εγκληματος να ξανασυζητησουμε.

  ΠΠ

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/06/2011 09:43:00

  Ενώ συμφωνώ με τον Π-Π, δεν με χαλάει η δίωξη για εγκλήματα. Αν δηλαδή προωθώ παιδική πορνογραφία ή τέτοια περίεργα...

  Η δίωξη για εξύβριση ή δυσφήμιση είναι το αμφιλεγόμενο, κι ας με διορθώσουν οι δικηγόροι ή οι ειδικοί.

  Το να πούμε ότι ο Χ τα πιάνει, μας κάνει ανώνυμους δημόσιους κατηγόρους, ή συκοφάντες, και ο Χ έχει δικαιώματα που θίγουμε. Το να ξέρουμε ότι ο Χ τα πιάνει και να μην κάνει κανείς τίποτα, ή να θεωρούμε ότι υπάρχει και επίσημη συγκαλήψη ή ανοχή, όμως, δημιουργεί άλλες πιέσεις.

  Γίνεται περίεργο, επειδή ορισμένα πράγματα που εγω π.χ. τα θεωρώ φαύλα, βλαπτικά, και άδικα, μπορεί να είναι επίσημη πολιτική στηριζόμενη από ΜΜΕ. Το "δίκαιο" το έχει αυτός που βρέθηκε με την νομιμοποιητική εξουσία και τα μικρόφωνα, και να μου πει κάποιος που σταματάτει τι "δίκαιο" και που αρχίζει το "δίκιο" (για να κλέψω λίγο από τον Καραγάτση).

  Τελικά, λίγες είναι οι χρονικές περίοδοι και λίγα τα μέρη όπου το αίσθημα του "δίκιου" ταυτιζόταν με το "δίκαιο", αλλά αυτό είναι μέρος της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας.

 4. Μνημων avatar
  Μνημων 01/06/2011 11:19:38

  Ειμαι της γνωμης οτι αλλο ενα ενα ελευθερο βημα οπου μπορει κανεις να εκφραζει την αποψη με κοσμιο και πολυτισμενο τροπο εστω και ανωνυμως διοτι δεν επιθυμει την προβολη και αλλο να υβριζει να συκοφαντει η να εγκληματει καλυπτομενος απο την ανωνημια.

 5. netakias avatar
  netakias 01/06/2011 12:13:08

  Θα χρειαστούν περισσότερα από αυτά που γράφει η είδηση για να μας φιμώσουν.

  Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να τους ξεβρακώνουμε, με δικές τους δηλώσεις μάλιστε μερικές φορές, που είναι δύσκολο με το άνωθι να μας περιορίσουν.

  Το ότι αναζητούν όμως τρόπους πρέπει να μας έχει σε εγρήγορση γιατί δεν θα μας ανέχονται για καιρο, ιδίως μετά τους αγανακτησμένους.

  Μην ξεχνάμε ότι έχουν και παρακρατικούς τρόπους να επηρρεάσουν τον επίσημο τύπο (πχ Μομφεράτο, Αθανασιάδη, Γκόλια) αλλά το διαδίκτυο είναι πολύ αποκεντρωμένο για να λειτουργήσουν έτσι.

  Γρηγορείτε!

 6. το καρφί avatar
  το καρφί 01/06/2011 14:39:01

  Τελευταίες απόπειρες του συστήματος να διασωθεί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.