#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2010 08:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει και η αισιόδοξη άποψηΣτέφανος Αγιάσογλου

Η οικονομική κρίση μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και είναι γεγονός. Δεν είναι πια μια θεωρητική συζήτηση μεταξύ μας μακριά από εμάς. Είναι κοινωνικό φαινόμενο με συνέπιες στην καθημερινότητα μας που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται απρόβλεπτες. Τα περιστατικά κοινωνικής αδικίας και ωμής βίας που ακούμε καθημερινά συνεχώς θα αυξάνονται. Και ανθρώπινα και μόνο το αυθόρμητο ερώτημα που, λίγο πολύ, όλος ο κόσμος ψελλίζει, είναι αν υπάρχει διέξοδος.

Η αισιόδοξη άποψη είναι πως ναι. Υπάρχει διέξοδος. Ναι υπάρχει ελπίδα. Και για γίνω πιο σαφής είναι η μόνη άποψη. Γιατί η ζωή προχωράει και η κοινωνία εξελίσσεται και τραβάει μπροστά. Το γενετικό υλικό του Έλληνα έχει στοιχεία που δεν του επιτρέπουν να παραδίδεται. Στοιχεία που του επιβάλλουν να κοιτάει μπροστά. Στοιχεία που του δίνουν πάντα την δύναμη να αγωνίζεται ακόμα και όταν όλα δείχνουν χαμένα. Στοιχεία που του επιτρέπουν να βγαίνει νικητής.

Άλλωστε είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις στην μακρόχρονη ιστορία μας που όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν περίτρανα. Ο λόγος είναι γιατί ο Έλληνας και η Ελληνίδα έμαθαν να διάγουν τον βίο τους με την καρδία τους όχι με τη λογική τους. Κι όταν υπάρχει η καρδία και η ψυχή τα πάντα ανατρέπονται.

Έτσι είναι ο κόσμος στην Ελλάδα σήμερα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην όποια μπορούν οι άξιοι να στηριχτούν και να κτίσουν το μέλλον αυτής της χώρας.

Ενάντια στην επί δεκαετίες προπαγάνδα μιας μπουρζουαριστερίστικης λογικής που στο όνομα ενός αόριστου και άγευστου προοδευτισμού κοινωνικής δήθεν προσφοράς, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συντηρήσει την κρατικοδίαιτη λογική που οδήγησε το πολιτικό σύστημα στην αυτοκτονία και εκείνο με τη σειρά του τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αλλά τώρα το πρόβλημα που δημιούργησαν θα δώσει μόνο του τη λύση. Δεν θα περιμένει τους παρωχημένους ιδεαλιστές της κρατικιστικής νοοτροπίας να παραμυθιάσουν κανέναν πια.  Γιατί άρχισαν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά του Έλληνα ο όποιος επιτέλους κατάλαβε. Κατάλαβε ότι το μόνο που τους ενδιέφερε  στην πραγματικότητα ήταν να συντηρούν την κρατικοδίαιτη συνείδηση τους, για να τους συντηρεί κι εκείνη με τη σειρά της σε βάρος των υπολοίπων. Έτσι ανακυκλώνεται ένα σύστημα που τους έδωσε υπόσταση και τους εξασφάλισε διαβίωση.

Οι καταστάσεις άλλαξαν. Τα δεδομένα του παρελθόντος δεν αποτελούν ασφαλή βάση για τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Και μέσα από την δυσκολία που αντιμετωπίζουμε μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Για να συμβεί αυτό πρέπει το κάθε τι να έχει το ρολό που του αρμόζει.

Η πολιτική δεν είναι εργαλείο για την ανέλιξη των πολιτικών στην κοινωνία.  Ο ρόλος της πολίτικης είναι να υπηρετεί τους πολίτες και το κοινωνικό συμφέρον.

Το κράτος δεν είναι έννοια συμπαντική που τα πάντα ξεκινάμε και το τελειώνουν σ’ αυτό. Ο ρόλος του κράτους είναι συγκεκριμένος. Σχεδιάζει, προγραμματίζει, συντονίζει και ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Εφαρμόζει τον νόμο, προστατεύει τους πολίτες και παρεμβαίνει μόνον για το κοινωνικό συμφέρον και το κοινωνικό όφελος. Και όταν συμβαίνει αυτό χωρίς παρεκκλίσεις και στρεβλώσεις αποκτά τον σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών, ενδυναμώνεται και προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Το κράτος δεν είναι ούτε επιχειρηματίας ούτε δικαστής, και σίγουρα δεν είναι μέσον δράσης διαφόρων επίδοξων στελεχών που χωρίς επιπτώσεις πειραματίζονται επί παντός επιστητού. Οι κρατικές επιχειρήσεις δεν είναι εργαλεία ανάδειξης φίλων και κολλητών των πολιτικών προϊσταμένων τους με μόνο στόχο τις δημόσιες σχέσεις και τις πολιτικές εξυπηρετήσεις.

Είναι ζωντανοί οργανισμοί με εμπειρία και τεχνογνωσία ετών που φέρει το προσωπικό τους και που αν τις λειτουργήσουν και τις διαχειριστούν σωστά, συνεργαζόμενοι και όχι ανταγωνιζόμενοι  τον ιδιωτικό τομέα έχουν την δυνατότητα να παράγουν πλούτο και ποιοτικές υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Και από την άλλη πλευρά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι διαφορές ανεξάρτητες αρχές δεν είναι μέσα παροχής δεύτερης ευκαιρίας παρωχημένων η αποτυχημένων δημοσίων λειτουργών ούτε λαϊκά δικαστήρια και φορείς τηλεθέασης των καναλιών, αλλά εργαλεία παρέμβασης και συντονισμού για την καλύτερη και διάφανη λειτουργιά του κρατικού μηχανισμού.

Μέσα στα πλαίσια αυτά χωρίς τις επίκτητες και σκόπιμες φοβίες του κρατικοδίαιτου συστήματος και των υποστηρικτών του, που μόνο στόχο έχουν μιας μπουρζουασιστικής νοοτροπίας ανάγκη για επιβίωση, αφού δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν κάτι άλλο,  το κράτος μπορεί όπως και πρέπει να αποκτήσει  αυτοσεβασμό και να εκπέμψει μηνύματα που θα το κάνουν να αποκτήσει και τον σεβασμό των πολιτών.

Η ουσία του προβλήματος σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη σχεδιασμού,  δυνατοτήτων και θέλησης. Αυτά υπάρχουν. Είναι μια λανθασμένη νοοτροπία ζωής που διαπέρασε τον κοινωνικό ιστό τα τελευταία 25 χρόνια και μεγάλωσε δυο γενιές Ελλήνων χωρίς οράματα και χωρίς στόχους. Με μόνο εφόδιο την ταύτιση της χωρίς κόπο και προσόντα κομματικής ανέλιξης με την, επίσης χωρίς κόπο και προσόντα, κοινωνική καταξίωση.

Και αυτό αντικατοπτρίζεται παντού. Σε όλες τις εκφάνσεις της σημερινής πραγματικότητας. Κοινωνικής, πολίτικης, πνευματικής αλλά ακόμα και της απλής καθημερινότητας μας.  Φάνηκε στον τρόπο που πολιτεύτηκε η σημερινή κυβέρνηση προεκλογικά. Στον τρόπο που κυβερνάει μετεκλογικά και στα αδιέξοδα που οδήγησε τη χώρα με τις επιλογές της.

Όμως από την άλλη μεριά δεν είναι δυνατόν να μην παρατηρήσει κάνεις όσο και να εθελοτυφλεί ότι ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολίτικος ηγέτης και εν προκειμένω ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε ένα πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση και τις δαγκάνες του μνημονίου, που είναι σε πρώτη ανάγνωση, συγκεκριμένο, συγκροτημένο, τεκμηριωμένο, συντονισμένο και έχει αρχή μέση και τέλος.

Πιστεύω ακράδαντα ότι σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα η δυσκολία δεν είναι η εφαρμογή του αυτή καθεαυτή. Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο να διαπεράσει κανείς αυτή την καθεστωτική νοοτροπία του κρατισμού και να καταφέρει να κάνει το πρόγραμμα αυτό κατανοητό στον κόσμο του οποίου η άμεση συμμέτοχη αποτελεί βασικό συστατικό στοιχειό της επιτυχίας ενός τέτοιου προγράμματος.

Υπάρχουν κύτταρα που αντιστέκονται στην απαξίωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ανάπτυξης. Υπάρχουν στοιχεία αντίστασης και είναι βαθειά ριζωμένα στο γενετικό υλικό του Έλληνα. Αυτά θα τα βλέπουμε από εδώ και μπρος ολοένα και συχνότερα. Γιατί η φύση μας και τα βιώματα μας, μας ωθούν όλους, όπως το έκαναν χιλιάδες χρονιά στους προγόνους μας, να κοιτάμε μπροστά, με αισιοδοξία, για να παραδώσουμε μια καλύτερη πατρίδα στα παιδιά μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ALALOGIA avatar
  ALALOGIA 13/07/2010 08:53:08

  Πού ήσουν άραγε τα τελευταία έξη χρόνια να μας πείς αυτά τα ωραία; Ισχύει άραγε η σοφή ρήση, όταν τρώνε δεν μιλάνε;

  • Greco avatar
   Greco @ ALALOGIA 13/07/2010 08:55:25

   αν τολμουσε να ξεστομησει κατι τετοια κανεις φιλε,ηταν "φασιστας"

  • Στέφανος Αγιάσογλου avatar
   Στέφανος Αγιάσογλου @ ALALOGIA 13/07/2010 13:28:26

   Φιλε μου αλλαλογια μιας και δεν συνιθιζω να λεω αλλα λογια και να κανω αλλα, ακου. Εξη χρονια στον ΟΣΚ διοικησαμε με τη νοοτροποια που επαγγελομαι στο αρθρο μου. Δικαια, αξιοκρατικα και ανθρωπινα. Εξη χρονια δουλευα αυξανοντας το εργο του ΟΣΚ. Εφαρμοσαμε τα ΣΔΙΤ δημιουργοντας μια νεα αγορα 600 εκ. Ευρω με χρηματα του ιδιωτικου τομεα, και για τη χωρα και για τον οργανισμο αυξανοντας το αντικειμενο του υπερασπιζομενος την συσωρευμενη τεχνογνωσια ολων των εργαζομενων που τους ειχαν χρονια χωρις κινητρο και οραμα. Προωθησαμε τη συνεργασια του ΟΣΚ με την Ευρωπαικη Τραπεζα Επενδυσεων με χρηματα της οποιας υλοποιησαμε εργο 800 και πλεον εκ. Ευρω στην κατασκευη και αναβαθμιση σχολικων μοναδων. Διαφυλαξαμε και αξιοποιησαμε την ακινητη περιουσια του οργανισμου που ηταν ξεχασμενη και παρατημενη στα αζητητα. Δημιοιυργησαμε τις βασεις και την οργανωση για την αξιοποιηση της μοναδικης τεχνογνωσιας που φερουν οι υπαλληλοι του Οσκ στο εξωτερικο για τη δημιουργια εσοδων εκτος του κρατικου κορβανα. Πενταπλασιασαμε τους εξοπλισμους και στις 15500 σχολικες μοναδες της χωρας. Αναδειξαμε τις τεχνολογικες δυνατοτητες και με την εμπειρια των μηχανικων μας δημιουργησαμε τα πρωτα βιοκλιματικα σχολεια. Ο ΟΣΚ στην εξαετια ηταν απο τις κερδοφορες ΔΕΚΟ και εγινε σημειο αναφορας στις γειτονιες και τα χωρια σε ολη την Ελλαδα για την αποδοτικοτητα του και την αμεση ανταποκριση του στις αναγκες των τοπικων κοινωνιων. Η αληθεια ειναι οτι παρα το γεγονος οτι και το Κολωνακι ειναι Ελληνικη επικρατεια χρειαζεται να παει κανεις λιγο πιο περα για να τα δει ολα αυτα. Εσυ αγαπητε αλλαλογια που ησουν και τι εκανες. Μαλλον αλλα λογια να αγαπιομαστε...

 2. Lykos avatar
  Lykos 13/07/2010 09:54:24

  Ειλικρινά καταλαβαίνω την ανάγκη του καθενός από εμάς, σε αυτή την δύσκολη στιγμή, να προσπαθεί να πιαστεί από κάπου. Αυτός ο λαός, αλλά όχι μόνον αυτός, συνήθως πιάνεται από το γενετικό του υλικό και την ένδοξη ιστορία του. Αυτός ο λαός ξεχνάει ότι στην ένδοξη, κατά τα άλλα ιστορία του, οι απατεώνες και οι προδότες έχουν περίοπτη θέση. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες ούτε και να μακρηγορήσω, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήρθε η ώρα να πάψουμε να τρέφουμε φρούδες ελπίδες βασισμένες σε παραμύθια και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως έχει. Να αποτινάξουμε από επάνω μας την μιζέρια του ραγιά και να διώξουμε τους πολιτικούς αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν. Πρέπει να επενδύσουμε στην νεολαία και στις νέες ιδέες ανθρώπων καθαρών με όραμα για μια νέα Ελλάδα. Το παρελθόν μας (του Ελληνικού έθνους) καλό θα ήταν να μην το ξεχνάμε και να το βλέπουμε σαν παράδειγμα προς αποφυγή.

 3. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 13/07/2010 09:59:03

  Ο συγγραφέας του άρθρου υπήρξε από το 2004 Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Πόρων και κατόπιν Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) επί νέας Δημοκρατίας.

  Με απλά λόγια ο συγγραφέας του άρθρου είναι ΜΕΡΟΣ του προβλήματος.

  Δεν βλέπω ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης για τα πεπραγμένα των προηγούμενων, παρά μόνο φρασούλες του στυλ "Το γενετικό υλικό του Έλληνα έχει στοιχεία που δεν του επιτρέπουν να παραδίδεται" που μυρίζουν από μακρυά πολιτικαντισμό.

  • συμβασιούχος avatar
   συμβασιούχος @ Thraphsorchis 13/07/2010 11:39:00

   Φίλε μου δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι υπεύθυνος για την κατάσταση της χώρας ένας γενικός διευθυντής στον ΟΣΚ και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το κυβερνητικό έργο από τη θέση που κατέχει αλλά αυτό που ξέρω ως εργαζόμενος σε αυτόν τον οργανισμό είναι ότι επί των ημερών του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο ΟΣΚ αύξησε κατά πολύ το αντικείμενό του και εξελίχθηκε ως οργανισμός και σε θέματα έργου και σε θέματα υποδομών. Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω πως μπορεί να αποτελεί ΜΕΡΟΣ του προβλήματος όπως υποστηρίζεις.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ συμβασιούχος 13/07/2010 12:35:41

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ που ξέρω εγώ μου λένε τα ακριβώς αντίθετα.

   • συμβασιούχος avatar
    συμβασιούχος @ συμβασιούχος 13/07/2010 13:09:36

    Μάλλον οι εργαζόμενοι που γνωρίζεις εσύ είναι μερικοί που νόμιζαν ότι θα βολευτούν αλλά δεν κατάφεραν τίποτα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Thraphsorchis 13/07/2010 13:11:06

   εγώ θα σου διηγηθώ και μιαν αντίστοιχη ιστορία, με στέλεχος του ιδιωτικού τομέα (τραπεζικού κλάδου, αν θυμάμαι καλά) που τοποθετήθηκε από τη ΝΔ στην ηγεσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας του πάλευε με το δημοσιοϋπαλληλικό στελεχιακό δυναμικό του να βγάλει άκρη σχετικά με τους πεθαμένους που παίρνανε συντάξεις, τα έργα που είχανε βαλτώσει για λόγους γραφειοκρατικούς, παρά την ύπαρξη μιας αξιόλογης τεχνικής υπηρεσίας που τα προωθούσε, κλπ.κλπ.κλπ.

   Το πρόβλημα του δημόσιου τομέα είναι βαθύ και διαρθρωτικό. Δεν λύνεται μόνο με την τοποθέτηση καλών διοικητών, πρέπει να αλλάξει όλη η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του βολέματος και της απραξίας, γιατί ένας κούκος ποτέ δεν φέρνει την άνοιξη.

 4. Paulakos avatar
  Paulakos 13/07/2010 10:50:21

  Εδώ που φτάσαμε κανείς δεν είναι ικανός να βγάλει την χώρα από την κρίση στην οποία βρίσκεται. Κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ότι είναι, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

 5. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ avatar
  ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ 13/07/2010 11:07:13

  Μέρος του προβλήματος αποτελούν οι νοοτροπίες που από το 81 και έως σήμερα οδήγησαν τον ήδη αλλοτριωμένο ρωμιό σε λάθος μονοπάτια και δημιούργησαν το πρόβλημα που λέγεται νεοέλληνας. Μην ξεχνάμαι ότι ο προσδιορισμός του "νεοέλληνα" πλάθεται έντεχνα κατά την μεταπολίτευση και βρίσκει την εφαρμογή του στις γενίες των πολιτικών που ευαγγελιζόμενοι το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο τζίραραν τις μετοχές της εθνικής μας περηφάνιας στο χρηματηστήριο των ΜΟΠ και των κοινοτικών πλαισίων στήριξης. Ποτέ κατά την μεατπολίτευση και ιδιαίτερα (περίεργο) σε περιόδους σοσιαλιστικής διακυβέρνησης (η αριστερίστικη αστική μπουρζουαζία του γράφοντος) δεν υπήρξε όραμα για την Ελλάδα, ο όρος Πατρίδα, μέ έναυσμα την επταετία, θεωρήθηκε ακροδεξιός και ο πατριωτισμός απαγορευμένη λέξη. Αυτές τις λογικές καυτηριάζει η παραπάνω άποψη που όπως φαίνεται δεν αποτελεί ευχάριστο ανάγνωσμα για πολλούς, που αντιδρούν με την κοντόφθαλμη λογική του "ήταν κιάυτός εκεί", όλοι σύντροφοι ήμασταν εδώ και όλοι ήμαστε μέρος του προβλήματος, λύσεις δεν βρίσκεις καυτηριάζοντας αλλά συζητώντας πάνω σε συγκεκριμένα πλάισια και προτάσεις.

 6. paraskevas avatar
  paraskevas 13/07/2010 11:34:04

  Επιτέλους διαβάζουμε και κάποιες απόψεις αισιόδοξες πέρα από την γενική καταστροφολογία και τις θεωρίες συνωμοσίας. Σίγουρα όλες αυτές οι πολιτικές επιλογές της τελευταίας 25ετίας μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει διέξοδος από το πρόβλημα έξω από το μνημόνιο. Σαν λαός και σαν έθνος αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι τέτοιες απόψεις που θα μας οδηγήσουν εκτός προβλήματος και όχι να αναμασάμε το τι πήγε στραβά και το ποιος φταίει πιο πολύ από τον άλλο, γιατί είναι σίγουρο ότι όλο το πολιτικό σκηνικό, στο συντριπτικό του σύνολο, είναι υπεύθυνο για την κατάσταση της χώρας. Από δω και πέρα τι κάνουμε? Χρειαζόμαστε όπως γράφει και ο συγγραφέας του άρθρου, ένα σχέδιο συγκεκριμένο, συγκροτημένο, τεκμηριωμένο, συντονισμένο που να έχει αρχή μέση και τέλος.

 7. Iptamenos avatar
  Iptamenos 13/07/2010 11:42:17

  Επιτέλους ένα άρθρο που δίνει το πραγματικό στίγμα του Έλληνα. Προωθεί την πραγματική εικόνα για την νοοτροπία που πρέπει να επικρατήσει και από όσο ξέρω ο συντάκτης και τα έκανε και τα κάνει πράξη.

 8. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 13/07/2010 11:43:02

  Προφανώς, ο κος Thraphsorchis έχει κάνει την αυτοκριτική του αφού όπως παραδέχεται έχει θραυσμένους όρχεις. Είναι προς τιμή του να αυτοαποκαλείται έτσι, γεγονός που μας παραπέμπει στο να τον αγνοήσουμε. Επειδή όμως οφείλουμε κατανόηση στους πάσχοντες στο νου και κυρίως στους έχοντας σοβαρό πρόβλημα στους όρχεις, θα κάνουμε μία υποχώρηση και θα μπούμε στην διαδικασία να του απαντήσουμε ευελπιστώντας ότι οι προβληματικοί του όρχεις δεν ισοπέδωσαν εντελώς το μυαλό του.
  Το πρόβλημα δημιουρηγήθηκε κατά γενική ομολογία όλων, την δεκαετία του 1980. Τότε που η Kοινοτική βοήθεια δαπανόταν ασύστολα σε αναπηρικές συντάξεις, σε "κατά φαντασίαν" αντιστασιακούς, σε αγροτικές επιδοτήσεις. Τότε που ο Δημόσιος Τομέας γέμισε "αξιοκρατικά" από υποψηφίους με την κομματική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ σαν αναγκαία προυπόθεση. Τότε που αποτυχόντες πολιτευτές αναλάμβαναν να διοικήσουν υγιείς οργανισμούς όπως ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ κ.λ.π. χωρίς ελάχιστη γνώση managment. Τότε που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου νομιμοποίησε την κομπίνα και την λαμογιά με το αμίμητο "δικαιούται να κάνει και ένα δώρο 500 εκατ. δρχ στον εαυτό του". Τότε που ο τότε Υπουργός κος Κατσιφάρας, ερήμην των λόγων του, αποτύπωσε την στρατιά των ανίκανων που μας κυβερνούσαν με το επίσης αμίμητο "εάν δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας". Τότε που η Κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με προυπολογισμό πενταπλάσιο από ότι οι άλλες χώρες, προκειμένου να στήσουν το ανάλογο οικονομικό πάρτυ μεγαλοεργολάβοι και Κυβερνώντες. Τότε που ο νυν Πρωθυπουργός "καιγόταν" περιέργως να αναλάβει την εξουσία επικαλούμενος σωρεία ψεμμάτων ενώ γνώριζε την πραγματικότητα κατά τα λεγόμενα του κου Προβόπουλου, όπως λεφτά υπάρχουν, αυξήσεις σε μισθούς θα δοθούν, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, θα καταργήσουμε την σύμβαση με την COSCO, θα καταργήσουμε τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, θα αυξήσουμε τις συντάξεις. Τότε που ο νυν Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ διατυμπάνιζαν στο εξωτερικό επί εξάμηνο ότι χρεωκοπήσαμε ως χώρα,είμαστε ο Τιτανικός λίγο πριν την βυθισή του, δεν υπάρχει σάλιο κ.λ.π. για να στήσουν "παραδόξως" τα ξένα "funds" το ανάλογο δικό τους πάρτυ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ίδιοι κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση. Και τα πρώτα δείγματα τα ένιωσε ο κος Thraphsorchis. Σοσιαλιστική Κυβέρνηση του έκοψε το μισθό, σοσιαλιστική Κυβέρνηση του αύξησε τα όρια ηλικίας για την σύνταξη, σοσιαλιστική Κυβέρνηση του αυξησε τους φόρους, Σοσιαλιστική Κυβέρνηση του αύξησε το ΦΠΑ και να είναι σίγουρος ότι αύριο σοσιαλιστική Κυβέρνηση θα του κόψει και τους όρχεις. Άλλωστε γι αυτόν θα είναι η μόνη θεραπεία. Οι άλλοι με τους υγιείς όρχεις τι φταίνε.
  Όσον αφορά τον συντάκτη του άρθρου τον οποίο ο κος Thraphsorchis βρήκε να "χτυπήσει" δεν έχει παρά να απευθυνθεί στον νυν Διεθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ που προς τιμή του εκθειάζει δημοσίως το έργο του προκατόχου του, παραδεχόμενος την μεγάλη συνεισφορά του στον Οργανισμό. Από εκεί θα πάρει και την κατάλληλη απάντηση.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 13/07/2010 13:02:53

   Αρέσκονται πολλοί – και εσείς – να ονομάζουν το ΠΑΣΟΚ σοσιαλιστική κυβέρνηση.

   Φυσικά δεν είναι σοσιαλιστική, αλλά αυτό δεν εμποδίζει – μάλλον βοηθάει – την προώθηση της θρησκόληπτης ακροδεξιάς των «νοικοκυραίων» ως πολιτικής πρότασης, αν και ποτέ η Δεξιά στη χώρα μας δεν είχε συγκροτημένο πολιτικό λόγο.

   Έχετε από επάνω ένα άρθρο - ποταμό που στην ουσία δεν λέει τίποτα παρά παχιές πολιτικάντικες κουβέντες από κάποιον της «προηγούμενης καταστάσεως» - σίγουρα μη σοσιαλιστικής - και εξίσου καταστροφικής με τη σημερινή για τη χώρα.

   Αντί να τον πάρετε με τις πέτρες ως υπόλογο για την κατάντια ΜΑΣ και αντί να τον προγκίξετε για την κενότητα των λόγων του, τον αναγορεύετε σε τιμητή της «Νέας Αισιόδοξης Ελλάδας».

   Φυσικά το ψευδώνυμο είναι επιλογή μου, αφορμή ήλπιζα για έξυπνα λογοπαίγνια, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ο archaeopteryx έγραψε για ball breaking. Ομοίως θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς τον Οδυσσέα «τον αρχετυπικό χαμένο», αλλά τίποτε δεν είναι προσβλητικότερο για το πρόσωπό σας από τα ίδια σας τα κείμενα.

   Οι σπασμένοι όρχεις είναι πάντα προτιμότεροι της παραταξιακής σας λοβοτομής.

 9. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/07/2010 12:58:38

  Απάντηση προς διαδικτυακούς "κουκουλοφόρους" που ρωτούν που ήταν και τι έλεγε ο Στέφανος Αγιάσογλου τα τελευταία 5,5 χρόνια.
  Στον ΟΣΚ έφερε κι εφάρμασε τα ΣΔΗΤ, τεχνογνωσία. Όχι μόνο διαχειρίστηκε ανεπίληπτα την περιουσία που του εμπιστεύθηκε ο Λαός, η Πατρίδα αλλά την μεγάλωσε και την υπηρέτησε φέροντας κι άλλο χρήμα και αξιοποιώντας παραγωγικά καλά μυαλά, τεχνοκράτες.
  Κι επειδή τον ξέρω από την εποχή που ξεκινούσαμε κι οι δυο επαγγελματικά και συζητούσαμε πιτσιρικάδςε για το τι θέλουμε για την Πατρίδα, σας λέω ότι αυτό που οβειρευόταν δεν το πρόδωσε.
  Δεν θα πω για τις καλές σπουδές του, την εντιμότητα του κλπ. Αυτά συνόδευαν την αυστηρή αποτελεσματικότητα του.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/07/2010 13:39:04

   για όσους δεν γνωρίζουν, ΣΔΙΤ = συμπράξεις δημοσίου και ιδωτικού τομέα, είναι τρόπος παραγωγής δημοσίων έργων όπου το δημόσιο βάζει την ιδιοκτησία γης και τον ελεγκτικό μηχανισμό, και οι ιδιώτες τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της κατασκευής, που αποπληρώνεται με διάφορους ευφάνταστους τρόπους. Θα με ενδιέφερε να μάθω ποιός είναι ο τρόπος αποπληρωμής στην περίπτωση των σχολικών έργων, αν τον γνωρίζετε.

   • Στέφανος Αγιάσογλου avatar
    Στέφανος Αγιάσογλου @ δρόμος 13/07/2010 14:09:24

    Ο τροπος αποπληρωμης των εργων ΣΔΙΤ στα σχολεια γινεται με πληρωμες διαθεσιμοτητας σε βαθος 25 χρονων. Αυτο σημαινει οτι ο ιδιωτικος φορεας συμπραξης που αναλαμβανει το εργο εχει τη χρηματοοικονομικη ευθυνη και τον κινδυνο για τη κατασκευη συντηρηση και λειτουργια των κτιριων για την περιοδο αυτη. Η αναθετουσα αρχη ( ΟΣΚ ) πληρωνει σταδιακα καθε χρονο και μονο με βαση τις προδιαγραφες για την διαθεσιμοτητα των χωρων και την αναλογη παροχη των υπηρεσιων για τη λειτουργια του κτιριου που εχει θεσει στη συμβαση. Με τον τροπο αυτο πληρωνουμε μονο αφου παρουμε τις υπηρεσιες και τη συντηρηση και μονο αν ειναι συμβατη με τις προδιαγραφες που θεσαμε. Ετσι και για να καταριπτονται και ολοι οι μυθοι περι ακριβοτερων σχολειων στα ΣΔΙΤ, τωρα και το κατασκευαστικο κοστος ειναι ελεγχομενο αφου ο κινδυνος βαρυνει τον ιδιωτη αλλα κυριως για πρωτη φορα και το διαχειριστικο κοστος λειτουργιας των σχολικων κτιριων γινεται γνωστο και ελεγχομενο, αφου μεχρι σημερα στο δημοσιο σχολειο κανεις δεν το γνωριζε και κανεις δεν το ηλεγχε.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ δρόμος 13/07/2010 14:33:44

    Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, παραχωρήσατε σε ιδιώτες τη συντήρηση των νέων κτηρίων, που προηγουμένως αποτελούσε υποχρέωση του ΟΣΚ. Ούτως ή άλλως η κατασκευή ήταν πάντα από ιδιώτη, αποτέλεσμα διαγωνισμού με τεύχη δημοπράτησης.

    Εάν το μέσο διαχειριστικό κόστος ανά αίθουσα ήταν άγνωστο, οφείλεται στο ότι δεν αναζητήθηκαν ή αγνοήθηκαν στοιχεία μέσα στον ίδιο τον ΟΣΚ (που κατ’ αρμοδιότητα το ΓΝΩΡΙΖΕ εφόσον αυτός συντηρούσε).

    Εάν μία κατάληψη ή βανδαλισμός (ο «κίνδυνος» που περιγράφετε) προκαλέσει έκτακτες καταστροφές, έκτακτη θα είναι και η οικονομική επιβάρυνση αποκατάστασής τους, οπότε τα περί γνωστού κόστους λειτουργίας είναι παραπειστικά.

    Σήμερα ο ΟΣΚ δημοπρατεί με περίπου 1800€/m² και επιτυγχάνει 30~40% έκπτωση με τελική κατασκευή γύρω στα 1100 με 1250€/m².

    Πόσο, σε σημερινό χρήμα, καταλήγουν τα ΣΔΙΤ να μας κοστίζουν /m² σε κατασκευή και πόσο σε συντήρηση 25ετίας;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/07/2010 14:55:58

   ευχαριστώ, κύριε Αγιάσογλου, τόσο για την απάντησή σας, όσο και για το κείμενο της ανάρτησης, που εκτιμώ ότι θα πρέπει να συζητηθεί εκτενέστερα, εφόσον έχετε ταυτοχρόνως σημαντική εμπειρία εφαρμογής να καταθέσετε.

   Αν κατάλαβα καλά την απάντησή σας, η δαπάνη εξακολουθεί να εγγράφεται στον δημόσιο προϋπολογισμό, απλώς εκταμιεύεται σταδιακά, και μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιών. Δεδομένου ότι και ο ΟΣΚ διαθέτει αξιόλογη τεχνική υπηρεσία, υποθέτω ότι κάποιες από τις απαιτούμενες μελέτες πραγματοποιούνται (και) εσωτερικά. Αντίστοιχες υπηρεσίες, με συσσωρευμένη εμπειρία, έχουν τόσο το υπ. παιδείας, όσο και το υπ. υγείας (για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς). Ίσως, εν όψει του περιορισμού του δημοσίου τομέα, να μπορούσαν να ομαδοποιηθούν οι αντιστοίχου αντικειμένου φορείς, αντί να συζητείται κατάργησή τους.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/07/2010 14:58:31

   Ο ΟΣΚ παράγει κατ’ αποκλειστικότητα τεχνικό έργο μελέτης και επίβλεψης κατασκευής σχολικών κτηρίων, με επιστημονικό προσωπικό κυρίως μηχανικούς.

   «Ο Λαός, η Πατρίδα» πριν τον συγγραφέα του άρθρου είχαν εμπιστευθεί τη διεύθυνση του ΟΣΚ στον θεολόγο Ευθύμιο Αλεξανδρή καθηγητή μέσης εκπαιδεύσεως.

   «Ο Λαός, η Πατρίδα» φύτεψαν επίσης και έναν ταξίαρχο ε.α. στο Δ.Σ.

   Χθες, σήμερα και αύριο θα γράφετε για τα τρωκτικά που ροκανίζουν το Δημόσιο χρήμα και το υστέρημα του Ελληνικού λαού.

   Μην υποτιμάτε τόσο τη μνήμη και τη νοημοσύνη μας.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Thraphsorchis 13/07/2010 15:13:06

    ????

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 13/07/2010 15:16:05

    είναι απάντηση στον Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης όχι σε εσάς

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/07/2010 16:29:48

   Τα ερωτήματα του Thraphsorchis είναι τα καίρια.
   Τι θα κόστιζε αν κατασκευαζόταν επιβλεπόταν -ΧΩΡΙΣ ΚΛΟΠΗ- από τον ΟΣΚ - πόσο τελικά θα κοστίσει με ΣΔΙΤ.

   Αναζητώ χρόνια συγκριτική μελέτη-στοιχεία για οποιαδήποτε ΣΔΙΤ, δεν υπάρχουν.

   Αυτό που υπάρχει είναι η νεοφιλελεύθερη σπέκουλα περί "διεφθαρμένης ανθρώπινης φύσης" που κάνει αδύνατη την αδιάφθορη λειτουργία του κράτους (ενώ μέχρι το 1980 η ανθρώπινη φύση ήταν διαφορετική).
   Συνεπώς : ο ιδιώτης μπορεί καλύτερα.

   Δεν το κάνω αποδεκτό.
   Γι' αυτό ψηφίζουμε πολιτικούς. Για να ελέγχουν αντί για μάς τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
   Αν δεν μπορούν να τους πετάξουμε στη θάλασσα και να οδηγηθούμε σε προ-"αντιπροσωπευτικές" πολιτειακές λύσεις.

   "Στραβώνετε";
   Αυτό που μπορώ να σάς βεβαιώσω είναι ότι καιρό πριν ακουστεί στο δημόσιο διάλογο ο όρος ΣΔΙΤ, το γραφείο Λυκουρέζου, πρωτοπόρο, έκανε σεμινάρια-ημερίδες, αν θυμάμαι και στη Μεγάλη Βρεταννία, για διαχείριση έργων με ΣΔΙΤ.

   Αυτό που μπορώ επίσης να θυμίσω είναι ότι το 2004 ένα 30χρονο μειράκιο, ο Λ. Κορρές, διορίστηκε από τον Αλογοσκούφη Γεν. Γραμματέας ΣΔΙΤ.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Προφήτης 13/07/2010 19:11:46

    Τα ΣΔΙΤ δεν έχουν πολλά χρόνια εφαρμογής, ώστε να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, και διέπονται από διαφορετική φιλοσοφία (όπως π.χ. η συμπερίληψη της συντήρησης των έργων σε ένα βάθος χρόνου),άρα δεν είναι συγκρίσιμα.

    Σε περιόδους όπως η σημερινή, που ο δημόσιος προϋπολογισμός είναι απαγορευτικός για έργα, είναι η μόνη λύση που προχωράει ακόμη. Προσφέρουν το προσόν του επιτελικού ελέγχου του κράτους-ιδιοκτήτη στον εργολάβο-κατασκευαστή μεν αλλά και "συνέταιρο", εξ ου και η βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής.

    Η δημοπράτηση έργων του δημοσίου έκρυβε πάντα κινδύνους (εξ ου και οι περιπέτειες των διάφορων μαθηματικών τύπων, και οι πολλαπλές μέθοδοι δημοπράτησης) και καθυστερήσεις (εξ ου και η ατέρμων παλαιότερη συζήτηση για τα πλεονεκτήματα ή μη της μελετοκατασκευής). Ο ανθρώπινος παράγων παίζει ούτως ή άλλως διαχρονικά, αλλά πριν το 1981 το δημόσιο είχε επιθεωρητές, που η πασοκική ισοπέδωση εξάλειψε προκειμένου να επιτρέψει τις λαμογιές κάθε είδους.

 10. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ avatar
  ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ 13/07/2010 14:50:50

  Κάποιοι αντί να προσπαθούν να κάνουν κριτική στο άρθρο κάνουν κριτική στον συγγραφέα...το γνωστό ανεκδοτάκι σύντροφοι με το δάκτυλο το φεγγάρι και τον σοσιαλιστή ασφαλώς περιλαμβάνεται στην νεοαριστερίστικη γκάμα σας..

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ 13/07/2010 15:13:13

   Θεωρώ το παρακάτω απόσπασμα κριτική στο άρθρο.

   [Δεν βλέπω ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης για τα πεπραγμένα των προηγούμενων, παρά μόνο φρασούλες του στυλ “Το γενετικό υλικό του Έλληνα έχει στοιχεία που δεν του επιτρέπουν να παραδίδεται” που μυρίζουν από μακρυά πολιτικαντισμό.]

 11. fitsulas avatar
  fitsulas 13/07/2010 15:15:05

  Αν κάνεις μια βόλτα στα δάση και τις ακρογυαλές μας και δεις τι σκουπίδι υπάρχει, θα χάσεις πάσα διάθεση για αισιοδοξία και πάσα εκτίμηση για το γονίδιο του Έλληνα.

 12. Lykos avatar
  Lykos 13/07/2010 16:00:49

  «Ο λόγος είναι γιατί ο Έλληνας και η Ελληνίδα έμαθαν να διάγουν τον βίο τους με την καρδία τους όχι με τη λογική τους. Κι όταν υπάρχει η καρδία και η ψυχή τα πάντα ανατρέπονται.
  Έτσι είναι ο κόσμος στην Ελλάδα σήμερα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην όποια μπορούν οι άξιοι να στηριχτούν και να κτίσουν το μέλλον αυτής της χώρας».

  Το παραπάνω κομμάτι από το άρθρο σας κ. Αγιάσογλου έχω την εντύπωση πως έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζετε στο υπόλοιπο κείμενο.
  Εφόσον σε όλο το υπόλοιπο άρθρο αναφέρεστε σε διάφορους τρόπους, οι οποίοι στηρίζονται στην λογική, πως πιστεύετε ότι ένας λαός που έχει μάθει να λειτουργεί με την καρδιά θα τους αποδεχτεί και θα λειτουργήσει βάσει αυτών;
  Άποψη μου είναι, χωρίς να θέλω να μπω στην διαδικασία της κομματικής λογικής, ότι οι λόγοι που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την θέση είναι ακριβώς αυτοί που αναφέρεται ως βάση για το κτίσιμο μια νέας Ελλάδας. Η καρδιά πάνω από την λογική, η εφήμερη ικανοποίηση, η καλοζωία και αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο και το μέλλον (σε βαθμό που νομίζεις πως η Ελλάδα δεν θα υπάρχει αύριο). Ο εαυτούλης του Έλληνα και η λεγόμενη μαγκιά του (ή καρδιά του) έφεραν την χώρα σε αυτά τα χάλια. Δυστυχώς η Ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από αυτούς (τους μάγκες Έλληνες), δυστυχώς η Ελληνική ιστορία έχει πολύ λίγους πραγματικούς ήρωες και δεν μιλώ για την Αρχαία Ελλάδα. Επίσης, η Ελληνική ιστορία επαναλαμβάνετε, από την ίδρυση του Ελληνικού έθνους. Η Ελλάδα παρακαλά και ικετεύει τις μεγάλες δυνάμεις, οι Έλληνες «τρώνε» το δημόσιο χρήμα (δάνεια ξένων κρατών), κλείνει ο κύκλος και πάλι από την αρχή. Μακάρι να μην ήταν έτσι, μακάρι αυτά τα «κύτταρα» στα οποία αναφέρεστε να μην αποτελούσαν την μειοψηφία του Ελληνικού λαού που προσπαθεί κάθε φορά να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
  Ο Έλληνας πρέπει να μάθει να σκέφτεται σαν ελεύθερος λαός (πολύ φοβάμαι πως ακόμα έχει την νοοτροπία του ραγιά) να απαγκιστρωθεί από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» στο μέτρο του δυνατού, να δημιουργήσει βάσεις για ένα κράτος που θα βλέπει στο μέλλον (εδώ έχει παίξει και πάλι μεγάλο ρόλο πιστεύω η νοοτροπία του ραγιά) και θα στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις (να πάψει επιτέλους να "τρώει" τα παιδιά του).
  Σίγουρα εδώ που φτάσαμε είναι μια ευκαιρία να το προσπαθήσουμε, καθώς έχουμε πιάσει σχεδόν πάτο. Μα θα πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας και για να γίνει αυτό ο μόνος τρόπος είναι να αλλάξουμε την παιδεία μας. Αλήθεια ποιο πολιτικό κόμμα και ποια οικονομική δύναμη (εντός και εκτός χώρας) θα το ήθελε και θα προσπαθούσε γι αυτό;

 13. Στέφανος Αγιάσογλου avatar
  Στέφανος Αγιάσογλου 13/07/2010 16:26:30

  Ειναι προφανες οτι μερικοι το μονο που γνωριζουν καλα ειναι να αυτοπυροβολουνται. Διοτι εκτος απο στειρα κριτικη οταν βγαινεις δημοσια πρεπει και να ξερεις τι λες. Γιαυτο ακου.

  Πρωτον ο ΟΣΚ εχει παψει να εχει την αρμοδιοτητα για την συντηρηση των σχολειων εδω και 20 χρονια. Αυτη τοτε μεταφερθηκε στους Δημους οι οποιοι εκτοτε αντιμετωπιζουν σοβαροτατα προβληματα με το συγκεκριμενο θεμα με τα γνωστα αποτελεσματα.

  Δευτερον τα εργα ΣΔΙΤ γινονται με διεθνεις ανοικτους διαγωνισμους με λεπτομερεστατα τευχη δημοπρατησης και αυστηρες διαδικασιες προβλεπομενες τοσο απο την Ελληνικη οσο και απο την κοινοτικη νομοθεσια.

  Τριτον στοιχεια για τη συντηρηση των δημοσιων σχολειων δεν υπαρχουν γιατι οι δημοι δια των σχολικων επιτροπων που εχουν και την ευθυνη δεν εχουν.

  Τεταρτον αφου μθατε ποσο δημοπρατει ο ΟΣΚ στους ιδιωτες σημερα γιατι αυτοι που σας πληροφορησαν δεν σας ειπαν για τους προυπολογισμους των εργων ΣΔΙΤ που αναγραφονται στα τευχη δημοπρατησης που εχουν δοθει σε δημοσια διαβουλευση οπου ευκολα κανεις μπορει να δει οτι το κοστος κατασκευης θα ειναι ακομα φθηνοτερο χωρις να υπολογιζονται και οι οικονομιες κλιμακος που θα υπαρξουν απο τετοια εργα αφου θα κατασκευαζονται 15 και 10 σχολεια ταυτοχρονα.

  Η αληθεια ειναι μια. Οτι σημερα τα λογια περισευουν σε αυτη τη χωρα. Αλλωστε κατι τετοιοι θεατες ηταν παντα, αχρηστο φορτιο στους αλλους που προσπαθουν. Αδιαβαστοι πολυλογαδες του καναπε σαν αρχοντοχωριατες ενος παροχημενου και στειρου προοδευτισμου που μας εφερε στο χειλος του γκρεμου. Αλλα φιλοι μου σταματησαμε να τρωμε κουτοχορτο πια.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Στέφανος Αγιάσογλου 13/07/2010 16:48:24

   και συ σωτήρας?

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Στέφανος Αγιάσογλου 13/07/2010 18:19:45

   1) Ας επιστρέψουν λοιπον οι συντηρήσεις στον ΟΣΚ. Διατείνεστε πως σώσατε δημόσιο χρήμα, που όμως δεν διαχειριζόσασταν, από εργασίες που οι δήμοι έπρεπε να κάνουν αλλά δεν έκαναν;

   2) "Διεθνεις ανοικτους διαγωνισμους" (!;) Πόσο καλύτερα δηλαδή από το τρέχον σύστημα ανοικτής δημοπρασίας με επίσης αναλυτικά τεύχη;

   3) "Στοιχεια για τη συντηρηση των δημοσιων σχολειων δεν υπαρχουν γιατι οι δημοι κλπ". Είχε ομως ο ΟΣΚ στοιχεία προ 20ετίας. Οι μείζωνες εργασίες συντηρησης δεν έχουν αλλάξει ως αντικείμενο και μάλλον έχουν φτηνήνει ώς εργασία.

   4) Κατευθύνετέ μας στα υπόψη στοιχεία λοιπόν. Οικονομίες κλίμακας έχουν ήδη επιτευχθεί μέσω της τυπικότητας των κτηρίων των μελετών του ΟΣΚ. Δεν επιτυγχάνονται σε 15 διάσπαρτα εργοτάξια.

   Αλλα ας τελειώσω με μία ακόμα ερώτηση...
   Πήρατε χαμπάρι εάν επι των ημερών σας ο ΟΣΚ πήρε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα που στη συνέχεια ενέταξε στο Γ ΚΠΣ κατά παράβαση των όρων του δανεισμού;

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Στέφανος Αγιάσογλου 13/07/2010 18:39:43

   ΜΕΡΟΣ Β'
   Γράφετε:

   "Η αληθεια ειναι μια. Οτι σημερα τα λογια περισευουν σε αυτη τη χωρα. Αλλωστε κατι τετοιοι θεατες ηταν παντα, αχρηστο φορτιο στους αλλους που προσπαθουν. Αδιαβαστοι πολυλογαδες του καναπε σαν αρχοντοχωριατες ενος παροχημενου και στειρου προοδευτισμου που μας εφερε στο χειλος του γκρεμου. Αλλα φιλοι μου σταματησαμε να τρωμε κουτοχορτο πια."   Απαντώ:
   Καθίσατε στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο με έναν θεολόγο (μέλος του ΔΣ του κυπριακού ΟΠΑΠ!!!) και έναν ταξίαρχο ε.α. για να χαράξετε πολιτική σχολικής στέγης.

   Διαχειρίστηκατε ανεπίληπτα (κατά τον Φ. Κρανιδιώτη) την περιουσία που του εμπιστεύθηκε ο Λαός, η Πατρίδα (!!!).

   Τις θέσεις αυτές ποιός σας τις εμπιστεύτηκε; Με ποιά κριτήρια; Διότι κάποιοι άλλοι ταξίαρχοι ε.α κάναν φυτίλια ολόκληρα ασφαλιστικά ταμεία.

   ΕΣΕΙΣ μας φέρατε στο χείλος του γκρεμού. Οι κουμπάροι, οι σταυροκοπούμενοι, οι νοικοκυραίοι.

   Γράφετε παχιά λόγια χτυπώντας ανύπαρκτους εχθρούς εκεί που χώρο έπρεπε να έχουν μόνον οι ενοχές σας.

 14. Προφήτης avatar
  Προφήτης 13/07/2010 19:35:42

  Προς Στέφανο Αγιάσογλου
  Είμαι αυτός που με την ψήφο μου σού έδωσα εξουσία, έχω το δικαίωμα να σού απευθύνομαι όπως θέλω. Αστικές αβρότητες είναι ατελέσφορες όταν έχεις διαχειρισθεί δημόσιο, δηλαδή δικό μου, χρήμα.

  Φίλε, μπορεί να 'σαι καλό παιδί κατά τ' άλλα, αλλά ο τρόπος που απαντάς δεν μ' αρέσει. Και η ανάρτηση είναι ευχολόγιο για αγαθούς συντηρητικούς ανθρώπους, του τύπου του υπηκόου που υπήρχε επί βασιλείας.
  Οι απαντήσεις σου είναι κα-τα-το-πι-στι-κό-τα-τες για το τι συνέβη.

  Δεν σε στείλαμε εκεί για να αφήνεις τους αποτυχημένους μπακάληδες των σχολικών επιτροπών, που διψάνε να ικανοποιήσουν μωροφιλοδοξίες με άσκηση τοπικής εξουσίας, να διαχειρίζονται κρατικά κονδύλια και να "κάνουν προσωπικό" παιγνίδι μικροδιαπλοκής. Το πασοκικό "άπλωμα" της διαφθοράς. Ν' αλλάξεις το νόμο.

  Το καίριο ερώτημα είναι ένα : Τι θα κόστιζε αν κατασκευαζόταν και επιβλεπόταν, ΧΩΡΙΣ ΚΛΟΠΗ, από τον ΟΣΚ – πόσο τελικά θα κοστίσει με ΣΔΙΤ.

  Αναζητώ χρόνια συγκριτική μελέτη-στοιχεία για οποιαδήποτε ΣΔΙΤ, δεν υπάρχουν.

  Αυτό που υπάρχει είναι η νεοφιλελεύθερη σπέκουλα περί “διεφθαρμένης ανθρώπινης φύσης” που κάνει αδύνατη την αδιάφθορη λειτουργία του κράτους (ενώ μέχρι το 1980 η ανθρώπινη φύση ήταν διαφορετική).
  Συνεπώς : ο ιδιώτης μπορεί καλύτερα.

  Δεν το κάνω αποδεκτό.
  Γι’ αυτό ψηφίζουμε πολιτικούς. Για να ελέγχουν αντί για μάς τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
  Αν δεν μπορούν να τους πετάξουμε στη θάλασσα και να οδηγηθούμε σε προ-”αντιπροσωπευτικές” πολιτειακές λύσεις.

  “Στραβώνετε”;
  Το βέβαιο είναι ότι καιρό πριν ακουστεί στο δημόσιο διάλογο ο όρος ΣΔΙΤ, το γραφείο Λυκουρέζου, "πρωτοπόρο", έκανε σεμινάρια-ημερίδες στη Μεγάλη Βρεταννία για νομική αντιμετώπιση και λοιπή διαχείριση έργων με ΣΔΙΤ.

  Αυτό που μπορώ επίσης να θυμίσω είναι ότι το 2004 ο Αλογοσκούφης διόρισε έναν πρώην φοιτητή του, το Λ. Κορρέ, Γεν. Γραμματέα ΣΔΙΤ. Με ποια πείρα, 5 χρόνια από την αποφοίτηση του, ένα 30χρονο μειράκιο να διαχειρισθεί ένα τεράστιο αντικείμενο, κόντρα στους πιο γάτους της αγοράς, δικηγόρους, εργολάβους και financiers;

  Η ΝΔ ήρθε από τον κόσμο στην εξουσία με απαίτηση κάθαρσης και πολιτικής λαϊκής δεξιάς. Όχι σαν νεοφιλελεύθερα τσιράκια.

  Αδερφέ Φαήλο, δανείζομαι με σεβασμό Μακρυγιάννη :"δεν τζακίσαμε τα χέρια μας για να κυβερνάν οι καλαμαράδες".
  Έκανα προεκλογικό αγώνα το Σεπτέμβριο του 2009 για να μην έρθει ο παπατζής στην εξουσία, χωρίς να ανήκω στη ΝΔ, όταν οι ευνοημένοι της ΝΔ κρύβονταν.
  Δεν κάνω άλλους τζιτζιφιόγκους μάγκες.


  Αν

 15. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ avatar
  ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ 13/07/2010 23:35:14

  τελικά η μπουρζουαζία του καλού παλακωτού (ώρα τάβλι) και του ελεφρού κονιάκ (αυτού που δεν χτυπά την επόμενη μέρα) αποφάσισε κύριε Αγιάσογλου ότι βάζει το εγώ πάνω απ' το εμείς, πράγμα για το οπίο άλλωστε είσαι υπόλογος στο συνάφι της, δεν της κάνεις γιατί "οι πληροφορίες της" (Παπαγιάννης) λένε ότι "άγκιξες το μέλι" έτσι λένε κωδικοποιημένα ότι αυτοί έλειπαν, έτσι χαρακτηρίζουν αυτούς που προσπάθησαν (δεν θα κάνω κριτική για το έργο σου) και δεν κιότεψαν. Βλέπεις αδερφέ οι αγώνες πρέπει να έχουν αντάλαγμα (έτσι μας έχουν μάθει) κι αν το αντάλαγμα δεν έχει προσωπικά ωφέλη είναι ως μη γενόμενο, Αντώνη κουράγιο αυτός ο ήλιος κάποτε θα γυρίσει...

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ 14/07/2010 02:10:36

   Γράφει παραπάνω ο ανεπίληπτος :
   "Προωθησαμε τη συνεργασια του ΟΣΚ με την Ευρωπαικη Τραπεζα Επενδυσεων με χρηματα της οποιας υλοποιησαμε εργο 800 και πλεον εκ. Ευρω στην κατασκευη και αναβαθμιση σχολικων μοναδων"

   Εάν έστω και ένα ευρώ του Γ ΚΠΣ πήγε σε αυτά τα έργα, το πρόστιμο που φάγαμε από τις τζίφρες που πέταξε ο Ορφανός θα φαντάζει χαρτζιλίκι.

   Δεν κατηγορείται από κανέναν πως έβαλε χέρι στο μέλι.

   Κατηγορείται για ανικανότητα, στην οποία απαντά με πατριδοκάπηλα συνθήματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.