#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2011 11:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου;Ο κ. Παπαδήμος εκλήθη να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες αδυνατούσε να δρομολογήσει ο προκάτοχός του, μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος. Όμως, έκτοτε έχει συμπυκνωθεί πολύς πολιτικός χρόνος σε λίγες μέρες. Πολλοί αναρωτώνται, αν ακόμα ισχύουν εκείνες οι αποφάσεις;

Θα μπορέσει  η Ιταλία, όταν  τα δικά της spread   εκτοξεύονται σε τοκογλυφικά επίπεδα, να δανείσει την Ελλάδα; Ήδη, σύμφωνα με τη LaStampa, το ΔΝΤ επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης  ύψους 600 δις με επιτόκιο 4-5%, αντί του 7% των αγορών.

Θα προχωρήσει το «κούρεμα» του  χρέους (το PSI+) και αν ναί, πόσοι θα συμμετάσχουν;  Αρκεί  το 70-80% των ομολογιούχων; Ύστερα το επιτόκιο διακράτησης  θα αποφέρει την ελάφρυνση του χρέους στην οποία προσδοκά η χώρα, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο; Επιπλέον, ιδέες για «κούρεμα» άρχισαν αν μπαίνουν και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν,  προβλήματα χρέους. Θα στέρξουν οι Τράπεζες;

Ένας από τους λόγους ( ο ισχυρότερος) αυτής της βίαιης επίθεσης των αγορών  στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης (το φιάσκο των Bund-Bonds) είναι ότι θέλουν να αποτρέψουν κάθε περαιτέρω συζήτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Ήδη Γαλλία και Ιταλία διαφωνούν  με   τη συμμετοχή των ιδιωτών στο EFSF. Με το δίκιο τους! Ο Σαρκοζί ανησυχεί για το triple A! Ο Μόντι θα χρειαστεί το 2012 πάνω από 400 δις!

H τρόϊκα της Ευρωζώνης

Που  οδηγεί  η σύγκρουση; Οι αγορές  απαιτούν μια πειστική απάντηση. Θέλουν ευρω-ομόλογο,  και την  ΕΚΤ να λειτουργήσει ως πραγματική Κεντρική Τράπεζα.

Το πρόβλημα είναι ότι τις  αποφάσεις υπαγορεύουν και πολιτικοί υπολογισμοί.

Ο κ. Σαρκοζί  έχει εκλογές την Άνοιξη και θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ριχτεί στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο κ. Μόντι βλέπει την Ιταλία να «ματώνει» για να δανειστεί και ξέρει ότι αυτό  δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Έτσι, το πάνω χέρι  έχει η κ. Μέρκελ, η οποία όμως, παραμένει «όμηρος» των γνωστών Γερμανικών εμμονών. Επί του παρόντος ανθίσταται, αλλά όχι  για πολύ  ακόμα γιατί ήδη έλαβε την πρώτη  προειδοποίηση.

Το δέλεαρ και το αντάλλαγμα  για τη Γερμανική υποχώρηση είναι η τροποποίηση των συνθηκών, με αυστηρότερο έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης

Το μήνυμα της Γερμανίας είναι απλό: για να σώσει την Ευρωζώνη, θέλει προηγουμένως να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες!

Γαλλία και Ιταλία  φαίνονται πρόθυμες να ακολουθήσουν. Η τρόϊκα που σχηματίστηκε αποτελεί το 80% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης! Το ίδιο ίσως  πράξουν και οι δορυφόροι της Γερμανίας (Ολανδία, Φινλανδία, Αυστρία).

Όμως, ανακύπτουν, κρίσιμα ερωτήματα:

Με τις άλλες  χώρες, τι γίνεται; Θα υποταχθούν  στη Γερμανία ή θα αρνηθούν; Θα διατηρήσουν το ευρώ ή θ’ αποχωρήσουν;

Γαλλία και Ιταλία (με τη γνωστή παράδοση της Αριστεράς) θα καταφέρουν να «περάσουν» μια τέτοια συμφωνία από τα Κοινοβούλιά  τους και να πείσουν την κοινή τους γνώμη;

Οι πολιτικές λιτότητας (απέτυχαν  όπου εφαρμόστηκαν)  θα γίνουν αποδεκτές από τις κοινωνίες. Και αν γίνουν,  θα  φέρουν αποτελέσματα; Μήπως οδηγήσουν την Ευρωζώνη σ΄ένα παρατεταμένο σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης;

Μήπως,  «τεμαχισμός»  σε Super League και  φτωχούς συγγενείς,  ανοίξει τη συζήτηση για την διάλυση της ευρωζώνης και όλος ο σχεδιασμός αντί να λύνει το πρόβλημα, καλλιεργεί  την αβεβαιότητα;

Οι διεργασίες που συντελούνται δικαιώνουν καταρχήν την  στρατηγική Σαμαρά (απόσυρση δημοψηφίσματος, παραίτηση Παπανδρέου, σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης, εκταμίευση 6ης δόσης, υπογραφή της νέας δανειακής).

Όμως,  αν  δρομολογηθεί  τροποποίηση των συνθηκών, ο κ. Παπαδήμος έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας και για  τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα;

Ιδού το  πρόβλημα.

Κ.Ρ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. firiki2010 avatar
  firiki2010 28/11/2011 07:41:28

  Η λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος απαιτεί αυτό που έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και καιρό και φυσικά ανεξάρτητα από την κρίση και πριν από αυτή: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ.
  Το όχι ευκαταφρόνητο πρόβλημα σήμερα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσουμε σε "περισσότερη Ευρώπη" υπό την πίεση των οικονομικών συνθηκών, σε μια στιγμή που εκ των πραγμάτων έχει "ακυρωθεί" η ισοτιμία των κρατών -μελών, και μάλλον υποτιμώντας για μια ακόμη φορά τη σημασία μιας πολιτικής ενοποίησης. Ζόρικα πράγματα!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ firiki2010 28/11/2011 11:13:29

   "Περισσότερη Ευρώπη", ναι, αλλά πώς; Με υποταγή στα κελεύσματα των Γερμανών;

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 28/11/2011 08:37:33

  φτηνος δανεισμος απο την ευρωπαικη τραπεζα

  αλλα και αναπτυξιακα προγραμματα και αποκεντρωση παραγωγης απο τη Γερμανια στη νοτια ευρωπη ελλαδα κλπ

  αλλιως δεν γινεται..

 3. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 28/11/2011 08:38:16

  Ποιά η θέση του Παπαδήμου στις γερμανικές προτάσεις;Έχει ενημερωθεί η Βουλή για τις θέσεις του ή δεν είναι αναγκαία αυτή η ενημέρωση;

 4. Θ avatar
  Θ 28/11/2011 08:49:04

  Υπάρχει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου;
  δεν πιστεύω. !

 5. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 28/11/2011 09:01:01

  Πρωϊνή ανακοίνωση της Moody's:
  Υπό αμφισβήτηση οι αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρωζώνης

 6. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 28/11/2011 09:18:47

  Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα τελειώσουν όλα για ευρωζώνη και Ελληνικό χρέος!Ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα!

 7. akrovolistis avatar
  akrovolistis 28/11/2011 09:43:12

  Oι επισημάνσεις είναι σωστές. Αφού δεν βρίσκουν για να δανείσουν τον εαυτό τους, θα δανείσουν την Ελλάδα με 130 δις; Το κλειδί είναι στα χέρια των Γερμανών. Που για να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να παίξει ρόλο κανονικής τράπεζας και να σώσει την κατάσταση, θα επιβάλουν πρώτα την ηγεμονία τους στα κράτη μέλη, ελέγχοντας με θεσμικές δικλείδες, όχι μόνο τους προυπολογισμούς και τα δημοσιονομικά, αλλά και το πότε θα πηγαίνει ο τοπικός πρωθυπουργός στην...τουαλέτα. Οσο για την περίπτωση της Ελλάδας, οι απόψεις στη Καγκελαρία διίστανται. Αλλοι προτείνουν να την συμπεριλάβουν στην διάσωση υπο δρακόντειους όρους και άλλοι να τη πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων για...παραδειγματισμό.

 8. blue nile avatar
  blue nile 28/11/2011 13:16:06

  Το συνολικό χρέος της ευρωζώνης δεν είναι καθόλου υψηλό ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το χρέος των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Οπότε κοινή ευρωπαική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο που αυτή πρέπει να απαντά στα τέσσερα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στην ευρωζώνη
  1) Οι χρεωκοπημένες ευρωπαικές τράπεζες που μετά την πανωλεθρία τους το 2008 τότε που γέμισαν με τοξικά ομόλογα που τώρα αξίζουν όσο και χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας, εξασφαλίζουν την ρευστότητα τους από την ΕΚΤ αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως τράπεζες που θα βοηθήσουν στην οικονομική δραστηριότητα. Ανταυτού χρησιμοποιούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων που τις χαρίστηκαν για να μην πτωχεύσουν ώστε να δανείζουν με ληστρικά επιτόκια τις αδύναμες χώρες. Είναι απαραίτητη η επανακεφαλαιοποίηση τους από την ΕΚΤ οπότε να φύγουν από τη σφαίρα επιροής των κυβερνήσεων τους και να περάσουν στην ΕΚΤ ώστε επιτέλους να πληρώσουν κι'αυτές ένα μέρος της Κρίσης που εν ολίγοις συνέβαλαν στην δημιουργία της. Οι Μερκοζύ δεν το θέλουν αλλά δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές
  2) Απαραίτητη η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαικού χρέους. Η ΕΚΤ να αγοράσει τα χρέη όλων των χωρών να τα επαναομολογοποιήσει ώστε να πετύχει καλύτερα επιτόκια για όλες τις χώρες σε μαγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
  Για να γίνει κάτι τέτοιο πρωταρχική προυπόθεση θα ήταν να κουρευτεί ένα γενναίο μέρος των κρατικών χρεών. Όχι όμως να πληγούν μικροί ιδιώτες επενδυτές η ασφαλιστικά ταμεία αλλά να κουρευτούν χρέη προς τράπεζες που ουσιαστικά αναπνέουν λόγω της τζάμπα βοήθειας που παίρνουν.
  3) Λείπουν εκείνες οι προυποθέσεις για την επίτευξη ισομερούς ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης. Η ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει αλλά ο κανονισμός της είναι να συνεισφέρει το 50% από την επένδυση και το άλλο μισό πρέπει να το καταβάλει το ενδιαφερόμενο κράτος. Χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να εκμεταλευτούν αυτή την βοήθεια γιατί δεν έχουν αυτό το άλλο 50%. Το ευρωομόλογο μπορεί να δώσει εδώ τη λύση.
  4) Η διαγραφόμενη όλο και μεγαλύτερη απροθυμία των πολιτών των πλεονασματικών χωρών να βοηθήουν λόγω της παραπληροφόρησης τύπου Bild. Κάποιος να τους υπενθυμίσει ότι τα δάνεια που δίνονται αποφέρουν μεγάλα κέρδη σις οικονομίες τους αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι αν καίγεται το σπίτι του γείτονα πρέπει να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς για να μην τη δουν στις δικές τους αυλές. Αν πάλι θελήσουν να αφήσουν τον ελλειματικό νότο στη μοίρα του και προχωρήσουν σε δικό τους νόμισμα έχουν διανοηθεί ότι λόγω της αστραπιαίας ανατίμησης του νέου αυτού νομίσματος θα χάσει πολύ από την ανταγωνιστικότητα του; Άρα οι απολύσεις θα γίνουν μέρος και της δικής τους καθημερινότητας.
  Οι κανόνες που θέλει να θεσπίσει η Γερμανία αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη ελεύθερη πτώση που θα συμπαρασύρει όλους, αδύνατους ή δυνατούς.
  Δεν λύνεις ποτέ το πρόβλημα υπερχρεωμένων χωρών με νέα ακριβά δάνεια και το κυριότερο δεν λύνεις το πρόβλημα χωρών που αντιμετωπίζουν ύφεση επιβάλοντας λιτότητα που μειώνει την ενεργό ζήτηση και μειώνει το εθνικό εισόδημα από το οποίο πρέπει να πληρωθεί το διογκούμενο χρέος.
  Δεν τιμωρείς ποτέ ελλειματικές χώρες σε μια νομισματική ένωση με τον γερμανικό τρόπο.
  Η Κρίση θα χτυπήσει γρήγορα τη πόρτα σου.

 9. dim avatar
  dim 28/11/2011 13:24:12

  Νομιζω πως ειναι λαθος να βλεπετε Γερμανους , Γαλλους , Ιταλους κλπ.
  Οι λαοι της Ευρωπης δεν ειναι μια ενιαια μαζα ,υπαρχουν συγκεκριμενες πολιτικες που εκφραζουν συγκεκριμενα κομματα , οι Πρασινοι δεν ειναι το ιδιο με την Μερκελ ουτε και η Lotta Comunista με την Forza Italia .
  Κανοντας μια τετοια αναλυση τοτε βλεπουμε οτι η κυρια ευθυνη για τις πολιτικες τις οποιες κατηγορουμε εδω στην Ελλαδα αφορα κυριως τα « αδελφα» κομματα της ΝΔ στο Ευρωπαικο Λαικο Κομμα ,οποτε το ερωτημα που τιθεται ειναι :
  θα μπορεσει ο Σαμαρας να αντιταχθει στις πολιτικες αυτες των ομογαλακτων του πολιτικων κομματων ;

 10. κώστας avatar
  κώστας 28/11/2011 14:30:45

  "...υπογραφή της νέας δανειακής..." δηλαδή ο κύριος Σαμαράς αποδέχεται την υποθήκευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας και την υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο; Αποδέχεται να δώσει νομιμοποίηση 180+ βουλευτών στη Βουλή γι' αυτά; Αν ναι, τότε δεν έχει καμμία διαφορά αν θα γίνει πρωθυπουργός ή αν θα παραμείνει ο κύριος Παπαδήμος.

 11. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 28/11/2011 16:23:45

  Οι “μεταβατικές” κυβερνήσεις ανθίζουν σ όλο τον κόσμο αυτό ίσως έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο. H παγκόσμια (χούντα) διακυβέρνηση είναι πια γεγονός όσο κι αν εθελοτυφλούμε. Μόνο οι λαοί (αν ξυπνήσουν από το δόγμα του σοκ) μπορούν να αλλάξουν τα σχέδια της global governance (βλέπε ΓΑΠ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.