#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2010 23:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τo άγνωστο παρασκήνιο της υποταγής της Ελλάδας στο ΔΝΤΛίγους μόλις μήνες μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, μια μικρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών οργάνωσε μια μυστική ομάδα δράσης, τόσο μυστική που την ονόμασαν «η ομάδα που δεν υπάρχει». Aποστολή της nα ετοιμάσει ένα πλάνο δράσης για την αποφυγή χρεοκοπίας κάποιου κράτους μέλους της ΟΝΕ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, οι διαφορές μεταξύ των κρατών της ΟΝΕ ήταν τόσο μεγάλες, που η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας παρά λίγο να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης. Οι διαφορές αυτές έγκεινται  στην διαφορετική οικονομική φιλοσοφία και πολιτική που εφαρμόζουν οι χώρες του Βορρά από αυτές που εφαρμόζουν οι χώρες του Νότου. Και το χειρότερο, οι δυο πιο σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης, έχουν εντελώς διαφορές οπτικές επί του ζητήματος. Ο Nicolas Sarkozy πίστευε πως η κρίση στην Ελλάδα θα κλυδώνιζε ολόκληρη την ΟΝΕ. Η Angela Merkel, φοβούμενη το εκλογικό της σώμα, δίσταζε στο να βοηθήσει τους Έλληνες. Στο τέλος συμφώνησαν, αλλά το κόστος της διάσωσης ανέβηκε σημαντικά.

Το πρόβλημα του δημόσιου χρέους πρωτοαπασχόλησε την ΟΝΕ από το 2008. Ήταν τότε που η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ και όχι της ευρωζώνης, βρέθηκε να μη μπορεί να πουλάει τα ομόλογά της στους ξένους επενδυτές. Η ΕΕ, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν. Σύντομα όμως έγινε αντιληπτό, πως η ευρωζώνη δεν διαθέτει μηχανισμούς για να βοηθήσει τα μέλη της, Η λύση του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ελκυστική ακούγεται για αναπτυγμένα κράτη.

Η μυστική ομάδα έκανε τις συναντήσεις της κρυφά και με απόλυτη εχεμύθεια. Οποιαδήποτε διαρροή θα δημιουργούσε κινδύνους κερδοσκοπίας στις χρηματαγορές. Οι υποψήφιοι για βοήθεια ήταν γνωστοί. Η ομάδα κρατών γνωστή ως PIGS από τα αρχικά των Portugal, Ireland, Greece και Spain. Οι εγγενείς διαφορές μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών που συμμετείχαν στην ομάδα ήταν πολλές. Το πρόβλημα για το οποίο συστάθηκε η ομάδα έπαψε να είναι θεωρητικό τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το έλλειμμα του 2009, το οποίο ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από ότι είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, με αποτέλεσμα οι τρομαγμένοι επενδυτές να αρχίσουν να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα. Η μυστική ομάδα ανέλαβε άμεση δράση, ανοίγοντας τα χαρτιά της σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός της Ελλάδας.

Τον Φεβρουάριο, έγιναν προσπάθειες να υποβαθμιστεί το ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης προκειμένου να μη γιγαντωθεί το πρόβλημα. Η κα Merkel ήταν δυσαρεστημένη. Ειδικά όταν έμαθε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι περίμεναν. Η χώρα ήταν μη ανταγωνιστική και ζούσε πέρα από τις δυνατότητες της. Χωρίς μια μεγάλη οικονομική διάσωση, η χώρα θα κατέρρεε. Η Γερμανίδα προειδοποίησε πως θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή βοήθεια αν οι Έλληνες δεν έπαιρναν αυστηρά μέτρα μείωσης των δαπανών τους. Ο Sarkozy την διαβεβαίωσε πως ο Γ. Παπανδρέου το έκανε ήδη. Την πίεσε μάλιστα να δηλώσει τη στήριξη της στη διάσωση της Ελλάδας. Όλοι καταλάβαιναν πως η καγκελάριος προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο ενόψει εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Γερμανοί ήταν έξω φρενών με τους  σπάταλους Έλληνες.

Το επόμενο διάστημα η ΕΕ κρατούσε μια διφορούμενη στάση, ενώ η Merkel είχε αρχίσει επιτέλους να σκέφτεται τη λύση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η μυστική ομάδα είχε ήδη συμφωνήσει πως η διάσωση θα έπρεπε να γίνει από την ΕΕ και όχι από το ΔΝΤ. Η εμπλοκή του ΔΝΤ θα έδινε την εντύπωση  αδυναμίας της ΕΕ. Η Merkel διαφώνησε. Οι σύμβουλοι της την διαβεβαίωναν πως οι Γερμανοί πολίτες θα δέχονταν να συμμετάσχουν, μόνο με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα επέβαλλε τους σκληρούς του όρους στην Ελλάδα. Αυτή η σκληρότητα θα έδινε και ένα μάθημα σε όσα άλλα χρεοκοπημένα κράτη της ευρωζώνης αποφάσιζαν να ζητήσουν βοήθεια. Η διαφωνία αυτή μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών κορυφώθηκε την 25η Μαρτίου. Η Merkel συναντήθηκε με τον Sarkozy, και του είπε πως συμφωνεί με την διάσωση της Ελλάδας εφόσον η χώρα εξαντλήσει όλες τις επιλογές που έχει στις διεθνείς χρηματαγορές. Επίσης, τόνισε πως το ΔΝΤ θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει, και αυτό αντί της ΕΕ,  να θέσει τους όρους ανασυγκρότησης της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιστάθηκε, μη θέλοντας εμπλοκή του ΔΝΤ του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει τους Αμερικάνους να αποφασίσουν το ποιος στην Ευρώπη θα δικαιούται πίστωσης, είπε. Η Merkel όμως ήταν αμετάπειστη, και επέμενε πως μόνο το ΔΝΤ διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Τότε ο  Sarkozy, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της γερμανικής συμμετοχής, ενέδωσε, αν και με δισταγμό.

Την 11η Απριλίου, με τη κρίση των ελληνικών κρατικών ομολόγων να απλώνεται και στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΕ επιτέλους προχώρησε στην εκταμίευση χρηματικού πακέτου βοήθειας. Και όπως ήθελε η Γερμανία, τα €30 δις. του πρώτου χρόνου θα δίνονταν με τη μορφή 15 ξεχωριστών διακρατικών δανείων, ενώ τα υπόλοιπα €15 δισ. θα δίνονταν από το ΔΝΤ. Όλοι ήλπιζαν πως το ποσό αυτό θα ήταν αρκετό ώστε να καθησυχάσει τις χρηματαγορές. Τελικά όμως, δεν ήταν.

SA - Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703467004575464113605731560.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 03/10/2010 23:24:01

  Η WSJ συνωμοσιολογεί?

  • para;ellhnaw avatar
   para;ellhnaw @ Orestios 03/10/2010 23:42:07

   κανείς δε συνωμοσιολογεί, το ποστ είναι προϊόν χακέματος της σελίδας του αντινιούζ από τρόλι του ιντυμέντια.

   • Orestios avatar
    Orestios @ para;ellhnaw 04/10/2010 00:24:15

    ??????

   • παραέλληνας avatar
    παραέλληνας @ para;ellhnaw 04/10/2010 01:22:38

    το πρόβλημα ορέστιε είναι ότι πήραμε πολύ φόρα από πολύ νωρίς και έχουμε ακόμη τρία χρόνια να περιμένουμε. είναι οι προσπάθειές μας σαν κάτι κωμικών που δήθεν ορμάνε και ταυτόχρονα λένε κρατάτε με. και το θέμα είναι ότι αν πρέπει κάτι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα. κι αυτοί κάθονται και μας λένε τί γινόταν πέρσι. και όπως το '74 με την κύπρο έτσι ροκανίζουν το χρόνο, να περάσει, να παγιωθεί η κατάσταση να ησυχάσουνε, ορέστιε. γι΄αυτό ορέστιε είμαστε από κάτω. γιατί αν αυτά πήγαιναν να γίνουν όχι από το πασόκ, αλλά με το πασόκ στη μπάντα, τότε θα γινόταν η δευτέρα παρουσία, ορέστιε. γι'αυτό παράτατα. γιατί το να καθεσε και να γράφεις εδώ για να περνάει ο χρόνος, είναι χυδαιότερο από αυτό που κάνει ο γιωργάκης. γιατί η κύπρος είναι μακριά, ορέστιε. η κύπρος είναι μακριά.

    υ.γ. δε θέλω να φανταστώ τί θα γίνει άμα χάσουμε τις εκλογές σε τρία χρόνια.

    υ.γ.2 Kύπρος Κύπρος είσαι τ'όνειρο μας και η άγια μέρα δε θ΄αργήσει, ΕΦΤΑΣΕ, που το τιμημένο λάβαρο μας στα βουνά της Κύπρου επάνω θά στηθεί, ΣΤΗΘΗΚΕ.

   • Orestios avatar
    Orestios @ para;ellhnaw 04/10/2010 01:32:37

    Μου ζητάς να τα παρατήσω?
    χα

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 03/10/2010 23:27:12

  ►Την Κυριακή 11 Απριλίου του 2010 κάτω από το φόβο μια γενικότερης αποσταθεροποίησης οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καταλήγουν σε συμφωνία για το επιτόκιο και το μηχανισμό που θα δώσει τη δυνατότατα δανειοδότησης εάν υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΕ. Το ποσό τη βοήθειας που συζητήθηκε ήταν ύψους € 30 δις. Τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα και δεν θα περιέχουν κανένα στοιχείο επιδότησης, Αποφασίστηκε το ποσό του κάθε δανείου από κάθε κράτος της ευρωζώνης θα είναι ανάλογα προς το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Επίσης, το ΔΝΤ θα συμβάλει στο πακέτο, αλλά σε ποιο βαθμό δεν αποκαλύφθηκε. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, σε ομιλία τονίζει ότι «χρειάζεται ευρύτερη οικονομική συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο διασυνδεδεμένη, ο διεθνής συντονισμός των πολιτικών θα είναι σημαντικό βήμα να εξασφαλιστεί «σταθερή, ισχυρή και ισορροπημένη" οικονομική ανάπτυξη» .
  Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε για το ζήτημα ότι η Ελλάδα δεν είχε ζητήσει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο και εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα δανειστεί από τις αγορές, αντί να επιδιώκει μια διάσωση.
  •Ο μεγάλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε στους Financial Times ότι «η ελληνική κατάσταση ώθησε την ΕΕ να έχει φτάσει στο χείλος της διάλυσης, τόνισε ότι είναι 50-50 να διαλυθεί η ευρωζώνη. Η ζημιά που θα προκαλέσει η διάσπαση θα μπορούσε είναι τόσο μεγάλη, που πιστεύω ότι οι άνθρωποι που το συνειδητοποιούν, θα απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού».
  ► Στα μέσα Απριλίου [15 Απριλίου 2010] η προοπτική της Ελλάδας να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) για να αποφύγει την πτώχευση μετά από μήνες ασφυκτικής πίεσης από τις διεθνείς αγορές ομολόγων είναι ορατή. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ζήτησε επισήμως λεπτομέρειες για πακέτο βοήθειας € 45bn ΔΝΤ-ΕΕ. Η κίνηση ερμηνεύεται ως ένα βήμα πριν από την ενεργοποίηση του ταμείου έκτακτης ανάγκης.
  Tο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε δημοσίευμα του, αναφέρεται σε σχέδιο ευρω-στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που φέρει «γερμανική σφραγίδα» και το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Εδώ και από τη στιγμή που φαίνεται ότι το σχέδιο ήταν επεξεργασμένο δεν θα ήταν υπερβολή να κάνουμε λόγο και για ενεργητική χειραγώγηση των γεγονότων με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου δράσης των υπερεθνικών θεσμικών οργάνων, τακτική που διευκόλυνε το διεθνή συγχρονισμό σε σχέση με την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα, μέσα από τα γεγονότα που συνέβησαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαπιστώνουμε ότι αυτό που πέτυχε η Ευρώπη μέσω της κρίσης του ελληνικού χρέους ήταν ο μεσοπρόθεσμος έλεγχος της οικονομικής ανάπτυξης. Η ύφεση χάρη στην ελεγχόμενη πρόκληση νομισματικών αναταραχών δεν κατέληξε σε απόλυτη πτώση της παραγωγής, αλλά οδήγησε σε διακυμάνσεις το ποσοστό της ανάπτυξης. Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται και με την ταχυτάτη διαδικασία βάσει της οποίας στη συνέχεια αποφασίστηκε το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ.

  ►ΤΗ Δευτέρα 19 Απριλίου με το κόστος δανεισμού να φθάνει σε ύψη ρεκόρ τριμερής αποστολή, που αποτελείτε από υπαλλήλους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φθάνουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους μιας ενδεχόμενης διάσωσης. Φήμες λένε ότι βρέθηκε στην Αθήνα λίγες ώρες για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο μεγαλοεπενδυτής- φιλόσοφος G.Soros. Ο κ. Soros είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου σε επίσκεψή του στην Αθήνα μέσα Νοεμβρίου του 2009. Η Εφημερίδα -Τα Νέα- γράφει ότι το ΔΝΤ φέρνει 10 χρόνια λιτότητας. Επίσης, αρκετές εφημερίδες θεωρούν ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ ενδέχεται να πυροδοτήσει κοινωνική έκρηξη. Οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω φημών ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω περικοπές από μισθούς και συντάξεις κατά 25-30 %, καθυστέρησαν επειδή η αποστολή της εε δεν έφτασε εγκαίρως στην Αθήνα λόγω της ακύρωσης πτήσεων που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία. Τα spreads για όλο αυτό το διάστημα μένουν σε υψηλά επίπεδα ή αυξάνονται ενώ το ευρώ συνεχώς χάνει αξία έναντι του δολαρίου[ έφτασε μέχρι και κάτω από 1.20 έναντι του δολαρίου]
  ►Την Τρίτη 20 Απριλίου το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε νέα ύψη εξαιτίας φημών ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ η χώρα βρήκε αγοραστές για έντοκα γραμμάτια € 1.95bn 13εβδομάδων με απόδοση 3,65%, 1,67% μεγαλύτερη από την τελευταία δημοπρασία του Ιανουαρίου για βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι οι υπόλοιπες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το μήνα Μάιο είναι κάτω των € 10 δισ. Οι αναλυτές εν τω μεταξύ εκτιμούν ότι η άνοδος της ανεργίας έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, η προσπάθεια να επανοικοδομήθει η ελληνική οικονομία μέσα από ένα πρόγραμμα λιτότητας με χαμηλές δημόσιες δαπάνες και τους υψηλούς φόρους γίνεται δυσκολότερη λόγω της μεγάλης και ταχύτατης αύξησης της ανεργίας.
  ►Την Παρασκευή 23 Απρίλη 2010 με την οικονομία να βρίσκεται κάτω απότην πίεση των παγκόσμιων αγορών στα πρόθυρα της πτώχευσης [ στο 8,3% τα επιτόκια δανεισμού] η Ελλάδα ζήτησε επίσημα πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους € 45bn. Φήμες λένε ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζητούν περισσότερες περικοπές και αύξηση των φορολογικών εσόδων, εκτός από τα € 4,8 δις.
  ►Την τρίτη 27 Απριλίου 2010 ο οίκος Standard & Poors υποβαθμίζει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα σε επίπεδο junk [ΒΒ+]. Παράλληλα η S & P υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε A-. Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η κατάσταση να αποκτήσει διαφορετική πορεία. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακυλούν, με πτώση 6% κλείνει η Αθήνα. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ευρώ υποχώρησε στο 1% περίπου έναντι του δολαρίου[ στο 1,3264]. Την νέα κρίση πυροδότησε το γεγονός ότι σε συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν παραδεχθεί ότι τα € 45bn ήταν μόνο η αρχή για το τι ήταν αναγκαίο, όλοι μιλούν για τριετή συμφωνία. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα από τα € 45bn, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω € 110 δισ. για τα επόμενα δύο χρόνια. Για το ζήτημα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η τράπεζα της Ελλάδας δήλωσαν ότι η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.

  ►Στις 28 Απριλίου διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Το πακέτο δανεισμού για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ανέλθει σε € 135.000.000.000 για τα επόμενα τρία χρόνια. Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο θέμα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ που θα ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό δανεισμού της Ελλάδας. Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα.

  ► Με αυτή την περιπετειώδη! εξέλιξη, μέσα από πολιτικά κόλπα αμφιβόλου νομιμότητας [ η Ελλάδα κατέστη αφερέγγυα κατά εύρυθμο τρόπο] και εν μέσω έκρυθμης κοινωνικά και πολιτικά ατμόσφαιρας η συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας με την τρόικα υπογράφεται στις 3 Μαΐου 2010 και τρεις μέρες αργότερα ψηφίζεται στη βουλή, από τους βουλευτές του πασοκ (δεν το ψήφισαν, Γ. Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Β. Οικονόμου) τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπόκογιανη που διαγράφεται για την επιλογή της να έχει διαφορετική στάση στο ζήτημα του μνημονίου από τη ΝΔ. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης είπε ότι το δίλημμα ήταν «κατάρρευση ή σωτηρία» Με την ψήφιση του μνημονίου από την ελληνική βουλή έλαβε τέλος η εξάμηνη περιπέτεια της χώρας στα ταμπλό των spreads, άρχισε όμως μια δύσκολη πορεία χωρίς ημερομηνία λήξεως για τον ελληνικό λαό και αυτό επειδή όλα δείχνουν ότι η κύρια αιτία της κρίσης, δλδη το χρέος, θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα σ’ ένα κλίμα μακρόχρονης οικονομικής στασιμότητας.
  Το βασικότερο όμως απ όλα είναι ότι η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να μην συμμετέχει στα οφέλη που παράγει η ενωμένη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των δημοκρατικών ελευθεριών [ως γνωστό πείνα και δημοκρατία δεν συμβαδίζουν].

 3. Καρανίκας Χρήστος avatar
  Καρανίκας Χρήστος 03/10/2010 23:43:55

  Παιδιά,

  Καλές είναι οι δημοσιεύσεις άρθρων και αναλύσεων από ξένα έντυπα, αλλά όχι μόνο από αμερικάνικα. Η ανάλυση αυτή έχει κυκλόφορήσει στον ατλαντικό τύπο, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι ήδη το δολλάριο έχει πάρει πάλι την κατιούσα, ενώ το ευρώ ανατιμάται και ο χρυσός ανηφορίζει συνεχώς. Η παρέμβαση του Ουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα είναι ιστορικής σημασίας, διότι η αναθεώρηση του διεθνούς νομισματικού συστήματος θα γίνει οπωσδήποτε, και ο χαμένος είναι γνωστό ποιός είναι.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Καρανίκας Χρήστος 03/10/2010 23:48:52

   τι σημαίνει "μονο απο αμερικάνικα". ηξερες για την μυστική επιτροπή; Εμεις τώρα το διαβάσαμε

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Καρανίκας Χρήστος 03/10/2010 23:53:53

   Μια περιγραφή των γεγονότων είναι όπως και όποτε έγιναν. Ούτε συνομωσία, ούτε εμβριθής ανάλυση. Το μόνο περίεργο που αναφέρει είναι πως για πρώτη φορά γίνεται γνωστή η ύπαρξη μιας μυστικής επιτροπής που θα μελετούσε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους μέλους. Που το μεμπτό;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Καρανίκας Χρήστος 04/10/2010 13:05:01

   Factorx, Άν σας στείλω διάλεξη του του CEO της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι (σφόδρα "αντιαμερικανική", ομολογώ), αντέχετε να την ανεβάσετε;
   Είναι από διάλεξη στο Πεκίνο, τώρα άν κάνανε και καμμία κινεζο-ευρωπαική "μυστική συνωμοσία" για να σορτάρουςν το δολλάριο δεν ξέρω;
   Για δημοσίευμα του ίδιου του Τρισέ αυτοπροσώπως, φυρικά δεν τρέφω ελπίδα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Καρανίκας Χρήστος 04/10/2010 13:40:48

   Για ευκολοχώνευτη πρόγευση, στέλνω, για όσους ενδιαφέρονται, μια πολύ μετριοπαθέστερη και "ακαδημαική" διάλεξη του ιδίου Ιταλού, προς τους "σαμουράι" της Nomura, για να ξέρουμε ότι υπάρχουν κι αλλού μανταρινιές που κάνουν μανταρίνια (όχι μόνον στο Χάρβαρντ). Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να μεταφράσω.
   h**p://www.ecb.int/press/key/date/2010/html/sp100415.en.html

 4. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 03/10/2010 23:56:30

  "Η Μερκελ ειχε γινει εξω φρενων με τους σπαταλους Ελληνες" Μα καλα δεν γνωριζε οτι δικες της εταιρειες επαιρναν δουλειες στην Ελλαδα με διπλο κερδος΄;Δεν της ειπε καποιος οτι 80000 αυτοκινητα απο τη Γερμανια εμπαιναν στην ελληνικη αγορα καθε χρονο;Οτι τα γερμανικα προιοντα που κατακλιζουν την αγορα μας ειναι εκατονταδες;
  Ας γινει πλεον κατανοητο.Η Ελλαδα για αλλη μια φορα στην ιστορια της εξαπατηθηκε απο τα κυριαρχα κρατη.Οπως το 1922 που ετρεχε για λογαριασμο υπερδυναμης να υπερασπισει τα πετρελαια της Μοσουλης, οπως το 1974 στην Κυπρο που χρησιμοποιηθηκε για να ανοιξει την πορτα στον χωροφυλακα της περιοχης ,ετσι και τωρα αφου την υπερδανησαν για να στηριξουν τις βιομηχανιες τους, αφου ηξεραν οτι αυτα τα λεφτα δεν μπορουν να αποπληρωθουν, ηρθαν να μας παρουν και τα σπιτια.Προκειται πραγματικα για μια νεα εθνικη καταστροφη.Οι υπευθυνοι;Ολοι αυτοι που δεν καταλαβαν το παιχνιδι.Ολοι αυτοι που στησαν κ.λο στα αφεντικα τους για να κερδισουν την εξουσια.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/10/2010 00:03:07

  Γράφουν οι FT ότι γίνονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και Γαλλίας για να συντονιστούν στο θέμα της ανεπιθύμητης συνεχούς υποτίμησης του δολαρίου, ενώ λέγεται ότι η Κίνα έχει προσεγγίσει Ρωσία και Γερμανία στο παρελθόν, για το ίδιο θέμα.
  Ή είδηση όμως έρχεται από αλλού: η Αμερικανική Γερουσία θέλει να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από Κίνα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 04/10/2010 00:08:36

   Και ως γνωστόν, μετά από τον προστατευτισμό έρχεται ο πόλεμος.

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 04/10/2010 00:25:22

    Μπίνγκο!

   • Γλίτσας avatar
    Γλίτσας @ αλλενάκι 04/10/2010 00:28:26

    Να προλάβουμε να πάρουμε τις ηλεκτρονικές κάρτες του ΓΑΠ πριν αρχίσει ο πόλεμος, γιατί μετά δεν θα υπάρχουν μετρητά χρήματα για να αγοράζουμε μπιζέλια και κρέατα.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ αλλενάκι 04/10/2010 03:12:57

   Σχόλιο σε ανάρτηση του Strange Attractor της Παρασκευής 1/10:

   http://www.antinews.gr/?p=64103&cpage=1#comment-535276

 6. Kasut avatar
  Kasut 04/10/2010 00:09:25

  Σχεδιάζεται ήδη από την Federal Reserve ένα κρατικό ταμείο ασφάλισης ομολογων και ενυπόθηκων δανειων. Η προοπτική αυτή αν ισχύσει και την Ευρώπη σημαίνει απασφάλιση της Ελλάδας. Μια μέρα θα αποφασίσουν να εγγυηθούν μονομερώς τις τοποθετήσεις των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και να αφήσουν την Ελλάδα να πέσει. Οποτε μάλλον δεν έπιαναν από την αρχή οι εκβιασμοί και τα πιστολια στο τραπέζι.

 7. Orestios avatar
  Orestios 04/10/2010 02:51:16

  Τρέξε να προλάβεις Γλίτσα γιατί στον πόλεμο θα πλυμμηρίσει η αγορά μπιζέλια και κρέατα. χο! χο! χο!

 8. Orestios avatar
  Orestios 04/10/2010 03:04:27

  Αυτή την προδοσία πώς την ανέχεται ακόμη η λέσχη Μπίλντερμπεγκ?
  Ακούς εκεί να κάνουν μια τέτοια λέσχη!

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/10/2010 08:20:46

  Ειπε ο Κινεζος Πότε θ αγορασει Ελληνικα Ομολογα??? αχχαχαχα Οταν βγουμε στις αγορες ! Οταν και εαν...κει με ότι επιτοκιο τοτες.. Εαν ηθελε να στηριξει θα επρεπε ν αγορασει ΤΩΡΑ π εχουμε Πρασινο προβλημα. Κοροιδα τους πιασαμε νομιζετε?? Βαλε μεγαλε την BOC ν αγορασει ομολογα κ ελα μετα να παρεις εργα !! μαγκεψαμεν και τα κομμουνια... ελεος.

  Εμεις την καλη την πραξη την καναμε. Ποια ειναι?? Σου δωσαμε την εισοδο στην ΕΕ για τα λαθραια σου και τις μουφες. Εσυ τι εδωσες?

  Αν ηταν μαγκες οι Ελληνες Εφοπλιστες ΤΩΡΑ θα επρεπε να την κανουν γυριστη στους Κινεζους π θελουν να τους φταχνουν τα πλοια...
  Αλλα Ελλαδα ειμαστε και ο καθενας κοιταζει την παρτη του.

  Θα ερθουν και για Fast Track !!.. Το Θιβετ το θυμαται κανεις σας?

  ΠΠ

 10. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 04/10/2010 09:37:53

  δεν ξέρω αν υπάρχει μια μυστική ομάδα δράσης, τόσο μυστική που την ονόμασαν «η ομάδα που δεν υπάρχει»"......περισσότερο για σενάριο συνωμοσίας μου κάνει....πάντως το άρθρο λέει ορισμένες αλήθειες :

  - "Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Γερμανοί ήταν έξω φρενών με τους σπάταλους Έλληνες"

  - "Οι σύμβουλοι της την διαβεβαίωναν (την Μέρκελ) πως οι Γερμανοί πολίτες θα δέχονταν να συμμετάσχουν (στον μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας), μόνο με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα επέβαλλε τους σκληρούς του όρους στην Ελλάδα."

  Όντως την συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ζήτησε και επέβαλλε η Γερμανία, για να μπει μια τάξη στα οικονομικά της Ελλάδας και να επιβληθεί δημοσιονομική πειθαρχία.
  Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  Για αυτό μην κατηγορούμε άδικα την κυβέρνηση ότι έφερε το ΔΝΤ στην χώρα.

  Εξάλλου οι ξένοι μας είχαν προειδοποιήσει......

  "The party is over".....θυμάστε ποιος πολιτικός το είπε για την περίπτωση της Ελλάδας?????

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ δαιμονάκι 04/10/2010 10:19:52

   Σοβαρά Δαιμονάκι, η Γερμανία ήταν έξω φρενών με τους σπάταλους Έλληνες?
   Την export παρτίδα των Porsche και των Mercedes ποιος θα την κατανάλωνε αν δεν ήταν "οι σπάταλοι, δανεισμένοι Έλληνες".

   Δεν πας καλά μου φαίνεται.

   Τα χρέη των Ελλήνων = το ΑΕΠ τους!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ δαιμονάκι 04/10/2010 10:37:02

   Μια φράξια της Μέρκελ και ο Βέστερβέλε ήταν όντως έξω φρενών. Τους χαλάγαμε το εκλογικό μαγείρεμα. Μεταξύ μας, επιπλέον εμπιστευόταν και αυτοί όπως εμείς, αγγλοσάξωνες οικονομολόγους (και τους είχαν για ...αξιόπιστους). Βρέυηκαν φυσικά κι εκεί κάποιοι λαικίστες δημοσιογράφοι,... "τεμπέληδες Έλληνες" κτλ.
   Οι άλλοι τυπικοί, βιομηχανικοί και εξαγωγικοί Γερμανοί, σχετικά αδιάφοροι για πολιτικούρες και χρηματοπιστωτικούρες, συνέχισαν τη δουλειά τους ("πώς θα πουλήσουμε Πόρσε" κτλ, "σκοτώνεις τέτοιους πελάτες σαν τους Έλληνες;"). Ήθελαν και σταθερό Ευρώ. Συνέπεσαν άλλωστε αθέλητα (στον αντικειμενικό στόχο) και με τους "σκληρούς Ευρωπαιστές" πολιτικούς όλων των Γερμανικών κομμάτων.
   Φυσικά νίκησαν οι δεύτεροι. Άλλωστε, η ευρύτερη υπερκομματική και υπερ-φραξιονιστική Γερμανική γραμμή ("νοικοκύρεμα, λιτότητα στην κατανάλωση και τα δημοσιοικονομικά"), περνάει και θα περνούσε ούτως ή άλλως στην ΕΕ. Άσχετα με το Ελληνικό πρόβλημα.
   Τόσο απλό είναι. Δεν "σκοτώνεις" έναν καλό πελάτη σου. Και δεν εξασθενείς το νόμισμά σου, άν θέλεις να είσαι σοβαρός.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 04/10/2010 10:49:21

    Ο Βεστερβέλε, το χαρούμενο αγόρι; Είχε φάει καμιά απόρριψη από κανα βαρκάρη γι αυτό λύσσαξε;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Ο Θείος 04/10/2010 10:53:47

    Παιδιά, η στάση αυτή είναι στο DNA των Γερμανών. Πρόσφατα ήμουν στη Γερμανία και ένας φίλος μου, με σημαντική θέση, μου έλεγε διάφορα πολύ διακριτικά για τη γνώμη του σε σχέση με την Ελλάδα. Κάποια στιγμή του λέω ότι θεωρώ την πολιτική του Παπανδρέου "ή μου δίνετε λεφτά ή αυτοκτονώ και σας παίρνω μαζί μου" καθαρά εγκληματική (verbrecherisch) έναντι και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κυρίως, όχι μόνον ότι απείλησε, αλλά ότι το έκανε κιόλας, όταν του είπαν "πρώτα αυτοκτόνα" (δηλαδή, πρώτα να καταστραφεί τελείως η πιστοληπτική σου ικανότητα).

    Τον είδα ότι σιώπησε πολύ ηχηρά! Καταλάβαινα ότι η συμφωνία του με αυτά που έλεγα ήταν πλήρης! Αυτή είναι κατά βάθος η άποψη όλων των Γερμανών, άσχετα αν μερικούς τους βγαίνει ψυχοπονιάρικα ή συμφεροντολογικά και λένε και διαφορετικά πράγματα. Όμως το γερμανικό DNA είναι ΚΑΘΕΤΑ αντίθετο με την παροχη έστω και ενός ευρώ στην Ελλάδα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/10/2010 11:07:20

    αλλενάκι ακόμη και μέσα στο FDP του Βέεστερβέλε, υπήρχε έντονος αντίλογος από αρκετούς, κατά της "ανθελληνικής" γραμμής της ηγεσίας. Όπως αντίστροφα, ακόμη και μέσα στο SPD υπήρξαν μεμονωμένες "ανθελληνικές παρεκτροπές' και πολλοί "Πόντιοι Πιλάτοι" ("όπως τά 'φτιαξε η Μέρκελ, άς τα λουστεί τώρα". Ως "Πόντιοι Πιλάτοι" εμφανίστηκαν ενίοτε και οι Linke.
    Το θέμα "Ελλάδα" διέσπασε (σε διαφορετικό βαθμός βεβαίως) όλα τα Γερμανικά κόμματα πρίν των ακραιφνώς Ευρωπαιστών Πρασίνων.
    Πάντως ο αρχηγός του FDP έχει σύντροφο εδώ και πολλά χρόνια, με σύμφωνο συμβίωσης.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 04/10/2010 11:09:46

    Τον παντρεύτηκε και νοικοκυρεύτηκε, καιρός ήταν, να μην τον ταλαιπωρεί άλλο αστεφάνωτο!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ δαιμονάκι 04/10/2010 10:40:08

   Την επιλογή του ΔΝΤ την είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ο ΓΑΠ από τότε που μίλησε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και την επιβεβαίωσε και ο Σαχινίδης στη γνωστή συνέντευξη.

   Απλώς, συνέπεσε να τη θέλει και η Γερμανία για εσωτερική κατανάλωση, ενώ Τρισέ, Σαρκοζύ και Γιούνκερ ούτε να ακούσουν δεν ήθλεαν. Η στάση της Μέρκελ βόλεψε πάντως αφάνταστα τον ΓΑΠ.

   • Εν Πλώ avatar
    Εν Πλώ @ Επώνυμος 04/10/2010 13:34:10

    Ο Ευφραίμ τι λέει για αυτά;

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/10/2010 10:58:54

  Μ<ε τι πραγματολογικά στοιχεία υποθέτουμε ότι ΕΚΤ - Κομισιόν και ΔΝΤ είναι μεταξύ τους "ανταγωνιστικοί παίκτες", ειδικά στο θέμα της κρίσης του Ευρωπαικού νότου; Μήπως όλο αυτό είναι ένα ιδεολόγημα, στερεότυπο;
  Είναι τυχαίο που στην ευρύτερη ρύθμιση "άμυνας" με το πακέτο των 750 δις, είναι πάλι μέσα το ΔΝΤ με ίδους όρους;
  Η ΕΚΤ δεν θέλει να λειτουργήσει "ανεξέλεγκτα-συγκρουσιακά" στο παγκόσμιο σύστημα νομισματικών και τραπεζικών ισορροπιών. Όταν απο κοινού, τόσο διαφορετικών κατευθύνσεων παράγοντες, όπως Πούτιν, Κρούγμαν και λοιποί πρότειναν στην Ελλαδα να πάει ΑΠΟΙΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ΔΝΤ, μια ΕΚΤ που θα ακολουθούσε "μοναχική πορεία ρήξης" με τους λοιπούς, θα ήταν παράγοντας βάθυνσης της κρίσης.
  Άν δεν απατώμαι, ακόμη και η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις πιστωτικές ρυθμίσεις της για τη χρεωκοπημένη Καλιφόρνια, έχει βάλει ως συμμέτοχο μέρος το ΔΝΤ (θα το ψάξω, με ποιούς όρους).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.