#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2012 14:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τo «Κόμμα της Δραχμής»του Γιώργου Καραμπελιά*

Το «Κόμμα της Δραχμής» στην Ελλάδα συγκροτείται από ένα σύνολο ετερόκλητες και συχνά αντιφατικές μεταξύ τους δυνάμεις. Πολλοί υποθέτουν ή υποπτεύονται πως ενορχηστρώνεται από υπερατλαντικές ή ευρωπαϊκές πρεσβείες, ή και τα δύο μαζί. Έτσι, ήδη από την αρχή της κρίσης, πολλοί ερμήνευσαν τις «ανεξήγητες» από πρώτη άποψη κινήσεις του δολίου ΓΑΠ, ως καθοδηγούμενες από τους Αμερικανούς, με στόχο να πλήξουν εκ των ένδον το ευρώ. Στη συνέχεια, άλλοι ερμήνευσαν τις κινήσεις του ΓΑΠ για δημοψήφισμα ως κινήσεις συμφωνημένες με τους Γερμανούς, οι οποίοι, από την αρχή της κρίσης, έχουν βαλθεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Το σίγουρο είναι πως ο ΓΑΠ δημιούργησε τις συνθήκες για μια μείζονα κρίση της Ελλάδας, του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Όπως έχουμε τονίσει αναρίθμητες φορές, η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπήρξε μια καταστροφική επιλογή του Σημίτη και της εκσυγχρονιστικής παρέας του, με αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή και την αυτονομία της χώρας. Μέσω του φθηνού χρήματος, προκάλεσε μια αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους, με παράλληλη εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω και την ολοκλήρωση της παραγωγικής αποσάθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η έξοδος από αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή της ελληνικής οικονομίας στις συνθήκες της σαρωτικής κρίσης που βιώνουμε, διότι θα ολοκλήρωνε  την καταστροφή της, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όπου την απόφαση θα μπορεί να την πάρει μια αυτεξούσια και ισχυρή ελληνική κυβέρνηση. Διαφορετικά, θα προκληθεί ένα κρισιακό ντόμινο με συνέπειες όχι μόνο κοινωνικές και οικονομικές, αλλά κατ’ εξοχήν γεωπολιτικές και εθνικές, με τη μεταβολή της Ελλάδας σε έναν διεθνή παρία, εύκολο θύμα για τον καραδοκούντα νεοθωμανικό επεκτατισμό. Αυτός είναι ο λόγος που, παρότι δεν θεωρούμε την Ελλάδα οργανικό μέλος μιας δυτικόστροφης Ευρώπης, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως εσφαλμένη σήμερα η υποστήριξη και προπαγάνδιση της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν να επιθυμούν το ίδιο και οι χειρότεροι εχθροί μας, οι Γερμανοί, και αυτό να αποτελεί μια θετική επιλογή;

Και μπορεί η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, για τις επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, να έχει και μία τρομοκρατική προεκλογική στόχευση, ωστόσο οι διαπιστώσεις της δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα:

Μέσω της υποτίμησης, το ονομαστικό ΑΕΠ θα περιοριζόταν κατά 55% και το πραγματικό κατά 22%, ενώ ο πληθωρισμός και η έλλειψη πρώτων υλών θα γονάτιζαν την πραγματική οικονομία. Βέβαια η Εθνική Τράπεζα δεν αναφέρεται καθόλου στις θετικές συνέπειες μιας εξόδου, αλλά αυτές θα εμφανίζονταν μόνο μετά από ορισμένα χρόνια, ενώ στο μεταξύ η χώρα θα γινόταν έρμαιο μιας τεράστιας κρίσης, χωρίς έναν λαό έτοιμο να αναλάβει τις συνέπειές της.
Νομίζουμε πως, από τις στήλες αυτού του περιοδικού, τις ομιλίες, τα κείμενά μας, έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές σ’ αυτό το ζήτημα και καθόλου τυχαία δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική και συνεκτική απάντηση στα επιχειρήματά μας.

Διευκρινίζουμε λοιπόν: εμείς υποστηρίζουμε την παραμονή μας σήμερα στο ευρώ, όχι από αγάπη ή από ταύτιση με το «ευρωπαϊκό όραμα», αλλά από συμφέρον και εξ ανάγκης. Όσο δεν υπάρχει ένας ισχυρός ανατολικοευρωπαϊκός πόλος, μαζί με τη Ρωσία, και όσο δεν έχει συγκροτηθεί μια συμμαχία των βαλκανικών λαών, είμαστε υποχρεωμένοι, για να αποκρούσουμε την πίεση από την Τουρκία και τα ανατολικά μας, να συμμαχούμε με τη Δύση, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε «Δύση».

Ωστόσο, το Κόμμα της Δραχμής δεν περιλαμβάνει μόνο ή κυρίως όσους από ιδεολογικό στραβισμό επιμένουν στην αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση –ΚΚΕ, αριστεριστές, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΠΑΜ, κ.ά.–,  αλλά και όσους έχουν συμφέρον οικονομικό και πολιτικό στην παραπέρα φτωχοποίηση και διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Μιλήσαμε στην αρχή για τις περίεργες ή πιθανές διασυνδέσεις με την αμερικανική ή γερμανική πρεσβεία –κυρίως τη δεύτερη που έχουν οδηγήσει στις προτάσεις περί δημοψηφίσματος είτε από τον ΓΑΠ, είτε από τη Μέρκελ.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που παίζουν με το «Κόμμα της Δραχμής»: Μεγαλοδημοσιογράφοι, μπατιρημένοι επιχειρηματίες, πληρωμένοι πολιτικοί παντός καιρού, και άλλοι, όλη αυτή την περίοδο, φλερτάρουν ανοιχτά με την ιδέα της επιστροφής στη δραχμή. Όλοι αυτοί είτε έχουν ένα σημαντικό απόθεμα σε ευρώ εκτός Ελλάδας, είτε έχουν χρέη που ελπίζουν να σβηστούν στο χάος που θα ακολουθήσει, είτε πληρώνονται ανοιχτά από ξένα κέντρα και επιχειρηματίες, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν απλώς χρήσιμους ηλίθιους. Πάντως, όλοι μαζί συμβάλλουν και συμμετέχουν, με επαναστατικές και αντιμνημονιακές κορώνες, σε αυτό το εγχείρημα. Γι’ αυτό θα δούμε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς να ποντάρουν ανοιχτά σε «προσωπικότητες» ανασυρμένες από την αφάνεια, να τους υπερπροβάλλουν, σε βαθμό κακουργήματος, κάποτε ακόμα και όταν έχει εξαντληθεί ο ρόλος τους, και  να τους εξαφανίζουν με τον ίδιο τρόπο που τους ανέβασαν στα ύψη. Και βλέπουμε αυτό το γαϊτανάκι να συνεχίζεται από άλλα κανάλια, άλλα ραδιόφωνα, άλλα λαθρόβια έντυπα και άλλους πρωταγωνιστές.

Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν κόμματα, καθώς και «προσωπικότητες», που εμφανίζονται ως αντιμνημονιακές και είναι συνδεδεμένες άμεσα και υπόγεια με αυτά τα συμφέροντα.
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το ακραίο αντιμνημονιακό μένος γνωστών φιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων και γιάπηδων της δημοσιογραφίας, οι οποίοι αίφνης εμφανίζονται να εισηγούνται τις πλέον ριζοσπαστικές επιλογές.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι πολιτικοί που συνέπλεαν με τον Μητσοτάκη και την Μπακογιάννη, μεταβλήθηκαν στους πιο «αδιάλλακτους» εχθρούς του μνημονίου;
Ποια επαναστατική μύγα τσίμπησε γνωστούς γιάπηδες δημοσιογράφους-επιχειρηματίες να συμπλέουν σε μια κοινή λυσσαλέα επίθεση ενάντια στους «μνημονιακούς», όταν η θέση τους επί δεκαετίες υπήρξε από την απέναντι πλευρά; Πώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση του ίδιου του αρχέτυπου του αυριανισμού;

Ένας λαός απόλυτα συγχυσμένος, συντετριμμένος από μια απρόκλητη και δολοφονική επίθεση στον τρόπο και το επίπεδο ζωής του, ριγμένος στην ανέχεια, το αδιέξοδο, διαβουκολείται ανενδοίαστα από μια συμμορία οργανωμένων μαφιών και συμφερόντων, που θέλουν να κερδίσουν οικονομικά και πολιτικά από την ολοκληρωτική εξόντωσή του. Και, δυστυχώς, όλοι αυτοί οι αετονύχηδες έχουν απέναντί τους εκείνους που από συμφέρον και ανικανότητα μάς οδήγησαν στη σημερινή κρίση, καθώς και άλλους, που κρίνουν πως είναι η ευκαιρία να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αγνοώντας τα διακυβεύματα της σαρωτικότερης κρίσης που γνώρισε ο σύγχρονος ελληνισμός.

Το δυστύχημα είναι πως, σε μια πλειοδοσία επαναστατικής «συνέπειας», το αντιμνημονιακό κίνημα αδυνατεί να ξεχωρίσει τους φίλους και τους εχθρούς του, τους πράκτορες και τους αφελείς, και να διαμορφώσει μια πολιτική πρόταση η οποία να εμμένει τόσο στο αντιμνημονιακό μήνυμα των πλατειών, όσο και στη νηφάλια στρατηγική αποτίμηση της κατάστασης.
Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτή η πορεία πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, όπου από τη μια πλευρά βρίσκεται η ενσωμάτωση και η υποταγή και από την άλλη πλευρά η περιθωριοποίηση και … εκ νέου η υποταγή.

 *από το Άρδην (τ. 89) που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kas avatar
  kas 31/05/2012 14:41:12

  not bad Γιώργο...λίγες εμμονές ακόμα να φύγουν και θα είμαστε πολύ κοντά

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ kas 31/05/2012 23:15:28

   Αν υπάρχουν λίγοι χωρίς εμμονές, ένας από αυτούς είναι ο καλός και παλιός φίλος Γώργος Καραμπελιάς. Καθαρό μυαλό, πατριώτης κι αληθινά προοδευτικός.

   • kas avatar
    kas @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 31/05/2012 23:32:46

    δεν διαφωνώ Φαήλο...
    οι εμμονές είναι λόγω παρελθόντος (σε όλους τους πρώην αναρχικούς που περάσανε την όχθη) σε κάποια μικρά πράγματα (π.χ. εγώ διαφωνώ στα μανιφέστα και δράση Βελουχιώτη)...ασήμαντα μπροστά στα πολλά που συμφωνώ

    αν μη τι άλλο όλοι μαζί θα βρεθούμε...έτσι όπως πάει το πράμα αν γίνει κανένα ατύχημα

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/06/2012 02:30:32

    Στην κριτική και τη γραφή πολύ καλός (συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του) ο κ. Καραμπελιάς ... προσωπικά τον παρακολουθώ πάρα πολύ καιρό ...

    το ερώτημα που όμως εύλογα προκύπτει είναι

    ποιά είναι η πολιτική παράταξη - κόμμα ή ότι άλλο που αυτός ΕΠΙΘΥΜΕΙ να κυβερνήσει ??? ...

    τονίζω το "επιθυμεί" με την έννοια ότι ρωτάω όχι "τι προβλέπει" αλλά τι θα ήταν κατά τη δική γνωμή του το ΕΥΚΤΑΙΟ και εθνικα επωφελέστερο

    γιατί από το φράχτη καθισμένος εύκολα πετροβολάς και τις 2 πλευρές ... και αν έχω καταλάβει δε θέλει δεξιά κυβέρνηση , δε θέλει πασοκ , δε θέλει κκε , και εσχάτως αν κατάλαβα δε θέλει ούτε σύριζα ... δεν πρέπει να μας πει όμως και τι θέλει ???

 2. Amphiaraos avatar
  Amphiaraos 31/05/2012 15:33:40

  Παρότι ο Γιώργος Καραμπελιάς βρίσκεται στην αντίθετη ιδεολογική όχθη από μένα, εν τούτοις του αναγνωρίζω την άψογη και αψεγάδιαστη αναλυτική σκέψη πίσω από την οποία υπάρχει ένα πεντακάθαρο και υγιές μαυλό. Μπράβο κε Καραμπελιά. Πόσο δικαιωμένος είσαι με εκείνο το αμίμητο "Ο Δόλιος Βλάξ" για τον ΓΑΠ!!!

 3. kastis avatar
  kastis 31/05/2012 15:44:35

  Ρωτάμε συνήθως τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει μετά τις εκλογές. Θα ήθελα και εγώ να ακούσω την απάντηση τού Σαμαρά σε ένα δικό μου ερώτημα. Ας πούμε πως γίνεται πρωθυπουργός και πάει εις τας Ευρώπας να επαναδιαπραγματευτεί. Τι θα κάνει αν τού πουν οι "φίλοι" μας "ξέχνα το Αντώνη δεν γίνεται να κόψουμε κάτι από τον λογαριασμό, άντε να σάς δώσουμε κάνα καθρεφτάκι, τίποτε χάντρες να μην γυρίσεις κι εσύ με άδεια χέρια στούς ιθαγενείς τού Νότου"; Θα έρθει και θα εφαρμόσει το Μνημόνιο; Δλδ θα συνεχίσει τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους (όσο έχει απομείνει); Κι αν δεν μπορεί να μαζέψει τα επιπλέον 15 δισ που μάς ζητούν ως το 2014 με τι θα πληρώνει; Με... δραχμές;

 4. GLAD avatar
  GLAD 31/05/2012 15:47:36

  ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ , ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ .
  ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κο ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

 5. Factorx avatar
  Factorx 31/05/2012 15:50:14

  Γιατί δεν περιμένεις να δεις;

  • kastis avatar
   kastis @ Factorx 31/05/2012 15:56:37

   Να περιμένω. Αλλά μετά θα μού γυρίσεις την ψήφο πίσω; Κι αν το "περίμενε" μού το λες για την ΝΔ γιατί δεν το δέχεσαι και από τον ΣΥΡΙΖΑ; Άσε που η ΝΔ τού Σαμαρά είπε ένα ψεύτικο ΟΧΙ στο 1ο Μνημόνιο ενώ υπέγραψε το 2ο και μάλιστα και με προσωπική υπόσχεση τού Αντώνη; Και θα έκανε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ αν είχε τις 151 έδρες;

   • dim avatar
    dim @ kastis 31/05/2012 16:47:35

    Το πράγμα είναι πολύ απλό.

    Τα σενάρια είναι 2.
    1) Το καταγγέλεις και ζητάς από την αρχή ένα νέο σχέδιο (Σύριζα)
    2) Πας και ζητάς επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση (ΝΔ)

    Το πρώτο σενάριο σημαίνει σίγουρη πλέον επιστροφή στη δραχμή. Το ίδιο βράδυ που οι Ευρωπαίοι θα ακούσουν ότι ψηφίστηκε νόμος ακύρωσης του μνημονίου, θα αποφασίσουν αυτόματα διακοπή της χρηματοδότησης και άρα εντός λίγων ημερών με τις σκηνές που θα εκτυλιχθούν στη χώρα, επιστροφή στη δραχμή. Άρα εκει δεν έχεις τίποτα να σκεφτείς, τι να δούμε και το Σύριζα κλπ που λες? Εκτός και αν ο Σύριζα δεν έχει σκοπό να το καταγγείλει και να το ακυρώσει, αλλά διατηρώντας το, θα πάει και αυτος να το επαναδιαπραγματευτεί. Πάνω σε αυτό, ναι, να το συζητήσουμε, αλλά ας πει πρώτα ο Σύριζα αν εννοεί αυτό, ή αν θα το ακυρώσει με νόμο πρώτα….

    Αλλα ας πούμε ότι ο Σύριζα ολοκληρώνει την κωλοτουμπα του, και μας λέει αύριο ότι δεν θα το καταγγείλει τελικά, αλλά θα παει να επαναδιαπραγματευτεί.

    Εκεί λοιπόν ο λαός πρέπει να επιλέξει ποιος από τους 2 έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να διαπραγματευτεί πάνω σε ένα σχέδιο που θα το κάνουν δεκτό οι Ευρωπαίοι, που θα είναι εντός Ευρωπαίκης λογικής, ελεύθερης αγοράς, μεταρρυθμίσεων, προοπτικών ανάπτυξης και θα τηρεί τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δώσουν μεν παράταση και πακέτα ανάπτυξης αλλά να ξέρουν ότι αυτά τα πακέτα θα πιάσουν τόπο, αφού θα αξιοποιηθούν σωστά.

    Έχεις καμια αμφιβολία για το ποια από τα 2 προγράμματα θα είναι πιο πιθανό να κάνει δεκτά η Ε.Ε? Το ένα μιλάει για κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, για μείωση του κράτους, για άνοιγμα επαγγελμάτων, για μεταρρυθμίσεις πάνω στην ιδεολογία της Ε.Ε, για μη παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά κλπ κλπ. Και το άλλο μιλάει για κρατισμό, ασφυξία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παρεμβατισμούς, εθνικόποιήσεις τραπεζών, κρατικοποιήσεις οργανισμών κλπ κλπ., πράγματα που είναι εντελώς αντίθετα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία….

    Καταλάβετε το όλοι. Πρόγραμμα Ριζοσπαστικής Αριστεράς εντός Ε.Ε. δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Άρα η απάντηση σου στο ερώτημα είναι: Αν ακούσουν το πρόγραμμα του Σύριζα, θα φρίξουν και θα μας πουν 100% στο καλό. Αν ακουσουν το πρόγραμμα της ΝΔ, έχουμε και 60-70% πιθανότητες να το κάνουν δεκτό, γιατί είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που οδηγεί με ασφάλεια στην ανάπτυξης και την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών….

   • coik avatar
    coik @ kastis 31/05/2012 17:21:41

    Αγαπητέ φίλε κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για τίποτα. Και οι 2 αποφάσεις έχουν ρίσκο. Εκείνο που σταθμίζεις είναι τα υπέρ και τα κατά. Πιστεύω , παρ’ όλες τις επιφυλάξεις μου (εξάλλου στις προηγούμενες εκλογές απείχα ενσυνείδητα), ότι η λύση ΝΔ είναι λιγότερο επικίνδυνη από την λύση ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα είναι θέμα χαρακτήρα , ιδεολογίας, συνείδησης. Να ξέρεις όμως ότι αυτήν την φορά δεν υπάρχει η δικαιολογία του 2009, όπου όλοι έπεσαν από τα σύννεφα διαπιστώνοντας την κατάσταση της οικονομίας. Αυτή την φορά έχουμε ενημερωθεί σχεδόν για τα πάντα. Τέρμα οι δικαιολογίες. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
    Η απόφαση είναι δική μας.
    Η ευθύνη είναι δική μας.
    Αγαπητέ φίλε κανείς δεν μπορεί

  • aris2 avatar
   aris2 @ Factorx 31/05/2012 18:51:25

   Γιατί αυτό λέει και ο Τσίπρας και μάλιστα έχει και το επι πλέον επιχείρημα οτι τους άλλους τους δοκιμάσατε. Δοκιμάστε κι εμάς για να έχετε τη δυνατότητα σύγκρισης,
   αλλοιώς θαχουμε δίκιο να λέμε οτι εμείς θα τα καταφέρναμε καλύτερα άν ήμασταν στην κυβέρνηση...

 6. stam avatar
  stam 31/05/2012 15:51:04

  ...επιτελους μια αναλυση με επιχειρηματολογια που αν δεν πειθει καποιον δυσπιστο τουλαχιστον προβληματιζει!!!!!!

 7. στ avatar
  στ 31/05/2012 16:00:42

  επιτελους επιχειρηματολογια!!!!!!

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 31/05/2012 16:06:17

  Έτσι ακριβώς όπως τα γράφει ο Καραμπελιάς είναι.
  Οι πράκτορες του χάους βρήκαν έδαφος, και παίζουν σπεκουλαδόρικα παιχνίδια πάνω στην αγωνία (και στην άγνοια) ενός ολόκληρου λαού.

 9. Νικήτας avatar
  Νικήτας 31/05/2012 16:08:51

  Από τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής σκέψης. Το Ἀρδην και η Ρήξη είναι από τα σπάνια έντυπα με ενδιαφέρον και σοβαρές αναλύσεις.

 10. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 31/05/2012 16:09:48

  Εναργέστατο άρθρο!
  Συγχαρητήρια γιά τη δημοσίευση!

 11. Αρις avatar
  Αρις 31/05/2012 16:42:32

  Πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να μεταβληθεί στο πλυντήριο του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να χτυπά η ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ και όχι φυσικά στο αν ένας ή άλλος καθηγητής πριν 10 χρόνια πήγε μάρτυρας υπεράσπισης στη δικη της 17 Ν και άλλα τέτοια ηλίθια εμφυλιοπολεμικά.

 12. ΚΜ avatar
  ΚΜ 31/05/2012 16:43:35

  Εξαιρετικό άρθρο! Μακάρι να ήταν όλοι οι αριστεροί σαν τον Καραμπελιά, αντί για πιόνια του εθνομηδενισμού (όπως δυστυχώς είναι πολλοί από αυτούς). Θα ήθελα να τονίσω τα παρακάτω αποσπάσματα:

  «... η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπήρξε μια καταστροφική επιλογή του Σημίτη και της εκσυγχρονιστικής παρέας του ...

  Ωστόσο, η έξοδος από αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή της ελληνικής οικονομίας στις συνθήκες της σαρωτικής κρίσης που βιώνουμε, διότι θα ολοκλήρωνε την καταστροφή της...»

  Και φυσικά, το απόσπασμα με τα έντονα μαύρα γράμματα:

  «Υποστηρίζουμε την παραμονή μας σήμερα στο ευρώ, όχι από αγάπη ή από ταύτιση με το «ευρωπαϊκό όραμα», αλλά από συμφέρον και εξ ανάγκης ... παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε «Δύση».»

 13. vagkalf avatar
  vagkalf 31/05/2012 16:59:15

  και τι εκανε ρε νδουδες για το κομμα του χρηματιστηριου ο κωστακης???εβαλε κανεναν μεσα....και τωρα σας φταιει ο σημιτης????

 14. Αρις avatar
  Αρις 31/05/2012 17:07:00

  τα ίδια λέει περί άτυπου κόμματος της δραχμής ο συριζαίος καθηγητής Χ. Βερναδάκης (από το 2:15 και μετά) .

 15. Kanaris avatar
  Kanaris 31/05/2012 17:12:58

  Κύριοι του antinews, απλά συγχαρητήρια! Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνετε την άποψη πολλών από εμάς τους αναγνώστες σας, ότι αποτελείτε τόπο ουσιαστικού και γόνιμου προβληματισμού χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, προσφέροντας εξαιρετικά άρθρα που βοηθούν την κριτική σκέψη και την σύνθεση απόψεων.

 16. kas avatar
  kas 31/05/2012 17:37:30

  Το μέτωπο που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί σε περίπτωση νίκης των νεοταξικών αριστερών δυνάμεων

  ...θα είναι επακριβώς μέτωπο της Ρωμηοσύνης
  στο όραμα του Ρήγα
  και αντίθετο στα φληναφήματα του φραγκοφονιά Κοραή και του "διαφωτισμού" (συσκοτισμού) της γαλλικής επαναστάσεως

  και θα είναι πέρα από δεξιά και αριστερά με τους όρους καθήμενων κώλων...των γάλλων επαναστατών

  θα είναι μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ με την μεταφυσική έννοια της επιστρεπτικής ατραπού εν αντιθέση με την αριστερά της πτώσης και της απώλειας

  ως εκ τούτου...προσωπικά είμαι πολύ κοντά ιδεολογικά
  περιμένω και δεξιούς διανοούμενους όμως να δομήσουν το μανιφέστο της υπερβατικής Ρωμηοσύνης για να έχει πληρότητα

  ...δεν θα αργήσει όμως
  θεών βουλή

 17. Αρις avatar
  Αρις 31/05/2012 17:49:42

  συγγνωμη ξέχασα να βάλω τον σύνδεσμο http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NVlR8llREH4

 18. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 31/05/2012 17:54:24

  Συμφωνώ και έχω επανηλλειμμένως διατυπώσει ότι, ο Σημίτης και οι συν αυτώ πρέπει να βρούν ένα δοκάρι στο "χρονοντούλαπο της Ιστορίας" και να κρεμαστούν ήσυχα-ήσυχα για την απόφασή τους να μας εντάξουν στο Ευρώ. Τώρα, πλέον, δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι, το σωστό θα ήταν να βγούμε από το Ευρώ στα τέλη 2009-αρχές 2010 δίνοντας μια άμεση και ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητά μας, με υποτίμηση της τάξεως του 30%. Βλέπω κι εγώ ότι, τώρα θα πονέσουμε πολύ περισσότερο και, γι' αυτό διστάζω να δηλώσω, πλέον, οπαδός του "Κόμματος της Δραχμής", αλλά:
  1. Η δυστοκία ως προς την διατύπωση, τουλάχιστον,
  κοστολογημένων (χωρίς "ισοδύναμες" γελοιότητες) αναπτυξιακών μέτρων εκ μέρους του "Κόμματος του Ευρώ",
  2. Η απουσία επιστημονικού υποβάθρου για την συνέχιση χρήσεως του Ευρώ από χρεοκοπημένη χώρα και η αντίθετη προτροπή των σημαντικότερων, εξ'όσων ασχολήθηκαν με το θέμα μας, οικονομολόγων (όχι πολιτικών, ή πολιτικά εξαρτώμενων),
  3. Το ότι, εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε στον κατήφορο της ανταγωνιστικότητος (58οι στους 59, που αξιολογούνται διεθνώς) των χρεών και της αποδιοργανώσεως των πάντων, παρά το ότι, έστω και με τον γελοίο τρόπο, που γίνονται τα πάντα στην Ελλάδα, συμπηρώσαμε τρία (3) χρόνια περικοπών και φοροεπιδρομών για να βγούμε, υποτίθεται από την κρίση,
  4. Το ότι η "εσωτερική υποτίμηση" έχει ήδη (και για πολλοστή, διεθνώς, φορά) προδιαγράψει την παταγώδη αποτυχία της, αφού μάλιστα, Η ΙΔΙΑ Η ΕΕ μας εμποδίζει, με τους κανόνες της, να την επιβάλλουμε αγορανομικά,

  ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

  διερωτώμαι:
  Μήπως το Ευρώ δεν είναι παρά συλλογική εμμονή, που μας παρασέρνει με την αποχαυνωτική του λάμψη στην διάλυση του κράτους μας;
  Μήπως, αν, όπως φαίνεται,η ασφυξία επιδεινωθεί, το Ευρώ μας εμποδίσει να γατζωθούμε, μέσω δραχμής, από την εθνική μας παραγωγή και να περισώσουμε ότι μπορούμε;
  Μήπως, τελικά, δεν μπορέσουμε ΚΑΝ να βγούμε από το Ευρώ, ούτε και όταν οι φωνές γι' αυτό θα κυριαρχούν, αφού δεν θα υπάρχει, πλέον, συγκροτημένο κράτος για να το κάνει;

  ΥΓ: Αφού δεν έχω τις άλλες προδιαγραφές, που διατυπώνονται, δηλώνω υποψήφιος "χρήσιμος ηλίθιος" κατά Καραμπελιά και θα επιθυμούσα διάλογο με "χρήσιμο έξυπνο" -και όπου βγεί.

 19. ΑΡΙΜΑΝΙΟΣ avatar
  ΑΡΙΜΑΝΙΟΣ 31/05/2012 18:02:37

  ΜΠΡΑΒΟ στον Γιώργο Καραμπελιά,εκπρόσωπο της πραγματικής και όχι γιαλαντζί πατριωτικής αριστεράς,της αποκλεισμένης από τα μ.μ.ε. της Ελλάδας!!!

 20. S.R. avatar
  S.R. 31/05/2012 20:55:05

  Aν ολοι οι αριστεροι ειχαν τον πατριωτισμο και το καθαρο μυαλο του Καραμπελια, θα ειμαστε μια αλλη χωρα.... Μπραβο του ......

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ S.R. 31/05/2012 23:24:26

   Από τα καθαρότερα και διορατικότερα μυαλά που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα ο Καραμπελιάς.

  • Πατωματζής avatar
   Πατωματζής @ S.R. 31/05/2012 23:55:46

   Συμφωνώ κι αυτός είναι ο λόγος που είναι σε αφάνεια.
   Ενώ αν ανήκε στην Αριστερά του χαβιαριού (όπως τη αποκαλεί κι ο φίλτατος ΒΙΣ) τότε θα μιλούσε αλλιώτικα. Όμως προτίμησε το μοναχικό δρόμο, δίχως να ξεπουλήσει τα πιστεύω του.

 21. Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας avatar
  Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας 31/05/2012 22:03:07

  Σχετικά με το αναδημοσιευόμενο -απ’ το Άρδην (τ. 89)- άρθρο του κ. Γ. Καραμπελιά.
  Το «Κόμμα της Δραχμής», πολλοί μπορεί να υποθέτουν ή να υποπτεύονται πως ενορχηστρώνεται από υπερατλαντικές ή ευρωπαϊκές πρεσβείες, ή και τα δύο μαζί. Αλλά μόνον lobby υπερατλαντικά, έστω μέσω πρεσβείας, μπορεί να εμπλέκονται, ο δε δόλιος Γ.Α.Π., ως αντεπιστέλλον μέλλος της Αμερικανικής ή Ελληνο- Αμερικανικής ελίτ, ως lobbιστής μπορεί να εκθλιφθεί.
  Όσον αφορά τους Βρετανούς, & τους εφοπλιστές, είναι λάθος της «καραμανλικής μεταπολίτευσης» που τους έχει απέναντί της, “όποιος δεν είναι εναντίον μας, είναι μαζί μας”, και όχι “όποιος δεν είναι μαζί μας εναντίον μας, είναι εναντίον μας ”.
  έχω να κάνω και μία παρατήρηση σχετικά με τον κ. Γ. Καραμπελιά: αφού είχε ή του αποδιδόταν “λεβέντες νέους”
  -Πανούσης- γιατί δεν συνόδευαν, τους συνταξιούχους, στα Α. Τ. Μ. των τραπεζών, αφήνοντας έτσι -προς αναπλήρωση- κενό για τα “λεβεντόπαιδα” της «Χρυσής Αυγής».

  • Θύμιος avatar
   Θύμιος @ Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας 01/06/2012 14:09:42

   ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ (μόνον) ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. η Ο.Α.Σ.Ε./Δ.Α.Σ.Ε. μπορεί αποτελέσει λύση;
   i.
   Το καλύτερο, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, θα ’ταν να ενωθεί η Ρωσία με την Αμερική, μ’ έδρα την Κωνσταντινούπολη & ενδιάμεσο την “B.P.”*
   Όλα τα ενδιάμεσα ας γίνουν “σάντουιτς”.
   * στην πορεία της προς τον Καύκασο, η “B.P.”, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο, σαν της Αργοναυτικής εκστρατείας, ή του αγώνα του Ιουστινιανού για την Λαζική. Η Δημοκρατία της Γεωργίας μην μείνει μόνη.
   ii.
   Τι χρειάζεται ή ανεξαρτησία της Γαλλίας ή της Γερμανίας σήμερα;
   Ότι κι η Αθηναϊκή ανεξαρτησία, τότε που ο Άτταλος Γ΄ χάριζε το κράτος του στους Ρωμαίους, ή η Κλεοπάτρα γίνονταν ερωμένη (& λομπύστρια) Ρωμαίων στρατηγών και πολιτικών.
   iii.
   Αν δεν δέχεται η Γερμανία να χάσει την ανεξαρτησία της, με ποίο τρόπο θα δεχθεί η Αμερική;**
   ** σε ρόλο Αννίβα, Αντιόχου Γ΄ και Μιθριδάτη ςτ΄, η Μέρκελ με τον Πούτιν ή τον Σαρκοζί, θα πρέπει μάλλον να προκαλέσουν την Αμερική να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, τον ενοποιητικό, για να μην χάσει την ηγεμονία της.”
   iv.
   Σ’ αυτό το πλαίσιο ας επανέλθουν, αλλά μ’ άλλον τρόπο, τα του σχεδίου Αvνάν,
   -ενιαία δικοινοτική δημοκρατία -προεδρική & κυρίαρχη-, μ’ άλλη αυτόνομη δικοινοτική -κοινοβουλευτική- δημοκρατία, στο εσωτερικό της, και μ’ αντίθετη πόλωση-. Με συνομοσπονδιακούς θεσμούς -αλλά όχι συνομοσπονδία- υπό την αιγίδα: Ο.Α.Σ.Ε./Δ.Α.Σ.Ε., Βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ε. Ε. & Ο.Η. Ε.
   * στην πορεία της προς τον Καύκασο, η “B.P.”, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο, σαν της Αργοναυτικής εκστρατείας, ή του αγώνα του Ιουστινιανού για την Λαζική. Η Δημοκρατία της Γεωργίας μην μείνει μόνη.
   ( v.)
   “το θέμα είναι η “κολεγιά” “αγγλικού” “ρωσικού”.
   ο Εφραίμ πιο πολύ του Καρόλου είναι/ήταν παρά του Πούτιν.
   το “γαλλικό” δεν είναι “παλινορθώσεως” είναι (ή ήταν) του “Βισύ”.

 22. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 31/05/2012 23:51:58

  Παρακολουθώ χρόνια τη στάση και τα λεγόμενα του Γιώργου Καραμπελιά. Μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να πω, πως εκτιμώ πολύ και το γνήσιο πατριωτισμό του και την κριτική του σκέψη απέναντι σε πλήθος ζητημάτων, που μας απασχολούν ως χώρα! Μια αιρετική φωνή απέναντι στο ψέμα και στην αλλοτρίωση! Χαίρομαι για την ανάρτηση!

 23. kas avatar
  kas 01/06/2012 00:06:17

  ps-Τώρα που ο Καμμένος μετά τις εκλογές θα διαπραγματευτεί και θα καταφέρει να γίνει Υπουργός Άμυνας, θα σταματήσει τους αεροψεκασμούς.

  Θα εξηγήσει στον Ελληνικό Λαό γιατί τα αέρια είναι άσπρα και ορατά από χιλιόμετρα μακριά.

  Θα οργανώσει και συστηματικούς βομβαρδισμούς εναντίον των εξωγήινων διαστημοπλοίων που κρύβονται μέσα σε σύννεφα που μοιάζουν με στραβοχυμένους λουκουμάδες (lenticular clouds). Όποιο σύννεφο μοιάζει διαφορετικό σε σχέση με άλλα θα βομβαρδίζεται.

  Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της γής μας αρχίζει σύντομα.

  Υ.Γ. Είναι απλή σύμπτωση το ότι όλοι όσοι γράφουν σε μπλογκς για αεροψεκασμούς και εγωγήινους κρυμμένους σε σύννεφα, είναι οπαδοί του Καμμένου.

 24. NTUA avatar
  NTUA 01/06/2012 00:58:30

  Όλα καλά, λοιπόν. Αλλά μήπως κάποιος μπορεί να βγάλει συμπέρασμα από την κατακλείδα του άρθρου;
  "...το αντιμνημονιακό κίνημα αδυνατεί να ξεχωρίσει τους φίλους και τους εχθρούς του, τους πράκτορες και τους αφελείς, και να διαμορφώσει μια πολιτική πρόταση η οποία να εμμένει τόσο στο αντιμνημονιακό μήνυμα των πλατειών, όσο και στη νηφάλια στρατηγική αποτίμηση της κατάστασης. Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτή η πορεία πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, όπου από τη μια πλευρά βρίσκεται η ενσωμάτωση και η υποταγή και από την άλλη πλευρά η περιθωριοποίηση και … εκ νέου η υποταγή".

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ NTUA 01/06/2012 02:38:40

   Να σου πω τί καταλαβαίνω εγώ: Σημαίνει ότι κοιτάμε σήμερα τί μπορούμε, βάσει των ισχυόντων καταστάσεων και συσχετισμών, να αναδιαπραγματευτούμε/χαλαρώσουμε/αλλάξουμε στο μνημόνιο και κοιτάμε ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να το πετύχουμε . Παράλληλα όμως δεν παραιτούμαστε από μελλοντικές ευκαιρίες περαιτέρω τροποποίησης/απεμπλοκής, που θα δημιουργηθούν μέσω αλλαγής συσχετισμών. Και τα δύο σκέλη θέλουν αγώνα και μαεστρία. Σημαίνει κλεφτοπόλεμος. Σημαίνει, μην πας αφελώς να αναμετρηθείς κατά μέτωπο, σε ανοιχτό πεδίο, με το ξεροκέφαλο Γερμανικό κτήνος (αναφέρομαι στο κράτος και όχι σε κάποιο πρόσωπο), με εκβιασμούς κλπ που δεν περνάνε, γιατί θα πας χαμένος. Πολέμα μεν αλλά κοίτα να επιβιώσεις για να ξαναπολεμήσεις και αύριο (live to fight another day), που θα έχουν βελτιωθεί κάπως οι νέες συγκυρίες. Πορεία δύσκολη, που χρησιμοποιεί την κάθε μικρή διαπραγματευτική νίκη ως εφαλτήριο για την επόμενη, κάτι που απαιτεί ευελιξία και συνεχή αναθεώρηση στρατηγικής. Γι'αυτό ο Καραμπελιάς την παρομοιάζει με βάδισμα σε τεντωμένο σχοινί. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική πορεία απεμπλοκής από το μνημόνιο. Εγώ πιστεύω ότι κάτι τέτοιο έχει στο μυαλό του και ο Σαμαράς, ως τακτική. Αντιθέτως με τον Τσίπρα, είμαστε κρέας για τα γερμανικά πολυβόλα.

 25. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 01/06/2012 06:55:36

  Eχω την εντύπωση ότι ο Καραμπελιάς εκφράζει μιά από τις τάσεις αντίληψης που διαμορφώνονται καί σιγά σιγά κυραρχούν μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ,πάνω καί περα από συνιστώσες.Αυτά που λέει είναι πολύ κοντά στις προσεγγίσεις του Δραγασάκη ...

 26. kas avatar
  kas 01/06/2012 07:40:43

  Δυστυχώς έτσι όπως πάει το πράμα με τις δημοσκοπήσεις

  ή δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Τσίπρα ....για να πιέσουν
  ή όντως θα ψηφίσουν

  οπότε η πιθανότητα να είναι και αυτοδύναμος είναι πολύ μεγάλη
  πράμα που σημαίνει δραχμούλα εντός καλοκαιριού

 27. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 01/06/2012 08:14:35

  Μπράβο στο Γ. Καραμπελιά
  Τελικά ο Πατριωτισμός είναι η μόνη... κόλλα, που καταφέρνει να συγκολλά αντίθετες ιδεολογίες σε περιόδους κρίσης.

 28. DAVY JONES avatar
  DAVY JONES 01/06/2012 08:59:35

  "Μεγαλοδημοσιογράφοι, μπατιρημένοι επιχειρηματίες, πληρωμένοι πολιτικοί παντός καιρού, και άλλοι, όλη αυτή την περίοδο, φλερτάρουν ανοιχτά με την ιδέα της επιστροφής στη δραχμή. Όλοι αυτοί είτε έχουν ένα σημαντικό απόθεμα σε ευρώ εκτός Ελλάδας, είτε έχουν χρέη που ελπίζουν να σβηστούν στο χάος που θα ακολουθήσει, είτε πληρώνονται ανοιχτά από ξένα κέντρα και επιχειρηματίες, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν απλώς χρήσιμους ηλίθιους. "
  Μπράβο ρε Καραμπελιά!!
  "Χρήσιμοι Ηλίθιοι" ο όρος που χαρακτηρίζει κάποιους που νομίζουν ότι τα προβλήματα γεννήθηκαν μετά τα πρώτα γενέθλιά τους!.

 29. Nik avatar
  Nik 01/06/2012 11:15:49

  Η διαχείριση της μετάβασης στο Ευρώ, όπου πρακτικά το ευρωλεπτό ισούταν με μια δραχμή, ήταν η κρίσιμη περίοδος. Η παραλυμένη κρατική μηχανή δεν μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση, αν την έλεγχε τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτό ήταν το αίτιο για την άνοδο του κόστους που αναφέρει ο Γ. Καραμπελιάς.

  Το ίδιο πρόβλημα της παραλυμένης έως ανύπαρκτης κρατικής μηχανής παραμένει και θα παραμένει. Είναι το κρισιμότερο πρόβλημα μας, διότι χωρίς αποτελεσματική διοίκηση ΟΛΕΣ οι πολιτικές εκμηδενίζονται, είτε αυτές είναι αριστερές είτε δεξιές. Χρειάζεται μια πραγματικά πατριωτική υπέρβαση, κάτι που περιγράφει ο Γ. Καραμπελιάς, ένας αριστερός στοχαστής, για να ξεπεραστούν οι "πολιτικαντισμοί" και να επιβιώσουμε.

 30. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 01/06/2012 13:14:33

  Μια απορια εχω, για τον απλο πολιτη η επιχειρηματια που εχει δανεια σε ευρω
  που δεν μπορει να πληρωσει,γιατι ειναι καταστροφη η δραχμη?

 31. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/06/2012 13:19:06

  Ειναι καταστροφη η δραχμη γιατί αυτός (ίσως) κάτι γλυτώσει, αλλά θα πληρώσουν οι λοιποί διπλά. Θα πληρώσουν διπλά και θα υποφέρουν πολλαπλά, αυτοί που έχουν μόνον το μισθό τους ή ήταν λιτοί και συντηρητικοί στην εποχή της φούσκας.

 32. Πτωχοπρόδρομος avatar
  Πτωχοπρόδρομος 01/06/2012 14:08:48

  Ο Γιώργος Καραμπελιάς από το 1980 κιόλας, μιλούσε για την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και προέβλεπε μια μεταφορά του ευρωπαϊκού κέντρου βάρους και πολιτισμού στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Περιέργως αυτά προβλέπουν και διάφοροι αγιοι πατέρες του 20 ου αιώνα. Βέβαια όλα αυτά δεν γίνονται χωρις να σπάσουν αυγά. Μ'αυτά δεν εννοώ ότι πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε. Απλά είτε με Τσίπρα είτε με Σαμαρά , είτε με ευρώ είτε με δραχμή (προσέξτε την εγκλειστική διαύζευξη..) θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα συγκλίνουν στον ίδιο δρόμο. Οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο κουτοί ώστε να επενδύουν μόνο στον ένα ή μόνο στον άλλο.
  Εδώ παίζονται τρομερά γεωπολιτικά σενάρια. Οψόμεθα και δεν απελπιζόμεθα !

 33. Θύμιος avatar
  Θύμιος 01/06/2012 14:12:23

  salus patria suprema lex
  Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ
  i.
  για ‘μένα, πρέπει να ιδρυθεί μιά πλειοψηφία Ν.Δ.-Πα.Σο.Κ. & ολίγων εξαγορασμένων -άλλωστε δανείων δυνάμεων- από Καμμένο & Κουβέλη, και αμέσως μετά να πάει σε εκλογές σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (όπως ο Καζάκης με τον Παπαθεμελή) ώστε να πάρει -από κοινού- το πριμ των πενήντα εδρών. -και να “ψωνίσουμε” και από Χρυσή Αυγή.-
  ii.
  αν ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει την δυνατότητα να διασπάσει τον ΣυΡιζΑ, ο Λαλιώτης, μας έχει στον Κώλο του!
  -σαν πέθανε ο Κουτσόγιωργας, του Λαλιώτη ο Κώλος, κηρύχτηκε “καάμπα”!-
  iii.
  πρέπει να στρέψουμε τις επιθέσεις μας, και την κριτική μας εναντίον της Κ.Ο.Ε. (& δευτερευόντως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) -ανταρcia- και να αποδoμήσουμε τις θέσεις τους, ώστε οι ΣυΡιζΑίοι να αναδιπλωθούν γιά να υπερασπίσουν την Κ.Ο.Ε., και εστί να καταδικαστούν στην άμυνα και την εσωστρέφεια.
  iv.
  αντίθετα Μάνος & “Χρυσή Αυγή” να τραταριστούν ως “σύντροφοι που λαθαίνουν”, αφού εσείς έχετε την “Κ.Ο.Ε.” (& τους αναρχοΣυΡιζΑίους), υπάρχουν και αυτοί.
  v.
  αν ο “δικομματισμός” δεν σώσει τον “καπιταλισμό”, ίσως να το κάνουν άλλοι.

 34. evThymios avatar
  evThymios 01/06/2012 14:15:34

  salus patria suprema lex
  Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ
  i.
  για ‘μένα, πρέπει να ιδρυθεί μιά πλειοψηφία Ν.Δ.-Πα.Σο.Κ. & ολίγων εξαγορασμένων -άλλωστε δανείων δυνάμεων- από Καμμένο & Κουβέλη, και αμέσως μετά να πάει σε εκλογές σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (όπως ο Καζάκης με τον Παπαθεμελή) ώστε να πάρει -από κοινού- το πριμ των πενήντα εδρών. -και να “ψωνίσουμε” και από Χρυσή Αυγή.-
  ii.
  αν ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει την δυνατότητα να διασπάσει τον ΣυΡιζΑ, ο Λαλιώτης, μας έχει στον Κώλο του!
  -σαν πέθανε ο Κουτσόγιωργας, του Λαλιώτη ο Κώλος, κηρύχτηκε “καάμπα”!-
  iii.
  πρέπει να στρέψουμε τις επιθέσεις μας, και την κριτική μας εναντίον της Κ.Ο.Ε. (& δευτερευόντως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) -ανταρcia- και να αποδoμήσουμε τις θέσεις τους, ώστε οι ΣυΡιζΑίοι να αναδιπλωθούν γιά να υπερασπίσουν την Κ.Ο.Ε., και εστί να καταδικαστούν στην άμυνα και την εσωστρέφεια.
  iv.
  αντίθετα Μάνος & “Χρυσή Αυγή” να τραταριστούν ως “σύντροφοι που λαθαίνουν”, αφού εσείς έχετε την “Κ.Ο.Ε.” (& τους αναρχοΣυΡιζΑίους), υπάρχουν και αυτοί.
  v.
  αν ο “δικομματισμός” δεν σώσει τον “καπιταλισμό”, ίσως να το κάνουν άλλοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.