30/04/2008 15:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα ομολογούν ότι τα ομόλογα ήταν υψηλού ρίσκου

Ένα-ένα αποκαλύπτονται πλέον τα σκάνδαλα των ομολόγων. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) έπαιξε το 12% της περιουσίας του σε δυο δομημένα ομόλογα. Εκατό εκατομμύρια, από τα οποία έχασε 6.220.000 ευρώ (6,2%.) μέσα σε δεκατρείς μήνες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η διοίκηση του Ταμείου έλαβε την απόφαση να επενδύσει αυτό το τεράστιο ποσό (σε δύο δομημένα ομόλογα, ύψους 50 εκατ. το καθένα) μόνον κατόπιν ….προφορικής ενημερώσεως, χωρίς να έχει καν στα χέρια της έγγραφη προσφορά της Τράπεζας που τα πρότεινε. Τα ομόλογα αγοράστηκαν λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των ομολόγων, με τη διαβεβαίωση της τότε διοίκησης του Ταμείου και των εμπλεκόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ότι θα υπάρξουν σημαντικά ετήσια κέρδη. Τα οποία βέβαια δεν υπήρξαν ποτέ. Όπως διαπιστώνεται από έγγραφα που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» η απόδοση είναι μηδενική για την περίοδο από 16-2-2007 έως 29-2-2008. Να σημειωθεί ότι διαπραγματευτής των δύο συγκεκριμένων ομολόγων ήταν Calyon (βραχίονας της Credit Agricole), η οποία ενεπλάκη και στο ομόλογο του Ταμείου των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) και σε άλλα ομόλογα που ερευνούν τώρα ο Ζορμπάς και η Δικαιοσύνη.


Τι απάντησε, όμως, η συγκεκριμένη Τράπεζα για όλα αυτά, σε έγγραφό της, της 21/3/2008; «Διανύουμε μια περίοδο αναταράξεων στις αγορές, για την οποία ευθύνεται κυρίως η κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ με επακόλουθα αποτελέσματα σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των αγορών (μετοχές σταθερού εισοδήματος, εταιρικών ομολόγων κ.λπ.). Όλες οι κύριες αγορές μετοχών έχουν επηρεασθεί και παρουσιάζουν αρνητικές επιδόσεις από την αρχή του χρόνου και εξαιρετικά αρνητικές αποδόσεις σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά τους στα τέλη του 2007…..Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι και το 2008 θα είναι επίσης μια χρονιά εξαιρετικής μεταβλητότητας σε όλες τις αγορές με επακόλουθα αποτελέσματα στις αποδόσεις και τα τοκομερίδια…..οι αγορές αναμένεται να εξομαλυνθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».


Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, η τράπεζα παραδέχεται ότι τα ομόλογα που αγόρασαν μαζικά τα ασφαλιστικά ταμεία, ήταν προϊόντα εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Όταν όμως το Ταμείο αγόραζε τα ομόλογα ο τότε πρόεδρός του Βασίλειος Παπακωνσταντίνου δήλωνε στο ΔΣ για να το πείσει: «…Οι όροι είναι πολύ ευνοϊκοί και εκδίδεται αυτό το ομόλογο για συγκεκριμένα Ταμεία, δεν βγαίνει δηλαδή στην αγορά για όλους, είναι μεγάλη ευκαιρία για το Ταμείο να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση». Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα ερωτήματα: Από πού κι ως πού γνώριζε η διοίκηση του Ταμείου ότι τα ομόλογα αυτά προορίζονται για συγκεκριμένα (!) Ταμεία. Πολύ περισσότερο, γιατί οι τράπεζες αναζητούσαν πελάτες αποκλειστικά και μόνον μερικά Ταμεία; Ξέρει τίποτα η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/04/2008 15:59:55

  Τώρα ομολογούν ότι τα ομόλογα ήταν υψηλού ρίσκου

  Κι επειδή η Ελβετία δεν τους βγήκε κατευθύνονται αλλού για να ξεπλύνουν το χρήμα από το επόμενο κόλπο.

 2. Nick avatar
  Nick 30/04/2008 19:12:37

  Για το τελευταίο ακούγεται ότι κάποια Ταμεία έδιναν καλή "προμήθεια".

  Είναι πολλά τα αποθεματικά Άρη... :)

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/04/2008 22:54:29

  οχι υψηλού ρίσκου, αλλά
  απάράδεκτα υψηλού ρίσκου, ακαταλαβίστικης απόδοσης, όχι κατάλληλα για μη εξιδικευμένους επενδυτές...

  Προκαλέστε οποιονδήποτε διευθύνοντα, διοικητή, οικονομικό διευθυντή, να σας τα αξιολογήσει χωρίς τον εδικό trader από δίπλα... (ασε που ο Βασίλειος δεν θάξερε ούτε τι σήμαιναν τα αρχικά...,και αν σας διαμαρτυρηθεί για την προσβολή, θα του το πω και επωνύμως)

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/04/2008 23:43:16

  Σε έναν απλό ιδιώτη δίνουν τράπεζες ανά την Ευρώπη μέχρι και 5% τόκο το μήνα. 3,8% παίρνω εγώ για έναν απλό λογαριασμό με κάτω από 1000 Ευρώ που έχω. Πόσο μόνο σε ένα ταμείο. Θα μπορούσαν να πάρουν περί τα 8%.

 5. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 01/05/2008 00:02:36

  ΚΥΝΙΚΟΙ, ΑΣΥΔΟΤΟΙ, ΣΤΥΓΝΟΙ, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ...


  "Προς κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής:

  ΣΗΜΕΡΑ, 30-4-08, ακουσα στη πρωϊνη εκπομπη "Καλημερα Ελλαδα" ότι τα ποσα που ειχαν συγκεντρωθει για τις αναγκες των πυροπαθων συνανθρωπων μας ΔΕΝ δοθηκαν σε εκεινους (ακόμα...) γιατι διατεθηκαν αλλου, όπως για ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ... ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(!!!) που ηταν απλήρωτοι μερικους μηνες!!!

  Μαλιστα το ταμειο αρωγης πυροπαθων στο οποιο (όπως ακουσα απο τον ιδιο) προεδρος ειναι ο καθ' ολα αξιος και τιμιος κ. Μολυβιατης, μετονομάστηκε σε ταμειο αντιμετώπισης ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (ή καπως έτσι) για να ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ αλλα παντως ΟΧΙ στους πυροπαθεις, για τους οποιους και δημιουργηθηκε αρχικα!!

  Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικης Βουλής: Αυτα τα χρηματα, προσωπικα τουλάχιστον, τα έδωσα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ για να πάνε στα ΧΕΡΙΑ των συνανθρώπων μας που ΚΑΗΚΑΝ τα σπιτια τους, τα χωραφια τους, τα ζωα τους, η ΖΩΗ τους ΟΛΗ, δεν τα έδωσα για να καλυφτουν οι (ΑΙΩΝΙΕΣ) αναγκες του (ΑΔΗΦΑΓΟΥ) κρατους για να πληρώσει μισθοδοσιες υπαλληλων του!!!!!

  Αυτο που έγινε το θεωρώ τουλαχιστον ΑΤΙΜΟ!!!!! Τα χρηματα αυτα ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, αλλα στους συνανθρωπους μας.

  Εαν το κρατος ειναι τοσο ΠΟΥΣΤΙΚΟ που ουτε το ιδιο βοηθαει τους εχοντας αναγκη, αλλα ουτε και τη προσφερομενη βοηθεια αφηνει να διατεθει εκεί που πρέπει και εαν μέχρι τέλους Μαϊου δεν έχει δωσει ΟΛΑ τα χρηματα στους πυροπληκτους, τοτε, προσωπικα τουλάχιστον, ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ, (έχω ακόμα την τραπεζικη αποδειξη καταθεσης τους) και το ιδιο καλώ να κάνουν και ολους τους άλλους που έδωσαν και αλλη φορα σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ τηλεμαραθώνιο για ο,τιδηποτε αναγκη, απλά θα ΚΛΕΙΝΩ την τηλεοραση και δεν προκειται να ξαναδωσω ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΣ!
  Μηπως αυτό θα θέλατε σε τελευταια αναλυση;...

 6. demonoid avatar
  demonoid 01/05/2008 00:45:40

  gia na mh fobaste kanenan pousth

 7. giorgos avatar
  giorgos 01/05/2008 18:22:35

  Σο-δομημένα ομολογα!Κανονικό κόλπο,αφού υπήρξε συγχρονισμός,ηγετικός νους,συνεργάτες (διοικήσεις Ταμείων).Ποιός θα πληρώσει;Ο Τραγάκης έλεγε τις προάλλες πως έχουν επιστραφεί τα λεφτά στα ταμεία.Ποιός Θανάσης;

 8. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 02/05/2008 17:28:12

  εκεινος ο μιζερακος Λευτερακος της ΔΕΗ ς ακομα ο Τακης τον πληρωνη για την "δουλεια του"
  ουστ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.