#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/06/2010 16:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα θυμηθήκανε τον Άκη; Για τους TOR θα μας πούνε;Πριν από λίγα χρόνια (2004) οι μεν ΠΑΣΟκοι κάναν ο,τι μπορούσαν για να γλυτώσουν τον κ. Τσοχατζόπουλο από το Ειδικό Δικαστήριο, οι δε δεξιοί το παίζανε (τρομάρα τους) «συναινετικοί», ή … «συμψηφιστικοί» - ακόμα δεν έχω καταλάβει. Με τον Τραγάκη  να εκτελεί τις σχετικές εντολές του καραμανλικού Μαξίμου που έσκαβε από τότε τον λάκκο για να πέσει μέσα.

Που είναι κ. βουλευτές οι λογαριασμοί των TOR; Ποιος τους κρύβει;

Να θυμίσουμε λοιπόν τι γράφαμε στο «Αντί» το Νοέμβριο του 2004

Σε μια χώρα όπου έχουν ακόμα κάποια αξία οι έννοιες «αιδώς» και «φιλότιμο» ο  Άκης Τσοχατζόπουλος θα έπρεπε κανονικά να ντρέπεται για όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της κατακύρωσης της προμήθειας του ρώσικου αντιπυραυλικού συστήματος TOR-M1. Γιατί στα πεπραγμένα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται μόνον όσα του καταλογίζονται μέχρι σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή, ή με την τελευταία αποκάλυψη (Καθημερινή 31/10) ότι άφησε στην  άκρη τα ανασταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.) και δεν υπέγραψε την σχετική εγγυητική επιστολή.

Έπραξε πολύ χειρότερα, σύμφωνα με έγγραφα το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτει σήμερα το «Αντί». Αυτό που τον βαρύνει όμως περισσότερα από όλα – και κατά τη γνώμη μας αποτελεί πρόκριμα για το αποτέλεσμα των εργασιών της Εξεταστικής είναι ότι ενέκρινε την αγορά των προβληματικών συστημάτων χωρίς να δοθούν από τη ρώσικη πλευρά οι προβλεπόμενες νόμιμες εγγυήσεις. Επιπλέον ο ίδιος και ο Σμπώκος έδωσαν στους Ρώσους προκαταβολή χωρίς την προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής

Αντί για εγγυήσεις, οι Ρώσοι έστειλαν απλώς δυο υπουργικές επιστολές, οι οποίες νομικώς έχουν την αξία ευχετήριων επιστολών – «τι κάνει η οικογένεια», «πότε θα γίνει ο γάμος στο Παρίσι» κλπ. Αγόρασε δηλαδή «γουρούνι στο σακί» με αποτέλεσμα ,εκτός των άλλων, το σύστημα να μην  λειτουργεί και οι Ρώσοι να κάνουν τον ανήξερο. Η πρώτη επιστολή εστάλη κατά το χρόνο αρχικής σύμβασης. Η δεύτερη από τον υπουργό Γκούντριν, το 2003.

Το αποτέλεσμα της μη ανυπαρξίας νομικών εγγυήσεων είναι η πλήρης επιχειρησιακή ακινησία των TOR, αφού δεν έχουν ανταλλακτικά, εξαρτήματα και λογισμικό για να τα λειτουργήσουν. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας ( για το θέμα αυτό έγραψε ήδη και η «Απογευματινή») η σημερινή επιχειρησιακή κατάσταση των συστημάτων είναι εκτός λειτουργίας 14 εκτοξευτές, σε σύνολο 21 και 5 οχήματα μεταφοράς – φόρτωσης πυρομαχικών σε σύνολο 10.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Από το ποσό του συνολικού τιμήματος, το υπουργείο Άμυνας (ΥΕΘΑ) έχει καταβάλει μέχρι σήμερα στην ROSOBORONEXPORT 75.170.326,32 δολάρια (το 70% περίπου) «έχοντας παραλάβει συστήματα που δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στην αμυντική θωράκιση της χώρας , διότι δεν έχει γίνει η απαιτούμενη συμβατική διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του συστήματος TOR-M1 με το Ενοποιημένο Σύστημα Αεράμυνας που αποτελεί αντικείμενο της κύριας σύμβασης».

Δεν μπορούν δηλαδή να συνδυασθούν με τα άλλα οπλικά συστήματα της αεράμυνας και θα «παίζουν» μόνα τους, αν καταφέρουν ποτέ να τα κάνουν να λειτουργήσουν.

Επισημαίνουμε και κάποια άλλα σημεία – κλειδιά της δύσοσμης αυτής υπόθεσης:

Σύμφωνα με το Πρακτικό της Επιτροπής Τεχνοοικονομικής Αξιολόγησης, το σύστημα που προσέφερε η καναδική OERLICON AEROSPACE, όχι μόνο ήταν κατά 12,6 δισεκατομμύρια δραχμές φθηνότερο, αλλά κάλυπτε επιπλέον « το μείζον μέρος των βασικών και μη βασικών χαρακτηριστικών της εγκεκριμένης από το ΣΑΓΕ μελέτης» του για τις προδιαγραφές της προμήθειας «συστημάτων βραχέως βεληνεκούς» (SHORADS).

Για να αποφύγει τον σκόπελο αυτό, ο κ. Τσοχατζόπουλος επέλεξε την οδό της απ΄ ευθείας ανάθεσης (όλοι αντιλαμβάνονται πλέον το λόγο) και στις 11 /11/1998 ενέκρινε την προμήθεια 21 ρωσικών συστημάτων με δικαίωμα προαίρεσης άλλα 29!!!

Στις 12/2/99 μπαίνει στο παιχνίδι και ο Ι. Σμπώκος (Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών) και κατακυρώνει την απ΄ ευθείας ανάθεση στους Ρώσους, επικαλούμενος τις διατάξεις του Π.Δ. περί μοναδικού κατασκευαστή και περί κάλυψης κατεπειγουσών αναγκών. Όπως είδαμε όμως αγόρασαν συστήματα που δεν λειτουργούν ακόμα. Τόσο κατεπείγουσα ήταν όπως φαίνεται για τον κ. Τσοχατζόπουλο η προμήθεια.

Και όχι μόνον αυτό. Την  ίδια ημέρα ο Σμπώκος ενέκρινε τη χορήγηση προκαταβολής χωρίς την προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής. Η προκαταβολή δόθηκε σε δυο δόσεις, η πρώτη ύψους 30% και η δεύτερη ύψους 20%.

Το αρχικό συμβατικό τίμημα ήταν 519.053.910 δολάρια. Στις 18/2/2000, ο Σμπώκος ενεργοποιεί το δικαίωμα προαίρεσης και υπογράφει την 1η Συμπλήρωση (Amendment) της σύμβασης ζητώντας άλλα 4 TOR-M1 που ανεβάζουν το συνολικό τίμημα στα 818.695.684 δολάρια και την προκαταβολή κατά 147.820.886 δολάρια.

Επί Τσοχατζόπουλου οι καταβολές γινόντουσαν προς την ρώσικη εταιρεία ALMAZ –ANTEY που ήταν και ο αντισυμβαλλόμενος με το ΥΕΘΑ. ¨Όταν όμως μπήκε στο παιχνίδι και Γιάννος Παπαντωνίου άλλαξε και η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία και στην 3η Τροποποίηση ( Φ. 600/554945 Σ. 941/2.6.2003) αντικαταστάθηκε από την ROSOBORONEXPORT. Την ίδια ημέρα δόθηκε από τον κ. Παπαντωνίου εντολή να καταβληθεί στη νέα εταιρεία ποσοστό 20% του συμβατικού τιμήματος , δηλαδή ποσού 147.820.886 δολαρίων. Και έγινε αυτό πριν την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του συστήματος στο Ενοποιημένο Σύστημα Αεράμυνας της Ελλάδας.

Ύστερα από όλα αυτά τι άλλο μπορεί να προσθέσει κανείς;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 01/06/2010 17:34:50

  χαχαχα

  ΕΛΛΑΔΑ η χώρα που ποτέ μα ποτέ δεν σταματά να σε κάνει να γελάς:

  Το ΠΑΣΟΚ έχει επιτροπή διαφάνειας που ασχολείται με τον ...Ακη

  χαχαχα

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ O Ιθαγενής 01/06/2010 17:37:17

   Αποτελείται από τα γνωστά ΓΑΠημένα...

  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ @ O Ιθαγενής 01/06/2010 21:34:26

   Δεν φταίει ο Άκης. Τα TOR φταίνε που ήτανε M1 και κατάλαβε me ένα!

 2. nick name@ta lefta iparhoun.gr avatar
  nick name@ta lefta iparhoun.gr 01/06/2010 17:51:04

  ...η μεγάλη φυλή των ΜΑΣΑΕΙ αποτελείται από τα ΦΑΓΑΝΑ και τον εκάστοτε φύλαρχο ΜΑΣΑΓΚΡΑΝΤΕ !!!!
  ..από την άλλη μεριά πως να τούς πεί κανείς ; ..ερυθρούς χμέρ!!

 3. GreenHorses avatar
  GreenHorses 01/06/2010 18:06:42

  Γιατί για τα υποβρύχια το σύστημα ερμής και τα σουζάνα αυτοκινούμενα πυροβόλα Τσεχίας μας είπαν ποτέ τίποτα;

  • GreenHorses avatar
   GreenHorses @ GreenHorses 01/06/2010 18:07:16

   Και καταπληκτική η φωτό με νόημα.

 4. Γιαννης 3 avatar
  Γιαννης 3 01/06/2010 18:20:19

  70% προκαταβολη για ΤΟΡ Μ1,80% προκαταβολη για τα υποβρυχια και ακομα δεν εχουν ξηλωθει τα τσιμεντα!!!!!!Και καποιοι περιμενουν κοινωνικη αναταραχη,εχουμε φαει τοσο ψεκασμο στον αερα που εχουμε αρχισει να μασουλαμε τρυφιλλι!!!!!!!

  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:ΕΟΚ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΑΝΑΝ-ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ

 5. Βασίλης avatar
  Βασίλης 01/06/2010 19:13:28

  Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων καταρτίστηκέ και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη με μέλη του ΚΥΣΕΑ που συναποφάσισαν τους Πάγκαλο, ΓΑΠ (αυτό το παιδί πάει παντού), Παπαντωνίου, Τζοχατζόπουλο και Χριστοδουλάκη.

  Το πρόγραμμα αυτό αποδεικτικέ ότι ήταν στο σύνολό του απόλυτα προβληματικό και απετέλεσε το μεγαλύτερο μνημείο κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Βεβαίως ποτέ σχεδόν δεν επενέβη η δικαιοσύνη.

  Έχουμε και λέμε:
  * Παραγγελία 4 Γερμανικών υποβρυχίων. Παραγγέλθηκαν χωρίς να έχει κατασκευαστεί άλλο προηγουμένως, ούτε για το Γερμανικό ναυτικό. Χρηματοδοτήσαμε εμείς το πρωτότυπο. Το πρώτο Υ/Β, το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, όταν έπεσε στο νερό και βγήκε μεσοπέλαγα για δοκιμές, βρέθηκε να γέρνει (πλευρική κλίση 45ο) και παραλίγο να τουμπάρει. Των ναυταίων, Ελλήνων και Γερμανών τους πετάκτηκαν τα μάτια έξω. Τα Υ/Β έχουν κατασκευαστεί, έχουν σχεδόν εξοφληθεί και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί. Τελικά ο Βενιζέλος συμφώνησε να τα παραλάβει και παρήγγειλε ακόμη δύο, έτσι για δώρο στη αγαπημένη Μέρκελ. Υπόψη ότι όταν θα παραληφθούν δεν θα έχουν σύγχρονες τορπίλες.
  * Εκσυγχρονισμός 3 Γερμανικών Υ/Β παλαιοτέρου τύπου. Ο εκσυγχρονισμός του πρώτου, του ΩΚΕΑΝΟΣ, στοίχισε 390 εκατομμύρια ευρόπουλα, όσο στοίχισε ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, οι εργασίες έχουν τελειώσει εδώ και παρά πολύ καιρό, αλλά το Υ/Β δεν έχει πέσει ακόμη στο νερό. Αναλάβαμε να το παραλάβουμε όπως είναι, εκεί που είναι. Όταν πέσει στο νερό είναι σίγουρο ότι δεν θα μπατάρει;;;
  * Παραγγελία 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90. Τα χρυσοπληρώσαμε και ακόμη δεν τα έχουμε παραλάβει και αγνοείται πότε θα παραληφθούν.
  * Παραγγελία 180 αρμάτων LEOPARD (LEO 2HEL). Θεωρούνται ως τα καλύτερα άρματα στο κόσμο (ίσως). Έχουν παρουσιάσει ρωγμές στον πύργο, στις βλητικές δοκιμές η θωράκιση βρέθηκε εκτός προδιαγραφών και μάλλον παρουσιάζουν και αδικαιολόγητη φθορά στο σωλήνα του πυροβόλου. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το «καλύτερο άρμα» στο κόσμο στερείται πυρομαχικών. Αυτά που παρήγγειλε εσπευσμένα ο Βενιζέλος δεν φθάνουν ούτε για ζήτω. Υπόψη ότι στοίχισαν περίπου 2 δις ευρόπουλα. Οι Τούρκοι με 350 εκατομμύρια ευρόπουλα αγόρασαν από τα Γερμανικά αποθέματα 350 LEO 2Α4 και αμέσως παρήγγειλαν και βλήματα.
  * Βάλτε ακόμη ΑΠΑΤΣΙ, συστήματα επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ, ΠΑΤΡΙΟΤ, ΤΟR, ΜΙΡΑΖ, SYZANA, εναέρια ραντάρ και ακόμα δεν τελειώσατε. Όλα παρελήφθησαν με μεγάλες καθυστερήσεις και σημαντικές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές. Μεγάλες προσπάθειες για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και και και….

  Μία απορία μόνο. Ο «σοβαρός» Σημίτης δεν γνώριζε τι παράγγελνε; Δεν γνώριζε ότι οι εταιρείες δίνουν και κάποια «δωράκια»; Ο «ντροπαλός μεγάλος τραγουδιστής» όταν στα ΚΥΣΕΑ έβαζε τις υπογραφές του για τις παραπάνω παραγγελίες δεν τον καταλάμβαναν οι περίφημες ντροπές του;

  Καλά για τον ΓΑΠ δεν ρωτάω. Αυτός έχει πάντα το ακαταλόγιστο!!!!

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Βασίλης 02/06/2010 00:58:16

   "Καλά για τον ΓΑΠ δεν ρωτάω. Αυτός έχει πάντα το ακαταλόγιστο!!!"

   Blame it on the language barrier!!! However, he was a CABINET MEMBER!

 6. Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ avatar
  Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 01/06/2010 19:28:47

  ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΥΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΠΛΗΡΩΣΤΕ Μ.....Σ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΠΗΤΙΑ ,ΧΛΙΔΑΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ FOR SEASONS ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΜΕΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΛΩΤΣΑΣ ΤΟΥ.

 7. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 01/06/2010 21:18:31

  Για ψάξτε λίγο και την σύμβαση για τα Hummer..

 8. Hase avatar
  Hase 01/06/2010 21:33:19

  Ο Ακης δεν αγορασε γουρουνι στο σακι οπως λες αλλα αγορασε γουρουνι με τα δικα μας φραγκα και το γεματο το σακι το κρατησε για παρτι του. Ετσι εκανε ενα ακριβο γαμο που τον πληρωσαμε εμεις και μπορεσε απο τις πενιχρες του απολαβες σαν υπουργος του ελλ. κρατους να αγορασει και ενα μικρο σπιτακι με θεα την ακροπολη για την νεα του γυναικουλα. Η οποια γυναικουλα ειναι συγραφεας. Τι εχει εκδοσει δεν γνωριζω δυστυχωσ αλλα θα πρεπει να εχει μουρη για να μπορει να παρει αυτο το μικρο δανειακι για την αγορα. Φυσικα οι τραπεζες θα ξερουν οτι η κυρια θα αποπληρωσει το δανειακι εντος των νομικων προθεσμιων οποτε δεν εχω λογο να αμφιβαλλω για την οικονομοκη της ευχερεια.
  Στο φοτο εμφανιζεις και εναν ακομα ευπατριδη της πολιτικης ζωης της συγχρονης Ελλαδας τον πασιγνωστο για τις επιτυχιες του στις γυναικες Γιαννο. Ο κ. Γιαννος ειναι επισης γνωστος ανα την επικρατεια για τις ακριβεις του χρηματηστιριακες προβλεψεις, πραγμα που τον εχει κανει ιδιαιτερα αγαπητο σε ολους αυτους που πλουτισαν την χρυση εποχη της καθοδου του χρηματιστιριου.
  Ευχομαι η επιτροπη που ορισε το ΠΑΣΟΚ για να εξετασει το πως αγοραστηκε αυτο το μικρο (κωλο)σπιτακι να βγαλει ασπιλο και αμολυντο τον κ. Ακη, εναν υπουργο που με το ηθος του μας εκανε ολους να τον ζηλευουμε.

  • FRESCO avatar
   FRESCO @ Hase 02/06/2010 09:10:10

   Κάπου διάβασα ότι η νυν σύζυγος ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ, εργαζόταν δε στο κατάστημα της πλατείας Βάθης. Αληθεύει?

  • Calamari avatar
   Calamari @ Hase 03/06/2010 00:03:01

   Ακουσα χθες βραδυ το Σαρρη στο High Channel να αναφερεται σε βιλλα/παλατι που ακουσε οτι πηρε ο Τσοχατζοπουλος στην πρωην γυναικα του στο Ψυχικο...

 9. perastikos avatar
  perastikos 01/06/2010 23:39:10

  Ας ψαξουν και απο Σύρο μεριά, σε μια περιοχη που λεγεται Τρία Λαγκόνια, και σε μια πλαγια μόλις 100 στρεμμάτων, που φτανει μεχρι τη θάλασσα, να βρούν την βιλίτσα του Γιάννου και του αχυράνθρωπού του... Με την μόνη διαφορά οι δρόμοι που ανοιχτηκαν δεν ειναι για τους κοινούς θνητούς, οποτε για να προσεγγίσεις θα πρέπει να πας με ελικόπτερο, οπως κάνει κατα τις επισκέψεις του εκει ο ιδιοκτήτης της. Τύφλα να εχει το ακίνητο του Τσοχατζοπουλου!!!

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/06/2010 23:43:02

  ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ===>

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ..! χαχααααααααααααααααααα

  Κ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑς ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ !!!

  ΠΠ

  ΥΓ τα μελη της ανεκδιηγητης αυτης επιτροπης ποια ειναι ?? βοηθηστε με θα παθω ανακοπη απ το γελιο...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/06/2010 09:32:47

   Ξυνίδης-Ανωμερίτης-Αρσένη

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/06/2010 23:44:14

  ΑΚΗΣ + ΜΑΥΡΑ = ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ BANKING

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/06/2010 00:31:48

   και νυν ενεργός αεριοπειχειρηματίας, με Σερβία banking

 12. Michal V. avatar
  Michal V. 02/06/2010 13:25:28

  Για τα Λέοπαρντ ξέρει κανένας να μας πεί τίποτε;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Michal V. 03/06/2010 00:30:11

   ναι τα πηραμε χωρις βληματα-πυρομαχικα για 2-3 χρονια ακαπνα τρεχουν. αλλος διαγωνισμος για τα πυρομαχικα.. δεν γνωριζω εαν τελικα τα πηραμε με το αζημιωτο η τρεχουν τα αρματα με νεροπιστολα.

   κλασικη ΠΑΣΟΚ σαλαμοποιηση συμβασεων.

   ΠΠ

 13. armageddon avatar
  armageddon 02/06/2010 14:57:18

  Ανοίκτε νκαι τον φάκελο T O R ,Υ Π Ο Β Ρ Ι Χ Ι Α , Τ Ρ Α Ι Ν Α
  Ρ Ο Ζ Β Ι Λ Α ,Καθώς και βίλες ΄Κυβερνοντων , Συνδικαλιστών ,

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.