#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2011 22:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα θυμήθηκε να μας τα πει ο κ. Προβόπουλος;Ο κ. Προβόπουλος ήταν ο άνθρωπος των δύο κυβερνήσεων και εσχάτως και της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όταν η ΝΔ εγκατέλειψε την εξουσία είχε κατηγορηθεί και από... Πασόκους που τον κράτησαν στη θέση του, ότι δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, πιθανότατα ότι απέκρυψε από τον ελληνικό λαό το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.

Αναλαμβάνοντας ο κ. Παπανδρέου έμεινε στη θέση του διοικητή της ΤτΕ και μάλιστα ήταν από εκείνους που γνώριζαν και γνωρίζουν τα οικονομικά μεγέθη και το χάος που επικρατεί στα δημοσιονομικά.

Σήμερα λοιπόν που η χώρα είναι με το ένα πόδι στη χρεοκοπία πήγε στη Βουλή για  ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας. Είπε πολλά ενδιαφέροντα, αλλά μας κάνει εντύπωση πώς αυτά που είπε δεν τα ανέφερε και πιο πριν, όταν η χώρα βρισκόταν σε... πράσινη δίνη. Τώρα που το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την εξουσία ο κ. Προβόπουλος άρχισε να τα... χώνει εμμέσως αλλά και κατευθείαν.

Κατ' αρχάς, σχετικά με το «κούρεμα» των ομολόγων είπε: «Ακόμα και τώρα θα ήταν καλύτερα να είχαμε αποφύγει το ΄΄κούρεμα΄΄ γιατί οι συνέπειες θα είναι χειρότερες στο μέλλον -και να θυμίσω την άποψη του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό». Δηλαδή ο κ. Προβόπουλος είναι κατά του κουρέματος και του 21% και του 50% να φανταστούμε. Γιατί δεν έλεγε ότι διαφωνεί τόσο με τη συμφωνία του Ιουλίου όσο και του Οκτωβρίου;

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος έριξε αρκετές βολές για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως τόνισε, "δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης", οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιαστεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο κ. Προβόπουλος υπέδειξε ως αίτια της επιδείνωσης της ύφεσης, την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  στηλίτευσε την επιλογή «οριζόντιων, ισοπεδωτικών λύσεων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, ενώ οι μηχανισμοί που εγγενώς παράγουν δαπάνες παραμένουν άθικτοι», αλλά και την «αναβίωση νοοτροπιών και συμπεριφορών του παρελθόντος, οι οποίες αντιμετωπίζουν ορισμένα θέματα ως αδιαπραγμάτευτα κάθε φορά που απειλούνται κεκτημένα».

Και γιατί δεν ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για όλα αυτά; Από αυτόν δεν πληρώνεται;

Δίνοντας στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων άφησε να εννοηθεί ότι η κυβερνητική απραξία διέλυσε την οικονομία και τις τράπεζες. Μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση κλυδωνιζόταν, δεν ήξερε τι έκανε και δεν ελάμβανε αποφάσεις, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13 – 14 δισ. ευρώ. Απο τα τέλη του 2009, συνολικά 60 δισ. ευρώ έχουν φύγει από την Ελλάδα για να αποδειχθεί έτσι ότι η αναξιοπιστία της χώρας, δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, άδειασε τα ταμεία.

Θυμήθηκε να προβλέψει ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 5,8% και ευχήθηκε να μην πέσει μέσα στις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ ενώ για το έλλειμμα προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ελαφρώς και θα φτάσει στο 9%, αν και κάποιοι δεν αποκλείουν να είναι και πάνω από 10%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/11/2011 22:29:00

  Δυστυχώς, οι Πρόβοπουλοι αυτού το κόσμου έχουν σαν προτεραιότητα την μακροημέρευση και η μακροημέρευση προϋθποθέτει να είσαι αρεστός, και στην περίπτωσή του, "αρεστός" σημαίνει να αρέσει σε 2,5 Τράπεζες.

  Ο συγκεκριμένος είναι και λίγο ωραιοπαθής, αρα ας μην περιμένουμε ουσία, όπως π.χ. πρωτοβουλίες στην διαχείριση χρέους, η διαφοροποίηση ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ από ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ κούρεμα. His master's voice.

  Αλλά έκανε μία ...κλιματολογική εκδήλωση, συμμετείχε και ο Αντρίκος, τύφλα να 'χει ο ...Greenspan. ΕΛΛΑΣ!

 2. Panayiotis avatar
  Panayiotis 29/11/2011 23:52:11

  Λεγεται οτι περιππου 600 δις ευρο σε καταθεσεις πεταξαν εκτος Ελλαδος προσφατα. Αν ειναι αυτο σωστο, γιατι δεν μελεταμε τις συνθηκες υπο τις οποιες οι καταθεσεις αυτες θα μπορουσαν να επαναπατρισθουν και μερος των να χρησιμοποιηθει για την εξαγορα του εξωτερικου χρεους με εμπραγματες εγγυησεις?

  • nikos avatar
   nikos @ Panayiotis 30/11/2011 08:07:46

   Οι εκροές δεν είναι 600 δις, αλλά περίπου 45, όπως φαίνεται και στο γράφιμα παρακάτω. Οπότε, και να τα φέρεις πίσω απλά βελτιώνεις το cash flow σου. Αλλά, αυτοί που τα έβγαλαν, τα έβγαλαν λόγω αμφιβολιών για την βιωσημότητα της κατάστασης, πράγμα που το κάνει περίπου αδύνατο να τα ξαναφέρουν. Επιπλέον, πολλά από αυτά, ανοίκουν σε ξένους, που με τα μυθικά επιτόκια των Ελληνικών τραπεζών το 2009, τα έφεραν στην Ελλάδα.

   http://1.bp.blogspot.com/-rUTvlW-e90U/TtOBpPqHTzI/AAAAAAAAAKE/Y2uKupkbjl4/s1600/Greek+Bank+Deposits.jpg

   Σχετικά με τις "ελληνικές" καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι 600 δις. Σαφώς και είναι πολλά, αλλά δεν ξέρουμε πόσα. Πολλά από αυτά μπορούν να πιαστούν με τη συνδρομή των ΗΠΑ και μόνο, γιατί οι τύποι έχουν αλλεργία στο μαύρο χρήμα. Ιδού η Ρόδος.

   • Panayiotis avatar
    Panayiotis @ nikos 30/11/2011 21:48:41

    Νικο,

    Εννοουσα τις καταθεσεις που διοχετευθηκαν εκτος Ελλαδος στα τελευταια δυο χρονια. Πολλοι λενε οτι το ποσο αυτο ειναι πανω απο 500 δις ευρο.

    Μια απο τις αναγκαιες συνθηκες για να επαναπατρισθουν και χρησιμοποιηθουν αυτα τα χρηματα για αναχρηματοδοτηση του εξωτερικου χρεους ( και για ρευστοτητα) ειναι βεβαιως η εμπιστοσυνη στο θεσμικο Ελληνικο συστημα. Αυτο ειναι το μεγαλο ζητουμενο, νομιζω. Καμμια συζητηση

   • Panayiotis avatar
    Panayiotis @ nikos 30/11/2011 21:48:41

    Νικο,

    Εννοουσα τις καταθεσεις που διοχετευθηκαν εκτος Ελλαδος στα τελευταια δυο χρονια. Πολλοι λενε οτι το ποσο αυτο ειναι πανω απο 500 δις ευρο.

    Μια απο τις αναγκαιες συνθηκες για να επαναπατρισθουν και χρησιμοποιηθουν αυτα τα χρηματα για αναχρηματοδοτηση του εξωτερικου χρεους ( και για ρευστοτητα) ειναι βεβαιως η εμπιστοσυνη στο θεσμικο Ελληνικο συστημα. Αυτο ειναι το μεγαλο ζητουμενο, νομιζω. Καμμια συζητηση

 3. rally monkey avatar
  rally monkey 29/11/2011 23:59:51

  Για το Τ+10 και τη διευκολυνση του σορταρισματος στην ΗΔΑΤ που οδηγησε στην καταρρευση των Ελληνικων ομολογων και τη χώρα στο ΔΝΤ ειχε να πει κατι..?
  Τις συνεπειες των περιβοητων κανονισμων δεν τις αμφισβητει πλεον κανενας.
  Αυτο που εκαναν μεχρι σημερα (και ο ιδιος ο Προβοπουλος με αρθρο στους Φαινανσιαλ Ταιμς) ηταν να κρυβονται πισω απο τεχνικες περιγραφές της λειτουργιας τoυ συστηματος (επαν)εισαγωγης εντολών πωλησης, που σκοπο εχουν να καλυψουν την ουσία,
  ο'τι δηλ. το σορταρισμα των Ελληνικων ομολογων διευκολύνθηκε σκανδαλωδως οταν το δημόσιο συμφερον απαιτουσε πασει θυσια στιριξη της αξιας των Ελληνικων τιτλων.
  Τον ρολο Προβοπουλου πρεπει να τον διερευνησει η Δικαιοσυνη.
  Δεν ειμαι αισιοδοξος εχουμε κοντη μνημη.

 4. epsa2011 avatar
  epsa2011 30/11/2011 00:50:11

  Ο Προβόπουλος , άνθρωπος γιά όλες τις δουλειές, είναι ο κύριος υπεύθυνος
  γιά την σημερινή κατάσταση της χώρας μας !

  Όταν εξέσπασε η κρίση της Lehmann Brothers , ώφειλε να προβλέψει ή έστω
  να "ψυλλιαστεί" την μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη και τα καταστροφικά
  αποτελέσματα που αυτή θα είχε γιά την Ελλάδα.

  Και έπρεπε να επεξεργασθεί και να θέσει σε εφαρμογή ένα Σχέδιο γιά την
  στεθεροποίηση της Ελληνικής Οικονομίας, έγκαιρα ! Ουδέν όμως έπραξε.

  Και αν έβλεπε ότι η ανίκανη κυβέρνηση Καραμανλή παρακολουθούσε
  παθητικά τις δυσμενείς εξελίξεις (όπως άλλωστε και συνέβαινε) , ώφειλε
  αυτός να ενημερώσει ΔΗΜΟΣΙΑ τον Ελληνικό Λαό γιά τα συμβαίνοντα .
  Ο διοικητής της Τραπεζης της Ελλάδος δεν είναι υποτακτικός της όποιας
  ανίκανης κυβέρνησης . Είναι θεσμικός και ανεξάρτητος ο ρόλος του ,
  Και ήταν υποχρεωμένος να πεί δημόσια την ΑΛΗΘΕΙΑ . Δεν το έπραξε
  από ιδιοτέλεια (γιά να "τα έχει καλά" με τον Καραμανλή) που τον ακολουθεί
  ακόμη και σήμερα , "έχοντάς τα καλά" και με τον Παπανδρέου και με τον
  Παπαδήμο . Άφεριμ !

  • Φρίξος Γιαννιός avatar
   Φρίξος Γιαννιός @ epsa2011 30/11/2011 08:11:13

   Αυτό απαιτούν και τα πρωτόκολλα της ΣΙΩΝ φίλε μου έχεις υποχρεώσεις έναντι των αδελφών σου!!

 5. Γιώργος avatar
  Γιώργος 30/11/2011 09:52:56

  Τον μισθάκο του τον παίρνει λέει και κανα γαλλικό να περνά η ώρα αμα λάχει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.