#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/08/2010 13:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα θυμήθηκαν τον "εμποράκο""Η αγωνία της μεσαίας τάξης" είναι οι τίτλος σχετικού αφιερώματος της σημερινής "Καθημερινής", σύμφωνα με το οποίο "ο συνδυασμός ύφεσης και φορολογικής πίεσης διαμορφώνει συνθήκες ασφυξίας για τη μεσαία τάξη της χώρας". Παρόμοια επισημαίνονται και σε άλλα ρεπορτάζ σε όλο το φάσμα του Κυρικάτικου Τύπου. Λίγο αργά βέβαια θυμήθηκαν τον “εμποράκο” εκείνοι που πρόσφεραν αμέριστη στήριξη στο ΔΝΤ και την ιθαγενή κυβέρνησή του, αλλά ας δούμε τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγιουν:

Η μεσαία τάξη πιέζεται αφενός εξαιτίας του ότι καλείται, σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, να πληρώσει ακόμη ακριβότερα, μέσω έκτακτων εισφορών στο εισόδημα και στην ακίνητη περιουσία, τον πάντα υπερτραφή, σπάταλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, πιέζεται και από το ότι η ύφεση, η ελλιπής χρηματοδότηση αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα έναντι ισχυρότερων εθνικών ή πολυεθνικών ομίλων.

Επιπλέον, το Μνημόνιο επιβάλλει αλλαγές, όπως άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση των αγορών και άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία συχνά λειτουργούσαν ως δίχτυ προστασίας. Ετσι, προς το παρόν, στο παρασκήνιο της διογκούμενης δυσαρέσκειας που προκαλεί το Μνημόνιο και η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκονται υπό πλήρη διαμόρφωση μέτωπα αντιπαράθεσης μεταξύ των μικρομεσαίων με τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις.Βίαιη αναδιάταξη

Παράλληλα, η η οικονομική ύφεση οδηγεί σε αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη -κυρίως στο επίπεδο του εμπορίου και των υπηρεσιών- της χώρας, αναδιάταξη η οποία σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να είναι βίαιη. Η συρρίκνωση της πίτας οδηγεί στην επικράτηση λίγων και ισχυρών παιχτών στην αγορά και στη δραστική μείωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η αντιπαράθεση «μικρών» και «μεγάλων», που έτσι κι αλλιώς προϋπήρχε της κρίσης, λαμβάνει πλέον, υπό τη σκιά της ύφεσης, μεγαλύτερες και βαθύτερες διαστάσεις. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων συλλογικών φορέων που έλαβαν χώρα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε.(Βλέπε σχετικά στο Antinews:Χαλάρωση του Μνημονίου ζητά η ΓΣΕΒΕΕ και Στάση εισφορών από τους μικρομεσαίους)

Ανατροπή ισορροπιών στις σχέσεις ισχυρών λιανεμπόρων και προμηθευτών

Η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στον χώρο του λιανεμπορίου και κυρίως στον κλάδο των σούπερ μάρκετ επιφέρει αντιστροφή της σχέσης μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων. Η συγκέντρωση αυτή, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συντελεσθεί εδώ και χρόνια, παρατηρείται πλέον και στην Ελλάδα. Επιταχύνεται δε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, καθώς καθιστά λιγότερο ευάλωτες σε αυτήν τις μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους. Καθοριστικός, εξάλλου, παράγων στο να αποκτήσουν πλέον οι μεγάλοι λιανέμποροι το «πάνω χέρι» έναντι των προμηθευτών είναι η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.Προϊόντα που πλέον φέρουν το σήμα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ και όχι του παραγωγού - προμηθευτή.

Περισσότερα: Η μεσαία τάξη ασφυκτιά και αγωνιά)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 29/08/2010 15:35:53

  Τώρα τον θυμήθηκαν….
  Πάντως, σε παράσταση του έργου του Α. Μίλλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» (Θύμιος Καρακατσάνης) στην περιφέρεια, μαζί με τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα ακούστηκε πολύ δυνατά το σύνθημα «ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ»…
  Μου έκανε εντύπωση.

 2. γιαννης αγιαννης avatar
  γιαννης αγιαννης 29/08/2010 15:44:28

  ο εμπορακος πεθανε..δεν προκειται να αναστηθει ποτε.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ γιαννης αγιαννης 29/08/2010 16:55:50

   παιδιά δεν άφησε?

 3. Ηλίας avatar
  Ηλίας 29/08/2010 16:11:42

  Σε διάστημα 2 ετών θα κλείσουν ΟΛΕΣ οι μικρές επισειρήσεις. Μαθηματικά βέβαιο αυτό. Κι όταν γίνει αυτό, αλίμονο σε αυτούς που θα τους βρουν μπροστά τους.

 4. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 29/08/2010 18:44:27

  Επιασε ο πόνος το συγκρότημα του ΔΝΤ (Καθημερινή-Σκαι)για τον εμποράκο ή ....πουτάνα θέλει να κρυφτεί κι η χαρα δεν την αφήνει?

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ανώνυμος 30/08/2010 00:07:28

   Προφανώς το δεύτερο. Δες απλά λίγο Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε και Σιακαντάρη, πόσο κραυγαλέα ηδονίζονται καθώς αναγγέλλουν τι μας περιμένει από τη βάρβαρη επέλαση των κατοχικών δυνάμεων.

 5. Σαος avatar
  Σαος 30/08/2010 08:54:39

  Δαίμονας του Τυπογραφίου[;] στο απόκομα από την εφημερίδα:
  Έπρεπε να γράφει 96,5% και όχι 95,6%. Μικρή η διαφορά θα μου πείτε αλλά είναι πολύ άσχημο για το μάτι να μην βγαίνουν οι αθροίσεις των ποσοστών σωστά...Επίσης έχουν σκατώσει κάπου και τις στρογγυλοποιήσεις στα ποσοστά απασχολούμενων γιατί 58%+17,3%+11,8%=87,1% και όχι 87%. Τέσπα, ας μην γίνομαι και εγώ κακός...

 6. Μ avatar
  Μ 31/08/2010 16:48:18

  Για να φανεί η αλλαγή πλεύσης: δύο εβδομάδες πριν (Τα λουκέτα στην αγορά, Κ., 16.8.2010) ο πολύς κ. Πάσχος έγραψε άρθρο με κεντρική ιδέα "αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα κλείστε τα" καταλήγοντας "ή ανισότητα στον πλούτο ή ισότητα στην φτώχεια".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.